Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    16. ஸிரிமாவிமானவத்து²

    16. Sirimāvimānavatthu

    137.

    137.

    ‘‘யுத்தா ச தே பரமஅலங்கதா ஹயா, அதோ⁴முகா² அக⁴ஸிக³மா ப³லீ ஜவா;

    ‘‘Yuttā ca te paramaalaṅkatā hayā, adhomukhā aghasigamā balī javā;

    அபி⁴னிம்மிதா பஞ்சரதா²ஸதா ச தே, அன்வெந்தி தங் ஸாரதி²சோதி³தா ஹயா.

    Abhinimmitā pañcarathāsatā ca te, anventi taṃ sārathicoditā hayā.

    138.

    138.

    ‘‘ஸா திட்ட²ஸி ரத²வரே அலங்கதா, ஓபா⁴ஸயங் ஜலமிவ ஜோதி பாவகோ;

    ‘‘Sā tiṭṭhasi rathavare alaṅkatā, obhāsayaṃ jalamiva joti pāvako;

    புச்சா²மி தங் வரதனு 1 அனோமத³ஸ்ஸனே, கஸ்மா நு காயா அனதி⁴வரங் உபாக³மி.

    Pucchāmi taṃ varatanu 2 anomadassane, kasmā nu kāyā anadhivaraṃ upāgami.

    139.

    139.

    ‘‘காமக்³க³பத்தானங் யமாஹுனுத்தரங் 3, நிம்மாய நிம்மாய ரமந்தி தே³வதா;

    ‘‘Kāmaggapattānaṃ yamāhunuttaraṃ 4, nimmāya nimmāya ramanti devatā;

    தஸ்மா காயா அச்ச²ரா காமவண்ணினீ, இதா⁴க³தா அனதி⁴வரங் நமஸ்ஸிதுங்.

    Tasmā kāyā accharā kāmavaṇṇinī, idhāgatā anadhivaraṃ namassituṃ.

    140.

    140.

    ‘‘கிங் த்வங் புரே ஸுசரிதமாசரீத⁴ 5,

    ‘‘Kiṃ tvaṃ pure sucaritamācarīdha 6,

    கேனச்ச²ஸி த்வங் அமிதயஸா ஸுகே²தி⁴தா;

    Kenacchasi tvaṃ amitayasā sukhedhitā;

    இத்³தீ⁴ ச தே அனதி⁴வரா விஹங்க³மா,

    Iddhī ca te anadhivarā vihaṅgamā,

    வண்ணோ ச தே த³ஸ தி³ஸா விரோசதி.

    Vaṇṇo ca te dasa disā virocati.

    141.

    141.

    ‘‘தே³வேஹி த்வங் பரிவுதா ஸக்கதா சஸி,

    ‘‘Devehi tvaṃ parivutā sakkatā casi,

    குதோ சுதா ஸுக³திக³தாஸி தே³வதே;

    Kuto cutā sugatigatāsi devate;

    கஸ்ஸ வா த்வங் வசனகரானுஸாஸனிங்,

    Kassa vā tvaṃ vacanakarānusāsaniṃ,

    ஆசிக்க² மே த்வங் யதி³ பு³த்³த⁴ஸாவிகா’’தி.

    Ācikkha me tvaṃ yadi buddhasāvikā’’ti.

    142.

    142.

    ‘‘நக³ந்தரே நக³ரவரே ஸுமாபிதே, பரிசாரிகா ராஜவரஸ்ஸ ஸிரிமதோ;

    ‘‘Nagantare nagaravare sumāpite, paricārikā rājavarassa sirimato;

    நச்சே கீ³தே பரமஸுஸிக்கி²தா அஹுங், ஸிரிமாதி மங் ராஜக³ஹே அவேதி³ங்ஸு 7.

    Nacce gīte paramasusikkhitā ahuṃ, sirimāti maṃ rājagahe avediṃsu 8.

    143.

    143.

    ‘‘பு³த்³தோ⁴ ச மே இஸினிஸபோ⁴ வினாயகோ, அதே³ஸயீ ஸமுத³யது³க்க²னிச்சதங்;

    ‘‘Buddho ca me isinisabho vināyako, adesayī samudayadukkhaniccataṃ;

    அஸங்க²தங் து³க்க²னிரோத⁴ஸஸ்ஸதங், மக்³க³ஞ்சிமங் அகுடிலமஞ்ஜஸங் ஸிவங்.

    Asaṅkhataṃ dukkhanirodhasassataṃ, maggañcimaṃ akuṭilamañjasaṃ sivaṃ.

    144.

    144.

    ‘‘ஸுத்வானஹங் அமதபத³ங் அஸங்க²தங், ததா²க³தஸ்ஸனதி⁴வரஸ்ஸ ஸாஸனங்;

    ‘‘Sutvānahaṃ amatapadaṃ asaṅkhataṃ, tathāgatassanadhivarassa sāsanaṃ;

    ஸீலெஸ்வஹங் பரமஸுஸங்வுதா அஹுங், த⁴ம்மே டி²தா நரவரபு³த்³த⁴தே³ஸிதே 9.

    Sīlesvahaṃ paramasusaṃvutā ahuṃ, dhamme ṭhitā naravarabuddhadesite 10.

    145.

    145.

    ‘‘ஞத்வானஹங் விரஜபத³ங் அஸங்க²தங், ததா²க³தேனநதி⁴வரேன தே³ஸிதங்;

    ‘‘Ñatvānahaṃ virajapadaṃ asaṅkhataṃ, tathāgatenanadhivarena desitaṃ;

    தத்தே²வஹங் ஸமத²ஸமாதி⁴மாபு²ஸிங், ஸாயேவ மே பரமனியாமதா அஹு.

    Tatthevahaṃ samathasamādhimāphusiṃ, sāyeva me paramaniyāmatā ahu.

    146.

    146.

    ‘‘லத்³தா⁴னஹங் அமதவரங் விஸேஸனங், ஏகங்ஸிகா அபி⁴ஸமயே விஸேஸிய;

    ‘‘Laddhānahaṃ amatavaraṃ visesanaṃ, ekaṃsikā abhisamaye visesiya;

    அஸங்ஸயா ப³ஹுஜனபூஜிதா அஹங், கி²ட்³டா³ரதிங் 11 பச்சனுபோ⁴மனப்பகங்.

    Asaṃsayā bahujanapūjitā ahaṃ, khiḍḍāratiṃ 12 paccanubhomanappakaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘ஏவங் அஹங் அமதத³ஸம்ஹி 13 தே³வதா, ததா²க³தஸ்ஸனதி⁴வரஸ்ஸ ஸாவிகா;

    ‘‘Evaṃ ahaṃ amatadasamhi 14 devatā, tathāgatassanadhivarassa sāvikā;

    த⁴ம்மத்³த³ஸா பட²மப²லே பதிட்டி²தா, ஸோதாபன்னா ந ச பன மத்தி² து³க்³க³தி.

    Dhammaddasā paṭhamaphale patiṭṭhitā, sotāpannā na ca pana matthi duggati.

    148.

    148.

    ‘‘ஸா வந்தி³துங் அனதி⁴வரங் உபாக³மிங், பாஸாதி³கே குஸலரதே ச பி⁴க்க²வோ;

    ‘‘Sā vandituṃ anadhivaraṃ upāgamiṃ, pāsādike kusalarate ca bhikkhavo;

    நமஸ்ஸிதுங் ஸமணஸமாக³மங் ஸிவங், ஸகா³ரவா ஸிரிமதோ த⁴ம்மராஜினோ.

    Namassituṃ samaṇasamāgamaṃ sivaṃ, sagāravā sirimato dhammarājino.

    149.

    149.

    ‘‘தி³ஸ்வா முனிங் முதி³தமனம்ஹி பீணிதா, ததா²க³தங் நரவரத³ம்மஸாரதி²ங்;

    ‘‘Disvā muniṃ muditamanamhi pīṇitā, tathāgataṃ naravaradammasārathiṃ;

    தண்ஹச்சி²த³ங் குஸலரதங் வினாயகங், வந்தா³மஹங் பரமஹிதானுகம்பக’’ந்தி.

    Taṇhacchidaṃ kusalarataṃ vināyakaṃ, vandāmahaṃ paramahitānukampaka’’nti.

    ஸிரிமாவிமானங் ஸோளஸமங்.

    Sirimāvimānaṃ soḷasamaṃ.







    Footnotes:
    1. வரசாரு (கத்த²சி)
    2. varacāru (katthaci)
    3. … நுத்தரா (க॰), அனுத்தரா (ஸ்யா॰)
    4. … nuttarā (ka.), anuttarā (syā.)
    5. ஸுசரிதங் அசாரித⁴ (பீ॰)
    6. sucaritaṃ acāridha (pī.)
    7. அவேதி³ஸுங் (?)
    8. avedisuṃ (?)
    9. பா⁴ஸிதே (ஸீ॰)
    10. bhāsite (sī.)
    11. கி²ட்³ட³ங் ரதிங் (ஸ்யா॰ பீ॰)
    12. khiḍḍaṃ ratiṃ (syā. pī.)
    13. அமதரஸம்ஹி (க॰)
    14. amatarasamhi (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 16. ஸிரிமாவிமானவண்ணனா • 16. Sirimāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact