News / Sănătate |
Sistemul imunitar în luptă cu sine însuşi pentru a trata boli autoimune
Cercetătorii americani au tratat Pemfigus vulgaris la animale prin instruirea sistemului imunitar să se atace pe sine, inversând astfel o boală autoimună devastatoare.
Boala autoimună apare când sistemul imunitar atacă ţesuturile sănătoase. În pemfigus vulgaris, unele celule B încep să producă anticorpi care atacă o proteină numită desmoglein, care este în mod normal liantul care ţine celulele pielii împreună. Rezultatul este apariţia de vezicule severe pe piele, pe mucoasa gurii, gâtului şi organelor genitale; o boală care poate fi fatală.
Boala poate fi tratata prin utilizarea de medicamente care calmează întregul sistem imunitar, dar care poate lăsa pacientul mai vulnerabil la infecţii.
Folosirea sistemului imunitar ca armă împotriva unei boli dă rezultate remarcabile în cancer, unde se re-direcţionează celulele T, care sunt specializate în mod normal în distrugerea celulelor infectate, pentru a ataca celulele canceroase.
Într-un studiu folosind celulele T modificate, 90% dintre pacienţii cu leucemie în fază terminală au intrat în remisie.
Toate celulele T au un mecanism de direcţionare, care le permite să identifice inamicii din organism.
Cercetătorii de la Universitatea din Pennsylvania au rafinat tehnica schimbării mecanismului de direcţionare al celulelor T, astfel încât acestea, numite celule CAR-T, atacă doar acea parte a sistemului imunitar care cauzează pemfigus vulgar.
Experimentele pe animale au arătat că veziculele caracteristice pot fi prevenite, fără nici un impact asupra restului sistemului imunitar. Această abordare ar putea lucra, de asemenea, în boli similare, în care există un anticorp care provoacă problema, cum ar fi miastenia gravis.
Cu toate acestea, alte boli autoimune cum ar fi lupus, diabet de tip 1 şi scleroza multiplă care au cauze foarte complicate, nu vor putea fi tratate cu uşurinţă.