Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஜாதக-அட்ட²கதா² • Jātaka-aṭṭhakathā

    [505] 9. ஸோமனஸ்ஸஜாதகவண்ணனா

    [505] 9. Somanassajātakavaṇṇanā

    கோ தங் ஹிங்ஸதி ஹேடே²தீதி இத³ங் ஸத்தா² ஜேதவனே விஹரந்தோ தே³வத³த்தஸ்ஸ வதா⁴ய பரிஸக்கனங் ஆரப்³ப⁴ கதே²ஸி. ததா³ ஹி ஸத்தா² ‘‘ந, பி⁴க்க²வே, இதா³னேவ, புப்³பே³பேஸ மம வதா⁴ய பரிஸக்கியேவா’’தி வத்வா அதீதங் ஆஹரி.

    Ko taṃ hiṃsati heṭhetīti idaṃ satthā jetavane viharanto devadattassa vadhāya parisakkanaṃ ārabbha kathesi. Tadā hi satthā ‘‘na, bhikkhave, idāneva, pubbepesa mama vadhāya parisakkiyevā’’ti vatvā atītaṃ āhari.

    அதீதே குருரட்டே² உத்தரபஞ்சாலனக³ரே ரேணு நாம ராஜா ரஜ்ஜங் காரேஸி. ததா³ மஹாரக்கி²தோ நாம தாபஸோ பஞ்சஸததாபஸபரிவாரோ ஹிமவந்தே சிரங் வஸித்வா லோணம்பி³லஸேவனத்தா²ய சாரிகங் சரந்தோ உத்தரபஞ்சாலனக³ரங் பத்வா ராஜுய்யானே வஸித்வா ஸபரிஸோ பிண்டா³ய சரந்தோ ராஜத்³வாரங் பாபுணி. ராஜா இஸிக³ணங் தி³ஸ்வா இரியாபதே² பஸன்னோ அலங்கதமஹாதலே நிஸீதா³பெத்வா பணீதேனாஹாரேன பரிவிஸித்வா ‘‘ப⁴ந்தே, இமங் வஸ்ஸாரத்தங் மம உய்யானேயேவ வஸதா²’’தி வத்வா தேஹி ஸத்³தி⁴ங் உய்யானங் க³ந்த்வா வஸனட்டா²னானி காரெத்வா பப்³ப³ஜிதபரிக்கா²ரே த³த்வா வந்தி³த்வா நிக்க²மி. ததோ பட்டா²ய ஸப்³பே³பி தே ராஜனிவேஸனே பு⁴ஞ்ஜந்தி. ராஜா பன அபுத்தகோ புத்தங் பத்தே²தி, புத்தா நுப்பஜ்ஜந்தி. வஸ்ஸாரத்தச்சயேன மஹாரக்கி²தோ ‘‘இதா³னி ஹிமவந்தோ ரமணீயோ, தத்தே²வ க³மிஸ்ஸாமா’’தி ராஜானங் ஆபுச்சி²த்வா ரஞ்ஞா கதஸக்காரஸம்மானோ நிக்க²மித்வா அந்தராமக்³கே³ மஜ்ஜ²ன்ஹிகஸமயே மக்³கா³ ஓக்கம்ம ஏகஸ்ஸ ஸந்த³ச்சா²யஸ்ஸ ருக்க²ஸ்ஸ ஹெட்டா² தருணதிணபிட்டே² ஸபரிவாரோ நிஸீதி³.

    Atīte kururaṭṭhe uttarapañcālanagare reṇu nāma rājā rajjaṃ kāresi. Tadā mahārakkhito nāma tāpaso pañcasatatāpasaparivāro himavante ciraṃ vasitvā loṇambilasevanatthāya cārikaṃ caranto uttarapañcālanagaraṃ patvā rājuyyāne vasitvā sapariso piṇḍāya caranto rājadvāraṃ pāpuṇi. Rājā isigaṇaṃ disvā iriyāpathe pasanno alaṅkatamahātale nisīdāpetvā paṇītenāhārena parivisitvā ‘‘bhante, imaṃ vassārattaṃ mama uyyāneyeva vasathā’’ti vatvā tehi saddhiṃ uyyānaṃ gantvā vasanaṭṭhānāni kāretvā pabbajitaparikkhāre datvā vanditvā nikkhami. Tato paṭṭhāya sabbepi te rājanivesane bhuñjanti. Rājā pana aputtako puttaṃ pattheti, puttā nuppajjanti. Vassārattaccayena mahārakkhito ‘‘idāni himavanto ramaṇīyo, tattheva gamissāmā’’ti rājānaṃ āpucchitvā raññā katasakkārasammāno nikkhamitvā antarāmagge majjhanhikasamaye maggā okkamma ekassa sandacchāyassa rukkhassa heṭṭhā taruṇatiṇapiṭṭhe saparivāro nisīdi.

    தாபஸா கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸுங் ‘‘ராஜகே³ஹே வங்ஸானுரக்கி²தோ புத்தோ நத்தி², ஸாது⁴ வதஸ்ஸ ஸசே ராஜா புத்தங் லபெ⁴ய்ய, பவேணி க⁴டீயேதா²’’தி. மஹாரக்கி²தோ தேஸங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴விஸ்ஸதி நு கோ² ரஞ்ஞோ புத்தோ, உதா³ஹு நோ’’தி உபதா⁴ரெந்தோ ‘‘ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ஞத்வா ஏவமாஹ ‘‘மா பொ⁴ந்தோ சிந்தயித்த², அஜ்ஜ பச்சூஸகாலே ஏகோ தே³வபுத்தோ சவித்வா ரஞ்ஞோ அக்³க³மஹேஸியா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹிஸ்ஸதீ’’தி. தங் ஸுத்வா ஏகோ குடஜடிலோ ‘‘இதா³னி ராஜகுலூபகோ ப⁴விஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா தாபஸானங் க³மனகாலே கி³லானாலயங் கத்வா நிபஜ்ஜித்வா ‘‘ஏஹி க³ச்சா²மா’’தி வுத்தோ ‘‘ந ஸக்கோமீ’’தி ஆஹ. மஹாரக்கி²தோ தஸ்ஸ நிபன்னகாரணங் ஞத்வா ‘‘யதா³ ஸக்கோஸி, ததா³ ஆக³ச்செ²ய்யாஸீ’’தி வத்வா இஸிக³ணங் ஆதா³ய ஹிமவந்தமேவ க³தோ. குஹகோபி நிவத்தித்வா வேகே³னாக³ந்த்வா ராஜத்³வாரே ட²த்வா ‘‘மஹாரக்கி²தஸ்ஸ உபட்டா²கதாபஸோ ஆக³தோ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபெத்வா ரஞ்ஞா வேகே³ன பக்கோஸாபிதோ பாஸாத³ங் அபி⁴ருய்ஹ பஞ்ஞத்தாஸனே நிஸீதி³. ராஜா குஹகங் தாபஸங் வந்தி³த்வா ஏகமந்தங் நிஸின்னோ இஸீனங் ஆரொக்³யங் புச்சி²த்வா ‘‘ப⁴ந்தே, அதிகி²ப்பங் நிவத்தித்த², வேகே³ன கேனத்தே²னாக³தத்தா²’’தி ஆஹ. ‘‘ஆம, மஹாராஜ, இஸிக³ணோ ஸுக²னிஸின்னோ ‘ஸாது⁴ வதஸ்ஸ, ஸசே ரஞ்ஞோ பவேணிபாலகோ புத்தோ உப்பஜ்ஜெய்யா’தி கத²ங் ஸமுட்டா²பேஸி. அஹங் கத²ங் ஸுத்வா ‘‘ப⁴விஸ்ஸதி நு கோ² ரஞ்ஞோ புத்தோ, உதா³ஹு நோ’’தி தி³ப்³ப³சக்கு²னா ஓலோகெந்தோ ‘‘மஹித்³தி⁴கோ தே³வபுத்தோ சவித்வா அக்³க³மஹேஸியா ஸுத⁴ம்மாய குச்சி²ம்ஹி நிப்³ப³த்திஸ்ஸதீ’’தி தி³ஸ்வா ‘‘அஜானந்தா க³ப்³ப⁴ங் நாஸெய்யுங், ஆசிக்கி²ஸ்ஸாமி நேஸ’’ந்தி தும்ஹாகங் கத²னத்தா²ய ஆக³தோ. கதி²தங் தே மயா, க³ச்சா²மஹங், மஹாராஜாதி. ராஜா ‘‘ப⁴ந்தே, ந ஸக்கா க³ந்து’’ந்தி ஹட்ட²துட்டோ² பஸன்னசித்தோ குஹகதாபஸங் உய்யானங் நெத்வா வஸனட்டா²னங் ஸங்வித³ஹித்வா அதா³ஸி. ஸோ ததோ பட்டா²ய ராஜகுலே பு⁴ஞ்ஜந்தோ வஸதி, ‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²கோ’’த்வேவஸ்ஸ நாமங் அஹோஸி.

    Tāpasā kathaṃ samuṭṭhāpesuṃ ‘‘rājagehe vaṃsānurakkhito putto natthi, sādhu vatassa sace rājā puttaṃ labheyya, paveṇi ghaṭīyethā’’ti. Mahārakkhito tesaṃ kathaṃ sutvā ‘‘bhavissati nu kho rañño putto, udāhu no’’ti upadhārento ‘‘bhavissatī’’ti ñatvā evamāha ‘‘mā bhonto cintayittha, ajja paccūsakāle eko devaputto cavitvā rañño aggamahesiyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhissatī’’ti. Taṃ sutvā eko kuṭajaṭilo ‘‘idāni rājakulūpako bhavissāmī’’ti cintetvā tāpasānaṃ gamanakāle gilānālayaṃ katvā nipajjitvā ‘‘ehi gacchāmā’’ti vutto ‘‘na sakkomī’’ti āha. Mahārakkhito tassa nipannakāraṇaṃ ñatvā ‘‘yadā sakkosi, tadā āgaccheyyāsī’’ti vatvā isigaṇaṃ ādāya himavantameva gato. Kuhakopi nivattitvā vegenāgantvā rājadvāre ṭhatvā ‘‘mahārakkhitassa upaṭṭhākatāpaso āgato’’ti rañño ārocāpetvā raññā vegena pakkosāpito pāsādaṃ abhiruyha paññattāsane nisīdi. Rājā kuhakaṃ tāpasaṃ vanditvā ekamantaṃ nisinno isīnaṃ ārogyaṃ pucchitvā ‘‘bhante, atikhippaṃ nivattittha, vegena kenatthenāgatatthā’’ti āha. ‘‘Āma, mahārāja, isigaṇo sukhanisinno ‘sādhu vatassa, sace rañño paveṇipālako putto uppajjeyyā’ti kathaṃ samuṭṭhāpesi. Ahaṃ kathaṃ sutvā ‘‘bhavissati nu kho rañño putto, udāhu no’’ti dibbacakkhunā olokento ‘‘mahiddhiko devaputto cavitvā aggamahesiyā sudhammāya kucchimhi nibbattissatī’’ti disvā ‘‘ajānantā gabbhaṃ nāseyyuṃ, ācikkhissāmi nesa’’nti tumhākaṃ kathanatthāya āgato. Kathitaṃ te mayā, gacchāmahaṃ, mahārājāti. Rājā ‘‘bhante, na sakkā gantu’’nti haṭṭhatuṭṭho pasannacitto kuhakatāpasaṃ uyyānaṃ netvā vasanaṭṭhānaṃ saṃvidahitvā adāsi. So tato paṭṭhāya rājakule bhuñjanto vasati, ‘‘dibbacakkhuko’’tvevassa nāmaṃ ahosi.

    ததா³ போ³தி⁴ஸத்தோ தாவதிங்ஸப⁴வனா சவித்வா தத்த² படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. ஜாதஸ்ஸ சஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘ஸோமனஸ்ஸகுமாரோ’’த்வேவ நாமங் கரிங்ஸு. ஸோ குமாரபரிஹாரேன வட்³ட⁴தி. குஹகதாபஸோபி உய்யானஸ்ஸ ஏகஸ்மிங் பஸ்ஸே நானப்பகாரங் ஸூபெய்யஸாகஞ்ச வல்லிப²லானி ச ரோபெத்வா பண்ணிகானங் ஹத்தே² விக்கிணந்தோ த⁴னங் ஸண்ட²பேஸி. போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ ஸத்தவஸ்ஸிககாலே ரஞ்ஞோ பச்சந்தோ குப்பி. ‘‘தி³ப்³ப³சக்கு²தாபஸங் மா பமஜ்ஜீ’’தி குமாரங் படிச்சா²பெத்வா ‘‘பச்சந்தங் வூபஸமெஸ்ஸாமீ’’தி க³தோ. அதே²கதி³வஸங் குமாரோ ‘‘ஜடிலங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி உய்யானங் க³ந்த்வா கூடஜடிலங் ஏகங் க³ண்டி²ககாஸாவங் நிவாஸெத்வா ஏகங் பாருபித்வா உபோ⁴ஹி ஹத்தே²ஹி த்³வே உத³கக⁴டே க³ஹெத்வா ஸாகவத்து²ஸ்மிங் உத³கங் ஆஸிஞ்சந்தங் தி³ஸ்வா ‘‘அயங் கூடஜடிலோ அத்தனோ ஸமணத⁴ம்மங் அகத்வா பண்ணிககம்மங் கரோதீ’’தி ஞத்வா ‘‘கிங் கரோஸி பண்ணிகக³ஹபதிகா’’தி தங் லஜ்ஜாபெத்வா அவந்தி³த்வாவ நிக்க²மி. கூடஜடிலோ ‘‘அயங் இதா³னேவ ஏவரூபோ பச்சாமித்தோ, கோ ஜானாதி கிங் கரிஸ்ஸதி, இதா³னேவ நங் நாஸேதுங் வட்டதீ’’தி சிந்தெத்வா ரஞ்ஞோ ஆக³மனகாலே பாஸாணப²லகங் ஏகமந்தங் கி²பித்வா பானீயக⁴டங் பி⁴ந்தி³த்வா பண்ணஸாலாய திணானி விகிரித்வா ஸரீரங் தேலேன மக்கெ²த்வா பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா ஸஸீஸங் பாருபித்வா மஹாது³க்க²ப்பத்தோ விய மஞ்சே நிபஜ்ஜி. ராஜா ஆக³ந்த்வா நக³ரங் பத³க்கி²ணங் கத்வா நிவேஸனங் அபவிஸித்வாவ ‘‘மம ஸாமிகங் தி³ப்³ப³சக்கு²கங் பஸ்ஸிஸ்ஸாமீ’’தி பண்ணஸாலத்³வாரங் க³ந்த்வா தங் விப்பகாரங் தி³ஸ்வா ‘‘கிங் நு கோ² ஏத’’ந்தி அந்தோ பவிஸித்வா தங் நிபன்னகங் தி³ஸ்வா பாதே³ பரிமஜ்ஜந்தோ பட²மங் கா³த²மாஹ –

    Tadā bodhisatto tāvatiṃsabhavanā cavitvā tattha paṭisandhiṃ gaṇhi. Jātassa cassa nāmaggahaṇadivase ‘‘somanassakumāro’’tveva nāmaṃ kariṃsu. So kumāraparihārena vaḍḍhati. Kuhakatāpasopi uyyānassa ekasmiṃ passe nānappakāraṃ sūpeyyasākañca valliphalāni ca ropetvā paṇṇikānaṃ hatthe vikkiṇanto dhanaṃ saṇṭhapesi. Bodhisattassa sattavassikakāle rañño paccanto kuppi. ‘‘Dibbacakkhutāpasaṃ mā pamajjī’’ti kumāraṃ paṭicchāpetvā ‘‘paccantaṃ vūpasamessāmī’’ti gato. Athekadivasaṃ kumāro ‘‘jaṭilaṃ passissāmī’’ti uyyānaṃ gantvā kūṭajaṭilaṃ ekaṃ gaṇṭhikakāsāvaṃ nivāsetvā ekaṃ pārupitvā ubhohi hatthehi dve udakaghaṭe gahetvā sākavatthusmiṃ udakaṃ āsiñcantaṃ disvā ‘‘ayaṃ kūṭajaṭilo attano samaṇadhammaṃ akatvā paṇṇikakammaṃ karotī’’ti ñatvā ‘‘kiṃ karosi paṇṇikagahapatikā’’ti taṃ lajjāpetvā avanditvāva nikkhami. Kūṭajaṭilo ‘‘ayaṃ idāneva evarūpo paccāmitto, ko jānāti kiṃ karissati, idāneva naṃ nāsetuṃ vaṭṭatī’’ti cintetvā rañño āgamanakāle pāsāṇaphalakaṃ ekamantaṃ khipitvā pānīyaghaṭaṃ bhinditvā paṇṇasālāya tiṇāni vikiritvā sarīraṃ telena makkhetvā paṇṇasālaṃ pavisitvā sasīsaṃ pārupitvā mahādukkhappatto viya mañce nipajji. Rājā āgantvā nagaraṃ padakkhiṇaṃ katvā nivesanaṃ apavisitvāva ‘‘mama sāmikaṃ dibbacakkhukaṃ passissāmī’’ti paṇṇasāladvāraṃ gantvā taṃ vippakāraṃ disvā ‘‘kiṃ nu kho eta’’nti anto pavisitvā taṃ nipannakaṃ disvā pāde parimajjanto paṭhamaṃ gāthamāha –

    211.

    211.

    ‘‘கோ தங் ஹிங்ஸதி ஹேடே²தி, கிங் து³ம்மனோ ஸோசஸி அப்பதீதோ;

    ‘‘Ko taṃ hiṃsati heṭheti, kiṃ dummano socasi appatīto;

    கஸ்ஸஜ்ஜ மாதாபிதரோ ருத³ந்து, க்வஜ்ஜ ஸேது நிஹதோ பத²ப்³யா’’தி.

    Kassajja mātāpitaro rudantu, kvajja setu nihato pathabyā’’ti.

    தத்த² ஹிங்ஸதீதி பஹரதி. ஹேடே²தீதி அக்கோஸதி. க்வஜ்ஜ ஸேதூதி கோ அஜ்ஜ ஸயது.

    Tattha hiṃsatīti paharati. Heṭhetīti akkosati. Kvajja setūti ko ajja sayatu.

    தங் ஸுத்வா கூடஜடிலோ நித்து²னந்தோ உட்டா²ய து³தியங் கா³த²மாஹ –

    Taṃ sutvā kūṭajaṭilo nitthunanto uṭṭhāya dutiyaṃ gāthamāha –

    212.

    212.

    ‘‘துட்டொ²ஸ்மி தே³வ தவ த³ஸ்ஸனேன, சிரஸ்ஸங் பஸ்ஸாமி தங் பூ⁴மிபால;

    ‘‘Tuṭṭhosmi deva tava dassanena, cirassaṃ passāmi taṃ bhūmipāla;

    அஹிங்ஸகோ ரேணுமனுப்பவிஸ்ஸ, புத்தேன தே ஹேட²யிதொஸ்மி தே³வா’’தி.

    Ahiṃsako reṇumanuppavissa, puttena te heṭhayitosmi devā’’ti.

    இதோ பரா உத்தானஸம்ப³ந்த⁴கா³தா² பாளினயேனேவ வேதி³தப்³பா³ –

    Ito parā uttānasambandhagāthā pāḷinayeneva veditabbā –

    213.

    213.

    ‘‘ஆயந்து தோ³வாரிகா க²க்³க³ப³ந்தா⁴, காஸாவியா யந்து அந்தேபுரந்தங்;

    ‘‘Āyantu dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā yantu antepurantaṃ;

    ஹந்த்வான தங் ஸோமனஸ்ஸங் குமாரங், செ²த்வான ஸீஸங் வரமாஹரந்து.

    Hantvāna taṃ somanassaṃ kumāraṃ, chetvāna sīsaṃ varamāharantu.

    214.

    214.

    ‘‘பேஸிதா ராஜினோ தூ³தா, குமாரங் ஏதத³ப்³ரவுங்;

    ‘‘Pesitā rājino dūtā, kumāraṃ etadabravuṃ;

    இஸ்ஸரேன விதிண்ணோஸி, வத⁴ங் பத்தோஸி க²த்திய.

    Issarena vitiṇṇosi, vadhaṃ pattosi khattiya.

    215.

    215.

    ‘‘ஸ ராஜபுத்தோ பரிதே³வயந்தோ, த³ஸங்கு³லிங் அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வா;

    ‘‘Sa rājaputto paridevayanto, dasaṅguliṃ añjaliṃ paggahetvā;

    அஹம்பி இச்சா²மி ஜனிந்த³ த³ட்டு²ங், ஜீவங் மங் நெத்வா படித³ஸ்ஸயேத².

    Ahampi icchāmi janinda daṭṭhuṃ, jīvaṃ maṃ netvā paṭidassayetha.

    216.

    216.

    ‘‘தஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா, ரஞ்ஞோ புத்தங் அத³ஸ்ஸயுங்;

    ‘‘Tassa taṃ vacanaṃ sutvā, rañño puttaṃ adassayuṃ;

    புத்தோ ச பிதரங் தி³ஸ்வா, தூ³ரதோவஜ்ஜ²பா⁴ஸத².

    Putto ca pitaraṃ disvā, dūratovajjhabhāsatha.

    217.

    217.

    ‘‘ஆக³ச்சு²ங் தோ³வாரிகா க²க்³க³ப³ந்தா⁴, காஸாவியா ஹந்து மமங் ஜனிந்த³;

    ‘‘Āgacchuṃ dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;

    அக்கா²ஹி மே புச்சி²தோ ஏதமத்த²ங், அபராதோ⁴ கோ நித⁴ மமஜ்ஜ அத்தீ²’’தி.

    Akkhāhi me pucchito etamatthaṃ, aparādho ko nidha mamajja atthī’’ti.

    தத்த² அஹிங்ஸகோதி அஹங் கஸ்ஸசி அஹிங்ஸகோ ஸீலாசாரஸம்பன்னோ. ரேணுமனுப்பவிஸ்ஸாதி மஹாராஜ ரேணு, அஹங் தவ புத்தேன மஹாபரிவாரேன அனுபவிஸித்வா ‘‘அரே கூடதாபஸ, கஸ்மா த்வங் இத⁴ வஸஸீ’’தி வத்வா பாஸாணப²லகங் கி²பித்வா க⁴டங் பி⁴ந்தி³த்வா ஹத்தே²ஹி ச பாதே³ஹி ச கொட்டெந்தேன விஹேடி²தொஸ்மீதி ஏவங் ஸோ அபூ⁴தமேவ பூ⁴தங் விய கத்வா ராஜானங் ஸத்³த³ஹாபேஸி. ஆயந்தூதி க³ச்ச²ந்து. ‘‘மம ஸாமிம்ஹி விப்படிபன்னகாலதோ பட்டா²ய மயிபி ஸோ ந லஜ்ஜிஸ்ஸதீ’’தி குஜ்ஜி²த்வா தஸ்ஸ வத⁴ங் ஆணாபெந்தோ ஏவமாஹ. காஸாவியாதி சோரகா⁴தகா. தேபி ப²ரஸுஹத்தா² அத்தனோ விதா⁴னேன க³ச்ச²ந்தூதி வத³தி. வரந்தி வரங் ஸீஸங் உத்தமஸீஸங் சி²ந்தி³த்வா ஆஹரந்து.

    Tattha ahiṃsakoti ahaṃ kassaci ahiṃsako sīlācārasampanno. Reṇumanuppavissāti mahārāja reṇu, ahaṃ tava puttena mahāparivārena anupavisitvā ‘‘are kūṭatāpasa, kasmā tvaṃ idha vasasī’’ti vatvā pāsāṇaphalakaṃ khipitvā ghaṭaṃ bhinditvā hatthehi ca pādehi ca koṭṭentena viheṭhitosmīti evaṃ so abhūtameva bhūtaṃ viya katvā rājānaṃ saddahāpesi. Āyantūti gacchantu. ‘‘Mama sāmimhi vippaṭipannakālato paṭṭhāya mayipi so na lajjissatī’’ti kujjhitvā tassa vadhaṃ āṇāpento evamāha. Kāsāviyāti coraghātakā. Tepi pharasuhatthā attano vidhānena gacchantūti vadati. Varanti varaṃ sīsaṃ uttamasīsaṃ chinditvā āharantu.

    ராஜினோதி பி⁴க்க²வே, ரஞ்ஞோ ஸந்திகா தூ³தா ரஞ்ஞா பேஸிதா வேகே³ன க³ந்த்வா மாதரா அலங்கரித்வா அத்தனோ அங்கே நிஸீதா³பிதங் குமாரங் பரிவாரெத்வா ஏதத³வோசுங். இஸ்ஸரேனாதி ரஞ்ஞா. விதிண்ணோஸீதி பரிச்சத்தோஸி. ஸ ராஜபுத்தோதி பி⁴க்க²வே, தேஸங் வசனங் ஸுத்வா மரணப⁴யதஜ்ஜிதோ மாது அங்கதோ உட்டா²ய ஸோ ராஜபுத்தோ . படித³ஸ்ஸயேதா²தி த³ஸ்ஸேத². தஸ்ஸாதி பி⁴க்க²வே, தே தூ³தா குமாரஸ்ஸ தங் வசனங் ஸுத்வா மாரேதுங் அவிஸஹந்தா கோ³ணங் விய நங் ரஜ்ஜுயா பரிகட்³ட⁴ந்தா நெத்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸயுங். குமாரே பன நீயமானே தா³ஸிக³ணபரிவுதா ஸத்³தி⁴ங் ஓரோதே⁴ஹி ஸுத⁴ம்மாபி தே³வீ நாக³ராபி ‘‘மயங் நிரபராத⁴ங் குமாரங் மாரேதுங் ந த³ஸ்ஸாமா’’தி தேன ஸத்³தி⁴ங்யேவ அக³மங்ஸு. ஆக³ச்சு²ந்தி தும்ஹாகங் ஆணாய மம ஸந்திகங் ஆக³மிங்ஸு. ஹந்துங் மமந்தி மங் மாரேதுங். கோ நீதா⁴தி கோ நு இத⁴ மம அபராதோ⁴, யேன மங் த்வங் மாரேஸீதி புச்சி².

    Rājinoti bhikkhave, rañño santikā dūtā raññā pesitā vegena gantvā mātarā alaṅkaritvā attano aṅke nisīdāpitaṃ kumāraṃ parivāretvā etadavocuṃ. Issarenāti raññā. Vitiṇṇosīti pariccattosi. Sa rājaputtoti bhikkhave, tesaṃ vacanaṃ sutvā maraṇabhayatajjito mātu aṅkato uṭṭhāya so rājaputto . Paṭidassayethāti dassetha. Tassāti bhikkhave, te dūtā kumārassa taṃ vacanaṃ sutvā māretuṃ avisahantā goṇaṃ viya naṃ rajjuyā parikaḍḍhantā netvā rañño dassayuṃ. Kumāre pana nīyamāne dāsigaṇaparivutā saddhiṃ orodhehi sudhammāpi devī nāgarāpi ‘‘mayaṃ niraparādhaṃ kumāraṃ māretuṃ na dassāmā’’ti tena saddhiṃyeva agamaṃsu. Āgacchunti tumhākaṃ āṇāya mama santikaṃ āgamiṃsu. Hantuṃ mamanti maṃ māretuṃ. Ko nīdhāti ko nu idha mama aparādho, yena maṃ tvaṃ māresīti pucchi.

    ராஜா ‘‘ப⁴வக்³க³ங் அதினீசங், தவ தோ³ஸோ அதிமஹந்தோ’’தி தஸ்ஸ தோ³ஸங் கதெ²ந்தோ கா³த²மாஹ –

    Rājā ‘‘bhavaggaṃ atinīcaṃ, tava doso atimahanto’’ti tassa dosaṃ kathento gāthamāha –

    218.

    218.

    ‘‘ஸாயஞ்ச பாதோ உத³கங் ஸஜாதி, அக்³கி³ங் ஸதா³ பாரிசரதப்பமத்தோ;

    ‘‘Sāyañca pāto udakaṃ sajāti, aggiṃ sadā pāricaratappamatto;

    தங் தாதி³ஸங் ஸங்யதங் ப்³ரஹ்மசாரிங், கஸ்மா துவங் ப்³ரூஸி க³ஹப்பதீ’’தி.

    Taṃ tādisaṃ saṃyataṃ brahmacāriṃ, kasmā tuvaṃ brūsi gahappatī’’ti.

    தத்த² உத³கங் ஸஜாதீதி உத³கோரோஹணகம்மங் கரோதி. தங் தாதி³ஸந்தி தங் ததா²ரூபங் மம ஸாமிங் தி³ப்³ப³சக்கு²தாபஸங் கஸ்மா த்வங் க³ஹபதிவாதே³ன ஸமுதா³சரஸீதி வத³தி.

    Tattha udakaṃ sajātīti udakorohaṇakammaṃ karoti. Taṃ tādisanti taṃ tathārūpaṃ mama sāmiṃ dibbacakkhutāpasaṃ kasmā tvaṃ gahapativādena samudācarasīti vadati.

    ததோ குமாரோ ‘‘தே³வ, மய்ஹங் க³ஹபதிஞ்ஞேவ ‘க³ஹபதீ’தி வத³ந்தஸ்ஸ கோ தோ³ஸோ’’தி வத்வா கா³த²மாஹ –

    Tato kumāro ‘‘deva, mayhaṃ gahapatiññeva ‘gahapatī’ti vadantassa ko doso’’ti vatvā gāthamāha –

    219.

    219.

    ‘‘தாலா ச மூலா ச ப²லா ச தே³வ, பரிக்³க³ஹா விவிதா⁴ ஸந்திமஸ்ஸ;

    ‘‘Tālā ca mūlā ca phalā ca deva, pariggahā vividhā santimassa;

    தே ரக்க²தி கோ³பயதப்பமத்தோ, தஸ்மா அஹங் ப்³ரூமி க³ஹப்பதீ’’தி.

    Te rakkhati gopayatappamatto, tasmā ahaṃ brūmi gahappatī’’ti.

    தத்த² மூலாதி மூலகாதி³மூலானி. ப²லாதி நானாவிதா⁴னி வல்லிப²லானி. தே ரக்க²தி கோ³பயதப்பமத்தோதி தே ஏஸ தவ குலூபகதாபஸோ பண்ணிககம்மங் கரொந்தோ நிஸீதி³த்வா ரக்க²தி, வதிங் கத்வா கோ³பயதி அப்பமத்தோ, தேன காரணேன ஸோ தவ ப்³ராஹ்மணோ க³ஹபதி நாம ஹோதி.

    Tattha mūlāti mūlakādimūlāni. Phalāti nānāvidhāni valliphalāni. Te rakkhati gopayatappamattoti te esa tava kulūpakatāpaso paṇṇikakammaṃ karonto nisīditvā rakkhati, vatiṃ katvā gopayati appamatto, tena kāraṇena so tava brāhmaṇo gahapati nāma hoti.

    இதி நங் அஹம்பி ‘‘க³ஹபதீ’’தி கதே²ஸிங். ஸசே ந ஸத்³த³ஹஸி, சதூஸு த்³வாரேஸு பண்ணிகே புச்சா²பேஹீதி. ராஜா புச்சா²பேஸி. தே ‘‘ஆம, மயங் இமஸ்ஸ ஹத்த²தோ பண்ணஞ்ச ப²லாப²லானி ச கிணாமா’’தி ஆஹங்ஸு. பண்ணவத்து²ம்பி உபதா⁴ராபெத்வா பச்சக்க²மகாஸி. பண்ணஸாலம்பிஸ்ஸ பவிஸித்வா குமாரஸ்ஸ புரிஸா பண்ணவிக்கயலத்³த⁴ங் கஹாபணமாஸகப⁴ண்டி³கங் நீஹரித்வா ரஞ்ஞோ த³ஸ்ஸேஸுங். ராஜா மஹாஸத்தஸ்ஸ நித்³தோ³ஸபா⁴வங் ஞத்வா கா³த²மாஹ –

    Iti naṃ ahampi ‘‘gahapatī’’ti kathesiṃ. Sace na saddahasi, catūsu dvāresu paṇṇike pucchāpehīti. Rājā pucchāpesi. Te ‘‘āma, mayaṃ imassa hatthato paṇṇañca phalāphalāni ca kiṇāmā’’ti āhaṃsu. Paṇṇavatthumpi upadhārāpetvā paccakkhamakāsi. Paṇṇasālampissa pavisitvā kumārassa purisā paṇṇavikkayaladdhaṃ kahāpaṇamāsakabhaṇḍikaṃ nīharitvā rañño dassesuṃ. Rājā mahāsattassa niddosabhāvaṃ ñatvā gāthamāha –

    220.

    220.

    ‘‘ஸச்சங் கோ² ஏதங் வத³ஸி குமார, பரிக்³க³ஹா விவிதா⁴ ஸந்திமஸ்ஸ;

    ‘‘Saccaṃ kho etaṃ vadasi kumāra, pariggahā vividhā santimassa;

    தே ரக்க²தி கோ³பயதப்பமத்தோ, ஸ ப்³ராஹ்மணோ க³ஹபதி தேன ஹோதீ’’தி.

    Te rakkhati gopayatappamatto, sa brāhmaṇo gahapati tena hotī’’ti.

    ததோ மஹாஸத்தோ சிந்தேஸி ‘‘ஏவரூபஸ்ஸ பா³லஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸந்திகே வாஸதோ ஹிமவந்தங் பவிஸித்வா பப்³ப³ஜிதுங் வரங், பரிஸமஜ்ஜே²யேவஸ்ஸ தோ³ஸங் ஆவிகத்வா ஆபுச்சி²த்வா அஜ்ஜேவ நிக்க²மித்வா பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி. ஸோ பரிஸாய நமக்காரங் கத்வா கா³த²மாஹ –

    Tato mahāsatto cintesi ‘‘evarūpassa bālassa rañño santike vāsato himavantaṃ pavisitvā pabbajituṃ varaṃ, parisamajjheyevassa dosaṃ āvikatvā āpucchitvā ajjeva nikkhamitvā pabbajissāmī’’ti. So parisāya namakkāraṃ katvā gāthamāha –

    221.

    221.

    ‘‘ஸுணந்து மய்ஹங் பரிஸா ஸமாக³தா, ஸனேக³மா ஜானபதா³ ச ஸப்³பே³;

    ‘‘Suṇantu mayhaṃ parisā samāgatā, sanegamā jānapadā ca sabbe;

    பா³லாயங் பா³லஸ்ஸ வசோ நிஸம்ம, அஹேதுனா கா⁴தயதே மங் ஜனிந்தோ³’’தி.

    Bālāyaṃ bālassa vaco nisamma, ahetunā ghātayate maṃ janindo’’ti.

    தத்த² பா³லாயங் பா³லஸ்ஸாதி அயங் ராஜா ஸயங் பா³லோ இமஸ்ஸ பா³லஸ்ஸ கூடஜடிலஸ்ஸ வசனங் ஸுத்வா அஹேதுனாவ மங் கா⁴தயதேதி.

    Tattha bālāyaṃ bālassāti ayaṃ rājā sayaṃ bālo imassa bālassa kūṭajaṭilassa vacanaṃ sutvā ahetunāva maṃ ghātayateti.

    ஏவஞ்ச பன வத்வா பிதரங் வந்தி³த்வா அத்தானங் பப்³ப³ஜ்ஜாய அனுஜானாபெந்தோ இதரங் கா³த²மாஹ –

    Evañca pana vatvā pitaraṃ vanditvā attānaṃ pabbajjāya anujānāpento itaraṃ gāthamāha –

    222.

    222.

    ‘‘த³ள்ஹஸ்மி மூலே விஸடே விரூள்ஹே, து³ன்னிக்கயோ வேளு பஸாக²ஜாதோ;

    ‘‘Daḷhasmi mūle visaṭe virūḷhe, dunnikkayo veḷu pasākhajāto;

    வந்தா³மி பாதா³னி தவ ஜனிந்த³, அனுஜான மங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமி தே³வா’’தி.

    Vandāmi pādāni tava janinda, anujāna maṃ pabbajissāmi devā’’ti.

    தத்த² விஸடேதி விஸாலே மஹந்தே ஜாதே. து³ன்னிக்கயோதி து³ன்னிக்கட்³டி⁴யோ.

    Tattha visaṭeti visāle mahante jāte. Dunnikkayoti dunnikkaḍḍhiyo.

    ததோ பரா ரஞ்ஞோ ச புத்தஸ்ஸ ச வசனபடிவசனகா³தா² ஹொந்தி –

    Tato parā rañño ca puttassa ca vacanapaṭivacanagāthā honti –

    223.

    223.

    ‘‘பு⁴ஞ்ஜஸ்ஸு போ⁴கே³ விபுலே குமார, ஸப்³ப³ஞ்ச தே இஸ்ஸரியங் த³தா³மி;

    ‘‘Bhuñjassu bhoge vipule kumāra, sabbañca te issariyaṃ dadāmi;

    அஜ்ஜேவ த்வங் குரூனங் ஹோஹி ராஜா, மா பப்³ப³ஜீ பப்³ப³ஜ்ஜா ஹி து³க்கா².

    Ajjeva tvaṃ kurūnaṃ hohi rājā, mā pabbajī pabbajjā hi dukkhā.

    224.

    224.

    ‘‘கின்னூத⁴ தே³வ தவமத்தி² போ⁴கா³, புப்³பே³வஹங் தே³வலோகே ரமிஸ்ஸங்;

    ‘‘Kinnūdha deva tavamatthi bhogā, pubbevahaṃ devaloke ramissaṃ;

    ரூபேஹி ஸத்³தே³ஹி அதோ² ரஸேஹி, க³ந்தே⁴ஹி ப²ஸ்ஸேஹி மனோரமேஹி.

    Rūpehi saddehi atho rasehi, gandhehi phassehi manoramehi.

    225.

    225.

    ‘‘பு⁴த்தா ச மே போ⁴கா³ திதி³வஸ்மிங் தே³வ, பரிவாரிதோ அச்ச²ரானங் க³ணேன;

    ‘‘Bhuttā ca me bhogā tidivasmiṃ deva, parivārito accharānaṃ gaṇena;

    துவஞ்ச பா³லங் பரனெய்யங் விதி³த்வா, ந தாதி³ஸே ராஜகுலே வஸெய்யங்.

    Tuvañca bālaṃ paraneyyaṃ viditvā, na tādise rājakule vaseyyaṃ.

    226.

    226.

    ‘‘ஸசாஹங் பா³லோ பரனெய்யோ அஸ்மி, ஏகாபராத⁴ங் க²ம புத்த மய்ஹங்;

    ‘‘Sacāhaṃ bālo paraneyyo asmi, ekāparādhaṃ khama putta mayhaṃ;

    புனபி சே ஏதி³ஸகங் ப⁴வெய்ய, யதா²மதிங் ஸோமனஸ்ஸ கரோஹீ’’தி.

    Punapi ce edisakaṃ bhaveyya, yathāmatiṃ somanassa karohī’’ti.

    தத்த² து³க்கா²தி தாத, பப்³ப³ஜ்ஜா நாம பரபடிப³த்³த⁴ஜீவிகத்தா து³க்கா², மா பப்³ப³ஜி, ராஜா ஹோஹீதி தங் யாசி. கின்னூத⁴ தே³வாதி தே³வ, யே தவ போ⁴கா³, தேஸு கிங் நாம பு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³ங் அத்தி². பரிவாரிதோதி பரிசாரிதோ, அயமேவ வா பாடோ². தஸ்ஸ கிர ஜாதிஸ்ஸரஞாணங் உப்பஜ்ஜி, தஸ்மா ஏவமாஹ. பரனெய்யந்தி அந்த⁴ங் விய யட்டி²யா பரேன நேதப்³ப³ங். தாதி³ஸேதி தாதி³ஸஸ்ஸ ரஞ்ஞோ ஸந்திகே ந பண்டி³தேன வஸிதப்³ப³ங், மயா அத்தனோ ஞாணப³லேன அஜ்ஜ ஜீவிதங் லத்³த⁴ங், நாஹங் தவ ஸந்திகே வஸிஸ்ஸாமீதி ஞாபேதுங் ஏவமாஹ. யதா²மதிந்தி ஸசே புன மய்ஹங் ஏவரூபோ தோ³ஸோ ஹோதி, அத² த்வங் யதா²அஜ்ஜா²ஸயங் கரோஹீதி புத்தங் க²மாபேஸி.

    Tattha dukkhāti tāta, pabbajjā nāma parapaṭibaddhajīvikattā dukkhā, mā pabbaji, rājā hohīti taṃ yāci. Kinnūdha devāti deva, ye tava bhogā, tesu kiṃ nāma bhuñjitabbaṃ atthi. Parivāritoti paricārito, ayameva vā pāṭho. Tassa kira jātissarañāṇaṃ uppajji, tasmā evamāha. Paraneyyanti andhaṃ viya yaṭṭhiyā parena netabbaṃ. Tādiseti tādisassa rañño santike na paṇḍitena vasitabbaṃ, mayā attano ñāṇabalena ajja jīvitaṃ laddhaṃ, nāhaṃ tava santike vasissāmīti ñāpetuṃ evamāha. Yathāmatinti sace puna mayhaṃ evarūpo doso hoti, atha tvaṃ yathāajjhāsayaṃ karohīti puttaṃ khamāpesi.

    மஹாஸத்தோ ராஜானங் ஓவத³ந்தோ அட்ட² கா³தா² அபா⁴ஸி –

    Mahāsatto rājānaṃ ovadanto aṭṭha gāthā abhāsi –

    227.

    227.

    ‘‘அனிஸம்ம கதங் கம்மங், அனவத்தா²ய சிந்திதங்;

    ‘‘Anisamma kataṃ kammaṃ, anavatthāya cintitaṃ;

    பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸேவ வேப⁴ங்கோ³, விபாகோ ஹோதி பாபகோ.

    Bhesajjasseva vebhaṅgo, vipāko hoti pāpako.

    228.

    228.

    ‘‘நிஸம்ம ச கதங் கம்மங், ஸம்மாவத்தா²ய சிந்திதங்;

    ‘‘Nisamma ca kataṃ kammaṃ, sammāvatthāya cintitaṃ;

    பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸேவ ஸம்பத்தி, விபாகோ ஹோதி ப⁴த்³ரகோ.

    Bhesajjasseva sampatti, vipāko hoti bhadrako.

    229.

    229.

    ‘‘அலஸோ கி³ஹீ காமபோ⁴கீ³ ந ஸாது⁴, அஸஞ்ஞதோ பப்³ப³ஜிதோ ந ஸாது⁴;

    ‘‘Alaso gihī kāmabhogī na sādhu, asaññato pabbajito na sādhu;

    ராஜா ந ஸாது⁴ அனிஸம்மகாரீ, யோ பண்டி³தோ கோத⁴னோ தங் ந ஸாது⁴.

    Rājā na sādhu anisammakārī, yo paṇḍito kodhano taṃ na sādhu.

    230.

    230.

    ‘‘நிஸம்ம க²த்தியோ கயிரா, நானிஸம்ம தி³ஸம்பதி;

    ‘‘Nisamma khattiyo kayirā, nānisamma disampati;

    நிஸம்மகாரினோ ராஜ, யஸோ கித்தி ச வட்³ட⁴தி.

    Nisammakārino rāja, yaso kitti ca vaḍḍhati.

    231.

    231.

    ‘‘நிஸம்ம த³ண்ட³ங் பணயெய்ய இஸ்ஸரோ, வேகா³ கதங் தப்பதி பூ⁴மிபால;

    ‘‘Nisamma daṇḍaṃ paṇayeyya issaro, vegā kataṃ tappati bhūmipāla;

    ஸம்மாபணீதீ⁴ ச நரஸ்ஸ அத்தா², அனானுதப்பா தே ப⁴வந்தி பச்சா².

    Sammāpaṇīdhī ca narassa atthā, anānutappā te bhavanti pacchā.

    232.

    232.

    ‘‘அனானுதப்பானி ஹி யே கரொந்தி, விப⁴ஜ்ஜ கம்மாயதனானி லோகே;

    ‘‘Anānutappāni hi ye karonti, vibhajja kammāyatanāni loke;

    விஞ்ஞுப்பஸத்தா²னி ஸுகு²த்³ரயானி, ப⁴வந்தி பு³த்³தா⁴னுமதானி தானி.

    Viññuppasatthāni sukhudrayāni, bhavanti buddhānumatāni tāni.

    233.

    233.

    ‘‘ஆக³ச்சு²ங் தோ³வாரிகா க²க்³க³ப³ந்தா⁴, காஸாவியா ஹந்து மமங் ஜனிந்த³;

    ‘‘Āgacchuṃ dovārikā khaggabandhā, kāsāviyā hantu mamaṃ janinda;

    மாதுஞ்ச அங்கஸ்மிமஹங் நிஸின்னோ, ஆகட்³டி⁴தோ ஸஹஸா தேஹி தே³வ.

    Mātuñca aṅkasmimahaṃ nisinno, ākaḍḍhito sahasā tehi deva.

    234.

    234.

    ‘‘கடுகஞ்ஹி ஸம்பா³த⁴ங் ஸுகிச்ச²ங் பத்தோ, மது⁴ரம்பி யங் ஜீவிதங் லத்³த⁴ ராஜ;

    ‘‘Kaṭukañhi sambādhaṃ sukicchaṃ patto, madhurampi yaṃ jīvitaṃ laddha rāja;

    கிச்சே²னஹங் அஜ்ஜ வதா⁴ பமுத்தோ, பப்³ப³ஜ்ஜமேவாபி⁴மனோஹமஸ்மீ’’தி.

    Kicchenahaṃ ajja vadhā pamutto, pabbajjamevābhimanohamasmī’’ti.

    தத்த² அனிஸம்மாதி அனோலோகெத்வா அனுபதா⁴ரெத்வா. அனவத்தா²ய சிந்திதந்தி அனவத்த²பெத்வா அதுலெத்வா அதீரெத்வா சிந்திதங். விபாகோ ஹோதி பாபகோதி தஸ்ஸ ஹி யதா² நாம பே⁴ஸஜ்ஜஸ்ஸ வேப⁴ங்கோ³ விபத்தி, ஏவமேவங் விபாகோ ஹோதி பாபகோ. அஸஞ்ஞதோதி காயாதீ³ஹி அஸஞ்ஞதோ து³ஸ்ஸீலோ. தங் ந ஸாதூ⁴தி தங் தஸ்ஸ கோத⁴னங் ந ஸாது⁴. நானிஸம்மாதி அனிஸாமெத்வா கிஞ்சி கம்மங் ந கரெய்ய. பணயெய்யாதி பட்ட²பெய்ய பவத்தெய்ய. வேகா³தி வேகே³ன ஸஹஸா. ஸம்மாபணீதீ⁴ சாதி யோனிஸோ ட²பிதேன சித்தேன கதா நரஸ்ஸ அத்தா² பச்சா² அனானுதப்பா ப⁴வந்தீதி அத்தோ². விப⁴ஜ்ஜாதி ‘‘இமானி காதுங் யுத்தானி, இமானி அயுத்தானீ’’தி ஏவங் பஞ்ஞாய விப⁴ஜித்வா. கம்மாயதனானீதி கம்மானி. பு³த்³தா⁴னுமதானீதி பண்டி³தேஹி அனுமதானி அனவஜ்ஜானி ஹொந்தி. கடுகந்தி தே³வ , கடுகங் ஸம்பா³த⁴ங் ஸுகிச்ச²ங் மரணப⁴யங் பத்தொம்ஹி. லத்³தா⁴தி அத்தனோ ஞாணப³லேன லபி⁴த்வா. பப்³ப³ஜ்ஜமேவாபி⁴மனோஹமஸ்மீதி பப்³ப³ஜ்ஜாபி⁴முக²சித்தோயேவஸ்மி.

    Tattha anisammāti anoloketvā anupadhāretvā. Anavatthāya cintitanti anavatthapetvā atuletvā atīretvā cintitaṃ. Vipāko hoti pāpakoti tassa hi yathā nāma bhesajjassa vebhaṅgo vipatti, evamevaṃ vipāko hoti pāpako. Asaññatoti kāyādīhi asaññato dussīlo. Taṃ na sādhūti taṃ tassa kodhanaṃ na sādhu. Nānisammāti anisāmetvā kiñci kammaṃ na kareyya. Paṇayeyyāti paṭṭhapeyya pavatteyya. Vegāti vegena sahasā. Sammāpaṇīdhī cāti yoniso ṭhapitena cittena katā narassa atthā pacchā anānutappā bhavantīti attho. Vibhajjāti ‘‘imāni kātuṃ yuttāni, imāni ayuttānī’’ti evaṃ paññāya vibhajitvā. Kammāyatanānīti kammāni. Buddhānumatānīti paṇḍitehi anumatāni anavajjāni honti. Kaṭukanti deva , kaṭukaṃ sambādhaṃ sukicchaṃ maraṇabhayaṃ pattomhi. Laddhāti attano ñāṇabalena labhitvā. Pabbajjamevābhimanohamasmīti pabbajjābhimukhacittoyevasmi.

    ஏவங் மஹாஸத்தேன த⁴ம்மே தே³ஸிதே ராஜா தே³விங் ஆமந்தெத்வா கா³த²மாஹ –

    Evaṃ mahāsattena dhamme desite rājā deviṃ āmantetvā gāthamāha –

    235.

    235.

    ‘‘புத்தோ தவாயங் தருணோ ஸுத⁴ம்மே, அனுகம்பகோ ஸோமனஸ்ஸோ குமாரோ;

    ‘‘Putto tavāyaṃ taruṇo sudhamme, anukampako somanasso kumāro;

    தங் யாசமானோ ந லபா⁴மி ஸ்வஜ்ஜ, அரஹஸி நங் யாசிதவே துவம்பீ’’தி.

    Taṃ yācamāno na labhāmi svajja, arahasi naṃ yācitave tuvampī’’ti.

    தத்த² யாசிதவேதி யாசிதுங்.

    Tattha yācitaveti yācituṃ.

    ஸா பப்³ப³ஜ்ஜாயமேவ உயோஜெந்தீ கா³த²மாஹ –

    Sā pabbajjāyameva uyojentī gāthamāha –

    236.

    236.

    ‘‘ரமஸ்ஸு பி⁴க்கா²சரியாய புத்த, நிஸம்ம த⁴ம்மேஸு பரிப்³ப³ஜஸ்ஸு;

    ‘‘Ramassu bhikkhācariyāya putta, nisamma dhammesu paribbajassu;

    ஸப்³பே³ஸு பூ⁴தேஸு நிதா⁴ய த³ண்ட³ங், அனிந்தி³தோ ப்³ரஹ்மமுபேதி டா²ன’’ந்தி.

    Sabbesu bhūtesu nidhāya daṇḍaṃ, anindito brahmamupeti ṭhāna’’nti.

    தத்த² நிஸம்மாதி பப்³ப³ஜந்தோ ச நிஸாமெத்வா மிச்சா²தி³ட்டி²கானங் பப்³ப³ஜ்ஜங் பஹாய ஸம்மாதி³ட்டி²யுத்தங் நிய்யானிகபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜ.

    Tattha nisammāti pabbajanto ca nisāmetvā micchādiṭṭhikānaṃ pabbajjaṃ pahāya sammādiṭṭhiyuttaṃ niyyānikapabbajjaṃ pabbaja.

    அத² ராஜா கா³த²மாஹ –

    Atha rājā gāthamāha –

    237.

    237.

    ‘‘அச்சே²ரரூபங் வத யாதி³ஸஞ்ச, து³க்கி²தங் மங் து³க்கா²பயஸே ஸுத⁴ம்மே;

    ‘‘Accherarūpaṃ vata yādisañca, dukkhitaṃ maṃ dukkhāpayase sudhamme;

    யாசஸ்ஸு புத்தங் இதி வுச்சமானா, பி⁴ய்யோவ உஸ்ஸாஹயஸே குமார’’ந்தி.

    Yācassu puttaṃ iti vuccamānā, bhiyyova ussāhayase kumāra’’nti.

    தத்த² யாதி³ஸஞ்சாதி யாதி³ஸங் இத³ங் த்வங் வதே³ஸி, தங் அச்ச²ரியரூபங் வத. து³க்கி²தந்தி பகதியாபி மங் து³க்கி²தங் பி⁴ய்யோ து³க்கா²பயஸி.

    Tattha yādisañcāti yādisaṃ idaṃ tvaṃ vadesi, taṃ acchariyarūpaṃ vata. Dukkhitanti pakatiyāpi maṃ dukkhitaṃ bhiyyo dukkhāpayasi.

    புன தே³வீ கா³த²மாஹ –

    Puna devī gāthamāha –

    238.

    238.

    ‘‘யே விப்பமுத்தா அனவஜ்ஜபோ⁴கி³னோ, பரினிப்³பு³தா லோகமிமங் சரந்தி;

    ‘‘Ye vippamuttā anavajjabhogino, parinibbutā lokamimaṃ caranti;

    தமரியமக்³க³ங் படிபஜ்ஜமானங், ந உஸ்ஸஹே வாரயிதுங் குமார’’ந்தி.

    Tamariyamaggaṃ paṭipajjamānaṃ, na ussahe vārayituṃ kumāra’’nti.

    தத்த² விப்பமுத்தாதி ராகா³தீ³ஹி விப்பமுத்தா. பரினிப்³பு³தாதி கிலேஸபரினிப்³பா³னேன நிப்³பு³தா. தமரியமக்³க³ந்தி தங் தேஸங் பு³த்³தா⁴தீ³னங் அரியானங் ஸந்தகங் மக்³க³ங் படிபஜ்ஜமானங் மம புத்தங் வாரேதுங் ந உஸ்ஸஹாமி தே³வாதி.

    Tattha vippamuttāti rāgādīhi vippamuttā. Parinibbutāti kilesaparinibbānena nibbutā. Tamariyamagganti taṃ tesaṃ buddhādīnaṃ ariyānaṃ santakaṃ maggaṃ paṭipajjamānaṃ mama puttaṃ vāretuṃ na ussahāmi devāti.

    தஸ்ஸா வசனங் ஸுத்வா ராஜா ஓஸானகா³த²மாஹ –

    Tassā vacanaṃ sutvā rājā osānagāthamāha –

    239.

    239.

    ‘‘அத்³தா⁴ ஹவே ஸேவிதப்³பா³ ஸபஞ்ஞா, ப³ஹுஸ்ஸுதா யே ப³ஹுடா²னசிந்தினோ;

    ‘‘Addhā have sevitabbā sapaññā, bahussutā ye bahuṭhānacintino;

    யேஸாயங் ஸுத்வான ஸுபா⁴ஸிதானி, அப்பொஸ்ஸுக்கா வீதஸோகா ஸுத⁴ம்மா’’தி.

    Yesāyaṃ sutvāna subhāsitāni, appossukkā vītasokā sudhammā’’ti.

    தத்த² ப³ஹுடா²னசிந்தினோதி ப³ஹுகாரணசிந்தினோ. யேஸாயந்தி யேஸங் அயங். ஸோமனஸ்ஸகுமாரஸ்ஸேவ ஹி ஸா ஸுபா⁴ஸிதங் ஸுத்வா அப்பொஸ்ஸுக்கா ஜாதா, ராஜாபி ததே³வ ஸந்தா⁴யாஹ.

    Tattha bahuṭhānacintinoti bahukāraṇacintino. Yesāyanti yesaṃ ayaṃ. Somanassakumārasseva hi sā subhāsitaṃ sutvā appossukkā jātā, rājāpi tadeva sandhāyāha.

    மஹாஸத்தோ மாதாபிதரோ வந்தி³த்வா ‘‘ஸசே மய்ஹங் தோ³ஸோ அத்தி², க²மதா²’’தி மஹாஜனஸ்ஸ அஞ்ஜலிங் கத்வா ஹிமவந்தாபி⁴முகோ² க³ந்த்வா மனுஸ்ஸேஸு நிவத்தேஸு மனுஸ்ஸவண்ணேனாக³ந்த்வா தே³வதாஹி ஸத்த பப்³ப³தராஜியோ அதிக்கமித்வா ஹிமவந்தங் நீதோ விஸ்ஸகம்முனா நிம்மிதாய பண்ணஸாலாய இஸிபப்³ப³ஜ்ஜங் பப்³ப³ஜி. தங் தத்த² யாவ ஸோளஸவஸ்ஸகாலா ராஜகுலபரிசாரிகவேஸேன தே³வதாயேவ உபட்ட²ஹிங்ஸு. கூடஜடிலம்பி மஹாஜனோ போதெ²த்வா ஜீவிதக்க²யங் பாபேஸி. மஹாஸத்தோ ஜா²னாபி⁴ஞ்ஞங் நிப்³ப³த்தெத்வா ப்³ரஹ்மலோகூபகோ³ அஹோஸி.

    Mahāsatto mātāpitaro vanditvā ‘‘sace mayhaṃ doso atthi, khamathā’’ti mahājanassa añjaliṃ katvā himavantābhimukho gantvā manussesu nivattesu manussavaṇṇenāgantvā devatāhi satta pabbatarājiyo atikkamitvā himavantaṃ nīto vissakammunā nimmitāya paṇṇasālāya isipabbajjaṃ pabbaji. Taṃ tattha yāva soḷasavassakālā rājakulaparicārikavesena devatāyeva upaṭṭhahiṃsu. Kūṭajaṭilampi mahājano pothetvā jīvitakkhayaṃ pāpesi. Mahāsatto jhānābhiññaṃ nibbattetvā brahmalokūpago ahosi.

    ஸத்தா² இமங் த⁴ம்மதே³ஸனங் ஆஹரித்வா ‘‘ஏவங், பி⁴க்க²வே, புப்³பே³பேஸ மய்ஹங் வதா⁴ய பரிஸக்கியேவா’’தி வத்வா ஜாதகங் ஸமோதா⁴னேஸி – ‘‘ததா³ குஹகோ தே³வத³த்தோ அஹோஸி, மாதா மஹாமாயா, மஹாரக்கி²தோ ஸாரிபுத்தோ, ஸோமனஸ்ஸகுமாரோ பன அஹமேவ அஹோஸி’’ந்தி.

    Satthā imaṃ dhammadesanaṃ āharitvā ‘‘evaṃ, bhikkhave, pubbepesa mayhaṃ vadhāya parisakkiyevā’’ti vatvā jātakaṃ samodhānesi – ‘‘tadā kuhako devadatto ahosi, mātā mahāmāyā, mahārakkhito sāriputto, somanassakumāro pana ahameva ahosi’’nti.

    ஸோமனஸ்ஸஜாதகவண்ணனா நவமா.

    Somanassajātakavaṇṇanā navamā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / ஜாதகபாளி • Jātakapāḷi / 505. ஸோமனஸ்ஸஜாதகங் • 505. Somanassajātakaṃ


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact