Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / ஸங்யுத்தனிகாய • Saṃyuttanikāya

    2. ஸோமாஸுத்தங்

    2. Somāsuttaṃ

    163. ஸாவத்தி²னிதா³னங் . அத² கோ² ஸோமா பி⁴க்கு²னீ புப்³ப³ண்ஹஸமயங் நிவாஸெத்வா பத்தசீவரமாதா³ய ஸாவத்தி²ங் பிண்டா³ய பாவிஸி. ஸாவத்தி²யங் பிண்டா³ய சரித்வா பச்சா²ப⁴த்தங் பிண்ட³பாதபடிக்கந்தா யேன அந்த⁴வனங் தேனுபஸங்கமி தி³வாவிஹாராய. அந்த⁴வனங் அஜ்ஜோ²கா³ஹெத்வா அஞ்ஞதரஸ்மிங் ருக்க²மூலே தி³வாவிஹாரங் நிஸீதி³. அத² கோ² மாரோ பாபிமா ஸோமாய பி⁴க்கு²னியா ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் லோமஹங்ஸங் உப்பாதே³துகாமோ ஸமாதி⁴ம்ஹா சாவேதுகாமோ யேன ஸோமா பி⁴க்கு²னீ தேனுபஸங்கமி; உபஸங்கமித்வா ஸோமங் பி⁴க்கு²னிங் கா³தா²ய அஜ்ஜ²பா⁴ஸி –

    163. Sāvatthinidānaṃ . Atha kho somā bhikkhunī pubbaṇhasamayaṃ nivāsetvā pattacīvaramādāya sāvatthiṃ piṇḍāya pāvisi. Sāvatthiyaṃ piṇḍāya caritvā pacchābhattaṃ piṇḍapātapaṭikkantā yena andhavanaṃ tenupasaṅkami divāvihārāya. Andhavanaṃ ajjhogāhetvā aññatarasmiṃ rukkhamūle divāvihāraṃ nisīdi. Atha kho māro pāpimā somāya bhikkhuniyā bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo samādhimhā cāvetukāmo yena somā bhikkhunī tenupasaṅkami; upasaṅkamitvā somaṃ bhikkhuniṃ gāthāya ajjhabhāsi –

    ‘‘யங் தங் இஸீஹி பத்தப்³ப³ங், டா²னங் து³ரபி⁴ஸம்ப⁴வங்;

    ‘‘Yaṃ taṃ isīhi pattabbaṃ, ṭhānaṃ durabhisambhavaṃ;

    ந தங் த்³வங்கு³லபஞ்ஞாய, ஸக்கா பப்போதுமித்தி²யா’’தி.

    Na taṃ dvaṅgulapaññāya, sakkā pappotumitthiyā’’ti.

    அத² கோ² ஸோமாய பி⁴க்கு²னியா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘கோ நு க்²வாயங் மனுஸ்ஸோ வா அமனுஸ்ஸோ வா கா³த²ங் பா⁴ஸதீ’’தி? அத² கோ² ஸோமாய பி⁴க்கு²னியா ஏதத³ஹோஸி – ‘‘மாரோ கோ² அயங் பாபிமா மம ப⁴யங் ச²ம்பி⁴தத்தங் லோமஹங்ஸங் உப்பாதே³துகாமோ ஸமாதி⁴ம்ஹா சாவேதுகாமோ கா³த²ங் பா⁴ஸதீ’’தி. அத² கோ² ஸோமா பி⁴க்கு²னீ ‘‘மாரோ அயங் பாபிமா’’ இதி விதி³த்வா மாரங் பாபிமந்தங் கா³தா²ஹி பச்சபா⁴ஸி –

    Atha kho somāya bhikkhuniyā etadahosi – ‘‘ko nu khvāyaṃ manusso vā amanusso vā gāthaṃ bhāsatī’’ti? Atha kho somāya bhikkhuniyā etadahosi – ‘‘māro kho ayaṃ pāpimā mama bhayaṃ chambhitattaṃ lomahaṃsaṃ uppādetukāmo samādhimhā cāvetukāmo gāthaṃ bhāsatī’’ti. Atha kho somā bhikkhunī ‘‘māro ayaṃ pāpimā’’ iti viditvā māraṃ pāpimantaṃ gāthāhi paccabhāsi –

    ‘‘இத்தி²பா⁴வோ கிங் கயிரா, சித்தம்ஹி ஸுஸமாஹிதே;

    ‘‘Itthibhāvo kiṃ kayirā, cittamhi susamāhite;

    ஞாணம்ஹி வத்தமானம்ஹி, ஸம்மா த⁴ம்மங் விபஸ்ஸதோ.

    Ñāṇamhi vattamānamhi, sammā dhammaṃ vipassato.

    ‘‘யஸ்ஸ நூன ஸியா ஏவங், இத்தா²ஹங் புரிஸோதி வா;

    ‘‘Yassa nūna siyā evaṃ, itthāhaṃ purisoti vā;

    கிஞ்சி வா பன அஞ்ஞஸ்மி 1, தங் மாரோ வத்துமரஹதீ’’தி.

    Kiñci vā pana aññasmi 2, taṃ māro vattumarahatī’’ti.

    அத² கோ² மாரோ பாபிமா ‘‘ஜானாதி மங் ஸோமா பி⁴க்கு²னீ’’தி து³க்கீ² து³ம்மனோ தத்தே²வந்தரதா⁴யீதி.

    Atha kho māro pāpimā ‘‘jānāti maṃ somā bhikkhunī’’ti dukkhī dummano tatthevantaradhāyīti.







    Footnotes:
    1. அஸ்மீதி (ஸ்யா॰ கங்॰ பீ॰)
    2. asmīti (syā. kaṃ. pī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / ஸங்யுத்தனிகாய (அட்ட²கதா²) • Saṃyuttanikāya (aṭṭhakathā) / 2. ஸோமாஸுத்தவண்ணனா • 2. Somāsuttavaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / ஸங்யுத்தனிகாய (டீகா) • Saṃyuttanikāya (ṭīkā) / 2. ஸோமாஸுத்தவண்ணனா • 2. Somāsuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact