Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi

    7. ஸோசெய்யஸுத்தங்

    7. Soceyyasuttaṃ

    66. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –

    66. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –

    ‘‘தீணிமானி, பி⁴க்க²வே, ஸோசெய்யானி. கதமானி தீணி? காயஸோசெய்யங், வசீஸோசெய்யங், மனோஸோசெய்யங் – இமானி கோ², பி⁴க்க²வே, தீணி ஸோசெய்யானீ’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –

    ‘‘Tīṇimāni, bhikkhave, soceyyāni. Katamāni tīṇi? Kāyasoceyyaṃ, vacīsoceyyaṃ, manosoceyyaṃ – imāni kho, bhikkhave, tīṇi soceyyānī’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –

    ‘‘காயஸுசிங் வசீஸுசிங் 1, சேதோஸுசிமனாஸவங்;

    ‘‘Kāyasuciṃ vacīsuciṃ 2, cetosucimanāsavaṃ;

    ஸுசிங் ஸோசெய்யஸம்பன்னங், ஆஹு ஸப்³ப³ப்பஹாயின’’ந்தி 3.

    Suciṃ soceyyasampannaṃ, āhu sabbappahāyina’’nti 4.

    அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. ஸத்தமங்.

    Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Sattamaṃ.







    Footnotes:
    1. வாசாஸுசிங் (க॰)
    2. vācāsuciṃ (ka.)
    3. ஆஹு நின்ஹாதபாபகந்தி (அ॰ நி॰ 3.122) யுத்ததரங்
    4. āhu ninhātapāpakanti (a. ni. 3.122) yuttataraṃ



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 7. ஸோசெய்யஸுத்தவண்ணனா • 7. Soceyyasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact