Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / இதிவுத்தகபாளி • Itivuttakapāḷi |
10. ஸோமனஸ்ஸஸுத்தங்
10. Somanassasuttaṃ
37. வுத்தஞ்ஹேதங் ப⁴க³வதா, வுத்தமரஹதாதி மே ஸுதங் –
37. Vuttañhetaṃ bhagavatā, vuttamarahatāti me sutaṃ –
‘‘த்³வீஹி, பி⁴க்க²வே, த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ பி⁴க்கு² தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸுக²ஸோமனஸ்ஸப³ஹுலோ விஹரதி, யோனி சஸ்ஸ 1 ஆரத்³தா⁴ ஹோதி ஆஸவானங் க²யாய. கதமேஹி த்³வீஹி? ஸங்வேஜனீயேஸு டா²னேஸு ஸங்வேஜனேன, ஸங்விக்³க³ஸ்ஸ ச யோனிஸோ பதா⁴னேன. இமேஹி கோ², பி⁴க்க²வே, த்³வீஹி த⁴ம்மேஹி ஸமன்னாக³தோ பி⁴க்கு² தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸுக²ஸோமனஸ்ஸப³ஹுலோ விஹரதி, யோனி சஸ்ஸ ஆரத்³தா⁴ ஹோதி ஆஸவானங் க²யாயா’’தி. ஏதமத்த²ங் ப⁴க³வா அவோச. தத்தே²தங் இதி வுச்சதி –
‘‘Dvīhi, bhikkhave, dhammehi samannāgato bhikkhu diṭṭheva dhamme sukhasomanassabahulo viharati, yoni cassa 2 āraddhā hoti āsavānaṃ khayāya. Katamehi dvīhi? Saṃvejanīyesu ṭhānesu saṃvejanena, saṃviggassa ca yoniso padhānena. Imehi kho, bhikkhave, dvīhi dhammehi samannāgato bhikkhu diṭṭheva dhamme sukhasomanassabahulo viharati, yoni cassa āraddhā hoti āsavānaṃ khayāyā’’ti. Etamatthaṃ bhagavā avoca. Tatthetaṃ iti vuccati –
ஆதாபீ நிபகோ பி⁴க்கு², பஞ்ஞாய ஸமவெக்கி²ய.
Ātāpī nipako bhikkhu, paññāya samavekkhiya.
‘‘ஏவங் விஹாரீ ஆதாபீ, ஸந்தவுத்தி அனுத்³த⁴தோ;
‘‘Evaṃ vihārī ātāpī, santavutti anuddhato;
சேதோஸமத²மனுயுத்தோ, க²யங் து³க்க²ஸ்ஸ பாபுணே’’தி.
Cetosamathamanuyutto, khayaṃ dukkhassa pāpuṇe’’ti.
அயம்பி அத்தோ² வுத்தோ ப⁴க³வதா, இதி மே ஸுதந்தி. த³ஸமங்.
Ayampi attho vutto bhagavatā, iti me sutanti. Dasamaṃ.
பட²மோ வக்³கோ³ நிட்டி²தோ.
Paṭhamo vaggo niṭṭhito.
தஸ்ஸுத்³தா³னங் –
Tassuddānaṃ –
த்³வே ச பி⁴க்கூ² தபனீயா, தபனீயா பரத்தே²ஹி;
Dve ca bhikkhū tapanīyā, tapanīyā paratthehi;
Footnotes:
Related texts:
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / இதிவுத்தக-அட்ட²கதா² • Itivuttaka-aṭṭhakathā / 10. ஸோமனஸ்ஸஸுத்தவண்ணனா • 10. Somanassasuttavaṇṇanā