Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / நெத்திப்பகரணபாளி • Nettippakaraṇapāḷi |
13. ஸோத⁴னஹாரவிப⁴ங்கோ³
13. Sodhanahāravibhaṅgo
45. தத்த² கதமோ ஸோத⁴னோ ஹாரோ? ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜிதம்ஹி பஞ்ஹே’’திகா³தா². யதா² ஆயஸ்மா அஜிதோ பாராயனே ப⁴க³வந்தங் பஞ்ஹங் புச்ச²தி –
45. Tattha katamo sodhano hāro? ‘‘Vissajjitamhi pañhe’’tigāthā. Yathā āyasmā ajito pārāyane bhagavantaṃ pañhaṃ pucchati –
‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ, கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதி;
‘‘Kenassu nivuto loko, kenassu nappakāsati;
கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸி, கிங்ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி.
Kissābhilepanaṃ brūsi, kiṃsu tassa mahabbhaya’’nti.
‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ, [அஜிதாதி ப⁴க³வா]
‘‘Avijjāya nivuto loko, [ajitāti bhagavā]
விவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதி;
Vivicchā pamādā nappakāsati;
ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமி, து³க்க²மஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி.
Jappābhilepanaṃ brūmi, dukkhamassa mahabbhaya’’nti.
‘‘கேனஸ்ஸு நிவுதோ லோகோ’’தி பஞ்ஹே ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ’’தி ப⁴க³வா பத³ங் ஸோதே⁴தி, நோ ச ஆரம்ப⁴ங். ‘‘கேனஸ்ஸு நப்பகாஸதீ’’தி பஞ்ஹே ‘‘விவிச்சா² பமாதா³ நப்பகாஸதீ’’தி ப⁴க³வா பத³ங் ஸோதே⁴தி, நோ ச ஆரம்ப⁴ங். ‘‘கிஸ்ஸாபி⁴லேபனங் ப்³ரூஸீ’’தி பஞ்ஹே ‘‘ஜப்பாபி⁴லேபனங் ப்³ரூமீ’’தி ப⁴க³வா பத³ங் ஸோதே⁴தி, நோ ச ஆரம்ப⁴ங். ‘‘கிங்ஸு தஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி பஞ்ஹே ‘‘து³க்க²மஸ்ஸ மஹப்³ப⁴ய’’ந்தி ஸுத்³தோ⁴ ஆரம்போ⁴. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘அவிஜ்ஜாய நிவுதோ லோகோ’’தி.
‘‘Kenassu nivuto loko’’ti pañhe ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti bhagavā padaṃ sodheti, no ca ārambhaṃ. ‘‘Kenassu nappakāsatī’’ti pañhe ‘‘vivicchā pamādā nappakāsatī’’ti bhagavā padaṃ sodheti, no ca ārambhaṃ. ‘‘Kissābhilepanaṃ brūsī’’ti pañhe ‘‘jappābhilepanaṃ brūmī’’ti bhagavā padaṃ sodheti, no ca ārambhaṃ. ‘‘Kiṃsu tassa mahabbhaya’’nti pañhe ‘‘dukkhamassa mahabbhaya’’nti suddho ārambho. Tenāha bhagavā ‘‘avijjāya nivuto loko’’ti.
‘‘ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதா, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]
‘‘Savanti sabbadhi sotā, [iccāyasmā ajito]
ஸோதானங் கிங் நிவாரணங்;
Sotānaṃ kiṃ nivāraṇaṃ;
ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூஹி, கேன ஸோதா பிதீ⁴யரே’’தி.
Sotānaṃ saṃvaraṃ brūhi, kena sotā pidhīyare’’ti.
‘‘யானி ஸோதானி லோகஸ்மிங், [அஜிதாதி ப⁴க³வா]
‘‘Yāni sotāni lokasmiṃ, [ajitāti bhagavā]
ஸதி தேஸங் நிவாரணங்;
Sati tesaṃ nivāraṇaṃ;
ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூமி, பஞ்ஞாயேதே பிதீ⁴யரே’’தி.
Sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyete pidhīyare’’ti.
‘‘ஸவந்தி ஸப்³ப³தி⁴ ஸோதா, ஸோதானங் கிங் நிவாரண’’ந்தி பஞ்ஹே ‘‘யானி ஸோதானி லோகஸ்மிங், ஸதி தேஸங் நிவாரண’’ந்தி ப⁴க³வா பத³ங் ஸோதே⁴தி, நோ ச ஆரம்ப⁴ங். ‘‘ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூஹி, கேன ஸோதா பிதீ⁴யரே’’தி பஞ்ஹே ‘‘ஸோதானங் ஸங்வரங் ப்³ரூமி, பஞ்ஞாயேதே பிதீ⁴யரே’’தி ஸுத்³தோ⁴ ஆரம்போ⁴. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘யானி ஸோதானி லோகஸ்மி’’ந்தி.
‘‘Savanti sabbadhi sotā, sotānaṃ kiṃ nivāraṇa’’nti pañhe ‘‘yāni sotāni lokasmiṃ, sati tesaṃ nivāraṇa’’nti bhagavā padaṃ sodheti, no ca ārambhaṃ. ‘‘Sotānaṃ saṃvaraṃ brūhi, kena sotā pidhīyare’’ti pañhe ‘‘sotānaṃ saṃvaraṃ brūmi, paññāyete pidhīyare’’ti suddho ārambho. Tenāha bhagavā ‘‘yāni sotāni lokasmi’’nti.
‘‘பஞ்ஞா சேவ ஸதி ச, [இச்சாயஸ்மா அஜிதோ]
‘‘Paññā ceva sati ca, [iccāyasmā ajito]
ஏதங் மே புட்டோ² பப்³ரூஹி, கத்தே²தங் உபருஜ்ஜ²தீ’’தி.
Etaṃ me puṭṭho pabrūhi, katthetaṃ uparujjhatī’’ti.
பஞ்ஹே –
Pañhe –
‘‘யமேதங் பஞ்ஹங் அபுச்சி², அஜித தங் வதா³மி தே;
‘‘Yametaṃ pañhaṃ apucchi, ajita taṃ vadāmi te;
யத்த² நாமஞ்ச ரூபஞ்ச, அஸேஸங் உபருஜ்ஜ²தி;
Yattha nāmañca rūpañca, asesaṃ uparujjhati;
விஞ்ஞாணஸ்ஸ நிரோதே⁴ன, எத்தே²தங் உபருஜ்ஜ²தீ’’தி.
Viññāṇassa nirodhena, etthetaṃ uparujjhatī’’ti.
ஸுத்³தோ⁴ ஆரம்போ⁴. தேனாஹ ப⁴க³வா ‘‘யமேதங் பஞ்ஹங் அபுச்சீ²’’தி. யத்த² ஏவங் ஸுத்³தோ⁴ ஆரம்போ⁴, ஸோ பஞ்ஹோ விஸஜ்ஜிதோ ப⁴வதி. யத்த² பன ஆரம்போ⁴ அஸுத்³தோ⁴, ந தாவ ஸோ பஞ்ஹோ விஸஜ்ஜிதோ ப⁴வதி. தேனாஹ ஆயஸ்மா மஹாகச்சாயனோ ‘‘விஸ்ஸஜ்ஜிதம்ஹி பஞ்ஹே’’தி.
Suddho ārambho. Tenāha bhagavā ‘‘yametaṃ pañhaṃ apucchī’’ti. Yattha evaṃ suddho ārambho, so pañho visajjito bhavati. Yattha pana ārambho asuddho, na tāva so pañho visajjito bhavati. Tenāha āyasmā mahākaccāyano ‘‘vissajjitamhi pañhe’’ti.
நியுத்தோ ஸோத⁴னோ ஹாரோ.
Niyutto sodhano hāro.
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / நெத்திப்பகரண-அட்ட²கதா² • Nettippakaraṇa-aṭṭhakathā / 13. ஸோத⁴னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 13. Sodhanahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திப்பகரண-டீகா • Nettippakaraṇa-ṭīkā / 13. ஸோத⁴னஹாரவிப⁴ங்க³வண்ணனா • 13. Sodhanahāravibhaṅgavaṇṇanā
டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / கு²த்³த³கனிகாய (டீகா) • Khuddakanikāya (ṭīkā) / நெத்திவிபா⁴வினீ • Nettivibhāvinī / 13. ஸோத⁴னஹாரவிப⁴ங்க³விபா⁴வனா • 13. Sodhanahāravibhaṅgavibhāvanā