Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā

    8. ஸிவிராஜசரியாவண்ணனா

    8. Sivirājacariyāvaṇṇanā

    51. அட்ட²மே அரிட்ட²ஸவ்ஹயே நக³ரேதி அரிட்ட²புரனாமகே நக³ரே. ஸிவி நாமாஸி க²த்தியோதி ஸிவீதி கொ³த்ததோ ஏவங்னாமகோ ராஜா அஹோஸி.

    51. Aṭṭhame ariṭṭhasavhaye nagareti ariṭṭhapuranāmake nagare. Sivi nāmāsi khattiyoti sivīti gottato evaṃnāmako rājā ahosi.

    அதீதே கிர ஸிவிரட்டே² அரிட்ட²புரனக³ரே ஸிவிராஜே ரஜ்ஜங் காரெந்தே மஹாஸத்தோ தஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ‘‘ஸிவிகுமாரோ’’திஸ்ஸ நாமமகங்ஸு. ஸோ வயப்பத்தோ தக்கஸிலங் க³ந்த்வா உக்³க³ஹிதஸிப்போ ஆக³ந்த்வா பிது ஸிப்பங் த³ஸ்ஸெத்வா உபரஜ்ஜங் லபி⁴த்வா அபரபா⁴கே³ பிது அச்சயேன ராஜா ஹுத்வா அக³திக³மனங் பஹாய த³ஸ ராஜத⁴ம்மே அகோபெத்வா ரஜ்ஜங் காரெந்தோ நக³ரஸ்ஸ சதூஸு த்³வாரேஸு நக³ரமஜ்ஜே² நிவேஸனத்³வாரேதி ச² தா³னஸாலாயோ காரெத்வா தே³வஸிகங் ச²ஸதஸஹஸ்ஸபரிச்சாகே³ன மஹாதா³னங் பவத்தேஸி. அட்ட²மீசாதுத்³த³ஸீபன்னரஸீஸு ஸயங் தா³னஸாலங் க³ந்த்வா தா³னக்³க³ங் ஓலோகேதி.

    Atīte kira siviraṭṭhe ariṭṭhapuranagare sivirāje rajjaṃ kārente mahāsatto tassa putto hutvā nibbatti. ‘‘Sivikumāro’’tissa nāmamakaṃsu. So vayappatto takkasilaṃ gantvā uggahitasippo āgantvā pitu sippaṃ dassetvā uparajjaṃ labhitvā aparabhāge pitu accayena rājā hutvā agatigamanaṃ pahāya dasa rājadhamme akopetvā rajjaṃ kārento nagarassa catūsu dvāresu nagaramajjhe nivesanadvāreti cha dānasālāyo kāretvā devasikaṃ chasatasahassapariccāgena mahādānaṃ pavattesi. Aṭṭhamīcātuddasīpannarasīsu sayaṃ dānasālaṃ gantvā dānaggaṃ oloketi.

    ஸோ ஏகதா³ புண்ணமதி³வஸே பாதோவ ஸமுஸ்ஸிதஸேதச்ச²த்தே ராஜபல்லங்கே நிஸின்னோ அத்தனா தி³ன்னதா³னங் ஆவஜ்ஜெந்தோ பா³ஹிரவத்து²ங் அத்தனா அதி³ன்னங் நாம அதி³ஸ்வா ‘‘ந மே பா³ஹிரகதா³னங் ததா² சித்தங் தோஸேதி, யதா² அஜ்ஜ²த்திகதா³னங், அஹோ வத மம தா³னஸாலங் க³தகாலே கோசி யாசகோ பா³ஹிரவத்து²ங் அயாசித்வா அஜ்ஜ²த்திகமேவ யாசெய்ய, ஸசே ஹி மே கோசி ஸரீரே மங்ஸங் வா லோஹிதங் வா ஸீஸங் வா ஹத³யமங்ஸங் வா அக்கீ²னி வா உபட்³ட⁴ஸரீரங் வா ஸகலமேவ வா அத்தபா⁴வங் தா³ஸபா⁴வேன யாசெய்ய, தங்ததே³வஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயங் பூரெந்தோ தா³துங் ஸக்கோமீ’’தி சிந்தேஸி. பாளியங் பன அக்கீ²னங் ஏவ வஸேன ஆக³தா. தேன வுத்தங் –

    So ekadā puṇṇamadivase pātova samussitasetacchatte rājapallaṅke nisinno attanā dinnadānaṃ āvajjento bāhiravatthuṃ attanā adinnaṃ nāma adisvā ‘‘na me bāhirakadānaṃ tathā cittaṃ toseti, yathā ajjhattikadānaṃ, aho vata mama dānasālaṃ gatakāle koci yācako bāhiravatthuṃ ayācitvā ajjhattikameva yāceyya, sace hi me koci sarīre maṃsaṃ vā lohitaṃ vā sīsaṃ vā hadayamaṃsaṃ vā akkhīni vā upaḍḍhasarīraṃ vā sakalameva vā attabhāvaṃ dāsabhāvena yāceyya, taṃtadevassa adhippāyaṃ pūrento dātuṃ sakkomī’’ti cintesi. Pāḷiyaṃ pana akkhīnaṃ eva vasena āgatā. Tena vuttaṃ –

    ‘‘நிஸஜ்ஜ பாஸாத³வரே, ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³’’.

    ‘‘Nisajja pāsādavare, evaṃ cintesahaṃ tadā’’.

    52.

    52.

    ‘‘யங்கிஞ்சி மானுஸங் தா³னங், அதி³ன்னங் மே ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Yaṃkiñci mānusaṃ dānaṃ, adinnaṃ me na vijjati;

    யோபி யாசெய்ய மங் சக்கு²ங், த³தெ³ய்யங் அவிகம்பிதோ’’தி.

    Yopi yāceyya maṃ cakkhuṃ, dadeyyaṃ avikampito’’ti.

    தத்த² மானுஸங் தா³னந்தி பகதிமனுஸ்ஸேஹி தா³தப்³ப³தா³னங் அன்னபானாதி³. ஏவங் பன மஹாஸத்தஸ்ஸ உளாரே தா³னஜ்ஜா²ஸயே உப்பன்னே ஸக்கஸ்ஸ பண்டு³கம்ப³லஸிலாஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸோ தஸ்ஸ காரணங் ஆவஜ்ஜெந்தோ போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயங் தி³ஸ்வா ‘‘ஸிவிராஜா அஜ்ஜ ஸம்பத்தயாசகா சக்கூ²னி சே யாசந்தி, சக்கூ²னி உப்பாடெத்வா நேஸங் த³ஸ்ஸாமீதி சிந்தேஸீ’’தி ஸக்கோ தே³வபரிஸாய வத்வா ‘‘ஸோ ஸக்கி²ஸ்ஸதி நு கோ² தங் தா³துங், உதா³ஹு நோதி வீமங்ஸிஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி போ³தி⁴ஸத்தே ஸோளஸஹி க³ந்தோ⁴த³கக⁴டேஹி ந்ஹத்வா ஸப்³பா³லங்காரேஹி படிமண்டி³தே அலங்கதஹத்தி²க்க²ந்த⁴வரக³தே தா³னக்³க³ங் க³ச்ச²ந்தே ஜராஜிண்ணோ அந்த⁴ப்³ராஹ்மணோ விய ஹுத்வா தஸ்ஸ சக்கு²பதே² ஏகஸ்மிங் உன்னதப்பதே³ஸே உபோ⁴ ஹத்தே² பஸாரெத்வா ராஜானங் ஜயாபெத்வா டி²தோ போ³தி⁴ஸத்தேன தத³பி⁴முக²ங் வாரணங் பேஸெத்வா ‘‘ப்³ராஹ்மண, கிங் இச்ச²ஸீ’’தி புச்சி²தோ ‘‘தவ தா³னஜ்ஜா²ஸயங் நிஸ்ஸாய ஸமுக்³க³தேன கித்திகோ⁴ஸேன ஸகலலோகஸன்னிவாஸோ நிரந்தரங் பு²டோ, அஹஞ்ச அந்தோ⁴, தஸ்மா தங் யாசாமீ’’தி உபசாரவஸேன ஏகங் சக்கு²ங் யாசி. தேன வுத்தங் –

    Tattha mānusaṃ dānanti pakatimanussehi dātabbadānaṃ annapānādi. Evaṃ pana mahāsattassa uḷāre dānajjhāsaye uppanne sakkassa paṇḍukambalasilāsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. So tassa kāraṇaṃ āvajjento bodhisattassa ajjhāsayaṃ disvā ‘‘sivirājā ajja sampattayācakā cakkhūni ce yācanti, cakkhūni uppāṭetvā nesaṃ dassāmīti cintesī’’ti sakko devaparisāya vatvā ‘‘so sakkhissati nu kho taṃ dātuṃ, udāhu noti vīmaṃsissāmi tāva na’’nti bodhisatte soḷasahi gandhodakaghaṭehi nhatvā sabbālaṅkārehi paṭimaṇḍite alaṅkatahatthikkhandhavaragate dānaggaṃ gacchante jarājiṇṇo andhabrāhmaṇo viya hutvā tassa cakkhupathe ekasmiṃ unnatappadese ubho hatthe pasāretvā rājānaṃ jayāpetvā ṭhito bodhisattena tadabhimukhaṃ vāraṇaṃ pesetvā ‘‘brāhmaṇa, kiṃ icchasī’’ti pucchito ‘‘tava dānajjhāsayaṃ nissāya samuggatena kittighosena sakalalokasannivāso nirantaraṃ phuṭo, ahañca andho, tasmā taṃ yācāmī’’ti upacāravasena ekaṃ cakkhuṃ yāci. Tena vuttaṃ –

    53.

    53.

    ‘‘மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, ஸக்கோ தே³வானமிஸ்ஸரோ;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, sakko devānamissaro;

    நிஸின்னோ தே³வபரிஸாய, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Nisinno devaparisāya, idaṃ vacanamabravi.

    54.

    54.

    ‘‘நிஸஜ்ஜ பாஸாத³வரே, ஸிவிராஜா மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘Nisajja pāsādavare, sivirājā mahiddhiko;

    சிந்தெந்தோ விவித⁴ங் தா³னங், அதெ³ய்யங் ஸோ ந பஸ்ஸதி.

    Cintento vividhaṃ dānaṃ, adeyyaṃ so na passati.

    55.

    55.

    ‘‘தத²ங் நு விதத²ங் நேதங், ஹந்த³ வீமங்ஸயாமி தங்;

    ‘‘Tathaṃ nu vitathaṃ netaṃ, handa vīmaṃsayāmi taṃ;

    முஹுத்தங் ஆக³மெய்யாத², யாவ ஜானாமி தங் மனங்.

    Muhuttaṃ āgameyyātha, yāva jānāmi taṃ manaṃ.

    56.

    56.

    ‘‘பவேத⁴மானோ பலிதஸிரோ, வலிக³த்தோ ஜராதுரோ;

    ‘‘Pavedhamāno palitasiro, valigatto jarāturo;

    அந்த⁴வண்ணோவ ஹுத்வான, ராஜானங் உபஸங்கமி.

    Andhavaṇṇova hutvāna, rājānaṃ upasaṅkami.

    57.

    57.

    ‘‘ஸோ ததா³ பக்³க³ஹெத்வான, வாமங் த³க்கி²ணபா³ஹு ச;

    ‘‘So tadā paggahetvāna, vāmaṃ dakkhiṇabāhu ca;

    ஸிரஸ்மிங் அஞ்ஜலிங் கத்வா, இத³ங் வசனமப்³ரவி.

    Sirasmiṃ añjaliṃ katvā, idaṃ vacanamabravi.

    58.

    58.

    ‘‘‘யாசாமி தங் மஹாராஜ, த⁴ம்மிக ரட்ட²வட்³ட⁴ன;

    ‘‘‘Yācāmi taṃ mahārāja, dhammika raṭṭhavaḍḍhana;

    தவ தா³னரதா கித்தி, உக்³க³தா தே³வமானுஸே.

    Tava dānaratā kitti, uggatā devamānuse.

    59.

    59.

    ‘‘‘உபோ⁴பி நெத்தா நயனா, அந்தா⁴ உபஹதா மம;

    ‘‘‘Ubhopi nettā nayanā, andhā upahatā mama;

    ஏகங் மே நயனங் தே³ஹி, த்வம்பி ஏகேன யாபயா’’’தி.

    Ekaṃ me nayanaṃ dehi, tvampi ekena yāpayā’’’ti.

    தத்த² சிந்தெந்தோ விவித⁴ங் தா³னந்தி அத்தனா தி³ன்னங் விவித⁴ங் தா³னங் சிந்தெந்தோ, ஆவஜ்ஜெந்தோ தா³னங் வா அத்தனா தி³ன்னங் விவித⁴ங் பா³ஹிரங் தெ³ய்யத⁴ம்மங் சிந்தெந்தோ. அதெ³ய்யங் ஸோ ந பஸ்ஸதீதி பா³ஹிரங் விய அஜ்ஜ²த்திகவத்து²ம்பி அதெ³ய்யங் தா³துங் அஸக்குணெய்யங் ந பஸ்ஸதி, ‘‘சக்கூ²னிபி உப்பாடெத்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தேஸீதி அதி⁴ப்பாயோ. தத²ங் நு விதத²ங் நேதந்தி ஏதங் அஜ்ஜ²த்திகவத்து²னோபி அதெ³ய்யஸ்ஸ அத³ஸ்ஸனங் தெ³ய்யபா⁴வேனேவ த³ஸ்ஸனங் சிந்தனங் ஸச்சங் நு கோ², உதா³ஹு, அஸச்சந்தி அத்தோ². ஸோ ததா³ பக்³க³ஹெத்வான, வாமங் த³க்கி²ணபா³ஹு சாதி வாமபா³ஹுங் த³க்கி²ணபா³ஹுஞ்ச ததா³ பக்³க³ஹெத்வா, உபோ⁴ பா³ஹூ உக்கி²பித்வாதி அத்தோ². ரட்ட²வட்³ட⁴னாதி ரட்ட²வட்³டீ⁴கர. த்வம்பி ஏகேன யாபயாதி ஏகேன சக்கு²னா ஸமவிஸமங் பஸ்ஸந்தோ ஸகங் அத்தபா⁴வங் த்வங் யாபேஹி, அஹம்பி ப⁴வதோ லத்³தே⁴ன ஏகேன யாபேமீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha cintento vividhaṃ dānanti attanā dinnaṃ vividhaṃ dānaṃ cintento, āvajjento dānaṃ vā attanā dinnaṃ vividhaṃ bāhiraṃ deyyadhammaṃ cintento. Adeyyaṃ so na passatīti bāhiraṃ viya ajjhattikavatthumpi adeyyaṃ dātuṃ asakkuṇeyyaṃ na passati, ‘‘cakkhūnipi uppāṭetvā dassāmī’’ti cintesīti adhippāyo. Tathaṃ nu vitathaṃ netanti etaṃ ajjhattikavatthunopi adeyyassa adassanaṃ deyyabhāveneva dassanaṃ cintanaṃ saccaṃ nu kho, udāhu, asaccanti attho. So tadā paggahetvāna, vāmaṃ dakkhiṇabāhu cāti vāmabāhuṃ dakkhiṇabāhuñca tadā paggahetvā, ubho bāhū ukkhipitvāti attho. Raṭṭhavaḍḍhanāti raṭṭhavaḍḍhīkara. Tvampi ekena yāpayāti ekena cakkhunā samavisamaṃ passanto sakaṃ attabhāvaṃ tvaṃ yāpehi, ahampi bhavato laddhena ekena yāpemīti dasseti.

    தங் ஸுத்வா மஹாஸத்தோ துட்ட²மானஸோ ‘‘இதா³னேவாஹங் பாஸாதே³ நிஸின்னோ ஏவங் சிந்தெத்வா ஆக³தோ, அயஞ்ச மே சித்தங் ஞத்வா விய சக்கு²ங் யாசதி, அஹோ வத மே லாபா⁴, அஜ்ஜ மே மனோரதோ² மத்த²கங் பாபுணிஸ்ஸதி, அதி³ன்னபுப்³ப³ங் வத தா³னங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி உஸ்ஸாஹஜாதோ அஹோஸி. தமத்த²ங் பகாஸெந்தோ ஸத்தா² ஆஹ –

    Taṃ sutvā mahāsatto tuṭṭhamānaso ‘‘idānevāhaṃ pāsāde nisinno evaṃ cintetvā āgato, ayañca me cittaṃ ñatvā viya cakkhuṃ yācati, aho vata me lābhā, ajja me manoratho matthakaṃ pāpuṇissati, adinnapubbaṃ vata dānaṃ dassāmī’’ti ussāhajāto ahosi. Tamatthaṃ pakāsento satthā āha –

    60.

    60.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, ஹட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    ‘‘Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, haṭṭho saṃviggamānaso;

    கதஞ்ஜலீ வேத³ஜாதோ, இத³ங் வசனமப்³ரவிங்.

    Katañjalī vedajāto, idaṃ vacanamabraviṃ.

    61.

    61.

    ‘‘‘இதா³னாஹங் சிந்தயித்வான, பாஸாத³தோ இதா⁴க³தோ;

    ‘‘‘Idānāhaṃ cintayitvāna, pāsādato idhāgato;

    த்வங் மம சித்தமஞ்ஞாய, நெத்தங் யாசிதுமாக³தோ.

    Tvaṃ mama cittamaññāya, nettaṃ yācitumāgato.

    62.

    62.

    ‘‘‘அஹோ மே மானஸங் ஸித்³த⁴ங், ஸங்கப்போ பரிபூரிதோ;

    ‘‘‘Aho me mānasaṃ siddhaṃ, saṅkappo paripūrito;

    அதி³ன்னபுப்³ப³ங் தா³னவரங், அஜ்ஜ த³ஸ்ஸாமி யாசகே’’’தி.

    Adinnapubbaṃ dānavaraṃ, ajja dassāmi yācake’’’ti.

    தத்த² தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணரூபத⁴ரஸ்ஸ ஸக்கஸ்ஸ. ஹட்டோ²தி துட்டோ². ஸங்விக்³க³மானஸோதி மம சித்தங் ஜானித்வா விய இமினா ப்³ராஹ்மணேன சக்கு² யாசிதங், எத்தகங் காலங் ஏவங் அசிந்தெத்வா பமஜ்ஜிதோ வதம்ஹீதி ஸங்விக்³க³சித்தோ. வேத³ஜாதோதி ஜாதபீதிபாமோஜ்ஜோ. அப்³ரவிந்தி அபா⁴ஸிங். மானஸந்தி மனஸி ப⁴வங் மானஸங், தா³னஜ்ஜா²ஸயோ, ‘‘சக்கு²ங் த³ஸ்ஸாமீ’’தி உப்பன்னதா³னஜ்ஜா²ஸயோதி அத்தோ². ஸங்கப்போதி மனோரதோ². பரிபூரிதோதி பரிபுண்ணோ.

    Tattha tassāti tassa brāhmaṇarūpadharassa sakkassa. Haṭṭhoti tuṭṭho. Saṃviggamānasoti mama cittaṃ jānitvā viya iminā brāhmaṇena cakkhu yācitaṃ, ettakaṃ kālaṃ evaṃ acintetvā pamajjito vatamhīti saṃviggacitto. Vedajātoti jātapītipāmojjo. Abravinti abhāsiṃ. Mānasanti manasi bhavaṃ mānasaṃ, dānajjhāsayo, ‘‘cakkhuṃ dassāmī’’ti uppannadānajjhāsayoti attho. Saṅkappoti manoratho. Paripūritoti paripuṇṇo.

    அத² போ³தி⁴ஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ மம சித்தாசாரங் ஞத்வா விய து³ச்சஜம்பி சக்கு²ங் மங் யாசதி, ஸியா நு கோ² காயசி தே³வதாய அனுஸிட்டோ² ப⁴விஸ்ஸதி, புச்சி²ஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி சிந்தெத்வா தங் ப்³ராஹ்மணங் புச்சி². தேனாஹ ப⁴க³வா ஜாதகதே³ஸனாயங்

    Atha bodhisatto cintesi – ‘‘ayaṃ brāhmaṇo mama cittācāraṃ ñatvā viya duccajampi cakkhuṃ maṃ yācati, siyā nu kho kāyaci devatāya anusiṭṭho bhavissati, pucchissāmi tāva na’’nti cintetvā taṃ brāhmaṇaṃ pucchi. Tenāha bhagavā jātakadesanāyaṃ

    ‘‘கேனானுஸிட்டோ² இத⁴மாக³தோஸி, வனிப்³ப³க சக்கு²பதா²னி யாசிதுங்;

    ‘‘Kenānusiṭṭho idhamāgatosi, vanibbaka cakkhupathāni yācituṃ;

    ஸுது³ச்சஜங் யாசஸி உத்தமங்க³ங், யமாஹு நெத்தங் புரிஸேன து³ச்சஜ’’ந்தி.(ஜா॰ 1.15.53);

    Suduccajaṃ yācasi uttamaṅgaṃ, yamāhu nettaṃ purisena duccaja’’nti.(jā. 1.15.53);

    தங் ஸுத்வா ப்³ராஹ்மணரூபத⁴ரோ ஸக்கோ ஆஹ –

    Taṃ sutvā brāhmaṇarūpadharo sakko āha –

    ‘‘யமாஹு தே³வேஸு ஸுஜம்பதீதி, மக⁴வாதி நங் ஆஹு மனுஸ்ஸலோகே;

    ‘‘Yamāhu devesu sujampatīti, maghavāti naṃ āhu manussaloke;

    தேனானுஸிட்டோ² இத⁴மாக³தொஸ்மி, வனிப்³ப³கோ சக்கு²பதா²னி யாசிதுங்.

    Tenānusiṭṭho idhamāgatosmi, vanibbako cakkhupathāni yācituṃ.

    ‘‘வனிப்³ப³தோ மய்ஹங் வனிங் அனுத்தரங், த³தா³ஹி தே சக்கு²பதா²னி யாசிதோ;

    ‘‘Vanibbato mayhaṃ vaniṃ anuttaraṃ, dadāhi te cakkhupathāni yācito;

    த³தா³ஹி மே சக்கு²பத²ங் அனுத்தரங், யமாஹு நெத்தங் புரிஸேன து³ச்சஜ’’ந்தி. (ஜா॰ 1.15.54-55);

    Dadāhi me cakkhupathaṃ anuttaraṃ, yamāhu nettaṃ purisena duccaja’’nti. (jā. 1.15.54-55);

    மஹாஸத்தோ ஆஹ –

    Mahāsatto āha –

    ‘‘யேன அத்தே²ன ஆக³ச்சி², யமத்த²மபி⁴பத்த²யங்;

    ‘‘Yena atthena āgacchi, yamatthamabhipatthayaṃ;

    தே தே இஜ்ஜ²ந்து ஸங்கப்பா, லப⁴ சக்கூ²னி ப்³ராஹ்மண.

    Te te ijjhantu saṅkappā, labha cakkhūni brāhmaṇa.

    ‘‘ஏகங் தே யாசமானஸ்ஸ, உப⁴யானி த³தா³மஹங்;

    ‘‘Ekaṃ te yācamānassa, ubhayāni dadāmahaṃ;

    ஸ சக்கு²மா க³ச்ச² ஜனஸ்ஸ பெக்க²தோ,

    Sa cakkhumā gaccha janassa pekkhato,

    யதி³ச்ச²ஸே த்வங் தத³ தே ஸமிஜ்ஜ²தூ’’தி. (ஜா॰ 1.15.56-57);

    Yadicchase tvaṃ tada te samijjhatū’’ti. (jā. 1.15.56-57);

    தத்த² வனிப்³ப³காதி தங் ஆலபதி. சக்கு²பதா²னீதி த³ஸ்ஸனஸ்ஸ பத²பா⁴வதோ சக்கூ²னமேவேதங் நாமங். யமாஹூதி யங் லோகே ‘‘து³ச்சஜ’’ந்தி கதெ²ந்தி. வனிப்³ப³தோதி யாசந்தஸ்ஸ. வனிந்தி யாசனங். தே தேதி தே தவ தஸ்ஸ அந்த⁴ஸ்ஸ ஸங்கப்பா. ஸ சக்கு²மாதி ஸோ த்வங் மம சக்கூ²ஹி சக்கு²மா ஹுத்வா. தத³ தே ஸமிஜ்ஜ²தூதி யங் த்வங் மம ஸந்திகா இச்ச²ஸி, தங் தே ஸமிஜ்ஜ²தூதி.

    Tattha vanibbakāti taṃ ālapati. Cakkhupathānīti dassanassa pathabhāvato cakkhūnamevetaṃ nāmaṃ. Yamāhūti yaṃ loke ‘‘duccaja’’nti kathenti. Vanibbatoti yācantassa. Vaninti yācanaṃ. Te teti te tava tassa andhassa saṅkappā. Sa cakkhumāti so tvaṃ mama cakkhūhi cakkhumā hutvā. Tada te samijjhatūti yaṃ tvaṃ mama santikā icchasi, taṃ te samijjhatūti.

    ராஜா எத்தகங் கதெ²த்வா ‘‘அயங் ப்³ராஹ்மணோ ஸக்கேன அனுஸிட்டோ² இதா⁴க³தொஸ்மீதி ப⁴ணதி, நூன இமஸ்ஸ இமினா உபாயேன சக்கு² ஸம்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘இதே⁴வ மயா சக்கூ²னி உப்பாடெத்வா தா³துங் அஸாருப்ப’’ந்தி சிந்தெத்வா ப்³ராஹ்மணங் ஆதா³ய அந்தேபுரங் க³ந்த்வா ராஜாஸனே நிஸீதி³த்வா ஸிவகங் நாம வேஜ்ஜங் பக்கோஸாபேஸி. அத² ‘‘அம்ஹாகங் கிர ராஜா அக்கீ²னி உப்பாடெத்வா ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தா³துகாமோ’’தி ஸகலனக³ரே ஏககோலாஹலங் அஹோஸி. அத² நங் ரஞ்ஞோ ஞாதிஸேனாபதிஆத³யோ ராஜவல்லபா⁴ அமச்சா பாரிஸஜ்ஜா நாக³ரா ஓரோதா⁴ ச ஸப்³பே³ ஸன்னிபதித்வா நானாஉபாயேஹி நிவாரேஸுங். ராஜாபி நே அனுவாரேஸி தேனாஹ –

    Rājā ettakaṃ kathetvā ‘‘ayaṃ brāhmaṇo sakkena anusiṭṭho idhāgatosmīti bhaṇati, nūna imassa iminā upāyena cakkhu sampajjissatī’’ti ñatvā ‘‘idheva mayā cakkhūni uppāṭetvā dātuṃ asāruppa’’nti cintetvā brāhmaṇaṃ ādāya antepuraṃ gantvā rājāsane nisīditvā sivakaṃ nāma vejjaṃ pakkosāpesi. Atha ‘‘amhākaṃ kira rājā akkhīni uppāṭetvā brāhmaṇassa dātukāmo’’ti sakalanagare ekakolāhalaṃ ahosi. Atha naṃ rañño ñātisenāpatiādayo rājavallabhā amaccā pārisajjā nāgarā orodhā ca sabbe sannipatitvā nānāupāyehi nivāresuṃ. Rājāpi ne anuvāresi tenāha –

    ‘‘மா நோ தே³வ அதா³ சக்கு²ங், மா நோ ஸப்³பே³ பராகரி;

    ‘‘Mā no deva adā cakkhuṃ, mā no sabbe parākari;

    த⁴னங் தே³ஹி மஹாராஜ, முத்தா வேளுரியா ப³ஹூ.

    Dhanaṃ dehi mahārāja, muttā veḷuriyā bahū.

    ‘‘யுத்தே தே³வ ரதே² தே³ஹி, ஆஜானீயே சலங்கதே;

    ‘‘Yutte deva rathe dehi, ājānīye calaṅkate;

    நாகே³ தே³ஹி மஹாராஜ, ஹேமகப்பனவாஸஸே.

    Nāge dehi mahārāja, hemakappanavāsase.

    ‘‘யதா² தங் ஸிவயோ ஸப்³பே³, ஸயொக்³கா³ ஸரதா² ஸதா³;

    ‘‘Yathā taṃ sivayo sabbe, sayoggā sarathā sadā;

    ஸமந்தா பரிகிரெய்யுங், ஏவங் தே³ஹி ரதே²ஸபா⁴’’தி. (ஜா॰ 1.15.58-60);

    Samantā parikireyyuṃ, evaṃ dehi rathesabhā’’ti. (jā. 1.15.58-60);

    அத² ராஜா திஸ்ஸோ கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Atha rājā tisso gāthā abhāsi –

    ‘‘யோ வே த³ஸ்ஸந்தி வத்வான, அதா³னே குருதே மனோ;

    ‘‘Yo ve dassanti vatvāna, adāne kurute mano;

    பூ⁴ம்யங் ஸோ பதிதங் பாஸங், கீ³வாயங் படிமுஞ்சதி.

    Bhūmyaṃ so patitaṃ pāsaṃ, gīvāyaṃ paṭimuñcati.

    ‘‘யோ வே த³ஸ்ஸந்தி வத்வான, அதா³னே குருதே மனோ;

    ‘‘Yo ve dassanti vatvāna, adāne kurute mano;

    பாபா பாபதரோ ஹோதி, ஸம்பத்தோ யமஸாத⁴னங்.

    Pāpā pāpataro hoti, sampatto yamasādhanaṃ.

    ‘‘யஞ்ஹி யாசே தஞ்ஹி த³தே³, யங் ந யாசே ந தங் த³தே³;

    ‘‘Yañhi yāce tañhi dade, yaṃ na yāce na taṃ dade;

    ஸ்வாஹங் தமேவ த³ஸ்ஸாமி, யங் மங் யாசதி ப்³ராஹ்மணோ’’தி. (ஜா॰ 1.15.61-63);

    Svāhaṃ tameva dassāmi, yaṃ maṃ yācati brāhmaṇo’’ti. (jā. 1.15.61-63);

    தத்த² மா நோ, தே³வாதி நோதி நிபாதமத்தங். தே³வ, மா சக்கு²ங் அதா³ஸி. மா நோ ஸப்³பே³ பராகரீதி அம்ஹே ஸப்³பே³ மா பரிச்சஜி. அக்கீ²ஸு ஹி தி³ன்னேஸு த்வங் ரஜ்ஜங் ந கரிஸ்ஸஸி, ஏவங் தயா மயங் பரிச்சத்தா நாம ப⁴விஸ்ஸாமாதி அதி⁴ப்பாயேன ஏவமாஹங்ஸு. பரிகிரெய்யுந்தி பரிவாரெய்யுங். ஏவங் தே³ஹீதி யதா² தங் அவிகலசக்கு²ங் ஸிவயோ சிரங் பரிவாரெய்யுங், ஏவங் தே³ஹி த⁴னமேவஸ்ஸ தே³ஹி, மா அக்கீ²னி, அக்கீ²ஸு ஹி தி³ன்னேஸு ந தங் ஸிவயோ பரிவாரெஸ்ஸந்தீதி த³ஸ்ஸேதி.

    Tattha mā no, devāti noti nipātamattaṃ. Deva, mā cakkhuṃ adāsi. Mā no sabbe parākarīti amhe sabbe mā pariccaji. Akkhīsu hi dinnesu tvaṃ rajjaṃ na karissasi, evaṃ tayā mayaṃ pariccattā nāma bhavissāmāti adhippāyena evamāhaṃsu. Parikireyyunti parivāreyyuṃ. Evaṃ dehīti yathā taṃ avikalacakkhuṃ sivayo ciraṃ parivāreyyuṃ, evaṃ dehi dhanamevassa dehi, mā akkhīni, akkhīsu hi dinnesu na taṃ sivayo parivāressantīti dasseti.

    படிமுஞ்சதீதி படிபவேஸேதி. பாபா பாபதரோ ஹோதீதி லாமகா லாமகதரோ நாம ஹோதி. ஸம்பத்தோ யமஸாத⁴னந்தி யமஸ்ஸ ஆணாபவத்திட்டா²னங் உஸ்ஸத³னிரயங் ஏஸ பத்தோ நாம ஹோதி. யஞ்ஹி யாசேதி யங் வத்து²ங் யாசகோ யாசதி, தா³யகோபி ததே³வ த³தெ³ய்ய, ந அயாசிதங், அயஞ்ச ப்³ராஹ்மணோ சக்கு²ங் மங் யாசதி, ந முத்தாதி³கங் த⁴னங், தங் த³ஸ்ஸாமீதி வத³தி.

    Paṭimuñcatīti paṭipaveseti. Pāpā pāpataro hotīti lāmakā lāmakataro nāma hoti. Sampatto yamasādhananti yamassa āṇāpavattiṭṭhānaṃ ussadanirayaṃ esa patto nāma hoti. Yañhi yāceti yaṃ vatthuṃ yācako yācati, dāyakopi tadeva dadeyya, na ayācitaṃ, ayañca brāhmaṇo cakkhuṃ maṃ yācati, na muttādikaṃ dhanaṃ, taṃ dassāmīti vadati.

    அத² நங் ‘‘ஆயுஆதீ³ஸு கிங் பத்தெ²த்வா சக்கூ²னி தே³ஸி தே³வா’’தி புச்சி²ங்ஸு. மஹாபுரிஸோ ‘‘நாஹங் தி³ட்ட²த⁴ம்மிகங் ஸம்பராயிகங் வா ஸம்பத்திங் பத்தெ²த்வா தே³மி, அபி ச போ³தி⁴ஸத்தானங் ஆசிண்ணஸமாசிண்ணோ போராணகமக்³கோ³ ஏஸ, யதி³த³ங் தா³னபாரமிபூரணங் நாமா’’தி ஆஹ. தேன வுத்தங் –

    Atha naṃ ‘‘āyuādīsu kiṃ patthetvā cakkhūni desi devā’’ti pucchiṃsu. Mahāpuriso ‘‘nāhaṃ diṭṭhadhammikaṃ samparāyikaṃ vā sampattiṃ patthetvā demi, api ca bodhisattānaṃ āciṇṇasamāciṇṇo porāṇakamaggo esa, yadidaṃ dānapāramipūraṇaṃ nāmā’’ti āha. Tena vuttaṃ –

    ‘‘ஆயுங் நு வண்ணங் நு ஸுக²ங் ப³லங் நு, கிங் பத்த²யானோ நு ஜனிந்த³ தே³ஸி;

    ‘‘Āyuṃ nu vaṇṇaṃ nu sukhaṃ balaṃ nu, kiṃ patthayāno nu janinda desi;

    கத²ஞ்ஹி ராஜா ஸிவினங் அனுத்தரோ, சக்கூ²னி த³ஜ்ஜா பரலோகஹேது.

    Kathañhi rājā sivinaṃ anuttaro, cakkhūni dajjā paralokahetu.

    ‘‘ந வாஹமேதங் யஸஸா த³தா³மி, ந புத்தமிச்சே² ந த⁴னங் ந ரட்ட²ங்;

    ‘‘Na vāhametaṃ yasasā dadāmi, na puttamicche na dhanaṃ na raṭṭhaṃ;

    ஸதஞ்ச த⁴ம்மோ சரிதோ புராணோ, இச்சேவ தா³னே ரமதே மனோ மமா’’தி. (ஜா॰ 1.15.64-65);

    Satañca dhammo carito purāṇo, icceva dāne ramate mano mamā’’ti. (jā. 1.15.64-65);

    தத்த² பரலோகஹேதூதி, மஹாராஜ, கத²ங் நாம தும்ஹாதி³ஸோ பண்டி³தபுரிஸோ ஸக்கஸம்பத்திஸதி³ஸங் ஸந்தி³ட்டி²கங் இஸ்ஸரியங் பஹாய பரலோகஹேது சக்கூ²னி த³தெ³ய்யாதி.

    Tattha paralokahetūti, mahārāja, kathaṃ nāma tumhādiso paṇḍitapuriso sakkasampattisadisaṃ sandiṭṭhikaṃ issariyaṃ pahāya paralokahetu cakkhūni dadeyyāti.

    ந வாஹந்தி ந வே அஹங். யஸஸாதி தி³ப்³ப³ஸ்ஸ வா மானுஸஸ்ஸ வா இஸ்ஸரியஸ்ஸ காரணா, அபிச ஸதங் போ³தி⁴ஸத்தானங் த⁴ம்மோ பு³த்³த⁴காரகோ சரிதோ ஆசரிதோ ஆசிண்ணோ புராதனோ இச்சேவ இமினா காரணேன தா³னேயேவ ஈதி³ஸோ மம மனோ நிரதோதி.

    Na vāhanti na ve ahaṃ. Yasasāti dibbassa vā mānusassa vā issariyassa kāraṇā, apica sataṃ bodhisattānaṃ dhammo buddhakārako carito ācarito āciṇṇo purātano icceva iminā kāraṇena dāneyeva īdiso mama mano niratoti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா ராஜா அமச்சே ஸஞ்ஞாபெத்வா ஸிவகங் வேஜ்ஜங் ஆணாபேஸி – ‘‘ஏஹி, ஸிவக, மம உபோ⁴பி அக்கீ²னி இமஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ தா³துங் ஸீக⁴ங் உப்பாடெத்வா ஹத்தே² பதிட்ட²பேஹீ’’தி. தேன வுத்தங் –

    Evañca pana vatvā rājā amacce saññāpetvā sivakaṃ vejjaṃ āṇāpesi – ‘‘ehi, sivaka, mama ubhopi akkhīni imassa brāhmaṇassa dātuṃ sīghaṃ uppāṭetvā hatthe patiṭṭhapehī’’ti. Tena vuttaṃ –

    63.

    63.

    ‘‘ஏஹி ஸிவக உட்டே²ஹி, மா த³ந்த⁴யி மா பவேத⁴யி;

    ‘‘Ehi sivaka uṭṭhehi, mā dandhayi mā pavedhayi;

    உபோ⁴பி நயனங் தே³ஹி, உப்பாடெத்வா வனிப்³ப³கே.

    Ubhopi nayanaṃ dehi, uppāṭetvā vanibbake.

    64.

    64.

    ‘‘ததோ ஸோ சோதி³தோ மய்ஹங், ஸிவகோ வசனங்கரோ;

    ‘‘Tato so codito mayhaṃ, sivako vacanaṃkaro;

    உத்³த⁴ரித்வான பாதா³ஸி, தாலமிஞ்ஜங்வ யாசகே’’தி.

    Uddharitvāna pādāsi, tālamiñjaṃva yācake’’ti.

    தத்த² உட்டே²ஹீதி உட்டா²னவீரியங் கரோஹி. இமஸ்மிங் மம சக்கு²தா³னே ஸஹாயகிச்சங் கரோஹீதி த³ஸ்ஸேதி. மா த³ந்தயீதி மா சிராயி. அயஞ்ஹி அதிது³ல்லபோ⁴ சிரகாலங் பத்தி²தோ மயா உத்தமோ தா³னக்க²ணோ படிலத்³தோ⁴, ஸோ மா விரஜ்ஜீ²தி அதி⁴ப்பாயோ. மா பவேத⁴யீதி ‘‘அம்ஹாகங் ரஞ்ஞோ சக்கூ²னி உப்பாடேமீ’’தி சித்துத்ராஸவஸேன மா வேத⁴யி ஸரீரகம்பங் மா ஆபஜ்ஜி. உபோ⁴பி நயனந்தி உபோ⁴பி நயனே. வனிப்³ப³கேதி யாசகஸ்ஸ மய்ஹந்தி மயா. உத்³த⁴ரித்வான பாதா³ஸீதி ஸோ வேஜ்ஜோ ரஞ்ஞோ அக்கி²கூபதோ உபோ⁴பி அக்கீ²னி உப்பாடெத்வா ரஞ்ஞோ ஹத்தே² அதா³ஸி.

    Tattha uṭṭhehīti uṭṭhānavīriyaṃ karohi. Imasmiṃ mama cakkhudāne sahāyakiccaṃ karohīti dasseti. Mā dantayīti mā cirāyi. Ayañhi atidullabho cirakālaṃ patthito mayā uttamo dānakkhaṇo paṭiladdho, so mā virajjhīti adhippāyo. Mā pavedhayīti ‘‘amhākaṃ rañño cakkhūni uppāṭemī’’ti cittutrāsavasena mā vedhayi sarīrakampaṃ mā āpajji. Ubhopinayananti ubhopi nayane. Vanibbaketi yācakassa mayhanti mayā. Uddharitvāna pādāsīti so vejjo rañño akkhikūpato ubhopi akkhīni uppāṭetvā rañño hatthe adāsi.

    தெ³ந்தோ ச ந ஸத்த²கேன உத்³த⁴ரித்வா அதா³ஸி. ஸோ ஹி சிந்தேஸி – ‘‘அயுத்தங் மாதி³ஸஸ்ஸ ஸுஸிக்கி²தவேஜ்ஜஸ்ஸ ரஞ்ஞோ அக்கீ²ஸு ஸத்த²பாதன’’ந்தி பே⁴ஸஜ்ஜானி க⁴ங்ஸெத்வா பே⁴ஸஜ்ஜசுண்ணேன நீலுப்பலங் பரிபா⁴வெத்வா த³க்கி²ணக்கி²ங் உபஸிங்கா⁴பேஸி, அக்கி² பரிவத்தி, து³க்கா² வேத³னா உப்பஜ்ஜி. ஸோ பரிபா⁴வெத்வா புனபி உபஸிங்கா⁴பேஸி, அக்கி² அக்கி²கூபதோ முச்சி, ப³லவதரா வேத³னா உத³பாதி³, ததியவாரே க²ரதரங் பரிபா⁴வெத்வா உபனாமேஸி, அக்கி² ஓஸத⁴ப³லேன பரிப்³ப⁴மித்வா அக்கி²கூபதோ நிக்க²மித்வா ந்ஹாருஸுத்தகேன ஓலம்ப³மானங் அட்டா²ஸி, அதி⁴மத்தா வேத³னா உத³பாதி³, லோஹிதங் பக்³க⁴ரி, நிவத்த²ஸாடகாபி லோஹிதேன தேமிங்ஸு. ஓரோதா⁴ ச அமச்சா ச ரஞ்ஞோ பாத³மூலே பதித்வா ‘‘தே³வ, அக்கீ²னி மா தே³ஹி, தே³வ, அக்கீ²னி மா தே³ஹீ’’தி மஹாபரிதே³வங் பரிதே³விங்ஸு.

    Dento ca na satthakena uddharitvā adāsi. So hi cintesi – ‘‘ayuttaṃ mādisassa susikkhitavejjassa rañño akkhīsu satthapātana’’nti bhesajjāni ghaṃsetvā bhesajjacuṇṇena nīluppalaṃ paribhāvetvā dakkhiṇakkhiṃ upasiṅghāpesi, akkhi parivatti, dukkhā vedanā uppajji. So paribhāvetvā punapi upasiṅghāpesi, akkhi akkhikūpato mucci, balavatarā vedanā udapādi, tatiyavāre kharataraṃ paribhāvetvā upanāmesi, akkhi osadhabalena paribbhamitvā akkhikūpato nikkhamitvā nhārusuttakena olambamānaṃ aṭṭhāsi, adhimattā vedanā udapādi, lohitaṃ pagghari, nivatthasāṭakāpi lohitena temiṃsu. Orodhā ca amaccā ca rañño pādamūle patitvā ‘‘deva, akkhīni mā dehi, deva, akkhīni mā dehī’’ti mahāparidevaṃ parideviṃsu.

    ராஜா வேத³னங் அதி⁴வாஸெத்வா ‘‘தாத, மா பபஞ்சங் கரீ’’தி ஆஹ. ஸோ ‘‘ஸாது⁴, தே³வா’’தி வாமஹத்தே²ன அக்கி²ங் தா⁴ரெத்வா த³க்கி²ணஹத்தே²ன ஸத்த²கங் ஆதா³ய அக்கி²ஸுத்தகங் சி²ந்தி³த்வா அக்கி²ங் க³ஹெத்வா மஹாஸத்தஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பேஸி. ஸோ வாமக்கி²னா த³க்கி²ணக்கி²ங் ஓலோகெத்வா பரிச்சாக³பீதியா அபி⁴பு⁴ய்யமானங் து³க்க²வேத³னங் வேதெ³ந்தோ ‘‘ஏஹி, ப்³ராஹ்மணா’’தி ப்³ராஹ்மணங் பக்கோஸாபெத்வா ‘‘மம இதோ சக்கு²தோ ஸதகு³ணேன ஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸதஸஹஸ்ஸகு³ணேன ஸமந்தசக்கு²மேவ பியதரங், தஸ்ஸ மே இத³ங் அக்கி²தா³னங் பச்சயோ ஹோதூ’’தி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ அக்கி²ங் அதா³ஸி. ஸோ தங் உக்கி²பித்வா அத்தனோ அக்கி²ம்ஹி ட²பேஸி, தங் தஸ்ஸானுபா⁴வேன விகஸிதனீலுப்பலங் விய ஹுத்வா உபட்டா²ஸி. மஹாஸத்தோ வாமக்கி²னா தஸ்ஸ தங் அக்கி²ங் தி³ஸ்வா ‘‘அஹோ ஸுதி³ன்னங் மயா அக்கீ²’’தி அந்தோஸமுக்³க³தாய பீதியா நிரந்தரங் பு²டஸரீரோ ஹுத்வா அபரம்பி அதா³ஸி. ஸக்கோபி தங் ததே²வ கத்வா ராஜனிவேஸனா நிக்க²மித்வா மஹாஜனஸ்ஸ ஓலோகெந்தஸ்ஸேவ நக³ரா நிக்க²மித்வா தே³வலோகமேவ க³தோ.

    Rājā vedanaṃ adhivāsetvā ‘‘tāta, mā papañcaṃ karī’’ti āha. So ‘‘sādhu, devā’’ti vāmahatthena akkhiṃ dhāretvā dakkhiṇahatthena satthakaṃ ādāya akkhisuttakaṃ chinditvā akkhiṃ gahetvā mahāsattassa hatthe ṭhapesi. So vāmakkhinā dakkhiṇakkhiṃ oloketvā pariccāgapītiyā abhibhuyyamānaṃ dukkhavedanaṃ vedento ‘‘ehi, brāhmaṇā’’ti brāhmaṇaṃ pakkosāpetvā ‘‘mama ito cakkhuto sataguṇena sahassaguṇena satasahassaguṇena samantacakkhumeva piyataraṃ, tassa me idaṃ akkhidānaṃ paccayo hotū’’ti brāhmaṇassa akkhiṃ adāsi. So taṃ ukkhipitvā attano akkhimhi ṭhapesi, taṃ tassānubhāvena vikasitanīluppalaṃ viya hutvā upaṭṭhāsi. Mahāsatto vāmakkhinā tassa taṃ akkhiṃ disvā ‘‘aho sudinnaṃ mayā akkhī’’ti antosamuggatāya pītiyā nirantaraṃ phuṭasarīro hutvā aparampi adāsi. Sakkopi taṃ tatheva katvā rājanivesanā nikkhamitvā mahājanassa olokentasseva nagarā nikkhamitvā devalokameva gato.

    ரஞ்ஞோ நசிரஸ்ஸேவ அக்கீ²னி ஆவாடபா⁴வங் அப்பத்தானி கம்ப³லகெ³ண்டு³கங் விய உக்³க³தேன மங்ஸபிண்டே³ன பூரெத்வா சித்தகம்மரூபஸ்ஸ விய ருஹிங்ஸு, வேத³னா பச்சி²ஜ்ஜி. அத² மஹாஸத்தோ கதிபாஹங் பாஸாதே³ வஸித்வா ‘‘கிங் அந்த⁴ஸ்ஸ ரஜ்ஜேனாதி அமச்சானங் ரஜ்ஜங் நிய்யாதெத்வா உய்யானங் க³ந்த்வா பப்³ப³ஜித்வா ஸமணத⁴ம்மங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா அமச்சானங் தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா ‘‘முக²தோ⁴வனாதி³தா³யகோ ஏகோ புரிஸோ மய்ஹங் ஸந்திகே ஹோது, ஸரீரகிச்சட்டா²னேஸுபி மே ரஜ்ஜுகங் ப³ந்த⁴தா²’’தி வத்வா ஸிவிகாய க³ந்த்வா பொக்க²ரணிதீரே ராஜபல்லங்கே நிஸீதி³. அமச்சாபி வந்தி³த்வா படிக்கமிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோபி அத்தனோ தா³னங் ஆவஜ்ஜேஸி. தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கஸ்ஸ ஆஸனங் உண்ஹாகாரங் த³ஸ்ஸேஸி. ஸக்கோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘மஹாராஜஸ்ஸ வரங் த³த்வா சக்கு²ங் படிபாகதிகங் கரிஸ்ஸாமீ’’தி போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸமீபங் க³ந்த்வா பத³ஸத்³த³மகாஸி. மஹாஸத்தேன ச ‘‘கோ ஏஸோ’’தி வுத்தே –

    Rañño nacirasseva akkhīni āvāṭabhāvaṃ appattāni kambalageṇḍukaṃ viya uggatena maṃsapiṇḍena pūretvā cittakammarūpassa viya ruhiṃsu, vedanā pacchijji. Atha mahāsatto katipāhaṃ pāsāde vasitvā ‘‘kiṃ andhassa rajjenāti amaccānaṃ rajjaṃ niyyātetvā uyyānaṃ gantvā pabbajitvā samaṇadhammaṃ karissāmī’’ti cintetvā amaccānaṃ tamatthaṃ ārocetvā ‘‘mukhadhovanādidāyako eko puriso mayhaṃ santike hotu, sarīrakiccaṭṭhānesupi me rajjukaṃ bandhathā’’ti vatvā sivikāya gantvā pokkharaṇitīre rājapallaṅke nisīdi. Amaccāpi vanditvā paṭikkamiṃsu. Bodhisattopi attano dānaṃ āvajjesi. Tasmiṃ khaṇe sakkassa āsanaṃ uṇhākāraṃ dassesi. Sakko taṃ disvā ‘‘mahārājassa varaṃ datvā cakkhuṃ paṭipākatikaṃ karissāmī’’ti bodhisattassa samīpaṃ gantvā padasaddamakāsi. Mahāsattena ca ‘‘ko eso’’ti vutte –

    ‘‘ஸக்கோஹமஸ்மி தே³விந்தோ³, ஆக³தொஸ்மி தவந்திகே;

    ‘‘Sakkohamasmi devindo, āgatosmi tavantike;

    வரங் வரஸ்ஸு ராஜீஸி, யங் கிஞ்சி மனஸிச்ச²ஸீ’’தி. (ஜா॰ 1.15.71) –

    Varaṃ varassu rājīsi, yaṃ kiñci manasicchasī’’ti. (jā. 1.15.71) –

    வத்வா தேன –

    Vatvā tena –

    ‘‘பஹூதங் மே த⁴னங் ஸக்க, ப³லங் கோஸோ சனப்பகோ;

    ‘‘Pahūtaṃ me dhanaṃ sakka, balaṃ koso canappako;

    அந்த⁴ஸ்ஸ மே ஸதோ தா³னி, மரணஞ்ஞேவ ருச்சதீ’’தி. (ஜா॰ 1.15.72) –

    Andhassa me sato dāni, maraṇaññeva ruccatī’’ti. (jā. 1.15.72) –

    வுத்தே அத² நங் ஸக்கோ ஆஹ – ‘‘ஸிவிராஜ, கிங் பன த்வங் மரிதுகாமோ ஹுத்வா மரணங் ரோசேஸி, உதா³ஹு அந்த⁴பா⁴வேனா’’தி. அந்த⁴பா⁴வேன, தே³வாதி. ‘‘மஹாராஜ, தா³னங் நாம ந கேவலங் ஸம்பராயத்த²மேவ தி³ய்யதி, தி³ட்ட²த⁴ம்மத்தா²யபி பச்சயோ ஹோதி, தஸ்மா தவ தா³னபுஞ்ஞமேவ நிஸ்ஸாய ஸச்சகிரியங் கரோஹி, தஸ்ஸ ப³லேனேவ தே சக்கு² உப்பஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி வுத்தே ‘‘தேன ஹி மயா மஹாதா³னங் ஸுதி³ன்ன’’ந்தி வத்வா ஸச்சகிரியங் கரொந்தோ –

    Vutte atha naṃ sakko āha – ‘‘sivirāja, kiṃ pana tvaṃ maritukāmo hutvā maraṇaṃ rocesi, udāhu andhabhāvenā’’ti. Andhabhāvena, devāti. ‘‘Mahārāja, dānaṃ nāma na kevalaṃ samparāyatthameva diyyati, diṭṭhadhammatthāyapi paccayo hoti, tasmā tava dānapuññameva nissāya saccakiriyaṃ karohi, tassa baleneva te cakkhu uppajjissatī’’ti vutte ‘‘tena hi mayā mahādānaṃ sudinna’’nti vatvā saccakiriyaṃ karonto –

    ‘‘யே மங் யாசிதுமாயந்தி, நானாகொ³த்தா வனிப்³ப³கா;

    ‘‘Ye maṃ yācitumāyanti, nānāgottā vanibbakā;

    யோபி மங் யாசதே தத்த², ஸோபி மே மனஸோ பியோ;

    Yopi maṃ yācate tattha, sopi me manaso piyo;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, சக்கு² மே உபபஜ்ஜதா²’’தி. (ஜா॰ 1.15.74) –

    Etena saccavajjena, cakkhu me upapajjathā’’ti. (jā. 1.15.74) –

    ஆஹ.

    Āha.

    தத்த² யே மந்தி யே மங் யாசிதுமாக³ச்ச²ந்தி, தேஸுபி ஆக³தேஸு யோ இமங் நாம தே³ஹீதி வாசங் நிச்சா²ரெந்தோ மங் யாசதே, ஸோபி மே மனஸோ பியோ. ஏதேனாதி ஸசே மய்ஹங் ஸப்³பே³பி யாசகா பியா, ஸச்சமேவேதங் மயா வுத்தங், ஏதேன மே ஸச்சவசனேன ஏகங் சக்கு² உபபஜ்ஜத² உப்பஜ்ஜதூதி.

    Tattha ye manti ye maṃ yācitumāgacchanti, tesupi āgatesu yo imaṃ nāma dehīti vācaṃ nicchārento maṃ yācate, sopi me manaso piyo. Etenāti sace mayhaṃ sabbepi yācakā piyā, saccamevetaṃ mayā vuttaṃ, etena me saccavacanena ekaṃ cakkhu upapajjatha uppajjatūti.

    அத²ஸ்ஸ வசனஸமனந்தரமேவ பட²மங் சக்கு² உத³பாதி³. ததோ து³தியஸ்ஸ உப்பஜ்ஜனத்தா²ய –

    Athassa vacanasamanantarameva paṭhamaṃ cakkhu udapādi. Tato dutiyassa uppajjanatthāya –

    ‘‘யங் மங் ஸோ யாசிதுங் ஆகா³, தே³ஹி சக்கு²ந்தி ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Yaṃ maṃ so yācituṃ āgā, dehi cakkhunti brāhmaṇo;

    தஸ்ஸ சக்கூ²னி பாதா³ஸிங், ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வனிப்³ப³தோ.

    Tassa cakkhūni pādāsiṃ, brāhmaṇassa vanibbato.

    ‘‘பி⁴ய்யோ மங் ஆவிஸீ பீதி, ஸோமனஸ்ஸஞ்சனப்பகங்;

    ‘‘Bhiyyo maṃ āvisī pīti, somanassañcanappakaṃ;

    ஏதேன ஸச்சவஜ்ஜேன, து³தியங் மே உபபஜ்ஜதா²’’தி. (ஜா॰ 1.15.75-76) –

    Etena saccavajjena, dutiyaṃ me upapajjathā’’ti. (jā. 1.15.75-76) –

    ஆஹ.

    Āha.

    தத்த² யங் மந்தி யோ மங். ஸோதி ஸோ சக்கு²யாசகோ ப்³ராஹ்மணோ. ஆகா³தி ஆக³தோ. வனிப்³ப³தோதி யாசந்தஸ்ஸ. மங் ஆவிஸீதி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ சக்கூ²னி த³த்வா அந்த⁴காலேபி ததா²ரூபங் வேத³னங் அக³ணெத்வா ‘‘அஹோ ஸுதி³ன்னங் மே தா³ன’’ந்தி பச்சவெக்க²ந்தங் மங் பி⁴ய்யோ அதிரேகதரா பீதி ஆவிஸி. ஸோமனஸ்ஸஞ்சனப்பகந்தி அபரிமாணங் ஸோமனஸ்ஸங் உப்பஜ்ஜி. ஏதேனாதி ஸசே ததா³ மம அனப்பகங் பீதிஸோமனஸ்ஸங் உப்பன்னங், ஸச்சமேவேதங் மயா வுத்தங், ஏதேன மே ஸச்சவசனேன து³தியம்பி சக்கு² உபபஜ்ஜதூதி.

    Tattha yaṃ manti yo maṃ. Soti so cakkhuyācako brāhmaṇo. Āgāti āgato. Vanibbatoti yācantassa. Maṃ āvisīti brāhmaṇassa cakkhūni datvā andhakālepi tathārūpaṃ vedanaṃ agaṇetvā ‘‘aho sudinnaṃ me dāna’’nti paccavekkhantaṃ maṃ bhiyyo atirekatarā pīti āvisi. Somanassañcanappakanti aparimāṇaṃ somanassaṃ uppajji. Etenāti sace tadā mama anappakaṃ pītisomanassaṃ uppannaṃ, saccamevetaṃ mayā vuttaṃ, etena me saccavacanena dutiyampi cakkhu upapajjatūti.

    தங்க²ணஞ்ஞேவ து³தியம்பி சக்கு² உத³பாதி³. தானி பனஸ்ஸ சக்கூ²னி நேவ பாகதிகானி, ந தி³ப்³பா³னி. ஸக்கப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஹி தி³ன்னங் சக்கு²ங் புன பாகதிகங் காதுங் ந ஸக்கா, உபஹதசக்கு²னோ ச தி³ப்³ப³சக்கு² நாம நுப்பஜ்ஜதி, வுத்தனயேன பனஸ்ஸ ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானேஸு அவிபரீதங் அத்தனோ தா³னபீதிங் உபாதா³ய பீதிப²ரணவஸேன நிப்³ப³த்தானி ‘‘ஸச்சபாரமிதாசக்கூ²னீ’’தி வுத்தானி. தேன வுத்தங் –

    Taṃkhaṇaññeva dutiyampi cakkhu udapādi. Tāni panassa cakkhūni neva pākatikāni, na dibbāni. Sakkabrāhmaṇassa hi dinnaṃ cakkhuṃ puna pākatikaṃ kātuṃ na sakkā, upahatacakkhuno ca dibbacakkhu nāma nuppajjati, vuttanayena panassa ādimajjhapariyosānesu aviparītaṃ attano dānapītiṃ upādāya pītipharaṇavasena nibbattāni ‘‘saccapāramitācakkhūnī’’ti vuttāni. Tena vuttaṃ –

    65.

    65.

    ‘‘த³த³மானஸ்ஸ தெ³ந்தஸ்ஸ, தி³ன்னதா³னஸ்ஸ மே ஸதோ;

    ‘‘Dadamānassa dentassa, dinnadānassa me sato;

    சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞதா² நத்தி², போ³தி⁴யாயேவ காரணா’’தி.

    Cittassa aññathā natthi, bodhiyāyeva kāraṇā’’ti.

    தத்த² த³த³மானஸ்ஸாதி சக்கூ²னி தா³துங் வேஜ்ஜேன உப்பாடெந்தஸ்ஸ. தெ³ந்தஸ்ஸாதி உப்பாடிதானி தானி ஸக்கப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ஹத்தே² ட²பெந்தஸ்ஸ. தி³ன்னதா³னஸ்ஸாதி சக்கு²தா³னங் தி³ன்னவதோ. சித்தஸ்ஸ அஞ்ஞதா²தி தா³னஜ்ஜா²ஸயஸ்ஸ அஞ்ஞதா²பா⁴வோ. போ³தி⁴யாயேவ காரணாதி தஞ்ச ஸப்³ப³ஞ்ஞுதஞ்ஞாணஸ்ஸேவ ஹேதூதி அத்தோ².

    Tattha dadamānassāti cakkhūni dātuṃ vejjena uppāṭentassa. Dentassāti uppāṭitāni tāni sakkabrāhmaṇassa hatthe ṭhapentassa. Dinnadānassāti cakkhudānaṃ dinnavato. Cittassa aññathāti dānajjhāsayassa aññathābhāvo. Bodhiyāyeva kāraṇāti tañca sabbaññutaññāṇasseva hetūti attho.
