Știri / Tehnologie |
Sistem inovator pentru a afla dacă o înregistrare vocală este reală
Cercetătorii de la Universitatea din Granada, Spania, aparținând Departamentului de Limbaje și Sisteme de Calculatoare, au proiectat pentru prima dată în lume, un sistem care le permite să discearnă dacă sunetul vocal este real sau este generat de inteligență artificială (AI).
În prezent, progresele în utilizarea rețelelor neuronale profunde pentru sinteza audio fac posibilă obținerea de voci sintetice din ce în ce mai realiste (dar generate de AI).
Acest lucru are mari avantaje, deoarece permite sistemelor automate să fie prevăzute cu voci mai inteligibile (de exemplu, cititoare de texte, asistenți virtuali, roboți, etc.), precum și să controleze caracteristicile acestora, făcându-le mai expresive și mai diverse.
Cu toate acestea, sinteza vorbirii poate fi folosită și pentru a crea sau manipula înregistrări audio în scopuri rău intenționate, cum ar fi escrocherii telefonice sau generarea de știri false.
Până acum, audio a fost o problemă mai mică în redacții, în comparație cu alte tipuri de falsuri, cum ar fi fotografiile sau videoclipurile.
Cu toate acestea, în ultimii doi ani a câștigat teren, așa că este necesar să existe instrumente care să ajute la detectarea sunetului fals și să poată servi jurnaliştilor ca sursă de verificare a știrilor.
În cadrul conferinței de presă în care s-a prezentat noul sistem tehnologic au fost date ca exemple voci clonate folosind tehnici AI aparținând regelui Felipe al VI-lea al Spaniei sau primului ministru spaniol, Pedro Sánchez.
În prezent, cercetătorii lucrează pentru a dezvolta instrumente pentru jurnaliști bazate pe IA conversațională, care oferă interactivitate, accesibilitate și personalizare a conținutului informativ.