Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பு³த்³த⁴வங்ஸ-அட்ட²கதா² • Buddhavaṃsa-aṭṭhakathā

    8. ஸோபி⁴தபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா

    8. Sobhitabuddhavaṃsavaṇṇanā

    தஸ்ஸ பன அபரபா⁴கே³ தஸ்ஸ ஸாஸனேபி அந்தரஹிதே ஸோபி⁴தோ நாம போ³தி⁴ஸத்தோ கப்பஸதஸஹஸ்ஸாதி⁴கானி சத்தாரி அஸங்க்²யெய்யானி பாரமியோ பூரெத்வா துஸிதபுரே நிப்³ப³த்தித்வா தத்த² யாவதாயுகங் ட²த்வா தே³வேஹி ஆயாசிதோ துஸிதபுரதோ சவித்வா ஸுத⁴ம்மனக³ரே ஸுத⁴ம்மராஜஸ்ஸ குலே ஸுத⁴ம்மாய நாம தே³வியா குச்சி²ஸ்மிங் படிஸந்தி⁴ங் அக்³க³ஹேஸி. ஸோ த³ஸன்னங் மாஸானங் அச்சயேன ஸுத⁴ம்முய்யானே மாதுகுச்சி²தோ பரிஸுத்³த⁴விராஜிதக⁴னமேக⁴படலதோ புண்ணசந்தோ³ விய நிக்க²மி. தஸ்ஸ படிஸந்தி⁴யங் ஜாதியஞ்ச பாடிஹாரியானி புப்³பே³ வுத்தப்பகாரானி.

    Tassa pana aparabhāge tassa sāsanepi antarahite sobhito nāma bodhisatto kappasatasahassādhikāni cattāri asaṅkhyeyyāni pāramiyo pūretvā tusitapure nibbattitvā tattha yāvatāyukaṃ ṭhatvā devehi āyācito tusitapurato cavitvā sudhammanagare sudhammarājassa kule sudhammāya nāma deviyā kucchismiṃ paṭisandhiṃ aggahesi. So dasannaṃ māsānaṃ accayena sudhammuyyāne mātukucchito parisuddhavirājitaghanameghapaṭalato puṇṇacando viya nikkhami. Tassa paṭisandhiyaṃ jātiyañca pāṭihāriyāni pubbe vuttappakārāni.

    ஸோ த³ஸவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸித்வா ஸத்தத்திங்ஸனாடகித்தி²ஸஹஸ்ஸானங் அக்³கா³ய அக்³க³மஹேஸியா மகி²லதே³வியா குச்சி²ஸ்மிங் ஸீஹகுமாரே நாம புத்தே உப்பன்னே சத்தாரி நிமித்தானி தி³ஸ்வா ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ பாஸாதே³யேவ பப்³ப³ஜித்வா தத்தே²வ ஆனாபானஸ்ஸதிஸமாதி⁴ங் பா⁴வெத்வா சத்தாரி ஜா²னானி படிலபி⁴த்வா ஸத்தாஹங் தத்தே²வ பதா⁴னசரியமசரி. ததோ மகி²லமஹாதே³வியா தி³ன்னங் பரமமது⁴ரங் மது⁴பாயாஸங் பரிபு⁴ஞ்ஜித்வா அபி⁴னிக்க²மனத்தா²ய சித்தமுப்பாதே³ஸி – ‘‘அயங் பாஸாதோ³ அலங்கதபடியத்தோ மஹாஜனஸ்ஸ பஸ்ஸந்தஸ்ஸேவ ஆகாஸேன க³ந்த்வா போ³தி⁴ருக்க²ங் மஜ்ஜே²கத்வா பத²வியங் ஓதரது, இமா ச இத்தி²யோ மயி போ³தி⁴மூலே நிஸின்னே அவுத்தா ஸயமேவ பாஸாத³தோ நிக்க²மந்தூ’’தி. ஸஹசித்துப்பாதா³ பாஸாதோ³ ச ஸுத⁴ம்மராஜப⁴வனதோ உப்பதித்வா அஸிதஞ்ஜனஸங்காஸமாகாஸமப்³பு⁴க்³க³ஞ்சி². ஸோ ஸமோஸரிதஸுரபி⁴குஸுமதா³மஸமலங்கதபாஸாத³தலோ ஸகலம்பி க³க³னதலங் ஸமலங்குருமானோ விய கனகரஸதா⁴ராஸதி³ஸருசிரகரனிகரோ தி³வஸகரோ விய ச ஸரத³ஸமயரஜனிகரோ விய ச விரோசமானோ விலம்ப³மானவிவித⁴விசித்தகிங்கிணிகஜாலோ யஸ்ஸ கிர வாதேரிதஸ்ஸ ஸுகுஸலஜனவாதி³தஸ்ஸ பஞ்சங்கி³கஸ்ஸ துரியஸ்ஸ விய ஸத்³தோ³ வக்³கு³ ச ரஜனீயோ ச கமனீயோ ச அஹோஸி.

    So dasavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasitvā sattattiṃsanāṭakitthisahassānaṃ aggāya aggamahesiyā makhiladeviyā kucchismiṃ sīhakumāre nāma putte uppanne cattāri nimittāni disvā sañjātasaṃvego pāsādeyeva pabbajitvā tattheva ānāpānassatisamādhiṃ bhāvetvā cattāri jhānāni paṭilabhitvā sattāhaṃ tattheva padhānacariyamacari. Tato makhilamahādeviyā dinnaṃ paramamadhuraṃ madhupāyāsaṃ paribhuñjitvā abhinikkhamanatthāya cittamuppādesi – ‘‘ayaṃ pāsādo alaṅkatapaṭiyatto mahājanassa passantasseva ākāsena gantvā bodhirukkhaṃ majjhekatvā pathaviyaṃ otaratu, imā ca itthiyo mayi bodhimūle nisinne avuttā sayameva pāsādato nikkhamantū’’ti. Sahacittuppādā pāsādo ca sudhammarājabhavanato uppatitvā asitañjanasaṅkāsamākāsamabbhuggañchi. So samosaritasurabhikusumadāmasamalaṅkatapāsādatalo sakalampi gaganatalaṃ samalaṅkurumāno viya kanakarasadhārāsadisarucirakaranikaro divasakaro viya ca saradasamayarajanikaro viya ca virocamāno vilambamānavividhavicittakiṅkiṇikajālo yassa kira vāteritassa sukusalajanavāditassa pañcaṅgikassa turiyassa viya saddo vaggu ca rajanīyo ca kamanīyo ca ahosi.

    தூ³ரதோ பட்டா²ய ஸுய்யமானேன மது⁴ரேன ஸரேன ஸத்தானங் ஸோதானி ஓத³ஹமானோ க⁴ரசச்சரசதுக்கவீதி²ஆதீ³ஸு ட²த்வா பவத்திதகதா²ஸல்லாபேஸு மனுஸ்ஸேஸு நாதினீசேன நாதிஉச்சேன தருவரவனமத்த²காவிதூ³ரேனாகாஸேன பலோப⁴யமானோ விய தருவரஸாகா²னானாரதனஜுதிவிஸரஸமுஜ்ஜலேன வண்ணேன ஜனநயனானி ஆகட்³டெ⁴ந்தோ விய ச புஞ்ஞானுபா⁴வங் ஸமுக்³கோ⁴ஸயந்தோ விய ச க³க³னதலங் படிபஜ்ஜி. தத்த² நாடகித்தி²யோபி பஞ்சங்கி³கஸ்ஸ வரதுரியஸ்ஸ மது⁴ரேன ஸரேன உபகா³யிங்ஸு சேவ விலபிங்ஸு ச. சதுரங்கி³னீ கிரஸ்ஸ ஸேனாபி அலங்கார-காயாப⁴ரண-ஜுதி-ஸமுத³ய-ஸமுஜ்ஜோதனானாவிராக³-ஸுரபி⁴குஸுமவஸனாப⁴ரணஸோபி⁴தா அமரவரஸேனா விய பரமருசிரத³ஸ்ஸனா த⁴ரணீ விய க³க³னதலேன பாஸாத³ங் பரிவாரெத்வா அக³மாஸி.

    Dūrato paṭṭhāya suyyamānena madhurena sarena sattānaṃ sotāni odahamāno gharacaccaracatukkavīthiādīsu ṭhatvā pavattitakathāsallāpesu manussesu nātinīcena nātiuccena taruvaravanamatthakāvidūrenākāsena palobhayamāno viya taruvarasākhānānāratanajutivisarasamujjalena vaṇṇena jananayanāni ākaḍḍhento viya ca puññānubhāvaṃ samugghosayanto viya ca gaganatalaṃ paṭipajji. Tattha nāṭakitthiyopi pañcaṅgikassa varaturiyassa madhurena sarena upagāyiṃsu ceva vilapiṃsu ca. Caturaṅginī kirassa senāpi alaṅkāra-kāyābharaṇa-juti-samudaya-samujjotanānāvirāga-surabhikusumavasanābharaṇasobhitā amaravarasenā viya paramaruciradassanā dharaṇī viya gaganatalena pāsādaṃ parivāretvā agamāsi.

    ததோ பாஸாதோ³ க³ந்த்வா அட்டா²ஸீதிஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் உஜுவிபுலவட்டக்க²ந்த⁴ங் குஸுமபல்லவமகுலஸமலங்கதங் நாக³ருக்க²ங் மஜ்ஜே²கத்வா ஓதரித்வா பூ⁴மியங் பதிட்ட²ஹி. நாடகித்தி²யோ ச கேனசி அவுத்தாவ ததோ பாஸாத³தோ ஓதரித்வா பக்கமிங்ஸு. அனேககு³ணஸோபி⁴தோ கிர ஸோபி⁴தோபி மஹாபுரிஸோ மஹாஜனகதபரிவாரோயேவ ரத்தியா தீஸு யாமேஸு திஸ்ஸோ விஜ்ஜாயோ உப்பாதே³ஸி. மாரப³லங் பனஸ்ஸ த⁴ம்மதாப³லேனேவ யதா²க³தமக³மாஸி. பாஸாதோ³ பன தத்தே²வ அட்டா²ஸி. ஸோபி⁴தோ பன ப⁴க³வதா ஸம்போ³தி⁴ங் பத்வா – ‘‘அனேகஜாதிஸங்ஸாரங்…பே॰… தண்ஹானங் க²யமஜ்ஜ²கா³’’தி உதா³னங் உதா³னெத்வா போ³தி⁴ஸமீபேயேவ ஸத்தஸத்தாஹங் வீதினாமெத்வா ப்³ரஹ்முனோ த⁴ம்மஜ்ஜே²ஸனங் படிஜானித்வா – ‘‘கஸ்ஸ நு கோ² பட²மங் த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய’’ந்தி பு³த்³த⁴சக்கு²னா ஓலோகெந்தோ அத்தனோ வேமாதிகே கனிட்ட²பா⁴திகே அஸமகுமாரஞ்ச ஸுனெத்தகுமாரஞ்ச தி³ஸ்வா – ‘‘இமே த்³வே குமாரா உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னா க³ம்பீ⁴ரங் நிபுணங் த⁴ம்மங் படிவிஜ்ஜி²துங் ஸமத்தா², ஹந்தா³ஹங் இமேஸங் த⁴ம்மங் தே³ஸெய்ய’’ந்தி ஆகாஸேனாக³ந்த்வா ஸுத⁴ம்முய்யானே ஓதரித்வா த்³வேபி குமாரே உய்யானபாலேன பக்கோஸாபெத்வா தேஹி ஸபரிவாரேஹி பரிவுதோ மஹாஜனமஜ்ஜே² த⁴ம்மசக்கங் பவத்தேஸி. தேன வுத்தங் –

    Tato pāsādo gantvā aṭṭhāsītihatthubbedhaṃ ujuvipulavaṭṭakkhandhaṃ kusumapallavamakulasamalaṅkataṃ nāgarukkhaṃ majjhekatvā otaritvā bhūmiyaṃ patiṭṭhahi. Nāṭakitthiyo ca kenaci avuttāva tato pāsādato otaritvā pakkamiṃsu. Anekaguṇasobhito kira sobhitopi mahāpuriso mahājanakataparivāroyeva rattiyā tīsu yāmesu tisso vijjāyo uppādesi. Mārabalaṃ panassa dhammatābaleneva yathāgatamagamāsi. Pāsādo pana tattheva aṭṭhāsi. Sobhito pana bhagavatā sambodhiṃ patvā – ‘‘anekajātisaṃsāraṃ…pe… taṇhānaṃ khayamajjhagā’’ti udānaṃ udānetvā bodhisamīpeyeva sattasattāhaṃ vītināmetvā brahmuno dhammajjhesanaṃ paṭijānitvā – ‘‘kassa nu kho paṭhamaṃ dhammaṃ deseyya’’nti buddhacakkhunā olokento attano vemātike kaniṭṭhabhātike asamakumārañca sunettakumārañca disvā – ‘‘ime dve kumārā upanissayasampannā gambhīraṃ nipuṇaṃ dhammaṃ paṭivijjhituṃ samatthā, handāhaṃ imesaṃ dhammaṃ deseyya’’nti ākāsenāgantvā sudhammuyyāne otaritvā dvepi kumāre uyyānapālena pakkosāpetvā tehi saparivārehi parivuto mahājanamajjhe dhammacakkaṃ pavattesi. Tena vuttaṃ –

    1.

    1.

    ‘‘ரேவதஸ்ஸ அபரேன, ஸோபி⁴தோ நாம நாயகோ;

    ‘‘Revatassa aparena, sobhito nāma nāyako;

    ஸமாஹிதோ ஸந்தசித்தோ, அஸமோ அப்படிபுக்³க³லோ.

    Samāhito santacitto, asamo appaṭipuggalo.

    2.

    2.

    ‘‘ஸோ ஜினோ ஸககே³ஹம்ஹி, மானஸங் வினிவத்தயி;

    ‘‘So jino sakagehamhi, mānasaṃ vinivattayi;

    பத்வான கேவலங் போ³தி⁴ங், த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி.

    Patvāna kevalaṃ bodhiṃ, dhammacakkaṃ pavattayi.

    3.

    3.

    ‘‘யாவ ஹெட்டா² அவீசிதோ, ப⁴வக்³கா³ சாபி உத்³த⁴தோ;

    ‘‘Yāva heṭṭhā avīcito, bhavaggā cāpi uddhato;

    எத்த²ந்தரே ஏகபரிஸா, அஹோஸி த⁴ம்மதே³ஸனே.

    Etthantare ekaparisā, ahosi dhammadesane.

    4.

    4.

    ‘‘தாய பரிஸாய ஸம்பு³த்³தோ⁴, த⁴ம்மசக்கங் பவத்தயி;

    ‘‘Tāya parisāya sambuddho, dhammacakkaṃ pavattayi;

    க³ணனாய ந வத்தப்³போ³, பட²மாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.

    Gaṇanāya na vattabbo, paṭhamābhisamayo ahū’’ti.

    தத்த² ஸககே³ஹம்ஹீதி அத்தனோ ப⁴வனேயேவ, அந்தோபாஸாத³தலேயேவாதி அத்தோ². மானஸங் வினிவத்தயீதி சித்தங் பரிவத்தேஸி, ஸககே³ஹே ட²த்வா ஸத்ததி³வஸப்³ப⁴ந்தரேயேவ புது²ஜ்ஜனபா⁴வதோ சித்தங் வினிவத்தெத்வா பு³த்³த⁴த்தங் பாபுணீதி அத்தோ². ஹெட்டா²தி ஹெட்ட²தோ. ப⁴வக்³கா³தி அகனிட்ட²ப⁴வனதோ. தாய பரிஸாயாதி தஸ்ஸா பரிஸாய மஜ்ஜே². க³ணனாய ந வத்தப்³போ³தி க³ணனபத²மதீதாதி அத்தோ². பட²மாபி⁴ஸமயோதி பட²மோ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ. அஹூதி க³ணனாய ந வத்தப்³பா³ பரிஸா அஹோஸீதி அத்தோ². ‘‘பட²மே அபி⁴ஸமிங்ஸுயேவா’’திபி பாடோ², தஸ்ஸ பட²மத⁴ம்மதே³ஸனே அபி⁴ஸமிங்ஸு யே ஜனா, தே க³ணனாய ந வத்தப்³பா³தி அத்தோ².

    Tattha sakagehamhīti attano bhavaneyeva, antopāsādataleyevāti attho. Mānasaṃ vinivattayīti cittaṃ parivattesi, sakagehe ṭhatvā sattadivasabbhantareyeva puthujjanabhāvato cittaṃ vinivattetvā buddhattaṃ pāpuṇīti attho. Heṭṭhāti heṭṭhato. Bhavaggāti akaniṭṭhabhavanato. Tāya parisāyāti tassā parisāya majjhe. Gaṇanāya na vattabboti gaṇanapathamatītāti attho. Paṭhamābhisamayoti paṭhamo dhammābhisamayo. Ahūti gaṇanāya na vattabbā parisā ahosīti attho. ‘‘Paṭhame abhisamiṃsuyevā’’tipi pāṭho, tassa paṭhamadhammadesane abhisamiṃsu ye janā, te gaṇanāya na vattabbāti attho.

    அதா²பரேன ஸமயேன ஸுத³ஸ்ஸனநக³ரத்³வாரே சித்தபாடலியா மூலே யமகபாடிஹாரியங் கத்வா நவகனகமணிமயப⁴வனே தாவதிங்ஸப⁴வனே பாரிச்ச²த்தகமூலே பண்டு³கம்ப³லஸிலாதலே நிஸீதி³த்வா அபி⁴த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. தே³ஸனாபரியோஸானே நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங் த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அயங் து³தியோ அபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Athāparena samayena sudassananagaradvāre cittapāṭaliyā mūle yamakapāṭihāriyaṃ katvā navakanakamaṇimayabhavane tāvatiṃsabhavane pāricchattakamūle paṇḍukambalasilātale nisīditvā abhidhammaṃ desesi. Desanāpariyosāne navutikoṭisahassānaṃ dhammābhisamayo ahosi. Ayaṃ dutiyo abhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –

    5.

    5.

    ‘‘ததோ பரம்பி தே³ஸெந்தே, மரூனஞ்ச ஸமாக³மே;

    ‘‘Tato parampi desente, marūnañca samāgame;

    நவுதிகோடிஸஹஸ்ஸானங், து³தியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.

    Navutikoṭisahassānaṃ, dutiyābhisamayo ahū’’ti.

    அதா²பரேன ஸமயேன ஸுத³ஸ்ஸனநக³ரே ஜயஸேனோ நாம ராஜகுமாரோ யோஜனப்பமாணங் விஹாரங் காரெத்வா அஸோகஸ்ஸகண்ணசம்பகனாக³புன்னாக³வகுலஸுரபி⁴சூதபனஸாஸனஸாலகுந்த³- ஸஹகாரகரவீராதி³தருவரனிரந்தரங் ஆராமங் ரோபெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ நிய்யாதேஸி. தா³னானுமோத³னங் கத்வா யாக³ங் வண்ணெத்வா ப⁴க³வா த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி. ததா³ கோடிஸதஸஹஸ்ஸஸத்தனிகாயஸ்ஸ த⁴ம்மாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. அயங் ததியாபி⁴ஸமயோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Athāparena samayena sudassananagare jayaseno nāma rājakumāro yojanappamāṇaṃ vihāraṃ kāretvā asokassakaṇṇacampakanāgapunnāgavakulasurabhicūtapanasāsanasālakunda- sahakārakaravīrāditaruvaranirantaraṃ ārāmaṃ ropetvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa niyyātesi. Dānānumodanaṃ katvā yāgaṃ vaṇṇetvā bhagavā dhammaṃ desesi. Tadā koṭisatasahassasattanikāyassa dhammābhisamayo ahosi. Ayaṃ tatiyābhisamayo ahosi. Tena vuttaṃ –

    6.

    6.

    ‘‘புனாபரங் ராஜபுத்தோ, ஜயஸேனோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Punāparaṃ rājaputto, jayaseno nāma khattiyo;

    ஆராமங் ரோபயித்வான, பு³த்³தே⁴ நிய்யாதயீ ததா³.

    Ārāmaṃ ropayitvāna, buddhe niyyātayī tadā.

    7.

    7.

    ‘‘தஸ்ஸ யாக³ங் பகித்தெந்தோ, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி சக்கு²மா;

    ‘‘Tassa yāgaṃ pakittento, dhammaṃ desesi cakkhumā;

    ததா³ கோடிஸஹஸ்ஸானங், ததியாபி⁴ஸமயோ அஹூ’’தி.

    Tadā koṭisahassānaṃ, tatiyābhisamayo ahū’’ti.

    புன உக்³க³தோ நாம ராஜா ஸுனந்த³னக³ரே ஸுனந்த³ங் நாம விஹாரங் காரெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அதா³ஸி. தஸ்மிங் தா³னே ஏஹிபி⁴க்கு²பப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜிதானங் கோடிஸதங் அரஹந்தானங் ஸன்னிபாதோ , தேஸங் மஜ்ஜே² ஸோபி⁴தோ ப⁴க³வா பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி. அயங் பட²மோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. புன மேக²லானக³ரே த⁴ம்மக³ணோ த⁴ம்மக³ணாராமங் நாம பவராராமங் மஹாவிஹாரங் காரெத்வா பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ த³த்வா ஸஹ ஸப்³ப³பரிக்கா²ரேஹி தா³னங் அதா³ஸி. தஸ்மிங் ஸமாக³மே ஏஹிபி⁴க்கு²பா⁴வேன பப்³ப³ஜிதானங் நவுதியா அரஹந்தகோடீனங் ஸன்னிபாதே பாதிமொக்க²ங் உத்³தி³ஸி. அயங் து³தியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. யதா³ பன ப⁴க³வா த³ஸஸதனயனபுரே வஸ்ஸங் வஸித்வா பவாரணாய ஸுரவரபரிவுதோ ஓதரி, ததா³ அஸீதியா அரஹந்தகோடீஹி ஸத்³தி⁴ங் சதுரங்கி³கே ஸன்னிபாதே பவாரேஸி. அயங் ததியோ ஸன்னிபாதோ அஹோஸி. தேன வுத்தங் –

    Puna uggato nāma rājā sunandanagare sunandaṃ nāma vihāraṃ kāretvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa adāsi. Tasmiṃ dāne ehibhikkhupabbajjāya pabbajitānaṃ koṭisataṃ arahantānaṃ sannipāto , tesaṃ majjhe sobhito bhagavā pātimokkhaṃ uddisi. Ayaṃ paṭhamo sannipāto ahosi. Puna mekhalānagare dhammagaṇo dhammagaṇārāmaṃ nāma pavarārāmaṃ mahāvihāraṃ kāretvā buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa datvā saha sabbaparikkhārehi dānaṃ adāsi. Tasmiṃ samāgame ehibhikkhubhāvena pabbajitānaṃ navutiyā arahantakoṭīnaṃ sannipāte pātimokkhaṃ uddisi. Ayaṃ dutiyo sannipāto ahosi. Yadā pana bhagavā dasasatanayanapure vassaṃ vasitvā pavāraṇāya suravaraparivuto otari, tadā asītiyā arahantakoṭīhi saddhiṃ caturaṅgike sannipāte pavāresi. Ayaṃ tatiyo sannipāto ahosi. Tena vuttaṃ –

    8.

    8.

    ‘‘ஸன்னிபாதா தயோ ஆஸுங், ஸோபி⁴தஸ்ஸ மஹேஸினோ;

    ‘‘Sannipātā tayo āsuṃ, sobhitassa mahesino;

    கீ²ணாஸவானங் விமலானங், ஸந்தசித்தான தாதி³னங்.

    Khīṇāsavānaṃ vimalānaṃ, santacittāna tādinaṃ.

    9.

    9.

    ‘‘உக்³க³தோ நாம ஸோ ராஜா, தா³னங் தே³தி நருத்தமே;

    ‘‘Uggato nāma so rājā, dānaṃ deti naruttame;

    தம்ஹி தா³னே ஸமாக³ஞ்சு²ங், அரஹந்தா ஸதகோடியோ.

    Tamhi dāne samāgañchuṃ, arahantā satakoṭiyo.

    10.

    10.

    ‘‘புனாபரங் புரக³ணோ, தே³தி தா³னங் நருத்தமே;

    ‘‘Punāparaṃ puragaṇo, deti dānaṃ naruttame;

    ததா³ நவுதிகோடீனங், து³தியோ ஆஸி ஸமாக³மோ.

    Tadā navutikoṭīnaṃ, dutiyo āsi samāgamo.

    11.

    11.

    ‘‘தே³வலோகே வஸித்வான, யதா³ ஓரோஹதீ ஜினோ;

    ‘‘Devaloke vasitvāna, yadā orohatī jino;

    ததா³ அஸீதிகோடீனங், ததியோ ஆஸி ஸமாக³மோ’’தி.

    Tadā asītikoṭīnaṃ, tatiyo āsi samāgamo’’ti.

    ததா³ கிர அம்ஹாகங் போ³தி⁴ஸத்தோ ரம்மவதீனக³ரே உப⁴தோ ஸுஜாதோ ‘ஸுஜாதோ’ நாம ப்³ராஹ்மணோ ஹுத்வா ஸோபி⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ த⁴ம்மதே³ஸனங் ஸுத்வா ஸரணேஸு பதிட்டா²ய பு³த்³த⁴ப்பமுக²ஸ்ஸ பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ தேமாஸங் மஹாதா³னமதா³ஸி. ஸோபி நங் ‘‘அனாக³தே கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி. தேன வுத்தங் –

    Tadā kira amhākaṃ bodhisatto rammavatīnagare ubhato sujāto ‘sujāto’ nāma brāhmaṇo hutvā sobhitassa bhagavato dhammadesanaṃ sutvā saraṇesu patiṭṭhāya buddhappamukhassa bhikkhusaṅghassa temāsaṃ mahādānamadāsi. Sopi naṃ ‘‘anāgate gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti byākāsi. Tena vuttaṃ –

    12.

    12.

    ‘‘அஹங் தேன ஸமயேன, ஸுஜாதோ நாம ப்³ராஹ்மணோ;

    ‘‘Ahaṃ tena samayena, sujāto nāma brāhmaṇo;

    ததா³ ஸஸாவகங் பு³த்³த⁴ங், அன்னபானேன தப்பயிங்.

    Tadā sasāvakaṃ buddhaṃ, annapānena tappayiṃ.

    13.

    13.

    ‘‘ஸோபி மங் பு³த்³தோ⁴ ப்³யாகாஸி, ஸோபி⁴தோ லோகனாயகோ;

    ‘‘Sopi maṃ buddho byākāsi, sobhito lokanāyako;

    அபரிமெய்யிதோ கப்பே, அயங் பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aparimeyyito kappe, ayaṃ buddho bhavissati.

    14.

    14.

    ‘‘பதா⁴னங் பத³ஹித்வான…பே॰… ஹெஸ்ஸாம ஸம்முகா² இமங்.

    ‘‘Padhānaṃ padahitvāna…pe… hessāma sammukhā imaṃ.

    15.

    15.

    ‘‘தஸ்ஸாபி வசனங் ஸுத்வா, ஹட்டோ² ஸங்விக்³க³மானஸோ;

    ‘‘Tassāpi vacanaṃ sutvā, haṭṭho saṃviggamānaso;

    தமேவத்த²மனுப்பத்தியா, உக்³க³ங் தி⁴திமகாஸஹ’’ந்தி.

    Tamevatthamanuppattiyā, uggaṃ dhitimakāsaha’’nti.

    தத்த² தமேவத்த²மனுப்பத்தியாதி தஸ்ஸ பு³த்³த⁴த்தஸ்ஸ அனுப்பத்திஅத்த²ங், தஸ்ஸ பன ஸோபி⁴தபு³த்³த⁴ஸ்ஸ – ‘‘அனாக³தே அயங் கோ³தமோ நாம பு³த்³தோ⁴ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி வசனங் ஸுத்வா ‘‘அவிதத²வசனா ஹி பு³த்³தா⁴’’தி பு³த்³த⁴த்தப்பத்திஅத்த²ந்தி அத்தோ². உக்³க³ந்தி திப்³ப³ங் கோ⁴ரங். தி⁴திந்தி வீரியங். அகாஸஹந்தி அகாஸிங் அஹங்.

    Tattha tamevatthamanuppattiyāti tassa buddhattassa anuppattiatthaṃ, tassa pana sobhitabuddhassa – ‘‘anāgate ayaṃ gotamo nāma buddho bhavissatī’’ti vacanaṃ sutvā ‘‘avitathavacanā hi buddhā’’ti buddhattappattiatthanti attho. Ugganti tibbaṃ ghoraṃ. Dhitinti vīriyaṃ. Akāsahanti akāsiṃ ahaṃ.

    தஸ்ஸ பன ஸோபி⁴தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ ஸுத⁴ம்மங் நாம நக³ரங் அஹோஸி, பிதா ஸுத⁴ம்மோ நாம ராஜா, மாதா ஸுத⁴ம்மா நாம தே³வீ, அஸமோ ச ஸுனெத்தோ ச த்³வே அக்³க³ஸாவகா, அனோமோ நாமுபட்டா²கோ, நகுலா ச ஸுஜாதா ச த்³வே அக்³க³ஸாவிகா, நாக³ருக்கோ² போ³தி⁴, அட்ட²பண்ணாஸஹத்து²ப்³பே³த⁴ங் ஸரீரங் அஹோஸி, நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி ஆயுப்பமாணங், மகி²லா நாமஸ்ஸ மஹாதே³வீ, ஸீஹகுமாரோ நாம அத்ரஜோ, நாடகித்தீ²னங் ஸத்தத்திங்ஸஸஹஸ்ஸானி நவவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸி. பாஸாதே³ன அபி⁴னிக்க²மி. ஜயஸேனோ நாம ராஜா உபட்டா²கோ. ஸேதாராமே கிர வஸீதி. தேன வுத்தங் –

    Tassa pana sobhitassa bhagavato sudhammaṃ nāma nagaraṃ ahosi, pitā sudhammo nāma rājā, mātā sudhammā nāma devī, asamo ca sunetto ca dve aggasāvakā, anomo nāmupaṭṭhāko, nakulā ca sujātā ca dve aggasāvikā, nāgarukkho bodhi, aṭṭhapaṇṇāsahatthubbedhaṃ sarīraṃ ahosi, navutivassasahassāni āyuppamāṇaṃ, makhilā nāmassa mahādevī, sīhakumāro nāma atrajo, nāṭakitthīnaṃ sattattiṃsasahassāni navavassasahassāni agāraṃ ajjhāvasi. Pāsādena abhinikkhami. Jayaseno nāma rājā upaṭṭhāko. Setārāme kira vasīti. Tena vuttaṃ –

    16.

    16.

    ‘‘ஸுத⁴ம்மங் நாம நக³ரங், ஸுத⁴ம்மோ நாம க²த்தியோ;

    ‘‘Sudhammaṃ nāma nagaraṃ, sudhammo nāma khattiyo;

    ஸுத⁴ம்மா நாம ஜனிகா, ஸோபி⁴தஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Sudhammā nāma janikā, sobhitassa mahesino.

    21.

    21.

    ‘‘அஸமோ ச ஸுனெத்தோ ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவகா;

    ‘‘Asamo ca sunetto ca, ahesuṃ aggasāvakā;

    அனோமோ நாமுபட்டா²கோ, ஸோபி⁴தஸ்ஸ மஹேஸினோ.

    Anomo nāmupaṭṭhāko, sobhitassa mahesino.

    22.

    22.

    ‘‘நகுலா ச ஸுஜாதா ச, அஹேஸுங் அக்³க³ஸாவிகா;

    ‘‘Nakulā ca sujātā ca, ahesuṃ aggasāvikā;

    பு³ஜ்ஜ²மானோ ச ஸோ பு³த்³தோ⁴, நாக³மூலே அபு³ஜ்ஜ²த².

    Bujjhamāno ca so buddho, nāgamūle abujjhatha.

    24.

    24.

    ‘‘அட்ட²பண்ணாஸரதனங் , அச்சுக்³க³தோ மஹாமுனி;

    ‘‘Aṭṭhapaṇṇāsaratanaṃ , accuggato mahāmuni;

    ஓபா⁴ஸேதி தி³ஸா ஸப்³பா³, ஸதரங்ஸீவ உக்³க³தோ.

    Obhāseti disā sabbā, sataraṃsīva uggato.

    25.

    25.

    ‘‘ததா² ஸுபு²ல்லங் பவனங், நானாக³ந்தே⁴ஹி தூ⁴பிதங்;

    ‘‘Tathā suphullaṃ pavanaṃ, nānāgandhehi dhūpitaṃ;

    ததே²வ தஸ்ஸ பாவசனங், ஸீலக³ந்தே⁴ஹி தூ⁴பிதங்.

    Tatheva tassa pāvacanaṃ, sīlagandhehi dhūpitaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘யதா²பி ஸாக³ரோ நாம, த³ஸ்ஸனேன அதப்பியோ;

    ‘‘Yathāpi sāgaro nāma, dassanena atappiyo;

    ததே²வ தஸ்ஸ பாவசனங், ஸவனேன அதப்பியங்.

    Tatheva tassa pāvacanaṃ, savanena atappiyaṃ.

    27.

    27.

    ‘‘நவுதிவஸ்ஸஸஹஸ்ஸானி , ஆயு விஜ்ஜதி தாவதே³;

    ‘‘Navutivassasahassāni , āyu vijjati tāvade;

    தாவதா திட்ட²மானோ ஸோ, தாரேஸி ஜனதங் ப³ஹுங்.

    Tāvatā tiṭṭhamāno so, tāresi janataṃ bahuṃ.

    28.

    28.

    ‘‘ஓவாத³ங் அனுஸிட்டி²ஞ்ச, த³த்வான ஸேஸகே ஜனே;

    ‘‘Ovādaṃ anusiṭṭhiñca, datvāna sesake jane;

    ஹுதாஸனோவ தாபெத்வா, நிப்³பு³தோ ஸோ ஸஸாவகோ.

    Hutāsanova tāpetvā, nibbuto so sasāvako.

    29.

    29.

    ‘‘ஸோ ச பு³த்³தோ⁴ அஸமஸமோ, தேபி ஸாவகா ப³லப்பத்தா;

    ‘‘So ca buddho asamasamo, tepi sāvakā balappattā;

    ஸப்³ப³ங் தமந்தரஹிதங், நனு ரித்தா ஸப்³ப³ஸங்கா²ரா’’தி.

    Sabbaṃ tamantarahitaṃ, nanu rittā sabbasaṅkhārā’’ti.

    தத்த² ஸதரங்ஸீவாதிஆதி³ச்சோ விய, ஸப்³பா³ தி³ஸா ஓபா⁴ஸேதீதி அத்தோ². பவனந்தி மஹாவனங். தூ⁴பிதந்தி வாஸிதங் க³ந்தி⁴தங். அதப்பியோதி அதித்திகரோ, அதித்திஜனநோ வா. தாவதே³தி தஸ்மிங் காலே, தாவதகங் காலந்தி அத்தோ². தாரேஸீதி தாரயீ. ஓவாத³ந்தி ஸகிங் வாதோ³ ஓவாதோ³ நாம. அனுஸிட்டி²ந்தி புனப்புனங் வசனங் அனுஸிட்டி² நாம. ஸேஸகே ஜனேதி ஸச்சப்படிவேத⁴ங் அப்பத்தஸ்ஸ ஸேஸஜனஸ்ஸ, ஸாமிஅத்தே² பு⁴ம்மவசனங். ஹுதாஸனோவ தாபெத்வாதி அக்³கி³ விய தப்பெத்வா. அயமேவ வா பாடோ², உபாதா³னக்க²யா ப⁴க³வா பரினிப்³பு³தோதி அத்தோ². ஸேஸகா³தா²ஸு ஸப்³ப³த்த² உத்தானமேவாதி.

    Tattha sataraṃsīvātiādicco viya, sabbā disā obhāsetīti attho. Pavananti mahāvanaṃ. Dhūpitanti vāsitaṃ gandhitaṃ. Atappiyoti atittikaro, atittijanano vā. Tāvadeti tasmiṃ kāle, tāvatakaṃ kālanti attho. Tāresīti tārayī. Ovādanti sakiṃ vādo ovādo nāma. Anusiṭṭhinti punappunaṃ vacanaṃ anusiṭṭhi nāma. Sesake janeti saccappaṭivedhaṃ appattassa sesajanassa, sāmiatthe bhummavacanaṃ. Hutāsanova tāpetvāti aggi viya tappetvā. Ayameva vā pāṭho, upādānakkhayā bhagavā parinibbutoti attho. Sesagāthāsu sabbattha uttānamevāti.

    ஸோபி⁴தபு³த்³த⁴வங்ஸவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Sobhitabuddhavaṃsavaṇṇanā niṭṭhitā.

    நிட்டி²தோ ச²ட்டோ² பு³த்³த⁴வங்ஸோ.

    Niṭṭhito chaṭṭho buddhavaṃso.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / பு³த்³த⁴வங்ஸபாளி • Buddhavaṃsapāḷi / 8. ஸோபி⁴தபு³த்³த⁴வங்ஸோ • 8. Sobhitabuddhavaṃso


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact