O lume a cunoașterii
    Știri / Tehnologie

    Sistem inovator pentru a afla dacă o înregistrare vocală este reală

    Cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, aparținând Departamentului de Limbaje și Sisteme de Calculatoare, au proiectat pentru prima dată în lume, un sistem care le permite să discearnă dacă sunetul vocal este real sau este generat de inteligență artificială (AI).



    Aceast sistem, realizat la Universitatea din Granada, a fost prezentată la o conferință de presă susținută la Spitalul Regal din Granada. Foto: UGR


    În prezent, progresele în utilizarea rețelelor neuronale profunde pentru sinteza audio fac posibilă obținerea de voci sintetice din ce în ce mai realiste (dar generate de AI).

    Acest lucru are mari avantaje, deoarece permite sistemelor automate să fie prevăzute cu voci mai inteligibile (de exemplu, cititoare de texte, asistenți virtuali, roboți, etc.), precum și să controleze caracteristicile acestora, făcându-le mai expresive și mai diverse.

    Cu toate acestea, sinteza vorbirii poate fi folosită și pentru a crea sau manipula înregistrări audio în scopuri rău intenționate, cum ar fi escrocherii telefonice sau generarea de știri false.

    Până acum, audio a fost o problemă mai mică în redacții, în comparație cu alte tipuri de falsuri, cum ar fi fotografiile sau videoclipurile.

    Cu toate acestea, în ultimii doi ani a câștigat teren, așa că este necesar să existe instrumente care să ajute la detectarea sunetului fals și să poată servi jurnaliştilor ca sursă de verificare a știrilor.

    În cadrul conferinței de presă în care s-a prezentat noul sistem tehnologic au fost date ca exemple voci clonate folosind tehnici AI aparținând regelui Felipe al VI-lea al Spaniei sau primului ministru spaniol, Pedro Sánchez.

    În prezent, cercetătorii lucrează pentru a dezvolta instrumente pentru jurnaliști bazate pe IA conversațională, care oferă interactivitate, accesibilitate și personalizare a conținutului informativ.

    2 AUGUST 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Oxford Ionics, un centru de cercetare și dezvoltare în Kidlington, Marea Britanie, a anunțat realizarea unui cip considerat de experți drept crucial pentru dezvoltarea computerelor cuantice pe scară largă.
    Spre deosebire de sistemele clasice de criptare, care se bazează pe algoritmi matematici, sistemele cuantice oferă securitate bazată pe principii fizice. Detectarea interceptărilor sau interferențelor este garantată de modificarea inevitabilă a stărilor cuantice implicate.
    Cercetătorii de la Laboratorul Național Oak Ridge al Departamentului de Energie din Statele Unite, au realizat cu succes primul transfer de putere fără fir de 270 kW către un vehicul electric ușor. Demonstrația a folosit un Porsche Taycan și a fost realizată în colaborare cu Volkswagen Group of America.
    Cercetătorii brazilieni au dezvoltat un senzor de fibră optică nano-biotehnologică, capabil să detecteze contaminarea cu coliformi fecale în apă în doar 20 de minute.
    Cercetătorii de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie, au dezvoltat o metodă pentru a realiza senzori adaptabili și ecologici, care pot fi imprimați direct și imperceptibil pe o gamă largă de suprafețe biologice, fie că este un deget sau o petală de floare.
    Un proiect internațional dezvoltat de cercetători de la Universitatea din Granada, Rheinisch-Westfaelische Technische Hochschule (Aachen, Germania) și Universitatea Simon Fraser (Burnaby, Canada), a demonstrat pentru prima dată posibilitatea utilizării telurului bidimensional pentru dezvoltarea de aplicații electronice de înaltă frecvență menite să permită conexiuni wireless pentru viitoarele sisteme de comunicații 5G/6G.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact