Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    10. ஸீவலித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    10. Sīvalittheragāthāvaṇṇanā

    தே மே இஜ்ஜி²ங்ஸு ஸங்கப்பாதி ஆயஸ்மதோ ஸீவலித்தே²ரஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயம்பி பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹெட்டா² வுத்தனயேன விஹாரங் க³ந்த்வா பரிஸபரியந்தே டி²தோ த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் லாபீ⁴னங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘மயாபி அனாக³தே ஏவரூபேன ப⁴விதுங் வட்டதீ’’தி த³ஸப³லங் நிமந்தெத்வா ஸத்தாஹங் ஸத்து² பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ ச மஹாதா³னங் த³த்வா ‘‘ப⁴க³வா அஹங் இமினா அதி⁴காரகம்மேன அஞ்ஞங் ஸம்பத்திங் ந பத்தே²மி, அனாக³தே பன ஏகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே அஹம்பி தும்ஹேஹி ஸோ ஏதத³க்³கே³ ட²பிதபி⁴க்கு² விய லாபீ⁴னங் அக்³கோ³ ப⁴வெய்ய’’ந்தி பத்த²னங் அகாஸி. ஸத்தா² அனந்தராயங் தி³ஸ்வா – ‘‘அயங் தே பத்த²னா அனாக³தே கோ³தமபு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸந்திகே ஸமிஜ்ஜி²ஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகரித்வா பக்காமி. ஸோபி குலபுத்தோ யாவஜீவங் குஸலங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ விபஸ்ஸீபு³த்³த⁴காலே ப³ந்து⁴மதீனக³ரதோ அவிதூ³ரே ஏகஸ்மிங் கா³மகே படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தஸ்மிங் ஸமயே ப³ந்து⁴மதீனக³ரவாஸினோ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் ஸாகச்சி²த்வா த³ஸப³லஸ்ஸ தா³னங் தெ³ந்தி. தே ஏகதி³வஸங் ஸப்³பே³வ ஏகதோ ஹுத்வா தா³னங் தெ³ந்தா ‘‘கிங் நு கோ² அம்ஹாகங் தா³னமுகே² நத்தீ²’’தி (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.207) மது⁴ஞ்ச கு³ளத³தி⁴ஞ்ச ந அத்³த³ஸங்ஸு. தே ‘‘யதோ குதோசி ஆஹரிஸ்ஸாமா’’தி ஜனபத³தோ நக³ரபவிஸனமக்³கே³ புரிஸங் ட²பேஸுங். ததா³ ஏஸ குலபுத்தோ அத்தனோ கா³மதோ கு³ளத³தி⁴வாரகங் க³ஹெத்வா, ‘‘கிஞ்சிதே³வ ஆஹரிஸ்ஸாமீ’’தி நக³ரங் க³ச்ச²ந்தோ, ‘‘முக²ங் தோ⁴வித்வா தோ⁴தஹத்த²பாதோ³ பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி பா²ஸுகட்டா²னங் ஓலோகெந்தோ நங்க³லஸீஸமத்தங் நிம்மக்கி²கங் த³ண்ட³கமது⁴ங் தி³ஸ்வா ‘‘புஞ்ஞேன மே இத³ங் உப்பன்ன’’ந்தி க³ஹெத்வா நக³ரங் பாவிஸி. நாக³ரேஹி ட²பிதபுரிஸோ தங் தி³ஸ்வா, ‘‘போ⁴ புரிஸ, கஸ்ஸிமங் ஆஹரஸீ’’தி புச்சி². ‘‘ந கஸ்ஸசி, ஸாமி, விக்கிணிதுங் பன மே இத³ங் ஆப⁴த’’ந்தி. ‘‘தேன ஹி, போ⁴, இத³ங் கஹாபணங் க³ஹெத்வா ஏதங் மது⁴ஞ்ச கு³ளத³தி⁴ஞ்ச தே³ஹீ’’தி. ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘இத³ங் ந ப³ஹுமூலங், அயஞ்ச ஏகப்பஹாரேனேவ ப³ஹுங் தே³தி, வீமங்ஸிதுங் வட்டதீ’’தி. ததோ நங் ‘‘நாஹங் ஏகேன கஹாபணேன தே³மீ’’தி ஆஹ. ‘‘யதி³ ஏவங் த்³வே க³ஹெத்வா தே³ஹீ’’தி. ‘‘த்³வீஹிபி ந தே³மீ’’தி. ஏதேனுபாயேன வட்³டெ⁴த்வா ஸஹஸ்ஸங் பாபுணி.

    Teme ijjhiṃsu saṅkappāti āyasmato sīvalittherassa gāthā. Kā uppatti? Ayampi padumuttarassa bhagavato kāle heṭṭhā vuttanayena vihāraṃ gantvā parisapariyante ṭhito dhammaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ lābhīnaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā ‘‘mayāpi anāgate evarūpena bhavituṃ vaṭṭatī’’ti dasabalaṃ nimantetvā sattāhaṃ satthu bhikkhusaṅghassa ca mahādānaṃ datvā ‘‘bhagavā ahaṃ iminā adhikārakammena aññaṃ sampattiṃ na patthemi, anāgate pana ekabuddhassa sāsane ahampi tumhehi so etadagge ṭhapitabhikkhu viya lābhīnaṃ aggo bhaveyya’’nti patthanaṃ akāsi. Satthā anantarāyaṃ disvā – ‘‘ayaṃ te patthanā anāgate gotamabuddhassa santike samijjhissatī’’ti byākaritvā pakkāmi. Sopi kulaputto yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto vipassībuddhakāle bandhumatīnagarato avidūre ekasmiṃ gāmake paṭisandhiṃ gaṇhi. Tasmiṃ samaye bandhumatīnagaravāsino raññā saddhiṃ sākacchitvā dasabalassa dānaṃ denti. Te ekadivasaṃ sabbeva ekato hutvā dānaṃ dentā ‘‘kiṃ nu kho amhākaṃ dānamukhe natthī’’ti (a. ni. aṭṭha. 1.1.207) madhuñca guḷadadhiñca na addasaṃsu. Te ‘‘yato kutoci āharissāmā’’ti janapadato nagarapavisanamagge purisaṃ ṭhapesuṃ. Tadā esa kulaputto attano gāmato guḷadadhivārakaṃ gahetvā, ‘‘kiñcideva āharissāmī’’ti nagaraṃ gacchanto, ‘‘mukhaṃ dhovitvā dhotahatthapādo pavisissāmī’’ti phāsukaṭṭhānaṃ olokento naṅgalasīsamattaṃ nimmakkhikaṃ daṇḍakamadhuṃ disvā ‘‘puññena me idaṃ uppanna’’nti gahetvā nagaraṃ pāvisi. Nāgarehi ṭhapitapuriso taṃ disvā, ‘‘bho purisa, kassimaṃ āharasī’’ti pucchi. ‘‘Na kassaci, sāmi, vikkiṇituṃ pana me idaṃ ābhata’’nti. ‘‘Tena hi, bho, idaṃ kahāpaṇaṃ gahetvā etaṃ madhuñca guḷadadhiñca dehī’’ti. So cintesi – ‘‘idaṃ na bahumūlaṃ, ayañca ekappahāreneva bahuṃ deti, vīmaṃsituṃ vaṭṭatī’’ti. Tato naṃ ‘‘nāhaṃ ekena kahāpaṇena demī’’ti āha. ‘‘Yadi evaṃ dve gahetvā dehī’’ti. ‘‘Dvīhipi na demī’’ti. Etenupāyena vaḍḍhetvā sahassaṃ pāpuṇi.

    ஸோ சிந்தேஸி – ‘‘அதிவட்³டி⁴துங் ந வட்டதி, ஹோது தாவ இமினா கத்தப்³ப³கிச்சங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி. அத² நங் ஆஹ – ‘‘இத³ங் ந ப³ஹுங் அக்³க⁴னகங், த்வஞ்ச ப³ஹுங் தே³ஸி, கேன கம்மேன இத³ங் க³ண்ஹாஸீ’’தி. ‘‘இத⁴, போ⁴, நக³ரவாஸினோ ரஞ்ஞா ஸத்³தி⁴ங் படிவிருஜ்ஜி²த்வா விபஸ்ஸீத³ஸப³லஸ்ஸ தா³னங் தெ³ந்தா இத³ங் த்³வயங் தா³னமுகே² அபஸ்ஸந்தா பரியேஸந்தி, ஸசே இத³ங் த்³வயங் ந லபி⁴ஸ்ஸந்தி, நாக³ரானங் பராஜயோ ப⁴விஸ்ஸதி, தஸ்மா ஸஹஸ்ஸங் கத்வா க³ண்ஹாமீ’’தி. ‘‘கிங் பனேதங் நாக³ரானமேவ வட்டதி, அஞ்ஞேஸங் தா³துங் ந வட்டதீ’’தி. ‘‘யஸ்ஸ கஸ்ஸசி தா³துங் அவாரிதமேத’’ந்தி. ‘‘அத்தி² பன கோசி நாக³ரானங் தா³னே ஏகதி³வஸங் ஸஹஸ்ஸங் தா³தா’’தி? ‘‘நத்தி², ஸம்மா’’தி. ‘‘இமேஸங் பன த்³வின்னங் ஸஹஸ்ஸக்³க⁴னகபா⁴வங் ஜானாஸீ’’தி? ‘‘ஆம, ஜானாமீ’’தி. ‘‘தேன ஹி க³ச்ச², நாக³ரானங் ஆசிக்க² ‘ஏகோ புரிஸோ இமானி த்³வே மூலேன ந தே³தி ஸஹத்தே²னேவ தா³துகாமோ, தும்ஹே இமேஸங் த்³வின்னங் காரணா நிப்³பி³தக்கா ஹோதா²’தி, த்வங் பன மே இமஸ்மிங் தா³னமுகே² ஜெட்ட²கபா⁴வஸ்ஸ காயஸக்கீ² ஹோஹீ’’தி. ஸோ பரிப்³ப³யத்த²ங் க³ஹிதமாஸகேன பஞ்சகடுகங் க³ஹெத்வா சுண்ணங் கத்வா த³தி⁴தோ கஞ்ஜியங் க³ஹெத்வா தத்த² மது⁴படலங் பீளெத்வா பஞ்சகடுகசுண்ணேன யோஜெத்வா ஏகஸ்மிங் பது³மினிபத்தே பக்கி²பித்வா தங் ஸங்வித³ஹித்வா ஆதா³ய த³ஸப³லஸ்ஸ அவிதூ³ரட்டா²னே நிஸீதி³ மஹாஜனேன ஆஹரியமானஸ்ஸ ஸக்காரஸ்ஸ அவிதூ³ரே அத்தனோ பத்தவாரங் ஓலோகயமானோ, ஸோ ஓகாஸங் ஞத்வா ஸத்து² ஸந்திகங் க³ந்த்வா ப⁴க³வா அயங் உப்பன்னது³க்³க³தபண்ணாகாரோ, இமங் மே அனுகம்பங் படிச்ச படிக்³க³ண்ஹதா²தி. ஸத்தா² தஸ்ஸ அனுகம்பங் படிச்ச சதுமஹாராஜத³த்தியேன ஸேலமயபத்தேன தங் படிக்³க³ஹெத்வா யதா² அட்ட²ஸட்டி²யா பி⁴க்கு²ஸதஸஹஸ்ஸஸ்ஸ தி³ய்யமானங் ந கீ²யதி, ஏவங் அதி⁴ட்டா²ஸி. ஸோ குலபுத்தோ நிட்டி²தப⁴த்தகிச்சங் ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் டி²தோ ஆஹ – ‘‘தி³ட்டோ² மே, ப⁴க³வா, அஜ்ஜ ப³ந்து⁴மதீனக³ரவாஸிகேஹி தும்ஹாகங் ஸக்காரோ ஆஹரியமானோ, அஹம்பி இமஸ்ஸ கம்மஸ்ஸ நிஸ்ஸந்தே³ன நிப்³ப³த்தனிப்³ப³த்தப⁴வே லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தோ ப⁴வெய்ய’’ந்தி (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.207). ஸத்தா², ‘‘ஏவங் ஹோது, குலபுத்தா’’தி வத்வா தஸ்ஸ ச நக³ரவாஸீனஞ்ச ப⁴த்தானுமோத³னங் கத்வா பக்காமி.

    So cintesi – ‘‘ativaḍḍhituṃ na vaṭṭati, hotu tāva iminā kattabbakiccaṃ pucchissāmī’’ti. Atha naṃ āha – ‘‘idaṃ na bahuṃ agghanakaṃ, tvañca bahuṃ desi, kena kammena idaṃ gaṇhāsī’’ti. ‘‘Idha, bho, nagaravāsino raññā saddhiṃ paṭivirujjhitvā vipassīdasabalassa dānaṃ dentā idaṃ dvayaṃ dānamukhe apassantā pariyesanti, sace idaṃ dvayaṃ na labhissanti, nāgarānaṃ parājayo bhavissati, tasmā sahassaṃ katvā gaṇhāmī’’ti. ‘‘Kiṃ panetaṃ nāgarānameva vaṭṭati, aññesaṃ dātuṃ na vaṭṭatī’’ti. ‘‘Yassa kassaci dātuṃ avāritameta’’nti. ‘‘Atthi pana koci nāgarānaṃ dāne ekadivasaṃ sahassaṃ dātā’’ti? ‘‘Natthi, sammā’’ti. ‘‘Imesaṃ pana dvinnaṃ sahassagghanakabhāvaṃ jānāsī’’ti? ‘‘Āma, jānāmī’’ti. ‘‘Tena hi gaccha, nāgarānaṃ ācikkha ‘eko puriso imāni dve mūlena na deti sahattheneva dātukāmo, tumhe imesaṃ dvinnaṃ kāraṇā nibbitakkā hothā’ti, tvaṃ pana me imasmiṃ dānamukhe jeṭṭhakabhāvassa kāyasakkhī hohī’’ti. So paribbayatthaṃ gahitamāsakena pañcakaṭukaṃ gahetvā cuṇṇaṃ katvā dadhito kañjiyaṃ gahetvā tattha madhupaṭalaṃ pīḷetvā pañcakaṭukacuṇṇena yojetvā ekasmiṃ paduminipatte pakkhipitvā taṃ saṃvidahitvā ādāya dasabalassa avidūraṭṭhāne nisīdi mahājanena āhariyamānassa sakkārassa avidūre attano pattavāraṃ olokayamāno, so okāsaṃ ñatvā satthu santikaṃ gantvā bhagavā ayaṃ uppannaduggatapaṇṇākāro, imaṃ me anukampaṃ paṭicca paṭiggaṇhathāti. Satthā tassa anukampaṃ paṭicca catumahārājadattiyena selamayapattena taṃ paṭiggahetvā yathā aṭṭhasaṭṭhiyā bhikkhusatasahassassa diyyamānaṃ na khīyati, evaṃ adhiṭṭhāsi. So kulaputto niṭṭhitabhattakiccaṃ bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ ṭhito āha – ‘‘diṭṭho me, bhagavā, ajja bandhumatīnagaravāsikehi tumhākaṃ sakkāro āhariyamāno, ahampi imassa kammassa nissandena nibbattanibbattabhave lābhaggayasaggappatto bhaveyya’’nti (a. ni. aṭṭha. 1.1.207). Satthā, ‘‘evaṃ hotu, kulaputtā’’ti vatvā tassa ca nagaravāsīnañca bhattānumodanaṃ katvā pakkāmi.

    ஸோபி குலபுத்தோ யாவஜீவங் குஸலங் கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ ஸுப்பவாஸாய ராஜதீ⁴தாய குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. படிஸந்தி⁴க்³க³ஹணதோ பட்டா²ய ஸாயங் பாதஞ்ச பண்ணாகாரஸதானி ஸகடேனாதா³ய ஸுப்பவாஸாய உபனீயந்தி. அத² நங் புஞ்ஞவீமங்ஸனத்த²ங் ஹத்தே²ன பீ³ஜபச்சி²ங் பு²ஸாபெந்தி. ஏகேகபீ³ஜதோ ஸலாகஸதம்பி ஸலாகஸஹஸ்ஸம்பி நிக்³க³ச்ச²தி. ஏகேககரீஸகெ²த்தே பண்ணாஸம்பி ஸட்டி²பி ஸகடப்பமாணானி உப்பஜ்ஜந்தி. கொட்டே² பூரணகாலேபி கொட்ட²த்³வாரங் ஹத்தே²ன பு²ஸாபெந்தி. ராஜதீ⁴தாய புஞ்ஞேன க³ண்ஹந்தானங் க³ஹிதக³ஹிதட்டா²னங் புன பூரதி. பரிபுண்ணப⁴த்தபா⁴ஜனதோபி ‘‘ராஜதீ⁴தாய புஞ்ஞ’’ந்தி வத்வா யஸ்ஸ கஸ்ஸசி தெ³ந்தானங் யாவ ந உக்கட்³ட⁴ந்தி, ந தாவ ப⁴த்தங் கீ²யதி, தா³ரகே குச்சி²க³தேயேவ ஸத்தவஸ்ஸானி அதிக்கமிங்ஸு.

    Sopi kulaputto yāvajīvaṃ kusalaṃ katvā devamanussesu saṃsaranto imasmiṃ buddhuppāde suppavāsāya rājadhītāya kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Paṭisandhiggahaṇato paṭṭhāya sāyaṃ pātañca paṇṇākārasatāni sakaṭenādāya suppavāsāya upanīyanti. Atha naṃ puññavīmaṃsanatthaṃ hatthena bījapacchiṃ phusāpenti. Ekekabījato salākasatampi salākasahassampi niggacchati. Ekekakarīsakhette paṇṇāsampi saṭṭhipi sakaṭappamāṇāni uppajjanti. Koṭṭhe pūraṇakālepi koṭṭhadvāraṃ hatthena phusāpenti. Rājadhītāya puññena gaṇhantānaṃ gahitagahitaṭṭhānaṃ puna pūrati. Paripuṇṇabhattabhājanatopi ‘‘rājadhītāya puñña’’nti vatvā yassa kassaci dentānaṃ yāva na ukkaḍḍhanti, na tāva bhattaṃ khīyati, dārake kucchigateyeva sattavassāni atikkamiṃsu.

    க³ப்³பே⁴ பன பரிபக்கே ஸத்தாஹங் மஹாது³க்க²ங் அனுபோ⁴ஸி. ஸா ஸாமிகங் ஆமந்தெத்வா, ‘‘புரே மரணா ஜீவமானாவ தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி ஸத்து² ஸந்திகங் பேஸேஸி – ‘‘க³ச்ச², இமங் பவத்திங் ஸத்து² ஆரோசெத்வா ஸத்தா²ரங் நிமந்தேஹி, யஞ்ச ஸத்தா² வதே³தி, தங் ஸாது⁴கங் உபலக்கெ²த்வா ஆக³ந்த்வா மய்ஹங் கதே²ஹீ’’தி. ஸோ க³ந்த்வா தஸ்ஸா ஸாஸனங் ப⁴க³வதோ ஆரோசேஸி. ஸத்தா², ‘‘ஸுகி²னீ ஹோது ஸுப்பவாஸா கோலியதீ⁴தா அரோகா³, அரோக³ங் புத்தங் விஜாயதூ’’தி (உதா³॰ 18) ஆஹ. ராஜா தங் ஸுத்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா அத்தனோ கா³மாபி⁴முகோ² பாயாஸி. தஸ்ஸ புரே ஆக³மனாயேவ ஸுப்பவாஸாய குச்சி²தோ த⁴மகரணா உத³கங் விய க³ப்³போ⁴ நிக்க²மி, பரிவாரெத்வா நிஸின்னஜனோ அஸ்ஸுமுகோ²வ ஹஸிதுங் ஆரத்³தோ⁴ துட்ட²பஹட்டோ² மஹாஜனோ ரஞ்ஞோ ஸாஸனங் ஆரோசேதுங் அக³மாஸி.

    Gabbhe pana paripakke sattāhaṃ mahādukkhaṃ anubhosi. Sā sāmikaṃ āmantetvā, ‘‘pure maraṇā jīvamānāva dānaṃ dassāmī’’ti satthu santikaṃ pesesi – ‘‘gaccha, imaṃ pavattiṃ satthu ārocetvā satthāraṃ nimantehi, yañca satthā vadeti, taṃ sādhukaṃ upalakkhetvā āgantvā mayhaṃ kathehī’’ti. So gantvā tassā sāsanaṃ bhagavato ārocesi. Satthā, ‘‘sukhinī hotu suppavāsā koliyadhītā arogā, arogaṃ puttaṃ vijāyatū’’ti (udā. 18) āha. Rājā taṃ sutvā bhagavantaṃ abhivādetvā attano gāmābhimukho pāyāsi. Tassa pure āgamanāyeva suppavāsāya kucchito dhamakaraṇā udakaṃ viya gabbho nikkhami, parivāretvā nisinnajano assumukhova hasituṃ āraddho tuṭṭhapahaṭṭho mahājano rañño sāsanaṃ ārocetuṃ agamāsi.

    ராஜா தேஸங் ஆக³மனங் தி³ஸ்வாவ, ‘‘த³ஸப³லேன கதி²தகதா² நிப்ப²ன்னா ப⁴விஸ்ஸதி மஞ்ஞே’’தி சிந்தேஸி. ஸோ ஆக³ந்த்வா ஸத்து² ஸாஸனங் ராஜதீ⁴தாய ஆரோசேஸி. ராஜதீ⁴தா தயா நிமந்திதங் ஜீவிதப⁴த்தமேவ மங்க³லப⁴த்தங் ப⁴விஸ்ஸதி, க³ச்ச² ஸத்தாஹங் த³ஸப³லங் நிமந்தேஹீதி. ராஜா ததா² அகாஸி. ஸத்தாஹங் பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ மஹாதா³னங் பவத்தயிங்ஸு. தா³ரகோ ஸப்³பே³ஸங் ஞாதீனங் ஸந்தத்தங் சித்தங் நிப்³பா³பெந்தோ ஜாதோதி ஸீவலிதா³ரகோத்வேவஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. ஸோ ஸத்தவஸ்ஸானி க³ப்³பே⁴ வஸிதத்தா ஜாதகாலதோ பட்டா²ய ஸப்³ப³கம்மக்க²மோ அஹோஸி. த⁴ம்மஸேனாபதி ஸாரிபுத்தோ ஸத்தமே தி³வஸே தேன ஸத்³தி⁴ங் கதா²ஸல்லாபங் அகாஸி. ஸத்தா²பி த⁴ம்மபதே³ கா³த²ங் அபா⁴ஸி –

    Rājā tesaṃ āgamanaṃ disvāva, ‘‘dasabalena kathitakathā nipphannā bhavissati maññe’’ti cintesi. So āgantvā satthu sāsanaṃ rājadhītāya ārocesi. Rājadhītā tayā nimantitaṃ jīvitabhattameva maṅgalabhattaṃ bhavissati, gaccha sattāhaṃ dasabalaṃ nimantehīti. Rājā tathā akāsi. Sattāhaṃ buddhappamukhassa saṅghassa mahādānaṃ pavattayiṃsu. Dārako sabbesaṃ ñātīnaṃ santattaṃ cittaṃ nibbāpento jātoti sīvalidārakotvevassa nāmaṃ akaṃsu. So sattavassāni gabbhe vasitattā jātakālato paṭṭhāya sabbakammakkhamo ahosi. Dhammasenāpati sāriputto sattame divase tena saddhiṃ kathāsallāpaṃ akāsi. Satthāpi dhammapade gāthaṃ abhāsi –

    ‘‘யோமங் பலிபத²ங் து³க்³க³ங், ஸங்ஸாரங் மோஹமச்சகா³;

    ‘‘Yomaṃ palipathaṃ duggaṃ, saṃsāraṃ mohamaccagā;

    திண்ணோ பாரங்க³தோ ஜா²யீ, அனேஜோ அகத²ங்கதீ²;

    Tiṇṇo pāraṅgato jhāyī, anejo akathaṃkathī;

    அனுபாதா³ய நிப்³பு³தோ, தமஹங் ப்³ரூமி ப்³ராஹ்மண’’ந்தி. (த⁴॰ ப॰ 414);

    Anupādāya nibbuto, tamahaṃ brūmi brāhmaṇa’’nti. (dha. pa. 414);

    அத² நங் தே²ரோ ஏவமாஹ – ‘‘கிங் பன தயா ஏவரூபங் து³க்க²ராஸிங் அனுப⁴வித்வா பப்³ப³ஜிதுங் ந வட்டதீ’’தி? ‘‘லப⁴மானோ பப்³ப³ஜெய்யங், ப⁴ந்தே’’தி. ஸுப்பவாஸா நங் தா³ரகங் தே²ரேன ஸத்³தி⁴ங் கதெ²ந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² மே புத்தோ த⁴ம்மஸேனாபதினா ஸத்³தி⁴ங் கதே²தீ’’தி தே²ரங் உபஸங்கமித்வா புச்சி² – ‘‘மய்ஹங் புத்தோ தும்ஹேஹி ஸத்³தி⁴ங் கிங் கதே²தி, ப⁴ந்தே’’தி? ‘‘அத்தனா அனுபூ⁴தங் க³ப்³ப⁴வாஸது³க்க²ங் கதெ²த்வா, ‘தும்ஹேஹி அனுஞ்ஞாதோ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’தி வத³தீ’’தி. ‘‘ஸாது⁴ , ப⁴ந்தே, பப்³பா³ஜேத² ந’’ந்தி. தே²ரோ தங் விஹாரங் நெத்வா தசபஞ்சககம்மட்டா²னங் த³த்வா பப்³பா³ஜெந்தோ ‘‘ஸீவலி, ந துய்ஹங் அஞ்ஞேன ஓவாதே³ன கம்மங் அத்தி², தயா ஸத்த வஸ்ஸானி அனுபூ⁴தது³க்க²மேவ பச்சவெக்கா²ஹீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே, பப்³பா³ஜனமேவ தும்ஹாகங் பா⁴ரோ, யங் பன மயா காதுங் ஸக்கா, தமஹங் ஜானிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ பன பட²மகேஸவட்டியா ஓஹாரணக்க²ணேயேவ ஸோதாபத்திப²லே பதிட்டா²ஸி, து³தியாய ஓஹாரணக்க²ணே ஸகதா³கா³மிப²லே, ததியாய அனாகா³மிப²லே ஸப்³பே³ஸங்யேவ பன கேஸானங் ஓரோபனஞ்ச அரஹத்தஸச்சி²கிரியா ச அபச்சா² அபுரிமா அஹோஸி. தஸ்ஸ பப்³ப³ஜிததி³வஸதோ பட்டா²ய பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ சத்தாரோ பச்சயா யாவதிச்ச²கங் உப்பஜ்ஜந்தி. ஏவங் எத்த² வத்து² ஸமுட்டி²தங்.

    Atha naṃ thero evamāha – ‘‘kiṃ pana tayā evarūpaṃ dukkharāsiṃ anubhavitvā pabbajituṃ na vaṭṭatī’’ti? ‘‘Labhamāno pabbajeyyaṃ, bhante’’ti. Suppavāsā naṃ dārakaṃ therena saddhiṃ kathentaṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho me putto dhammasenāpatinā saddhiṃ kathetī’’ti theraṃ upasaṅkamitvā pucchi – ‘‘mayhaṃ putto tumhehi saddhiṃ kiṃ katheti, bhante’’ti? ‘‘Attanā anubhūtaṃ gabbhavāsadukkhaṃ kathetvā, ‘tumhehi anuññāto pabbajissāmī’ti vadatī’’ti. ‘‘Sādhu , bhante, pabbājetha na’’nti. Thero taṃ vihāraṃ netvā tacapañcakakammaṭṭhānaṃ datvā pabbājento ‘‘sīvali, na tuyhaṃ aññena ovādena kammaṃ atthi, tayā satta vassāni anubhūtadukkhameva paccavekkhāhī’’ti. ‘‘Bhante, pabbājanameva tumhākaṃ bhāro, yaṃ pana mayā kātuṃ sakkā, tamahaṃ jānissāmī’’ti. So pana paṭhamakesavaṭṭiyā ohāraṇakkhaṇeyeva sotāpattiphale patiṭṭhāsi, dutiyāya ohāraṇakkhaṇe sakadāgāmiphale, tatiyāya anāgāmiphale sabbesaṃyeva pana kesānaṃ oropanañca arahattasacchikiriyā ca apacchā apurimā ahosi. Tassa pabbajitadivasato paṭṭhāya bhikkhusaṅghassa cattāro paccayā yāvaticchakaṃ uppajjanti. Evaṃ ettha vatthu samuṭṭhitaṃ.

    அபரபா⁴கே³ ஸத்தா² ஸாவத்தி²ங் அக³மாஸி. தே²ரோ ஸத்தா²ரங் அபி⁴வாதெ³த்வா, ‘‘ப⁴ந்தே, மய்ஹங் புஞ்ஞங் வீமங்ஸிஸ்ஸாமி, பஞ்ச மே பி⁴க்கு²ஸதானி தே³தா²’’தி ஆஹ. ‘‘க³ண்ஹ ஸீவலீ’’தி. ஸோ பஞ்சஸதே பி⁴க்கூ² க³ஹெத்வா ஹிமவந்தாபி⁴முக²ங் க³ச்ச²ந்தோ அடவிமக்³க³ங் க³ச்ச²தி, தஸ்ஸ பட²மங் தி³ட்ட²னிக்³ரோதே⁴ அதி⁴வத்தா² தே³வதா ஸத்ததி³வஸானி தா³னங் அதா³ஸி. இதி ஸோ –

    Aparabhāge satthā sāvatthiṃ agamāsi. Thero satthāraṃ abhivādetvā, ‘‘bhante, mayhaṃ puññaṃ vīmaṃsissāmi, pañca me bhikkhusatāni dethā’’ti āha. ‘‘Gaṇha sīvalī’’ti. So pañcasate bhikkhū gahetvā himavantābhimukhaṃ gacchanto aṭavimaggaṃ gacchati, tassa paṭhamaṃ diṭṭhanigrodhe adhivatthā devatā sattadivasāni dānaṃ adāsi. Iti so –

    ‘‘நிக்³ரோத⁴ங் பட²மங் பஸ்ஸி, து³தியங் பண்ட³வபப்³ப³தங்;

    ‘‘Nigrodhaṃ paṭhamaṃ passi, dutiyaṃ paṇḍavapabbataṃ;

    ததியங் அசிரவதியங், சதுத்த²ங் வரஸாக³ரங்.

    Tatiyaṃ aciravatiyaṃ, catutthaṃ varasāgaraṃ.

    ‘‘பஞ்சமங் ஹிமவந்தங் ஸோ, ச²ட்ட²ங் ச²த்³த³ந்துபாக³மி;

    ‘‘Pañcamaṃ himavantaṃ so, chaṭṭhaṃ chaddantupāgami;

    ஸத்தமங் க³ந்த⁴மாத³னங், அட்ட²மங் அத² ரேவத’’ந்தி.

    Sattamaṃ gandhamādanaṃ, aṭṭhamaṃ atha revata’’nti.

    ஸப்³ப³ட்டா²னேஸு ஸத்த ஸத்த தி³வஸானேவ தா³னங் அத³ங்ஸு. க³ந்த⁴மாத³னபப்³ப³தே பன நாக³த³த்ததே³வராஜா நாம ஸத்தஸு தி³வஸேஸு ஏகதி³வஸே கீ²ரபிண்ட³பாதங் அதா³ஸி, ஏகதி³வஸே ஸப்பிபிண்ட³பாதங். பி⁴க்கு²ஸங்கோ⁴ ஆஹ – ‘‘இமஸ்ஸ தே³வரஞ்ஞோ நேவ தே⁴னுயோ து³ய்ஹமானா பஞ்ஞாயந்தி, ந த³தி⁴னிம்மத²னங் , குதோ தே தே³வராஜ இத³ங் உப்பஜ்ஜதீ’’தி. ‘‘ப⁴ந்தே கஸ்ஸபத³ஸப³லஸ்ஸ காலே கீ²ரஸலாகப⁴த்ததா³னஸ்ஸேதங் ப²ல’’ந்தி தே³வராஜா ஆஹ. அபரபா⁴கே³ ஸத்தா² க²தி³ரவனியரேவதஸ்ஸ பச்சுக்³க³மனங் அட்டு²ப்பத்திங் கத்வா தே²ரங் அத்தனோ ஸாஸனே லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பேஸி.

    Sabbaṭṭhānesu satta satta divasāneva dānaṃ adaṃsu. Gandhamādanapabbate pana nāgadattadevarājā nāma sattasu divasesu ekadivase khīrapiṇḍapātaṃ adāsi, ekadivase sappipiṇḍapātaṃ. Bhikkhusaṅgho āha – ‘‘imassa devarañño neva dhenuyo duyhamānā paññāyanti, na dadhinimmathanaṃ , kuto te devarāja idaṃ uppajjatī’’ti. ‘‘Bhante kassapadasabalassa kāle khīrasalākabhattadānassetaṃ phala’’nti devarājā āha. Aparabhāge satthā khadiravaniyarevatassa paccuggamanaṃ aṭṭhuppattiṃ katvā theraṃ attano sāsane lābhaggayasaggappattānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapesi.

    ஏவங் லாப⁴க்³க³யஸக்³க³ப்பத்தஸ்ஸ பன இமஸ்ஸ தே²ரஸ்ஸ அரஹத்தப்பத்திங் ஏகச்சே ஆசரியா ஏவங் வத³ந்தி – ‘‘ஹெட்டா² வுத்தனயேன த⁴ம்மஸேனாபதினா ஓவாதே³ தி³ன்னே யங் மயா காதுங் ஸக்கா, தமஹங் ஜானிஸ்ஸாமீதி பப்³ப³ஜித்வா விபஸ்ஸனாகம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா தங் தி³வஸங்யேவ அஞ்ஞதரங் விவித்தங் குடிகங் தி³ஸ்வா தங் பவிஸித்வா மாதுகுச்சி²ஸ்மிங் ஸத்த வஸ்ஸானி அத்தனா அனுபூ⁴தங் து³க்க²ங் அனுஸ்ஸரித்வா தத³னுஸாரேன அதீதானாக³தே தஸ்ஸ அவெக்க²ந்தஸ்ஸ ஆதி³த்தா விய தயோ ப⁴வா உபட்ட²ஹிங்ஸு. ஞாணஸ்ஸ பரிபாகங் க³தத்தா விபஸ்ஸனாவீதி²ங் ஓதரி, தாவதே³வ மக்³க³ப்படிபாடியா ஸப்³பே³பி ஆஸவே கே²பெந்தோ அரஹத்தங் பாபுணீ’’தி. உப⁴யதா²பி தே²ரஸ்ஸ அரஹத்தப்பத்தியேவ பகாஸிதா. தே²ரோ பன பபி⁴ன்னபடிஸம்பி⁴தோ³ ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 1.12.31-39) –

    Evaṃ lābhaggayasaggappattassa pana imassa therassa arahattappattiṃ ekacce ācariyā evaṃ vadanti – ‘‘heṭṭhā vuttanayena dhammasenāpatinā ovāde dinne yaṃ mayā kātuṃ sakkā, tamahaṃ jānissāmīti pabbajitvā vipassanākammaṭṭhānaṃ gahetvā taṃ divasaṃyeva aññataraṃ vivittaṃ kuṭikaṃ disvā taṃ pavisitvā mātukucchismiṃ satta vassāni attanā anubhūtaṃ dukkhaṃ anussaritvā tadanusārena atītānāgate tassa avekkhantassa ādittā viya tayo bhavā upaṭṭhahiṃsu. Ñāṇassa paripākaṃ gatattā vipassanāvīthiṃ otari, tāvadeva maggappaṭipāṭiyā sabbepi āsave khepento arahattaṃ pāpuṇī’’ti. Ubhayathāpi therassa arahattappattiyeva pakāsitā. Thero pana pabhinnapaṭisambhido chaḷabhiñño ahosi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 1.12.31-39) –

    ‘‘வருணோ நாம நாமேன, தே³வராஜா அஹங் ததா³;

    ‘‘Varuṇo nāma nāmena, devarājā ahaṃ tadā;

    உபட்ட²ஹேஸிங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், ஸயொக்³க³ப³லவாஹனோ.

    Upaṭṭhahesiṃ sambuddhaṃ, sayoggabalavāhano.

    ‘‘நிப்³பு³தே லோகனாத²ம்ஹி, அத்த²த³ஸ்ஸீனருத்தமே;

    ‘‘Nibbute lokanāthamhi, atthadassīnaruttame;

    தூரியங் ஸப்³ப³மாதா³ய, அக³மங் போ³தி⁴முத்தமங்.

    Tūriyaṃ sabbamādāya, agamaṃ bodhimuttamaṃ.

    ‘‘வாதி³தேன ச நச்சேன, ஸம்மதாளஸமாஹிதோ;

    ‘‘Vāditena ca naccena, sammatāḷasamāhito;

    ஸம்முகா² விய ஸம்பு³த்³த⁴ங், உபட்டி²ங் போ³தி⁴முத்தமங்.

    Sammukhā viya sambuddhaṃ, upaṭṭhiṃ bodhimuttamaṃ.

    ‘‘உபட்ட²ஹித்வா தங் போ³தி⁴ங், த⁴ரணீருஹபாத³பங்;

    ‘‘Upaṭṭhahitvā taṃ bodhiṃ, dharaṇīruhapādapaṃ;

    பல்லங்கங் ஆபு⁴ஜித்வான, தத்த² காலங்கதோ அஹங்.

    Pallaṅkaṃ ābhujitvāna, tattha kālaṅkato ahaṃ.

    ‘‘ஸககம்மாபி⁴ரத்³தோ⁴ஹங், பஸன்னோ போ³தி⁴முத்தமே;

    ‘‘Sakakammābhiraddhohaṃ, pasanno bodhimuttame;

    தேன சித்தப்பஸாதே³ன, நிம்மானங் உபபஜ்ஜஹங்.

    Tena cittappasādena, nimmānaṃ upapajjahaṃ.

    ‘‘ஸட்டி²தூரியஸஹஸ்ஸானி, பரிவாரெந்தி மங் ஸதா³;

    ‘‘Saṭṭhitūriyasahassāni, parivārenti maṃ sadā;

    மனுஸ்ஸேஸு ச தே³வேஸு, வத்தமானங் ப⁴வாப⁴வே.

    Manussesu ca devesu, vattamānaṃ bhavābhave.

    ‘‘திவித⁴க்³கீ³ நிப்³பு³தா மய்ஹங், ப⁴வா ஸப்³பே³ ஸமூஹதா;

    ‘‘Tividhaggī nibbutā mayhaṃ, bhavā sabbe samūhatā;

    தா⁴ரேமி அந்திமங் தே³ஹங், ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனே.

    Dhāremi antimaṃ dehaṃ, sammāsambuddhasāsane.

    ‘‘ஸுபா³ஹூ நாம நாமேன, சதுத்திங்ஸாஸு க²த்தியா;

    ‘‘Subāhū nāma nāmena, catuttiṃsāsu khattiyā;

    ஸத்தரதனஸம்பன்னா, பஞ்சகப்பஸதே இதோ.

    Sattaratanasampannā, pañcakappasate ito.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தங் பன பத்வா விமுத்திஸுக²படிஸங்வேத³னேன பீதிவேகே³ன உதா³னெந்தோ ‘‘தே மே இஜ்ஜி²ங்ஸு ஸங்கப்பா’’தி கா³த²ங் அபா⁴ஸி.

    Arahattaṃ pana patvā vimuttisukhapaṭisaṃvedanena pītivegena udānento ‘‘te me ijjhiṃsu saṅkappā’’ti gāthaṃ abhāsi.

    60. தத்த² தே மே இஜ்ஜி²ங்ஸு ஸங்கப்பா, யத³த்தோ² பாவிஸிங் குடிங், விஜ்ஜாவிமுத்திங் பச்சேஸந்தி யே புப்³பே³ மயா காமஸங்கப்பாதீ³னங் ஸமுச்சே²த³கரா நெக்க²ம்மஸங்கப்பாத³யோ அபி⁴பத்தி²தாயேவ ‘‘கதா³ நு க்²வாஹங் ததா³யதனங் உபஸம்பஜ்ஜ விஹரிஸ்ஸாமி, யத³ரியா ஏதரஹி உபஸம்பஜ்ஜ விஹரந்தீ’’தி, விமுத்தாதி⁴ப்பாயஸஞ்ஞிதா விமுத்திங் உத்³தி³ஸ்ஸ ஸங்கப்பா மனோரதா² அபி⁴ண்ஹஸோ அப்பமத்தா யத³த்தோ² யங்பயோஜனோ யேஸங் நிப்பா²த³னத்த²ங் குடிங் ஸுஞ்ஞாகா³ரங் விபஸ்ஸிதுங் பாவிஸிங் திஸ்ஸோ விஜ்ஜா ப²லவிமுத்திஞ்ச பச்சேஸந்தோ, க³வேஸந்தோ தே மே இஜ்ஜி²ங்ஸு தே ஸப்³பே³வ இதா³னி மய்ஹங் இஜ்ஜி²ங்ஸு ஸமிஜ்ஜி²ங்ஸு, நிப்ப²ன்னகுஸலஸங்கப்போ பரிபுண்ணமனோரதோ² ஜாதோதி அத்தோ². தேஸங் ஸமித்³த⁴பா⁴வங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘மானானுஸயமுஜ்ஜஹ’’ந்தி வுத்தங். யஸ்மா மானானுஸயமுஜ்ஜஹங் பஜஹிங் ஸமுச்சி²ந்தி³ங், தஸ்மா தே மே ஸங்கப்பா இஜ்ஜி²ங்ஸூதி யோஜனா. மானானுஸயே ஹி பஹீனே அப்பஹீனோ நாம அனுஸயோ நத்தி², அரஹத்தஞ்ச அதி⁴க³தமேவ ஹோதீதி மானானுஸயப்பஹானங் யதா²வுத்தஸங்கப்பஸமித்³தி⁴யா காரணங் கத்வா வுத்தங்.

    60. Tattha te me ijjhiṃsu saṅkappā, yadattho pāvisiṃ kuṭiṃ, vijjāvimuttiṃ paccesanti ye pubbe mayā kāmasaṅkappādīnaṃ samucchedakarā nekkhammasaṅkappādayo abhipatthitāyeva ‘‘kadā nu khvāhaṃ tadāyatanaṃ upasampajja viharissāmi, yadariyā etarahi upasampajja viharantī’’ti, vimuttādhippāyasaññitā vimuttiṃ uddissa saṅkappā manorathā abhiṇhaso appamattā yadattho yaṃpayojano yesaṃ nipphādanatthaṃ kuṭiṃ suññāgāraṃ vipassituṃ pāvisiṃ tisso vijjā phalavimuttiñca paccesanto, gavesanto te me ijjhiṃsu te sabbeva idāni mayhaṃ ijjhiṃsu samijjhiṃsu, nipphannakusalasaṅkappo paripuṇṇamanoratho jātoti attho. Tesaṃ samiddhabhāvaṃ dassetuṃ ‘‘mānānusayamujjaha’’nti vuttaṃ. Yasmā mānānusayamujjahaṃ pajahiṃ samucchindiṃ, tasmā te me saṅkappā ijjhiṃsūti yojanā. Mānānusaye hi pahīne appahīno nāma anusayo natthi, arahattañca adhigatameva hotīti mānānusayappahānaṃ yathāvuttasaṅkappasamiddhiyā kāraṇaṃ katvā vuttaṃ.

    ஸீவலித்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sīvalittheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.

    ச²ட்ட²வக்³க³வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Chaṭṭhavaggavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 10. ஸீவலித்தே²ரகா³தா² • 10. Sīvalittheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact