Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā |
2. ஸிவகத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா
2. Sivakattheragāthāvaṇṇanā
அனிச்சானி க³ஹகானீதி ஆயஸ்மதோ ஸிவகத்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி புரிமபு³த்³தே⁴ஸு கதாதி⁴காரோ தத்த² தத்த² ப⁴வே புஞ்ஞானி உபசினந்தோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே குலகே³ஹே நிப்³ப³த்தித்வா விஞ்ஞுதங் பத்தோ ஏகதி³வஸங் ப⁴க³வந்தங் பிண்டா³ய சரந்தங் பஸ்ஸித்வா பஸன்னமானஸோ பத்தங் ஆதா³ய கும்மாஸஸ்ஸ பூரெத்வா அதா³ஸி. ஸோ தேன புஞ்ஞகம்மேன தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ராஜக³ஹே ப்³ராஹ்மணகுலே நிப்³ப³த்தி, ஸிவகோதிஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி. ஸோ வயப்பத்தோ விஜ்ஜாஸிப்பேஸு நிப்ப²த்திங் க³தோ நெக்க²ம்மஜ்ஜா²ஸயதாய காமே பஹாய பரிப்³பா³ஜகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா விசரந்தோ ஸத்தா²ரங் உபஸங்கமித்வா த⁴ம்மங் ஸுத்வா படிலத்³த⁴ஸத்³தோ⁴ பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாய கம்மங் கரொந்தோ நசிரஸ்ஸேவ அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.56.117-121) –
Aniccānigahakānīti āyasmato sivakattherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi purimabuddhesu katādhikāro tattha tattha bhave puññāni upacinanto vipassissa bhagavato kāle kulagehe nibbattitvā viññutaṃ patto ekadivasaṃ bhagavantaṃ piṇḍāya carantaṃ passitvā pasannamānaso pattaṃ ādāya kummāsassa pūretvā adāsi. So tena puññakammena devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde rājagahe brāhmaṇakule nibbatti, sivakotissa nāmaṃ ahosi. So vayappatto vijjāsippesu nipphattiṃ gato nekkhammajjhāsayatāya kāme pahāya paribbājakapabbajjaṃ pabbajitvā vicaranto satthāraṃ upasaṅkamitvā dhammaṃ sutvā paṭiladdhasaddho pabbajitvā vipassanāya kammaṃ karonto nacirasseva arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.56.117-121) –
‘‘ஏஸனாய சரந்தஸ்ஸ, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ;
‘‘Esanāya carantassa, vipassissa mahesino;
ரித்தகங் பத்தங் தி³ஸ்வான, கும்மாஸங் பூரயிங் அஹங்.
Rittakaṃ pattaṃ disvāna, kummāsaṃ pūrayiṃ ahaṃ.
‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் பி⁴க்க²மத³தி³ங் ததா³;
‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ bhikkhamadadiṃ tadā;
து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, கும்மாஸஸ்ஸ இத³ங் ப²லங்.
Duggatiṃ nābhijānāmi, kummāsassa idaṃ phalaṃ.
‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.
‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.
அரஹத்தங் பன பத்வா அஞ்ஞங் ப்³யாகரொந்தோ –
Arahattaṃ pana patvā aññaṃ byākaronto –
183.
183.
‘‘அனிச்சானி க³ஹகானி, தத்த² தத்த² புனப்புனங்;
‘‘Aniccāni gahakāni, tattha tattha punappunaṃ;
க³ஹகாரங் க³வேஸந்தோ, து³க்கா² ஜாதி புனப்புனங்.
Gahakāraṃ gavesanto, dukkhā jāti punappunaṃ.
184.
184.
‘‘க³ஹகாரக தி³ட்டோ²ஸி, புன கே³ஹங் ந காஹஸி;
‘‘Gahakāraka diṭṭhosi, puna gehaṃ na kāhasi;
ஸப்³பா³ தே பா²ஸுகா ப⁴க்³கா³, தூ²ணிகா ச விதா³லிதா;
Sabbā te phāsukā bhaggā, thūṇikā ca vidālitā;
விமரியாதி³கதங் சித்தங், இதே⁴வ வித⁴மிஸ்ஸதீ’’தி. – கா³தா²த்³வயங் அபா⁴ஸி;
Vimariyādikataṃ cittaṃ, idheva vidhamissatī’’ti. – gāthādvayaṃ abhāsi;
தத்த² அனிச்சானி க³ஹகானி, தத்த² தத்த² புனப்புனந்தி தஸ்மிங் தஸ்மிங் ப⁴வே புனப்புனங் நிப்³ப³த்தமானானி க³ஹகானி அத்தபா⁴வகே³ஹானி ந நிப்³பா³னி அனவட்டி²தானி இத்தரானி பரித்தகாலானி. க³ஹகாரங் க³வேஸந்தோதி இமஸ்ஸ அத்தபா⁴வகே³ஹஸ்ஸ காரகங் தண்ஹாவட்³ட⁴கிங் பரியேஸந்தோ எத்தகங் காலங் அனுவிசரிந்தி அதி⁴ப்பாயோ. து³க்கா² ஜாதி புனப்புனந்தி இத³ங் க³ஹகாரகக³வேஸனஸ்ஸ காரணவசனங் . யஸ்மா ஜராப்³யாதி⁴மரணமிஸ்ஸதாய ஜாதி நாமேஸா புனப்புனங் உபக³ந்துங் து³க்கா², ந ச ஸா தஸ்மிங் அதி³ட்டே² நிவத்ததி, தஸ்மா தங் க³வேஸந்தோ விசரிந்தி அத்தோ².
Tattha aniccāni gahakāni, tattha tattha punappunanti tasmiṃ tasmiṃ bhave punappunaṃ nibbattamānāni gahakāni attabhāvagehāni na nibbāni anavaṭṭhitāni ittarāni parittakālāni. Gahakāraṃ gavesantoti imassa attabhāvagehassa kārakaṃ taṇhāvaḍḍhakiṃ pariyesanto ettakaṃ kālaṃ anuvicarinti adhippāyo. Dukkhā jāti punappunanti idaṃ gahakārakagavesanassa kāraṇavacanaṃ . Yasmā jarābyādhimaraṇamissatāya jāti nāmesā punappunaṃ upagantuṃ dukkhā, na ca sā tasmiṃ adiṭṭhe nivattati, tasmā taṃ gavesanto vicarinti attho.
க³ஹகாரக தி³ட்டோ²ஸீதி இதா³னி பன யேன ஸோ ஸக்கா த³ட்டு²ங், தேன அரியமக்³க³ஞாணசக்கு²னா க³ஹகாரக தி³ட்டோ² அஸி. புன கே³ஹந்தி புன இமஸ்மிங் ஸங்ஸாரவட்டே அத்தபா⁴வஸங்கா²தங் மம கே³ஹங் ந காஹஸி ந கரிஸ்ஸஸி. ஸப்³பா³ தே பா²ஸுகா ப⁴க்³கா³தி தவ ஸப்³பா³ அனவஸேஸகிலேஸபா²ஸுகா மயா ப⁴க்³கா³. தூ²ணிகா ச விதா³லிதாதி இதா³னி தயா காதப்³ப³ஸ்ஸ அத்தபா⁴வகே³ஹஸ்ஸ அவிஜ்ஜாஸங்கா²தா கண்ணிகா ச பி⁴ன்னா. விமரியாதி³கதங் சித்தந்தி மம சித்தங் விக³தந்தங் கதங், ஆயதிங் அனுப்பத்தித⁴ம்மதங் ஆபாதி³தங். ததோ ஏவ இதே⁴வ வித⁴மிஸ்ஸதி இமஸ்மிங்யேவ ப⁴வே வித்³த⁴ங்ஸிஸ்ஸதி, சரிமகசித்தனிரோதே⁴ன நிருஜ்ஜி²ஸ்ஸதீதி அத்தோ².
Gahakārakadiṭṭhosīti idāni pana yena so sakkā daṭṭhuṃ, tena ariyamaggañāṇacakkhunā gahakāraka diṭṭho asi. Puna gehanti puna imasmiṃ saṃsāravaṭṭe attabhāvasaṅkhātaṃ mama gehaṃ na kāhasi na karissasi. Sabbā te phāsukā bhaggāti tava sabbā anavasesakilesaphāsukā mayā bhaggā. Thūṇikā ca vidālitāti idāni tayā kātabbassa attabhāvagehassa avijjāsaṅkhātā kaṇṇikā ca bhinnā. Vimariyādikataṃ cittanti mama cittaṃ vigatantaṃ kataṃ, āyatiṃ anuppattidhammataṃ āpāditaṃ. Tato eva idheva vidhamissati imasmiṃyeva bhave viddhaṃsissati, carimakacittanirodhena nirujjhissatīti attho.
ஸிவகத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.
Sivakattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 2. ஸிவகத்தே²ரகா³தா² • 2. Sivakattheragāthā