Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[382] 7. ஸிரிகாளகண்ணிஜாதகவண்ணனா
[382] 7. Sirikāḷakaṇṇijātakavaṇṇanā
கா நு காளேன வண்ணேனாதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அனாத²பிண்டி³கங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ ஹி ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டி²தகாலதோ பட்டா²ய அக²ண்டா³னி பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி², ப⁴ரியாபிஸ்ஸ புத்ததீ⁴தரோபி தா³ஸாபி ப⁴திங் க³ஹெத்வா கம்மங் கரொந்தா கம்மகராபி ஸப்³பே³ ரக்கி²ங்ஸுயேவ. அதே²கதி³வஸங் பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, அனாத²பிண்டி³கோ ஸுசியேவ ஸுசிபரிவாரோ ஹுத்வா சரதீ’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³ போராணகபண்டி³தாபி ஸுசீயேவ ஸுசிபரிவாரா அஹேஸு’’ந்தி வத்வா தேஹி யாசிதோ அதீதங் ஆஹரி.
Kānu kāḷena vaṇṇenāti idaṃ satthā jetavane viharanto anāthapiṇḍikaṃ ārabbha kathesi. So hi sotāpattiphale patiṭṭhitakālato paṭṭhāya akhaṇḍāni pañca sīlāni rakkhi, bhariyāpissa puttadhītaropi dāsāpi bhatiṃ gahetvā kammaṃ karontā kammakarāpi sabbe rakkhiṃsuyeva. Athekadivasaṃ bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, anāthapiṇḍiko suciyeva suciparivāro hutvā caratī’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbe porāṇakapaṇḍitāpi sucīyeva suciparivārā ahesu’’nti vatvā tehi yācito atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ ஸெட்டி² ஹுத்வா தா³னங் அதா³ஸி, ஸீலங் ரக்கி², உபோஸத²கம்மங் கரி, ப⁴ரியாபிஸ்ஸ பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி², புத்ததீ⁴தரோபி தா³ஸகம்மகரபோரிஸாபி பஞ்ச ஸீலானி ரக்கி²ங்ஸு. ஸோ ஸுசிபரிவாரஸெட்டி²த்வேவ பஞ்ஞாயித்த². அதே²கதி³வஸங் ஸோ சிந்தேஸி ‘‘ஸசே மயா ஸுசிபரிவாரஸீலோ கோசி ஆக³மிஸ்ஸதி, தஸ்ஸ மம நிஸீத³னபல்லங்கங் வா நிபஜ்ஜனஸயனங் வா தா³துங் ந யுத்தங், அனுச்சி²ட்ட²ங் அபரிபு⁴த்தங் தா³துங் வட்டதீ’’தி அத்தனோ வஸனட்டா²னேயேவ ஏகபஸ்ஸே அபரிபு⁴த்தபல்லங்கஞ்ச ஸேனாஸனஞ்ச பஞ்ஞாபேஸி. தஸ்மிங் ஸமயே சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகதோ விரூபக்க²மஹாராஜஸ்ஸ தீ⁴தா காளகண்ணீ ச நாம த⁴தரட்ட²மஹாராஜஸ்ஸ தீ⁴தா ஸிரீ ச நாமாதி இமா த்³வே ப³ஹுங் க³ந்த⁴மாலங் ஆதா³ய ‘‘அனோதத்தே கீளிஸ்ஸாமா’’தி அனோதத்ததித்த²ங் ஆக³ச்சி²ங்ஸு. தஸ்மிங் பன த³ஹே ப³ஹூனி தித்தா²னி, தேஸு பு³த்³தா⁴னங் தித்தே² பு³த்³தா⁴யேவ ந்ஹாயந்தி, பச்சேகபு³த்³தா⁴னங் தித்தே² பச்சேகபு³த்³தா⁴வ ந்ஹாயந்தி, பி⁴க்கூ²னங் தித்தே² பி⁴க்கூ²வ ந்ஹாயந்தி, தாபஸானங் தித்தே² தாபஸாவ ந்ஹாயந்தி, சாதுமஹாராஜிகாதீ³ஸு ச²ஸு காமஸக்³கே³ஸு தே³வபுத்தானங் தித்தே² தே³வபுத்தாவ ந்ஹாயந்தி, தே³வதீ⁴தானங் தித்தே² தே³வதீ⁴தாவ ந்ஹாயந்தி.
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto seṭṭhi hutvā dānaṃ adāsi, sīlaṃ rakkhi, uposathakammaṃ kari, bhariyāpissa pañca sīlāni rakkhi, puttadhītaropi dāsakammakaraporisāpi pañca sīlāni rakkhiṃsu. So suciparivāraseṭṭhitveva paññāyittha. Athekadivasaṃ so cintesi ‘‘sace mayā suciparivārasīlo koci āgamissati, tassa mama nisīdanapallaṅkaṃ vā nipajjanasayanaṃ vā dātuṃ na yuttaṃ, anucchiṭṭhaṃ aparibhuttaṃ dātuṃ vaṭṭatī’’ti attano vasanaṭṭhāneyeva ekapasse aparibhuttapallaṅkañca senāsanañca paññāpesi. Tasmiṃ samaye cātumahārājikadevalokato virūpakkhamahārājassa dhītā kāḷakaṇṇī ca nāma dhataraṭṭhamahārājassa dhītā sirī ca nāmāti imā dve bahuṃ gandhamālaṃ ādāya ‘‘anotatte kīḷissāmā’’ti anotattatitthaṃ āgacchiṃsu. Tasmiṃ pana dahe bahūni titthāni, tesu buddhānaṃ titthe buddhāyeva nhāyanti, paccekabuddhānaṃ titthe paccekabuddhāva nhāyanti, bhikkhūnaṃ titthe bhikkhūva nhāyanti, tāpasānaṃ titthe tāpasāva nhāyanti, cātumahārājikādīsu chasu kāmasaggesu devaputtānaṃ titthe devaputtāva nhāyanti, devadhītānaṃ titthe devadhītāva nhāyanti.
தத்ரிமா த்³வே ஆக³ந்த்வா ‘‘அஹங் பட²மங் ந்ஹாயிஸ்ஸாமி, அஹங் பட²ம’’ந்தி தித்தா²ய கலஹங் கரிங்ஸு. காளகண்ணீ ‘‘அஹங் லோகங் பாலேமி விசாரேமி, தஸ்மா பட²மங் நாயிதுங் யுத்தாம்ஹீ’’தி வத³தி. ஸிரீ ‘‘அஹங் மஹாஜனஸ்ஸ இஸ்ஸரியதா³யிகாய படிபதா³ய டி²தா, தஸ்மா பட²மங் ந்ஹாயிதுங் யுத்தாம்ஹீ’’தி வத³தி. தா ‘‘அம்ஹேஸு பட²மங் ந்ஹாயிதுங் யுத்தரூபங் வா அயுத்தரூபங் வா சத்தாரோ மஹாராஜானோ ஜானிஸ்ஸந்தீ’’தி தேஸங் ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அம்ஹேஸு கா பட²மங் அனோதத்தத³ஹே ந்ஹாயிதுங் யுத்தரூபா’’தி புச்சி²ங்ஸு. த⁴தரட்ட²விரூபக்கா² ‘‘ந ஸக்கா அம்ஹேஹி வினிச்சி²னிது’’ந்தி விரூள்ஹகவெஸ்ஸவணானங் பா⁴ரமகங்ஸு. தே ‘‘அம்ஹேபி ந ஸக்கி²ஸ்ஸாம, ஸக்கஸ்ஸ பாத³மூலே பேஸெஸ்ஸாமா’’தி தா ஸக்கஸ்ஸ ஸந்திகங் பேஸேஸுங். ஸக்கோ தாஸங் வசனங் ஸுத்வா சிந்தேஸி ‘‘இமா த்³வேபி மம புரிஸானஞ்ஞேவ தீ⁴தரோ, ந ஸக்கா மயா இமங் அட்³ட³ங் வினிச்சி²னிது’’ந்தி. அத² தா ஸக்கோ ஆஹ ‘‘பா³ராணஸியங் ஸுசிபரிவாரோ நாம ஸெட்டி² அத்தி², தஸ்ஸ க⁴ரே அனுச்சி²ட்ட²ஸயனஞ்ச பஞ்ஞத்தங், யா தத்த² நிஸீதி³துங் வா ஸயிதுங் வா லப⁴தி, ஸா பட²மங் ந்ஹாயிதுங் யுத்தரூபா’’தி. தங் ஸுத்வா காளகண்ணீ தஸ்மிங் க²ணேயேவ நீலவத்த²ங் நிவாஸெத்வா நீலவிலேபனங் விலிம்பித்வா நீலமணிபிளந்த⁴னங் பிளந்தி⁴த்வா யந்தபாஸாணோ விய தே³வலோகதோ ஓதரித்வா மஜ்ஜி²மயாமஸமனந்தரே ஸெட்டி²னோ பாஸாத³ஸ்ஸ உபட்டா²னத்³வாரே ஸயனஸ்ஸ அவிதூ³ரே டா²னே நீலரஸ்மிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஆகாஸே அட்டா²ஸி. ஸெட்டி² ஓலோகெத்வா தங் அத்³த³ஸ, ஸஹத³ஸ்ஸனேனேவஸ்ஸ ஸா அப்பியா அஹோஸி அமனாபா. ஸோ தாய ஸத்³தி⁴ங் ஸல்லபந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tatrimā dve āgantvā ‘‘ahaṃ paṭhamaṃ nhāyissāmi, ahaṃ paṭhama’’nti titthāya kalahaṃ kariṃsu. Kāḷakaṇṇī ‘‘ahaṃ lokaṃ pālemi vicāremi, tasmā paṭhamaṃ nāyituṃ yuttāmhī’’ti vadati. Sirī ‘‘ahaṃ mahājanassa issariyadāyikāya paṭipadāya ṭhitā, tasmā paṭhamaṃ nhāyituṃ yuttāmhī’’ti vadati. Tā ‘‘amhesu paṭhamaṃ nhāyituṃ yuttarūpaṃ vā ayuttarūpaṃ vā cattāro mahārājāno jānissantī’’ti tesaṃ santikaṃ gantvā ‘‘amhesu kā paṭhamaṃ anotattadahe nhāyituṃ yuttarūpā’’ti pucchiṃsu. Dhataraṭṭhavirūpakkhā ‘‘na sakkā amhehi vinicchinitu’’nti virūḷhakavessavaṇānaṃ bhāramakaṃsu. Te ‘‘amhepi na sakkhissāma, sakkassa pādamūle pesessāmā’’ti tā sakkassa santikaṃ pesesuṃ. Sakko tāsaṃ vacanaṃ sutvā cintesi ‘‘imā dvepi mama purisānaññeva dhītaro, na sakkā mayā imaṃ aḍḍaṃ vinicchinitu’’nti. Atha tā sakko āha ‘‘bārāṇasiyaṃ suciparivāro nāma seṭṭhi atthi, tassa ghare anucchiṭṭhasayanañca paññattaṃ, yā tattha nisīdituṃ vā sayituṃ vā labhati, sā paṭhamaṃ nhāyituṃ yuttarūpā’’ti. Taṃ sutvā kāḷakaṇṇī tasmiṃ khaṇeyeva nīlavatthaṃ nivāsetvā nīlavilepanaṃ vilimpitvā nīlamaṇipiḷandhanaṃ piḷandhitvā yantapāsāṇo viya devalokato otaritvā majjhimayāmasamanantare seṭṭhino pāsādassa upaṭṭhānadvāre sayanassa avidūre ṭhāne nīlarasmiṃ vissajjetvā ākāse aṭṭhāsi. Seṭṭhi oloketvā taṃ addasa, sahadassanenevassa sā appiyā ahosi amanāpā. So tāya saddhiṃ sallapanto paṭhamaṃ gāthamāha –
40.
40.
‘‘கா நு காளேன வண்ணேன, ந சாபி பியத³ஸ்ஸனா;
‘‘Kā nu kāḷena vaṇṇena, na cāpi piyadassanā;
கா வா த்வங் கஸ்ஸ வா தீ⁴தா, கத²ங் ஜானேமு தங் மய’’ந்தி.
Kā vā tvaṃ kassa vā dhītā, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.
தத்த² காளேனாதி நீலேன. வண்ணேனாதி ஸரீரவத்தா²ப⁴ரணவண்ணேன. ந சாபி பியத³ஸ்ஸனாதி தா⁴துஸோ, பி⁴க்க²வே, ஸத்தா ஸங்ஸந்த³ந்தீதி வுத்தங், அயஞ்ச தே³வதீ⁴தா அனாசாரா து³ஸ்ஸீலா, தஸ்மா ஸா ஸஹத³ஸ்ஸனேனேவஸ்ஸ அப்பியா ஜாதா, தேனேவமாஹ. கா வா த்வந்தி ‘‘கா ச த்வங், அயமேவ வா பாடோ².
Tattha kāḷenāti nīlena. Vaṇṇenāti sarīravatthābharaṇavaṇṇena. Na cāpi piyadassanāti dhātuso, bhikkhave, sattā saṃsandantīti vuttaṃ, ayañca devadhītā anācārā dussīlā, tasmā sā sahadassanenevassa appiyā jātā, tenevamāha. Kā vā tvanti ‘‘kā ca tvaṃ, ayameva vā pāṭho.
தங் ஸுத்வா காளகண்ணீ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā kāḷakaṇṇī dutiyaṃ gāthamāha –
41.
41.
‘‘மஹாராஜஸ்ஸஹங் தீ⁴தா, விரூபக்க²ஸ்ஸ சண்டி³யா;
‘‘Mahārājassahaṃ dhītā, virūpakkhassa caṇḍiyā;
அஹங் காளீ அலக்கி²கா, காளகண்ணீதி மங் விதூ³;
Ahaṃ kāḷī alakkhikā, kāḷakaṇṇīti maṃ vidū;
ஓகாஸங் யாசிதோ தே³ஹி, வஸேமு தவ ஸந்திகே’’தி.
Okāsaṃ yācito dehi, vasemu tava santike’’ti.
தத்த² சண்டி³யாதி கோத⁴னா. கோத⁴பா⁴வேன ஹி மய்ஹங் சண்டீ³தி நாமங் கரிங்ஸு. அலக்கி²காதி நிப்பஞ்ஞா. மங் விதூ³தி ஏவங் மங் சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகே ஜானந்தி. வஸேமூதி மயங் அஜ்ஜ ஏகரத்தங் தவ ஸந்திகே வஸெய்யாம, ஏதஸ்மிங் மே அனுச்சி²ட்டா²ஸனஸயனே ஓகாஸங் தே³ஹீதி.
Tattha caṇḍiyāti kodhanā. Kodhabhāvena hi mayhaṃ caṇḍīti nāmaṃ kariṃsu. Alakkhikāti nippaññā. Maṃ vidūti evaṃ maṃ cātumahārājikadevaloke jānanti. Vasemūti mayaṃ ajja ekarattaṃ tava santike vaseyyāma, etasmiṃ me anucchiṭṭhāsanasayane okāsaṃ dehīti.
ததோ போ³தி⁴ஸத்தோ ததியங் கா³த²மாஹ –
Tato bodhisatto tatiyaṃ gāthamāha –
42.
42.
‘‘கிங்ஸீலே கிங்ஸமாசாரே, புரிஸே நிவிஸஸே துவங்;
‘‘Kiṃsīle kiṃsamācāre, purise nivisase tuvaṃ;
புட்டா² மே காளி அக்கா²ஹி, கத²ங் ஜானேமு தங் மய’’ந்தி.
Puṭṭhā me kāḷi akkhāhi, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.
தத்த² நிவிஸஸேதி தவ சித்தேன நிவிஸஸி பதிட்ட²ஹஸீதி.
Tattha nivisaseti tava cittena nivisasi patiṭṭhahasīti.
ததோ ஸா அத்தனோ கு³ணங் கதெ²ந்தீ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Tato sā attano guṇaṃ kathentī catutthaṃ gāthamāha –
43.
43.
‘‘மக்கீ² பளாஸீ ஸாரம்பீ⁴, இஸ்ஸுகீ மச்ச²ரீ ஸடோ²;
‘‘Makkhī paḷāsī sārambhī, issukī maccharī saṭho;
ஸோ மய்ஹங் புரிஸோ கந்தோ, லத்³த⁴ங் யஸ்ஸ வினஸ்ஸதீ’’தி.
So mayhaṃ puriso kanto, laddhaṃ yassa vinassatī’’ti.
தஸ்ஸத்தோ² – யோ புரிஸோ அத்தனோ கதகு³ணங் ந ஜானாதி, கு³ணமக்கீ² ஹோதி, அத்தனோ கிஸ்மிஞ்சி காரணே கதி²தே ‘‘கிங் அஹங் ஏதங் ந ஜானாமீ’’தி யுக³க்³கா³ஹங் க³ண்ஹாதி , அஞ்ஞேஹி கிஞ்சி கதங் தி³ஸ்வா ஸாரம்ப⁴வஸேன கரணுத்தரிகங் கரோதி, பரே லாப⁴ங் லப⁴ந்தே ந துஸ்ஸதி, ‘‘மய்ஹங் இஸ்ஸரியங் பரேஸங் மா ஹோது, மய்ஹமேவ ஹோதூ’’தி ஸகஸம்பத்திங் கோ³பெத்வா பரஸ்ஸ திணக்³கே³ன தேலபி³ந்து³ம்பி ந தே³தி, கேராடிகலக்க²ணேன ஸமன்னாக³தோ ஹுத்வா அத்தனோ ஸந்தகங் பரஸ்ஸ அத³த்வா தேஹி தேஹி உபாயேஹி பரஸந்தகமேவ கா²த³தி, யஸ்ஸ லத்³த⁴ங் த⁴ஞ்ஞங் வா த⁴னங் வா வினஸ்ஸதி ந திட்ட²தி, ஸுராது⁴த்தோ அக்க²து⁴த்தோ இத்தி²து⁴த்தோ வா ஹுத்வா லத்³த⁴ங் லத்³த⁴ங் வினாஸேதியேவ, அயங் ஏதேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தோ புரிஸோ மய்ஹங் கந்தோ பியோ மனாபோ, ஏவரூபே அஹங் சித்தேன பதிட்ட²ஹாமீதி.
Tassattho – yo puriso attano kataguṇaṃ na jānāti, guṇamakkhī hoti, attano kismiñci kāraṇe kathite ‘‘kiṃ ahaṃ etaṃ na jānāmī’’ti yugaggāhaṃ gaṇhāti , aññehi kiñci kataṃ disvā sārambhavasena karaṇuttarikaṃ karoti, pare lābhaṃ labhante na tussati, ‘‘mayhaṃ issariyaṃ paresaṃ mā hotu, mayhameva hotū’’ti sakasampattiṃ gopetvā parassa tiṇaggena telabindumpi na deti, kerāṭikalakkhaṇena samannāgato hutvā attano santakaṃ parassa adatvā tehi tehi upāyehi parasantakameva khādati, yassa laddhaṃ dhaññaṃ vā dhanaṃ vā vinassati na tiṭṭhati, surādhutto akkhadhutto itthidhutto vā hutvā laddhaṃ laddhaṃ vināsetiyeva, ayaṃ etehi guṇehi samannāgato puriso mayhaṃ kanto piyo manāpo, evarūpe ahaṃ cittena patiṭṭhahāmīti.
ஸாயேவ பஞ்சமச²ட்ட²ஸத்தமகா³தா² அபா⁴ஸி –
Sāyeva pañcamachaṭṭhasattamagāthā abhāsi –
44.
44.
‘‘கோத⁴னோ உபனாஹீ ச, பிஸுணோ ச விபே⁴த³கோ;
‘‘Kodhano upanāhī ca, pisuṇo ca vibhedako;
கண்ட³கவாசோ ப²ருஸோ, ஸோ மே கந்ததரோ ததோ.
Kaṇḍakavāco pharuso, so me kantataro tato.
45.
45.
‘‘அஜ்ஜ ஸுவேதி புரிஸோ, ஸத³த்த²ங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி;
‘‘Ajja suveti puriso, sadatthaṃ nāvabujjhati;
ஓவஜ்ஜமானோ குப்பதி, ஸெய்யங் ஸோ அதிமஞ்ஞதி.
Ovajjamāno kuppati, seyyaṃ so atimaññati.
46.
46.
‘‘த³வப்பலுத்³தோ⁴ புரிஸோ, ஸப்³ப³மித்தேஹி த⁴ங்ஸதி;
‘‘Davappaluddho puriso, sabbamittehi dhaṃsati;
ஸோ மய்ஹங் புரிஸோ கந்தோ, தஸ்மிங் ஹோமி அனாமயா’’தி.
So mayhaṃ puriso kanto, tasmiṃ homi anāmayā’’ti.
தாபி இமினாவ நயேன வித்தா²ரேதப்³பா³. ஸங்கே²பத்தோ² பனெத்த² – கோத⁴னோதி அப்பமத்தகேனாபி குஜ்ஜ²னகோ. உபனாஹீதி பரஸ்ஸ அபராத⁴ங் ஹத³யே ட²பெத்வா ஸுசிரேனபி தஸ்ஸ அனத்த²காரகோ. பிஸுணோதி பிஸுணவாசோ. விபே⁴த³கோதி அப்பமத்தகேனபி மித்தபி⁴ந்த³னகோ. கண்ட³கவாசோதி ஸதோ³ஸவாசோ. ப²ருஸோதி த²த்³த⁴வாசோ. கந்ததரோதி ஸோ புரிஸோ மய்ஹங் புரிமாபி கந்ததரோ பியதரோ. அஜ்ஜ ஸுவேதி ‘‘இத³ங் கம்மங் அஜ்ஜ காதப்³ப³ங், இத³ங் ஸ்வே , இத³ங் ததியதி³வஸாதீ³ஸூ’’தி ஏவங் ஸோ ஸத³த்த²ங் அத்தனோ கிச்சங் நாவபு³ஜ்ஜ²தி ந ஜானாதி. ஓவஜ்ஜமானோதி ஓவதி³யமானோ. ஸெய்யங் ஸோ அதிமஞ்ஞதீதி ஜாதிகொ³த்தகுலப்பதே³ஸஸீலாசாரகு³ணேஹி உத்தரிதரங் உத்தமபுக்³க³லங் ‘‘த்வங் மய்ஹங் கிங் பஹோஸீ’’தி அதிக்கமித்வா மஞ்ஞதி. த³வப்பலுத்³தோ⁴தி ரூபாதீ³ஸு காமகு³ணேஸு நிரந்தரத³வேன பலுத்³தோ⁴ அபி⁴பூ⁴தோ வஸங் க³தோ. த⁴ங்ஸதீதி ‘‘தயா மய்ஹங் கிங் கத’’ந்திஆதீ³னி வத்வா ஸப்³பே³ஹேவ மித்தேஹி த⁴ங்ஸதி பரிஹாயதி. அனாமயாதி அயங் ஏதேஹி கு³ணேஹி ஸமன்னாக³தே புக்³க³லே நித்³து³க்கா² நிஸ்ஸோகா ஹோமி, தங் லபி⁴த்வா அஞ்ஞத்த² அனாலயா ஹுத்வா வஸாமீ’’தி.
Tāpi imināva nayena vitthāretabbā. Saṅkhepattho panettha – kodhanoti appamattakenāpi kujjhanako. Upanāhīti parassa aparādhaṃ hadaye ṭhapetvā sucirenapi tassa anatthakārako. Pisuṇoti pisuṇavāco. Vibhedakoti appamattakenapi mittabhindanako. Kaṇḍakavācoti sadosavāco. Pharusoti thaddhavāco. Kantataroti so puriso mayhaṃ purimāpi kantataro piyataro. Ajja suveti ‘‘idaṃ kammaṃ ajja kātabbaṃ, idaṃ sve , idaṃ tatiyadivasādīsū’’ti evaṃ so sadatthaṃ attano kiccaṃ nāvabujjhati na jānāti. Ovajjamānoti ovadiyamāno. Seyyaṃ so atimaññatīti jātigottakulappadesasīlācāraguṇehi uttaritaraṃ uttamapuggalaṃ ‘‘tvaṃ mayhaṃ kiṃ pahosī’’ti atikkamitvā maññati. Davappaluddhoti rūpādīsu kāmaguṇesu nirantaradavena paluddho abhibhūto vasaṃ gato. Dhaṃsatīti ‘‘tayā mayhaṃ kiṃ kata’’ntiādīni vatvā sabbeheva mittehi dhaṃsati parihāyati. Anāmayāti ayaṃ etehi guṇehi samannāgate puggale niddukkhā nissokā homi, taṃ labhitvā aññattha anālayā hutvā vasāmī’’ti.
அத² நங் க³ரஹந்தோ மஹாஸத்தோ அட்ட²மங் கா³த²மாஹ –
Atha naṃ garahanto mahāsatto aṭṭhamaṃ gāthamāha –
47.
47.
‘‘அபேஹி எத்தோ த்வங் காளி, நேதங் அம்ஹேஸு விஜ்ஜதி;
‘‘Apehi etto tvaṃ kāḷi, netaṃ amhesu vijjati;
அஞ்ஞங் ஜனபத³ங் க³ச்ச², நிக³மே ராஜதா⁴னியோ’’தி.
Aññaṃ janapadaṃ gaccha, nigame rājadhāniyo’’ti.
தத்த² அபேஹீதி அபக³ச்ச². நேதங் அம்ஹேஸூதி ஏதங் மக்கா²தி³கங் தவ பியபா⁴வகரணங் அம்ஹேஸுபி ந விஜ்ஜதி நத்தி². நிக³மே ராஜதா⁴னியோதி அஞ்ஞே நிக³மேபி அஞ்ஞா ராஜதா⁴னியோபி க³ச்ச², யத்த² மயங் தங் ந பஸ்ஸாம, தத்த² க³ச்சா²தி தீ³பேதி.
Tattha apehīti apagaccha. Netaṃ amhesūti etaṃ makkhādikaṃ tava piyabhāvakaraṇaṃ amhesupi na vijjati natthi. Nigame rājadhāniyoti aññe nigamepi aññā rājadhāniyopi gaccha, yattha mayaṃ taṃ na passāma, tattha gacchāti dīpeti.
தங் ஸுத்வா காளகண்ணீ அத்³தி³தா ஹுத்வா அனந்தரகா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā kāḷakaṇṇī additā hutvā anantaragāthamāha –
48.
48.
‘‘அஹம்பி கோ² தங் ஜானாமி, நேதங் தும்ஹேஸு விஜ்ஜதி;
‘‘Ahampi kho taṃ jānāmi, netaṃ tumhesu vijjati;
ஸந்தி லோகே அலக்கி²கா, ஸங்க⁴ரந்தி ப³ஹுங் த⁴னங்;
Santi loke alakkhikā, saṅgharanti bahuṃ dhanaṃ;
அஹங் தே³வோ ச மே பா⁴தா, உபோ⁴ நங் வித⁴மாமஸே’’தி.
Ahaṃ devo ca me bhātā, ubho naṃ vidhamāmase’’ti.
தத்த² நேதங் தும்ஹேஸூதி யங் மம பியபா⁴வகரணங் மக்கா²தி³கங் யேன அஹங் அத்தனாபி ஸமன்னாக³தா, தங் தும்ஹேஸு நத்தீ²தி அஹம்பி ஏதங் ஜானாமி. ஸந்தி லோகே அலக்கி²காதி அஞ்ஞே பன லோகே நிஸ்ஸீலா நிப்பஞ்ஞா ஸந்தி. ஸங்க⁴ரந்தீதி தே நிஸ்ஸீலா நிப்பஞ்ஞாபி ஸமானா ஏதேஹி மக்கா²தீ³ஹி ப³ஹுங் த⁴னங் ஸங்க⁴ரந்தி பிண்ட³ங் கரொந்தி. உபோ⁴ நந்தி தங் பன ஏதேஹி ஸங்க⁴ரித்வா ட²பிதங் த⁴னங் அஹஞ்ச மய்ஹமேவ பா⁴தா தே³வோ ச நாம தே³வபுத்தோதி உபோ⁴ ஏகதோ ஹுத்வா வித⁴மாமஸே நாஸேம, அம்ஹாகங் பன தே³வலோகே ப³ஹூ தி³ப்³ப³பரிபோ⁴கா³ அத்தி² தி³ப்³பா³னி ஸயனானி, த்வங் த³தெ³ய்யாஸி வா நோ வா, கோ மே தயா அத்தோ²தி வத்வா பக்காமி.
Tattha netaṃ tumhesūti yaṃ mama piyabhāvakaraṇaṃ makkhādikaṃ yena ahaṃ attanāpi samannāgatā, taṃ tumhesu natthīti ahampi etaṃ jānāmi. Santi loke alakkhikāti aññe pana loke nissīlā nippaññā santi. Saṅgharantīti te nissīlā nippaññāpi samānā etehi makkhādīhi bahuṃ dhanaṃ saṅgharanti piṇḍaṃ karonti. Ubho nanti taṃ pana etehi saṅgharitvā ṭhapitaṃ dhanaṃ ahañca mayhameva bhātā devo ca nāma devaputtoti ubho ekato hutvā vidhamāmase nāsema, amhākaṃ pana devaloke bahū dibbaparibhogā atthi dibbāni sayanāni, tvaṃ dadeyyāsi vā no vā, ko me tayā atthoti vatvā pakkāmi.
தஸ்ஸா பக்கந்தகாலே ஸிரீ தே³வதீ⁴தா ஸுவண்ணவண்ணேஹி வத்த²விலேபனேஹி ஸுவண்ணாலங்காரேன ஆக³ந்த்வா உபட்டா²னத்³வாரே பீதரஸ்மிங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா ஸமேஹி பாதே³ஹி ஸமங் பத²வியங் பதிட்டா²ய ஸகா³ரவா அட்டா²ஸி. தங் தி³ஸ்வா மஹாஸத்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Tassā pakkantakāle sirī devadhītā suvaṇṇavaṇṇehi vatthavilepanehi suvaṇṇālaṅkārena āgantvā upaṭṭhānadvāre pītarasmiṃ vissajjetvā samehi pādehi samaṃ pathaviyaṃ patiṭṭhāya sagāravā aṭṭhāsi. Taṃ disvā mahāsatto paṭhamaṃ gāthamāha –
49.
49.
‘‘கா நு தி³ப்³பே³ன வண்ணேன, பத²ப்³யா ஸுபதிட்டி²தா;
‘‘Kā nu dibbena vaṇṇena, pathabyā supatiṭṭhitā;
கா வா த்வங் கஸ்ஸ வா தீ⁴தா, கத²ங் ஜானேமு தங் மய’’ந்தி.
Kā vā tvaṃ kassa vā dhītā, kathaṃ jānemu taṃ maya’’nti.
தத்த² தி³ப்³பே³னாதி விஸிட்டே²ன உத்தமேன.
Tattha dibbenāti visiṭṭhena uttamena.
தங் ஸுத்வா ஸிரீ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Taṃ sutvā sirī dutiyaṃ gāthamāha –
50.
50.
‘‘மஹாராஜஸ்ஸஹங் தீ⁴தா, த⁴தரட்ட²ஸ்ஸ ஸிரீமதோ;
‘‘Mahārājassahaṃ dhītā, dhataraṭṭhassa sirīmato;
அஹங் ஸிரீ ச லக்கீ² ச, பூ⁴ரிபஞ்ஞாதி மங் விதூ³;
Ahaṃ sirī ca lakkhī ca, bhūripaññāti maṃ vidū;
ஓகாஸங் யாசிதோ தே³ஹி, வஸேமு தவ ஸந்திகே’’தி.
Okāsaṃ yācito dehi, vasemu tava santike’’ti.
தத்த² ஸிரீ ச லக்கீ² சாதி ஸிரீதி ச லக்கீ²தி ச அஹமேவங்னாமா, ந அஞ்ஞா. பூ⁴ரிபஞ்ஞாதி மங் விதூ³தி மங் சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகே பத²வீஸமாய விபுலாய பஞ்ஞாய ஸமன்னாக³தாதி ஜானந்தி. வஸேமு தவ ஸந்திகேதி தவ அனுச்சி²ட்டா²ஸனே சேவ அனுச்சி²ட்ட²ஸயனே ச ஏகரத்திங் வஸெய்யாம, ஓகாஸங் மே தே³ஹீதி.
Tattha sirī ca lakkhī cāti sirīti ca lakkhīti ca ahamevaṃnāmā, na aññā. Bhūripaññāti maṃ vidūti maṃ cātumahārājikadevaloke pathavīsamāya vipulāya paññāya samannāgatāti jānanti. Vasemu tava santiketi tava anucchiṭṭhāsane ceva anucchiṭṭhasayane ca ekarattiṃ vaseyyāma, okāsaṃ me dehīti.
ததோ பரங் போ³தி⁴ஸத்தோ ஆஹ –
Tato paraṃ bodhisatto āha –
51.
51.
‘‘கிங்ஸீலே கிங்ஸமாசாரே, புரிஸே நிவிஸஸே துவங்;
‘‘Kiṃsīle kiṃsamācāre, purise nivisase tuvaṃ;
புட்டா² மே லக்கி² அக்கா²ஹி, கத²ங் ஜானேமு தங் மயங்.
Puṭṭhā me lakkhi akkhāhi, kathaṃ jānemu taṃ mayaṃ.
52.
52.
‘‘யோ சாபி ஸீதே அத² வாபி உண்ஹே, வாதாதபே ட³ங்ஸஸரீஸபே ச;
‘‘Yo cāpi sīte atha vāpi uṇhe, vātātape ḍaṃsasarīsape ca;
கு²த⁴ங் பிபாஸங் அபி⁴பு⁴ய்ய ஸப்³ப³ங், ரத்திந்தி³வங் யோ ஸததங் நியுத்தோ.
Khudhaṃ pipāsaṃ abhibhuyya sabbaṃ, rattindivaṃ yo satataṃ niyutto.
53.
53.
‘‘காலாக³தஞ்ச ந ஹாபேதி அத்த²ங், ஸோ மே மனாபோ நிவிஸே ச தம்ஹி;
‘‘Kālāgatañca na hāpeti atthaṃ, so me manāpo nivise ca tamhi;
அக்கோத⁴னோ மித்தவா சாக³வா ச, ஸீலூபபன்னோ அஸடோ²ஜுபூ⁴தோ.
Akkodhano mittavā cāgavā ca, sīlūpapanno asaṭhojubhūto.
54.
54.
‘‘ஸங்கா³ஹகோ ஸகி²லோ ஸண்ஹவாசோ, மஹத்தபத்தோபி நிவாதவுத்தி;
‘‘Saṅgāhako sakhilo saṇhavāco, mahattapattopi nivātavutti;
தஸ்மிங்ஹங் போஸே விபுலா ப⁴வாமி, ஊமி ஸமுத்³த³ஸ்ஸ யதா²பி வண்ணங்.
Tasmiṃhaṃ pose vipulā bhavāmi, ūmi samuddassa yathāpi vaṇṇaṃ.
55.
55.
‘‘யோ சாபி மித்தே அத² வா அமித்தே, ஸெட்டே² ஸரிக்கே² அத² வாபி ஹீனே;
‘‘Yo cāpi mitte atha vā amitte, seṭṭhe sarikkhe atha vāpi hīne;
அத்த²ங் சரந்தங் அத² வா அனத்த²ங், ஆவீ ரஹோ ஸங்க³ஹமேவ வத்தே.
Atthaṃ carantaṃ atha vā anatthaṃ, āvī raho saṅgahameva vatte.
56.
56.
‘‘வாசங் ந வஜ்ஜா ப²ருஸங் கதா³சி, மதஸ்ஸ ஜீவஸ்ஸ ச தஸ்ஸ ஹோமி;
‘‘Vācaṃ na vajjā pharusaṃ kadāci, matassa jīvassa ca tassa homi;
ஏதேஸங் யோ அஞ்ஞதரங் லபி⁴த்வா, கந்தா ஸிரீ மஜ்ஜதி அப்பபஞ்ஞோ;
Etesaṃ yo aññataraṃ labhitvā, kantā sirī majjati appapañño;
தங் தி³த்தரூபங் விஸமங் சரந்தங், கரீஸடா²னங்வ விவஜ்ஜயாமி.
Taṃ dittarūpaṃ visamaṃ carantaṃ, karīsaṭhānaṃva vivajjayāmi.
57.
57.
‘‘அத்தனா குருதே லக்கி²ங், அலக்கி²ங் குருதத்தனா;
‘‘Attanā kurute lakkhiṃ, alakkhiṃ kurutattanā;
ந ஹி லக்கி²ங் அலக்கி²ங் வா, அஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோ’’தி.
Na hi lakkhiṃ alakkhiṃ vā, añño aññassa kārako’’ti.
ஸெட்டி²ஸ்ஸ புச்சா² ஹோதி, ஸிரியா விஸ்ஸஜ்ஜனா.
Seṭṭhissa pucchā hoti, siriyā vissajjanā.
தத்த² ட³ங்ஸஸரீஸபே சாதி ட³ங்ஸா வுச்சந்தி பிங்க³லமக்கி²கா, ஸப்³பா³பி வா மக்கி²காஜாதிகா இத⁴ ‘‘ட³ங்ஸா’’தி அதி⁴ப்பேதா. ஸரீஸபாதி தீ³க⁴ஜாதிகா. ட³ங்ஸா ச ஸரீஸபா ச ட³ங்ஸஸரீஸபா, தஸ்மிங் ட³ங்ஸஸரீஸபே ஸதி. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – யோ மஹாஸெட்டி² ஸீதே வா உண்ஹே வா வாதாதபே வா ட³ங்ஸஸரீஸபே வா ஸதி ஏதேஹி ஸீதாதீ³ஹி பீளியமானோபி ஏதானி சேவ ஸீதாதீ³னி கு²த⁴ஞ்ச பிபாஸஞ்சாதி ஸப்³ப³ம்பேதங் பரிஸ்ஸயங் அபி⁴பு⁴ய்ய அபி⁴ப⁴வித்வா திணங் விய அக³ணெத்வா ரத்திந்தி³வங் கஸிவணிஜ்ஜாதீ³ஸு சேவ தா³னஸீலாதீ³ஸு ச ஸததங் அத்தனோ கம்மேஸு நியுத்தோ அத்தானங் யோஜெத்வா வத்ததி.
Tattha ḍaṃsasarīsape cāti ḍaṃsā vuccanti piṅgalamakkhikā, sabbāpi vā makkhikājātikā idha ‘‘ḍaṃsā’’ti adhippetā. Sarīsapāti dīghajātikā. Ḍaṃsā ca sarīsapā ca ḍaṃsasarīsapā, tasmiṃ ḍaṃsasarīsape sati. Idaṃ vuttaṃ hoti – yo mahāseṭṭhi sīte vā uṇhe vā vātātape vā ḍaṃsasarīsape vā sati etehi sītādīhi pīḷiyamānopi etāni ceva sītādīni khudhañca pipāsañcāti sabbampetaṃ parissayaṃ abhibhuyya abhibhavitvā tiṇaṃ viya agaṇetvā rattindivaṃ kasivaṇijjādīsu ceva dānasīlādīsu ca satataṃ attano kammesu niyutto attānaṃ yojetvā vattati.
காலாக³தஞ்சாதி கஸிகாலாதீ³ஸு கஸிஆதீ³னி த⁴னபரிச்சாக³ஸீலரக்க²ணத⁴ம்மஸ்ஸவனாதி³காலேஸு ச த⁴னபரிச்சஜனாதி³ப்பபே⁴த³ங் தி³ட்ட²த⁴ம்மஸம்பராயே ஸுகா²வஹங் அத்த²ங் ந ஹாபேதி, யுத்தப்பயுத்தகாலே கரோதியேவ, ஸோ மய்ஹங் மனாபோ தஸ்மிஞ்ச புரிஸே அஹங் நிவிஸாமீதி. அக்கோத⁴னோதி அதி⁴வாஸனக²ந்தியா ஸமன்னாக³தோ. மித்தவாதி கல்யாணமித்தேன ஸமன்னாக³தோ. சாக³வாதி த⁴னபரிச்சாக³யுத்தோ.
Kālāgatañcāti kasikālādīsu kasiādīni dhanapariccāgasīlarakkhaṇadhammassavanādikālesu ca dhanapariccajanādippabhedaṃ diṭṭhadhammasamparāye sukhāvahaṃ atthaṃ na hāpeti, yuttappayuttakāle karotiyeva, so mayhaṃ manāpo tasmiñca purise ahaṃ nivisāmīti. Akkodhanoti adhivāsanakhantiyā samannāgato. Mittavāti kalyāṇamittena samannāgato. Cāgavāti dhanapariccāgayutto.
ஸங்கா³ஹகோதி மித்தஸங்க³ஹஆமிஸஸங்க³ஹத⁴ம்மஸங்க³ஹானங் காரகோ. ஸகி²லோதி முது³வாசோ. ஸண்ஹவாசோதி மது⁴ரவசனோ. மஹத்தபத்தோபி நிவாதவுத்தீதி மஹந்தங் டா²னங் விபுலங் இஸ்ஸரியங் பத்தோபி யஸேன அனுத்³த⁴தோ நீசவுத்தி பண்டி³தானங் ஓவாத³கரோ ஹோதி. தஸ்மிங்ஹங் போஸேதி தஸ்மிங் அஹங் புரிஸே. விபுலா ப⁴வாமீதி அகு²த்³த³கா ஹோமி. ஸோ ஹி மஹதியா ஸிரியா பத³ட்டா²னங். ஊமி ஸமுத்³த³ஸ்ஸ யதா²பி வண்ணந்தி யதா² நாம ஸமுத்³த³ஸ்ஸ வண்ணங் ஓலோகெந்தானங் உபரூபரி ஆக³ச்ச²மானா ஊமி விபுலா விய கா²யதி, ஏவமஹங் தஸ்மிங் புக்³க³லே விபுலா ஹோமீதி தீ³பேதி.
Saṅgāhakoti mittasaṅgahaāmisasaṅgahadhammasaṅgahānaṃ kārako. Sakhiloti muduvāco. Saṇhavācoti madhuravacano. Mahattapattopi nivātavuttīti mahantaṃ ṭhānaṃ vipulaṃ issariyaṃ pattopi yasena anuddhato nīcavutti paṇḍitānaṃ ovādakaro hoti. Tasmiṃhaṃ poseti tasmiṃ ahaṃ purise. Vipulā bhavāmīti akhuddakā homi. So hi mahatiyā siriyā padaṭṭhānaṃ. Ūmi samuddassa yathāpi vaṇṇanti yathā nāma samuddassa vaṇṇaṃ olokentānaṃ uparūpari āgacchamānā ūmi vipulā viya khāyati, evamahaṃ tasmiṃ puggale vipulā homīti dīpeti.
ஆவீ ரஹோதி ஸம்முகா² ச பரம்முகா² ச. ஸங்க³ஹமேவ வத்தேதி ஏதஸ்மிங் மித்தாதி³பே⁴தே³ புக்³க³லே சதுப்³பி³த⁴ங் ஸங்க³ஹமேவ வத்தேதி பவத்தேதி.
Āvī rahoti sammukhā ca parammukhā ca. Saṅgahameva vatteti etasmiṃ mittādibhede puggale catubbidhaṃ saṅgahameva vatteti pavatteti.
ந வஜ்ஜாதி யோ கதா³சி கிஸ்மிஞ்சி காலே ப²ருஸவசனங் ந வதெ³ய்ய, மது⁴ரவசனோவ ஹோதி. மதஸ்ஸ ஜீவஸ்ஸ சாதி தஸ்ஸாஹங் புக்³க³லஸ்ஸ மதஸ்ஸபி ஜீவந்தஸ்ஸபி ப⁴த்திகா ஹோமி, இத⁴லோகேபி பரலோகேபி தாதி³ஸமேவ ப⁴ஜாமீதி த³ஸ்ஸேதி. ஏதேஸங் யோதி ஏதேஸங் ஸீதாபி⁴ப⁴வனாதீ³னங் ஹெட்டா² வுத்தகு³ணானங் யோ புக்³க³லோ ஏகம்பி கு³ணங் லபி⁴த்வா பமஜ்ஜதி பமுஸ்ஸதி, புன நானுயுஞ்ஜதீதி அத்தோ². கந்தா ஸிரீ, கந்தஸிரிங், கந்தங் ஸிரிந்தி தயோபி பாடா², தேஸங் வஸேன அயங் அத்த²யோஜனா – யோ புக்³க³லோ ஸிரிங் லபி⁴த்வா ‘‘கந்தா மே ஸிரி யதா²டா²னே டி²தா’’தி ஏதேஸங் அஞ்ஞதரங் கு³ணங் பமஜ்ஜதி, யோ வா புக்³க³லோ கந்தஸிரிங் பியஸிரிங் இச்ச²ந்தோ ஏதேஸங் கு³ணானங் அஞ்ஞதரங் லபி⁴த்வா பமஜ்ஜதி, யோ வா புக்³க³லோ ஸிரிங் லபி⁴த்வா கந்தங் மனாபங் ஸிரிங் ஏதேஸங் கு³ணானங் அஞ்ஞதரங் பமஜ்ஜதி. அப்பபஞ்ஞோதி நிப்பஞ்ஞோ. தங் தி³த்தரூபங் விஸமங் சரந்தந்தி தங் அஹங் தி³த்தஸபா⁴வங் க³ப்³பி³தஸபா⁴வங் காயது³ச்சரிதாதி³பே⁴த³ங் விஸமங் சரந்தங் ஸுசிஜாதிகோ மனுஸ்ஸோ கூ³த²கூபங் விய தூ³ரதோ விவஜ்ஜயாமீதி.
Na vajjāti yo kadāci kismiñci kāle pharusavacanaṃ na vadeyya, madhuravacanova hoti. Matassa jīvassa cāti tassāhaṃ puggalassa matassapi jīvantassapi bhattikā homi, idhalokepi paralokepi tādisameva bhajāmīti dasseti. Etesaṃ yoti etesaṃ sītābhibhavanādīnaṃ heṭṭhā vuttaguṇānaṃ yo puggalo ekampi guṇaṃ labhitvā pamajjati pamussati, puna nānuyuñjatīti attho. Kantā sirī, kantasiriṃ, kantaṃ sirinti tayopi pāṭhā, tesaṃ vasena ayaṃ atthayojanā – yo puggalo siriṃ labhitvā ‘‘kantā me siri yathāṭhāne ṭhitā’’ti etesaṃ aññataraṃ guṇaṃ pamajjati, yo vā puggalo kantasiriṃ piyasiriṃ icchanto etesaṃ guṇānaṃ aññataraṃ labhitvā pamajjati, yo vā puggalo siriṃ labhitvā kantaṃ manāpaṃ siriṃ etesaṃ guṇānaṃ aññataraṃ pamajjati. Appapaññoti nippañño. Taṃ dittarūpaṃ visamaṃ carantanti taṃ ahaṃ dittasabhāvaṃ gabbitasabhāvaṃ kāyaduccaritādibhedaṃ visamaṃ carantaṃ sucijātiko manusso gūthakūpaṃ viya dūrato vivajjayāmīti.
அஞ்ஞோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோதி ஏவங் ஸந்தே லக்கி²ங் வா அலக்கி²ங் வா அஞ்ஞோ புரிஸோ அஞ்ஞஸ்ஸ காரகோ நாம நத்தி², யோ கோசி அத்தனா அத்தனோ லக்கி²ங் வா அலக்கி²ங் வா கரோதீதி.
Añño aññassa kārakoti evaṃ sante lakkhiṃ vā alakkhiṃ vā añño puriso aññassa kārako nāma natthi, yo koci attanā attano lakkhiṃ vā alakkhiṃ vā karotīti.
ஏவங் மஹாஸத்தோ தே³வியா வசனங் அபி⁴னந்தி³த்வா ‘‘இத³ங் அனுச்சி²ட்ட²ங் ஆஸனஞ்ச ஸயனஞ்ச துய்ஹங்யேவ அனுச்ச²விகங், பல்லங்கே ச ஸயனே ச நிஸீத³ சேவ நிபஜ்ஜ சா’’தி ஆஹ. ஸா தத்த² வஸித்வா பச்சூஸகாலே நிக்க²மித்வா சாதுமஹாராஜிகதே³வலோகங் க³ந்த்வா அனோதத்தத³ஹே பட²மங் நஹாயி. தம்பி ஸயனங் ஸிரிதே³வதாய பரிபு⁴த்தபா⁴வா ஸிரிஸயனங் நாம ஜாதங். ஸிரிஸயனஸ்ஸ அயங் வங்ஸோ, இமினா காரணேன யாவஜ்ஜதனா ‘‘ஸிரிஸயன’’ந்தி வுச்சதி.
Evaṃ mahāsatto deviyā vacanaṃ abhinanditvā ‘‘idaṃ anucchiṭṭhaṃ āsanañca sayanañca tuyhaṃyeva anucchavikaṃ, pallaṅke ca sayane ca nisīda ceva nipajja cā’’ti āha. Sā tattha vasitvā paccūsakāle nikkhamitvā cātumahārājikadevalokaṃ gantvā anotattadahe paṭhamaṃ nahāyi. Tampi sayanaṃ siridevatāya paribhuttabhāvā sirisayanaṃ nāma jātaṃ. Sirisayanassa ayaṃ vaṃso, iminā kāraṇena yāvajjatanā ‘‘sirisayana’’nti vuccati.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஸிரிதே³வீ உப்பலவண்ணா அஹோஸி, ஸுசிபரிவாரஸெட்டி² பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā siridevī uppalavaṇṇā ahosi, suciparivāraseṭṭhi pana ahameva ahosi’’nti.
ஸிரிகாளகண்ணிஜாதகவண்ணனா ஸத்தமா.
Sirikāḷakaṇṇijātakavaṇṇanā sattamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 382. ஸிரிகாளகண்ணிஜாதகங் • 382. Sirikāḷakaṇṇijātakaṃ