Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
2. ஸோமனஸ்ஸசரியாவண்ணனா
2. Somanassacariyāvaṇṇanā
7. து³தியே இந்த³பத்தே² புருத்தமேதி ஏவங்னாமகே நக³ரவரே. காமிதோதி மாதாபிதுஆதீ³ஹி ‘‘அஹோ வத ஏகோ புத்தோ உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி ஏவங் சிரகாலே பத்தி²தோ. த³யிதோதி பியாயிதோ. ஸோமனஸ்ஸோதி விஸ்ஸுதோதி ‘‘ஸோமனஸ்ஸோ’’தி ஏவங் பகாஸனாமோ.
7. Dutiye indapatthe puruttameti evaṃnāmake nagaravare. Kāmitoti mātāpituādīhi ‘‘aho vata eko putto uppajjeyyā’’ti evaṃ cirakāle patthito. Dayitoti piyāyito. Somanassoti vissutoti ‘‘somanasso’’ti evaṃ pakāsanāmo.
8. ஸீலவாதி த³ஸகுஸலகம்மபத²ஸீலேன சேவ ஆசாரஸீலேன ச ஸமன்னாக³தோ. கு³ணஸம்பன்னோதி ஸத்³தா⁴பா³ஹுஸச்சாதி³கு³ணேஹி உபேதோ, பரிபுண்ணோ வா. கல்யாணபடிபா⁴னவாதி தங்தங்இதிகத்தப்³ப³ஸாத⁴னேன உபாயகோஸல்லஸங்கா²தேன ச ஸுந்த³ரேன படிபா⁴னேன ஸமன்னாக³தோ. வுட்³டா⁴பசாயீதி மாதாபிதரோ குலே ஜெட்டா²தி ஏவங் யே ஜாதிவுட்³டா⁴, யே ச ஸீலாதி³கு³ணேஹி வுட்³டா⁴, தேஸங் அபசாயனஸீலோ. ஹிரீமாதி பாபஜிகு³ச்ச²னலக்க²ணாய ஹிரியா ஸமன்னாக³தோ. ஸங்க³ஹேஸு ச கோவிதோ³தி தா³னபியவசனஅத்த²சரியாஸமானத்ததாஸங்கா²தேஹி சதூஹி ஸங்க³ஹவத்தூ²ஹி யதா²ரஹங் ஸத்தானங் ஸங்க³ண்ஹனேஸு குஸலோ. ஏவரூபோ ரேணுஸ்ஸ நாம குருராஜஸ்ஸ புத்தோ ஸோமனஸ்ஸோதி விஸ்ஸுதோ யதா³ ஹோமீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.
8.Sīlavāti dasakusalakammapathasīlena ceva ācārasīlena ca samannāgato. Guṇasampannoti saddhābāhusaccādiguṇehi upeto, paripuṇṇo vā. Kalyāṇapaṭibhānavāti taṃtaṃitikattabbasādhanena upāyakosallasaṅkhātena ca sundarena paṭibhānena samannāgato. Vuḍḍhāpacāyīti mātāpitaro kule jeṭṭhāti evaṃ ye jātivuḍḍhā, ye ca sīlādiguṇehi vuḍḍhā, tesaṃ apacāyanasīlo. Hirīmāti pāpajigucchanalakkhaṇāya hiriyā samannāgato. Saṅgahesu ca kovidoti dānapiyavacanaatthacariyāsamānattatāsaṅkhātehi catūhi saṅgahavatthūhi yathārahaṃ sattānaṃ saṅgaṇhanesu kusalo. Evarūpo reṇussa nāma kururājassa putto somanassoti vissuto yadā homīti sambandho.
9. தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ பதிகரோதி தேன குருராஜேன பதி அபி⁴க்க²ணங் உபகத்தப்³ப³பா⁴வேன பதிகரோ வல்லபோ⁴. குஹகதாபஸோதி அஸந்தகு³ணஸம்பா⁴வனலக்க²ணேன கோஹஞ்ஞேன ஜீவிதகப்பனகோ ஏகோ தாபஸோ, தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸக்காதப்³போ³ அஹோஸி. ஆராமந்தி ப²லாராமங், யத்த² ஏளாலுகலாபு³கும்ப⁴ண்ட³திபுஸாதி³வல்லிப²லானி சேவ தண்டு³லெய்யகாதி³ஸாகஞ்ச ரோபீயதி. மாலாவச்ச²ந்தி ஜாதிஅதிமுத்தகாதி³புப்ப²க³ச்ச²ங், தேன புப்பா²ராமங் த³ஸ்ஸேதி. எத்த² ச ஆராமங் கத்வா தத்த² மாலாவச்ச²ஞ்ச யதா²வுத்தப²லவச்ச²ஞ்ச ரோபெத்வா ததோ லத்³த⁴த⁴னங் ஸங்ஹரித்வா ட²பெந்தோ ஜீவதீதி அத்தோ² வேதி³தப்³போ³.
9.Tassa rañño patikaroti tena kururājena pati abhikkhaṇaṃ upakattabbabhāvena patikaro vallabho. Kuhakatāpasoti asantaguṇasambhāvanalakkhaṇena kohaññena jīvitakappanako eko tāpaso, tassa rañño sakkātabbo ahosi. Ārāmanti phalārāmaṃ, yattha eḷālukalābukumbhaṇḍatipusādivalliphalāni ceva taṇḍuleyyakādisākañca ropīyati. Mālāvacchanti jātiatimuttakādipupphagacchaṃ, tena pupphārāmaṃ dasseti. Ettha ca ārāmaṃ katvā tattha mālāvacchañca yathāvuttaphalavacchañca ropetvā tato laddhadhanaṃ saṃharitvā ṭhapento jīvatīti attho veditabbo.
தத்ராயங் அனுபுப்³பி³கதா² – ததா³ மஹாரக்கி²தோ நாம தாபஸோ பஞ்சஸததாபஸபரிவாரோ ஹிமவந்தே வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய ஜனபத³சாரிகங் சரந்தோ இந்த³பத்த²னக³ரங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா ஸபரிஸோ பிண்டா³ய சரந்தோ ராஜத்³வாரங் பாபுணி. ராஜா இஸிக³ணங் தி³ஸ்வா இரியாபதே² பஸன்னோ அலங்கதமஹாதலே நிஸீதா³பெத்வா பணீதேனாஹாரேன பரிவிஸித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் வஸ்ஸாரத்தங் மம உய்யானேயேவ வஸதா²’’தி வத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் உய்யானங் க³ந்த்வா வஸனட்டா²னானி காரெத்வா பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே த³த்வா நிக்க²மி. ததோ பட்டா²ய ஸப்³பே³பி தே ராஜனிவேஸனே பு⁴ஞ்ஜந்தி.
Tatrāyaṃ anupubbikathā – tadā mahārakkhito nāma tāpaso pañcasatatāpasaparivāro himavante vasitvā loṇambilasevanatthāya janapadacārikaṃ caranto indapatthanagaraṃ patvā rājuyyāne vasitvā sapariso piṇḍāya caranto rājadvāraṃ pāpuṇi. Rājā isigaṇaṃ disvā iriyāpathe pasanno alaṅkatamahātale nisīdāpetvā paṇītenāhārena parivisitvā ‘‘bhante, imaṃ vassārattaṃ mama uyyāneyeva vasathā’’ti vatvā tehi saddhiṃ uyyānaṃ gantvā vasanaṭṭhānāni kāretvā pabbajitaparikkhāre datvā nikkhami. Tato paṭṭhāya sabbepi te rājanivesane bhuñjanti.
ராஜா பன அபுத்தகோ புத்தே பத்தே²தி, புத்தா நுப்பஜ்ஜந்தி. வஸ்ஸாரத்தச்சயேன மஹாரக்கி²தோ ‘‘ஹிமவந்தங் க³மிஸ்ஸாமா’’தி ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா ரஞ்ஞா கதஸக்காரஸம்மானோ நிக்க²மித்வா அந்தராமக்³கே³ மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயே மக்³கா³ ஓக்கம்ம ஏகஸ்ஸ ஸந்த³ச்சா²யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஹெட்டா² ஸபரிஸோ நிஸீதி³. தாபஸா கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் – ‘‘ராஜா அபுத்தகோ, ஸாது⁴ வதஸ்ஸ ஸசே ராஜபுத்தங் லபெ⁴ய்யா’’தி. மஹாரக்கி²தோ தங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴விஸ்ஸதி நு கோ² ரஞ்ஞோ புத்தோ, உதா³ஹு நோ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ‘‘மா தும்ஹே சிந்தயித்த², அஜ்ஜ பச்சூஸகாலே ஏகோ தே³வபுத்தோ சவித்வா ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்திஸ்ஸதீ’’தி ஆஹ.
Rājā pana aputtako putte pattheti, puttā nuppajjanti. Vassārattaccayena mahārakkhito ‘‘himavantaṃ gamissāmā’’ti rājānaṃ āpucchitvā raññā katasakkārasammāno nikkhamitvā antarāmagge majjhanhikasamaye maggā okkamma ekassa sandacchāyassa rukkhassa heṭṭhā sapariso nisīdi. Tāpasā kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ – ‘‘rājā aputtako, sādhu vatassa sace rājaputtaṃ labheyyā’’ti. Mahārakkhito taṃ kathaṃ sutvā ‘‘bhavissati nu kho rañño putto, udāhu no’’ti upadhārento ‘‘bhavissatī’’ti ñatvā ‘‘mā tumhe cintayittha, ajja paccūsakāle eko devaputto cavitvā rañño aggamahesiyā kucchimhi nibbattissatī’’ti āha.
தங் ஸுத்வா ஏகோ கூடஜடிலோ ‘‘இதா³னி ராஜகுலூபகோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தாபஸானங் க³மனகாலே கி³லானாலயங் கத்வா நிபஜ்ஜித்வா ‘‘ஏஹி க³ச்சா²மா’’தி வுத்தே ‘‘ந ஸக்கோமீ’’தி ஆஹ. மஹாரக்கி²தோ தஸ்ஸ நிபன்னகாரணங் ஞத்வா ‘‘யதா³ ஸக்கோஸி, ததா³ ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி இஸிக³ணங் ஆதா³ய ஹிமவந்தமேவ க³தோ. குஹகோ நிவத்தித்வா வேகே³ன க³ந்த்வா ராஜத்³வாரே ட²த்வா ‘‘மஹாரக்கி²தஸ்ஸ உபட்டா²கதாபஸோ ஆக³தோ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபெத்வா ரஞ்ஞா வேகே³ன பக்கோஸாபிதோ பாஸாத³ங் அபி⁴ருய்ஹ பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. ராஜா தங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ இஸீனங் ஆரொக்³யங் புச்சி²த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அதிகி²ப்பங் நிவத்தித்த², கேனத்தே²ன ஆக³தத்தா²’’தி ஆஹ.
Taṃ sutvā eko kūṭajaṭilo ‘‘idāni rājakulūpako bhavissāmī’’ti cintetvā tāpasānaṃ gamanakāle gilānālayaṃ katvā nipajjitvā ‘‘ehi gacchāmā’’ti vutte ‘‘na sakkomī’’ti āha. Mahārakkhito tassa nipannakāraṇaṃ ñatvā ‘‘yadā sakkosi, tadā āgaccheyyāsī’’ti isigaṇaṃ ādāya himavantameva gato. Kuhako nivattitvā vegena gantvā rājadvāre ṭhatvā ‘‘mahārakkhitassa upaṭṭhākatāpaso āgato’’ti rañño ārocāpetvā raññā vegena pakkosāpito pāsādaṃ abhiruyha paññatte āsane nisīdi. Rājā taṃ vanditvā ekamantaṃ nisinno isīnaṃ ārogyaṃ pucchitvā ‘‘bhante, atikhippaṃ nivattittha, kenatthena āgatatthā’’ti āha.
மஹாராஜ, இஸிக³ணோ ஸுக²னிஸின்னோ ‘‘ஸாது⁴ வதஸ்ஸ ஸசே ரஞ்ஞோ வங்ஸானுரக்க²கோ புத்தோ உப்பஜ்ஜெய்யா’’தி கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸி. அஹங் தங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴விஸ்ஸதி நு கோ² ரஞ்ஞோ புத்தோ, உதா³ஹு நோ’’தி தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஓலோகெந்தோ ‘‘மஹித்³தி⁴கோ தே³வபுத்தோ சவித்வா அக்³க³மஹேஸியா ஸுத⁴ம்மாய குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்திஸ்ஸதீ’’தி தி³ஸ்வா ‘‘அஜானந்தா க³ப்³ப⁴ங் நாஸெய்யுங், ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமி தாவ ந’’ந்தி தும்ஹாகங் கத²னத்தா²ய ஆக³தோ, கதி²தங் வோ மயா, க³ச்சா²மஹ’’ந்தி. ராஜா ‘‘ப⁴ந்தே, ந ஸக்கா க³ந்து’’ந்தி ஹட்ட²துட்டோ² பஸன்னசித்தோ குஹகதாபஸங் உய்யானங் நெத்வா வஸனட்டா²னங் ஸங்வித³ஹித்வா அதா³ஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ராஜகுலே பு⁴ஞ்ஜந்தோ வஸதி, ‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²கோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி.
Mahārāja, isigaṇo sukhanisinno ‘‘sādhu vatassa sace rañño vaṃsānurakkhako putto uppajjeyyā’’ti kathaṃ samuṭṭhāpesi. Ahaṃ taṃ kathaṃ sutvā ‘‘bhavissati nu kho rañño putto, udāhu no’’ti dibbacakkhunā olokento ‘‘mahiddhiko devaputto cavitvā aggamahesiyā sudhammāya kucchimhi nibbattissatī’’ti disvā ‘‘ajānantā gabbhaṃ nāseyyuṃ, ācikkhissāmi tāva na’’nti tumhākaṃ kathanatthāya āgato, kathitaṃ vo mayā, gacchāmaha’’nti. Rājā ‘‘bhante, na sakkā gantu’’nti haṭṭhatuṭṭho pasannacitto kuhakatāpasaṃ uyyānaṃ netvā vasanaṭṭhānaṃ saṃvidahitvā adāsi. So tato paṭṭhāya rājakule bhuñjanto vasati, ‘‘dibbacakkhuko’’tvevassa nāmaṃ ahosi.
ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனதோ சவித்வா தத்த² படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி, ஜாதஸ்ஸ ச நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘ஸோமனஸ்ஸோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ குமாரபரிஹாரேன வட்³ட⁴தி. குஹகதாபஸோபி உய்யானஸ்ஸ ஏகபஸ்ஸே நானப்பகாரங் ஸூபெய்யஸாகஞ்ச ப²லவல்லிஆத³யோ ச ரோபெத்வா பண்ணிகானங் ஹத்தே² விக்கிணந்தோ த⁴னங் ஸங்ஹரதி. அத² போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸத்தவஸ்ஸிககாலே ரஞ்ஞோ பச்சந்தோ குபிதோ. ஸோ ‘‘தாத, தி³ப்³ப³சக்கு²தாபஸே மா பமஜ்ஜா’’தி குமாரங் படிச்சா²பெத்வா பச்சந்தங் வூபஸமேதுங் க³தோ.
Tadā bodhisatto tāvatiṃsabhavanato cavitvā tattha paṭisandhiṃ gaṇhi, jātassa ca nāmaggahaṇadivase ‘‘somanasso’’ti nāmaṃ kariṃsu. So kumāraparihārena vaḍḍhati. Kuhakatāpasopi uyyānassa ekapasse nānappakāraṃ sūpeyyasākañca phalavalliādayo ca ropetvā paṇṇikānaṃ hatthe vikkiṇanto dhanaṃ saṃharati. Atha bodhisattassa sattavassikakāle rañño paccanto kupito. So ‘‘tāta, dibbacakkhutāpase mā pamajjā’’ti kumāraṃ paṭicchāpetvā paccantaṃ vūpasametuṃ gato.
10-13. அதே²கதி³வஸங் குமாரோ ‘‘ஜடிலங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி உய்யானங் க³ந்த்வா கூடஜடிலங் ஏகங் க³ந்தி⁴ககாஸாவங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி த்³வே க⁴டே க³ஹெத்வா ஸாகவத்து²ஸ்மிங் உத³கங் ஸிஞ்சந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் கூடஜடிலோ அத்தனோ ஸமணத⁴ம்மங் அகத்வா பண்ணிககம்மங் கரோதீ’’தி ஞத்வா ‘‘கிங் கரோஸி பண்ணிகக³ஹபதிகா’’தி தங் லஜ்ஜாபெத்வா அவந்தி³த்வா ஏவ நிக்க²மி.
10-13. Athekadivasaṃ kumāro ‘‘jaṭilaṃ passissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā kūṭajaṭilaṃ ekaṃ gandhikakāsāvaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā ubhohi hatthehi dve ghaṭe gahetvā sākavatthusmiṃ udakaṃ siñcantaṃ disvā ‘‘ayaṃ kūṭajaṭilo attano samaṇadhammaṃ akatvā paṇṇikakammaṃ karotī’’ti ñatvā ‘‘kiṃ karosi paṇṇikagahapatikā’’ti taṃ lajjāpetvā avanditvā eva nikkhami.
கூடஜடிலோ ‘‘அயங் இதா³னேவ ஏவரூபோ, பச்சா² ‘கோ ஜானாதி கிங் கரிஸ்ஸதீ’தி இதா³னேவ நங் நாஸேதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா ரஞ்ஞோ ஆக³மனகாலே பாஸாணப²லகங் ஏகமந்தங் கி²பித்வா பானீயக⁴டங் பி⁴ந்தி³த்வா பண்ணஸாலாய திணானி விகிரித்வா ஸரீரங் தேலேன மக்கெ²த்வா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா ஸஸீஸங் பாருபித்வா மஹாது³க்க²ப்பத்தோ விய மஞ்சே நிபஜ்ஜி. ராஜா ஆக³ந்த்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா நிவேஸனங் அபவிஸித்வாவ ‘‘மம ஸாமிகங் தி³ப்³ப³சக்கு²கங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி பண்ணஸாலத்³வாரங் க³ந்த்வா தங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி அந்தோ பவிஸித்வா தங் நிபன்னகங் தி³ஸ்வா பாதே³ பரிமஜ்ஜந்தோ புச்சி² – ‘‘கேன, த்வங் ப⁴ந்தே, ஏவங் விஹேடி²தோ, கமஜ்ஜ யமலோகங் நேமி, தங் மே ஸீக⁴ங் ஆசிக்கா²’’தி.
Kūṭajaṭilo ‘‘ayaṃ idāneva evarūpo, pacchā ‘ko jānāti kiṃ karissatī’ti idāneva naṃ nāsetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā rañño āgamanakāle pāsāṇaphalakaṃ ekamantaṃ khipitvā pānīyaghaṭaṃ bhinditvā paṇṇasālāya tiṇāni vikiritvā sarīraṃ telena makkhetvā paṇṇasālaṃ pavisitvā sasīsaṃ pārupitvā mahādukkhappatto viya mañce nipajji. Rājā āgantvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā nivesanaṃ apavisitvāva ‘‘mama sāmikaṃ dibbacakkhukaṃ passissāmī’’ti paṇṇasāladvāraṃ gantvā taṃ vippakāraṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho eta’’nti anto pavisitvā taṃ nipannakaṃ disvā pāde parimajjanto pucchi – ‘‘kena, tvaṃ bhante, evaṃ viheṭhito, kamajja yamalokaṃ nemi, taṃ me sīghaṃ ācikkhā’’ti.
தங் ஸுத்வா கூடஜடிலோ நித்து²னந்தோ உட்டா²ய தி³ட்டோ², மஹாராஜ, த்வங் மே, பஸ்ஸித்வா தயி விஸ்ஸாஸேன அஹங் இமங் விப்பகாரங் பத்தோ, தவ புத்தேனம்ஹி ஏவங் விஹேடி²தோதி. தங் ஸுத்வா ராஜா சோரகா⁴தகே ஆணாபேஸி – ‘‘க³ச்ச²த² குமாரஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா ஸரீரஞ்சஸ்ஸ க²ண்டா³க²ண்டி³கங் சி²ந்தி³த்வா ரதி²யா ரதி²யங் விகிரதா²’’தி. தே மாதரா அலங்கரித்வா அத்தனோ அங்கே நிஸீதா³பிதங் குமாரங் ஆகட்³டி⁴ங்ஸு – ‘‘ரஞ்ஞா தே வதோ⁴ ஆணத்தோ’’தி. குமாரோ மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ மாது அங்கதோ வுட்டா²ய – ‘‘ரஞ்ஞோ மங் த³ஸ்ஸேத², ஸந்தி ராஜகிச்சானீ’’தி ஆஹ. தே குமாரஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா மாரேதுங் அவிஸஹந்தா கோ³ணங் விய ரஜ்ஜுயா பரிகட்³ட⁴ந்தா நெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். தேன வுத்தங் ‘‘தமஹங் தி³ஸ்வான குஹக’’ந்திஆதி³.
Taṃ sutvā kūṭajaṭilo nitthunanto uṭṭhāya diṭṭho, mahārāja, tvaṃ me, passitvā tayi vissāsena ahaṃ imaṃ vippakāraṃ patto, tava puttenamhi evaṃ viheṭhitoti. Taṃ sutvā rājā coraghātake āṇāpesi – ‘‘gacchatha kumārassa sīsaṃ chinditvā sarīrañcassa khaṇḍākhaṇḍikaṃ chinditvā rathiyā rathiyaṃ vikirathā’’ti. Te mātarā alaṅkaritvā attano aṅke nisīdāpitaṃ kumāraṃ ākaḍḍhiṃsu – ‘‘raññā te vadho āṇatto’’ti. Kumāro maraṇabhayatajjito mātu aṅkato vuṭṭhāya – ‘‘rañño maṃ dassetha, santi rājakiccānī’’ti āha. Te kumārassa vacanaṃ sutvā māretuṃ avisahantā goṇaṃ viya rajjuyā parikaḍḍhantā netvā rañño dassesuṃ. Tena vuttaṃ ‘‘tamahaṃ disvāna kuhaka’’ntiādi.
தத்த² து²ஸராஸிங்வ அதண்டு³லந்தி தண்டு³லகணேஹி விரஹிதங் து²ஸராஸிங் விய, து³மங்வ ருக்க²ங் விய, அந்தோ மஹாஸுஸிரங். கத³லிங்வ அஸாரகங் ஸீலாதி³ஸாரரஹிதங் தாபஸங் அஹங் தி³ஸ்வா நத்தி² இமஸ்ஸ ஸதங் ஸாதூ⁴னங் ஜா²னாதி³த⁴ம்மோ. கஸ்மா? ஸாமஞ்ஞா ஸமணபா⁴வா ஸீலமத்ததோபி அபக³தோ பரிஹீனோ அயங், ததா² ஹி அயங் ஹிரீஸுக்கத⁴ம்மஜஹிதோ பஜஹிதஹிரிஸங்கா²தஸுக்கத⁴ம்மோ. ஜீவிதவுத்திகாரணாதி ‘‘கேவலங் ஜீவிதஸ்ஸேவ ஹேது அயங் தாபஸலிங்கே³ன சரதீ’’தி சிந்தேஸிந்தி த³ஸ்ஸேதி. பரந்திஹீதி பரந்தோ பச்சந்தோ நிவாஸபூ⁴தோ ஏதேஸங் அத்தீ²தி பரந்தினோ, ஸீமந்தரிகவாஸினோ. தேஹி பரந்தீஹி அடவிகேஹி பச்சந்ததே³ஸோ கோ²பி⁴தோ அஹோஸி. தங் பச்சந்தகோபங் நிஸேதே⁴துங் வூபஸமேதுங் க³ச்ச²ந்தோ மம பிதா குருராஜா ‘‘தாத ஸோமனஸ்ஸகுமார, மய்ஹங் ஸாமிகங் உக்³க³தாபனங் கோ⁴ரதபங் பரமஸந்திந்த்³ரியங் ஜடிலங் மா பமஜ்ஜி. ஸோ ஹி அம்ஹாகங் ஸப்³ப³காமத³தோ³, தஸ்மா யதி³ச்ச²கங் சித்தருசியங் தஸ்ஸ சித்தானுகூலங் பவத்தேஹி அனுவத்தேஹீ’’தி ததா³ மங் அனுஸாஸீதி த³ஸ்ஸேதி.
Tattha thusarāsiṃva ataṇḍulanti taṇḍulakaṇehi virahitaṃ thusarāsiṃ viya, dumaṃva rukkhaṃ viya, anto mahāsusiraṃ. Kadaliṃva asārakaṃ sīlādisārarahitaṃ tāpasaṃ ahaṃ disvā natthi imassa sataṃ sādhūnaṃ jhānādidhammo. Kasmā? Sāmaññā samaṇabhāvā sīlamattatopi apagato parihīno ayaṃ, tathā hi ayaṃ hirīsukkadhammajahito pajahitahirisaṅkhātasukkadhammo. Jīvitavuttikāraṇāti ‘‘kevalaṃ jīvitasseva hetu ayaṃ tāpasaliṅgena caratī’’ti cintesinti dasseti. Parantihīti paranto paccanto nivāsabhūto etesaṃ atthīti parantino, sīmantarikavāsino. Tehi parantīhi aṭavikehi paccantadeso khobhito ahosi. Taṃ paccantakopaṃ nisedhetuṃ vūpasametuṃ gacchanto mama pitā kururājā ‘‘tāta somanassakumāra, mayhaṃ sāmikaṃ uggatāpanaṃ ghoratapaṃ paramasantindriyaṃ jaṭilaṃ mā pamajji. So hi amhākaṃ sabbakāmadado, tasmā yadicchakaṃ cittaruciyaṃ tassa cittānukūlaṃ pavattehi anuvattehī’’ti tadā maṃ anusāsīti dasseti.
14. தமஹங் க³ந்த்வானுபட்டா²னந்தி பிது வசனங் அனதிக்கந்தோ தங் கூடதாபஸங் உபட்டா²னத்த²ங் க³ந்த்வா தங் ஸாகவத்து²ஸ்மிங் உத³கங் ஆஸிஞ்சந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘பண்ணிகோ அய’’ந்தி ச ஞத்வா கச்சி தே, க³ஹபதி, குஸலந்தி, க³ஹபதி, தே ஸரீரஸ்ஸ கச்சி குஸலங் குஸலமேவ, ததா² ஹி ஸாகவத்து²ஸ்மிங் உத³கங் ஆஸிஞ்சஸி. கிங் வா தவ ஹிரஞ்ஞங் வா ஸுவண்ணங் வா ஆஹரீயது, ததா² ஹி பண்ணிகவுத்திங் அனுதிட்ட²ஸீதி இத³ங் வசனங் அபா⁴ஸிங்.
14.Tamahaṃ gantvānupaṭṭhānanti pitu vacanaṃ anatikkanto taṃ kūṭatāpasaṃ upaṭṭhānatthaṃ gantvā taṃ sākavatthusmiṃ udakaṃ āsiñcantaṃ disvā ‘‘paṇṇiko aya’’nti ca ñatvā kacci te, gahapati, kusalanti, gahapati, te sarīrassa kacci kusalaṃ kusalameva, tathā hi sākavatthusmiṃ udakaṃ āsiñcasi. Kiṃ vā tava hiraññaṃ vā suvaṇṇaṃ vā āharīyatu, tathā hi paṇṇikavuttiṃ anutiṭṭhasīti idaṃ vacanaṃ abhāsiṃ.
15. தேன ஸோ குபிதோ ஆஸீதி தேன மயா வுத்தக³ஹபதிவாதே³ன ஸோ மானநிஸ்ஸிதோ மானங் அல்லீனோ குஹகோ மய்ஹங் குபிதோ குத்³தோ⁴ அஹோஸி. குத்³தோ⁴ ச ஸமானோ ‘‘கா⁴தாபேமி துவங் அஜ்ஜ, ரட்டா² பப்³பா³ஜயாமி வா’’தி ஆஹ.
15.Tenaso kupito āsīti tena mayā vuttagahapativādena so mānanissito mānaṃ allīno kuhako mayhaṃ kupito kuddho ahosi. Kuddho ca samāno ‘‘ghātāpemi tuvaṃ ajja, raṭṭhā pabbājayāmi vā’’ti āha.
தத்த² துவங் அஜ்ஜாதி, த்வங் அஜ்ஜ, இதா³னியேவ ரஞ்ஞோ ஆக³தகாலேதி அத்தோ².
Tattha tuvaṃ ajjāti, tvaṃ ajja, idāniyeva rañño āgatakāleti attho.
16. நிஸேத⁴யித்வா பச்சந்தந்தி பச்சந்தங் வூபஸமெத்வா நக³ரங் அபவிட்டோ² தங்க²ணஞ்ஞேவ உய்யானங் க³ந்த்வா குஹகங் குஹகதாபஸங் கச்சி தே, ப⁴ந்தே, க²மனீயங், ஸம்மானோ தே பவத்திதோதி குமாரேன தே ஸம்மானோ பவத்திதோ அஹோஸி.
16.Nisedhayitvā paccantanti paccantaṃ vūpasametvā nagaraṃ apaviṭṭho taṅkhaṇaññeva uyyānaṃ gantvā kuhakaṃ kuhakatāpasaṃ kacci te, bhante, khamanīyaṃ, sammāno te pavattitoti kumārena te sammāno pavattito ahosi.
17. குமாரோ யதா² நாஸியோதி யதா² குமாரோ நாஸியோ நாஸேதப்³போ³ கா⁴தாபேதப்³போ³, ததா² ஸோ பாபோ தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஆசிக்கி². ஆணாபேஸீதி மய்ஹங் ஸாமிகே இமஸ்மிங் தி³ப்³ப³சக்கு²தாபஸே ஸதி கிங் மம ந நிப்ப²ஜ்ஜதி, தஸ்மா புத்தேன மே அத்தோ² நத்தி², ததோபி அயமேவ ஸெய்யோதி சிந்தெத்வா ஆணாபேஸி.
17.Kumāro yathā nāsiyoti yathā kumāro nāsiyo nāsetabbo ghātāpetabbo, tathā so pāpo tassa rañño ācikkhi. Āṇāpesīti mayhaṃ sāmike imasmiṃ dibbacakkhutāpase sati kiṃ mama na nipphajjati, tasmā puttena me attho natthi, tatopi ayameva seyyoti cintetvā āṇāpesi.
18. கிந்தி ? ஸீஸங் தத்தே²வ சி²ந்தி³த்வாதி யஸ்மிங் டா²னே தங் குமாரங் பஸ்ஸத², தத்தே²வ தஸ்ஸ ஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா ஸரீரஞ்சஸ்ஸ கத்வான சதுக²ண்டி³கங் சதுரோ க²ண்டே³ கத்வா ரதி²யா ரதி²யங் நீயந்தா வீதி²தோ வீதி²ங் விக்கி²பந்தா த³ஸ்ஸேத². கஸ்மா? ஸா க³தி ஜடிலஹீளிதாதி யேஹி அயங் ஜடிலோ ஹீளிதோ, தேஸங் ஜடிலஹீளிதானங் ஸா க³தி ஸா நிப்ப²த்தி ஸோ விபாகோதி. ஜடிலஹீளிதாதி வா ஜடிலஹீளனஹேது ஸா தஸ்ஸ நிப்ப²த்தீதி ஏவஞ்செத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³.
18. Kinti ? Sīsaṃ tattheva chinditvāti yasmiṃ ṭhāne taṃ kumāraṃ passatha, tattheva tassa sīsaṃ chinditvā sarīrañcassa katvāna catukhaṇḍikaṃ caturo khaṇḍe katvā rathiyā rathiyaṃ nīyantā vīthito vīthiṃ vikkhipantā dassetha. Kasmā? Sā gati jaṭilahīḷitāti yehi ayaṃ jaṭilo hīḷito, tesaṃ jaṭilahīḷitānaṃ sā gati sā nipphatti so vipākoti. Jaṭilahīḷitāti vā jaṭilahīḷanahetu sā tassa nipphattīti evañcettha attho daṭṭhabbo.
19. தத்தா²தி தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஆணாயங், தஸ்மிங் வா தாபஸஸ்ஸ பரிப⁴வே. காரணிகாதி கா⁴தகா, சோரகா⁴தகாதி அத்தோ². சண்டா³தி குரூரா. லுத்³தா³தி ஸுதா³ருணா. அகாருணாதி தஸ்ஸேவ வேவசனங் கதங். ‘‘அகருணா’’திபி பாளி, நிக்கருணாதி அத்தோ². மாது அங்கே நிஸின்னஸ்ஸாதி மம மாது ஸுத⁴ம்மாய தே³வியா உச்ச²ங்கே³ நிஸின்னஸ்ஸ. ‘‘நிஸின்னஸ்ஸா’’தி அனாத³ரே ஸாமிவசனங். ஆகட்³டி⁴த்வா நயந்தி மந்தி மாதரா அலங்கரித்வா அத்தனோ அங்கே நிஸீதா³பிதங் மங் ராஜாணாய தே சோரகா⁴தகா கோ³ணங் விய ரஜ்ஜுயா ஆகட்³டி⁴த்வா ஆகா⁴தனங் நயந்தி. குமாரே பன நீயமானே தா³ஸிக³ணபரிவுதா ஸத்³தி⁴ங் ஓரோதே⁴ஹி ஸுத⁴ம்மா தே³வீ நாக³ராபி ‘‘மயங் நிரபராத⁴ங் குமாரங் மாரேதுங் ந த³ஸ்ஸாமா’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங்யேவ அக³மங்ஸு.
19.Tatthāti tassa rañño āṇāyaṃ, tasmiṃ vā tāpasassa paribhave. Kāraṇikāti ghātakā, coraghātakāti attho. Caṇḍāti kurūrā. Luddāti sudāruṇā. Akāruṇāti tasseva vevacanaṃ kataṃ. ‘‘Akaruṇā’’tipi pāḷi, nikkaruṇāti attho. Mātu aṅke nisinnassāti mama mātu sudhammāya deviyā ucchaṅge nisinnassa. ‘‘Nisinnassā’’ti anādare sāmivacanaṃ. Ākaḍḍhitvā nayanti manti mātarā alaṅkaritvā attano aṅke nisīdāpitaṃ maṃ rājāṇāya te coraghātakā goṇaṃ viya rajjuyā ākaḍḍhitvā āghātanaṃ nayanti. Kumāre pana nīyamāne dāsigaṇaparivutā saddhiṃ orodhehi sudhammā devī nāgarāpi ‘‘mayaṃ niraparādhaṃ kumāraṃ māretuṃ na dassāmā’’ti tena saddhiṃyeva agamaṃsu.
20. ப³ந்த⁴தங் கா³ள்ஹப³ந்த⁴னந்தி கா³ள்ஹப³ந்த⁴னங் ப³ந்த⁴ந்தானங் தேஸங் காரணிகபுரிஸானங். ராஜகிரியானி அத்தி² மேதி மயா ரஞ்ஞோ வத்தப்³பா³னி ராஜகிச்சானி அத்தி². தஸ்மா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேத² மங் கி²ப்பந்தி தேஸங் அஹங் ஏவங் வசனங் அவசங்.
20.Bandhataṃ gāḷhabandhananti gāḷhabandhanaṃ bandhantānaṃ tesaṃ kāraṇikapurisānaṃ. Rājakiriyāni atthi meti mayā rañño vattabbāni rājakiccāni atthi. Tasmā rañño dassetha maṃ khippanti tesaṃ ahaṃ evaṃ vacanaṃ avacaṃ.
21. ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸயிங்ஸு, பாபஸ்ஸ பாபஸேவினோதி அத்தனா பாபஸீலஸ்ஸ லாமகாசாரஸ்ஸ கூடதாபஸஸ்ஸ ஸேவனதோ பாபஸேவினோ ரஞ்ஞோ மங் த³ஸ்ஸயிங்ஸு. தி³ஸ்வான தங் ஸஞ்ஞாபேஸிந்தி தங் மம பிதரங் குருராஜானங் பஸ்ஸித்வா ‘‘கஸ்மா மங், தே³வ, மாராபேஸீ’’தி வத்வா தேன ‘‘கஸ்மா ச பன த்வங் மய்ஹங் ஸாமிகங் தி³ப்³ப³சக்கு²தாபஸங் க³ஹபதிவாதே³ன ஸமுதா³சரி. இத³ஞ்சித³ஞ்ச விப்பகாரங் கரீ’’தி வுத்தே ‘‘தே³வ, க³ஹபதிஞ்ஞேவ ‘க³ஹபதீ’தி வத³ந்தஸ்ஸ கோ மய்ஹங் தோ³ஸோ’’தி வத்வா தஸ்ஸ நானாவிதா⁴னி மாலாவச்சா²னி ரோபெத்வா புப்ப²பண்ணப²லாப²லாதீ³னங் விக்கிணனங் ஹத்த²தோ சஸ்ஸ தானி தே³வஸிகங் விக்கிணந்தேஹி மாலாகாரபண்ணிகேஹி ஸத்³த³ஹாபெத்வா ‘‘மாலாவத்து²பண்ணவத்தூ²னி உபதா⁴ரேதா²’’தி வத்வா பண்ணஸாலஞ்சஸ்ஸ பவிஸித்வா புப்பா²தி³விக்கியலத்³த⁴ங் கஹாபணகப⁴ண்டி³கங் அத்தனோ புரிஸேஹி நீஹராபெத்வா ராஜானங் ஸஞ்ஞாபேஸிங் தஸ்ஸ கூடதாபஸபா⁴வங் ஜானாபேஸிங். மமஞ்ச வஸமானயிந்தி தேன ஸஞ்ஞாபனேன ‘‘ஸச்சங் கோ² பன குமாரோ வத³தி, அயங் கூடதாபஸோ புப்³பே³ அப்பிச்சோ² விய ஹுத்வா இதா³னி மஹாபரிக்³க³ஹோ ஜாதோ’’தி யதா² தஸ்மிங் நிப்³பி³ன்னோ மம வஸே வத்ததி, ஏவங் ராஜானங் மம வஸமானேஸிங்.
21.Rañño dassayiṃsu, pāpassa pāpasevinoti attanā pāpasīlassa lāmakācārassa kūṭatāpasassa sevanato pāpasevino rañño maṃ dassayiṃsu. Disvāna taṃ saññāpesinti taṃ mama pitaraṃ kururājānaṃ passitvā ‘‘kasmā maṃ, deva, mārāpesī’’ti vatvā tena ‘‘kasmā ca pana tvaṃ mayhaṃ sāmikaṃ dibbacakkhutāpasaṃ gahapativādena samudācari. Idañcidañca vippakāraṃ karī’’ti vutte ‘‘deva, gahapatiññeva ‘gahapatī’ti vadantassa ko mayhaṃ doso’’ti vatvā tassa nānāvidhāni mālāvacchāni ropetvā pupphapaṇṇaphalāphalādīnaṃ vikkiṇanaṃ hatthato cassa tāni devasikaṃ vikkiṇantehi mālākārapaṇṇikehi saddahāpetvā ‘‘mālāvatthupaṇṇavatthūni upadhārethā’’ti vatvā paṇṇasālañcassa pavisitvā pupphādivikkiyaladdhaṃ kahāpaṇakabhaṇḍikaṃ attano purisehi nīharāpetvā rājānaṃ saññāpesiṃ tassa kūṭatāpasabhāvaṃ jānāpesiṃ. Mamañca vasamānayinti tena saññāpanena ‘‘saccaṃ kho pana kumāro vadati, ayaṃ kūṭatāpaso pubbe appiccho viya hutvā idāni mahāpariggaho jāto’’ti yathā tasmiṃ nibbinno mama vase vattati, evaṃ rājānaṃ mama vasamānesiṃ.
ததோ மஹாஸத்தோ ‘‘ஏவரூபஸ்ஸ பா³லஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸந்திகே வஸனதோ ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜிதுங் யுத்த’’ந்தி சிந்தெத்வா ராஜானங் ஆபுச்சி² – ‘‘ந மே, மஹாராஜ, இத⁴ வாஸேன அத்தோ², அனுஜானாத² மங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ராஜா ‘‘தாத, மயா அனுபதா⁴ரெத்வாவ தே வதோ⁴ ஆணத்தோ, க²ம மய்ஹங் அபராத⁴’’ந்தி மஹாஸத்தங் க²மாபெத்வா ‘‘அஜ்ஜேவ இமங் ரஜ்ஜங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி ஆஹ. குமாரோ ‘‘தே³வ, கிமத்தி² மானுஸகேஸு போ⁴கே³ஸு, அஹங் புப்³பே³ தீ³க⁴ரத்தங் தி³ப்³ப³போ⁴க³ஸம்பத்தியோ அனுப⁴விங், ந தத்தா²பி மே ஸங்கோ³, பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமேவாஹங், ந தாதி³ஸஸ்ஸ பா³லஸ்ஸ பரனெய்யபு³த்³தி⁴னோ ஸந்திகே வஸாமீ’’தி வத்வா தங் ஓவத³ந்தோ –
Tato mahāsatto ‘‘evarūpassa bālassa rañño santike vasanato himavantaṃ pavisitvā pabbajituṃ yutta’’nti cintetvā rājānaṃ āpucchi – ‘‘na me, mahārāja, idha vāsena attho, anujānātha maṃ pabbajissāmī’’ti. Rājā ‘‘tāta, mayā anupadhāretvāva te vadho āṇatto, khama mayhaṃ aparādha’’nti mahāsattaṃ khamāpetvā ‘‘ajjeva imaṃ rajjaṃ paṭipajjāhī’’ti āha. Kumāro ‘‘deva, kimatthi mānusakesu bhogesu, ahaṃ pubbe dīgharattaṃ dibbabhogasampattiyo anubhaviṃ, na tatthāpi me saṅgo, pabbajissāmevāhaṃ, na tādisassa bālassa paraneyyabuddhino santike vasāmī’’ti vatvā taṃ ovadanto –
‘‘அனிஸம்ம கதங் கம்மங், அனவத்தா²ய சிந்திதங்;
‘‘Anisamma kataṃ kammaṃ, anavatthāya cintitaṃ;
பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸேவ வேப⁴ங்கோ³, விபாகோ ஹோதி பாபகோ.
Bhesajjasseva vebhaṅgo, vipāko hoti pāpako.
‘‘நிஸம்ம ச கதங் கம்மங், ஸம்மாவத்தா²ய சிந்திதங்;
‘‘Nisamma ca kataṃ kammaṃ, sammāvatthāya cintitaṃ;
பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸேவ ஸம்பத்தி, விபாகோ ஹோதி ப⁴த்³ரகோ.
Bhesajjasseva sampatti, vipāko hoti bhadrako.
‘‘அலஸோ கி³ஹீ காமபோ⁴கீ³ ந ஸாது⁴, அஸஞ்ஞதோ பப்³ப³ஜிதோ ந ஸாது⁴;
‘‘Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;
ராஜா ந ஸாது⁴ அனிஸம்மகாரீ, யோ பண்டி³தோ கோத⁴னோ தங் ந ஸாது⁴.
Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.
‘‘நிஸம்ம க²த்தியோ கயிரா, நானிஸம்ம தி³ஸம்பதி;
‘‘Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;
நிஸம்மகாரினோ ராஜ, யஸோ கித்தி ச வட்³ட⁴தி.
Nisammakārino rāja, yaso kitti ca vaḍḍhati.
‘‘நிஸம்ம த³ண்ட³ங் பணயெய்ய இஸ்ஸரோ, வேகா³ கதங் தப்பதி பூ⁴மிபால;
‘‘Nisamma daṇḍaṃ paṇayeyya issaro, vegā kataṃ tappati bhūmipāla;
ஸம்மாபணீதீ⁴ ச நரஸ்ஸ அத்தா², அனானுதப்பா தே ப⁴வந்தி பச்சா².
Sammāpaṇīdhī ca narassa atthā, anānutappā te bhavanti pacchā.
‘‘அனானுதப்பானி ஹி யே கரொந்தி, விப⁴ஜ்ஜ கம்மாயதனானி லோகே;
‘‘Anānutappāni hi ye karonti, vibhajja kammāyatanāni loke;
விஞ்ஞுப்பஸத்தா²னி ஸுகு²த்³ரயானி, ப⁴வந்தி பு³த்³தா⁴னுமதானி தானி.
Viññuppasatthāni sukhudrayāni, bhavanti buddhānumatāni tāni.
‘‘ஆக³ச்சு²ங் தோ³வாரிகா க²க்³க³ப³ந்தா⁴, காஸாவியா ஹந்து மமங் ஜனிந்த³;
‘‘Āgacchuṃ dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;
மாதுஞ்ச அங்கஸ்மிமஹங் நிஸின்னோ, ஆகட்³டி⁴தோ ஸஹஸா தேஹி தே³வ.
Mātuñca aṅkasmimahaṃ nisinno, ākaḍḍhito sahasā tehi deva.
‘‘கடுகஞ்ஹி ஸம்பா³த⁴ங் ஸுகிச்ச²ங் பத்தோ, மது⁴ரம்பியங் ஜீவிதங் லத்³த⁴ ராஜ;
‘‘Kaṭukañhi sambādhaṃ sukicchaṃ patto, madhurampiyaṃ jīvitaṃ laddha rāja;
கிச்சே²னஹங் அஜ்ஜ வதா⁴ பமுத்தோ, பப்³ப³ஜ்ஜமேவாபி⁴மனோஹமஸ்மீ’’தி. (ஜா॰ 1.15.227-234) –
Kicchenahaṃ ajja vadhā pamutto, pabbajjamevābhimanohamasmī’’ti. (jā. 1.15.227-234) –
இமாஹி கா³தா²ஹி த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி.
Imāhi gāthāhi dhammaṃ desesi.
தத்த² அனிஸம்மாதி அனுபதா⁴ரெத்வா. அனவத்தா²யாதி அவவத்த²பெத்வா. வேப⁴ங்கோ³தி விபத்தி. விபாகோதி நிப்ப²த்தி. அஸஞ்ஞதோதி அஸங்வுதோ து³ஸ்ஸீலோ. பணயெய்யாதி பட்ட²பெய்ய. வேகா³தி வேகே³ன ஸஹஸா. ஸம்மாபணீதீ⁴ சாதி ஸம்மாபணிதி⁴னா, யோனிஸோ ட²பிதேன சித்தேன கதா நரஸ்ஸ அத்தா² பச்சா² அனானுதப்பா ப⁴வந்தீதி அத்தோ². விப⁴ஜ்ஜாதி இமானி காதுங் யுத்தானி, இமானி அயுத்தானீதி ஏவங் பஞ்ஞாய விப⁴ஜித்வா. கம்மாயதனானீதி கம்மானி. பு³த்³தா⁴னுமதானீதி பண்டி³தேஹி அனுமதானி அனவஜ்ஜானி ஹொந்தி. கடுகந்தி து³க்க²ங் அஸாதங், ஸம்பா³த⁴ங் ஸுகிச்ச²ங் மரணப⁴யங் பத்தோம்ஹி. லத்³தா⁴தி அத்தனோ ஞாணப³லேன ஜீவிதங் லபி⁴த்வா. பப்³ப³ஜ்ஜமேவாபி⁴மனோதி பப்³ப³ஜ்ஜாபி⁴முக²சித்தோ ஏவாஹமஸ்மி.
Tattha anisammāti anupadhāretvā. Anavatthāyāti avavatthapetvā. Vebhaṅgoti vipatti. Vipākoti nipphatti. Asaññatoti asaṃvuto dussīlo. Paṇayeyyāti paṭṭhapeyya. Vegāti vegena sahasā. Sammāpaṇīdhī cāti sammāpaṇidhinā, yoniso ṭhapitena cittena katā narassa atthā pacchā anānutappā bhavantīti attho. Vibhajjāti imāni kātuṃ yuttāni, imāni ayuttānīti evaṃ paññāya vibhajitvā. Kammāyatanānīti kammāni. Buddhānumatānīti paṇḍitehi anumatāni anavajjāni honti. Kaṭukanti dukkhaṃ asātaṃ, sambādhaṃ sukicchaṃ maraṇabhayaṃ pattomhi. Laddhāti attano ñāṇabalena jīvitaṃ labhitvā. Pabbajjamevābhimanoti pabbajjābhimukhacitto evāhamasmi.
ஏவங் மஹாஸத்தேன த⁴ம்மே தே³ஸிதே ராஜா தே³விங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தே³வி, த்வங் புத்தங் நிவத்தேஹீ’’தி. தே³வீபி குமாரஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜமேவ ரோசேஸி. மஹாஸத்தோ மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ‘‘ஸசே மய்ஹங் தோ³ஸோ அத்தி², தங் க²மதா²’’தி க²மாபெத்வா மஹாஜனங் ஆபுச்சி²த்வா ஹிமவந்தாபி⁴முகோ² அக³மாஸி. க³தே ச பன மஹாஸத்தே மஹாஜனோ கூடஜடிலங் போதெ²த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபேஸி. போ³தி⁴ஸத்தோபி ஸனாக³ரேஹி அமச்சபாரிஸஜ்ஜாதீ³ஹி ராஜபுரிஸேஹி அஸ்ஸுமுகே²ஹி அனுப³ந்தி⁴யமானோ தே நிவத்தேஸி. மனுஸ்ஸேஸு நிவத்தேஸு மனுஸ்ஸவண்ணேனாக³ந்த்வா தே³வதாஹி நீதோ ஸத்த பப்³ப³தராஜியோ அதிக்கமித்வா ஹிமவந்தே விஸ்ஸகம்முனா நிம்மிதாய பண்ணஸாலாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. தேன வுத்தங் –
Evaṃ mahāsattena dhamme desite rājā deviṃ āmantesi – ‘‘devi, tvaṃ puttaṃ nivattehī’’ti. Devīpi kumārassa pabbajjameva rocesi. Mahāsatto mātāpitaro vanditvā ‘‘sace mayhaṃ doso atthi, taṃ khamathā’’ti khamāpetvā mahājanaṃ āpucchitvā himavantābhimukho agamāsi. Gate ca pana mahāsatte mahājano kūṭajaṭilaṃ pothetvā jīvitakkhayaṃ pāpesi. Bodhisattopi sanāgarehi amaccapārisajjādīhi rājapurisehi assumukhehi anubandhiyamāno te nivattesi. Manussesu nivattesu manussavaṇṇenāgantvā devatāhi nīto satta pabbatarājiyo atikkamitvā himavante vissakammunā nimmitāya paṇṇasālāya isipabbajjaṃ pabbaji. Tena vuttaṃ –
22.
22.
‘‘ஸோ மங் தத்த² க²மாபேஸி, மஹாரஜ்ஜங் அதா³ஸி மே;
‘‘So maṃ tattha khamāpesi, mahārajjaṃ adāsi me;
ஸோஹங் தமங் தா³லயித்வா, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரிய’’ந்தி.
Sohaṃ tamaṃ dālayitvā, pabbajiṃ anagāriya’’nti.
தத்த² தமங் தா³லயித்வாதி காமாதீ³னவத³ஸ்ஸனஸ்ஸ படிபக்க²பூ⁴தங் ஸம்மோஹதமங் வித⁴மித்வா. பப்³ப³ஜிந்தி உபாக³ச்சி²ங். அனகா³ரியந்தி பப்³ப³ஜ்ஜங்.
Tattha tamaṃ dālayitvāti kāmādīnavadassanassa paṭipakkhabhūtaṃ sammohatamaṃ vidhamitvā. Pabbajinti upāgacchiṃ. Anagāriyanti pabbajjaṃ.
23. இதா³னி யத³த்த²ங் ததா³ தங் ராஜிஸ்ஸரியங் பரிச்சத்தங், தங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ந மே தெ³ஸ்ஸ’’ந்தி ஓஸானகா³த²மாஹ. தஸ்ஸத்தோ² வுத்தனயோவ.
23. Idāni yadatthaṃ tadā taṃ rājissariyaṃ pariccattaṃ, taṃ dassetuṃ ‘‘na me dessa’’nti osānagāthamāha. Tassattho vuttanayova.
ஏவங் பன மஹாஸத்தே பப்³ப³ஜிதே யாவ ஸோளஸவஸ்ஸகாலா ராஜகுலே பரிசாரிகவேஸேன தே³வதாயேவ நங் உபட்ட²ஹிங்ஸு. ஸோ தத்த² ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.
Evaṃ pana mahāsatte pabbajite yāva soḷasavassakālā rājakule paricārikavesena devatāyeva naṃ upaṭṭhahiṃsu. So tattha jhānābhiññāyo nibbattetvā brahmalokūpago ahosi.
ததா³ குஹகோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, மாதா மஹாமாயா, மஹாரக்கி²ததாபஸோ ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, ஸோமனஸ்ஸகுமாரோ லோகனாதோ².
Tadā kuhako devadatto ahosi, mātā mahāmāyā, mahārakkhitatāpaso sāriputtatthero, somanassakumāro lokanātho.
தஸ்ஸ யுத⁴ஞ்ஜயசரியாயங் (சரியா॰ 3.1 ஆத³யோ) வுத்தனயேனேவ த³ஸ பாரமியோ நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. இதா⁴பி நெக்க²ம்மபாரமீ அதிஸயவதீதி ஸா ஏவ தே³ஸனங் ஆருள்ஹா. ததா² ஸத்தவஸ்ஸிககாலே ஏவ ராஜகிச்சேஸு ஸமத்த²தா, தஸ்ஸ தாபஸஸ்ஸ கூடஜடிலபா⁴வபரிக்³க³ண்ஹனங், தேன பயுத்தேன ரஞ்ஞா வதே⁴ ஆணத்தே ஸந்தாஸாபா⁴வோ, ரஞ்ஞோ ஸந்திகங் க³ந்த்வா நானானயேஹி தஸ்ஸ ஸதோ³ஸதங் அத்தனோ ச நிரபராத⁴தங் மஹாஜனஸ்ஸ மஜ்ஜே² பகாஸெத்வா ரஞ்ஞோ ச பரனெய்யபு³த்³தி⁴தங் பா³லபா⁴வஞ்ச பட்ட²பெத்வா தேன க²மாபிதேபி தஸ்ஸ ஸந்திகே வாஸதோ ரஜ்ஜிஸ்ஸரியதோ ச ஸங்வேக³மாபஜ்ஜித்வா நானப்பகாரங் யாசியமானேனபி ஹத்த²க³தங் ரஜ்ஜஸிரிங் கே²ளபிண்ட³ங் விய ச²ட்³டெ³த்வா கத்த²சி அலக்³க³சித்தேன ஹுத்வா பப்³ப³ஜனங், பப்³ப³ஜித்வா பவிவேகாராமேன ஹுத்வா நசிரஸ்ஸேவ அப்பகஸிரேன ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞானிப்³ப³த்தனந்தி ஏவமாத³யோ மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணானுபா⁴வா விபா⁴வேதப்³பா³தி.
Tassa yudhañjayacariyāyaṃ (cariyā. 3.1 ādayo) vuttanayeneva dasa pāramiyo niddhāretabbā. Idhāpi nekkhammapāramī atisayavatīti sā eva desanaṃ āruḷhā. Tathā sattavassikakāle eva rājakiccesu samatthatā, tassa tāpasassa kūṭajaṭilabhāvapariggaṇhanaṃ, tena payuttena raññā vadhe āṇatte santāsābhāvo, rañño santikaṃ gantvā nānānayehi tassa sadosataṃ attano ca niraparādhataṃ mahājanassa majjhe pakāsetvā rañño ca paraneyyabuddhitaṃ bālabhāvañca paṭṭhapetvā tena khamāpitepi tassa santike vāsato rajjissariyato ca saṃvegamāpajjitvā nānappakāraṃ yāciyamānenapi hatthagataṃ rajjasiriṃ kheḷapiṇḍaṃ viya chaḍḍetvā katthaci alaggacittena hutvā pabbajanaṃ, pabbajitvā pavivekārāmena hutvā nacirasseva appakasirena jhānābhiññānibbattananti evamādayo mahāsattassa guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.
ஸோமனஸ்ஸசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.
Somanassacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 2. ஸோமனஸ்ஸசரியா • 2. Somanassacariyā