Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā |
8. அட்ட²கனிபாதோ
8. Aṭṭhakanipāto
1. ஸீஸூபசாலாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா
1. Sīsūpacālātherīgāthāvaṇṇanā
அட்ட²கனிபாதே பி⁴க்கு²னீ ஸீலஸம்பன்னாதிஆதி³கா ஸீஸூபசாலாய தே²ரியா கா³தா². இமிஸ்ஸாபி வத்து² சாலாய தே²ரியா வத்து²ம்ஹி வுத்தனயமேவ. அயம்பி ஹி ஆயஸ்மதோ த⁴ம்மஸேனாபதிஸ்ஸ பப்³ப³ஜிதபா⁴வங் ஸுத்வா ஸயம்பி உஸ்ஸாஹஜாதா பப்³ப³ஜித்வா கதபுப்³ப³கிச்சா விபஸ்ஸனங் பட்ட²பெத்வா, க⁴டெந்தீ வாயமந்தீ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. அரஹத்தங் பத்வா ப²லஸமாபத்திஸுகே²ன விஹரந்தீ ஏகதி³வஸங் அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா கதகிச்சாதி ஸோமனஸ்ஸஜாதா உதா³னவஸேன –
Aṭṭhakanipāte bhikkhunī sīlasampannātiādikā sīsūpacālāya theriyā gāthā. Imissāpi vatthu cālāya theriyā vatthumhi vuttanayameva. Ayampi hi āyasmato dhammasenāpatissa pabbajitabhāvaṃ sutvā sayampi ussāhajātā pabbajitvā katapubbakiccā vipassanaṃ paṭṭhapetvā, ghaṭentī vāyamantī nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Arahattaṃ patvā phalasamāpattisukhena viharantī ekadivasaṃ attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā katakiccāti somanassajātā udānavasena –
196.
196.
‘‘பி⁴க்கு²னீ ஸீலஸம்பன்னா, இந்த்³ரியேஸு ஸுஸங்வுதா;
‘‘Bhikkhunī sīlasampannā, indriyesu susaṃvutā;
அதி⁴க³ச்சே² பத³ங் ஸந்தங், அஸேசனகமோஜவ’’ந்தி. – கா³த²மாஹ;
Adhigacche padaṃ santaṃ, asecanakamojava’’nti. – gāthamāha;
தத்த² ஸீலஸம்பன்னாதி பரிஸுத்³தே⁴ன பி⁴க்கு²னிஸீலேன ஸமன்னாக³தா பரிபுண்ணா. இந்த்³ரியேஸு ஸுஸங்வுதாதி மனச்ச²ட்டே²ஸு இந்த்³ரியேஸு ஸுட்டு² ஸங்வுதா, ரூபாதி³ஆரம்மணே இட்டே² ராக³ங், அனிட்டே² தோ³ஸங், அஸமபெக்க²னே மோஹஞ்ச பஹாய ஸுட்டு² பிஹிதிந்த்³ரியா. அஸேசனகமோஜவந்தி கேனசி அனாஸித்தகங் ஓஜவந்தங் ஸபா⁴வமது⁴ரங் ஸப்³ப³ஸ்ஸாபி கிலேஸரோக³ஸ்ஸ வூபஸமனோஸத⁴பூ⁴தங் அரியமக்³க³ங், நிப்³பா³னமேவ வா. அரியமக்³க³ம்பி ஹி நிப்³பா³னத்தி²கேஹி படிபஜ்ஜிதப்³ப³தோ கிலேஸபரிளாஹாபா⁴வதோ ச பத³ங் ஸந்தந்தி வத்துங் வட்டதி.
Tattha sīlasampannāti parisuddhena bhikkhunisīlena samannāgatā paripuṇṇā. Indriyesu susaṃvutāti manacchaṭṭhesu indriyesu suṭṭhu saṃvutā, rūpādiārammaṇe iṭṭhe rāgaṃ, aniṭṭhe dosaṃ, asamapekkhane mohañca pahāya suṭṭhu pihitindriyā. Asecanakamojavanti kenaci anāsittakaṃ ojavantaṃ sabhāvamadhuraṃ sabbassāpi kilesarogassa vūpasamanosadhabhūtaṃ ariyamaggaṃ, nibbānameva vā. Ariyamaggampi hi nibbānatthikehi paṭipajjitabbato kilesapariḷāhābhāvato ca padaṃ santanti vattuṃ vaṭṭati.
197.
197.
‘‘தாவதிங்ஸா ச யாமா ச, துஸிதா சாபி தே³வதா;
‘‘Tāvatiṃsā ca yāmā ca, tusitā cāpi devatā;
நிம்மானரதினோ தே³வா, யே தே³வா வஸவத்தினோ;
Nimmānaratino devā, ye devā vasavattino;
தத்த² சித்தங் பணீதே⁴ஹி, யத்த² தே வுஸிதங் புரே’’தி. –
Tattha cittaṃ paṇīdhehi, yattha te vusitaṃ pure’’ti. –
அயங் கா³தா² காமஸக்³கே³ஸு நிகந்திங் உப்பாதே³ஹீதி தத்த² உய்யோஜனவஸேன தே²ரிங் ஸமாபத்தியா சாவேதுகாமேன மாரேன வுத்தா.
Ayaṃ gāthā kāmasaggesu nikantiṃ uppādehīti tattha uyyojanavasena theriṃ samāpattiyā cāvetukāmena mārena vuttā.
தத்த² ஸஹபுஞ்ஞகாரினோ தெத்திங்ஸ ஜனா யத்த² உபபன்னா, தங் டா²னங் தாவதிங்ஸந்தி. தத்த² நிப்³ப³த்தா ஸப்³பே³பி தே³வபுத்தா தாவதிங்ஸா. கேசி பன ‘‘தாவதிங்ஸாதி தேஸங் தே³வானங் நாமமேவா’’தி வத³ந்தி. த்³வீஹி தே³வலோகேஹி விஸிட்ட²ங் தி³ப்³ப³ங் ஸுக²ங் யாதா உபயாதா ஸம்பன்னாதி யாமா. தி³ப்³பா³ய ஸம்பத்தியா துட்டா² பஹட்டா²தி துஸிதா. பகதிபடியத்தாரம்மணதோ அதிரேகேன ரமிதுகாமதாகாலே யதா²ருசிதே போ⁴கே³ நிம்மினித்வா ரமந்தீதி நிம்மானரதினோ. சித்தருசிங் ஞத்வா பரேஹி நிம்மிதேஸு போ⁴கே³ஸு வஸங் வத்தெந்தீதி வஸவத்தினோ. தத்த² சித்தங் பணீதே⁴ஹீதி தஸ்மிங் தாவதிங்ஸாதி³கே தே³வனிகாயே தவ சித்தங் ட²பேஹி, உபபஜ்ஜனாய நிகந்திங் கரோஹி. சாதுமஹாராஜிகானங் போ⁴கா³ இதரேஹி நிஹீனாதி அதி⁴ப்பாயேன தாவதிங்ஸாத³யோவ வுத்தா. யத்த² தே வுஸிதங் புரேதி யேஸு தே³வனிகாயேஸு தயா புப்³பே³ வுத்த²ங். அயங் கிர புப்³பே³ தே³வேஸு உப்பஜ்ஜந்தீ, தாவதிங்ஸதோ பட்டா²ய பஞ்சகாமஸக்³கே³ ஸோதெ⁴த்வா புன ஹெட்ட²தோ ஓதரந்தீ, துஸிதேஸு ட²த்வா ததோ சவித்வா இதா³னி மனுஸ்ஸேஸு நிப்³ப³த்தா.
Tattha sahapuññakārino tettiṃsa janā yattha upapannā, taṃ ṭhānaṃ tāvatiṃsanti. Tattha nibbattā sabbepi devaputtā tāvatiṃsā. Keci pana ‘‘tāvatiṃsāti tesaṃ devānaṃ nāmamevā’’ti vadanti. Dvīhi devalokehi visiṭṭhaṃ dibbaṃ sukhaṃ yātā upayātā sampannāti yāmā. Dibbāya sampattiyā tuṭṭhā pahaṭṭhāti tusitā. Pakatipaṭiyattārammaṇato atirekena ramitukāmatākāle yathārucite bhoge nimminitvā ramantīti nimmānaratino. Cittaruciṃ ñatvā parehi nimmitesu bhogesu vasaṃ vattentīti vasavattino. Tattha cittaṃ paṇīdhehīti tasmiṃ tāvatiṃsādike devanikāye tava cittaṃ ṭhapehi, upapajjanāya nikantiṃ karohi. Cātumahārājikānaṃ bhogā itarehi nihīnāti adhippāyena tāvatiṃsādayova vuttā. Yattha te vusitaṃ pureti yesu devanikāyesu tayā pubbe vutthaṃ. Ayaṃ kira pubbe devesu uppajjantī, tāvatiṃsato paṭṭhāya pañcakāmasagge sodhetvā puna heṭṭhato otarantī, tusitesu ṭhatvā tato cavitvā idāni manussesu nibbattā.
தங் ஸுத்வா தே²ரீ – ‘‘திட்ட²து, மார, தயா வுத்தகாமலோகோ. அஞ்ஞோபி ஸப்³போ³ லோகோ ராக³க்³கி³ஆதீ³ஹி ஆதி³த்தோ ஸம்பஜ்ஜலிதோ. ந தத்த² விஞ்ஞூனங் சித்தங் ரமதீ’’தி காமதோ ச லோகதோ ச அத்தனோ வினிவத்திதமானஸதங் த³ஸ்ஸெத்வா மாரங் தஜ்ஜெந்தீ –
Taṃ sutvā therī – ‘‘tiṭṭhatu, māra, tayā vuttakāmaloko. Aññopi sabbo loko rāgaggiādīhi āditto sampajjalito. Na tattha viññūnaṃ cittaṃ ramatī’’ti kāmato ca lokato ca attano vinivattitamānasataṃ dassetvā māraṃ tajjentī –
198.
198.
யாமா ச‘‘தாவதிங்ஸா ச யாமா ச, துஸிதா சாபி தே³வதா;
Yāmā ca‘‘tāvatiṃsā ca yāmā ca, tusitā cāpi devatā;
நிம்மானரதினோ தே³வா, யே தே³வா வஸவத்தினோ.
Nimmānaratino devā, ye devā vasavattino.
199.
199.
‘‘காலங் காலங் ப⁴வா ப⁴வங், ஸக்காயஸ்மிங் புரக்க²தா;
‘‘Kālaṃ kālaṃ bhavā bhavaṃ, sakkāyasmiṃ purakkhatā;
அவீதிவத்தா ஸக்காயங், ஜாதிமரணஸாரினோ.
Avītivattā sakkāyaṃ, jātimaraṇasārino.
200.
200.
‘‘ஸப்³போ³ ஆதீ³பிதோ லோகோ, ஸப்³போ³ லோகோ பதீ³பிதோ;
‘‘Sabbo ādīpito loko, sabbo loko padīpito;
ஸப்³போ³ பஜ்ஜலிதோ லோகோ, ஸப்³போ³ லோகோ பகம்பிதோ.
Sabbo pajjalito loko, sabbo loko pakampito.
201.
201.
‘‘அகம்பியங் அதுலியங், அபுது²ஜ்ஜனஸேவிதங்;
‘‘Akampiyaṃ atuliyaṃ, aputhujjanasevitaṃ;
பு³த்³தோ⁴ த⁴ம்மமதே³ஸேஸி, தத்த² மே நிரதோ மனோ.
Buddho dhammamadesesi, tattha me nirato mano.
202.
202.
‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, விஹரிங் ஸாஸனே ரதா;
‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, vihariṃ sāsane ratā;
திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.
Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.
203.
203.
‘‘ஸப்³ப³த்த² விஹதா நந்தீ³, தமொக்க²ந்தோ⁴ பதா³லிதோ;
‘‘Sabbattha vihatā nandī, tamokkhandho padālito;
ஏவங் ஜானாஹி பாபிம, நிஹதோ த்வமஸி அந்தகா’’தி. –
Evaṃ jānāhi pāpima, nihato tvamasi antakā’’ti. –
இமா கா³தா² அபா⁴ஸி.
Imā gāthā abhāsi.
தத்த² காலங் காலந்தி தங் தங் காலங். ப⁴வா ப⁴வந்தி ப⁴வதோ ப⁴வங். ஸக்காயஸ்மிந்தி க²ந்த⁴பஞ்சகே. புரக்க²தாதி புரக்கா²ரகாரினோ. இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – மார, தயா வுத்தா தாவதிங்ஸாத³யோ தே³வா ப⁴வதோ ப⁴வங் உபக³ச்ச²ந்தா அனிச்சதாதி³அனேகாதீ³னவாகுலே ஸக்காயே பதிட்டி²தா, தஸ்மா தஸ்மிங் ப⁴வே உப்பத்திகாலே, வேமஜ்ஜ²காலே, பரியோஸானகாலேதி தஸ்மிங் தஸ்மிங் காலே ஸக்காயமேவ புரக்க²த்வா டி²தா. ததோ ஏவ அவீதிவத்தா ஸக்காயங் நிஸ்ஸரணாபி⁴முகா² அஹுத்வா ஸக்காயதீரமேவ அனுபரிதா⁴வந்தா ஜாதிமரணஸாரினோ ராகா³தீ³ஹி அனுக³தத்தா புனப்புனங் ஜாதிமரணமேவ அனுஸ்ஸரந்தி, ததோ ந விமுச்சந்தீதி.
Tattha kālaṃ kālanti taṃ taṃ kālaṃ. Bhavā bhavanti bhavato bhavaṃ. Sakkāyasminti khandhapañcake. Purakkhatāti purakkhārakārino. Idaṃ vuttaṃ hoti – māra, tayā vuttā tāvatiṃsādayo devā bhavato bhavaṃ upagacchantā aniccatādianekādīnavākule sakkāye patiṭṭhitā, tasmā tasmiṃ bhave uppattikāle, vemajjhakāle, pariyosānakāleti tasmiṃ tasmiṃ kāle sakkāyameva purakkhatvā ṭhitā. Tato eva avītivattā sakkāyaṃ nissaraṇābhimukhā ahutvā sakkāyatīrameva anuparidhāvantā jātimaraṇasārino rāgādīhi anugatattā punappunaṃ jātimaraṇameva anussaranti, tato na vimuccantīti.
ஸப்³போ³ ஆதீ³பிதோ லோகோதி, மார, ந கேவலங் தயா வுத்தகாமலோகோயேவ தா⁴துத்தயஸஞ்ஞிதோ, ஸப்³போ³பி லோகோ ராக³க்³கி³ஆதீ³ஹி ஏகாத³ஸஹி ஆதி³த்தோ. தேஹியேவ புனப்புனங் ஆதீ³பிததாய பதீ³பிதோ. நிரந்தரங் ஏகஜாலீபூ⁴ததாய பஜ்ஜலிதோ. தண்ஹாய ஸப்³ப³கிலேஸேஹி ச இதோ சிதோ ச கம்பிததாய சலிததாய பகம்பிதோ.
Sabbo ādīpito lokoti, māra, na kevalaṃ tayā vuttakāmalokoyeva dhātuttayasaññito, sabbopi loko rāgaggiādīhi ekādasahi āditto. Tehiyeva punappunaṃ ādīpitatāya padīpito. Nirantaraṃ ekajālībhūtatāya pajjalito. Taṇhāya sabbakilesehi ca ito cito ca kampitatāya calitatāya pakampito.
ஏவங் ஆதி³த்தே பஜ்ஜலிதே பகம்பிதே ச லோகே கேனசிபி கம்பேதுங் சாலேதுங் அஸக்குணெய்யதாய அகம்பியங், கு³ணதோ ‘‘எத்தகோ’’தி துலேதுங் அஸக்குணெய்யதாய அத்தனா ஸதி³ஸஸ்ஸ அபா⁴வதோ ச அதுலியங். பு³த்³தா⁴தீ³ஹி அரியேஹி ஏவ கோ³சரபா⁴வனாபி⁴க³மதோ ஸேவிதத்தா அபுது²ஜ்ஜனஸேவிதங். பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா மக்³க³ப²லனிப்³பா³னப்பபே⁴த³ங் நவவித⁴ங் லோகுத்தரத⁴ம்மங் மஹாகருணாய ஸஞ்சோதி³தமானஸோ அதே³ஸேஸி ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ கதே²ஸி பவேதே³ஸி. தத்த² தஸ்மிங் அரியத⁴ம்மே மய்ஹங் மனோ நிரதோ அபி⁴ரதோ, ந ததோ வினிவத்ததீதி அத்தோ². ஸேஸங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
Evaṃ āditte pajjalite pakampite ca loke kenacipi kampetuṃ cāletuṃ asakkuṇeyyatāya akampiyaṃ, guṇato ‘‘ettako’’ti tuletuṃ asakkuṇeyyatāya attanā sadisassa abhāvato ca atuliyaṃ. Buddhādīhi ariyehi eva gocarabhāvanābhigamato sevitattā aputhujjanasevitaṃ. Buddho bhagavā maggaphalanibbānappabhedaṃ navavidhaṃ lokuttaradhammaṃ mahākaruṇāya sañcoditamānaso adesesi sadevakassa lokassa kathesi pavedesi. Tattha tasmiṃ ariyadhamme mayhaṃ mano nirato abhirato, na tato vinivattatīti attho. Sesaṃ heṭṭhā vuttanayameva.
ஸீஸூபசாலாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sīsūpacālātherīgāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
அட்ட²கனிபாதவண்ணனா நிட்டி²தா.
Aṭṭhakanipātavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi / 1. ஸீஸூபசாலாதே²ரீகா³தா² • 1. Sīsūpacālātherīgāthā