Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā |
6. ஸோணதி³ன்னாவிமானவண்ணனா
6. Soṇadinnāvimānavaṇṇanā
அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேனாதி ஸோணதி³ன்னாவிமானங். தஸ்ஸ கா உப்பத்தி? ப⁴க³வா ஸாவத்தி²யங் விஹரதி ஜேதவனே. தேன ச ஸமயேன நாளந்தா³யங் ஸோணதி³ன்னா நாம ஏகா உபாஸிகா ஸத்³தா⁴ பஸன்னா பி⁴க்கூ²னங் சதூஹி பச்சயேஹி ஸக்கச்சங் உபட்ட²ஹந்தீ ஸுவிஸுத்³த⁴னிச்சஸீலா அட்ட²ங்க³ஸமன்னாக³தங் உபோஸத²ம்பி உபவஸதி. ஸா த⁴ம்மஸவனஸப்பாயங் படிலபி⁴த்வா உபனிஸ்ஸயஸம்பன்னதாய சதுஸச்சகம்மட்டா²னங் பரிப்³ரூஹந்தீ ஸோதாபன்னா அஹோஸி. அத² அஞ்ஞதரேன ரோகே³ன பு²ட்டா² காலங் கத்வா தாவதிங்ஸேஸு உப்பஜ்ஜி. தங் ஆயஸ்மா மஹாமொக்³க³ல்லானோ –
Abhikkantenavaṇṇenāti soṇadinnāvimānaṃ. Tassa kā uppatti? Bhagavā sāvatthiyaṃ viharati jetavane. Tena ca samayena nāḷandāyaṃ soṇadinnā nāma ekā upāsikā saddhā pasannā bhikkhūnaṃ catūhi paccayehi sakkaccaṃ upaṭṭhahantī suvisuddhaniccasīlā aṭṭhaṅgasamannāgataṃ uposathampi upavasati. Sā dhammasavanasappāyaṃ paṭilabhitvā upanissayasampannatāya catusaccakammaṭṭhānaṃ paribrūhantī sotāpannā ahosi. Atha aññatarena rogena phuṭṭhā kālaṃ katvā tāvatiṃsesu uppajji. Taṃ āyasmā mahāmoggallāno –
217.
217.
‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;
‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;
ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.
Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.
218.
218.
‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;
‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;
உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.
Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.
219.
219.
‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;
‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;
கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
இமாஹி தீஹி கா³தா²ஹி படிபுச்சி².
Imāhi tīhi gāthāhi paṭipucchi.
220.
220.
‘‘ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;
‘‘Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;
பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்’’.
Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ’’.
221-226.
221-226.
‘‘ஸோணதி³ன்னாதி மங் அஞ்ஞங்ஸு…பே॰… கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.
‘‘Soṇadinnāti maṃ aññaṃsu…pe… gotamassa yasassino.
227.
227.
‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰… வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி. –
‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe… vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti. –
தே³வதா ப்³யாகாஸி. தங் ஸப்³ப³ங் ஹெட்டா² வுத்தனயமேவ.
Devatā byākāsi. Taṃ sabbaṃ heṭṭhā vuttanayameva.
ஸோணதி³ன்னாவிமானவண்ணனா நிட்டி²தா.
Soṇadinnāvimānavaṇṇanā niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi / 6. ஸோணதி³ன்னாவிமானவத்து² • 6. Soṇadinnāvimānavatthu