Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    4. ஸிங்கா³லமாதுதே²ரீஅபதா³னங்

    4. Siṅgālamātutherīapadānaṃ

    82.

    82.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    83.

    83.

    ‘‘ததா³ஹங் ஹங்ஸவதியங், ஜாதாமச்சகுலே அஹுங்;

    ‘‘Tadāhaṃ haṃsavatiyaṃ, jātāmaccakule ahuṃ;

    நானாரதனபஜ்ஜோதே, இத்³தே⁴ பீ²தே மஹத்³த⁴னே.

    Nānāratanapajjote, iddhe phīte mahaddhane.

    84.

    84.

    ‘‘பிதுனா ஸஹ க³ந்த்வான, மஹாஜனபுரக்க²தா;

    ‘‘Pitunā saha gantvāna, mahājanapurakkhatā;

    த⁴ம்மங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸுத்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Dhammaṃ buddhassa sutvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    85.

    85.

    ‘‘பப்³ப³ஜித்வான காயேன, பாபகம்மங் விவஜ்ஜயிங்;

    ‘‘Pabbajitvāna kāyena, pāpakammaṃ vivajjayiṃ;

    வசீது³ச்சரிதங் ஹித்வா, ஆஜீவங் பரிஸோத⁴யிங்.

    Vacīduccaritaṃ hitvā, ājīvaṃ parisodhayiṃ.

    86.

    86.

    ‘‘பு³த்³தே⁴ பஸன்னா த⁴ம்மே ச, ஸங்கே⁴ ச திப்³ப³கா³ரவா;

    ‘‘Buddhe pasannā dhamme ca, saṅghe ca tibbagāravā;

    ஸத்³த⁴ம்மஸ்ஸவனே யுத்தா, பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனலாலஸா 1.

    Saddhammassavane yuttā, buddhadassanalālasā 2.

    87.

    87.

    ‘‘அக்³க³ங் ஸத்³தா⁴தி⁴முத்தானங், அஸ்ஸோஸிங் பி⁴க்கு²னிங் ததா³;

    ‘‘Aggaṃ saddhādhimuttānaṃ, assosiṃ bhikkhuniṃ tadā;

    தங் டா²னங் பத்த²யித்வான, திஸ்ஸோ ஸிக்கா² அபூரயிங்.

    Taṃ ṭhānaṃ patthayitvāna, tisso sikkhā apūrayiṃ.

    88.

    88.

    ‘‘ததோ மங் ஸுக³தோ ஆஹ, கருணானுக³தாஸயோ;

    ‘‘Tato maṃ sugato āha, karuṇānugatāsayo;

    ‘யஸ்ஸ ஸத்³தா⁴ ததா²க³தே, அசலா ஸுப்பதிட்டி²தா;

    ‘Yassa saddhā tathāgate, acalā suppatiṭṭhitā;

    ஸீலஞ்ச யஸ்ஸ கல்யாணங், அரியகந்தங் பஸங்ஸிதங்.

    Sīlañca yassa kalyāṇaṃ, ariyakantaṃ pasaṃsitaṃ.

    89.

    89.

    ‘‘‘ஸங்கே⁴ பஸாதோ³ யஸ்ஸத்தி², உஜுபூ⁴தஞ்ச த³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘‘Saṅghe pasādo yassatthi, ujubhūtañca dassanaṃ;

    அத³லித்³தோ³தி தங் ஆஹு, அமோக⁴ங் தஸ்ஸ ஜீவிதங்.

    Adaliddoti taṃ āhu, amoghaṃ tassa jīvitaṃ.

    90.

    90.

    ‘‘‘தஸ்மா ஸத்³த⁴ஞ்ச ஸீலஞ்ச, பஸாத³ங் த⁴ம்மத³ஸ்ஸனங்;

    ‘‘‘Tasmā saddhañca sīlañca, pasādaṃ dhammadassanaṃ;

    அனுயுஞ்ஜேத² மேதா⁴வீ, ஸரங் பு³த்³தா⁴ன 3 ஸாஸனங்’.

    Anuyuñjetha medhāvī, saraṃ buddhāna 4 sāsanaṃ’.

    91.

    91.

    ‘‘தங் ஸுத்வாஹங் பமுதி³தா, அபுச்சி²ங் பணிதி⁴ங் மம;

    ‘‘Taṃ sutvāhaṃ pamuditā, apucchiṃ paṇidhiṃ mama;

    ததா³ அனோமோ அமிதோ, ப்³யாகரித்த² வினாயகோ;

    Tadā anomo amito, byākarittha vināyako;

    ‘பு³த்³தே⁴ பஸன்னா கல்யாணீ, லச்ச²ஸே தங் ஸுபத்தி²தங்.

    ‘Buddhe pasannā kalyāṇī, lacchase taṃ supatthitaṃ.

    92.

    92.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    93.

    93.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    ஸிங்கா³லகஸ்ஸ 5 மாதாதி, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா’.

    Siṅgālakassa 6 mātāti, hessati satthu sāvikā’.

    94.

    94.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    மெத்தசித்தா பரிசரிங், படிபத்தீஹி நாயகங்.

    Mettacittā paricariṃ, paṭipattīhi nāyakaṃ.

    95.

    95.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    96.

    96.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, கி³ரிப்³ப³ஜபுருத்தமே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, giribbajapuruttame;

    ஜாதா ஸெட்டி²குலே பீ²தே, மஹாரதனஸஞ்சயே.

    Jātā seṭṭhikule phīte, mahāratanasañcaye.

    97.

    97.

    ‘‘புத்தோ ஸிங்கா³லகோ நாம, மமாஸி விபதே² ரதோ;

    ‘‘Putto siṅgālako nāma, mamāsi vipathe rato;

    தி³ட்டி²க³ஹனபக்க²ந்தோ³, தி³ஸாபூஜனதப்பரோ.

    Diṭṭhigahanapakkhando, disāpūjanatapparo.

    98.

    98.

    ‘‘நானாதி³ஸா நமஸ்ஸந்தங் 7, பிண்டா³ய நக³ரங் வஜங்;

    ‘‘Nānādisā namassantaṃ 8, piṇḍāya nagaraṃ vajaṃ;

    தங் தி³ஸ்வா ஓவதீ³ பு³த்³தோ⁴, மக்³கே³ ட²த்வா வினாயகோ.

    Taṃ disvā ovadī buddho, magge ṭhatvā vināyako.

    99.

    99.

    ‘‘தஸ்ஸ தே³ஸயதோ த⁴ம்மங், பனாதோ³ விம்ஹயோ அஹு;

    ‘‘Tassa desayato dhammaṃ, panādo vimhayo ahu;

    த்³வேகோடினரனாரீனங், த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Dvekoṭinaranārīnaṃ, dhammābhisamayo ahu.

    100.

    100.

    ‘‘ததா³ஹங் பரிஸங் க³ந்த்வா, ஸுத்வா ஸுக³தபா⁴ஸிதங்;

    ‘‘Tadāhaṃ parisaṃ gantvā, sutvā sugatabhāsitaṃ;

    ஸோதாபத்திப²லங் பத்தா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Sotāpattiphalaṃ pattā, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    101.

    101.

    ‘‘ந சிரேனேவ காலேன, பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனலாலஸா;

    ‘‘Na cireneva kālena, buddhadassanalālasā;

    அனுஸ்ஸதிங் தங் பா⁴வெத்வா, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Anussatiṃ taṃ bhāvetvā, arahattamapāpuṇiṃ.

    102.

    102.

    ‘‘த³ஸ்ஸனத்தா²ய பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, ஸப்³ப³தா³ ச வஜாமஹங்;

    ‘‘Dassanatthāya buddhassa, sabbadā ca vajāmahaṃ;

    அதித்தாயேவ பஸ்ஸாமி, ரூபங் நயனநந்த³னங்.

    Atittāyeva passāmi, rūpaṃ nayananandanaṃ.

    103.

    103.

    ‘‘ஸப்³ப³பாரமிஸம்பூ⁴தங், லக்கீ²னிலயனங் வரங்;

    ‘‘Sabbapāramisambhūtaṃ, lakkhīnilayanaṃ varaṃ;

    ரூபங் ஸப்³ப³ஸுபா⁴கிண்ணங், அதித்தா விஹராமஹங்.

    Rūpaṃ sabbasubhākiṇṇaṃ, atittā viharāmahaṃ.

    104.

    104.

    ‘‘ஜினோ தஸ்மிங் கு³ணே துட்டோ², ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்;

    ‘‘Jino tasmiṃ guṇe tuṭṭho, etadagge ṭhapesi maṃ;

    ஸிங்கா³லகஸ்ஸ யா மாதா, அக்³கா³ ஸத்³தா⁴தி⁴முத்திகா 9.

    Siṅgālakassa yā mātā, aggā saddhādhimuttikā 10.

    105.

    105.

    ‘‘இத்³தீ⁴ஸு ச வஸீ ஹோமி, தி³ப்³பா³ய ஸோததா⁴துயா;

    ‘‘Iddhīsu ca vasī homi, dibbāya sotadhātuyā;

    சேதோபரியஞாணஸ்ஸ, வஸீ ஹோமி மஹாமுனி.

    Cetopariyañāṇassa, vasī homi mahāmuni.

    106.

    106.

    ‘‘புப்³பே³னிவாஸங் ஜானாமி, தி³ப்³ப³சக்கு² விஸோதி⁴தங்;

    ‘‘Pubbenivāsaṃ jānāmi, dibbacakkhu visodhitaṃ;

    ஸப்³பா³ஸவபரிக்கீ²ணா, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Sabbāsavaparikkhīṇā, natthi dāni punabbhavo.

    107.

    107.

    ‘‘அத்த²த⁴ம்மனிருத்தீஸு, படிபா⁴னே ததே²வ ச;

    ‘‘Atthadhammaniruttīsu, paṭibhāne tatheva ca;

    ஞாணங் மம மஹாவீர, உப்பன்னங் தவ ஸந்திகே.

    Ñāṇaṃ mama mahāvīra, uppannaṃ tava santike.

    108.

    108.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    109.

    109.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    110.

    110.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஸிங்கா³லமாதா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ siṅgālamātā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸிங்கா³லமாதுதே²ரியாபதா³னங் சதுத்த²ங்.

    Siṅgālamātutheriyāpadānaṃ catutthaṃ.







    Footnotes:
    1. பு³த்³த⁴த³ஸ்ஸனஸாலயா (ஸ்யா॰)
    2. buddhadassanasālayā (syā.)
    3. பு³த்³தா⁴னுஸாஸனங் (ஸீ॰), பு³த்³தா⁴னங் ஸாஸனங் (ஸ்யா॰)
    4. buddhānusāsanaṃ (sī.), buddhānaṃ sāsanaṃ (syā.)
    5. ஸிகா³லகஸ்ஸ (ஸீ॰ பீ॰)
    6. sigālakassa (sī. pī.)
    7. நமஸ்ஸதி (ஸ்யா॰)
    8. namassati (syā.)
    9. ஸங்க⁴விமுத்திகா (பீ॰), மமாதி⁴முத்திகா (க॰)
    10. saṃghavimuttikā (pī.), mamādhimuttikā (ka.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact