Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya |
3. அட்ட²ஸதபரியாயவக்³கோ³
3. Aṭṭhasatapariyāyavaggo
1. ஸீவகஸுத்தங்
1. Sīvakasuttaṃ
269. ஏகங் ஸமயங் ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி வேளுவனே கலந்த³கனிவாபே. அத² கோ² மோளியஸீவகோ பரிப்³பா³ஜகோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வதா ஸத்³தி⁴ங் ஸம்மோதி³. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² மோளியஸீவகோ பரிப்³பா³ஜகோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸந்தி, போ⁴ கோ³தம, ஏகே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஏவங்வாதி³னோ ஏவங்தி³ட்டி²னோ – ‘யங் கிஞ்சாயங் புரிஸபுக்³க³லோ படிஸங்வேதே³தி ஸுக²ங் வா து³க்க²ங் வா அது³க்க²மஸுக²ங் வா ஸப்³ப³ங் தங் புப்³பே³கதஹேதூ’தி. இத⁴ 1 ப⁴வங் கோ³தமோ கிமாஹா’’தி?
269. Ekaṃ samayaṃ bhagavā rājagahe viharati veḷuvane kalandakanivāpe. Atha kho moḷiyasīvako paribbājako yena bhagavā tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā bhagavatā saddhiṃ sammodi. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho moḷiyasīvako paribbājako bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘santi, bho gotama, eke samaṇabrāhmaṇā evaṃvādino evaṃdiṭṭhino – ‘yaṃ kiñcāyaṃ purisapuggalo paṭisaṃvedeti sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā sabbaṃ taṃ pubbekatahetū’ti. Idha 2 bhavaṃ gotamo kimāhā’’ti?
‘‘பித்தஸமுட்டா²னானிபி கோ², ஸீவக, இதே⁴கச்சானி வேத³யிதானி உப்பஜ்ஜந்தி. ஸாமம்பி கோ² ஏதங், ஸீவக, வேதி³தப்³ப³ங் 3 யதா² பித்தஸமுட்டா²னானிபி இதே⁴கச்சானி வேத³யிதானி உப்பஜ்ஜந்தி; லோகஸ்ஸபி கோ² ஏதங், ஸீவக, ஸச்சஸம்மதங் யதா² பித்தஸமுட்டா²னானிபி இதே⁴கச்சானி வேத³யிதானி உப்பஜ்ஜந்தி. தத்ர, ஸீவக, யே தே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஏவங்வாதி³னோ ஏவங்தி³ட்டி²னோ – ‘யங் கிஞ்சாயங் புரிஸபுக்³க³லோ படிஸங்வேதே³தி ஸுக²ங் வா து³க்க²ங் வா அது³க்க²மஸுக²ங் வா ஸப்³ப³ங் தங் புப்³பே³கதஹேதூ’தி. யஞ்ச ஸாமங் ஞாதங் தஞ்ச அதிதா⁴வந்தி, யஞ்ச லோகே ஸச்சஸம்மதங் தஞ்ச அதிதா⁴வந்தி. தஸ்மா தேஸங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் மிச்சா²தி வதா³மி.
‘‘Pittasamuṭṭhānānipi kho, sīvaka, idhekaccāni vedayitāni uppajjanti. Sāmampi kho etaṃ, sīvaka, veditabbaṃ 4 yathā pittasamuṭṭhānānipi idhekaccāni vedayitāni uppajjanti; lokassapi kho etaṃ, sīvaka, saccasammataṃ yathā pittasamuṭṭhānānipi idhekaccāni vedayitāni uppajjanti. Tatra, sīvaka, ye te samaṇabrāhmaṇā evaṃvādino evaṃdiṭṭhino – ‘yaṃ kiñcāyaṃ purisapuggalo paṭisaṃvedeti sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā sabbaṃ taṃ pubbekatahetū’ti. Yañca sāmaṃ ñātaṃ tañca atidhāvanti, yañca loke saccasammataṃ tañca atidhāvanti. Tasmā tesaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ micchāti vadāmi.
‘‘ஸெம்ஹஸமுட்டா²னானிபி கோ², ஸீவக…பே॰… வாதஸமுட்டா²னானிபி கோ², ஸீவக…பே॰… ஸன்னிபாதிகானிபி கோ², ஸீவக…பே॰… உதுபரிணாமஜானிபி கோ², ஸீவக…பே॰… விஸமபரிஹாரஜானிபி கோ², ஸீவக…பே॰… ஓபக்கமிகானிபி கோ², ஸீவக…பே॰… கம்மவிபாகஜானிபி கோ², ஸீவக, இதே⁴கச்சானி வேத³யிதானி உப்பஜ்ஜந்தி. ஸாமம்பி கோ² ஏதங், ஸீவக, வேதி³தப்³ப³ங். யதா² கம்மவிபாகஜானிபி இதே⁴கச்சானி வேத³யிதானி உப்பஜ்ஜந்தி; லோகஸ்ஸபி கோ² ஏதங், ஸீவக, ஸச்சஸம்மதங். யதா² கம்மவிபாகஜானிபி இதே⁴கச்சானி வேத³யிதானி உப்பஜ்ஜந்தி; தத்ர, ஸீவக, யே தே ஸமணப்³ராஹ்மணா ஏவங்வாதி³னோ ஏவங்தி³ட்டி²னோ – ‘யங் கிஞ்சாயங் புரிஸபுக்³க³லோ படிஸங்வேதே³தி ஸுக²ங் வா து³க்க²ங் வா அது³க்க²மஸுக²ங் வா ஸப்³ப³ங் தங் புப்³பே³கதஹேதூ’தி. யஞ்ச ஸாமங் ஞாதங் தஞ்ச அதிதா⁴வந்தி யஞ்ச லோகே ஸச்சஸம்மதங் தஞ்ச அதிதா⁴வந்தி. தஸ்மா தேஸங் ஸமணப்³ராஹ்மணானங் மிச்சா²தி வதா³மீதி. ஏவங் வுத்தே, மோளியஸீவகோ பரிப்³பா³ஜகோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம, அபி⁴க்கந்தங், போ⁴ கோ³தம …பே॰… உபாஸகங் மங் ப⁴வங் கோ³தமோ தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதங் ஸரணங் க³த’’’ந்தி.
‘‘Semhasamuṭṭhānānipi kho, sīvaka…pe… vātasamuṭṭhānānipi kho, sīvaka…pe… sannipātikānipi kho, sīvaka…pe… utupariṇāmajānipi kho, sīvaka…pe… visamaparihārajānipi kho, sīvaka…pe… opakkamikānipi kho, sīvaka…pe… kammavipākajānipi kho, sīvaka, idhekaccāni vedayitāni uppajjanti. Sāmampi kho etaṃ, sīvaka, veditabbaṃ. Yathā kammavipākajānipi idhekaccāni vedayitāni uppajjanti; lokassapi kho etaṃ, sīvaka, saccasammataṃ. Yathā kammavipākajānipi idhekaccāni vedayitāni uppajjanti; tatra, sīvaka, ye te samaṇabrāhmaṇā evaṃvādino evaṃdiṭṭhino – ‘yaṃ kiñcāyaṃ purisapuggalo paṭisaṃvedeti sukhaṃ vā dukkhaṃ vā adukkhamasukhaṃ vā sabbaṃ taṃ pubbekatahetū’ti. Yañca sāmaṃ ñātaṃ tañca atidhāvanti yañca loke saccasammataṃ tañca atidhāvanti. Tasmā tesaṃ samaṇabrāhmaṇānaṃ micchāti vadāmīti. Evaṃ vutte, moḷiyasīvako paribbājako bhagavantaṃ etadavoca – ‘abhikkantaṃ, bho gotama, abhikkantaṃ, bho gotama …pe… upāsakaṃ maṃ bhavaṃ gotamo dhāretu ajjatagge pāṇupetaṃ saraṇaṃ gata’’’nti.
‘‘பித்தங் ஸெம்ஹஞ்ச வாதோ ச, ஸன்னிபாதா உதூனி ச;
‘‘Pittaṃ semhañca vāto ca, sannipātā utūni ca;
விஸமங் ஓபக்கமிகங், கம்மவிபாகேன அட்ட²மீ’’தி. பட²மங்;
Visamaṃ opakkamikaṃ, kammavipākena aṭṭhamī’’ti. paṭhamaṃ;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 1. ஸீவகஸுத்தவண்ணனா • 1. Sīvakasuttavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 1. ஸீவகஸுத்தவண்ணனா • 1. Sīvakasuttavaṇṇanā