News / Sănătate |
Sistemul imunitar poate fi răspunsul la comportamentul social
Un nou studiu realizat de cercetătorii de la University of Virginia School of Medicine, Statele Unite, afirmă că sistemul imunitar afectează şi chiar controlează comportamentul social.
Blocarea unui singur tip de moleculă a sistemului imunitar, interferonul gamma, din creierul unor animale de laborator a cauzat un comportament anormal, care a dispărut o dată ce molecula a fost restaurată.
Mai exact, blocarea moleculei prin modificarea genetică a făcut ca regiuni ale creierului să devină hiperactive, iar animalele au devenit mai puţin sociale.
Descoperirea înseamnă că sistemul imunitar controlează fundamente comportamentale, cum ar fi dorinţa noastră de a interacţiona cu ceilalţi, iar un sistem imunitar care funcţionează defectuos poate fi responsabil pentru problemele sociale din numeroase tulburări neurologice şi psihiatrice.
Implicaţiile pot merge mai departe, sugerând ca unele probleme ale sistemului imunitar pot să ducă la incapacitatea de a avea interacţiuni sociale normale.
Cercetătorii sugerează că, în cursul evoluţiei, oamenii s-au angajat în interacţiuni sociale necesare supravieţuirii speciei, pentru căutarea hranei, pentru reproducere şi pentru vânătoare, iar sistemele noastre imunitare au dezvoltat diverse modalităţi de a ne proteja de bolile care au însoţit aceste interacţiuni.
De exemplu, comportamentul social permite germenilor patogeni să se răspândească şi pentru a contracara acest lucru sistemul imunitar a dezvoltat această moleculă numită interferon gamma.
Descoperirea că sistemul imunitar şi, prin extensie, germenii pot controla interacţiunile noastre deschide noi căi de studiu cercetătorilor, atât în ceea ce priveşte lupta cu tulburări neurologice, cum ar fi autismul sau schizofrenia, cât şi pentru înţelegerea comportamentului uman.