Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / விமானவத்து²பாளி • Vimānavatthupāḷi

    6. ஸோணதி³ன்னாவிமானவத்து²

    6. Soṇadinnāvimānavatthu

    217.

    217.

    ‘‘அபி⁴க்கந்தேன வண்ணேன, யா த்வங் திட்ட²ஸி தே³வதே;

    ‘‘Abhikkantena vaṇṇena, yā tvaṃ tiṭṭhasi devate;

    ஓபா⁴ஸெந்தீ தி³ஸா ஸப்³பா³, ஓஸதீ⁴ விய தாரகா.

    Obhāsentī disā sabbā, osadhī viya tārakā.

    218.

    218.

    ‘‘கேன தேதாதி³ஸோ வண்ணோ, கேன தே இத⁴ மிஜ்ஜ²தி;

    ‘‘Kena tetādiso vaṇṇo, kena te idha mijjhati;

    உப்பஜ்ஜந்தி ச தே போ⁴கா³, யே கேசி மனஸோ பியா.

    Uppajjanti ca te bhogā, ye keci manaso piyā.

    219.

    219.

    ‘‘புச்சா²மி தங் தே³வி மஹானுபா⁴வே, மனுஸ்ஸபூ⁴தா கிமகாஸி புஞ்ஞங்;

    ‘‘Pucchāmi taṃ devi mahānubhāve, manussabhūtā kimakāsi puññaṃ;

    கேனாஸி ஏவங் ஜலிதானுபா⁴வா, வண்ணோ ச தே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Kenāsi evaṃ jalitānubhāvā, vaṇṇo ca te sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    220.

    220.

    ஸா தே³வதா அத்தமனா, மொக்³க³ல்லானேன புச்சி²தா;

    Sā devatā attamanā, moggallānena pucchitā;

    பஞ்ஹங் புட்டா² வியாகாஸி, யஸ்ஸ கம்மஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Pañhaṃ puṭṭhā viyākāsi, yassa kammassidaṃ phalaṃ.

    221.

    221.

    ‘‘ஸோணதி³ன்னாதி மங் அஞ்ஞங்ஸு, நாளந்தா³யங் உபாஸிகா;

    ‘‘Soṇadinnāti maṃ aññaṃsu, nāḷandāyaṃ upāsikā;

    ஸத்³தா⁴ ஸீலேன ஸம்பன்னா, ஸங்விபா⁴க³ரதா ஸதா³.

    Saddhā sīlena sampannā, saṃvibhāgaratā sadā.

    222.

    222.

    ‘‘அச்சா²த³னஞ்ச ப⁴த்தஞ்ச, ஸேனாஸனங் பதீ³பியங்;

    ‘‘Acchādanañca bhattañca, senāsanaṃ padīpiyaṃ;

    அதா³ஸிங் உஜுபூ⁴தேஸு, விப்பஸன்னேன சேதஸா.

    Adāsiṃ ujubhūtesu, vippasannena cetasā.

    223.

    223.

    ‘‘சாதுத்³த³ஸிங் பஞ்சத³ஸிங், யா ச பக்க²ஸ்ஸ அட்ட²மீ;

    ‘‘Cātuddasiṃ pañcadasiṃ, yā ca pakkhassa aṭṭhamī;

    பாடிஹாரியபக்க²ஞ்ச, அட்ட²ங்க³ஸுஸமாக³தங்.

    Pāṭihāriyapakkhañca, aṭṭhaṅgasusamāgataṃ.

    224.

    224.

    ‘‘உபோஸத²ங் உபவஸிஸ்ஸங், ஸதா³ ஸீலேஸு ஸங்வுதா;

    ‘‘Uposathaṃ upavasissaṃ, sadā sīlesu saṃvutā;

    ஸஞ்ஞமா ஸங்விபா⁴கா³ ச, விமானங் ஆவஸாமஹங்.

    Saññamā saṃvibhāgā ca, vimānaṃ āvasāmahaṃ.

    225.

    225.

    ‘‘பாணாதிபாதா விரதா, முஸாவாதா³ ச ஸஞ்ஞதா;

    ‘‘Pāṇātipātā viratā, musāvādā ca saññatā;

    தெ²ய்யா ச அதிசாரா ச, மஜ்ஜபானா ச ஆரகா.

    Theyyā ca aticārā ca, majjapānā ca ārakā.

    226.

    226.

    ‘‘பஞ்சஸிக்கா²பதே³ ரதா, அரியஸச்சான கோவிதா³;

    ‘‘Pañcasikkhāpade ratā, ariyasaccāna kovidā;

    உபாஸிகா சக்கு²மதோ, கோ³தமஸ்ஸ யஸஸ்ஸினோ.

    Upāsikā cakkhumato, gotamassa yasassino.

    227.

    227.

    ‘‘தேன மேதாதி³ஸோ வண்ணோ…பே॰…

    ‘‘Tena metādiso vaṇṇo…pe…

    வண்ணோ ச மே ஸப்³ப³தி³ஸா பபா⁴ஸதீ’’தி.

    Vaṇṇo ca me sabbadisā pabhāsatī’’ti.

    ஸோணதி³ன்னாவிமானங் ச²ட்ட²ங்.

    Soṇadinnāvimānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / விமானவத்து²-அட்ட²கதா² • Vimānavatthu-aṭṭhakathā / 6. ஸோணதி³ன்னாவிமானவண்ணனா • 6. Soṇadinnāvimānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact