Societate

    Sistemul de drumuri al Imperiului Inca la Biblioteca Naţională

    La Biblioteca Naţională a României din Bucureşti, poate fi vizitată expoziţia de fotografie Qhapaq Ñan organizată de Ambasada Peru, ce reuneşte 47 de fotografii color care descriu sistemul de drumuri ale Imperiului Inca, Qhapaq Ñan şi diverse aşezări din Peru.



    Drum incaş prin jungla amazoniană.


    Qhapaq Ñan, principalul sistem de drumuri al Imperiului Inca, ce includea teritoriul care constituie în prezent partea de sud a Columbiei, Ecuador, Peru, Bolivia, Chile şi nordul Argentinei, este o dovadă a măiestriei tehnice pe care o stăpâneau civilizaţiile andine prehispanice. Qhapaq Ñan este inclus în lista Patrimoniului Mondial UNESCO.

    Drumurile care făceau parte din Qhapaq Ñan realizau conexiunea între capitala Cusco şi aşezările şi centrele comerciale şi de cult ridicate pe cuprinsul celor patru mari regiuni ale Imperiului Inca: Chinchaysuyu în Nord, Antisuyu în Est, Kuntisuyu în Vest şi Qollasuyu în Sud.

    Expoziţia Qhapaq Ñan poate fi vizitată în perioada 18 noiembrie – 9 decembrie 2015, la Biblioteca Naţională a României, în spaţiile Avangarden 4 - 5, parter, din Bulevardul Unirii nr. 22, Bucureşti. Intrarea este liberă.

    17 NOIEMBRIE 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de experţi a stabilit că Pământul se îndreaptă spre ziua de 25 de ore, pe măsură ce mişcarea sa pe orbită încetineşte.
    În fiecare an, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Observatorul Regal din Greenwich, Marea Britanie, să facă o fotografie călare pe Primul Meridian, celebra linie care împarte emisferele de Est şi de Vest ale Pământului.
    Oamenii de ştiinţă australieni au descoperit o formă toxică de mercur în atmosfera şi în gheaţa din marea din jurul Antarcticii.
    Luna plină din septembrie, numită şi Luna recoltei, este luna plină care cade cel mai aproape de echinocțiul de toamnă, care marchează începutul toamnei în emisfera nordică. În acest an, echinocțiul cade duminică (22 septembrie 2013), iar luna a ajuns la faza maximă în data de 19 septembrie, ora 15.12.
    Cerectători de la Universităţile Glasgow şi Exeter au identificat în fotografii spion declasificate un zid lung de 60 km care merge de la Dunăre până la Marea Neagră, pe teritoriul României. Construcţia datează din secolul al doilea şi este cea mai estică fortificaţie pe frontiera Imperiului Roman.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact