Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    2. ஸோணகோளிவிஸத்தே²ரஅபதா³னங்

    2. Soṇakoḷivisattheraapadānaṃ

    25.

    25.

    ‘‘அனோமத³ஸ்ஸிஸ்ஸ முனினோ, லோகஜெட்ட²ஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Anomadassissa munino, lokajeṭṭhassa tādino;

    ஸுதா⁴ய லேபனங் கத்வா, சங்கமங் காரயிங் அஹங்.

    Sudhāya lepanaṃ katvā, caṅkamaṃ kārayiṃ ahaṃ.

    26.

    26.

    ‘‘நானாவணேஹி புப்பே²ஹி, சங்கமங் ஸந்த²ரிங் அஹங்;

    ‘‘Nānāvaṇehi pupphehi, caṅkamaṃ santhariṃ ahaṃ;

    ஆகாஸே விதானங் கத்வா, போ⁴ஜயிங் பு³த்³த⁴முத்தமங்.

    Ākāse vitānaṃ katvā, bhojayiṃ buddhamuttamaṃ.

    27.

    27.

    ‘‘அஞ்ஜலிங் பக்³க³ஹெத்வான, அபி⁴வாதெ³த்வான ஸுப்³ப³தங் 1;

    ‘‘Añjaliṃ paggahetvāna, abhivādetvāna subbataṃ 2;

    தீ³க⁴ஸாலங் ப⁴க³வதோ, நிய்யாதே³ஸிமஹங் ததா³.

    Dīghasālaṃ bhagavato, niyyādesimahaṃ tadā.

    28.

    28.

    ‘‘மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, ஸத்தா² லோகே அனுத்தரோ;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, satthā loke anuttaro;

    படிக்³க³ஹேஸி ப⁴க³வா, அனுகம்பாய சக்கு²மா.

    Paṭiggahesi bhagavā, anukampāya cakkhumā.

    29.

    29.

    ‘‘படிக்³க³ஹெத்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, த³க்கி²ணெய்யோ ஸதே³வகே;

    ‘‘Paṭiggahetvāna sambuddho, dakkhiṇeyyo sadevake;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, imā gāthā abhāsatha.

    30.

    30.

    ‘‘‘யோ ஸோ ஹட்டே²ன சித்தேன, தீ³க⁴ஸாலங் அதா³ஸி 3 மே;

    ‘‘‘Yo so haṭṭhena cittena, dīghasālaṃ adāsi 4 me;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    31.

    31.

    ‘‘‘இமஸ்ஸ மச்சுகாலம்ஹி, புஞ்ஞகம்மஸமங்கி³னோ;

    ‘‘‘Imassa maccukālamhi, puññakammasamaṅgino;

    ஸஹஸ்ஸயுத்தஸ்ஸரதோ², உபட்டி²ஸ்ஸதி தாவதே³.

    Sahassayuttassaratho, upaṭṭhissati tāvade.

    32.

    32.

    ‘‘‘தேன யானேனயங் போஸோ, தே³வலோகங் க³மிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tena yānenayaṃ poso, devalokaṃ gamissati;

    அனுமோதி³ஸ்ஸரே தே³வா, ஸம்பத்தே குஸலப்³ப⁴வே 5.

    Anumodissare devā, sampatte kusalabbhave 6.

    33.

    33.

    ‘‘‘மஹாரஹங் ப்³யம்ஹங் ஸெட்ட²ங், ரதனமத்திகலேபனங்;

    ‘‘‘Mahārahaṃ byamhaṃ seṭṭhaṃ, ratanamattikalepanaṃ;

    கூடாகா³ரவரூபேதங், ப்³யம்ஹங் அஜ்ஜா²வஸிஸ்ஸதி.

    Kūṭāgāravarūpetaṃ, byamhaṃ ajjhāvasissati.

    34.

    34.

    ‘‘‘திங்ஸகப்பஸஹஸ்ஸானி, தே³வலோகே ரமிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tiṃsakappasahassāni, devaloke ramissati;

    பஞ்சவீஸதி கப்பானி, தே³வராஜா ப⁴விஸ்ஸதி.

    Pañcavīsati kappāni, devarājā bhavissati.

    35.

    35.

    ‘‘‘ஸத்தஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Sattasattatikkhattuñca, cakkavattī bhavissati;

    யஸோத⁴ரஸனாமா 7 தே, ஸப்³பே³பி ஏகனாமகா.

    Yasodharasanāmā 8 te, sabbepi ekanāmakā.

    36.

    36.

    ‘‘‘த்³வே ஸம்பத்தீ அனுபொ⁴த்வா, வட்³டெ⁴த்வா 9 புஞ்ஞஸஞ்சயங்;

    ‘‘‘Dve sampattī anubhotvā, vaḍḍhetvā 10 puññasañcayaṃ;

    அட்ட²வீஸதிகப்பம்ஹி, சக்கவத்தீ ப⁴விஸ்ஸதி.

    Aṭṭhavīsatikappamhi, cakkavattī bhavissati.

    37.

    37.

    ‘‘‘தத்ராபி ப்³யம்ஹங் பவரங், விஸ்ஸகம்மேன மாபிதங்;

    ‘‘‘Tatrāpi byamhaṃ pavaraṃ, vissakammena māpitaṃ;

    த³ஸஸத்³தா³விவித்தங் தங், புரமஜ்ஜா²வஸிஸ்ஸதி.

    Dasasaddāvivittaṃ taṃ, puramajjhāvasissati.

    38.

    38.

    ‘‘‘அபரிமெய்யே இதோ கப்பே, பூ⁴மிபாலோ மஹித்³தி⁴கோ;

    ‘‘‘Aparimeyye ito kappe, bhūmipālo mahiddhiko;

    ஓக்காகோ நாம நாமேன, ராஜா ரட்டே² ப⁴விஸ்ஸதி.

    Okkāko nāma nāmena, rājā raṭṭhe bhavissati.

    39.

    39.

    ‘‘‘ஸோளஸித்தி²ஸஹஸ்ஸானங், ஸப்³பா³ஸங் பவரா ச ஸா 11;

    ‘‘‘Soḷasitthisahassānaṃ, sabbāsaṃ pavarā ca sā 12;

    அபி⁴ஜாதா க²த்தியானீ, நவ புத்தே ஜனெஸ்ஸதி.

    Abhijātā khattiyānī, nava putte janessati.

    40.

    40.

    ‘‘‘நவ புத்தே ஜனெத்வான, க²த்தியானீ மரிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Nava putte janetvāna, khattiyānī marissati;

    தருணீ ச பியா கஞ்ஞா, மஹேஸித்தங் கரிஸ்ஸதி.

    Taruṇī ca piyā kaññā, mahesittaṃ karissati.

    41.

    41.

    ‘‘‘ஓக்காகங் தோஸயித்வான, வரங் கஞ்ஞா லபி⁴ஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Okkākaṃ tosayitvāna, varaṃ kaññā labhissati;

    வரங் லத்³தா⁴ன ஸா கஞ்ஞா, புத்தே பப்³பா³ஜயிஸ்ஸதி.

    Varaṃ laddhāna sā kaññā, putte pabbājayissati.

    42.

    42.

    ‘‘‘பப்³பா³ஜிதா ச தே ஸப்³பே³, க³மிஸ்ஸந்தி நகு³த்தமங்;

    ‘‘‘Pabbājitā ca te sabbe, gamissanti naguttamaṃ;

    ஜாதிபே⁴த³ப⁴யா ஸப்³பே³, ப⁴கி³னீஹி வஸிஸ்ஸரே 13.

    Jātibhedabhayā sabbe, bhaginīhi vasissare 14.

    43.

    43.

    ‘‘‘ஏகா ச கஞ்ஞா ப்³யாதீ⁴ஹி, ப⁴விஸ்ஸதி பரிக்க²தா 15;

    ‘‘‘Ekā ca kaññā byādhīhi, bhavissati parikkhatā 16;

    மா நோ ஜாதி பபி⁴ஜ்ஜீதி, நிக²ணிஸ்ஸந்தி க²த்தியா.

    Mā no jāti pabhijjīti, nikhaṇissanti khattiyā.

    44.

    44.

    ‘‘‘க²த்தியோ நீஹரித்வான, தாய ஸத்³தி⁴ங் வஸிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Khattiyo nīharitvāna, tāya saddhiṃ vasissati;

    ப⁴விஸ்ஸதி ததா³ பே⁴தோ³, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ.

    Bhavissati tadā bhedo, okkākakulasambhavo.

    45.

    45.

    ‘‘‘தேஸங் பஜா ப⁴விஸ்ஸந்தி, கோளியா நாம ஜாதியா;

    ‘‘‘Tesaṃ pajā bhavissanti, koḷiyā nāma jātiyā;

    தத்த² மானுஸகங் போ⁴க³ங், அனுபொ⁴ஸ்ஸதினப்பகங்.

    Tattha mānusakaṃ bhogaṃ, anubhossatinappakaṃ.

    46.

    46.

    ‘‘‘தம்ஹா காயா சவித்வான, தே³வலோகங் க³மிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Tamhā kāyā cavitvāna, devalokaṃ gamissati;

    தத்ராபி பவரங் ப்³யம்ஹங், லபி⁴ஸ்ஸதி மனோரமங்.

    Tatrāpi pavaraṃ byamhaṃ, labhissati manoramaṃ.

    47.

    47.

    ‘‘‘தே³வலோகா சவித்வான, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘‘Devalokā cavitvāna, sukkamūlena codito;

    ஆக³ந்த்வான மனுஸ்ஸத்தங், ஸோணோ நாம ப⁴விஸ்ஸதி.

    Āgantvāna manussattaṃ, soṇo nāma bhavissati.

    48.

    48.

    ‘‘‘ஆரத்³த⁴வீரியோ பஹிதத்தோ, பத³ஹங் ஸத்து² ஸாஸனே;

    ‘‘‘Āraddhavīriyo pahitatto, padahaṃ satthu sāsane;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo.

    49.

    49.

    ‘‘‘அனந்தத³ஸ்ஸீ ப⁴க³வா, கோ³தமோ ஸக்யபுங்க³வோ;

    ‘‘‘Anantadassī bhagavā, gotamo sakyapuṅgavo;

    விஸேஸஞ்ஞூ மஹாவீரோ, அக்³க³ட்டா²னே ட²பெஸ்ஸதி’.

    Visesaññū mahāvīro, aggaṭṭhāne ṭhapessati’.

    50.

    50.

    ‘‘வுட்ட²ம்ஹி தே³வே சதுரங்கு³லம்ஹி, திணே அனிலேரிதஅங்க³ணம்ஹி;

    ‘‘Vuṭṭhamhi deve caturaṅgulamhi, tiṇe anileritaaṅgaṇamhi;

    ட²த்வான யோக³ஸ்ஸ பயுத்ததாதி³னோ, ததொத்தரிங் பாரமதா ந விஜ்ஜதி.

    Ṭhatvāna yogassa payuttatādino, tatottariṃ pāramatā na vijjati.

    51.

    51.

    ‘‘உத்தமே த³மதே² த³ந்தோ, சித்தங் மே ஸுபணீஹிதங்;

    ‘‘Uttame damathe danto, cittaṃ me supaṇīhitaṃ;

    பா⁴ரோ மே ஓஹிதோ ஸப்³போ³, நிப்³பு³தொம்ஹி அனாஸவோ.

    Bhāro me ohito sabbo, nibbutomhi anāsavo.

    52.

    52.

    ‘‘அங்கீ³ரஸோ மஹானாகோ³, அபி⁴ஜாதோவ கேஸரீ;

    ‘‘Aṅgīraso mahānāgo, abhijātova kesarī;

    பி⁴க்கு²ஸங்கே⁴ நிஸீதி³த்வா, ஏதத³க்³கே³ ட²பேஸி மங்.

    Bhikkhusaṅghe nisīditvā, etadagge ṭhapesi maṃ.

    53.

    53.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸோணோ கோளிவிஸோ 17 தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā soṇo koḷiviso 18 thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸோணகோளிவிஸத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் து³தியங்.

    Soṇakoḷivisattherassāpadānaṃ dutiyaṃ.







    Footnotes:
    1. புப்ப²கங் (க॰)
    2. pupphakaṃ (ka.)
    3. அகாஸி (ஸீ॰)
    4. akāsi (sī.)
    5. குஸலே ப⁴வே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. kusale bhave (sī. syā.)
    7. யஸேத⁴ரா ஸமானா (ஸீ॰)
    8. yasedharā samānā (sī.)
    9. சினித்வா (ஸ்யா॰)
    10. cinitvā (syā.)
    11. பவராவ யா (ஸ்யா॰), பவரா பியா (?)
    12. pavarāva yā (syā.), pavarā piyā (?)
    13. ஸங்வஸிஸ்ஸரே (ஸீ॰)
    14. saṃvasissare (sī.)
    15. புரக்க²தா (ஸ்யா॰ க॰)
    16. purakkhatā (syā. ka.)
    17. கோளியவெஸ்ஸோ (ஸீ॰ ஸ்யா॰), கோடிகண்ணோ (க॰)
    18. koḷiyavesso (sī. syā.), koṭikaṇṇo (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 2. ஸோணகோளிவிஸத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 2. Soṇakoḷivisattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact