Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [392] 7. ஸிங்க⁴புப்ப²ஜாதகவண்ணனா

    [392] 7. Siṅghapupphajātakavaṇṇanā

    யமேதந்தி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் பி⁴க்கு²ங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிர ஜேதவனா நிக்க²மித்வா கோஸலரட்டே² அஞ்ஞதரங் அரஞ்ஞங் நிஸ்ஸாய விஹரந்தோ ஏகதி³வஸங் பது³மஸரங் ஓதரித்வா ஸுபுப்பி²தபது³மங் தி³ஸ்வா அதோ⁴வாதே ட²த்வா உபஸிங்கி⁴. அத² நங் தஸ்மிங் வனே அதி⁴வத்தா² தே³வதா ‘‘மாரிஸ, த்வங் க³ந்த⁴தே²னோ நாம, இத³ங் தே ஏகங் தெ²ய்யங்க³’’ந்தி ஸங்வேஜேஸி. ஸோ தாய ஸங்வேஜிதோ புன ஜேதவனங் ஆக³ந்த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³த்வா நிஸின்னோ ‘‘கஹங் பி⁴க்கு² நிவுத்தோ²ஸீ’’தி புட்டோ² ‘‘அஸுகவனஸண்டே³ நாம, தத்த² ச மங் தே³வதா ஏவங் நாம ஸங்வேஜேஸீ’’தி ஆஹ. அத² நங் ஸத்தா² ‘‘ந கோ² பி⁴க்கு² புப்ப²ங் உபஸிங்க⁴ந்தோ த்வமேவ தே³வதாய ஸங்வேஜிதோ, போராணகபண்டி³தாபி ஸங்வேஜிதபுப்³பா³’’தி வத்வா தேன யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.

    Yametanti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ bhikkhuṃ ārabbha kathesi. So kira jetavanā nikkhamitvā kosalaraṭṭhe aññataraṃ araññaṃ nissāya viharanto ekadivasaṃ padumasaraṃ otaritvā supupphitapadumaṃ disvā adhovāte ṭhatvā upasiṅghi. Atha naṃ tasmiṃ vane adhivatthā devatā ‘‘mārisa, tvaṃ gandhatheno nāma, idaṃ te ekaṃ theyyaṅga’’nti saṃvejesi. So tāya saṃvejito puna jetavanaṃ āgantvā satthāraṃ vanditvā nisinno ‘‘kahaṃ bhikkhu nivutthosī’’ti puṭṭho ‘‘asukavanasaṇḍe nāma, tattha ca maṃ devatā evaṃ nāma saṃvejesī’’ti āha. Atha naṃ satthā ‘‘na kho bhikkhu pupphaṃ upasiṅghanto tvameva devatāya saṃvejito, porāṇakapaṇḍitāpi saṃvejitapubbā’’ti vatvā tena yācito atītaṃ āhari.

    அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஏகஸ்மிங் காஸிககா³மே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தித்வா வயப்பத்தோ தக்கஸிலாயங் உக்³க³ஹிதஸிப்போ அபரபா⁴கே³ இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா ஏகங் பது³மஸரங் நிஸ்ஸாய உபவஸந்தோ ஏகதி³வஸங் ஸரங் ஓதரித்வா ஸுபுப்பி²தபது³மங் உபஸிங்க⁴மானோ அட்டா²ஸி. அத² நங் ஏகா தே³வதீ⁴தா ருக்க²க்க²ந்த⁴விவரே ட²த்வா ஸங்வேஜயமானா பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto ekasmiṃ kāsikagāme brāhmaṇakule nibbattitvā vayappatto takkasilāyaṃ uggahitasippo aparabhāge isipabbajjaṃ pabbajitvā ekaṃ padumasaraṃ nissāya upavasanto ekadivasaṃ saraṃ otaritvā supupphitapadumaṃ upasiṅghamāno aṭṭhāsi. Atha naṃ ekā devadhītā rukkhakkhandhavivare ṭhatvā saṃvejayamānā paṭhamaṃ gāthamāha –

    115.

    115.

    ‘‘யமேதங் வாரிஜங் புப்ப²ங், அதி³ன்னங் உபஸிங்க⁴ஸி;

    ‘‘Yametaṃ vārijaṃ pupphaṃ, adinnaṃ upasiṅghasi;

    ஏகங்க³மேதங் தெ²ய்யானங், க³ந்த⁴தே²னோஸி மாரிஸா’’தி.

    Ekaṅgametaṃ theyyānaṃ, gandhathenosi mārisā’’ti.

    தத்த² ஏகங்க³மேதந்தி ஏககொட்டா²ஸோ ஏஸ.

    Tattha ekaṅgametanti ekakoṭṭhāso esa.

    ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Tato bodhisatto dutiyaṃ gāthamāha –

    116.

    116.

    ‘‘ந ஹராமி ந ப⁴ஞ்ஜாமி, ஆரா ஸிங்கா⁴மி வாரிஜங்;

    ‘‘Na harāmi na bhañjāmi, ārā siṅghāmi vārijaṃ;

    அத² கேன நு வண்ணேன, க³ந்த⁴தே²னோதி வுச்சதீ’’தி.

    Atha kena nu vaṇṇena, gandhathenoti vuccatī’’ti.

    தத்த² ஆரா ஸிங்கா⁴மீதி தூ³ரே டி²தோ கா⁴யாமி. வண்ணேனாதி காரணேன.

    Tattha ārā siṅghāmīti dūre ṭhito ghāyāmi. Vaṇṇenāti kāraṇena.

    தஸ்மிங் க²ணே ஏகோ புரிஸோ தஸ்மிங் ஸரே பி⁴ஸானி சேவ க²ணதி, புண்ட³ரீகானி ச ப⁴ஞ்ஜதி . போ³தி⁴ஸத்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘மங் ஆரா ட²த்வா உபஸிங்க⁴ந்தங் ‘சோரோ’தி வத³ஸி, ஏதங் புரிஸங் கஸ்மா ந ப⁴ணஸீ’’தி தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –

    Tasmiṃ khaṇe eko puriso tasmiṃ sare bhisāni ceva khaṇati, puṇḍarīkāni ca bhañjati . Bodhisatto taṃ disvā ‘‘maṃ ārā ṭhatvā upasiṅghantaṃ ‘coro’ti vadasi, etaṃ purisaṃ kasmā na bhaṇasī’’ti tāya saddhiṃ sallapanto tatiyaṃ gāthamāha –

    117.

    117.

    ‘‘யோயங் பி⁴ஸானி க²ணதி, புண்ட³ரீகானி ப⁴ஞ்ஜதி;

    ‘‘Yoyaṃ bhisāni khaṇati, puṇḍarīkāni bhañjati;

    ஏவங் ஆகிண்ணகம்மந்தோ, கஸ்மா ஏஸோ ந வுச்சதீ’’தி.

    Evaṃ ākiṇṇakammanto, kasmā eso na vuccatī’’ti.

    தத்த² ஆகிண்ணகம்மந்தோதி கக்க²ளகம்மந்தோ தா³ருணகம்மந்தோ.

    Tattha ākiṇṇakammantoti kakkhaḷakammanto dāruṇakammanto.

    அத²ஸ்ஸ அவசனகாரணங் ஆசிக்க²ந்தீ தே³வதா சதுத்த²பஞ்சமகா³தா² அபா⁴ஸி –

    Athassa avacanakāraṇaṃ ācikkhantī devatā catutthapañcamagāthā abhāsi –

    118.

    118.

    ‘‘ஆகிண்ணலுத்³தோ³ புரிஸோ, தா⁴திசேலங்வ மக்கி²தோ;

    ‘‘Ākiṇṇaluddo puriso, dhāticelaṃva makkhito;

    தஸ்மிங் மே வசனங் நத்தி², தஞ்சாரஹாமி வத்தவே.

    Tasmiṃ me vacanaṃ natthi, tañcārahāmi vattave.

    119.

    119.

    ‘‘அனங்க³ணஸ்ஸ போஸஸ்ஸ, நிச்சங் ஸுசிக³வேஸினோ;

    ‘‘Anaṅgaṇassa posassa, niccaṃ sucigavesino;

    வாலக்³க³மத்தங் பாபஸ்ஸ, அப்³பா⁴மத்தங்வ கா²யதீ’’தி.

    Vālaggamattaṃ pāpassa, abbhāmattaṃva khāyatī’’ti.

    தத்த² தா⁴திசேலங்வாதி கே²ளஸிங்கா⁴ணிகமுத்தகூ³த²மக்கி²தங் தா⁴திதா³ஸியா நிவத்த²சேலங் விய அயங் பாபமக்கி²தோயேவ, தேன காரணேன தஸ்மிங் மம வசனங் நத்தி². தஞ்சாரஹாமீதி ஸமணா பன ஓவாத³க்க²மா ஹொந்தி பியஸீலா, தஸ்மா தங் அப்பமத்தகம்பி அயுத்தங் கரொந்தங் வத்துங் அரஹாமி ஸமணாதி. அனங்க³ணஸ்ஸாதி நித்³தோ³ஸஸ்ஸ தும்ஹாதி³ஸஸ்ஸ. அப்³பா⁴மத்தங்வ கா²யதீதி மஹாமேக⁴ப்பமாணங் ஹுத்வா உபட்டா²தி, இதா³னி கஸ்மா ஏவரூபங் தோ³ஸங் அப்³போ³ஹாரிகங் கரோஸீதி.

    Tattha dhāticelaṃvāti kheḷasiṅghāṇikamuttagūthamakkhitaṃ dhātidāsiyā nivatthacelaṃ viya ayaṃ pāpamakkhitoyeva, tena kāraṇena tasmiṃ mama vacanaṃ natthi. Tañcārahāmīti samaṇā pana ovādakkhamā honti piyasīlā, tasmā taṃ appamattakampi ayuttaṃ karontaṃ vattuṃ arahāmi samaṇāti. Anaṅgaṇassāti niddosassa tumhādisassa. Abbhāmattaṃva khāyatīti mahāmeghappamāṇaṃ hutvā upaṭṭhāti, idāni kasmā evarūpaṃ dosaṃ abbohārikaṃ karosīti.

    தாய பன ஸங்வேஜிதோ போ³தி⁴ஸத்தோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ ச²ட்ட²ங் கா³த²மாஹ –

    Tāya pana saṃvejito bodhisatto saṃvegappatto chaṭṭhaṃ gāthamāha –

    120.

    120.

    ‘‘அத்³தா⁴ மங் யக்க² ஜானாஸி, அதோ² மங் அனுகம்பஸி;

    ‘‘Addhā maṃ yakkha jānāsi, atho maṃ anukampasi;

    புனபி யக்க² வஜ்ஜாஸி, யதா³ பஸ்ஸஸி ஏதி³ஸ’’ந்தி.

    Punapi yakkha vajjāsi, yadā passasi edisa’’nti.

    தத்த² யக்கா²தி தே³வதங் ஆலபதி. வஜ்ஜாஸீதி வதெ³ய்யாஸி. யதா³ பஸ்ஸஸி ஏதி³ஸந்தி யதா³ மம ஏவரூபங் தோ³ஸங் பஸ்ஸஸி, ததா³ ஏவங் மம வதெ³ய்யாஸீதி வத³தி.

    Tattha yakkhāti devataṃ ālapati. Vajjāsīti vadeyyāsi. Yadā passasi edisanti yadā mama evarūpaṃ dosaṃ passasi, tadā evaṃ mama vadeyyāsīti vadati.

    அத²ஸ்ஸ ஸா தே³வதீ⁴தா ஸத்தமங் கா³த²மாஹ –

    Athassa sā devadhītā sattamaṃ gāthamāha –

    121.

    121.

    ‘‘நேவ தங் உபஜீவாமி, நபி தே ப⁴தகாம்ஹஸே;

    ‘‘Neva taṃ upajīvāmi, napi te bhatakāmhase;

    த்வமேவ பி⁴க்கு² ஜானெய்ய, யேன க³ச்செ²ய்ய ஸுக்³க³தி’’ந்தி.

    Tvameva bhikkhu jāneyya, yena gaccheyya suggati’’nti.

    தத்த² ப⁴தகாம்ஹஸேதி தவ ப⁴திஹதா கம்மகராபி ந ஹோம. கிங்காரணா தங் ஸப்³ப³காலங் ரக்க²மானா விசரிஸ்ஸாமாதி தீ³பேதி. யேன க³ச்செ²ய்யாதி பி⁴க்கு² யேன கம்மேன த்வங் ஸுக³திங் க³ச்செ²ய்யாஸி, த்வமேவ தங் ஜானெய்யாஸீதி.

    Tattha bhatakāmhaseti tava bhatihatā kammakarāpi na homa. Kiṃkāraṇā taṃ sabbakālaṃ rakkhamānā vicarissāmāti dīpeti. Yena gaccheyyāti bhikkhu yena kammena tvaṃ sugatiṃ gaccheyyāsi, tvameva taṃ jāneyyāsīti.

    ஏவங் ஸா தஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா அத்தனோ விமானமேவ பவிட்டா². போ³தி⁴ஸத்தோபி ஜா²னங் நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகபராயணோ அஹோஸி.

    Evaṃ sā tassa ovādaṃ datvā attano vimānameva paviṭṭhā. Bodhisattopi jhānaṃ nibbattetvā brahmalokaparāyaṇo ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஸச்சானி பகாஸெத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி, ஸச்சபரியோஸானே ஸோ பி⁴க்கு² ஸோதாபத்திப²லே பதிட்ட²ஹி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā saccāni pakāsetvā jātakaṃ samodhānesi, saccapariyosāne so bhikkhu sotāpattiphale patiṭṭhahi.

    ததா³ தே³வதீ⁴தா உப்பலவண்ணா அஹோஸி, தாபஸோ பன அஹமேவ அஹோஸிந்தி.

    Tadā devadhītā uppalavaṇṇā ahosi, tāpaso pana ahameva ahosinti.

    ஸிங்க⁴புப்ப²ஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.

    Siṅghapupphajātakavaṇṇanā sattamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 392. ஸிங்க⁴புப்ப²ஜாதகங் • 392. Siṅghapupphajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact