Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi

    13. தேரஸனிபாதோ

    13. Terasanipāto

    1. ஸோணகோளிவிஸத்தே²ரகா³தா²

    1. Soṇakoḷivisattheragāthā

    632.

    632.

    ‘‘யாஹு ரட்டே² ஸமுக்கட்டோ², ரஞ்ஞோ அங்க³ஸ்ஸ பத்³த⁴கூ³ 1;

    ‘‘Yāhu raṭṭhe samukkaṭṭho, rañño aṅgassa paddhagū 2;

    ஸ்வாஜ்ஜ த⁴ம்மேஸு உக்கட்டோ², ஸோணோ து³க்க²ஸ்ஸ பாரகூ³.

    Svājja dhammesu ukkaṭṭho, soṇo dukkhassa pāragū.

    633.

    633.

    ‘‘பஞ்ச சி²ந்தே³ பஞ்ச ஜஹே, பஞ்ச சுத்தரி பா⁴வயே;

    ‘‘Pañca chinde pañca jahe, pañca cuttari bhāvaye;

    பஞ்சஸங்கா³திகோ³ பி⁴க்கு², ஓக⁴திண்ணோதி வுச்சதி.

    Pañcasaṅgātigo bhikkhu, oghatiṇṇoti vuccati.

    634.

    634.

    ‘‘உன்னளஸ்ஸ பமத்தஸ்ஸ, பா³ஹிராஸஸ்ஸ 3 பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Unnaḷassa pamattassa, bāhirāsassa 4 bhikkhuno;

    ஸீலங் ஸமாதி⁴ பஞ்ஞா ச, பாரிபூரிங் ந க³ச்ச²தி.

    Sīlaṃ samādhi paññā ca, pāripūriṃ na gacchati.

    635.

    635.

    ‘‘யஞ்ஹி கிச்சங் அபவித்³த⁴ங் 5, அகிச்சங் பன கரீயதி;

    ‘‘Yañhi kiccaṃ apaviddhaṃ 6, akiccaṃ pana karīyati;

    உன்னளானங் பமத்தானங், தேஸங் வட்³ட⁴ந்தி ஆஸவா.

    Unnaḷānaṃ pamattānaṃ, tesaṃ vaḍḍhanti āsavā.

    636.

    636.

    ‘‘யேஸஞ்ச ஸுஸமாரத்³தா⁴, நிச்சங் காயக³தா ஸதி;

    ‘‘Yesañca susamāraddhā, niccaṃ kāyagatā sati;

    அகிச்சங் தே ந ஸேவந்தி, கிச்சே ஸாதச்சகாரினோ;

    Akiccaṃ te na sevanti, kicce sātaccakārino;

    ஸதானங் ஸம்பஜானானங், அத்த²ங் க³ச்ச²ந்தி ஆஸவா.

    Satānaṃ sampajānānaṃ, atthaṃ gacchanti āsavā.

    637.

    637.

    ‘‘உஜுமக்³க³ம்ஹி அக்கா²தே, க³ச்ச²த² மா நிவத்தத²;

    ‘‘Ujumaggamhi akkhāte, gacchatha mā nivattatha;

    அத்தனா சோத³யத்தானங், நிப்³பா³னமபி⁴ஹாரயே.

    Attanā codayattānaṃ, nibbānamabhihāraye.

    638.

    638.

    ‘‘அச்சாரத்³த⁴ம்ஹி வீரியம்ஹி, ஸத்தா² லோகே அனுத்தரோ;

    ‘‘Accāraddhamhi vīriyamhi, satthā loke anuttaro;

    வீணோபமங் கரித்வா மே, த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி சக்கு²மா;

    Vīṇopamaṃ karitvā me, dhammaṃ desesi cakkhumā;

    தஸ்ஸாஹங் வசனங் ஸுத்வா, விஹாஸிங் ஸாஸனே ரதோ.

    Tassāhaṃ vacanaṃ sutvā, vihāsiṃ sāsane rato.

    639.

    639.

    ‘‘ஸமத²ங் படிபாதே³ஸிங், உத்தமத்த²ஸ்ஸ பத்தியா;

    ‘‘Samathaṃ paṭipādesiṃ, uttamatthassa pattiyā;

    திஸ்ஸோ விஜ்ஜா அனுப்பத்தா, கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    Tisso vijjā anuppattā, kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    640.

    640.

    ‘‘நெக்க²ம்மே 7 அதி⁴முத்தஸ்ஸ, பவிவேகஞ்ச சேதஸோ;

    ‘‘Nekkhamme 8 adhimuttassa, pavivekañca cetaso;

    அப்³யாபஜ்ஜா²தி⁴முத்தஸ்ஸ 9, உபாதா³னக்க²யஸ்ஸ ச.

    Abyāpajjhādhimuttassa 10, upādānakkhayassa ca.

    641.

    641.

    ‘‘தண்ஹக்க²யாதி⁴முத்தஸ்ஸ, அஸம்மோஹஞ்ச சேதஸோ;

    ‘‘Taṇhakkhayādhimuttassa, asammohañca cetaso;

    தி³ஸ்வா ஆயதனுப்பாத³ங், ஸம்மா சித்தங் விமுச்சதி.

    Disvā āyatanuppādaṃ, sammā cittaṃ vimuccati.

    642.

    642.

    ‘‘தஸ்ஸ ஸம்மா விமுத்தஸ்ஸ, ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    ‘‘Tassa sammā vimuttassa, santacittassa bhikkhuno;

    கதஸ்ஸ படிசயோ நத்தி², கரணீயங் ந விஜ்ஜதி.

    Katassa paṭicayo natthi, karaṇīyaṃ na vijjati.

    643.

    643.

    ‘‘ஸேலோ யதா² ஏகக⁴னோ 11, வாதேன ந ஸமீரதி;

    ‘‘Selo yathā ekaghano 12, vātena na samīrati;

    ஏவங் ரூபா ரஸா ஸத்³தா³, க³ந்தா⁴ ப²ஸ்ஸா ச கேவலா.

    Evaṃ rūpā rasā saddā, gandhā phassā ca kevalā.

    644.

    644.

    ‘‘இட்டா² த⁴ம்மா அனிட்டா² ச, நப்பவேதெ⁴ந்தி தாதி³னோ;

    ‘‘Iṭṭhā dhammā aniṭṭhā ca, nappavedhenti tādino;

    டி²தங் சித்தங் விஸஞ்ஞுத்தங், வயஞ்சஸ்ஸானுபஸ்ஸதீ’’தி.

    Ṭhitaṃ cittaṃ visaññuttaṃ, vayañcassānupassatī’’ti.

    … ஸோணோ கோளிவிஸோ தே²ரோ….

    … Soṇo koḷiviso thero….

    தேரஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Terasanipāto niṭṭhito.

    தத்ருத்³தா³னங் –

    Tatruddānaṃ –

    ஸோணோ கோளிவிஸோ தே²ரோ, ஏகோயேவ மஹித்³தி⁴கோ;

    Soṇo koḷiviso thero, ekoyeva mahiddhiko;

    தேரஸம்ஹி நிபாதம்ஹி, கா³தா²யோ செத்த² தேரஸாதி.

    Terasamhi nipātamhi, gāthāyo cettha terasāti.







    Footnotes:
    1. பத்த²கூ³ (ஸ்யா॰), பட்ட²கூ³ (க॰)
    2. patthagū (syā.), paṭṭhagū (ka.)
    3. பா³ஹிராஸயஸ்ஸ (க॰)
    4. bāhirāsayassa (ka.)
    5. தத³பவித்³த⁴ங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    6. tadapaviddhaṃ (sī. syā.)
    7. நிக்க²மே (க॰), நெக்க²ம்மங் (மஹாவ॰ 244; அ॰ நி॰ 6.55)
    8. nikkhame (ka.), nekkhammaṃ (mahāva. 244; a. ni. 6.55)
    9. அப்³யாபஜ்ஜா²தி⁴ம்ஹத்தஸ்ஸ (க॰)
    10. abyāpajjhādhimhattassa (ka.)
    11. ஏகக⁴னோ (க॰)
    12. ekaghano (ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā / 1. ஸோணகோளிவிஸத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா • 1. Soṇakoḷivisattheragāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact