Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi

    8. ஸிவிராஜசரியா

    8. Sivirājacariyā

    51.

    51.

    ‘‘அரிட்ட²ஸவ்ஹயே நக³ரே, ஸிவினாமாஸி க²த்தியோ;

    ‘‘Ariṭṭhasavhaye nagare, sivināmāsi khattiyo;

    நிஸஜ்ஜ பாஸாத³வரே, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³.

    Nisajja pāsādavare, evaṃ cintesahaṃ tadā.

    52.

    52.

    ‘‘‘யங் கிஞ்சி மானுஸங் தா³னங், அதி³ன்னங் மே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘‘Yaṃ kiñci mānusaṃ dānaṃ, adinnaṃ me na vijjati;

    யோபி யாசெய்ய மங் சக்கு²ங், த³தெ³ய்யங் அவிகம்பிதோ’.

    Yopi yāceyya maṃ cakkhuṃ, dadeyyaṃ avikampito’.

    53.

    53.

    ‘‘மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, ஸக்கோ தே³வானமிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, sakko devānamissaro;

    நிஸின்னோ தே³வபரிஸாய, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Nisinno devaparisāya, idaṃ vacanamabravi.

    54.

    54.

    ‘‘‘நிஸஜ்ஜ பாஸாத³வரே, ஸிவிராஜா மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘‘Nisajja pāsādavare, sivirājā mahiddhiko;

    சிந்தெந்தோ விவித⁴ங் தா³னங், அதெ³ய்யங் ஸோ ந பஸ்ஸதி.

    Cintento vividhaṃ dānaṃ, adeyyaṃ so na passati.

    55.

    55.

    ‘‘‘தத²ங் நு விதத²ங் நேதங், ஹந்த³ வீமங்ஸயாமி தங்;

    ‘‘‘Tathaṃ nu vitathaṃ netaṃ, handa vīmaṃsayāmi taṃ;

    முஹுத்தங் ஆக³மெய்யாத², யாவ ஜானாமி தங் மனங்’.

    Muhuttaṃ āgameyyātha, yāva jānāmi taṃ manaṃ’.

    56.

    56.

    ‘‘பவேத⁴மானோ பலிதஸிரோ, வலிக³த்தோ 1 ஜராதுரோ;

    ‘‘Pavedhamāno palitasiro, valigatto 2 jarāturo;

    அந்த⁴வண்ணோவ ஹுத்வான, ராஜானங் உபஸங்கமி.

    Andhavaṇṇova hutvāna, rājānaṃ upasaṅkami.

    57.

    57.

    ‘‘ஸோ ததா³ பக்³க³ஹெத்வான, வாமங் த³க்கி²ணபா³ஹு ச;

    ‘‘So tadā paggahetvāna, vāmaṃ dakkhiṇabāhu ca;

    ஸிரஸ்மிங் அஞ்ஜலிங் கத்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Sirasmiṃ añjaliṃ katvā, idaṃ vacanamabravi.

    58.

    58.

    ‘‘‘யாசாமி தங் மஹாராஜ, த⁴ம்மிக ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    ‘‘‘Yācāmi taṃ mahārāja, dhammika raṭṭhavaḍḍhana;

    தவ தா³னரதா கித்தி, உக்³க³தா தே³வமானுஸே.

    Tava dānaratā kitti, uggatā devamānuse.

    59.

    59.

    ‘‘‘உபோ⁴பி நெத்தா நயனா, அந்தா⁴ உபஹதா மம;

    ‘‘‘Ubhopi nettā nayanā, andhā upahatā mama;

    ஏகங் மே நயனங் தே³ஹி, த்வம்பி ஏகேன யாபய’.

    Ekaṃ me nayanaṃ dehi, tvampi ekena yāpaya’.

    60.

    60.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, ஹட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, haṭṭho saṃviggamānaso;

    கதஞ்ஜலீ வேத³ஜாதோ, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Katañjalī vedajāto, idaṃ vacanamabraviṃ.

    61.

    61.

    ‘‘‘இதா³னாஹங் சிந்தயித்வான, பாஸாத³தோ இதா⁴க³தோ;

    ‘‘‘Idānāhaṃ cintayitvāna, pāsādato idhāgato;

    த்வங் மம சித்தமஞ்ஞாய, நெத்தங் யாசிதுமாக³தோ.

    Tvaṃ mama cittamaññāya, nettaṃ yācitumāgato.

    62.

    62.

    ‘‘‘அஹோ மே மானஸங் ஸித்³த⁴ங், ஸங்கப்போ பரிபூரிதோ;

    ‘‘‘Aho me mānasaṃ siddhaṃ, saṅkappo paripūrito;

    அதி³ன்னபுப்³ப³ங் தா³னவரங், அஜ்ஜ த³ஸ்ஸாமி யாசகே.

    Adinnapubbaṃ dānavaraṃ, ajja dassāmi yācake.

    63.

    63.

    ‘‘‘ஏஹி ஸிவக உட்டே²ஹி, மா த³ந்த⁴யி மா பவேத⁴யி;

    ‘‘‘Ehi sivaka uṭṭhehi, mā dandhayi mā pavedhayi;

    உபோ⁴பி நயனங் தே³ஹி, உப்பாடெத்வா வணிப்³ப³கே’.

    Ubhopi nayanaṃ dehi, uppāṭetvā vaṇibbake’.

    64.

    64.

    ‘‘ததோ ஸோ சோதி³தோ மய்ஹங், ஸிவகோ வசனங் கரோ;

    ‘‘Tato so codito mayhaṃ, sivako vacanaṃ karo;

    உத்³த⁴ரித்வான பாதா³ஸி, தாலமிஞ்ஜங்வ யாசகே.

    Uddharitvāna pādāsi, tālamiñjaṃva yācake.

    65.

    65.

    ‘‘த³த³மானஸ்ஸ தெ³ந்தஸ்ஸ, தி³ன்னதா³னஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Dadamānassa dentassa, dinnadānassa me sato;

    சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞதா² நத்தி², போ³தி⁴யாயேவ காரணா.

    Cittassa aññathā natthi, bodhiyāyeva kāraṇā.

    66.

    66.

    ‘‘ந மே தெ³ஸ்ஸா உபோ⁴ சக்கூ², அத்தா ந மே ந தெ³ஸ்ஸியோ;

    ‘‘Na me dessā ubho cakkhū, attā na me na dessiyo;

    ஸப்³ப³ஞ்ஞுதங் பியங் மய்ஹங், தஸ்மா சக்கு²ங் அதா³ஸஹ’’ந்தி.

    Sabbaññutaṃ piyaṃ mayhaṃ, tasmā cakkhuṃ adāsaha’’nti.

    ஸிவிராஜசரியங் அட்ட²மங்.

    Sivirājacariyaṃ aṭṭhamaṃ.







    Footnotes:
    1. வலிதக³த்தோ (ஸீ॰)
    2. valitagatto (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā / 8. ஸிவிராஜசரியாவண்ணனா • 8. Sivirājacariyāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact