Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[148] 8. ஸிங்கா³லஜாதகவண்ணனா
[148] 8. Siṅgālajātakavaṇṇanā
நாஹங் புனங் ந ச புனந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ கிலேஸனிக்³க³ஹங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸாவத்தி²யங் கிர பஞ்சஸதமத்தா ஸஹாயகா மஹாவிப⁴வா ஸெட்டி²புத்தா ஸத்து² த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸாஸனே உரங் த³த்வா பப்³ப³ஜித்வா ஜேதவனே அந்தோகோடிஸந்தா²ரே விஹரிங்ஸு. அதே²கதி³வஸங் தேஸங் அட்³ட⁴ரத்தஸமயே கிலேஸனிஸ்ஸிதோ ஸங்கப்போ உப்பஜ்ஜி. தே உக்கண்டி²த்வா அத்தனா ஜஹிதகிலேஸே புன க³ண்ஹிதுங் சித்தங் உப்பாத³யிங்ஸு. அத² ஸத்தா² அட்³ட⁴ரத்தஸமனந்தரே ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணத³ண்ட³தீ³பகங் உக்கி²பித்வா ‘‘கதராய நு கோ² ரதியா ஜேதவனே பி⁴க்கூ² விஹரந்தீ’’தி பி⁴க்கூ²னங் அஜ்ஜா²ஸயங் ஓலோகெந்தோ தேஸங் பி⁴க்கூ²னங் அப்³ப⁴ந்தரே காமராக³ஸங்கப்பஸ்ஸ உப்பன்னபா⁴வங் அஞ்ஞாஸி. ஸத்தா² ச நாம ஏகபுத்திகா இத்தீ² அத்தனோ புத்தங் விய, ஏகசக்கு²கோ புரிஸோ சக்கு²ங் விய அத்தனோ ஸாவகே ரக்க²தி. புப்³ப³ண்ஹாதீ³ஸு யஸ்மிங் யஸ்மிங் ஸமயே தேஸங் கிலேஸா உப்பஜ்ஜந்தி, தே தேஸங் கிலேஸே ததோ பரங் வட்³டி⁴துங் அத³த்வா தஸ்மிங் தஸ்மிங்யேவ ஸமயே நிக்³க³ண்ஹாதி. தேனஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘அயங் சக்கவத்திரஞ்ஞோ அந்தோனக³ரேயேவ சோரானங் உப்பன்னகாலோ விய வத்ததி, இதா³னேவ தேஸங் த⁴ம்மதே³ஸனங் கத்வா தே கிலேஸே நிக்³க³ண்ஹித்வா அரஹத்தங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ ஸுரபி⁴க³ந்த⁴குடிதோ நிக்க²மித்வா மது⁴ரஸ்ஸரேன ‘‘ஆனந்தா³’’தி ஆயஸ்மந்தங் த⁴ம்மப⁴ண்டா³கா³ரிகங் ஆனந்த³த்தே²ரங் ஆமந்தேஸி. தே²ரோ ‘‘கிங், ப⁴ந்தே’’தி ஆக³ந்த்வா வந்தி³த்வா அட்டா²ஸி. ‘‘ஆனந்த³, யத்தகா பி⁴க்கூ² அந்தோகோடிஸந்தா²ரே விஹரந்தி, ஸப்³பே³வ க³ந்த⁴குடிபரிவேணே ஸன்னிபாதேஹீ’’தி. ஏவங் கிரஸ்ஸ அஹோஸி ‘‘ஸசாஹங் தேயேவ பஞ்சஸதே பி⁴க்கூ² பக்கோஸாபெஸ்ஸாமி. ‘ஸத்தா²ரா நோ அப்³ப⁴ந்தரே கிலேஸானங் உப்பன்னபா⁴வோ ஞாதோ’தி ஸங்விக்³க³மானஸா த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸம்படிச்சி²துங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸந்தீ’’தி. தஸ்மா ‘‘ஸப்³பே³ ஸன்னிபாதேஹீ’’தி ஆஹ. தே²ரோ ‘‘ஸாது⁴, ப⁴ந்தே’’தி அவாபுரணங் ஆதா³ய பரிவேணேன பரிவேணங் ஆஹிண்டி³த்வா ஸப்³பே³ பி⁴க்கூ² க³ந்த⁴குடிபரிவேணே ஸன்னிபாதெத்வா பு³த்³தா⁴ஸனங் பஞ்ஞபேஸி.
Nāhaṃpunaṃ na ca punanti idaṃ satthā jetavane viharanto kilesaniggahaṃ ārabbha kathesi. Sāvatthiyaṃ kira pañcasatamattā sahāyakā mahāvibhavā seṭṭhiputtā satthu dhammadesanaṃ sutvā sāsane uraṃ datvā pabbajitvā jetavane antokoṭisanthāre vihariṃsu. Athekadivasaṃ tesaṃ aḍḍharattasamaye kilesanissito saṅkappo uppajji. Te ukkaṇṭhitvā attanā jahitakilese puna gaṇhituṃ cittaṃ uppādayiṃsu. Atha satthā aḍḍharattasamanantare sabbaññutaññāṇadaṇḍadīpakaṃ ukkhipitvā ‘‘katarāya nu kho ratiyā jetavane bhikkhū viharantī’’ti bhikkhūnaṃ ajjhāsayaṃ olokento tesaṃ bhikkhūnaṃ abbhantare kāmarāgasaṅkappassa uppannabhāvaṃ aññāsi. Satthā ca nāma ekaputtikā itthī attano puttaṃ viya, ekacakkhuko puriso cakkhuṃ viya attano sāvake rakkhati. Pubbaṇhādīsu yasmiṃ yasmiṃ samaye tesaṃ kilesā uppajjanti, te tesaṃ kilese tato paraṃ vaḍḍhituṃ adatvā tasmiṃ tasmiṃyeva samaye niggaṇhāti. Tenassa etadahosi ‘‘ayaṃ cakkavattirañño antonagareyeva corānaṃ uppannakālo viya vattati, idāneva tesaṃ dhammadesanaṃ katvā te kilese niggaṇhitvā arahattaṃ dassāmī’’ti. So surabhigandhakuṭito nikkhamitvā madhurassarena ‘‘ānandā’’ti āyasmantaṃ dhammabhaṇḍāgārikaṃ ānandattheraṃ āmantesi. Thero ‘‘kiṃ, bhante’’ti āgantvā vanditvā aṭṭhāsi. ‘‘Ānanda, yattakā bhikkhū antokoṭisanthāre viharanti, sabbeva gandhakuṭipariveṇe sannipātehī’’ti. Evaṃ kirassa ahosi ‘‘sacāhaṃ teyeva pañcasate bhikkhū pakkosāpessāmi. ‘Satthārā no abbhantare kilesānaṃ uppannabhāvo ñāto’ti saṃviggamānasā dhammadesanaṃ sampaṭicchituṃ na sakkhissantī’’ti. Tasmā ‘‘sabbe sannipātehī’’ti āha. Thero ‘‘sādhu, bhante’’ti avāpuraṇaṃ ādāya pariveṇena pariveṇaṃ āhiṇḍitvā sabbe bhikkhū gandhakuṭipariveṇe sannipātetvā buddhāsanaṃ paññapesi.
ஸத்தா² பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வா உஜுங் காயங் பணிதா⁴ய ஸிலாபத²வியங் பதிட்ட²ஹமானோ ஸினேரு விய பஞ்ஞத்தே பு³த்³தா⁴ஸனே நிஸீதி³ ஆவேளாவேளா யமகயமகா ச²ப்³ப³ண்ணக⁴னபு³த்³த⁴ரஸ்மியோ விஸ்ஸஜ்ஜெந்தோ. தாபி ரஸ்மியோ பாதிமத்தா ச²த்தமத்தா கூடாகா³ரகுச்சி²மத்தா சி²ஜ்ஜித்வா சி²ஜ்ஜித்வா க³க³னதலே விஜ்ஜுலதா விய ஸஞ்சரிங்ஸு, அண்ணவகுச்சி²ங் கோ²பெ⁴த்வா பா³லஸூரியுக்³க³மனகாலோ விய அஹோஸி. பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴பி ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா க³ருசித்தங் பச்சுபட்ட²பெத்வா ரத்தகம்ப³லஸாணியா பரிக்கி²பந்தோ விய பரிவாரெத்வா நிஸீதி³. ஸத்தா² ப்³ரஹ்மஸ்ஸரங் நிச்சா²ரெந்தோ பி⁴க்கூ² ஆமந்தெத்வா ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, பி⁴க்கு²னா நாம காமவிதக்கங் ப்³யாபாத³விதக்கங் விஹிங்ஸாவிதக்கந்தி இமே தயோ அகுஸலவிதக்கே விதக்கேதுங் வட்டதி. அந்தோ உப்பன்னகிலேஸோ ஹி ‘பரித்தகோ’தி அவமஞ்ஞிதுங் ந வட்டதி, கிலேஸோ நாம பச்சாமித்தஸதி³ஸோ. பச்சாமித்தோ ச கு²த்³த³கோ நாம நத்தி², ஓகாஸங் லபி⁴த்வா வினாஸமேவ பாபேதி, ஏவமேவ அப்பமத்தகோபி கிலேஸோ உப்பஜ்ஜித்வா வட்³டி⁴துங் லப⁴ந்தோ மஹாவினாஸங் பாபேதி. கிலேஸோ நாமேஸ ஹலாஹலவிஸூபமோ உப்பாடிதச்ச²விக³ண்ட³ஸதி³ஸோ ஆஸீவிஸபடிபா⁴கோ³ அஸனிஅக்³கி³ஸதி³ஸோ அல்லீயிதுங் ந யுத்தோ ஆஸங்கிதப்³போ³. உப்பன்னுப்பன்னக்க²ணேயேவ படிஸங்கா²னப³லேன பா⁴வனாப³லேன யதா² முஹுத்தம்பி ஹத³யே அட்ட²த்வா பது³மினிபத்தா உத³கபி³ந்து³ விய விவட்டதி, ஏவங் பஜஹிதப்³போ³. போராணகபண்டி³ தாபி அப்பமத்தகம்பி கிலேஸங் க³ரஹித்வா யதா² புன அப்³ப⁴ந்தரே நுப்பஜ்ஜதி, ஏவங் நிக்³க³ண்ஹிங்ஸூ’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Satthā pallaṅkaṃ ābhujitvā ujuṃ kāyaṃ paṇidhāya silāpathaviyaṃ patiṭṭhahamāno sineru viya paññatte buddhāsane nisīdi āveḷāveḷā yamakayamakā chabbaṇṇaghanabuddharasmiyo vissajjento. Tāpi rasmiyo pātimattā chattamattā kūṭāgārakucchimattā chijjitvā chijjitvā gaganatale vijjulatā viya sañcariṃsu, aṇṇavakucchiṃ khobhetvā bālasūriyuggamanakālo viya ahosi. Bhikkhusaṅghopi satthāraṃ vanditvā garucittaṃ paccupaṭṭhapetvā rattakambalasāṇiyā parikkhipanto viya parivāretvā nisīdi. Satthā brahmassaraṃ nicchārento bhikkhū āmantetvā ‘‘na, bhikkhave, bhikkhunā nāma kāmavitakkaṃ byāpādavitakkaṃ vihiṃsāvitakkanti ime tayo akusalavitakke vitakketuṃ vaṭṭati. Anto uppannakileso hi ‘parittako’ti avamaññituṃ na vaṭṭati, kileso nāma paccāmittasadiso. Paccāmitto ca khuddako nāma natthi, okāsaṃ labhitvā vināsameva pāpeti, evameva appamattakopi kileso uppajjitvā vaḍḍhituṃ labhanto mahāvināsaṃ pāpeti. Kileso nāmesa halāhalavisūpamo uppāṭitacchavigaṇḍasadiso āsīvisapaṭibhāgo asaniaggisadiso allīyituṃ na yutto āsaṅkitabbo. Uppannuppannakkhaṇeyeva paṭisaṅkhānabalena bhāvanābalena yathā muhuttampi hadaye aṭṭhatvā paduminipattā udakabindu viya vivaṭṭati, evaṃ pajahitabbo. Porāṇakapaṇḍi tāpi appamattakampi kilesaṃ garahitvā yathā puna abbhantare nuppajjati, evaṃ niggaṇhiṃsū’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸிங்கா³லயோனியங் படிஸந்தி⁴ங் க³ஹெத்வா அரஞ்ஞே நதீ³தீரே நிவாஸங் கப்பேஸி. அதே²கோ ஜரஹத்தீ² க³ங்கா³தீரே காலமகாஸி. ஸிங்கா³லோ கோ³சரப்பஸுதோ தங் மதஹத்தி²ஸரீரங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹா மே கோ³சரோ உப்பன்னோ’’தி க³ந்த்வா தங் ஸொண்டே³ ட³ங்ஸி, நங்க³லீஸாய த³ட்ட²காலோ விய அஹோஸி. ஸோ ‘‘நத்தெ²த்த² கா²தி³தப்³ப³யுத்தக’’ந்தி த³ந்தேஸு ட³ங்ஸி, த²ம்பே⁴ த³ட்ட²காலோ விய அஹோஸி. கண்ணே ட³ங்ஸி, ஸுப்பகோடியங் த³ட்ட²காலோ விய அஹோஸி. உத³ரே ட³ங்ஸி, குஸூலே த³ட்ட²காலோ விய அஹோஸி. பாதே³ ட³ங்ஸி, உது³க்க²லே த³ட்ட²காலோ விய அஹோஸி. நங்கு³ட்டே² ட³ங்ஸி, முஸலே த³ட்ட²காலோ விய அஹோஸி. ஸோ ‘‘எத்தா²பி நத்தி² கா²தி³தப்³ப³யுத்தக’’ந்தி ஸப்³ப³த்த² அஸ்ஸாத³ங் அலப⁴ந்தோ வச்சமக்³கே³ ட³ங்ஸி, முது³பூவே த³ட்ட²காலோ விய அஹோஸி. ஸோ ‘‘லத்³த⁴ங் தா³னி மே இமஸ்மிங் ஸரீரே முது³ கா²தி³தப்³ப³யுத்தகட்டா²ன’’ந்தி ததோ பட்டா²ய கா²த³ந்தோ அந்தோகுச்சி²ங் பவிஸித்வா வக்கஹத³யாதீ³னி கா²தி³த்வா பிபாஸிதகாலே லோஹிதங் பிவித்வா நிபஜ்ஜிதுகாமகாலே உத³ரங் பத்த²ரித்வா நிபஜ்ஜதி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto siṅgālayoniyaṃ paṭisandhiṃ gahetvā araññe nadītīre nivāsaṃ kappesi. Atheko jarahatthī gaṅgātīre kālamakāsi. Siṅgālo gocarappasuto taṃ matahatthisarīraṃ disvā ‘‘mahā me gocaro uppanno’’ti gantvā taṃ soṇḍe ḍaṃsi, naṅgalīsāya daṭṭhakālo viya ahosi. So ‘‘natthettha khāditabbayuttaka’’nti dantesu ḍaṃsi, thambhe daṭṭhakālo viya ahosi. Kaṇṇe ḍaṃsi, suppakoṭiyaṃ daṭṭhakālo viya ahosi. Udare ḍaṃsi, kusūle daṭṭhakālo viya ahosi. Pāde ḍaṃsi, udukkhale daṭṭhakālo viya ahosi. Naṅguṭṭhe ḍaṃsi, musale daṭṭhakālo viya ahosi. So ‘‘etthāpi natthi khāditabbayuttaka’’nti sabbattha assādaṃ alabhanto vaccamagge ḍaṃsi, mudupūve daṭṭhakālo viya ahosi. So ‘‘laddhaṃ dāni me imasmiṃ sarīre mudu khāditabbayuttakaṭṭhāna’’nti tato paṭṭhāya khādanto antokucchiṃ pavisitvā vakkahadayādīni khāditvā pipāsitakāle lohitaṃ pivitvā nipajjitukāmakāle udaraṃ pattharitvā nipajjati.
அத²ஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘இத³ங் ஹத்தி²ஸரீரங் மய்ஹங் நிவாஸஸுக²தாய கே³ஹஸதி³ஸங், கா²தி³துகாமதாய ஸதி பஹூதமங்ஸங், கிங் தா³னி மே அஞ்ஞத்த² கம்ம’’ந்தி ஸோ அஞ்ஞத்த² அக³ந்த்வா ஹத்தி²குச்சி²யங்யேவ மங்ஸங் கா²தி³த்வா வஸதி. க³ச்ச²ந்தே க³ச்ச²ந்தே காலே நிதா³கே⁴ வாதஸம்ப²ஸ்ஸேன சேவ ஸூரியரஸ்மிஸந்தாபேன ச தங் குணபங் ஸுஸ்ஸித்வா வலியோ க³ண்ஹி, ஸிங்கா³லஸ்ஸ பவிட்ட²த்³வாரங் பிஹிதங், அந்தோகுச்சி²யங் அந்த⁴காரோ அஹோஸி. ஸிங்கா³லஸ்ஸ லோகந்தரிகனிவாஸோ விய ஜாதோ. குணபே ஸுஸ்ஸந்தே மங்ஸம்பி ஸுஸ்ஸி, லோஹிதம்பி பச்சி²ஜ்ஜி. ஸோ நிக்க²மனத்³வாரங் அலப⁴ந்தோ ப⁴யப்பத்தோ ஹுத்வா ஸந்தா⁴வந்தோ இதோ சிதோ ச பஹரித்வா நிக்க²மனத்³வாரங் பரியேஸமானோ விசரதி. ஏவங் தஸ்மிங் உக்க²லியங் பிட்ட²பிண்டி³ விய அந்தோகுச்சி²யங் பச்சமானே கதிபாஹச்சயேன மஹாமேகோ⁴ பாவஸ்ஸி. அத² நங் குணபங் தேமெத்வா உட்டா²ய பகதிஸண்டா²னேன அட்டா²ஸி. வச்சமக்³கோ³ விவடோ ஹுத்வா தாரகா விய பஞ்ஞாயி. ஸிங்கா³லோ தங் சி²த்³த³ங் தி³ஸ்வா ‘‘இதா³னி மே ஜீவிதங் லத்³த⁴’’ந்தி யாவ ஹத்தி²ஸீஸா படிக்கமித்வா வேகே³ன பக்க²ந்தி³த்வா வச்சமக்³க³ங் ஸீஸேன பஹரித்வா நிக்க²மி. தஸ்ஸ ஸஞ்ச²ன்னஸரீரத்தா ஸப்³ப³லோமானி வச்சமக்³கே³ அல்லீயிங்ஸு. ஸோ தாலக்க²ந்த⁴ஸதி³ஸேன நில்லோமேன ஸரீரேன உப்³பி³க்³க³சித்தோ முஹுத்தங் தா⁴வித்வா நிவத்தித்வா நிஸின்னோ ஸரீரங் ஓலோகெத்வா ‘‘இத³ங் து³க்க²ங் மய்ஹங் ந அஞ்ஞேன கதங், லோப⁴ஹேது பன லோப⁴காரணா லோப⁴ங் நிஸ்ஸாய மயா ஏதங் கதங், இதோ தா³னி பட்டா²ய ந லோப⁴வஸிகோ ப⁴விஸ்ஸாமி, புன ஹத்தி²ஸரீரங் நாம ந பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஸங்விக்³க³ஹத³யோ ஹுத்வா இமங் கா³த²மாஹ –
Athassa etadahosi – ‘‘idaṃ hatthisarīraṃ mayhaṃ nivāsasukhatāya gehasadisaṃ, khāditukāmatāya sati pahūtamaṃsaṃ, kiṃ dāni me aññattha kamma’’nti so aññattha agantvā hatthikucchiyaṃyeva maṃsaṃ khāditvā vasati. Gacchante gacchante kāle nidāghe vātasamphassena ceva sūriyarasmisantāpena ca taṃ kuṇapaṃ sussitvā valiyo gaṇhi, siṅgālassa paviṭṭhadvāraṃ pihitaṃ, antokucchiyaṃ andhakāro ahosi. Siṅgālassa lokantarikanivāso viya jāto. Kuṇape sussante maṃsampi sussi, lohitampi pacchijji. So nikkhamanadvāraṃ alabhanto bhayappatto hutvā sandhāvanto ito cito ca paharitvā nikkhamanadvāraṃ pariyesamāno vicarati. Evaṃ tasmiṃ ukkhaliyaṃ piṭṭhapiṇḍi viya antokucchiyaṃ paccamāne katipāhaccayena mahāmegho pāvassi. Atha naṃ kuṇapaṃ temetvā uṭṭhāya pakatisaṇṭhānena aṭṭhāsi. Vaccamaggo vivaṭo hutvā tārakā viya paññāyi. Siṅgālo taṃ chiddaṃ disvā ‘‘idāni me jīvitaṃ laddha’’nti yāva hatthisīsā paṭikkamitvā vegena pakkhanditvā vaccamaggaṃ sīsena paharitvā nikkhami. Tassa sañchannasarīrattā sabbalomāni vaccamagge allīyiṃsu. So tālakkhandhasadisena nillomena sarīrena ubbiggacitto muhuttaṃ dhāvitvā nivattitvā nisinno sarīraṃ oloketvā ‘‘idaṃ dukkhaṃ mayhaṃ na aññena kataṃ, lobhahetu pana lobhakāraṇā lobhaṃ nissāya mayā etaṃ kataṃ, ito dāni paṭṭhāya na lobhavasiko bhavissāmi, puna hatthisarīraṃ nāma na pavisissāmī’’ti saṃviggahadayo hutvā imaṃ gāthamāha –
148.
148.
‘‘நாஹங் புனங் ந ச புனங், ந சாபி அபுனப்புனங்;
‘‘Nāhaṃ punaṃ na ca punaṃ, na cāpi apunappunaṃ;
ஹத்தி²பொ³ந்தி³ங் பவெக்கா²மி, ததா² ஹி ப⁴யதஜ்ஜிதோ’’தி.
Hatthibondiṃ pavekkhāmi, tathā hi bhayatajjito’’ti.
தத்த² ந சாபி அபுனப்புனந்தி அ-காரோ நிபாதமத்தோ. அயங் பனேதிஸ்ஸா ஸகலாயபி கா³தா²ய அத்தோ² – அஹஞ்ஹி இதோ புன, ததோ ச புனாதி வுத்தவாரதோ புன ததோபி ச புனப்புனங் வாரணஸரீரஸங்கா²தங் ஹத்தி²பொ³ந்தி³ங் ந பவெக்கா²மி. கிங்காரணா? ததா² ஹி ப⁴யதஜ்ஜிதோ, ததா² ஹி அஹங் இமஸ்மிஞ்ஞேவ பவேஸனே ப⁴யதஜ்ஜிதோ மரணப⁴யேன ஸந்தாஸங் ஸங்வேக³ங் ஆபாதி³தோதி.
Tattha na cāpi apunappunanti a-kāro nipātamatto. Ayaṃ panetissā sakalāyapi gāthāya attho – ahañhi ito puna, tato ca punāti vuttavārato puna tatopi ca punappunaṃ vāraṇasarīrasaṅkhātaṃ hatthibondiṃ na pavekkhāmi. Kiṃkāraṇā? Tathā hi bhayatajjito, tathā hi ahaṃ imasmiññeva pavesane bhayatajjito maraṇabhayena santāsaṃ saṃvegaṃ āpāditoti.
ஏவஞ்ச பன வத்வா ததோவ பலாயித்வா புன தங் வா அஞ்ஞங் வா ஹத்தி²ஸரீரங் நிவத்தித்வாபி ந ஓலோகேஸி. ததோ பட்டா²ய ந லோப⁴வஸிகோ அஹோஸி.
Evañca pana vatvā tatova palāyitvā puna taṃ vā aññaṃ vā hatthisarīraṃ nivattitvāpi na olokesi. Tato paṭṭhāya na lobhavasiko ahosi.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘பி⁴க்க²வே, அந்தோ உப்பன்னகிலேஸஸ்ஸ நாம வட்³டி⁴துங் அத³த்வா தத்த² தத்தே²வ நங் நிக்³க³ண்ஹிதுங் வட்டதீ’’தி வத்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி. ஸச்சபரியோஸானே பஞ்சஸதாபி தே பி⁴க்கூ² அரஹத்தே பதிட்ட²ஹிங்ஸு, அவஸேஸேஸு கேசி ஸோதாபன்னா, கேசி ஸகதா³கா³மினோ, கேசி அனாகா³மினோ அஹேஸுங். ததா³ ஸிங்கா³லோ அஹமேவ அஹோஸிந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘bhikkhave, anto uppannakilesassa nāma vaḍḍhituṃ adatvā tattha tattheva naṃ niggaṇhituṃ vaṭṭatī’’ti vatvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi. Saccapariyosāne pañcasatāpi te bhikkhū arahatte patiṭṭhahiṃsu, avasesesu keci sotāpannā, keci sakadāgāmino, keci anāgāmino ahesuṃ. Tadā siṅgālo ahameva ahosinti.
ஸிங்கா³லஜாதகவண்ணனா அட்ட²மா.
Siṅgālajātakavaṇṇanā aṭṭhamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 148. ஸிங்கா³லஜாதகங் • 148. Siṅgālajātakaṃ