Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) |
4. ஸோணத³ண்ட³ஸுத்தவண்ணனா
4. Soṇadaṇḍasuttavaṇṇanā
300. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… அங்கே³ஸூதி ஸோணத³ண்ட³ஸுத்தங். தத்ராயங் அபுப்³ப³பத³வண்ணனா. அங்கே³ஸூதி அங்கா³ நாம அங்க³பாஸாதி³கதாய ஏவங் லத்³த⁴வோஹாரா ஜானபதி³னோ ராஜகுமாரா, தேஸங் நிவாஸோ ஏகோபி ஜனபதோ³ ரூள்ஹிஸத்³தே³ன அங்கா³தி வுச்சதி, தஸ்மிங் அங்கே³ஸு ஜனபதே³. சாரிகந்தி இதா⁴பி அதுரிதசாரிகா சேவ நிப³த்³த⁴சாரிகா ச அதி⁴ப்பேதா. ததா³ கிர ப⁴க³வதோ த³ஸஸஹஸ்ஸிலோகதா⁴துங் ஓலோகெந்தஸ்ஸ ஸோணத³ண்டோ³ ப்³ராஹ்மணோ ஞாணஜாலஸ்ஸ அந்தோ பஞ்ஞாயித்த². அத² ப⁴க³வா அயங் ப்³ராஹ்மணோ மய்ஹங் ஞாணஜாலே பஞ்ஞாயதி. ‘அத்தி² நு க்²வஸ்ஸுபனிஸ்ஸயோ’தி வீமங்ஸந்தோ அத்³த³ஸ. ‘மயி தத்த² க³தே ஏதஸ்ஸ அந்தேவாஸினோ த்³வாத³ஸஹாகாரேஹி ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ வண்ணங் பா⁴ஸித்வா மம ஸந்திகே ஆக³ந்துங் ந த³ஸ்ஸந்தி. ஸோ பன தேஸங் வாத³ங் பி⁴ந்தி³த்வா ஏகூனதிங்ஸ ஆகாரேஹி மம வண்ணங் பா⁴ஸித்வா மங் உபஸங்கமித்வா பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸதி. ஸோ பஞ்ஹவிஸ்ஸஜ்ஜனபரியோஸானே ஸரணங் க³மிஸ்ஸதீ’தி, தி³ஸ்வா பஞ்சஸதபி⁴க்கு²பரிவாரோ தங் ஜனபத³ங் படிபன்னோ. தேன வுத்தங் – அங்கே³ஸு சாரிகங் சரமானோ…பே॰… யேன சம்பா தத³வஸரீதி.
300. Evaṃ me sutaṃ…pe… aṅgesūti soṇadaṇḍasuttaṃ. Tatrāyaṃ apubbapadavaṇṇanā. Aṅgesūti aṅgā nāma aṅgapāsādikatāya evaṃ laddhavohārā jānapadino rājakumārā, tesaṃ nivāso ekopi janapado rūḷhisaddena aṅgāti vuccati, tasmiṃ aṅgesu janapade. Cārikanti idhāpi aturitacārikā ceva nibaddhacārikā ca adhippetā. Tadā kira bhagavato dasasahassilokadhātuṃ olokentassa soṇadaṇḍo brāhmaṇo ñāṇajālassa anto paññāyittha. Atha bhagavā ayaṃ brāhmaṇo mayhaṃ ñāṇajāle paññāyati. ‘Atthi nu khvassupanissayo’ti vīmaṃsanto addasa. ‘Mayi tattha gate etassa antevāsino dvādasahākārehi brāhmaṇassa vaṇṇaṃ bhāsitvā mama santike āgantuṃ na dassanti. So pana tesaṃ vādaṃ bhinditvā ekūnatiṃsa ākārehi mama vaṇṇaṃ bhāsitvā maṃ upasaṅkamitvā pañhaṃ pucchissati. So pañhavissajjanapariyosāne saraṇaṃ gamissatī’ti, disvā pañcasatabhikkhuparivāro taṃ janapadaṃ paṭipanno. Tena vuttaṃ – aṅgesu cārikaṃ caramāno…pe… yena campā tadavasarīti.
க³க்³க³ராய பொக்க²ரணியா தீரேதி தஸ்ஸ சம்பானக³ரஸ்ஸ அவிதூ³ரே க³க்³க³ராய நாம ராஜக்³க³மஹேஸியா க²ணிதத்தா க³க்³க³ராதி லத்³த⁴வோஹாரா பொக்க²ரணீ அத்தி². தஸ்ஸா தீரே ஸமந்ததோ நீலாதி³பஞ்சவண்ணகுஸுமபடிமண்டி³தங் மஹந்தங் சம்பகவனங். தஸ்மிங் ப⁴க³வா குஸுமக³ந்த⁴ஸுக³ந்தே⁴ சம்பகவனே விஹரதி. தங் ஸந்தா⁴ய க³க்³க³ராய பொக்க²ரணியா தீரேதி வுத்தங். மாக³தே⁴ன ஸேனியேன பி³ம்பி³ஸாரேனாதி எத்த² ஸோ ராஜா மக³தா⁴னங் இஸ்ஸரத்தா மாக³தோ⁴. மஹதியா ஸேனாய ஸமன்னாக³தத்தா ஸேனியோ. பி³ம்பீ³தி ஸுவண்ணங். தஸ்மா ஸாரஸுவண்ணஸதி³ஸவண்ணதாய பி³ம்பி³ஸாரோதி வுச்சதி.
Gaggarāya pokkharaṇiyā tīreti tassa campānagarassa avidūre gaggarāya nāma rājaggamahesiyā khaṇitattā gaggarāti laddhavohārā pokkharaṇī atthi. Tassā tīre samantato nīlādipañcavaṇṇakusumapaṭimaṇḍitaṃ mahantaṃ campakavanaṃ. Tasmiṃ bhagavā kusumagandhasugandhe campakavane viharati. Taṃ sandhāya gaggarāya pokkharaṇiyā tīreti vuttaṃ. Māgadhena seniyena bimbisārenāti ettha so rājā magadhānaṃ issarattā māgadho. Mahatiyā senāya samannāgatattā seniyo. Bimbīti suvaṇṇaṃ. Tasmā sārasuvaṇṇasadisavaṇṇatāya bimbisāroti vuccati.
301-302. ப³ஹூ ப³ஹூ ஹுத்வா ஸங்ஹதாதி ஸங்கா⁴. ஏகேகிஸ்ஸாய தி³ஸாய ஸங்கோ⁴ ஏதேஸங் அத்தீ²தி ஸங்கீ⁴. புப்³பே³ நக³ரஸ்ஸ அந்தோ அக³ணா ப³ஹி நிக்க²மித்வா க³ணதங் பத்தாதி க³ணீபூ⁴தா. க²த்தங் ஆமந்தேஸீதி. க²த்தா வுச்சதி புச்சி²தபஞ்ஹே ப்³யாகரணஸமத்தோ² மஹாமத்தோ, தங் ஆமந்தேஸி ஆக³மெந்தூதி முஹுத்தங் படிமானெந்து, மா க³ச்ச²ந்தூதி வுத்தங் ஹோதி.
301-302. Bahū bahū hutvā saṃhatāti saṅghā. Ekekissāya disāya saṅgho etesaṃ atthīti saṅghī. Pubbe nagarassa anto agaṇā bahi nikkhamitvā gaṇataṃ pattāti gaṇībhūtā. Khattaṃ āmantesīti. Khattā vuccati pucchitapañhe byākaraṇasamattho mahāmatto, taṃ āmantesi āgamentūti muhuttaṃ paṭimānentu, mā gacchantūti vuttaṃ hoti.
ஸோணத³ண்ட³கு³ணகதா²
Soṇadaṇḍaguṇakathā
303. நானாவேரஜ்ஜகானந்தி நானாவிதே⁴ஸு ரஜ்ஜேஸு, அஞ்ஞேஸு அஞ்ஞேஸு காஸிகோஸலாதீ³ஸு ரஜ்ஜேஸு ஜாதா, தானி வா தேஸங் நிவாஸா, ததோ வா ஆக³தாதி நானாவேரஜ்ஜகா, தேஸங் நானாவேரஜ்ஜகானங். கேனசிதே³வ கரணீயேனாதி தஸ்மிங் கிர நக³ரே த்³வீஹி கரணீயேஹி ப்³ராஹ்மணா ஸன்னிபதந்தி – யஞ்ஞானுப⁴வனத்த²ங் வா மந்தஸஜ்ஜா²யனத்த²ங் வா. ததா³ ச தஸ்மிங் நக³ரே யமஞ்ஞா நத்தி². ஸோணத³ண்ட³ஸ்ஸ பன ஸந்திகே மந்தஸஜ்ஜா²யனத்த²ங் ஏதே ஸன்னிபதிதா. தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் – ‘‘கேனசிதே³வ கரணீயேனா’’தி. தே தஸ்ஸ க³மனங் ஸுத்வா சிந்தேஸுங் – ‘‘அயங் ஸோணத³ண்டோ³ உக்³க³தப்³ராஹ்மணோ யேபு⁴ய்யேன ச அஞ்ஞே ப்³ராஹ்மணா ஸமணங் கோ³தமங் ஸரணங் க³தா, அயமேவ ந க³தோ. ஸ்வாயங் ஸசே தத்த² க³மிஸ்ஸதி, அத்³தா⁴ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஆவட்டனியா மாயாய ஆவட்டிதோ, தங் ஸரணங் க³மிஸ்ஸதி. ததோ ஏதஸ்ஸாபி கே³ஹத்³வாரே ப்³ராஹ்மணானங் ஸன்னிபாதோ ந ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி. ‘‘ஹந்த³ஸ்ஸ க³மனந்தராயங் கரோமா’’தி ஸம்மந்தயித்வா தத்த² அக³மங்ஸு. தங் ஸந்தா⁴ய – அத² கோ² தே ப்³ராஹ்மணாதிஆதி³ வுத்தங்.
303.Nānāverajjakānanti nānāvidhesu rajjesu, aññesu aññesu kāsikosalādīsu rajjesu jātā, tāni vā tesaṃ nivāsā, tato vā āgatāti nānāverajjakā, tesaṃ nānāverajjakānaṃ. Kenacideva karaṇīyenāti tasmiṃ kira nagare dvīhi karaṇīyehi brāhmaṇā sannipatanti – yaññānubhavanatthaṃ vā mantasajjhāyanatthaṃ vā. Tadā ca tasmiṃ nagare yamaññā natthi. Soṇadaṇḍassa pana santike mantasajjhāyanatthaṃ ete sannipatitā. Taṃ sandhāya vuttaṃ – ‘‘kenacideva karaṇīyenā’’ti. Te tassa gamanaṃ sutvā cintesuṃ – ‘‘ayaṃ soṇadaṇḍo uggatabrāhmaṇo yebhuyyena ca aññe brāhmaṇā samaṇaṃ gotamaṃ saraṇaṃ gatā, ayameva na gato. Svāyaṃ sace tattha gamissati, addhā samaṇassa gotamassa āvaṭṭaniyā māyāya āvaṭṭito, taṃ saraṇaṃ gamissati. Tato etassāpi gehadvāre brāhmaṇānaṃ sannipāto na bhavissatī’’ti. ‘‘Handassa gamanantarāyaṃ karomā’’ti sammantayitvā tattha agamaṃsu. Taṃ sandhāya – atha kho te brāhmaṇātiādi vuttaṃ.
தத்த² இமினாபங்கே³னாதி இமினாபி காரணேன. ஏவங் ஏதங் காரணங் வத்வா புன – ‘‘அத்தனோ வண்ணே ப⁴ஞ்ஞமானே அதுஸ்ஸனகஸத்தோ நாம நத்தி². ஹந்த³ஸ்ஸ வண்ணங் ப⁴ணனேன க³மனங் நிவாரெஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா ப⁴வஞ்ஹி ஸோணத³ண்டோ³ உப⁴தோ ஸுஜாதோதிஆதீ³னி காரணானி ஆஹங்ஸு.
Tattha imināpaṅgenāti imināpi kāraṇena. Evaṃ etaṃ kāraṇaṃ vatvā puna – ‘‘attano vaṇṇe bhaññamāne atussanakasatto nāma natthi. Handassa vaṇṇaṃ bhaṇanena gamanaṃ nivāressāmā’’ti cintetvā bhavañhi soṇadaṇḍo ubhato sujātotiādīni kāraṇāni āhaṃsu.
உப⁴தோதி த்³வீஹி பக்கே²ஹி. மாதிதோ ச பிதிதோ சாதி போ⁴தோ மாதா ப்³ராஹ்மணீ, மாதுமாதா ப்³ராஹ்மணீ, தஸ்ஸாபி மாதா ப்³ராஹ்மணீ; பிதா ப்³ராஹ்மணோ, பிதுபிதா ப்³ராஹ்மணோ, தஸ்ஸாபி பிதா ப்³ராஹ்மணோதி, ஏவங் ப⁴வங் உப⁴தோ ஸுஜாதோ மாதிதோ ச பிதிதோ ச. ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோதி ஸங்ஸுத்³தா⁴ தே மாதுக³ஹணீ குச்சீ²தி அத்தோ². ஸமவேபாகினியா க³ஹணியாதி எத்த² பன கம்மஜதேஜோதா⁴து ‘‘க³ஹணீ’’தி வுச்சதி.
Ubhatoti dvīhi pakkhehi. Mātito ca pitito cāti bhoto mātā brāhmaṇī, mātumātā brāhmaṇī, tassāpi mātā brāhmaṇī; pitā brāhmaṇo, pitupitā brāhmaṇo, tassāpi pitā brāhmaṇoti, evaṃ bhavaṃ ubhato sujāto mātito ca pitito ca. Saṃsuddhagahaṇikoti saṃsuddhā te mātugahaṇī kucchīti attho. Samavepākiniyā gahaṇiyāti ettha pana kammajatejodhātu ‘‘gahaṇī’’ti vuccati.
யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³தி எத்த² பிதுபிதா பிதாமஹோ, பிதாமஹஸ்ஸ யுக³ங் பிதாமஹயுக³ங். யுக³ந்தி ஆயுப்பமாணங் வுச்சதி. அபி⁴லாபமத்தமேவ சேதங். அத்த²தோ பன பிதாமஹோயேவ பிதாமஹயுக³ங். ததோ உத்³த⁴ங் ஸப்³பே³பி புப்³ப³புரிஸா பிதாமஹக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதா. ஏவங் யாவ ஸத்தமோ புரிஸோ , தாவ ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ. அத² வா அக்கி²த்தோ அனுபகுட்டோ² ஜாதிவாதே³னாதி த³ஸ்ஸெந்தி. அக்கி²த்தோதி – ‘‘அபனேத² ஏதங், கிங் இமினா’’தி ஏவங் அக்கி²த்தோ அனவக்கி²த்தோ. அனுபகுட்டோ²தி ந உபகுட்டோ², ந அக்கோஸங் வா நிந்த³ங் வா லத்³த⁴புப்³போ³. கேன காரணேனாதி? ஜாதிவாதே³ன. இதிபி – ‘‘ஹீனஜாதிகோ ஏஸோ’’தி ஏவரூபேன வசனேனாதி அத்தோ².
Yāva sattamā pitāmahayugāti ettha pitupitā pitāmaho, pitāmahassa yugaṃ pitāmahayugaṃ. Yuganti āyuppamāṇaṃ vuccati. Abhilāpamattameva cetaṃ. Atthato pana pitāmahoyeva pitāmahayugaṃ. Tato uddhaṃ sabbepi pubbapurisā pitāmahaggahaṇeneva gahitā. Evaṃ yāva sattamo puriso , tāva saṃsuddhagahaṇiko. Atha vā akkhitto anupakuṭṭho jātivādenāti dassenti. Akkhittoti – ‘‘apanetha etaṃ, kiṃ iminā’’ti evaṃ akkhitto anavakkhitto. Anupakuṭṭhoti na upakuṭṭho, na akkosaṃ vā nindaṃ vā laddhapubbo. Kena kāraṇenāti? Jātivādena. Itipi – ‘‘hīnajātiko eso’’ti evarūpena vacanenāti attho.
அட்³டோ⁴தி இஸ்ஸரோ. மஹத்³த⁴னோதி மஹதா த⁴னேன ஸமன்னாக³தோ. ப⁴வதோ ஹி கே³ஹே பத²வியங் பங்ஸுவாலிகா விய ப³ஹுத⁴னங், ஸமணோ பன கோ³தமோ அத⁴னோ பி⁴க்கா²ய உத³ரங் பூரெத்வா யாபேதீதி த³ஸ்ஸெந்தி. மஹாபோ⁴கோ³தி பஞ்சகாமகு³ணவஸேன மஹாஉபபோ⁴கோ³. ஏவங் யங் யங் கு³ணங் வத³ந்தி, தஸ்ஸ தஸ்ஸ படிபக்க²வஸேன ப⁴க³வதோ அகு³ணங்யேவ த³ஸ்ஸேமாதி மஞ்ஞமானா வத³ந்தி.
Aḍḍhoti issaro. Mahaddhanoti mahatā dhanena samannāgato. Bhavato hi gehe pathaviyaṃ paṃsuvālikā viya bahudhanaṃ, samaṇo pana gotamo adhano bhikkhāya udaraṃ pūretvā yāpetīti dassenti. Mahābhogoti pañcakāmaguṇavasena mahāupabhogo. Evaṃ yaṃ yaṃ guṇaṃ vadanti, tassa tassa paṭipakkhavasena bhagavato aguṇaṃyeva dassemāti maññamānā vadanti.
அபி⁴ரூபோதி அஞ்ஞேஹி மனுஸ்ஸேஹி அபி⁴ரூபோ அதி⁴கரூபோ. த³ஸ்ஸனீயோதி தி³வஸம்பி பஸ்ஸந்தானங் அதித்திகரணதோ த³ஸ்ஸனயொக்³கோ³. த³ஸ்ஸனேனேவ சித்தபஸாத³ஜனநதோ பாஸாதி³கோ. பொக்க²ரதா வுச்சதி ஸுந்த³ரபா⁴வோ, வண்ணஸ்ஸ பொக்க²ரதா வண்ணபொக்க²ரதா, தாய வண்ணஸம்பத்தியா யுத்தோதி அத்தோ². போராணா பனாஹு – ‘‘பொக்க²ரந்தி ஸரீரங் வத³ந்தி, வண்ணங் வண்ணமேவா’’தி. தேஸங் மதேன வண்ணஞ்ச பொக்க²ரஞ்ச வண்ணபொக்க²ரானி. தேஸங் பா⁴வோ வண்ணபொக்க²ரதா. இதி பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாயாதி உத்தமேன பரிஸுத்³தே⁴ன வண்ணேன சேவ ஸரீரஸண்டா²னஸம்பத்தியா சாதி அத்தோ². ப்³ரஹ்மவண்ணீதி ஸெட்ட²வண்ணீ. பரிஸுத்³த⁴வண்ணேஸுபி ஸெட்டே²ன ஸுவண்ணவண்ணேன ஸமன்னாக³தோதி அத்தோ². ப்³ரஹ்மவச்ச²ஸீதி மஹாப்³ரஹ்முனோ ஸரீரஸதி³ஸேனேவ ஸரீரேன ஸமன்னாக³தோ. அகு²த்³தா³வகாஸோ த³ஸ்ஸனாயாதி ‘‘போ⁴தோ ஸரீரே த³ஸ்ஸனஸ்ஸ ஓகாஸோ ந கு²த்³த³கோ மஹா, ஸப்³பா³னேவ தே அங்க³பச்சங்கா³னி த³ஸ்ஸனீயானேவ, தானி சாபி மஹந்தானேவா’’தி தீ³பெந்தி.
Abhirūpoti aññehi manussehi abhirūpo adhikarūpo. Dassanīyoti divasampi passantānaṃ atittikaraṇato dassanayoggo. Dassaneneva cittapasādajananato pāsādiko. Pokkharatā vuccati sundarabhāvo, vaṇṇassa pokkharatā vaṇṇapokkharatā, tāya vaṇṇasampattiyā yuttoti attho. Porāṇā panāhu – ‘‘pokkharanti sarīraṃ vadanti, vaṇṇaṃ vaṇṇamevā’’ti. Tesaṃ matena vaṇṇañca pokkharañca vaṇṇapokkharāni. Tesaṃ bhāvo vaṇṇapokkharatā. Iti paramāya vaṇṇapokkharatāyāti uttamena parisuddhena vaṇṇena ceva sarīrasaṇṭhānasampattiyā cāti attho. Brahmavaṇṇīti seṭṭhavaṇṇī. Parisuddhavaṇṇesupi seṭṭhena suvaṇṇavaṇṇena samannāgatoti attho. Brahmavacchasīti mahābrahmuno sarīrasadiseneva sarīrena samannāgato. Akhuddāvakāso dassanāyāti ‘‘bhoto sarīre dassanassa okāso na khuddako mahā, sabbāneva te aṅgapaccaṅgāni dassanīyāneva, tāni cāpi mahantānevā’’ti dīpenti.
ஸீலமஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸீலவா. வுத்³த⁴ங் வத்³தி⁴தங் ஸீலமஸ்ஸாதி வுத்³த⁴ஸீலீ. வுத்³த⁴ஸீலேனாதி வுத்³தே⁴ன வத்³தி⁴தேன ஸீலேன. ஸமன்னாக³தோதி யுத்தோ. இத³ங் வுத்³த⁴ஸீலீபத³ஸ்ஸேவ வேவசனங். ஸப்³ப³மேதங் பஞ்சஸீலமத்தமேவ ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி.
Sīlamassa atthīti sīlavā. Vuddhaṃ vaddhitaṃ sīlamassāti vuddhasīlī. Vuddhasīlenāti vuddhena vaddhitena sīlena. Samannāgatoti yutto. Idaṃ vuddhasīlīpadasseva vevacanaṃ. Sabbametaṃ pañcasīlamattameva sandhāya vadanti.
கல்யாணவாசோதிஆதீ³ஸு கல்யாணா ஸுந்த³ரா பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா வாசா அஸ்ஸாதி கல்யாணவாசோ. கல்யாணங் மது⁴ரங் வாக்கரணங் அஸ்ஸாதி கல்யாணவாக்கரணோ . வாக்கரணந்தி உதா³ஹரணகோ⁴ஸோ. கு³ணபரிபுண்ணபா⁴வேன புரே ப⁴வாதி போரீ. புரே வா ப⁴வத்தா போரீ. போரியா நாக³ரிகித்தி²யா ஸுகு²மாலத்தனேன ஸதி³ஸாதி போரீ, தாய போரியா. விஸ்ஸட்டா²யாதி அபலிபு³த்³தா⁴ய ஸந்தி³ட்ட²விலம்பி³தாதி³தோ³ஸரஹிதாய. அனேலக³லாயாதி ஏலக³ளேனவிரஹிதாய. யஸ்ஸ கஸ்ஸசி ஹி கதெ²ந்தஸ்ஸ ஏலா க³ளந்தி, லாலா வா பக்³க⁴ரந்தி, கே²ளபு²ஸிதானி வா நிக்க²மந்தி, தஸ்ஸ வாசா ஏலக³ளங் நாம ஹோதி, தப்³பி³பரிதாயாதி அத்தோ². அத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனியாதி ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானங் பாகடங் கத்வா பா⁴ஸிதத்த²ஸ்ஸ விஞ்ஞாபனஸமத்தா²ய.
Kalyāṇavācotiādīsu kalyāṇā sundarā parimaṇḍalapadabyañjanā vācā assāti kalyāṇavāco. Kalyāṇaṃ madhuraṃ vākkaraṇaṃ assāti kalyāṇavākkaraṇo. Vākkaraṇanti udāharaṇaghoso. Guṇaparipuṇṇabhāvena pure bhavāti porī. Pure vā bhavattā porī. Poriyā nāgarikitthiyā sukhumālattanena sadisāti porī, tāya poriyā. Vissaṭṭhāyāti apalibuddhāya sandiṭṭhavilambitādidosarahitāya. Anelagalāyāti elagaḷenavirahitāya. Yassa kassaci hi kathentassa elā gaḷanti, lālā vā paggharanti, kheḷaphusitāni vā nikkhamanti, tassa vācā elagaḷaṃ nāma hoti, tabbiparitāyāti attho. Atthassa viññāpaniyāti ādimajjhapariyosānaṃ pākaṭaṃ katvā bhāsitatthassa viññāpanasamatthāya.
ஜிண்ணோதி ஜராஜிண்ணதாய ஜிண்ணோ. வுத்³தோ⁴தி அங்க³பச்சங்கா³னங் வுத்³தி⁴பா⁴வமரியாத³ப்பத்தோ. மஹல்லகோதி ஜாதிமஹல்லகதாய ஸமன்னாக³தோ. சிரகாலப்பஸுதோதி வுத்தங் ஹோதி. அத்³த⁴க³தோதி அத்³தா⁴னங் க³தோ, த்³வே தயோ ராஜபரிவட்டே அதீதோதி அதி⁴ப்பாயோ. வயோஅனுப்பத்தோதி பச்சி²மவயங் ஸம்பத்தோ, பச்சி²மவயோ நாம வஸ்ஸஸதஸ்ஸ பச்சி²மோ ததியபா⁴கோ³.
Jiṇṇoti jarājiṇṇatāya jiṇṇo. Vuddhoti aṅgapaccaṅgānaṃ vuddhibhāvamariyādappatto. Mahallakoti jātimahallakatāya samannāgato. Cirakālappasutoti vuttaṃ hoti. Addhagatoti addhānaṃ gato, dve tayo rājaparivaṭṭe atītoti adhippāyo. Vayoanuppattoti pacchimavayaṃ sampatto, pacchimavayo nāma vassasatassa pacchimo tatiyabhāgo.
அபி ச ஜிண்ணோதி போராணோ, சிரகாலப்பவத்தகுலன்வயோதி வுத்தங் ஹோதி. வுத்³தோ⁴தி ஸீலாசாராதி³கு³ணவுத்³தி⁴யா யுத்தோ. மஹல்லகோதி விப⁴வமஹந்தாய ஸமன்னாக³தோ. அத்³த⁴க³தோதி மக்³க³ப்படிபன்னோ ப்³ராஹ்மணானங் வதசரியாதி³மரியாத³ங் அவீதிக்கம்ம சரணஸீலோ. வயோஅனுப்பத்தோதி ஜாதிவுத்³த⁴பா⁴வம்பி அந்திமவயங் அனுப்பத்தோ.
Api ca jiṇṇoti porāṇo, cirakālappavattakulanvayoti vuttaṃ hoti. Vuddhoti sīlācārādiguṇavuddhiyā yutto. Mahallakoti vibhavamahantāya samannāgato. Addhagatoti maggappaṭipanno brāhmaṇānaṃ vatacariyādimariyādaṃ avītikkamma caraṇasīlo. Vayoanuppattoti jātivuddhabhāvampi antimavayaṃ anuppatto.
பு³த்³த⁴கு³ணகதா²
Buddhaguṇakathā
304. ஏவங் வுத்தேதி ஏவங் தேஹி ப்³ராஹ்மணேஹி வுத்தே. ஸோணத³ண்டோ³ – ‘‘இமே ப்³ராஹ்மணா ஜாதிஆதீ³ஹி மம வண்ணங் வத³ந்தி, ந கோ² பன மேதங் யுத்தங் அத்தனோ வண்ணே ரஜ்ஜிதுங். ஹந்தா³ஹங் ஏதேஸங் வாத³ங் பி⁴ந்தி³த்வா ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ மஹந்தபா⁴வங் ஞாபெத்வா ஏதேஸங் தத்த² க³மனங் கரோமீ’’தி சிந்தெத்வா தேன ஹி – போ⁴ மமபி ஸுணாதா²திஆதி³மாஹ. தத்த² யேபி உப⁴தோ ஸுஜாதோதி ஆத³யோ அத்தனோ கு³ணேஹி ஸதி³ஸா கு³ணா தேபி ; ‘‘கோ சாஹங் கே ச ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஜாதிஸம்பத்திஆத³யோ கு³ணா’’தி அத்தனோ கு³ணேஹி உத்தரிதரேயேவ மஞ்ஞமானோ, இதரே பன ஏகந்தேனேவ ப⁴க³வதோ மஹந்தபா⁴வதீ³பனத்த²ங் பகாஸேதி.
304.Evaṃ vutteti evaṃ tehi brāhmaṇehi vutte. Soṇadaṇḍo – ‘‘ime brāhmaṇā jātiādīhi mama vaṇṇaṃ vadanti, na kho pana metaṃ yuttaṃ attano vaṇṇe rajjituṃ. Handāhaṃ etesaṃ vādaṃ bhinditvā samaṇassa gotamassa mahantabhāvaṃ ñāpetvā etesaṃ tattha gamanaṃ karomī’’ti cintetvā tena hi – bho mamapi suṇāthātiādimāha. Tattha yepi ubhato sujātoti ādayo attano guṇehi sadisā guṇā tepi ; ‘‘ko cāhaṃ ke ca samaṇassa gotamassa jātisampattiādayo guṇā’’ti attano guṇehi uttaritareyeva maññamāno, itare pana ekanteneva bhagavato mahantabhāvadīpanatthaṃ pakāseti.
மயமேவ அரஹாமாதி ஏவங் நியாமெந்தோவெத்த² இத³ங் தீ³பேதி – ‘‘யதி³ கு³ணமஹந்ததாய உபஸங்கமிதப்³போ³ நாம ஹோதி. யதா² ஹி ஸினேருங் உபனிதா⁴ய ஸாஸபோ, மஹாஸமுத்³த³ங் உபனிதா⁴ய கோ³பத³கங், ஸத்தஸு மஹாஸரேஸு உத³கங் உபனிதா⁴ய உஸ்ஸாவபி³ந்து³ பரித்தோ லாமகோ. ஏவமேவ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ ஜாதிஸம்பத்திஆத³யோபி கு³ணே உபனிதா⁴ய அம்ஹாகங் கு³ணா பரித்தா லாமகா; தஸ்மா மயமேவ அரஹாம தங் ப⁴வந்தங் கோ³தமங் த³ஸ்ஸனாய உபஸங்கமிது’’ந்தி.
Mayameva arahāmāti evaṃ niyāmentovettha idaṃ dīpeti – ‘‘yadi guṇamahantatāya upasaṅkamitabbo nāma hoti. Yathā hi sineruṃ upanidhāya sāsapo, mahāsamuddaṃ upanidhāya gopadakaṃ, sattasu mahāsaresu udakaṃ upanidhāya ussāvabindu paritto lāmako. Evameva samaṇassa gotamassa jātisampattiādayopi guṇe upanidhāya amhākaṃ guṇā parittā lāmakā; tasmā mayameva arahāma taṃ bhavantaṃ gotamaṃ dassanāya upasaṅkamitu’’nti.
மஹந்தங் ஞாதிஸங்க⁴ங் ஓஹாயாதி மாதிபக்கே² அஸீதிகுலஸஹஸ்ஸானி , பிதிபக்கே² அஸீதிகுலஸஹஸ்ஸானீதி ஏவங் ஸட்டி²குலஸதஸஹஸ்ஸங் ஓஹாய பப்³ப³ஜிதோ.
Mahantaṃñātisaṃghaṃ ohāyāti mātipakkhe asītikulasahassāni , pitipakkhe asītikulasahassānīti evaṃ saṭṭhikulasatasahassaṃ ohāya pabbajito.
பூ⁴மிக³தஞ்ச வேஹாஸட்ட²ஞ்சாதி எத்த² ராஜங்க³ணே சேவ உய்யானே ச ஸுதா⁴மட்ட²பொக்க²ரணியோ ஸத்தரதனானங் பூரெத்வா பூ⁴மியங் ட²பிதங் த⁴னங் பூ⁴மிக³தங் நாம. பாஸாத³னியூஹாத³யோ பரிபூரெத்வா ட²பிதங் வேஹாஸட்ட²ங் நாம. ஏதங் தாவ குலபரியாயேன ஆக³தங். ததா²க³தஸ்ஸ பன ஜாததி³வஸேயேவ ஸங்கோ², ஏலோ, உப்பலோ, புண்ட³ரீகோதி சத்தாரோ நித⁴யோ உக்³க³தா. தேஸு ஸங்கோ² கா³வுதிகோ, ஏலோ அட்³ட⁴யோஜனிகோ, உப்பலோ திகா³வுதிகோ, புண்ட³ரீகோ யோஜனிகோ. தேஸுபி க³ஹிதங் க³ஹிதங் பூரதியேவ, இதி ப⁴க³வா பஹூதங் ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணங் ஓஹாய பப்³ப³ஜிதோதி வேதி³தப்³போ³.
Bhūmigatañca vehāsaṭṭhañcāti ettha rājaṅgaṇe ceva uyyāne ca sudhāmaṭṭhapokkharaṇiyo sattaratanānaṃ pūretvā bhūmiyaṃ ṭhapitaṃ dhanaṃ bhūmigataṃ nāma. Pāsādaniyūhādayo paripūretvā ṭhapitaṃ vehāsaṭṭhaṃ nāma. Etaṃ tāva kulapariyāyena āgataṃ. Tathāgatassa pana jātadivaseyeva saṅkho, elo, uppalo, puṇḍarīkoti cattāro nidhayo uggatā. Tesu saṅkho gāvutiko, elo aḍḍhayojaniko, uppalo tigāvutiko, puṇḍarīko yojaniko. Tesupi gahitaṃ gahitaṃ pūratiyeva, iti bhagavā pahūtaṃ hiraññasuvaṇṇaṃ ohāya pabbajitoti veditabbo.
த³ஹரோவ ஸமானோதி தருணோவ ஸமானோ. ஸுஸுகாளகேஸோதி ஸுட்டு² காளகேஸோ, அஞ்ஜனவண்ணஸதி³ஸகேஸோ ஹுத்வா வாதி அத்தோ². ப⁴த்³ரேனாதி ப⁴த்³த³கேன. பட²மேன வயஸாதி திண்ணங் வயானங் பட²மவயேன. அகாமகானந்தி அனிச்ச²மானானங். அனாத³ரத்தே² ஸாமிவசனங். அஸ்ஸூனி முகே² ஏதேஸந்தி அஸ்ஸுமுகா², தேஸங் அஸ்ஸுமுகா²னங், அஸ்ஸூஹி கிலின்னமுகா²னந்தி அத்தோ². ருத³ந்தானந்தி கந்தி³த்வா ரோத³மானானங். அகு²த்³தா³வகாஸோதி எத்த² ப⁴க³வதோ அபரிமாணோயேவ த³ஸ்ஸனாய ஓகாஸோதி வேதி³தப்³போ³.
Daharova samānoti taruṇova samāno. Susukāḷakesoti suṭṭhu kāḷakeso, añjanavaṇṇasadisakeso hutvā vāti attho. Bhadrenāti bhaddakena. Paṭhamena vayasāti tiṇṇaṃ vayānaṃ paṭhamavayena. Akāmakānanti anicchamānānaṃ. Anādaratthe sāmivacanaṃ. Assūni mukhe etesanti assumukhā, tesaṃ assumukhānaṃ, assūhi kilinnamukhānanti attho. Rudantānanti kanditvā rodamānānaṃ. Akhuddāvakāsoti ettha bhagavato aparimāṇoyeva dassanāya okāsoti veditabbo.
தத்ரித³ங் வத்து² – ராஜக³ஹே கிர அஞ்ஞதரோ ப்³ராஹ்மணோ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ பமாணங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கோதீதி ஸுத்வா ப⁴க³வதோ பிண்டா³ய பவிஸனகாலே ஸட்டி²ஹத்த²ங் வேளுங் க³ஹெத்வா நக³ரத்³வாரஸ்ஸ ப³ஹி ட²த்வா ஸம்பத்தே ப⁴க³வதி வேளுங் க³ஹெத்வா ஸமீபே அட்டா²ஸி. வேளு ப⁴க³வதோ ஜாணுகமத்தங் பாபுணி. புன தி³வஸே த்³வே வேளூ க⁴டெத்வா ஸமீபே அட்டா²ஸி. ப⁴க³வாபி த்³வின்னங் வேளூனங் உபரி கடிமத்தமேவ பஞ்ஞாயமானோ – ‘‘ப்³ராஹ்மண, கிங் கரோஸீ’’தி ஆஹ. தும்ஹாகங் பமாணங் க³ண்ஹாமீதி. ‘‘ப்³ராஹ்மண, ஸசேபி த்வங் ஸகலசக்கவாளக³ப்³ப⁴ங் பூரெத்வா டி²தே வேளூ க⁴டெத்வா ஆக³மிஸ்ஸஸி, நேவ மே பமாணங் க³ஹேதுங் ஸக்கி²ஸ்ஸஸி. ந ஹி மயா சத்தாரி அஸங்க்²யேயானி கப்பஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச ததா² பாரமியோ பூரிதா, யதா² மே பரோ பமாணங் க³ண்ஹெய்ய, அதுலோ, ப்³ராஹ்மண, ததா²க³தோ அப்பமெய்யோ’’தி வத்வா த⁴ம்மபதே³ கா³த²மாஹ –
Tatridaṃ vatthu – rājagahe kira aññataro brāhmaṇo samaṇassa gotamassa pamāṇaṃ gahetuṃ na sakkotīti sutvā bhagavato piṇḍāya pavisanakāle saṭṭhihatthaṃ veḷuṃ gahetvā nagaradvārassa bahi ṭhatvā sampatte bhagavati veḷuṃ gahetvā samīpe aṭṭhāsi. Veḷu bhagavato jāṇukamattaṃ pāpuṇi. Puna divase dve veḷū ghaṭetvā samīpe aṭṭhāsi. Bhagavāpi dvinnaṃ veḷūnaṃ upari kaṭimattameva paññāyamāno – ‘‘brāhmaṇa, kiṃ karosī’’ti āha. Tumhākaṃ pamāṇaṃ gaṇhāmīti. ‘‘Brāhmaṇa, sacepi tvaṃ sakalacakkavāḷagabbhaṃ pūretvā ṭhite veḷū ghaṭetvā āgamissasi, neva me pamāṇaṃ gahetuṃ sakkhissasi. Na hi mayā cattāri asaṅkhyeyāni kappasatasahassañca tathā pāramiyo pūritā, yathā me paro pamāṇaṃ gaṇheyya, atulo, brāhmaṇa, tathāgato appameyyo’’ti vatvā dhammapade gāthamāha –
‘‘தே தாதி³ஸே பூஜயதோ, நிப்³பு³தே அகுதோப⁴யே;
‘‘Te tādise pūjayato, nibbute akutobhaye;
ந ஸக்கா புஞ்ஞங் ஸங்கா²துங், இமெத்தமபி கேனசீ’’தி. (த⁴॰ ப॰ 36);
Na sakkā puññaṃ saṅkhātuṃ, imettamapi kenacī’’ti. (dha. pa. 36);
கா³தா²பரியோஸானே சதுராஸீதிபாணஸஹஸ்ஸானி அமதங் பிவிங்ஸு.
Gāthāpariyosāne caturāsītipāṇasahassāni amataṃ piviṃsu.
அபரம்பி வத்து² – ராஹு கிர அஸுரிந்தோ³ சத்தாரி யோஜனஸஹஸ்ஸானி அட்ட² ச யோஜனஸதானி உச்சோ. பா³ஹந்தரமஸ்ஸ த்³வாத³ஸயோஜனஸதானி. ப³ஹலந்தரேன ச² யோஜனஸதானி. ஹத்த²தலபாத³தலானங் புது²லதோ தீணி யோஜனஸதானி. அங்கு³லிபப்³பா³னி பண்ணாஸயோஜனானி. ப⁴முகந்தரங் பண்ணாஸயோஜனங். முக²ங் த்³வியோஜனஸதங் தியோஜனஸதக³ம்பீ⁴ரங் தியோஜனஸதபரிமண்ட³லங். கீ³வா தியோஜனஸதங். நலாடங் தியோஜனஸதங். ஸீஸங் நவயோஜனஸதங். ‘‘ஸோ அஹங் உச்சொஸ்மி, ஸத்தா²ரங் ஓனமித்வா ஓலோகேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா நாக³ச்சி². ஸோ ஏகதி³வஸங் ப⁴க³வதோ வண்ணங் ஸுத்வா – ‘‘யதா²கத²ஞ்ச ஓலோகெஸ்ஸாமீ’’தி ஆக³தோ.
Aparampi vatthu – rāhu kira asurindo cattāri yojanasahassāni aṭṭha ca yojanasatāni ucco. Bāhantaramassa dvādasayojanasatāni. Bahalantarena cha yojanasatāni. Hatthatalapādatalānaṃ puthulato tīṇi yojanasatāni. Aṅgulipabbāni paṇṇāsayojanāni. Bhamukantaraṃ paṇṇāsayojanaṃ. Mukhaṃ dviyojanasataṃ tiyojanasatagambhīraṃ tiyojanasataparimaṇḍalaṃ. Gīvā tiyojanasataṃ. Nalāṭaṃ tiyojanasataṃ. Sīsaṃ navayojanasataṃ. ‘‘So ahaṃ uccosmi, satthāraṃ onamitvā oloketuṃ na sakkhissāmī’’ti cintetvā nāgacchi. So ekadivasaṃ bhagavato vaṇṇaṃ sutvā – ‘‘yathākathañca olokessāmī’’ti āgato.
அத² ப⁴க³வா தஸ்ஸஜ்ஜா²ஸயங் விதி³த்வா – ‘‘சதூஸு இரியாபதே²ஸு கதரேன த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘டி²தகோ நாம நீசோபி உச்சோ விய பஞ்ஞாயதி. நிபன்னோவஸ்ஸ அத்தானங் த³ஸ்ஸெஸ்ஸாமீ’’தி ‘‘ஆனந்த³, க³ந்த⁴குடிபரிவேணே மஞ்சகங் பஞ்ஞாபேஹீ’’தி வத்வா தத்த² ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸி. ராஹு ஆக³ந்த்வா நிபன்னங் ப⁴க³வந்தங் கீ³வங் உன்னாமெத்வா நப⁴மஜ்ஜே² புண்ணசந்த³ங் விய உல்லோகேஸி. கிமித³ங் அஸுரிந்தா³தி ச வுத்தே – ‘‘ப⁴க³வா ஓனமித்வா ஓலோகேதுங் ந ஸக்கி²ஸ்ஸாமீ’’தி நாக³ச்சி²ந்தி. ந மயா, அஸுரிந்த³, அதோ⁴முகே²ன பாரமியோ பூரிதா. உத்³த⁴க்³க³மேவ கத்வா தா³னங் தி³ன்னந்தி. தங் தி³வஸங் ராஹு ஸரணங் அக³மாஸி. ஏவங் ப⁴க³வா அகு²த்³தா³வகாஸோ த³ஸ்ஸனாய.
Atha bhagavā tassajjhāsayaṃ viditvā – ‘‘catūsu iriyāpathesu katarena dassessāmī’’ti cintetvā ‘‘ṭhitako nāma nīcopi ucco viya paññāyati. Nipannovassa attānaṃ dassessāmī’’ti ‘‘ānanda, gandhakuṭipariveṇe mañcakaṃ paññāpehī’’ti vatvā tattha sīhaseyyaṃ kappesi. Rāhu āgantvā nipannaṃ bhagavantaṃ gīvaṃ unnāmetvā nabhamajjhe puṇṇacandaṃ viya ullokesi. Kimidaṃ asurindāti ca vutte – ‘‘bhagavā onamitvā oloketuṃ na sakkhissāmī’’ti nāgacchinti. Na mayā, asurinda, adhomukhena pāramiyo pūritā. Uddhaggameva katvā dānaṃ dinnanti. Taṃ divasaṃ rāhu saraṇaṃ agamāsi. Evaṃ bhagavā akhuddāvakāso dassanāya.
சதுபாரிஸுத்³தி⁴ஸீலேன ஸீலவா, தங் பன ஸீலங் அரியங் உத்தமங் பரிஸுத்³த⁴ங். தேனாஹ – ‘‘அரியஸீலீ’’தி. ததே³தங் அனவஜ்ஜட்டே²ன குஸலங். தேனாஹ – ‘‘குஸலஸீலீ’’தி. குஸலஸீலேனாதி இத³மஸ்ஸ வேவசனங்.
Catupārisuddhisīlena sīlavā, taṃ pana sīlaṃ ariyaṃ uttamaṃ parisuddhaṃ. Tenāha – ‘‘ariyasīlī’’ti. Tadetaṃ anavajjaṭṭhena kusalaṃ. Tenāha – ‘‘kusalasīlī’’ti. Kusalasīlenāti idamassa vevacanaṃ.
ப³ஹூனங் ஆசரியபாசரியோதி ப⁴க³வதோ ஏகேகாய த⁴ம்மதே³ஸனாய சதுராஸீதிபாணஸஹஸ்ஸானி அபரிமாணாபி தே³வமனுஸ்ஸா மக்³க³ப²லாமதங் பிவந்தி, தஸ்மா ப³ஹூனங் ஆசரியோ. ஸாவகவேனெய்யானங் பன பாசரியோதி.
Bahūnaṃ ācariyapācariyoti bhagavato ekekāya dhammadesanāya caturāsītipāṇasahassāni aparimāṇāpi devamanussā maggaphalāmataṃ pivanti, tasmā bahūnaṃ ācariyo. Sāvakaveneyyānaṃ pana pācariyoti.
கீ²ணகாமராகோ³தி எத்த² காமங் ப⁴க³வதோ ஸப்³பே³பி கிலேஸா கீ²ணா. ப்³ராஹ்மணோ பன தே ந ஜானாதி. அத்தனோ ஜானநட்டா²னேயேவ கு³ணங் கதே²தி. விக³தசாபல்லோதி – ‘‘பத்தமண்ட³னா சீவரமண்ட³னா ஸேனாஸனமண்ட³னா இமஸ்ஸ வா பூதிகாயஸ்ஸ…பே॰… கேலனா படிகேலனா’’தி (விப⁴॰ 854) ஏவங் வுத்தசாபல்லா விரஹிதோ.
Khīṇakāmarāgoti ettha kāmaṃ bhagavato sabbepi kilesā khīṇā. Brāhmaṇo pana te na jānāti. Attano jānanaṭṭhāneyeva guṇaṃ katheti. Vigatacāpalloti – ‘‘pattamaṇḍanā cīvaramaṇḍanā senāsanamaṇḍanā imassa vā pūtikāyassa…pe… kelanā paṭikelanā’’ti (vibha. 854) evaṃ vuttacāpallā virahito.
அபாபபுரெக்கா²ரோதி அபாபே நவ லோகுத்தரத⁴ம்மே புரதோ கத்வா விசரதி. ப்³ரஹ்மஞ்ஞாய பஜாயாதி ஸாரிபுத்தமொக்³க³ல்லானமஹாகஸ்ஸபாதி³பே⁴தா³ய ப்³ராஹ்மணபஜாய, ஏதிஸ்ஸாய ச பஜாய புரெக்கா²ரோ. அயஞ்ஹி பஜா ஸமணங் கோ³தமங் புரக்க²த்வா சரதீதி அத்தோ². அபி ச அபாபபுரெக்கா²ரோதி ந பாபங் புரெக்கா²ரோ ந பாபங் புரதோ கத்வா சரதி, ந பாபங் இச்ச²தீதி அத்தோ². கஸ்ஸ? ப்³ரஹ்மஞ்ஞாய பஜாய. அத்தனா ஸத்³தி⁴ங் படிவிருத்³தா⁴யபி ப்³ராஹ்மணபஜாய அவிருத்³தோ⁴ ஹிதஸுக²த்தி²கோ யேவாதி வுத்தங் ஹோதி.
Apāpapurekkhāroti apāpe nava lokuttaradhamme purato katvā vicarati. Brahmaññāya pajāyāti sāriputtamoggallānamahākassapādibhedāya brāhmaṇapajāya, etissāya ca pajāya purekkhāro. Ayañhi pajā samaṇaṃ gotamaṃ purakkhatvā caratīti attho. Api ca apāpapurekkhāroti na pāpaṃ purekkhāro na pāpaṃ purato katvā carati, na pāpaṃ icchatīti attho. Kassa? Brahmaññāya pajāya. Attanā saddhiṃ paṭiviruddhāyapi brāhmaṇapajāya aviruddho hitasukhatthiko yevāti vuttaṃ hoti.
திரோரட்டா²தி பரரட்ட²தோ. திரோஜனபதா³தி பரஜனபத³தோ. பஞ்ஹங் புச்சி²துங் ஆக³ச்ச²ந்தீதி க²த்தியபண்டி³தாத³யோ சேவ தே³வப்³ரஹ்மனாக³க³ந்த⁴ப்³பா³த³யோ ச – ‘‘பஞ்ஹே அபி⁴ஸங்க²ரித்வா புச்சி²ஸ்ஸாமா’’தி ஆக³ச்ச²ந்தி. தத்த² கேசி புச்சா²ய வா தோ³ஸங் விஸ்ஸஜ்ஜனஸம்படிச்ச²னே வா அஸமத்த²தங் ஸல்லக்கெ²த்வா அபுச்சி²த்வாவ துண்ஹீ நிஸீத³ந்தி. கேசி புச்ச²ந்தி. கேஸஞ்சி ப⁴க³வா புச்சா²ய உஸ்ஸாஹங் ஜனெத்வா விஸ்ஸஜ்ஜேதி. ஏவங் ஸப்³பே³ஸம்பி தேஸங் விமதியோ தீரங் பத்வா மஹாஸமுத்³த³ஸ்ஸ ஊமியோ விய ப⁴க³வந்தங் பத்வா பி⁴ஜ்ஜந்தி.
Tiroraṭṭhāti pararaṭṭhato. Tirojanapadāti parajanapadato. Pañhaṃ pucchituṃ āgacchantīti khattiyapaṇḍitādayo ceva devabrahmanāgagandhabbādayo ca – ‘‘pañhe abhisaṅkharitvā pucchissāmā’’ti āgacchanti. Tattha keci pucchāya vā dosaṃ vissajjanasampaṭicchane vā asamatthataṃ sallakkhetvā apucchitvāva tuṇhī nisīdanti. Keci pucchanti. Kesañci bhagavā pucchāya ussāhaṃ janetvā vissajjeti. Evaṃ sabbesampi tesaṃ vimatiyo tīraṃ patvā mahāsamuddassa ūmiyo viya bhagavantaṃ patvā bhijjanti.
ஏஹி ஸ்வாக³தவாதீ³தி தே³வமனுஸ்ஸபப்³ப³ஜிதக³ஹட்டே²ஸு தங் தங் அத்தனோ ஸந்திகங் ஆக³தங் – ‘‘ஏஹி ஸ்வாக³த’’ந்தி ஏவங் வத³தீதி அத்தோ². ஸகி²லோதி தத்த² கதமங் ஸாக²ல்யங்? ‘‘யா ஸா வாசா நேலா கண்ணஸுகா²’’திஆதி³னா நயேன வுத்தஸாக²ல்யேன ஸமன்னாக³தோ, முது³வசனோதி அத்தோ². ஸம்மோத³கோதி படிஸந்தா²ரகுஸலோ, ஆக³தாக³தானங் சதுன்னங் பரிஸானங் – ‘‘கச்சி, பி⁴க்க²வே, க²மனீயங், கச்சி யாபனீய’’ந்திஆதி³னா நயேன ஸப்³ப³ங் அத்³தா⁴னத³ரத²ங் வூபஸமெந்தோ விய பட²மதரங் ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் கத்தாதி அத்தோ². அப்³பா⁴குடிகோதி யதா² ஏகச்சே பரிஸங் பத்வா த²த்³த⁴முகா² ஸங்குடிதமுகா² ஹொந்தி, ந ஏதி³ஸோ, பரிஸத³ஸ்ஸனேன பனஸ்ஸ பா³லாதபஸம்ப²ஸ்ஸேன விய பது³மங் முக²பது³மங் விகஸதி புண்ணசந்த³ஸஸ்ஸிரிகங் ஹோதி. உத்தானமுகோ²தி யதா² ஏகச்சே நிகுஜ்ஜிதமுகா² விய ஸம்பத்தாய பரிஸாய ந கிஞ்சி கதெ²ந்தி, அதிது³ல்லப⁴கதா² ஹொந்தி, ந ஏவரூபோ. ஸமணோ பன கோ³தமோ ஸுலப⁴கதோ². ந தஸ்ஸ ஸந்திகங் ஆக³தாக³தானங் – ‘‘கஸ்மா மயங் இதா⁴க³தா’’தி விப்படிஸாரோ உப்பஜ்ஜதி த⁴ம்மங் பன ஸுத்வா அத்தமனாவ ஹொந்தீதி த³ஸ்ஸேதி. புப்³ப³பா⁴ஸீதி பா⁴ஸந்தோ ச பட²மதரங் பா⁴ஸதி, தஞ்ச கோ² காலயுத்தங் பமாணயுத்தங் அத்த²னிஸ்ஸிதமேவ பா⁴ஸதி, ந நிரத்த²ககத²ங்.
Ehisvāgatavādīti devamanussapabbajitagahaṭṭhesu taṃ taṃ attano santikaṃ āgataṃ – ‘‘ehi svāgata’’nti evaṃ vadatīti attho. Sakhiloti tattha katamaṃ sākhalyaṃ? ‘‘Yā sā vācā nelā kaṇṇasukhā’’tiādinā nayena vuttasākhalyena samannāgato, muduvacanoti attho. Sammodakoti paṭisanthārakusalo, āgatāgatānaṃ catunnaṃ parisānaṃ – ‘‘kacci, bhikkhave, khamanīyaṃ, kacci yāpanīya’’ntiādinā nayena sabbaṃ addhānadarathaṃ vūpasamento viya paṭhamataraṃ sammodanīyaṃ kathaṃ kattāti attho. Abbhākuṭikoti yathā ekacce parisaṃ patvā thaddhamukhā saṅkuṭitamukhā honti, na ediso, parisadassanena panassa bālātapasamphassena viya padumaṃ mukhapadumaṃ vikasati puṇṇacandasassirikaṃ hoti. Uttānamukhoti yathā ekacce nikujjitamukhā viya sampattāya parisāya na kiñci kathenti, atidullabhakathā honti, na evarūpo. Samaṇo pana gotamo sulabhakatho. Na tassa santikaṃ āgatāgatānaṃ – ‘‘kasmā mayaṃ idhāgatā’’ti vippaṭisāro uppajjati dhammaṃ pana sutvā attamanāva hontīti dasseti. Pubbabhāsīti bhāsanto ca paṭhamataraṃ bhāsati, tañca kho kālayuttaṃ pamāṇayuttaṃ atthanissitameva bhāsati, na niratthakakathaṃ.
ந தஸ்மிங் கா³மே வாதி யத்த² கிர ப⁴க³வா படிவஸதி, தத்த² மஹேஸக்கா² தே³வதா ஆரக்க²ங் க³ண்ஹந்தி, தங் நிஸ்ஸாய மனுஸ்ஸானங் உபத்³த³வோ ந ஹோதி, பங்ஸுபிஸாசகாத³யோயேவ ஹி மனுஸ்ஸே விஹேடெ²ந்தி, தே தாஸங் ஆனுபா⁴வேன தூ³ரங் அபக்கமந்தி. அபி ச ப⁴க³வதோ மெத்தாப³லேனபி ந அமனுஸ்ஸா மனுஸ்ஸே விஹேடெ²ந்தி.
Natasmiṃ gāme vāti yattha kira bhagavā paṭivasati, tattha mahesakkhā devatā ārakkhaṃ gaṇhanti, taṃ nissāya manussānaṃ upaddavo na hoti, paṃsupisācakādayoyeva hi manusse viheṭhenti, te tāsaṃ ānubhāvena dūraṃ apakkamanti. Api ca bhagavato mettābalenapi na amanussā manusse viheṭhenti.
ஸங்கீ⁴திஆதீ³ஸு அனுஸாஸிதப்³போ³ ஸயங் வா உப்பாதி³தோ ஸங்கோ⁴ அஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸங்கீ⁴. தாதி³ஸோ சஸ்ஸ க³ணோ அத்தீ²தி க³ணீ. புரிமபத³ஸ்ஸேவ வா வேவசனமேதங். ஆசாரஸிக்கா²பனவஸேன க³ணஸ்ஸ ஆசரியோதி க³ணாசரியோ . புது²தித்த²கரானந்தி ப³ஹூனங் தித்த²கரானங். யதா² வா ததா² வாதி யேன வா தேன வா அசேலகாதி³மத்தகேனாபி காரணேன. ஸமுதா³க³ச்ச²தீதி ஸமந்ததோ உபக³ச்ச²தி அபி⁴வட்³ட⁴தி.
Saṅghītiādīsu anusāsitabbo sayaṃ vā uppādito saṅgho assa atthīti saṅghī. Tādiso cassa gaṇo atthīti gaṇī. Purimapadasseva vā vevacanametaṃ. Ācārasikkhāpanavasena gaṇassa ācariyoti gaṇācariyo. Puthutitthakarānanti bahūnaṃ titthakarānaṃ. Yathāvā tathā vāti yena vā tena vā acelakādimattakenāpi kāraṇena. Samudāgacchatīti samantato upagacchati abhivaḍḍhati.
அதிதி² நோ தே ஹொந்தீதி தே அம்ஹாகங் ஆக³ந்துகா, நவகா பாஹுனகா ஹொந்தீதி அத்தோ². பரியாபுணாமீதி ஜானாமி. அபரிமாணவண்ணோதி ததா²ரூபேனேவ ஸப்³ப³ஞ்ஞுனாபி அப்பமெய்யவண்ணோ – ‘‘பகே³வ மாதி³ஸேனா’’தி த³ஸ்ஸேதி. வுத்தம்பி செத்தங் –
Atithi no te hontīti te amhākaṃ āgantukā, navakā pāhunakā hontīti attho. Pariyāpuṇāmīti jānāmi. Aparimāṇavaṇṇoti tathārūpeneva sabbaññunāpi appameyyavaṇṇo – ‘‘pageva mādisenā’’ti dasseti. Vuttampi cettaṃ –
‘‘பு³த்³தோ⁴பி பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ப⁴ணெய்ய வண்ணங்,
‘‘Buddhopi buddhassa bhaṇeyya vaṇṇaṃ,
கப்பம்பி சே அஞ்ஞமபா⁴ஸமானோ;
Kappampi ce aññamabhāsamāno;
கீ²யேத² கப்போ சிரதீ³க⁴மந்தரே,
Khīyetha kappo ciradīghamantare,
வண்ணோ ந கீ²யேத² ததா²க³தஸ்ஸா’’தி.
Vaṇṇo na khīyetha tathāgatassā’’ti.
305. இமங் பன ஸத்து² கு³ணகத²ங் ஸுத்வா தே ப்³ராஹ்மணா சிந்தயிங்ஸு – யதா² ஸோணத³ண்டோ³ ப்³ராஹ்மணோ ஸமணஸ்ஸ கோ³தமஸ்ஸ வண்ணே ப⁴ணதி, அனோமகு³ணோ ஸோ ப⁴வங் கோ³தமோ; ஏவங் தஸ்ஸ கு³ணே ஜானமானேன கோ² பன ஆசரியேன அதிசிரங் அதி⁴வாஸிதங், ஹந்த³ நங் அனுவத்தாமாதி அனுவத்திங்ஸு. தஸ்மா ஏவங் வுத்தே ‘‘தே ப்³ராஹ்மணா’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அலமேவாதி யுத்தமேவ. அபி புடோஸேனாதி புடோஸங் வுச்சதி பாதெ²ய்யங், தங் க³ஹெத்வாபி உபஸங்கமிதுங் யுத்தமேவாதி அத்தோ². புடங்ஸேனாதிபி பாடோ², தஸ்ஸத்தோ², புடோ அங்ஸே அஸ்ஸாதி புடங்ஸோ, தேன புடங்ஸேன. அங்ஸேன ஹி பாதெ²ய்யபுடங் வஹந்தேனாபீதி வுத்தங் ஹோதி.
305. Imaṃ pana satthu guṇakathaṃ sutvā te brāhmaṇā cintayiṃsu – yathā soṇadaṇḍo brāhmaṇo samaṇassa gotamassa vaṇṇe bhaṇati, anomaguṇo so bhavaṃ gotamo; evaṃ tassa guṇe jānamānena kho pana ācariyena aticiraṃ adhivāsitaṃ, handa naṃ anuvattāmāti anuvattiṃsu. Tasmā evaṃ vutte ‘‘te brāhmaṇā’’tiādi vuttaṃ. Tattha alamevāti yuttameva. Api puṭosenāti puṭosaṃ vuccati pātheyyaṃ, taṃ gahetvāpi upasaṅkamituṃ yuttamevāti attho. Puṭaṃsenātipi pāṭho, tassattho, puṭo aṃse assāti puṭaṃso, tena puṭaṃsena. Aṃsena hi pātheyyapuṭaṃ vahantenāpīti vuttaṃ hoti.
ஸோணத³ண்ட³பரிவிதக்கவண்ணனா
Soṇadaṇḍaparivitakkavaṇṇanā