Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    8. ஸீஸுபசாலாஸுத்தங்

    8. Sīsupacālāsuttaṃ

    169. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . அத² கோ² ஸீஸுபசாலா 1 பி⁴க்கு²னீ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா …பே॰… அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³. அத² கோ² மாரோ பாபிமா யேன ஸீஸுபசாலா பி⁴க்கு²னீ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஸீஸுபசாலங் பி⁴க்கு²னிங் ஏதத³வோச – ‘‘கஸ்ஸ நு த்வங், பி⁴க்கு²னி, பாஸண்ட³ங் ரோசேஸீ’’தி? ‘‘ந க்²வாஹங், ஆவுஸோ, கஸ்ஸசி பாஸண்ட³ங் ரோசேமீ’’தி.

    169. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho sīsupacālā 2 bhikkhunī pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā …pe… aññatarasmiṃ rukkhamūle divāvihāraṃ nisīdi. Atha kho māro pāpimā yena sīsupacālā bhikkhunī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā sīsupacālaṃ bhikkhuniṃ etadavoca – ‘‘kassa nu tvaṃ, bhikkhuni, pāsaṇḍaṃ rocesī’’ti? ‘‘Na khvāhaṃ, āvuso, kassaci pāsaṇḍaṃ rocemī’’ti.

    ‘‘கங் நு உத்³தி³ஸ்ஸ முண்டா³ஸி, ஸமணீ விய தி³ஸ்ஸஸி;

    ‘‘Kaṃ nu uddissa muṇḍāsi, samaṇī viya dissasi;

    ந ச ரோசேஸி பாஸண்ட³ங், கிமிவ சரஸி மோமூஹா’’தி.

    Na ca rocesi pāsaṇḍaṃ, kimiva carasi momūhā’’ti.

    ‘‘இதோ ப³ஹித்³தா⁴ பாஸண்டா³, தி³ட்டீ²ஸு பஸீத³ந்தி தே;

    ‘‘Ito bahiddhā pāsaṇḍā, diṭṭhīsu pasīdanti te;

    ந தேஸங் த⁴ம்மங் ரோசேமி, தே த⁴ம்மஸ்ஸ அகோவிதா³.

    Na tesaṃ dhammaṃ rocemi, te dhammassa akovidā.

    ‘‘அத்த்²த்த்²தி² ஸக்யகுலே ஜாதோ, பு³த்³தோ⁴ அப்படிபுக்³க³லோ;

    ‘‘Atthtththi sakyakule jāto, buddho appaṭipuggalo;

    ஸப்³பா³பி⁴பூ⁴ மாரனுதோ³, ஸப்³ப³த்த²மபராஜிதோ.

    Sabbābhibhū māranudo, sabbatthamaparājito.

    ‘‘ஸப்³ப³த்த² முத்தோ அஸிதோ, ஸப்³ப³ங் பஸ்ஸதி சக்கு²மா;

    ‘‘Sabbattha mutto asito, sabbaṃ passati cakkhumā;

    ஸப்³ப³கம்மக்க²யங் பத்தோ, விமுத்தோ உபதி⁴ஸங்க²யே;

    Sabbakammakkhayaṃ patto, vimutto upadhisaṅkhaye;

    ஸோ மய்ஹங் ப⁴க³வா ஸத்தா², தஸ்ஸ ரோசேமி ஸாஸன’’ந்தி.

    So mayhaṃ bhagavā satthā, tassa rocemi sāsana’’nti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் ஸீஸுபசாலா பி⁴க்கு²னீ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ sīsupacālā bhikkhunī’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Footnotes:
    1. ஸீஸூபசாலா (ஸீ॰)
    2. sīsūpacālā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 8. ஸீஸுபசாலாஸுத்தவண்ணனா • 8. Sīsupacālāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 8. ஸீஸுபசாலாஸுத்தவண்ணனா • 8. Sīsupacālāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact