Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā |
[410] 5. ஸோமத³த்தஜாதகவண்ணனா
[410] 5. Somadattajātakavaṇṇanā
யோ மங் புரே பச்சுட்³டே³தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ அஞ்ஞதரங் மஹல்லகங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ஸோ கிரேகங் ஸாமணேரங் பப்³பா³ஜேஸி, ஸாமணேரோ தஸ்ஸ உபகாரகோ ஹுத்வா ததா²ரூபேன ரோகே³ன காலமகாஸி. மஹல்லகோ தஸ்மிங் காலகதே ரோத³ந்தோ பரிதே³வந்தோ விசரதி. தங் தி³ஸ்வா பி⁴க்கூ² த⁴ம்மஸபா⁴யங் கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ஆவுஸோ, அஸுகமஹல்லகோ ஸாமணேரஸ்ஸ காலகிரியாய ரோத³ந்தோ பரிதே³வந்தோ விசரதி, மரணஸ்ஸதிகம்மட்டா²னரஹிதோ மஞ்ஞே’’தி. ஸத்தா² ஆக³ந்த்வா ‘‘காய நுத்த², பி⁴க்க²வே, ஏதரஹி கதா²ய ஸன்னிஸின்னா’’தி புச்சி²த்வா ‘‘இமாய நாமா’’தி வுத்தே ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ இமஸ்மிங் மதே ரோதி³யேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.
Yomaṃ pure paccuḍḍetīti idaṃ satthā jetavane viharanto aññataraṃ mahallakaṃ ārabbha kathesi. So kirekaṃ sāmaṇeraṃ pabbājesi, sāmaṇero tassa upakārako hutvā tathārūpena rogena kālamakāsi. Mahallako tasmiṃ kālakate rodanto paridevanto vicarati. Taṃ disvā bhikkhū dhammasabhāyaṃ kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘āvuso, asukamahallako sāmaṇerassa kālakiriyāya rodanto paridevanto vicarati, maraṇassatikammaṭṭhānarahito maññe’’ti. Satthā āgantvā ‘‘kāya nuttha, bhikkhave, etarahi kathāya sannisinnā’’ti pucchitvā ‘‘imāya nāmā’’ti vutte ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa imasmiṃ mate rodiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.
அதீதே பா³ராணஸியங் ப்³ரஹ்மத³த்தே ரஜ்ஜங் காரெந்தே போ³தி⁴ஸத்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனே ஸக்கத்தங் காரேஸி. அதே²கோ காஸிகா³மவாஸீ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலோ காமே பஹாய ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜித்வா உஞ்சா²சரியாய வனமூலப²லாப²லேஹி யாபெந்தோ வாஸங் கப்பேஸி. ஏகதி³வஸங் ப²லாப²லத்தா²ய க³தோ ஏகங் ஹத்தி²சா²பங் தி³ஸ்வா அத்தனோ அஸ்ஸமங் ஆனெத்வா புத்தட்டா²னே ட²பெத்வா ஸோமத³த்தோதிஸ்ஸ நாமங் கத்வா திணபண்ணானி கா²தா³பெந்தோ படிஜக்³கி³. ஸோ வயப்பத்தோ மஹாஸரீரோ ஹுத்வா ஏகதி³வஸங் ப³ஹுங் போ⁴ஜனங் க³ஹெத்வா அஜீரகேன து³ப்³ப³லோ அஹோஸி. தாபஸோ தங் அஸ்ஸமபதே³ கத்வா ப²லாப²லத்தா²ய க³தோ, தஸ்மிங் அனாக³தேயேவ ஹத்தி²போதகோ காலமகாஸி. தாபஸோ ப²லாப²லங் க³ஹெத்வா ஆக³ச்ச²ந்தோ ‘‘அஞ்ஞேஸு தி³வஸேஸு மே புத்தோ பச்சுக்³க³மனங் கரோதி, அஜ்ஜ ந தி³ஸ்ஸதி, கஹங் நு கோ² க³தோ’’தி பரிதே³வந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –
Atīte bārāṇasiyaṃ brahmadatte rajjaṃ kārente bodhisatto tāvatiṃsabhavane sakkattaṃ kāresi. Atheko kāsigāmavāsī brāhmaṇamahāsālo kāme pahāya himavantaṃ pavisitvā isipabbajjaṃ pabbajitvā uñchācariyāya vanamūlaphalāphalehi yāpento vāsaṃ kappesi. Ekadivasaṃ phalāphalatthāya gato ekaṃ hatthichāpaṃ disvā attano assamaṃ ānetvā puttaṭṭhāne ṭhapetvā somadattotissa nāmaṃ katvā tiṇapaṇṇāni khādāpento paṭijaggi. So vayappatto mahāsarīro hutvā ekadivasaṃ bahuṃ bhojanaṃ gahetvā ajīrakena dubbalo ahosi. Tāpaso taṃ assamapade katvā phalāphalatthāya gato, tasmiṃ anāgateyeva hatthipotako kālamakāsi. Tāpaso phalāphalaṃ gahetvā āgacchanto ‘‘aññesu divasesu me putto paccuggamanaṃ karoti, ajja na dissati, kahaṃ nu kho gato’’ti paridevanto paṭhamaṃ gāthamāha –
105.
105.
‘‘யோ மங் புரே பச்சுட்³டே³தி, அரஞ்ஞே தூ³ரமாயதோ;
‘‘Yo maṃ pure paccuḍḍeti, araññe dūramāyato;
ஸோ ந தி³ஸ்ஸதி மாதங்கோ³, ஸோமத³த்தோ குஹிங் க³தோ’’தி.
So na dissati mātaṅgo, somadatto kuhiṃ gato’’ti.
தத்த² புரேதி இதோ புரே. பச்சுட்³டே³தீதி பச்சுக்³க³ச்ச²தி. அரஞ்ஞே தூ³ரந்தி இமஸ்மிங் நிம்மனுஸ்ஸே அரஞ்ஞே மங் தூ³ரங் பச்சுட்³டே³தி. ஆயதோதி ஆயாமஸம்பன்னோ.
Tattha pureti ito pure. Paccuḍḍetīti paccuggacchati. Araññe dūranti imasmiṃ nimmanusse araññe maṃ dūraṃ paccuḍḍeti. Āyatoti āyāmasampanno.
ஏவங் பரிதே³வமானோ ஆக³ந்த்வா தங் சங்கமனகோடியங் பதிதங் தி³ஸ்வா க³லே க³ஹெத்வா பரிதே³வமானோ து³தியங் கா³த²மாஹ –
Evaṃ paridevamāno āgantvā taṃ caṅkamanakoṭiyaṃ patitaṃ disvā gale gahetvā paridevamāno dutiyaṃ gāthamāha –
106.
106.
‘‘அயங் வா ஸோ மதோ ஸேதி, அல்லஸிங்க³ங்வ வச்சி²தோ;
‘‘Ayaṃ vā so mato seti, allasiṅgaṃva vacchito;
பூ⁴ம்யா நிபதிதோ ஸேதி, அமரா வத குஞ்ஜரோ’’தி.
Bhūmyā nipatito seti, amarā vata kuñjaro’’ti.
தத்த² அயங் வாதி விபா⁴வனத்தே² வா-ஸத்³தோ³. அயமேவ ஸோ, ந அஞ்ஞோதி தங் விபா⁴வெந்தோ ஏவமாஹ. அல்லஸிங்க³ந்தி மாலுவலதாய அக்³க³பவாலங். வச்சி²தோதி சி²ன்னோ, கி³ம்ஹகாலே மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயே தத்தவாலிகாபுலினே நகே²ன சி²ந்தி³த்வா பாதிதோ மாலுவலதாய அங்குரோ வியாதி வுத்தங் ஹோதி. பூ⁴ம்யாதி பூ⁴மியங். அமரா வதாதி மதோ வத, ‘‘அமரீ’’திபி பாடோ².
Tattha ayaṃ vāti vibhāvanatthe vā-saddo. Ayameva so, na aññoti taṃ vibhāvento evamāha. Allasiṅganti māluvalatāya aggapavālaṃ. Vacchitoti chinno, gimhakāle majjhanhikasamaye tattavālikāpuline nakhena chinditvā pātito māluvalatāya aṅkuro viyāti vuttaṃ hoti. Bhūmyāti bhūmiyaṃ. Amarā vatāti mato vata, ‘‘amarī’’tipi pāṭho.
தஸ்மிங் க²ணே ஸக்கோ லோகங் ஓலோகெந்தோ தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் தாபஸோ புத்ததா³ரங் பஹாய பப்³ப³ஜிதோ, இதா³னி ஹத்தி²போதகே புத்தஸஞ்ஞங் கத்வா பரிதே³வதி, ஸங்வேஜெத்வா நங் ஸதிங் படிலபா⁴பெஸ்ஸாமீ’’தி தஸ்ஸ அஸ்ஸமபத³ங் ஆக³ந்த்வா ஆகாஸே டி²தோவ ததியங் கா³த²மாஹ –
Tasmiṃ khaṇe sakko lokaṃ olokento taṃ disvā ‘‘ayaṃ tāpaso puttadāraṃ pahāya pabbajito, idāni hatthipotake puttasaññaṃ katvā paridevati, saṃvejetvā naṃ satiṃ paṭilabhāpessāmī’’ti tassa assamapadaṃ āgantvā ākāse ṭhitova tatiyaṃ gāthamāha –
107.
107.
‘‘அனகா³ரியுபேதஸ்ஸ , விப்பமுத்தஸ்ஸ தே ஸதோ;
‘‘Anagāriyupetassa , vippamuttassa te sato;
ஸமணஸ்ஸ ந தங் ஸாது⁴, யங் பேதமனுஸோசஸீ’’தி.
Samaṇassa na taṃ sādhu, yaṃ petamanusocasī’’ti.
அத²ஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா தாபஸோ சதுத்த²ங் கா³த²மாஹ –
Athassa vacanaṃ sutvā tāpaso catutthaṃ gāthamāha –
108.
108.
‘‘ஸங்வாஸேன ஹவே ஸக்க, மனுஸ்ஸஸ்ஸ மிக³ஸ்ஸ வா;
‘‘Saṃvāsena have sakka, manussassa migassa vā;
ஹத³யே ஜாயதே பேமங், தங் ந ஸக்கா அஸோசிது’’ந்தி.
Hadaye jāyate pemaṃ, taṃ na sakkā asocitu’’nti.
தத்த² மிக³ஸ்ஸ வாதி இமஸ்மிங் டா²னே ஸப்³பே³பி திரச்சா²னா ‘‘மிகா³’’தி வுத்தா. தந்தி பியாயிதங் ஸத்தங்.
Tattha migassa vāti imasmiṃ ṭhāne sabbepi tiracchānā ‘‘migā’’ti vuttā. Tanti piyāyitaṃ sattaṃ.
அத² நங் ஓவத³ந்தோ ஸக்கோ த்³வே கா³தா² அபா⁴ஸி –
Atha naṃ ovadanto sakko dve gāthā abhāsi –
109.
109.
‘‘மதங் மரிஸ்ஸங் ரோத³ந்தி, யே ருத³ந்தி லபந்தி ச;
‘‘Mataṃ marissaṃ rodanti, ye rudanti lapanti ca;
தஸ்மா த்வங் இஸி மா ரோதி³, ரோதி³தங் மோக⁴மாஹு ஸந்தோ.
Tasmā tvaṃ isi mā rodi, roditaṃ moghamāhu santo.
110.
110.
‘‘கந்தி³தேன ஹவே ப்³ரஹ்மே, மதோ பேதோ ஸமுட்ட²ஹே;
‘‘Kanditena have brahme, mato peto samuṭṭhahe;
ஸப்³பே³ ஸங்க³ம்ம ரோதா³ம, அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஞாதகே’’தி.
Sabbe saṅgamma rodāma, aññamaññassa ñātake’’ti.
தத்த² யே ருத³ந்தி லபந்தி சாதி ப்³ரஹ்மே யே ஸத்தா ரோத³ந்தி பரிதே³வந்தி ச, ஸப்³பே³ தே மதங், யோ ச மரிஸ்ஸதி, தங் ரோத³ந்தி, தேஸங்யேவ ஏவங் ரோத³ந்தானங் அஸ்ஸுஸுக்க²னகாலோ நத்தி², தஸ்மா த்வங் இஸி மா ரோதி³. கிங்காரணா? ரோதி³தங் மோக⁴மாஹு ஸந்தோ, பண்டி³தா ஹி ‘‘ரோதி³தங் நிப்ப²ல’’ந்தி வத³ந்தி. மதோ பேதோதி யதி³ ஏஸ பேதோதி ஸங்க்²யங் க³தோ மதோ ரோதி³தேன ஸமுட்ட²ஹெய்ய, ஏவங் ஸந்தே ஸப்³பே³பி மயங் ஸமாக³ந்த்வா அஞ்ஞமஞ்ஞஸ்ஸ ஞாதகே ரோதா³ம, கிங் நிக்கம்மா அச்சா²மாதி.
Tattha ye rudanti lapanti cāti brahme ye sattā rodanti paridevanti ca, sabbe te mataṃ, yo ca marissati, taṃ rodanti, tesaṃyeva evaṃ rodantānaṃ assusukkhanakālo natthi, tasmā tvaṃ isi mā rodi. Kiṃkāraṇā? Roditaṃ moghamāhu santo, paṇḍitā hi ‘‘roditaṃ nipphala’’nti vadanti. Mato petoti yadi esa petoti saṅkhyaṃ gato mato roditena samuṭṭhaheyya, evaṃ sante sabbepi mayaṃ samāgantvā aññamaññassa ñātake rodāma, kiṃ nikkammā acchāmāti.
தாபஸோ ஸக்கஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா ஸதிங் படிலபி⁴த்வா விக³தஸோகோ அஸ்ஸூனி புஞ்சி²த்வா ஸக்கஸ்ஸ து²திவஸேன ஸேஸகா³தா² ஆஹ –
Tāpaso sakkassa vacanaṃ sutvā satiṃ paṭilabhitvā vigatasoko assūni puñchitvā sakkassa thutivasena sesagāthā āha –
111.
111.
‘‘ஆதி³த்தங் வத மங் ஸந்தங், க⁴தஸித்தங்வ பாவகங்;
‘‘Ādittaṃ vata maṃ santaṃ, ghatasittaṃva pāvakaṃ;
வாரினா விய ஓஸிஞ்சங், ஸப்³ப³ங் நிப்³பா³பயே த³ரங்.
Vārinā viya osiñcaṃ, sabbaṃ nibbāpaye daraṃ.
112.
112.
‘‘அப்³ப³ஹீ வத மே ஸல்லங், யமாஸி ஹத³யஸ்ஸிதங்;
‘‘Abbahī vata me sallaṃ, yamāsi hadayassitaṃ;
யோ மே ஸோகபரேதஸ்ஸ, புத்தஸோகங் அபானுதி³.
Yo me sokaparetassa, puttasokaṃ apānudi.
113.
113.
‘‘ஸோஹங் அப்³பூ³ள்ஹஸல்லொஸ்மி, வீதஸோகோ அனாவிலோ;
‘‘Sohaṃ abbūḷhasallosmi, vītasoko anāvilo;
ந ஸோசாமி ந ரோதா³மி, தவ ஸுத்வான வாஸவா’’தி.
Na socāmi na rodāmi, tava sutvāna vāsavā’’ti.
தா ஹெட்டா² வுத்தத்தா²யேவ. ஏவங் ஸக்கோ தாபஸஸ்ஸ ஓவாத³ங் த³த்வா ஸகட்டா²னமேவ க³தோ.
Tā heṭṭhā vuttatthāyeva. Evaṃ sakko tāpasassa ovādaṃ datvā sakaṭṭhānameva gato.
ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ ஹத்தி²போதகோ ஸாமணேரோ அஹோஸி, தாபஸோ மஹல்லகோ, ஸக்கோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.
Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā hatthipotako sāmaṇero ahosi, tāpaso mahallako, sakko pana ahameva ahosi’’nti.
ஸோமத³த்தஜாதகவண்ணனா பஞ்சமா.
Somadattajātakavaṇṇanā pañcamā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 410. ஸோமத³த்தஜாதகங் • 410. Somadattajātakaṃ