Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā)

    4. ஸோணத³ண்ட³ஸுத்தவண்ணனா

    4. Soṇadaṇḍasuttavaṇṇanā

    300. ஸுந்த³ரபா⁴வேன ஸாதிஸயானி அங்கா³னி ஏதேஸங் அத்தீ²தி அங்கா³, ராஜகுமாராதி ஆஹ ‘‘அங்கா³ நாம அங்க³பாஸாதி³கதாயா’’திஆதி³. இதா⁴பி அதி⁴ப்பேதா, ந அம்ப³ட்ட²ஸுத்தே ஏவ. ஆக³ந்துங் ந த³ஸ்ஸந்தீதி ஆக³மனே ஆதீ³னவங் த³ஸ்ஸெத்வா படிக்கி²பனவஸேன ஆக³ந்துங் ந த³ஸ்ஸந்தி, நானுஜானிஸ்ஸந்தீதி அதி⁴ப்பாயோ. நீலாஸோககணிகாரகோவிளாரகுந்த³ராஜருக்கே²ஹி ஸம்மிஸ்ஸதாய தங் சம்பகவனங் ‘‘நீலாதி³பஞ்சவண்ணகுஸுமபடிமண்டி³த’’ந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ந சம்பகருக்கா²னங்யேவ நீலாதி³பஞ்சகுஸுமதாயாதி வத³ந்தி. ‘‘ப⁴க³வா குஸுமக³ந்த⁴ஸுக³ந்தே⁴ சம்பகவனே விஹரதீ’’தி இமினா ந மாபனகாலே ஏவ தஸ்மிங் நக³ரே சம்பகருக்கா² உஸ்ஸன்னா, அத² கோ² அபரபா⁴கே³ பீதி த³ஸ்ஸேதி. மாபனகாலே ஹி சம்பகானங் உஸ்ஸன்னதாய ஸா நக³ரீ ‘‘சம்பா’’தி நாமங் லபி⁴. இஸ்ஸரத்தாதி அதி⁴பதிபா⁴வதோ. ஸேனா ஏதஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸேனிகோ, ஸேனிகோ ஏவ ஸேனியோ, அத்தி²தா செத்த² ப³ஹுபா⁴வவிஸிட்டா²தி வுத்தங் ‘‘மஹதியா ஸேனாய ஸமன்னாக³தத்தா’’தி.

    300. Sundarabhāvena sātisayāni aṅgāni etesaṃ atthīti aṅgā, rājakumārāti āha ‘‘aṅgā nāma aṅgapāsādikatāyā’’tiādi. Idhāpi adhippetā, na ambaṭṭhasutte eva. Āgantuṃ na dassantīti āgamane ādīnavaṃ dassetvā paṭikkhipanavasena āgantuṃ na dassanti, nānujānissantīti adhippāyo. Nīlāsokakaṇikārakoviḷārakundarājarukkhehi sammissatāya taṃ campakavanaṃ ‘‘nīlādipañcavaṇṇakusumapaṭimaṇḍita’’nti daṭṭhabbaṃ. Na campakarukkhānaṃyeva nīlādipañcakusumatāyāti vadanti. ‘‘Bhagavā kusumagandhasugandhe campakavane viharatī’’ti iminā na māpanakāle eva tasmiṃ nagare campakarukkhā ussannā, atha kho aparabhāge pīti dasseti. Māpanakāle hi campakānaṃ ussannatāya sā nagarī ‘‘campā’’ti nāmaṃ labhi. Issarattāti adhipatibhāvato. Senā etassa atthīti seniko, seniko eva seniyo, atthitā cettha bahubhāvavisiṭṭhāti vuttaṃ ‘‘mahatiyā senāya samannāgatattā’’ti.

    301-2. ஸங்ஹதாதி ஸன்னிபதிதா, ‘‘ஸங்கி⁴னோ’’தி வத்தப்³பே³ ‘‘ஸங்கீ⁴’’தி புது²த்தே² ஏகவசனங் ப்³ராஹ்மணக³ஹபதிகானங் அதி⁴ப்பேதத்தா, தேனாஹ ‘‘ஏதேஸ’’ந்தி. ராஜராஜஞ்ஞாதீ³னங் ப⁴ண்ட³த⁴ரா புரிஸா க²தா, நேஸங் தாயனதோ க²த்தா. ஸோ ஹி யேஹி யத்த² பேஸிதோ, தத்த² தேஸங் தோ³ஸங் பரிஹரந்தோ யுத்தபத்தவஸேன புச்சி²தமத்த²ங் கதே²தி, தேனாஹ ‘‘புச்சி²தபஞ்ஹே ப்³யாகரணஸமத்தோ²’’தி. குலாபதே³ஸாதி³னா மஹதீ மத்தா ஏதஸ்ஸாதி மஹாமத்தோ.

    301-2.Saṃhatāti sannipatitā, ‘‘saṅghino’’ti vattabbe ‘‘saṅghī’’ti puthutthe ekavacanaṃ brāhmaṇagahapatikānaṃ adhippetattā, tenāha ‘‘etesa’’nti. Rājarājaññādīnaṃ bhaṇḍadharā purisā khatā, nesaṃ tāyanato khattā. So hi yehi yattha pesito, tattha tesaṃ dosaṃ pariharanto yuttapattavasena pucchitamatthaṃ katheti, tenāha ‘‘pucchitapañhe byākaraṇasamattho’’ti. Kulāpadesādinā mahatī mattā etassāti mahāmatto.

    ஸோணத³ண்ட³கு³ணகதா²வண்ணனா

    Soṇadaṇḍaguṇakathāvaṇṇanā

    303. விஸிட்ட²ங் ரஜ்ஜங் விரஜ்ஜங், விரஜ்ஜமேவ வேரஜ்ஜங் யதா² ‘‘வேகதங் வேஸய’’ந்தி, நானாவித⁴ங் வேரஜ்ஜங் நானாவேரஜ்ஜங், தத்த² ஜாதாதிஆதி³னா ஸப்³ப³ங் வுத்தனயேனேவ வேதி³தப்³ப³ங். உத்தமப்³ராஹ்மணோதி அபி⁴ஜனஸம்பத்தியா வித்தஸம்பத்தியா விஜ்ஜாஸம்பத்தியா உக்³க³ததரோ, உளாரோ வா ப்³ராஹ்மணோ. அஸன்னிபாதோதி லாப⁴மச்ச²ரேன நிப்பீளிததாய அஸன்னிபாதோ விய ப⁴விஸ்ஸதி.

    303. Visiṭṭhaṃ rajjaṃ virajjaṃ, virajjameva verajjaṃ yathā ‘‘vekataṃ vesaya’’nti, nānāvidhaṃ verajjaṃ nānāverajjaṃ, tattha jātātiādinā sabbaṃ vuttanayeneva veditabbaṃ. Uttamabrāhmaṇoti abhijanasampattiyā vittasampattiyā vijjāsampattiyā uggatataro, uḷāro vā brāhmaṇo. Asannipātoti lābhamaccharena nippīḷitatāya asannipāto viya bhavissati.

    ‘‘அங்கே³தி க³மேதி ஞாபேதீதி அங்க³ங், ஹேதூதி ஆஹ ‘‘இமினாபி காரணேனா’’தி. ‘‘உப⁴தோ ஸுஜாதோ’’தி எத்தகே வுத்தே யேஹி கேஹிசி த்³வீஹி பா⁴கே³ஹி ஸுஜாததா விஞ்ஞாயெய்ய. ஸுஜாத-ஸத்³தோ³ ச ‘‘ஸுஜாதோ சாருத³ஸ்ஸனோ’’திஆதீ³ஸு (தே²ரகா³॰ 818) ஆரோஹஸம்பத்திபரியாயோதி ஜாதிவஸேனேவ ஸுஜாததங் விபா⁴வேதுங் ‘‘மாதிதோ ச பிதிதோ சா’’தி வுத்தங். அனோரஸபுத்தவஸேனாபி லோகே மாதுபிதுஸமஞ்ஞா தி³ஸ்ஸதி, இத⁴ பனஸ்ஸ ஓரஸபுத்தவஸேனேவ இச்சி²தாதி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகோ’’தி வுத்தங். க³ப்³ப⁴ங் க³ண்ஹாதி தா⁴ரேதீதி க³ஹணீ, க³ப்³பா⁴ஸயஸஞ்ஞிதோ மாதுகுச்சி²ப்பதே³ஸோ. யதா²பு⁴த்தஸ்ஸ ஆஹாரஸ்ஸ விபாசனவஸேன க³ண்ஹனதோ அச²ட்³ட³னதோ க³ஹணீ, கம்மஜதேஜோதா⁴து.

    ‘‘Aṅgeti gameti ñāpetīti aṅgaṃ, hetūti āha ‘‘imināpi kāraṇenā’’ti. ‘‘Ubhato sujāto’’ti ettake vutte yehi kehici dvīhi bhāgehi sujātatā viññāyeyya. Sujāta-saddo ca ‘‘sujāto cārudassano’’tiādīsu (theragā. 818) ārohasampattipariyāyoti jātivaseneva sujātataṃ vibhāvetuṃ ‘‘mātito ca pitito cā’’ti vuttaṃ. Anorasaputtavasenāpi loke mātupitusamaññā dissati, idha panassa orasaputtavaseneva icchitāti dassetuṃ ‘‘saṃsuddhagahaṇiko’’ti vuttaṃ. Gabbhaṃ gaṇhāti dhāretīti gahaṇī, gabbhāsayasaññito mātukucchippadeso. Yathābhuttassa āhārassa vipācanavasena gaṇhanato achaḍḍanato gahaṇī, kammajatejodhātu.

    பிதா ச மாதா ச பிதரோ, பிதூனங் பிதரோ பிதாமஹா, தேஸங் யுகோ³ த்³வந்தோ³ பிதாமஹயுகோ³, தஸ்மா, யாவ ஸத்தமா பிதாமஹயுகா³ பிதாமஹத்³வந்தா³தி ஏவமெத்த² அத்தோ² த³ட்ட²ப்³போ³. ஏவஞ்ஹி பிதாமஹக்³க³ஹணேனேவ மாதாமஹோபி க³ஹிதோதி. ஸோ அட்ட²கதா²யங் விஸுங் ந உத்³த⁴டோ. யுக³-ஸத்³தோ³ செத்த² ஏகஸேஸனயேன த³ட்ட²ப்³போ³ ‘‘யுகோ³ ச யுகோ³ ச யுகா³’’தி. ஏவஞ்ஹி தத்த² தத்த² த்³வந்த³ங் க³ஹிதமேவ ஹோதி, தேனாஹ ‘‘ததோ உத்³த⁴ங் ஸப்³பே³பி புப்³ப³புரிஸா பிதாமஹக்³க³ஹணேனேவ க³ஹிதா’’தி. புரிஸக்³க³ஹணஞ்செத்த² உக்கட்ட²னித்³தே³ஸவஸேன கதந்தி த³ட்ட²ப்³ப³ங். ஏவஞ்ஹி ‘‘மாதிதோ’’தி பாளிவசனங் ஸமத்தி²தங் ஹோதி. அக்கி²த்தோதி அப்பத்தகே²போ. அனவக்கி²த்தோதி ஸத்³த⁴தா²லிபாகாதீ³ஸு ந அவக்கி²த்தோ ந ச²ட்³டி³தோ. ஜாதிவாதே³னாதி ஹேதும்ஹி கரணவசனந்தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘கேன காரணேனா’’திஆதி³ வுத்தங். எத்த² ச ‘‘உப⁴தோ…பே॰… பிதாமஹயுகா³’’தி ஏதேன ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ யோனிதோ³ஸாபா⁴வோ த³ஸ்ஸிதோ ஸங்ஸுத்³த⁴க³ஹணிகபா⁴வகித்தனதோ, ‘‘அக்கி²த்தோ’’தி இமினா கிரியாபராதா⁴பா⁴வோ. கிரியாபராதே⁴ன ஹி ஸத்தா கே²பங் பாபுணந்தி. ‘‘அனுபக்குட்டோ²’’தி இமினா அயுத்தஸங்ஸக்³கா³பா⁴வோ. அயுத்தஸங்ஸக்³க³ம்பி ஹி படிச்ச ஸத்தா அக்கோஸங் லப⁴ந்தி.

    Pitā ca mātā ca pitaro, pitūnaṃ pitaro pitāmahā, tesaṃ yugo dvando pitāmahayugo, tasmā, yāva sattamā pitāmahayugā pitāmahadvandāti evamettha attho daṭṭhabbo. Evañhi pitāmahaggahaṇeneva mātāmahopi gahitoti. So aṭṭhakathāyaṃ visuṃ na uddhaṭo. Yuga-saddo cettha ekasesanayena daṭṭhabbo ‘‘yugo ca yugo ca yugā’’ti. Evañhi tattha tattha dvandaṃ gahitameva hoti, tenāha ‘‘tato uddhaṃ sabbepi pubbapurisā pitāmahaggahaṇeneva gahitā’’ti. Purisaggahaṇañcettha ukkaṭṭhaniddesavasena katanti daṭṭhabbaṃ. Evañhi ‘‘mātito’’ti pāḷivacanaṃ samatthitaṃ hoti. Akkhittoti appattakhepo. Anavakkhittoti saddhathālipākādīsu na avakkhitto na chaḍḍito. Jātivādenāti hetumhi karaṇavacananti dassetuṃ ‘‘kena kāraṇenā’’tiādi vuttaṃ. Ettha ca ‘‘ubhato…pe… pitāmahayugā’’ti etena brāhmaṇassa yonidosābhāvo dassito saṃsuddhagahaṇikabhāvakittanato, ‘‘akkhitto’’ti iminā kiriyāparādhābhāvo. Kiriyāparādhena hi sattā khepaṃ pāpuṇanti. ‘‘Anupakkuṭṭho’’ti iminā ayuttasaṃsaggābhāvo. Ayuttasaṃsaggampi hi paṭicca sattā akkosaṃ labhanti.

    இஸ்ஸரோதி ஆதி⁴பதெய்யஸங்வத்தனியகம்மப³லேன ஈஸனஸீலோ, ஸா பனஸ்ஸ இஸ்ஸரதா விப⁴வஸம்பத்திபச்சயா பாகடா ஜாதாதி அட்³ட⁴தாபரியாயபா⁴வேனேவ வத³ந்தோ ‘‘அட்³டோ⁴தி இஸ்ஸரோ’’தி ஆஹ. மஹந்தங் த⁴னங் அஸ்ஸ பூ⁴மிக³தஞ்சேவ வேஹாஸட்ட²ஞ்சாதி மஹத்³த⁴னோ. தஸ்ஸாதி தஸ்ஸ தஸ்ஸ . வத³ந்தி ‘‘அன்வயதோ, ப்³யதிரேகதோ ச அனுபஸங்கமனகாரணங் கித்தேமா’’தி.

    Issaroti ādhipateyyasaṃvattaniyakammabalena īsanasīlo, sā panassa issaratā vibhavasampattipaccayā pākaṭā jātāti aḍḍhatāpariyāyabhāveneva vadanto ‘‘aḍḍhoti issaro’’ti āha. Mahantaṃ dhanaṃ assa bhūmigatañceva vehāsaṭṭhañcāti mahaddhano. Tassāti tassa tassa . Vadanti ‘‘anvayato, byatirekato ca anupasaṅkamanakāraṇaṃ kittemā’’ti.

    அதி⁴கரூபோதி விஸிட்ட²ரூபோ உத்தமஸரீரோ. த³ஸ்ஸனங் அரஹதீதி த³ஸ்ஸனீயோ, தேனாஹ ‘‘த³ஸ்ஸனயொக்³கோ³’’தி. பஸாத³ங் ஆவஹதீதி பாஸாதி³கோ, தேனாஹ ‘‘சித்தப்பஸாத³ஜனநதோ’’தி. வண்ணஸ்ஸாதி வண்ணதா⁴துயா. ஸரீரந்தி ஸன்னிவேஸவிஸிட்ட²ங் கரசரணகீ³வாஸீஸாதி³அவயவஸமுதா³யங், ஸோ ச ஸண்டா²னமுகே²ன க³ய்ஹதீதி ‘‘பரமாய வண்ணபொக்க²ரதாயாதி…பே॰… ஸம்பத்தியா சா’’தி வுத்தங். ஸப்³ப³வண்ணேஸு ஸுவண்ணவண்ணோவ உத்தமோதி வுத்தங் ‘‘ஸெட்டே²ன ஸுவண்ணவண்ணேன ஸமன்னாக³தோ’’தி. ததா² ஹி பு³த்³தா⁴, சக்கவத்தினோ ச ஸுவண்ணவண்ணாவ ஹொந்தி. ப்³ரஹ்மவச்ச²ஸீதி உத்தமஸரீராபோ⁴, ஸுவண்ணாபோ⁴ இச்சேவ அத்தோ². இமமேவ ஹி அத்த²ங் ஸந்தா⁴ய ‘‘மஹாப்³ரஹ்முனோ ஸரீரஸதி³ஸேனேவ ஸரீரேன ஸமன்னாக³தோ’’தி வுத்தங், ந ப்³ரஹ்முஜுக³த்ததங். அகு²த்³தா³வகாஸோ த³ஸ்ஸனாயாதி ஆரோஹபரிணாஹஸம்பத்தியா, அவயவபாரிபூரியா ச த³ஸ்ஸனாய ஓகாஸோ ந கு²த்³த³கோ, தேனாஹ ‘‘ஸப்³பா³னேவா’’திஆதி³.

    Adhikarūpoti visiṭṭharūpo uttamasarīro. Dassanaṃ arahatīti dassanīyo, tenāha ‘‘dassanayoggo’’ti. Pasādaṃ āvahatīti pāsādiko, tenāha ‘‘cittappasādajananato’’ti. Vaṇṇassāti vaṇṇadhātuyā. Sarīranti sannivesavisiṭṭhaṃ karacaraṇagīvāsīsādiavayavasamudāyaṃ, so ca saṇṭhānamukhena gayhatīti ‘‘paramāya vaṇṇapokkharatāyāti…pe… sampattiyā cā’’ti vuttaṃ. Sabbavaṇṇesu suvaṇṇavaṇṇova uttamoti vuttaṃ ‘‘seṭṭhena suvaṇṇavaṇṇena samannāgato’’ti. Tathā hi buddhā, cakkavattino ca suvaṇṇavaṇṇāva honti. Brahmavacchasīti uttamasarīrābho, suvaṇṇābho icceva attho. Imameva hi atthaṃ sandhāya ‘‘mahābrahmuno sarīrasadiseneva sarīrena samannāgato’’ti vuttaṃ, na brahmujugattataṃ. Akhuddāvakāso dassanāyāti ārohapariṇāhasampattiyā, avayavapāripūriyā ca dassanāya okāso na khuddako, tenāha ‘‘sabbānevā’’tiādi.

    யமனியமலக்க²ணங் ஸீலமஸ்ஸ அத்தீ²தி ஸீலவா. தங் பனஸ்ஸ ரத்தஞ்ஞுதாய வுத்³த⁴ங் வட்³டி⁴தங் அத்தீ²தி வுத்³த⁴ஸீலீ. தேன ச ஸப்³ப³தா³ ஸம்மாயோக³தோ வுத்³த⁴ஸீலேன ஸமன்னாக³தோ. ஸப்³ப³மேதங் பஞ்சஸீலமத்தமேவ ஸந்தா⁴ய வத³ந்தி ததோ பரங் ஸீலஸ்ஸ தத்த² அபா⁴வதோ, தேஸஞ்ச அஜானநதோ.

    Yamaniyamalakkhaṇaṃ sīlamassa atthīti sīlavā. Taṃ panassa rattaññutāya vuddhaṃ vaḍḍhitaṃ atthīti vuddhasīlī. Tena ca sabbadā sammāyogato vuddhasīlena samannāgato. Sabbametaṃ pañcasīlamattameva sandhāya vadanti tato paraṃ sīlassa tattha abhāvato, tesañca ajānanato.

    டா²னகரணஸம்பத்தியா, ஸிக்கா²ஸம்பத்தியா ச கத்த²சிபி அனூனதாய பரிமண்ட³லபதா³னி ப்³யஞ்ஜனானி அக்க²ரானி ஏதிஸ்ஸாதி பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா. அத² வா பஜ்ஜதி அத்தோ² ஏதேனாதி பத³ங், நாமாதி³. யதா²தி⁴ப்பேதமத்த²ங் ப்³யஞ்ஜேதீதி ப்³யஞ்ஜனங், வாக்யங். தேஸங் பரிபுண்ணதாய பரிமண்ட³லபத³ப்³யஞ்ஜனா. அத்த²ஞாபனே ஸாத⁴னதாய வாசாவ கரணந்தி வாக்கரணங், உதா³ஹாரகோ⁴ஸோ. கு³ணபரிபுண்ணபா⁴வேன தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ, தேன வா பா⁴ஸிதப்³ப³அத்த²ஸ்ஸ. பூரே புண்ணபா⁴வே. பூரேதி ச புரிமஸ்மிங் அத்தே² ஆதா⁴ரே பு⁴ம்மங், து³தியஸ்மிங் விஸயே. ‘‘ஸுகு²மாலத்தனேனா’’தி இமினா தஸ்ஸா வாசாய முது³ஸண்ஹபா⁴வமாஹ. அபலிபு³த்³தா⁴ய பித்தஸெம்ஹாதீ³ஹி. ஸந்தி³ட்ட²ங் ஸப்³ப³ங் த³ஸ்ஸெத்வா விய ஏகதே³ஸங் கத²னங். விலம்பி³தங் ஸணிகங் சிராயித்வா கத²னங். ‘‘ஸந்தி³த்³த⁴விலம்பி³தாதீ³’’தி வா பாடோ². தத்த² ஸந்தி³த்³த⁴ங் ஸந்தே³ஹஜனகங். ஆதி³-ஸத்³தே³ன து³க்க²லிதானுகட்³டி⁴தாதி³ங் ஸங்க³ண்ஹாதி. ‘‘ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானங் பாகடங் கத்வா’’தி இமினா தஸ்ஸா வாசாய அத்த²பாரிபூரிங் வத³ந்தி.

    Ṭhānakaraṇasampattiyā, sikkhāsampattiyā ca katthacipi anūnatāya parimaṇḍalapadāni byañjanāni akkharāni etissāti parimaṇḍalapadabyañjanā. Atha vā pajjati attho etenāti padaṃ, nāmādi. Yathādhippetamatthaṃ byañjetīti byañjanaṃ, vākyaṃ. Tesaṃ paripuṇṇatāya parimaṇḍalapadabyañjanā. Atthañāpane sādhanatāya vācāva karaṇanti vākkaraṇaṃ, udāhāraghoso. Guṇaparipuṇṇabhāvena tassa brāhmaṇassa, tena vā bhāsitabbaatthassa. Pūre puṇṇabhāve. Pūreti ca purimasmiṃ atthe ādhāre bhummaṃ, dutiyasmiṃ visaye. ‘‘Sukhumālattanenā’’ti iminā tassā vācāya mudusaṇhabhāvamāha. Apalibuddhāya pittasemhādīhi. Sandiṭṭhaṃ sabbaṃ dassetvā viya ekadesaṃ kathanaṃ. Vilambitaṃ saṇikaṃ cirāyitvā kathanaṃ. ‘‘Sandiddhavilambitādī’’ti vā pāṭho. Tattha sandiddhaṃ sandehajanakaṃ. Ādi-saddena dukkhalitānukaḍḍhitādiṃ saṅgaṇhāti. ‘‘Ādimajjhapariyosānaṃ pākaṭaṃ katvā’’ti iminā tassā vācāya atthapāripūriṃ vadanti.

    ‘‘ஜிண்ணோ’’திஆதீ³னி பதா³னி ஸுவிஞ்ஞெய்யானி, ஹெட்டா² வுத்தத்தா²னி ச. து³தியனயே பன ஜிண்ணோதி நாயங் ஜிண்ணதா வயோமத்தேன, அத² கோ² குலபரிவட்டேன புராணதாதி ஆஹ ‘‘ஜிண்ணோதி போராணோ’’திஆதி³, தேன தஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ குலவஸேன உதி³தோதி³தபா⁴வமாஹ. ஜாதிவுத்³தி⁴யா ‘‘வயோஅனுப்பத்தோ’’தி வக்க²மானத்தா, கு³ணவுத்³தி⁴யா ததோ ஸாதிஸயத்தா ச ‘‘வுத்³தோ⁴தி ஸீலாசாராதி³கு³ணவுத்³தி⁴யா யுத்தோ’’தி ஆஹ. ததா² ஜாதிமஹல்லகதாய வக்க²மானத்தா ‘‘மஹல்லகோ’’தி பதே³ன விப⁴வமஹத்ததா யோஜிதா. மக்³க³படிபன்னோதி ப்³ராஹ்மணானங் படிபத்திவீதி²ங் உபக³தோ தங் அவோக்கம்ம சரணதோ. அந்திமவயந்தி பச்சி²மவயங்.

    ‘‘Jiṇṇo’’tiādīni padāni suviññeyyāni, heṭṭhā vuttatthāni ca. Dutiyanaye pana jiṇṇoti nāyaṃ jiṇṇatā vayomattena, atha kho kulaparivaṭṭena purāṇatāti āha ‘‘jiṇṇoti porāṇo’’tiādi, tena tassa brāhmaṇassa kulavasena uditoditabhāvamāha. Jātivuddhiyā ‘‘vayoanuppatto’’ti vakkhamānattā, guṇavuddhiyā tato sātisayattā ca ‘‘vuddhoti sīlācārādiguṇavuddhiyā yutto’’ti āha. Tathā jātimahallakatāya vakkhamānattā ‘‘mahallako’’ti padena vibhavamahattatā yojitā. Maggapaṭipannoti brāhmaṇānaṃ paṭipattivīthiṃ upagato taṃ avokkamma caraṇato. Antimavayanti pacchimavayaṃ.

    பு³த்³த⁴கு³ணகதா²வண்ணனா

    Buddhaguṇakathāvaṇṇanā

    304. தாதி³ஸேஹி மஹானுபா⁴வேஹி ஸத்³தி⁴ங் யுக³க்³கா³ஹவஸேனபி த³ஹனங் ந மாதி³ஸானங் அனுச்ச²விகங், குதோ பன உக்கங்ஸனந்தி இத³ங் ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ ந யுத்தரூபந்தி த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ந கோ² பன மேதங் யுத்த’’ந்திஆதி³. ஸதி³ஸாதி ஏகதே³ஸேன ஸதி³ஸா. ந ஹி பு³த்³தா⁴னங் கு³ணேஹி ஸப்³ப³தா² ஸதி³ஸா கேசிபி கு³ணா அஞ்ஞேஸு லப்³ப⁴ந்தி. இதரேதி அத்தனோ கு³ணேஹி அஸதி³ஸகு³ணே. இத³ந்தி இத³ங் அத்த²ஜாதங். கோ³பத³கந்தி கா³வியா பதே³ டி²தஉத³கங்.

    304. Tādisehi mahānubhāvehi saddhiṃ yugaggāhavasenapi dahanaṃ na mādisānaṃ anucchavikaṃ, kuto pana ukkaṃsananti idaṃ brāhmaṇassa na yuttarūpanti dassento āha ‘‘na kho pana metaṃ yutta’’ntiādi. Sadisāti ekadesena sadisā. Na hi buddhānaṃ guṇehi sabbathā sadisā kecipi guṇā aññesu labbhanti. Itareti attano guṇehi asadisaguṇe. Idanti idaṃ atthajātaṃ. Gopadakanti gāviyā pade ṭhitaudakaṃ.

    ஸட்டி²குலஸதஸஹஸ்ஸந்தி ஸட்டி²ஸஹஸ்ஸாதி⁴கங் குலஸதஸஹஸ்ஸங் குலபரியாயேனாதி ஸுத்³தோ⁴த³னமஹாராஜஸ்ஸ குலானுக்கமேன ஆக³தங். தேஸுபீதி தேஸுபி சதூஸு நிதீ⁴ஸு. க³ஹிதக³ஹிதந்தி க³ஹிதங் க³ஹிதங் டா²னங் பூரதியேவ த⁴னேன படிபாகதிகமேவ ஹோதி. அபரிமாணோயேவாதி ‘‘எத்தகோ ஏஸோ’’தி கேனசி பரிச்சி²ந்தி³துங் அஸக்குணெய்யதாய அபரிச்சி²ன்னோ ஏவ.

    Saṭṭhikulasatasahassanti saṭṭhisahassādhikaṃ kulasatasahassaṃ kulapariyāyenāti suddhodanamahārājassa kulānukkamena āgataṃ. Tesupīti tesupi catūsu nidhīsu. Gahitagahitanti gahitaṃ gahitaṃ ṭhānaṃ pūratiyeva dhanena paṭipākatikameva hoti. Aparimāṇoyevāti ‘‘ettako eso’’ti kenaci paricchindituṃ asakkuṇeyyatāya aparicchinno eva.

    தத்தா²தி மஞ்சகே. ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸீதி யதா² ராஹு அஸுரிந்தோ³ ஆயாமதோ, வித்தா²ரதோ உப்³பே³த⁴தோ ச ப⁴க³வதோ ரூபகாயஸ்ஸ பரிச்சே²த³ங் க³ஹேதுங் ந ஸக்கோதி, ததா² ரூபங் இத்³தா⁴பி⁴ஸங்கா²ரங் அபி⁴ஸங்க²ரொந்தோ ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸி.

    Tatthāti mañcake. Sīhaseyyaṃ kappesīti yathā rāhu asurindo āyāmato, vitthārato ubbedhato ca bhagavato rūpakāyassa paricchedaṃ gahetuṃ na sakkoti, tathā rūpaṃ iddhābhisaṅkhāraṃ abhisaṅkharonto sīhaseyyaṃ kappesi.

    கிலேஸேஹி ஆரகத்தா பரிஸுத்³த⁴ட்டே²ன அரியந்தி ஆஹ ‘‘அரியங் உத்தமங் பரிஸுத்³த⁴’’ந்தி. அனவஜ்ஜட்டே²ன குஸலங், ந ஸுக²விபாகட்டே²ன. கத்த²சி சதுராஸீதிபாணஸஹஸ்ஸானி, கத்த²சி அபரிமாணாபி தே³வமனுஸ்ஸா யஸ்மா சதுவீஸதியா டா²னேஸு அஸங்க்²யெய்யா அபரிமெய்யா தே³வமனுஸ்ஸா மக்³க³ப²லாமதங் பிவிங்ஸு, கோடிஸதஸஹஸ்ஸாதி³பரிமாணேனபி ப³ஹூ ஏவ, தஸ்மா அனுத்தராசாரஸிக்கா²பனவஸேன ப⁴க³வா ப³ஹூனங் ஆசரியோ. தேதி காமராக³தோ அஞ்ஞே ப⁴க³வதோ பஹீனகிலேஸே. கேளனாதி கேளாயனா த⁴னாயனா.

    Kilesehi ārakattā parisuddhaṭṭhena ariyanti āha ‘‘ariyaṃ uttamaṃ parisuddha’’nti. Anavajjaṭṭhena kusalaṃ, na sukhavipākaṭṭhena. Katthaci caturāsītipāṇasahassāni, katthaci aparimāṇāpi devamanussā yasmā catuvīsatiyā ṭhānesu asaṅkhyeyyā aparimeyyā devamanussā maggaphalāmataṃ piviṃsu, koṭisatasahassādiparimāṇenapi bahū eva, tasmā anuttarācārasikkhāpanavasena bhagavā bahūnaṃ ācariyo. Teti kāmarāgato aññe bhagavato pahīnakilese. Keḷanāti keḷāyanā dhanāyanā.

    அபாபபுரெக்கா²ரோதி அபாபே புரே கரோதி, ந வா பாபங் புரதோ கரோதீதிபி அபாபபுரெக்கா²ரோதி இமமத்த²ங் த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபாபே நவலோகுத்தரத⁴ம்மே’’திஆதி³ வுத்தங். தத்த² அபாபேதி பாபபடிபக்கே², பாபரஹிதே ச. ப்³ரஹ்மனி ஸெட்டே² பு³த்³தே⁴ ப⁴க³வதி ப⁴வா தஸ்ஸ த⁴ம்மதே³ஸனாவஸேன அரியாய ஜாதியா ஜாதத்தா, ப்³ரஹ்முனோ வா ப⁴க³வதோ ஹிதா க³ருகரணாதி³னா, யதா²னுஸிட்ட²படிபத்தியா ச, ப்³ரஹ்மங் வா ஸெட்ட²ங் அரியமக்³க³ங் ஜானாதீதி ப்³ரஹ்மஞ்ஞா, அரியஸாவகஸங்கா²தா பஜா, தேனாஹ ‘‘ஸாரிபுத்தா’’திஆதி³. பகதிப்³ராஹ்மணஜாதிவஸேனாபி ‘‘ப்³ரஹ்மஞ்ஞாய பஜாயா’’தி பத³ஸ்ஸ அத்தோ² வேதி³தப்³போ³தி த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘அபிசா’’திஆதி³ வுத்தங்.

    Apāpapurekkhāroti apāpe pure karoti, na vā pāpaṃ purato karotītipi apāpapurekkhāroti imamatthaṃ dassetuṃ ‘‘apāpe navalokuttaradhamme’’tiādi vuttaṃ. Tattha apāpeti pāpapaṭipakkhe, pāparahite ca. Brahmani seṭṭhe buddhe bhagavati bhavā tassa dhammadesanāvasena ariyāya jātiyā jātattā, brahmuno vā bhagavato hitā garukaraṇādinā, yathānusiṭṭhapaṭipattiyā ca, brahmaṃ vā seṭṭhaṃ ariyamaggaṃ jānātīti brahmaññā, ariyasāvakasaṅkhātā pajā, tenāha ‘‘sāriputtā’’tiādi. Pakatibrāhmaṇajātivasenāpi ‘‘brahmaññāya pajāyā’’ti padassa attho veditabboti dassetuṃ ‘‘apicā’’tiādi vuttaṃ.

    திரோரட்டா² திரோஜனபதா³தி எத்த² ரஜ்ஜங் ரட்ட²ங், ராஜந்தி ராஜானோ ஏதேனாதி, ததே³கதே³ஸபூ⁴தா பதே³ஸா பன ஜனபதோ³,ஜனா பஜ்ஜந்தி எத்த² ஸுக²ஜீவிகங் பாபுணந்தீதி. புச்சா²ய வா தோ³ஸங் ஸல்லக்கெ²த்வாதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அஸமத்த²தந்தி அத்தனோ அஸமத்த²தங். ப⁴க³வா விஸ்ஸஜ்ஜேதி தேஸங் உபனிஸ்ஸயஸம்பத்திங், ஞாணபரிபாகங், சித்தாசாரஞ்ச ஞத்வாதி அதி⁴ப்பாயோ.

    Tiroraṭṭhā tirojanapadāti ettha rajjaṃ raṭṭhaṃ, rājanti rājāno etenāti, tadekadesabhūtā padesā pana janapado,janā pajjanti ettha sukhajīvikaṃ pāpuṇantīti. Pucchāya vā dosaṃ sallakkhetvāti sambandho. Asamatthatanti attano asamatthataṃ. Bhagavā vissajjeti tesaṃ upanissayasampattiṃ, ñāṇaparipākaṃ, cittācārañca ñatvāti adhippāyo.

    ‘‘ஏஹி ஸ்வாக³தவாதீ³’’தி இமினா ஸுக²ஸம்பா⁴ஸபுப்³ப³கங் பியவாதி³தங் த³ஸ்ஸேதி, ‘‘ஸகி²லோ’’தி இமினா ஸண்ஹவாசதங், ‘‘ஸம்மோத³கோ’’தி இமினா படிஸந்தா⁴ரகுஸலதங், ‘‘அபா⁴குடிகோ’’தி இமினா ஸப்³ப³த்தே²வ விப்பஸன்னமுக²தங், ‘‘உத்தானமுகோ²’’தி இமினா ஸுகா²லாபதங், ‘‘புப்³ப³பா⁴ஸீ’’தி இமினா த⁴ம்மானுக்³க³ஹஸ்ஸ ஓகாஸகரணதோ ஹிதஜ்ஜா²ஸயதங் ப⁴க³வதோ விபா⁴வேதி.

    ‘‘Ehisvāgatavādī’’ti iminā sukhasambhāsapubbakaṃ piyavāditaṃ dasseti, ‘‘sakhilo’’ti iminā saṇhavācataṃ, ‘‘sammodako’’ti iminā paṭisandhārakusalataṃ, ‘‘abhākuṭiko’’ti iminā sabbattheva vippasannamukhataṃ, ‘‘uttānamukho’’ti iminā sukhālāpataṃ, ‘‘pubbabhāsī’’ti iminā dhammānuggahassa okāsakaraṇato hitajjhāsayataṃ bhagavato vibhāveti.

    யத்த² கிராதி கிர-ஸத்³தோ³ அருசிஸூசனத்தோ², தேன ப⁴க³வதா அதி⁴வுத்த²பதே³ஸே ந தே³வதானுபா⁴வேன மனுஸ்ஸானங் அனுபத்³த³வதா, அத² கோ² பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேனாதி த³ஸ்ஸேதி. தேனாஹ ‘‘அபிசா’’திஆதி³.

    Yattha kirāti kira-saddo arucisūcanattho, tena bhagavatā adhivutthapadese na devatānubhāvena manussānaṃ anupaddavatā, atha kho buddhānubhāvenāti dasseti. Tenāha ‘‘apicā’’tiādi.

    அனுஸாஸிதப்³போ³தி வினெய்யஜனஸமூஹோ க³ய்ஹதீதி நிப்³ப³த்திதங் அரியஸங்க⁴மேவ த³ஸ்ஸேதுங் ‘‘ஸயங் வா’’திஆதி³ வுத்தங், அனந்தரஸ்ஸ விதி⁴ படிஸேதோ⁴ வாதி கத்வா. ‘‘தாதி³ஸோவா’’தி இமினா ‘‘ஸயங் வா’’திஆதி³னா வுத்தவிகப்போ ஏவ பச்சாமட்டோ²தி. ‘‘புரிமபத³ஸ்ஸேவ வா’’தி விகப்பந்தரக்³க³ஹணங். ப³ஹூனங் தித்த²கரானந்தி பூரணாதீ³னங் அனேகேஸங் தித்த²கரானங், நித்³தா⁴ரணே சேதங் ஸாமிவசனங். காரணேனாதி அப்பிச்ச²ஸந்துட்ட²தாதி³ஸமாரோபனலக்க²ணேன காரணேன. ஆக³ந்துகா நவகாதி அபி⁴னவா ஆக³ந்துகா அப்³பா⁴க³தா. பரியாபுணாமீதி பரிச்சி²ந்தி³துங் ஜானாமி ஸக்கோமி, தேனாஹ ‘‘ஜானாமீ’’தி. ‘‘கப்பம்பி சே அஞ்ஞமபா⁴ஸமானோ’’தி அபூ⁴தபரிகப்பனவசனமேதங் ததா² பா⁴ஸமானஸ்ஸ அபா⁴வதோ.

    Anusāsitabboti vineyyajanasamūho gayhatīti nibbattitaṃ ariyasaṅghameva dassetuṃ ‘‘sayaṃ vā’’tiādi vuttaṃ, anantarassa vidhi paṭisedho vāti katvā. ‘‘Tādisovā’’ti iminā ‘‘sayaṃ vā’’tiādinā vuttavikappo eva paccāmaṭṭhoti. ‘‘Purimapadasseva vā’’ti vikappantaraggahaṇaṃ. Bahūnaṃ titthakarānanti pūraṇādīnaṃ anekesaṃ titthakarānaṃ, niddhāraṇe cetaṃ sāmivacanaṃ. Kāraṇenāti appicchasantuṭṭhatādisamāropanalakkhaṇena kāraṇena. Āgantukā navakāti abhinavā āgantukā abbhāgatā. Pariyāpuṇāmīti paricchindituṃ jānāmi sakkomi, tenāha ‘‘jānāmī’’ti. ‘‘Kappampi ce aññamabhāsamāno’’ti abhūtaparikappanavacanametaṃ tathā bhāsamānassa abhāvato.

    305. அலங்-ஸத்³தோ³ அரஹத்தோபி ஹோதி ‘‘அலமேவ நிப்³பி³ந்தி³து’’ந்திஆதீ³ஸு (ஸங்॰ நி॰ 1.124) வியாதி ஆஹ ‘‘அலமேவாதி யுத்தமேவா’’தி. புடேன நெத்வா அஸிதப்³ப³தோ பரிபு⁴ஞ்ஜிதப்³ப³தோ புடோஸங் வுச்சதி பாதெ²ய்யங். புடங்ஸேன புரிஸேன.

    305. Alaṃ-saddo arahattopi hoti ‘‘alameva nibbinditu’’ntiādīsu (saṃ. ni. 1.124) viyāti āha ‘‘alamevāti yuttamevā’’ti. Puṭena netvā asitabbato paribhuñjitabbato puṭosaṃ vuccati pātheyyaṃ. Puṭaṃsena purisena.

    ஸோணத³ண்ட³பரிவிதக்கவண்ணனா

    Soṇadaṇḍaparivitakkavaṇṇanā

    307. உப⁴தோபக்கி²காதி மிச்சா²தி³ட்டி²ஸம்மாதி³ட்டீ²னங் வஸேன உப⁴யபக்கி²கா. கேராடிகாதி ஸடா².

    307.Ubhatopakkhikāti micchādiṭṭhisammādiṭṭhīnaṃ vasena ubhayapakkhikā. Kerāṭikāti saṭhā.

    ப்³ராஹ்மணபஞ்ஞத்திவண்ணனா

    Brāhmaṇapaññattivaṇṇanā

    309. விகா⁴தந்தி சித்தது³க்க²ங்.

    309.Vighātanti cittadukkhaṃ.

    311-3. ஸுஜந்தி ஹோமத³ப்³பி³ங் பக்³க³ண்ஹந்தேஸூதி ஜுஹனத்த²ங் க³ண்ஹனகேஸு, இருப்³பி³ஜ்ஜேஸூதி அத்தோ². பட²மோ வாதி தத்த² ஸன்னிபதிதேஸு யஜனகிரியாயங் ஸப்³ப³பதா⁴னோ வா. து³தியோ வாதி தத³னந்தரோ வா. ‘‘ஸுஜ’’ந்தி கரணே ஏதங் உபயோக³வசனந்தி ஆஹ ‘‘ஸுஜாயா’’தி. அக்³கி³ஹுத்தபமுக²தாய யஞ்ஞஸ்ஸ யஞ்ஞே தி³ய்யமானங் ஸுஜாமுகே²ன தீ³யதீதி ஆஹ ‘‘ஸுஜாய தி³ய்யமான’’ந்தி. போராணாதி அட்ட²கதா²சரியா. விஸேஸதோதி விஜ்ஜாசரணவிஸேஸதோ, ந ப்³ராஹ்மணேஹி இச்சி²தவிஜ்ஜாசரணமத்ததோ. உத்தமப்³ராஹ்மணஸ்ஸாதி அனுத்தரத³க்கி²ணெய்யதாய உக்கட்ட²ப்³ராஹ்மணஸ்ஸ. ப்³ராஹ்மணஸமயந்தி ப்³ராஹ்மணஸித்³த⁴ந்தங். மா பி⁴ந்தி³ மா வினாஸேஸி.

    311-3.Sujanti homadabbiṃ paggaṇhantesūti juhanatthaṃ gaṇhanakesu, irubbijjesūti attho. Paṭhamo vāti tattha sannipatitesu yajanakiriyāyaṃ sabbapadhāno vā. Dutiyo vāti tadanantaro vā. ‘‘Suja’’nti karaṇe etaṃ upayogavacananti āha ‘‘sujāyā’’ti. Aggihuttapamukhatāya yaññassa yaññe diyyamānaṃ sujāmukhena dīyatīti āha ‘‘sujāya diyyamāna’’nti. Porāṇāti aṭṭhakathācariyā. Visesatoti vijjācaraṇavisesato, na brāhmaṇehi icchitavijjācaraṇamattato. Uttamabrāhmaṇassāti anuttaradakkhiṇeyyatāya ukkaṭṭhabrāhmaṇassa. Brāhmaṇasamayanti brāhmaṇasiddhantaṃ. Mā bhindi mā vināsesi.

    316. ஸமஸமோதி ஸமோயேவ ஹுத்வா ஸமோ. ஹீனோபமவஸேனபி ஸமதா வுச்சதீதி தங் நிவத்தெந்தோ ‘‘ட²பெத்வா ஏகதே³ஸஸமத்த’’ந்திஆதி³மாஹ. குலகோடிபரிதீ³பனந்தி குலஆதி³பரிதீ³பனங் அதா²பி ஸியாதி அதா²பி தும்ஹாகங் ஏவங் பரிவிதக்கோ ஸியா. ப்³ராஹ்மணபா⁴வங் ஸாதே⁴தி வண்ணோ. மந்தஜாதீஸுபி ஏஸேவ நயோ. ஸீலமேவ ஸாதெ⁴ஸ்ஸதி ப்³ராஹ்மணபா⁴வங். கஸ்மாதி சே? ஆஹ ‘‘தஸ்மிஞ்ஹிஸ்ஸா’’திஆதி³. ஸம்மோஹமத்தங் வண்ணாத³யோதி வண்ணமந்தஜாதியோ ஹி ப்³ராஹ்மணபா⁴வஸ்ஸ அங்க³ந்தி ஸம்மோஹமத்தமேதங் அஸமவெக்கி²தாபி⁴மானபா⁴வதோ.

    316.Samasamoti samoyeva hutvā samo. Hīnopamavasenapi samatā vuccatīti taṃ nivattento ‘‘ṭhapetvā ekadesasamatta’’ntiādimāha. Kulakoṭiparidīpananti kulaādiparidīpanaṃ athāpisiyāti athāpi tumhākaṃ evaṃ parivitakko siyā. Brāhmaṇabhāvaṃ sādheti vaṇṇo. Mantajātīsupi eseva nayo. Sīlameva sādhessati brāhmaṇabhāvaṃ. Kasmāti ce? Āha ‘‘tasmiñhissā’’tiādi. Sammohamattaṃ vaṇṇādayoti vaṇṇamantajātiyo hi brāhmaṇabhāvassa aṅganti sammohamattametaṃ asamavekkhitābhimānabhāvato.

    ஸீலபஞ்ஞாகதா²வண்ணனா

    Sīlapaññākathāvaṇṇanā

    317. கதி²தோ ப்³ராஹ்மணேன பஞ்ஹோதி ‘‘ஸீலவா ச ஹோதீ’’திஆதி³னா த்³வின்னமேவ அங்கா³னங் வஸேன யதா²புச்சி²தோ பஞ்ஹோ யாதா²வதோ விஸ்ஸஜ்ஜிதோ எத்தா²தி ஏதஸ்மிங் யதா²விஸ்ஸஜ்ஜிதே அத்தே². தஸ்ஸாதி ஸோணத³ண்ட³ஸ்ஸ. ஸீலபரிஸுத்³தா⁴தி ஸீலஸம்பத்தியா ஸப்³ப³ஸோ ஸுத்³தா⁴ அனுபக்கிலிட்டா². குதோ து³ஸ்ஸீலே பஞ்ஞா அஸமாஹிதத்தா தஸ்ஸ. ஜளே ஏளமூகே³ குதோ ஸீலந்தி ஜளே ஏளமூகே³ து³ப்பஞ்ஞே குதோ ஸீலங் ஸீலவிபா⁴க³ஸ்ஸ, ஸீலபரிஸோத⁴னூபாயஸ்ஸ ச அஜானநதோ. பகட்ட²ங் உக்கட்ட²ங் ஞாணங் பஞ்ஞாணந்தி, பாகதிகங் ஞாணங் நிவத்தேதுங் ‘‘பஞ்ஞாண’’ந்தி வுத்தந்தி தயித³ங் பகாரேஹி ஜானநதோ பஞ்ஞாவாதி ஆஹ ‘‘பஞ்ஞாணந்தி பஞ்ஞா யேவா’’தி.

    317.Kathito brāhmaṇena pañhoti ‘‘sīlavā ca hotī’’tiādinā dvinnameva aṅgānaṃ vasena yathāpucchito pañho yāthāvato vissajjito etthāti etasmiṃ yathāvissajjite atthe. Tassāti soṇadaṇḍassa. Sīlaparisuddhāti sīlasampattiyā sabbaso suddhā anupakkiliṭṭhā. Kuto dussīle paññā asamāhitattā tassa. Jaḷe eḷamūge kuto sīlanti jaḷe eḷamūge duppaññe kuto sīlaṃ sīlavibhāgassa, sīlaparisodhanūpāyassa ca ajānanato. Pakaṭṭhaṃ ukkaṭṭhaṃ ñāṇaṃ paññāṇanti, pākatikaṃ ñāṇaṃ nivattetuṃ ‘‘paññāṇa’’nti vuttanti tayidaṃ pakārehi jānanato paññāvāti āha ‘‘paññāṇanti paññā yevā’’ti.

    ஸீலேனதோ⁴தாதி ஸமாதி⁴பத³ட்டா²னேன ஸீலேன ஸகலஸங்கிலேஸமலவிஸுத்³தி⁴யா தோ⁴தா விஸுத்³தா⁴, தேனாஹ ‘‘கத²ங் பனா’’திஆதி³. தத்த² தோ⁴வதீதி ஸுஜ்ஜ²தி. மஹாஸட்டி²வஸ்ஸத்தே²ரோ வியாதி ஸட்டி²வஸ்ஸமஹாதே²ரோ விய. வேத³னாபரிக்³க³ஹமத்தம்பீதி எத்த² வேத³னாபரிக்³க³ஹோ நாம யதா²உப்பன்னங் வேத³னங் ஸபா⁴வரஸதோ உபதா⁴ரெத்வா ‘‘அயங் வேத³னா ப²ஸ்ஸங் படிச்ச, ஸோ ப²ஸ்ஸோ அனிச்சோ து³க்கோ² விபரிணாமத⁴ம்மோ’’தி லக்க²ணத்தயங் ஆரோபெத்வா பவத்திதவிபஸ்ஸனா. ஏவங் விபஸ்ஸந்தேன ‘‘ஸுகே²ன ஸக்கா ஸா வேத³னா அதி⁴வாஸேதுங் ‘‘வேத³னா ஏவ வேதி³யதீ’’தி. வேத³னங் விக்க²ம்பெ⁴த்வாதி யதா²உப்பன்னங் து³க்க²ங் வேத³னங் அனநுவத்தித்வா விபஸ்ஸனங் ஆரபி⁴த்வா வீதி²ங் படிபன்னாய விபஸ்ஸனாய தங் வினோதெ³த்வா. ஸங்ஸுமாரபதிதேனாதி கும்பீ⁴லேன விய பூ⁴மியங் உரேன நிபஜ்ஜனேன. பஞ்ஞாய ஸீலங் தோ⁴வித்வாதி அக²ண்டா³தி³பா⁴வாபாத³னேன ஸீலங் ஆதி³மஜ்ஜ²பரியோஸானேஸு பஞ்ஞாய ஸுவிஸோதி⁴தங் கத்வா.

    Sīlenadhotāti samādhipadaṭṭhānena sīlena sakalasaṃkilesamalavisuddhiyā dhotā visuddhā, tenāha ‘‘kathaṃ panā’’tiādi. Tattha dhovatīti sujjhati. Mahāsaṭṭhivassatthero viyāti saṭṭhivassamahāthero viya. Vedanāpariggahamattampīti ettha vedanāpariggaho nāma yathāuppannaṃ vedanaṃ sabhāvarasato upadhāretvā ‘‘ayaṃ vedanā phassaṃ paṭicca, so phasso anicco dukkho vipariṇāmadhammo’’ti lakkhaṇattayaṃ āropetvā pavattitavipassanā. Evaṃ vipassantena ‘‘sukhena sakkā sā vedanā adhivāsetuṃ ‘‘vedanā eva vediyatī’’ti. Vedanaṃ vikkhambhetvāti yathāuppannaṃ dukkhaṃ vedanaṃ ananuvattitvā vipassanaṃ ārabhitvā vīthiṃ paṭipannāya vipassanāya taṃ vinodetvā. Saṃsumārapatitenāti kumbhīlena viya bhūmiyaṃ urena nipajjanena. Paññāya sīlaṃ dhovitvāti akhaṇḍādibhāvāpādanena sīlaṃ ādimajjhapariyosānesu paññāya suvisodhitaṃ katvā.

    318. ‘‘கஸ்மா ஆஹா’’தி உபரிதே³ஸனாய காரணங் புச்ச²தி. லஜ்ஜா நாம ‘‘ஸீலஸ்ஸ ஜாதியா ச கு³ணதோ³ஸபகாஸனேன ஸமணேன கோ³தமேன புச்சி²தபஞ்ஹங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸீ’’தி பரிஸாய பஞ்ஞாததா. எத்தகபரமாதி எத்தகஉக்கங்ஸகோடிகா பஞ்ச ஸீலானி, வேத³த்தயவிபா⁴வனங் பஞ்ஞஞ்ச லக்க²ணாதி³தோ நித்³தா⁴ரெத்வா ஜானநங் நத்தி², கேவலங் தத்த² வசீபரமா மயந்தி த³ஸ்ஸேதீதி ஆஹ ‘‘ஸீலபஞ்ஞாணந்தி வசனமேவ பரமங் அம்ஹாக’’ந்தி. ‘‘அயங் பன விஸேஸோ’’தி இத³ங் நிய்யாதனாபெக்க²ங் ஸீலனித்³தே³ஸே, தேனாஹ ‘‘ஸீலமிச்சேவ நிய்யாதித’’ந்தி. ஸாமஞ்ஞப²லே பன ‘‘ஸாமஞ்ஞப²ல’’ மிச்சேவ நிய்யாதிதங், பஞ்ஞானித்³தே³ஸே பன ஜா²னபஞ்ஞங் அதி⁴ட்டா²னங் கத்வா விபஸ்ஸனாபஞ்ஞாவஸேனேவ பஞ்ஞானிய்யாதனங் கதங், தேனாஹ ‘‘பட²மஜ்ஜா²னாதீ³னீ’’தி.

    318.‘‘Kasmā āhā’’ti uparidesanāya kāraṇaṃ pucchati. Lajjā nāma ‘‘sīlassa jātiyā ca guṇadosapakāsanena samaṇena gotamena pucchitapañhaṃ vissajjesī’’ti parisāya paññātatā. Ettakaparamāti ettakaukkaṃsakoṭikā pañca sīlāni, vedattayavibhāvanaṃ paññañca lakkhaṇādito niddhāretvā jānanaṃ natthi, kevalaṃ tattha vacīparamā mayanti dassetīti āha ‘‘sīlapaññāṇanti vacanameva paramaṃ amhāka’’nti. ‘‘Ayaṃ pana viseso’’ti idaṃ niyyātanāpekkhaṃ sīlaniddese, tenāha ‘‘sīlamicceva niyyātita’’nti. Sāmaññaphale pana ‘‘sāmaññaphala’’ micceva niyyātitaṃ, paññāniddese pana jhānapaññaṃ adhiṭṭhānaṃ katvā vipassanāpaññāvaseneva paññāniyyātanaṃ kataṃ, tenāha ‘‘paṭhamajjhānādīnī’’ti.

    ஸோணத³ண்ட³உபாஸகத்தபடிவேத³னாகதா²வண்ணனா

    Soṇadaṇḍaupāsakattapaṭivedanākathāvaṇṇanā

    321-2. நத்தாதி புத்தபுத்தோ. அகா³ரவங் நாம நத்தி², ந சாயங் ப⁴க³வதி அகா³ரவேன ‘‘அஹஞ்சேவ கோ² பனா’’திஆதி³மாஹ, அத² கோ² அத்தலாப⁴பரிஹானிப⁴யேன. அயஞ்ஹி யதா² ததா² அத்தனோ மஹாஜனஸ்ஸ ஸம்பா⁴வனங் உப்பாதெ³த்வா கோஹஞ்ஞேன பரே விம்ஹாபெத்வா லாபு⁴ப்பாத³ங் நிஜிகி³ஸந்தோ விசரதி, தஸ்மா ததா² அவோச, தேனாஹ ‘‘இமினா கிரா’’திஆதி³.

    321-2.Nattāti puttaputto. Agāravaṃ nāma natthi, na cāyaṃ bhagavati agāravena ‘‘ahañceva kho panā’’tiādimāha, atha kho attalābhaparihānibhayena. Ayañhi yathā tathā attano mahājanassa sambhāvanaṃ uppādetvā kohaññena pare vimhāpetvā lābhuppādaṃ nijigisanto vicarati, tasmā tathā avoca, tenāha ‘‘iminā kirā’’tiādi.

    தங்க²ணானுரூபாயாதி யாதி³ஸீ ததா³ தஸ்ஸ அஜ்ஜா²ஸயப்பவத்தி, தத³னுரூபாயாதி அத்தோ². தஸ்ஸ ததா³ தாதி³ஸஸ்ஸ விவட்டஸன்னிஸ்ஸிதஸ்ஸ ஞாணஸ்ஸ பரிபாகஸ்ஸ அபா⁴வதோ கேவலங் அப்³பு⁴த³யனிஸ்ஸிதோ ஏவ அத்தோ² த³ஸ்ஸிதோதி ஆஹ ‘‘தி³ட்ட²த⁴ம்மிகஸம்பராயிகமத்த²ங் ஸந்த³ஸ்ஸெத்வா’’தி, பச்சக்க²தோ விபா⁴வெத்வாதி அத்தோ². குஸலே த⁴ம்மேதி தேபூ⁴மகே குஸலே த⁴ம்மே, ‘‘சதுபூ⁴மகே’’திபி வத்துங் வட்டதியேவ, தேனேவாஹ ‘‘ஆயதிங் நிப்³பா³னத்தா²ய வாஸனாபா⁴கி³யா வா’’தி. தத்தா²தி குஸலத⁴ம்மே யதா² ஸமாத³பிதே. ந்தி ப்³ராஹ்மணங் ஸமுத்தேஜெத்வாதி ஸம்மதே³வ உபரூபரி நிஸானெத்வா புஞ்ஞகிரியாய திக்க²விஸத³பா⁴வங் ஆபாதெ³த்வா. தங் பன அத்த²தோ தத்த² உஸ்ஸாஹஜனநங் ஹோதீதி ஆஹ ‘‘ஸஉஸ்ஸாஹங் கத்வா’’தி . ஏவங் புஞ்ஞகிரியாய ஸஉஸ்ஸாஹதா, ஏவரூபங் கு³ணஸமங்கி³தா ச நியமதோ தி³ட்ட²த⁴ம்மிகா அத்த²ஸம்பாத³னீதி ஏவங் ஸஉஸ்ஸாஹதாய, அஞ்ஞேஹி ச தஸ்மிங் விஜ்ஜமானகு³ணேஹி ஸம்பஹங்ஸெத்வா ஸம்மதே³வ ஹட்ட²துட்ட²பா⁴வங் ஆபாதெ³த்வா.

    Taṅkhaṇānurūpāyāti yādisī tadā tassa ajjhāsayappavatti, tadanurūpāyāti attho. Tassa tadā tādisassa vivaṭṭasannissitassa ñāṇassa paripākassa abhāvato kevalaṃ abbhudayanissito eva attho dassitoti āha ‘‘diṭṭhadhammikasamparāyikamatthaṃ sandassetvā’’ti, paccakkhato vibhāvetvāti attho. Kusale dhammeti tebhūmake kusale dhamme, ‘‘catubhūmake’’tipi vattuṃ vaṭṭatiyeva, tenevāha ‘‘āyatiṃ nibbānatthāya vāsanābhāgiyā vā’’ti. Tatthāti kusaladhamme yathā samādapite. Nanti brāhmaṇaṃ samuttejetvāti sammadeva uparūpari nisānetvā puññakiriyāya tikkhavisadabhāvaṃ āpādetvā. Taṃ pana atthato tattha ussāhajananaṃ hotīti āha ‘‘saussāhaṃ katvā’’ti . Evaṃ puññakiriyāya saussāhatā, evarūpaṃ guṇasamaṅgitā ca niyamato diṭṭhadhammikā atthasampādanīti evaṃ saussāhatāya, aññehi ca tasmiṃ vijjamānaguṇehi sampahaṃsetvā sammadeva haṭṭhatuṭṭhabhāvaṃ āpādetvā.

    யதி³ ப⁴க³வா த⁴ம்மரதனவஸ்ஸங் வஸ்ஸி, அத² கஸ்மா ஸோ விஸேஸங் நாதி⁴க³ச்ச²தீதி ஆஹ ‘‘ப்³ராஹ்மணோ பனா’’திஆதி³. யதி³ ஏவங் கஸ்மா ப⁴க³வா தஸ்ஸ ததா² த⁴ம்மரதனவஸ்ஸங் வஸ்ஸீதி ஆஹ ‘‘கேவலமஸ்ஸா’’திஆதி³. ந ஹி ப⁴க³வதோ நிரத்த²கா தே³ஸனா ஹோதீதி.

    Yadi bhagavā dhammaratanavassaṃ vassi, atha kasmā so visesaṃ nādhigacchatīti āha ‘‘brāhmaṇo panā’’tiādi. Yadi evaṃ kasmā bhagavā tassa tathā dhammaratanavassaṃ vassīti āha ‘‘kevalamassā’’tiādi. Na hi bhagavato niratthakā desanā hotīti.

    ஸோணத³ண்ட³ஸுத்தவண்ணனாய லீனத்த²ப்பகாஸனா.

    Soṇadaṇḍasuttavaṇṇanāya līnatthappakāsanā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / தீ³க⁴னிகாய • Dīghanikāya / 4. ஸோணத³ண்ட³ஸுத்தங் • 4. Soṇadaṇḍasuttaṃ

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā) / 4. ஸோணத³ண்ட³ஸுத்தவண்ணனா • 4. Soṇadaṇḍasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact