Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    3. ஸீவலித்தே²ரஅபதா³னங்

    3. Sīvalittheraapadānaṃ

    54.

    54.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மேஸு சக்கு²மா;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammesu cakkhumā;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    55.

    55.

    ‘‘ஸீலங் தஸ்ஸ அஸங்கெ²ய்யங், ஸமாதி⁴ வஜிரூபமோ;

    ‘‘Sīlaṃ tassa asaṅkheyyaṃ, samādhi vajirūpamo;

    அஸங்கெ²ய்யங் ஞாணவரங், விமுத்தி ச அனோபமா.

    Asaṅkheyyaṃ ñāṇavaraṃ, vimutti ca anopamā.

    56.

    56.

    ‘‘மனுஜாமரனாகா³னங், ப்³ரஹ்மானஞ்ச ஸமாக³மே;

    ‘‘Manujāmaranāgānaṃ, brahmānañca samāgame;

    ஸமணப்³ராஹ்மணாகிண்ணே, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி நாயகோ.

    Samaṇabrāhmaṇākiṇṇe, dhammaṃ desesi nāyako.

    57.

    57.

    ‘‘ஸஸாவகங் மஹாலாபி⁴ங், புஞ்ஞவந்தங் ஜுதிந்த⁴ரங்;

    ‘‘Sasāvakaṃ mahālābhiṃ, puññavantaṃ jutindharaṃ;

    ட²பேஸி ஏதத³க்³க³ம்ஹி, பரிஸாஸு விஸாரதோ³.

    Ṭhapesi etadaggamhi, parisāsu visārado.

    58.

    58.

    ‘‘ததா³ஹங் க²த்தியோ ஆஸிங், நக³ரே ஹங்ஸஸவ்ஹயே;

    ‘‘Tadāhaṃ khattiyo āsiṃ, nagare haṃsasavhaye;

    ஸுத்வா ஜினஸ்ஸ தங் வாக்யங், ஸாவகஸ்ஸ கு³ணங் ப³ஹுங்.

    Sutvā jinassa taṃ vākyaṃ, sāvakassa guṇaṃ bahuṃ.

    59.

    59.

    ‘‘நிமந்தயித்வா ஸத்தாஹங், போ⁴ஜயித்வா ஸஸாவகங்;

    ‘‘Nimantayitvā sattāhaṃ, bhojayitvā sasāvakaṃ;

    மஹாதா³னங் த³தி³த்வான, தங் டா²னமபி⁴பத்த²யிங்.

    Mahādānaṃ daditvāna, taṃ ṭhānamabhipatthayiṃ.

    60.

    60.

    ‘‘ததா³ மங் வினதங் பாதே³, தி³ஸ்வான புரிஸாஸபோ⁴;

    ‘‘Tadā maṃ vinataṃ pāde, disvāna purisāsabho;

    ஸரேன மஹதா வீரோ 1, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Sarena mahatā vīro 2, idaṃ vacanamabravi.

    61.

    61.

    ‘‘‘ததோ ஜினஸ்ஸ வசனங், ஸோதுகாமா மஹாஜனா;

    ‘‘‘Tato jinassa vacanaṃ, sotukāmā mahājanā;

    தே³வதா³னவக³ந்த⁴ப்³பா³, ப்³ரஹ்மானோ ச மஹித்³தி⁴கா’.

    Devadānavagandhabbā, brahmāno ca mahiddhikā’.

    62.

    62.

    ‘‘ஸமணப்³ராஹ்மணா சேவ, நமஸ்ஸிங்ஸு கதஞ்ஜலீ;

    ‘‘Samaṇabrāhmaṇā ceva, namassiṃsu katañjalī;

    ‘நமோ தே புரிஸாஜஞ்ஞ, நமோ தே புரிஸுத்தம.

    ‘Namo te purisājañña, namo te purisuttama.

    63.

    63.

    ‘‘‘க²த்தியேன மஹாதா³னங், தி³ன்னங் ஸத்தாஹிகம்பி வோ 3;

    ‘‘‘Khattiyena mahādānaṃ, dinnaṃ sattāhikampi vo 4;

    ஸோதுகாமா ப²லங் தஸ்ஸ, ப்³யாகரோஹி மஹாமுனே’.

    Sotukāmā phalaṃ tassa, byākarohi mahāmune’.

    64.

    64.

    ‘‘ததோ அவோச ப⁴க³வா, ‘ஸுணாத² மம பா⁴ஸிதங்;

    ‘‘Tato avoca bhagavā, ‘suṇātha mama bhāsitaṃ;

    அப்பமெய்யம்ஹி பு³த்³த⁴ம்ஹி, ஸஸங்க⁴ம்ஹி பதிட்டி²தா 5.

    Appameyyamhi buddhamhi, sasaṅghamhi patiṭṭhitā 6.

    65.

    65.

    ‘‘‘த³க்கி²ணா தாய 7 கோ வத்தா, அப்பமெய்யப²லா ஹி ஸா;

    ‘‘‘Dakkhiṇā tāya 8 ko vattā, appameyyaphalā hi sā;

    அபி சே ஸ மஹாபோ⁴கோ³, டா²னங் பத்தே²தி உத்தமங்.

    Api ce sa mahābhogo, ṭhānaṃ pattheti uttamaṃ.

    66.

    66.

    ‘‘‘லாபீ⁴ விபுலலாபா⁴னங், யதா² பி⁴க்கு² ஸுத³ஸ்ஸனோ;

    ‘‘‘Lābhī vipulalābhānaṃ, yathā bhikkhu sudassano;

    ததா²ஹம்பி ப⁴வெய்யந்தி, லச்ச²ஸே தங் அனாக³தே.

    Tathāhampi bhaveyyanti, lacchase taṃ anāgate.

    67.

    67.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    68.

    68.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதோ³, ஓரஸோ த⁴ம்மனிம்மிதோ;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādo, oraso dhammanimmito;

    ஸீவலி நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவகோ’.

    Sīvali nāma nāmena, hessati satthu sāvako’.

    69.

    69.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸூபகோ³ அஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsūpago ahaṃ.

    70.

    70.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, விபஸ்ஸீ லோகனாயகோ;

    ‘‘Ekanavutito kappe, vipassī lokanāyako;

    உப்பஜ்ஜி சாருத³ஸ்ஸனோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மவிபஸ்ஸகோ.

    Uppajji cārudassano, sabbadhammavipassako.

    71.

    71.

    ‘‘ததா³ஹங் ப³ந்து⁴மதியங், குலஸ்ஸஞ்ஞதரஸ்ஸ ச;

    ‘‘Tadāhaṃ bandhumatiyaṃ, kulassaññatarassa ca;

    த³யிதோ பஸ்ஸிதோ சேவ, ஆஸிங் கம்மந்தவாவடோ 9.

    Dayito passito ceva, āsiṃ kammantavāvaṭo 10.

    72.

    72.

    ‘‘ததா³ அஞ்ஞதரோ பூகோ³, விபஸ்ஸிஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Tadā aññataro pūgo, vipassissa mahesino;

    பரிவேஸங் அகாரயி, மஹந்தமதிவிஸ்ஸுதங்.

    Parivesaṃ akārayi, mahantamativissutaṃ.

    73.

    73.

    ‘‘நிட்டி²தே ச மஹாதா³னே, த³து³ங் க²ஜ்ஜகஸஞ்ஹிதங்;

    ‘‘Niṭṭhite ca mahādāne, daduṃ khajjakasañhitaṃ;

    நவங் த³தி⁴ங் மது⁴ஞ்சேவ, விசினங் நேவ அத்³த³ஸுங்.

    Navaṃ dadhiṃ madhuñceva, vicinaṃ neva addasuṃ.

    74.

    74.

    ‘‘ததா³ஹங் தங் க³ஹெத்வான, நவங் த³தி⁴ங் மது⁴ம்பி ச;

    ‘‘Tadāhaṃ taṃ gahetvāna, navaṃ dadhiṃ madhumpi ca;

    கம்மஸ்ஸாமிக⁴ரங் க³ச்சி²ங், தமேஸந்தா மமத்³த³ஸுங்.

    Kammassāmigharaṃ gacchiṃ, tamesantā mamaddasuṃ.

    75.

    75.

    ‘‘ஸஹஸ்ஸமபி த³த்வான, நாலபி⁴ங்ஸு ச தங் த்³வயங்;

    ‘‘Sahassamapi datvāna, nālabhiṃsu ca taṃ dvayaṃ;

    ததோஹங் ஏவங் சிந்தேஸிங், ‘நேதங் ஹெஸ்ஸதி ஓரகங்.

    Tatohaṃ evaṃ cintesiṃ, ‘netaṃ hessati orakaṃ.

    76.

    76.

    ‘‘‘யதா² இமே ஜனா ஸப்³பே³, ஸக்கரொந்தி ததா²க³தங்;

    ‘‘‘Yathā ime janā sabbe, sakkaronti tathāgataṃ;

    அஹம்பி காரங் கஸ்ஸாமி, ஸஸங்கே⁴ லோகனாயகே’.

    Ahampi kāraṃ kassāmi, sasaṅghe lokanāyake’.

    77.

    77.

    ‘‘ததா³ஹமேவங் சிந்தெத்வா, த³தி⁴ங் மது⁴ஞ்ச ஏகதோ;

    ‘‘Tadāhamevaṃ cintetvā, dadhiṃ madhuñca ekato;

    மத்³தி³த்வா லோகனாத²ஸ்ஸ, ஸஸங்க⁴ஸ்ஸ அதா³ஸஹங்.

    Madditvā lokanāthassa, sasaṅghassa adāsahaṃ.

    78.

    78.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    79.

    79.

    ‘‘புனாஹங் பா³ராணஸியங், ராஜா ஹுத்வா மஹாயஸோ;

    ‘‘Punāhaṃ bārāṇasiyaṃ, rājā hutvā mahāyaso;

    ஸத்துகஸ்ஸ ததா³ து³ட்டோ², த்³வாரரோத⁴மகாரயிங்.

    Sattukassa tadā duṭṭho, dvārarodhamakārayiṃ.

    80.

    80.

    ‘‘ததா³ தபஸ்ஸினோ ருத்³தா⁴, ஏகாஹங் ரக்கி²தா அஹுங்;

    ‘‘Tadā tapassino ruddhā, ekāhaṃ rakkhitā ahuṃ;

    ததோ தஸ்ஸ விபாகேன, பாபதிங் 11 நிரயங் பு⁴ஸங்.

    Tato tassa vipākena, pāpatiṃ 12 nirayaṃ bhusaṃ.

    81.

    81.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதோஹங் கோலியே புரே;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātohaṃ koliye pure;

    ஸுப்பவாஸா ச மே மாதா, மஹாலி லிச்ச²வீ பிதா.

    Suppavāsā ca me mātā, mahāli licchavī pitā.

    82.

    82.

    ‘‘க²த்தியே புஞ்ஞகம்மேன, த்³வாரரோத⁴ஸ்ஸ வாஹஸா;

    ‘‘Khattiye puññakammena, dvārarodhassa vāhasā;

    ஸத்த வஸ்ஸானி நிவஸிங், மாதுகுச்சி²ம்ஹி து³க்கி²தோ.

    Satta vassāni nivasiṃ, mātukucchimhi dukkhito.

    83.

    83.

    ‘‘ஸத்தாஹங் த்³வாரமூள்ஹோஹங், மஹாது³க்க²ஸமப்பிதோ;

    ‘‘Sattāhaṃ dvāramūḷhohaṃ, mahādukkhasamappito;

    மாதா மே ச²ந்த³தா³னேன, ஏவங் ஆஸி ஸுது³க்கி²தா.

    Mātā me chandadānena, evaṃ āsi sudukkhitā.

    84.

    84.

    ‘‘ஸுவத்தி²தோஹங் நிக்க²ந்தோ, பு³த்³தே⁴ன அனுகம்பிதோ;

    ‘‘Suvatthitohaṃ nikkhanto, buddhena anukampito;

    நிக்க²ந்ததி³வஸேயேவ, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Nikkhantadivaseyeva, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    85.

    85.

    ‘‘உபஜ்ஜா² ஸாரிபுத்தோ மே, மொக்³க³ல்லானோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Upajjhā sāriputto me, moggallāno mahiddhiko;

    கேஸே ஓரோபயந்தோ மே, அனுஸாஸி மஹாமதி.

    Kese oropayanto me, anusāsi mahāmati.

    86.

    86.

    ‘‘கேஸேஸு சி²ஜ்ஜமானேஸு, அரஹத்தமபாபுணிங்;

    ‘‘Kesesu chijjamānesu, arahattamapāpuṇiṃ;

    தே³வா நாகா³ மனுஸ்ஸா ச, பச்சயே உபனெந்தி மே.

    Devā nāgā manussā ca, paccaye upanenti me.

    87.

    87.

    ‘‘பது³முத்தரனாத²ஞ்ச, விபஸ்ஸிஞ்ச வினாயகங்;

    ‘‘Padumuttaranāthañca, vipassiñca vināyakaṃ;

    யங் பூஜயிங் பமுதி³தோ, பச்சயேஹி விஸேஸதோ.

    Yaṃ pūjayiṃ pamudito, paccayehi visesato.

    88.

    88.

    ‘‘ததோ தேஸங் விஸேஸேன, கம்மானங் விபுலுத்தமங்;

    ‘‘Tato tesaṃ visesena, kammānaṃ vipuluttamaṃ;

    லாப⁴ங் லபா⁴மி ஸப்³ப³த்த², வனே கா³மே ஜலே த²லே.

    Lābhaṃ labhāmi sabbattha, vane gāme jale thale.

    89.

    89.

    ‘‘ரேவதங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய, யதா³ யாதி வினாயகோ;

    ‘‘Revataṃ dassanatthāya, yadā yāti vināyako;

    திங்ஸபி⁴க்கு²ஸஹஸ்ஸேஹி, ஸஹ லோகக்³க³னாயகோ.

    Tiṃsabhikkhusahassehi, saha lokagganāyako.

    90.

    90.

    ‘‘ததா³ தே³வோபணீதேஹி, மமத்தா²ய மஹாமதி;

    ‘‘Tadā devopaṇītehi, mamatthāya mahāmati;

    பச்சயேஹி மஹாவீரோ, ஸஸங்கோ⁴ லோகனாயகோ.

    Paccayehi mahāvīro, sasaṅgho lokanāyako.

    91.

    91.

    ‘‘உபட்டி²தோ மயா பு³த்³தோ⁴, க³ந்த்வா ரேவதமத்³த³ஸ;

    ‘‘Upaṭṭhito mayā buddho, gantvā revatamaddasa;

    ததோ ஜேதவனங் க³ந்த்வா, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Tato jetavanaṃ gantvā, etadagge ṭhapesi maṃ.

    92.

    92.

    ‘‘‘லாபீ⁴னங் ஸீவலி அக்³கோ³, மம ஸிஸ்ஸேஸு பி⁴க்க²வோ’;

    ‘‘‘Lābhīnaṃ sīvali aggo, mama sissesu bhikkhavo’;

    ஸப்³ப³லோகஹிதோ ஸத்தா², கித்தயீ பரிஸாஸு மங்.

    Sabbalokahito satthā, kittayī parisāsu maṃ.

    93.

    93.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    94.

    94.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    95.

    95.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸீவலிதே²ரோ இமா கா³தா²யோ

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sīvalithero imā gāthāyo

    அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Abhāsitthāti.

    ஸீவலித்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் ததியங்.

    Sīvalittherassāpadānaṃ tatiyaṃ.







    Footnotes:
    1. ஸுஸ்ஸரேன மஹாவீரோ (ஸீ॰ பீ॰)
    2. sussarena mahāvīro (sī. pī.)
    3. ஸத்தஹிகங் மி வோ (ஸீ॰), ஸத்தஹிகாதி⁴கங் (ஸ்யா॰), ஸத்தஹிகங் விபோ⁴ (பீ॰)
    4. sattahikaṃ mi vo (sī.), sattahikādhikaṃ (syā.), sattahikaṃ vibho (pī.)
    5. ஸங்க⁴ம்ஹி ஸுப்பதிட்டி²தா (ஸீ॰ பீ॰)
    6. saṃghamhi suppatiṭṭhitā (sī. pī.)
    7. த³க்கி²ணாதா³ய (ஸ்யா॰ பீ॰)
    8. dakkhiṇādāya (syā. pī.)
    9. கம்மந்தப்³யாவடோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰ க॰)
    10. kammantabyāvaṭo (sī. syā. ka.)
    11. பாபிட்ட²ங் (ஸ்யா॰) பாபத்தங் (க॰)
    12. pāpiṭṭhaṃ (syā.) pāpattaṃ (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 3. ஸீவலித்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 3. Sīvalittheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact