Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi

    5. சம்மக்க²ந்த⁴கோ

    5. Cammakkhandhako

    147. ஸோணகோளிவிஸவத்து²

    147. Soṇakoḷivisavatthu

    242. தேன ஸமயேன பு³த்³தோ⁴ ப⁴க³வா ராஜக³ஹே விஹரதி கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே. தேன கோ² பன ஸமயேன ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ அஸீதியா கா³மஸஹஸ்ஸேஸு இஸ்ஸரியாதி⁴பச்சங் ரஜ்ஜங் காரேதி. தேன கோ² பன ஸமயேன சம்பாயங் ஸோணோ நாம கோளிவிஸோ 1 ஸெட்டி²புத்தோ ஸுகு²மாலோ ஹோதி. தஸ்ஸ பாத³தலேஸு லோமானி ஜாதானி ஹொந்தி. அத² கோ² ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி ஸன்னிபாதாபெத்வா கேனசிதே³வ கரணீயேன ஸோணஸ்ஸ கோளிவிஸஸ்ஸ ஸந்திகே தூ³தங் பாஹேஸி – ஆக³ச்ச²து ஸோணோ, இச்சா²மி ஸோணஸ்ஸ ஆக³தந்தி. அத² கோ² ஸோணஸ்ஸ கோளிவிஸஸ்ஸ மாதாபிதரோ ஸோணங் கோளிவிஸங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘ராஜா தே, தாத ஸோண, பாதே³ த³க்கி²துகாமோ. மா கோ² த்வங், தாத ஸோண, யேன ராஜா தேன பாதே³ அபி⁴ப்பஸாரெய்யாஸி. ரஞ்ஞோ புரதோ பல்லங்கேன நிஸீத³. நிஸின்னஸ்ஸ தே ராஜா பாதே³ த³க்கி²ஸ்ஸதீ’’தி. அத² கோ² ஸோணங் கோளிவிஸங் ஸிவிகாய ஆனேஸுங். அத² கோ² ஸோணோ கோளிவிஸோ யேன ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ராஜானங் மாக³த⁴ங் ஸேனியங் பி³ம்பி³ஸாரங் அபி⁴வாதெ³த்வா ரஞ்ஞோ புரதோ பல்லங்கேன நிஸீதி³. அத்³த³ஸா கோ² ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ ஸோணஸ்ஸ கோளிவிஸஸ்ஸ பாத³தலேஸு லோமானி ஜாதானி. அத² கோ² ராஜா மாக³தோ⁴ ஸேனியோ பி³ம்பி³ஸாரோ தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி தி³ட்ட²த⁴ம்மிகே அத்தே² அனுஸாஸித்வா உய்யோஜேஸி – ‘‘தும்ஹே க்²வத்த², ப⁴ணே, மயா தி³ட்ட²த⁴ம்மிகே அத்தே² அனுஸாஸிதா; க³ச்ச²த², தங் ப⁴க³வந்தங் பயிருபாஸத²; ஸோ நோ ப⁴க³வா ஸம்பராயிகே அத்தே² அனுஸாஸிஸ்ஸதீ’’தி.

    242. Tena samayena buddho bhagavā rājagahe viharati gijjhakūṭe pabbate. Tena kho pana samayena rājā māgadho seniyo bimbisāro asītiyā gāmasahassesu issariyādhipaccaṃ rajjaṃ kāreti. Tena kho pana samayena campāyaṃ soṇo nāma koḷiviso 2 seṭṭhiputto sukhumālo hoti. Tassa pādatalesu lomāni jātāni honti. Atha kho rājā māgadho seniyo bimbisāro tāni asīti gāmikasahassāni sannipātāpetvā kenacideva karaṇīyena soṇassa koḷivisassa santike dūtaṃ pāhesi – āgacchatu soṇo, icchāmi soṇassa āgatanti. Atha kho soṇassa koḷivisassa mātāpitaro soṇaṃ koḷivisaṃ etadavocuṃ – ‘‘rājā te, tāta soṇa, pāde dakkhitukāmo. Mā kho tvaṃ, tāta soṇa, yena rājā tena pāde abhippasāreyyāsi. Rañño purato pallaṅkena nisīda. Nisinnassa te rājā pāde dakkhissatī’’ti. Atha kho soṇaṃ koḷivisaṃ sivikāya ānesuṃ. Atha kho soṇo koḷiviso yena rājā māgadho seniyo bimbisāro tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā rājānaṃ māgadhaṃ seniyaṃ bimbisāraṃ abhivādetvā rañño purato pallaṅkena nisīdi. Addasā kho rājā māgadho seniyo bimbisāro soṇassa koḷivisassa pādatalesu lomāni jātāni. Atha kho rājā māgadho seniyo bimbisāro tāni asīti gāmikasahassāni diṭṭhadhammike atthe anusāsitvā uyyojesi – ‘‘tumhe khvattha, bhaṇe, mayā diṭṭhadhammike atthe anusāsitā; gacchatha, taṃ bhagavantaṃ payirupāsatha; so no bhagavā samparāyike atthe anusāsissatī’’ti.

    அத² கோ² தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி யேன கி³ஜ்ஜ²கூடோ பப்³ப³தோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு. தேன கோ² பன ஸமயேன ஆயஸ்மா ஸாக³தோ ப⁴க³வதோ உபட்டா²கோ ஹோதி. அத² கோ² தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி யேனாயஸ்மா ஸாக³தோ தேனுபஸங்கமிங்ஸு, உபஸங்கமித்வா ஆயஸ்மந்தங் ஸாக³தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘இமானி, ப⁴ந்தே, அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி இதூ⁴பஸங்கந்தானி ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய; ஸாது⁴ மயங், ப⁴ந்தே, லபெ⁴ய்யாம ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாயா’’தி. ‘‘தேன ஹி தும்ஹே ஆயஸ்மந்தோ முஹுத்தங் இதே⁴வ தாவ ஹோத², யாவாஹங் ப⁴க³வந்தங் படிவேதே³மீ’’தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாக³தோ தேஸங் அஸீதியா கா³மிகஸஹஸ்ஸானங் புரதோ பெக்க²மானானங் பாடிகாய நிமுஜ்ஜித்வா ப⁴க³வதோ புரதோ உம்முஜ்ஜித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘இமானி, ப⁴ந்தே, அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி இதூ⁴பஸங்கந்தானி ப⁴க³வந்தங் த³ஸ்ஸனாய; யஸ்ஸ தா³னி, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா காலங் மஞ்ஞதீ’’தி. ‘‘தேன ஹி த்வங், ஸாக³த, விஹாரபச்சா²யாயங் ஆஸனங் பஞ்ஞபேஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஸாக³தோ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுணித்வா பீட²ங் க³ஹெத்வா ப⁴க³வதோ புரதோ நிமுஜ்ஜித்வா தேஸங் அஸீதியா கா³மிகஸஹஸ்ஸானங் புரதோ பெக்க²மானானங் பாடிகாய உம்முஜ்ஜித்வா விஹாரபச்சா²யாயங் ஆஸனங் பஞ்ஞபேதி. அத² கோ² ப⁴க³வா விஹாரா நிக்க²மித்வா விஹாரபச்சா²யாயங் பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. அத² கோ² தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமிங்ஸு, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³ங்ஸு. அத² கோ² தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி ஆயஸ்மந்தங்யேவ ஸாக³தங் ஸமன்னாஹரந்தி, நோ ததா² ப⁴க³வந்தங். அத² கோ² ப⁴க³வா தேஸங் அஸீதியா கா³மிகஸஹஸ்ஸானங் சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய ஆயஸ்மந்தங் ஸாக³தங் ஆமந்தேஸி – ‘‘தேன ஹி த்வங், ஸாக³த, பி⁴ய்யோஸோமத்தாய உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் இத்³தி⁴பாடிஹாரியங் த³ஸ்ஸேஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஸாக³தோ ப⁴க³வதோ படிஸ்ஸுணித்வா வேஹாஸங் அப்³பு⁴க்³க³ந்த்வா ஆகாஸே அந்தலிக்கே² சங்கமதிபி, திட்ட²திபி, நிஸீத³திபி, ஸெய்யம்பி கப்பேதி, தூ⁴மாயதிபி 3 பஜ்ஜலதிபி, அந்தரதா⁴யதிபி. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸாக³தோ ஆகாஸே அந்தலிக்கே² அனேகவிஹிதங் உத்தரிமனுஸ்ஸத⁴ம்மங் இத்³தி⁴பாடிஹாரியங் த³ஸ்ஸெத்வா ப⁴க³வதோ பாதே³ஸு ஸிரஸா நிபதித்வா ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘ஸத்தா² மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா; ஸாவகோஹமஸ்மி. ஸத்தா² மே, ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா; ஸாவகோஹமஸ்மீ’’தி. அத² கோ² தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி ‘‘அச்ச²ரியங் வத போ⁴! அப்³பு⁴தங் வத போ⁴! ஸாவகோபி நாம ஏவங் மஹித்³தி⁴கோ ப⁴விஸ்ஸதி, ஏவங் மஹானுபா⁴வோ, அஹோ நூன ஸத்தா²’’தி ப⁴க³வந்தங்யேவ ஸமன்னாஹரந்தி, நோ ததா² ஆயஸ்மந்தங் ஸாக³தங்.

    Atha kho tāni asīti gāmikasahassāni yena gijjhakūṭo pabbato tenupasaṅkamiṃsu. Tena kho pana samayena āyasmā sāgato bhagavato upaṭṭhāko hoti. Atha kho tāni asīti gāmikasahassāni yenāyasmā sāgato tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā āyasmantaṃ sāgataṃ etadavocuṃ – ‘‘imāni, bhante, asīti gāmikasahassāni idhūpasaṅkantāni bhagavantaṃ dassanāya; sādhu mayaṃ, bhante, labheyyāma bhagavantaṃ dassanāyā’’ti. ‘‘Tena hi tumhe āyasmanto muhuttaṃ idheva tāva hotha, yāvāhaṃ bhagavantaṃ paṭivedemī’’ti. Atha kho āyasmā sāgato tesaṃ asītiyā gāmikasahassānaṃ purato pekkhamānānaṃ pāṭikāya nimujjitvā bhagavato purato ummujjitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘imāni, bhante, asīti gāmikasahassāni idhūpasaṅkantāni bhagavantaṃ dassanāya; yassa dāni, bhante, bhagavā kālaṃ maññatī’’ti. ‘‘Tena hi tvaṃ, sāgata, vihārapacchāyāyaṃ āsanaṃ paññapehī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā sāgato bhagavato paṭissuṇitvā pīṭhaṃ gahetvā bhagavato purato nimujjitvā tesaṃ asītiyā gāmikasahassānaṃ purato pekkhamānānaṃ pāṭikāya ummujjitvā vihārapacchāyāyaṃ āsanaṃ paññapeti. Atha kho bhagavā vihārā nikkhamitvā vihārapacchāyāyaṃ paññatte āsane nisīdi. Atha kho tāni asīti gāmikasahassāni yena bhagavā tenupasaṅkamiṃsu, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdiṃsu. Atha kho tāni asīti gāmikasahassāni āyasmantaṃyeva sāgataṃ samannāharanti, no tathā bhagavantaṃ. Atha kho bhagavā tesaṃ asītiyā gāmikasahassānaṃ cetasā cetoparivitakkamaññāya āyasmantaṃ sāgataṃ āmantesi – ‘‘tena hi tvaṃ, sāgata, bhiyyosomattāya uttarimanussadhammaṃ iddhipāṭihāriyaṃ dassehī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā sāgato bhagavato paṭissuṇitvā vehāsaṃ abbhuggantvā ākāse antalikkhe caṅkamatipi, tiṭṭhatipi, nisīdatipi, seyyampi kappeti, dhūmāyatipi 4 pajjalatipi, antaradhāyatipi. Atha kho āyasmā sāgato ākāse antalikkhe anekavihitaṃ uttarimanussadhammaṃ iddhipāṭihāriyaṃ dassetvā bhagavato pādesu sirasā nipatitvā bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘satthā me, bhante, bhagavā; sāvakohamasmi. Satthā me, bhante, bhagavā; sāvakohamasmī’’ti. Atha kho tāni asīti gāmikasahassāni ‘‘acchariyaṃ vata bho! Abbhutaṃ vata bho! Sāvakopi nāma evaṃ mahiddhiko bhavissati, evaṃ mahānubhāvo, aho nūna satthā’’ti bhagavantaṃyeva samannāharanti, no tathā āyasmantaṃ sāgataṃ.

    அத² கோ² ப⁴க³வா தேஸங் அஸீதியா கா³மிகஸஹஸ்ஸானங் சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய அனுபுப்³பி³ங் கத²ங் கதே²ஸி, ஸெய்யதி²த³ங் – தா³னகத²ங் ஸீலகத²ங் ஸக்³க³கத²ங் , காமானங் ஆதீ³னவங் ஓகாரங் ஸங்கிலேஸங், நெக்க²ம்மே ஆனிஸங்ஸங் பகாஸேஸி. யதா³ தே ப⁴க³வா அஞ்ஞாஸி கல்லசித்தே, முது³சித்தே, வினீவரணசித்தே, உத³க்³க³சித்தே, பஸன்னசித்தே, அத² யா பு³த்³தா⁴னங் ஸாமுக்கங்ஸிகா த⁴ம்மதே³ஸனா, தங் பகாஸேஸி – து³க்க²ங், ஸமுத³யங், நிரோத⁴ங், மக்³க³ங். ஸெய்யதா²பி நாம ஸுத்³த⁴ங் வத்த²ங் அபக³தகாளகங் ஸம்மதே³வ ரஜனங் படிக்³க³ண்ஹெய்ய, ஏவமேவங் தேஸங் அஸீதியா கா³மிகஸஹஸ்ஸானங் தஸ்மிங்யேவ ஆஸனே விரஜங் வீதமலங் த⁴ம்மசக்கு²ங் உத³பாதி³ – ‘‘யங்கிஞ்சி ஸமுத³யத⁴ம்மங், ஸப்³ப³ங் தங் நிரோத⁴த⁴ம்ம’’ந்தி. தே தி³ட்ட²த⁴ம்மா பத்தத⁴ம்மா விதி³தத⁴ம்மா பரியோகா³ள்ஹத⁴ம்மா திண்ணவிசிகிச்சா² விக³தகத²ங்கதா² வேஸாரஜ்ஜப்பத்தா அபரப்பச்சயா ஸத்து²ஸாஸனே ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோசுங் – ‘‘அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே, அபி⁴க்கந்தங், ப⁴ந்தே. ஸெய்யதா²பி, ப⁴ந்தே, நிக்குஜ்ஜிதங் வா உக்குஜ்ஜெய்ய, படிச்ச²ன்னங் வா விவரெய்ய, மூள்ஹஸ்ஸ வா மக்³க³ங் ஆசிக்கெ²ய்ய, அந்த⁴காரே வா தேலபஜ்ஜோதங் தா⁴ரெய்ய – ‘‘சக்கு²மந்தோ ரூபானி த³க்க²ந்தீ’’தி, ஏவமேவங் ப⁴க³வதா அனேகபரியாயேன த⁴ம்மோ பகாஸிதோ. ஏதே மயங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வந்தங் ஸரணங் க³ச்சா²ம. த⁴ம்மஞ்ச, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஞ்ச. உபாஸகே நோ ப⁴க³வா தா⁴ரேது அஜ்ஜதக்³கே³ பாணுபேதே ஸரணங் க³தே’’தி.

    Atha kho bhagavā tesaṃ asītiyā gāmikasahassānaṃ cetasā cetoparivitakkamaññāya anupubbiṃ kathaṃ kathesi, seyyathidaṃ – dānakathaṃ sīlakathaṃ saggakathaṃ , kāmānaṃ ādīnavaṃ okāraṃ saṃkilesaṃ, nekkhamme ānisaṃsaṃ pakāsesi. Yadā te bhagavā aññāsi kallacitte, muducitte, vinīvaraṇacitte, udaggacitte, pasannacitte, atha yā buddhānaṃ sāmukkaṃsikā dhammadesanā, taṃ pakāsesi – dukkhaṃ, samudayaṃ, nirodhaṃ, maggaṃ. Seyyathāpi nāma suddhaṃ vatthaṃ apagatakāḷakaṃ sammadeva rajanaṃ paṭiggaṇheyya, evamevaṃ tesaṃ asītiyā gāmikasahassānaṃ tasmiṃyeva āsane virajaṃ vītamalaṃ dhammacakkhuṃ udapādi – ‘‘yaṃkiñci samudayadhammaṃ, sabbaṃ taṃ nirodhadhamma’’nti. Te diṭṭhadhammā pattadhammā viditadhammā pariyogāḷhadhammā tiṇṇavicikicchā vigatakathaṃkathā vesārajjappattā aparappaccayā satthusāsane bhagavantaṃ etadavocuṃ – ‘‘abhikkantaṃ, bhante, abhikkantaṃ, bhante. Seyyathāpi, bhante, nikkujjitaṃ vā ukkujjeyya, paṭicchannaṃ vā vivareyya, mūḷhassa vā maggaṃ ācikkheyya, andhakāre vā telapajjotaṃ dhāreyya – ‘‘cakkhumanto rūpāni dakkhantī’’ti, evamevaṃ bhagavatā anekapariyāyena dhammo pakāsito. Ete mayaṃ, bhante, bhagavantaṃ saraṇaṃ gacchāma. Dhammañca, bhikkhusaṅghañca. Upāsake no bhagavā dhāretu ajjatagge pāṇupete saraṇaṃ gate’’ti.

    ஸோணஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜா

    Soṇassa pabbajjā

    243. அத² கோ² ஸோணஸ்ஸ கோளிவிஸஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி ‘‘யதா² யதா² கோ² அஹங் ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாமி, நயித³ங் ஸுகரங் அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதா ஏகந்தபரிபுண்ணங் ஏகந்தபரிஸுத்³த⁴ங் ஸங்க²லிகி²தங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிதுங்; யங்னூனாஹங் கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² தானி அஸீதி கா³மிகஸஹஸ்ஸானி ப⁴க³வதோ பா⁴ஸிதங் அபி⁴னந்தி³த்வா அனுமோதி³த்வா உட்டா²யாஸனா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா பத³க்கி²ணங் கத்வா பக்கமிஸுங். அத² கோ² ஸோணோ கோளிவிஸோ அசிரபக்கந்தேஸு தேஸு அஸீதியா கா³மிகஸஹஸ்ஸேஸு யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஸோணோ கோளிவிஸோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – ‘‘யதா² யதா²ஹங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வதா த⁴ம்மங் தே³ஸிதங் ஆஜானாமி, நயித³ங் ஸுகரங் அகா³ரங் அஜ்ஜா²வஸதா ஏகந்தபரிபுண்ணங் ஏகந்தபரிஸுத்³த⁴ங் ஸங்க²லிகி²தங் ப்³ரஹ்மசரியங் சரிதுங். இச்சா²மஹங், ப⁴ந்தே, கேஸமஸ்ஸுங் ஓஹாரெத்வா காஸாயானி வத்தா²னி அச்சா²தெ³த்வா அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜிதுங். பப்³பா³ஜேது மங், ப⁴ந்தே, ப⁴க³வா’’தி. அலத்த² கோ² ஸோணோ கோளிவிஸோ ப⁴க³வதோ ஸந்திகே பப்³ப³ஜ்ஜங், அலத்த² உபஸம்பத³ங். அசிருபஸம்பன்னோ ச பனாயஸ்மா ஸோணோ ஸீதவனே விஹரதி. தஸ்ஸ அச்சாரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ சங்கமதோ பாதா³ பி⁴ஜ்ஜிங்ஸு. சங்கமோ லோஹிதேன பு²டோ ஹோதி, ஸெய்யதா²பி க³வாகா⁴தனங். 5 அத² கோ² ஆயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘‘யே கோ² கேசி ப⁴க³வதோ ஸாவகா ஆரத்³த⁴வீரியா விஹரந்தி, அஹங் தேஸங் அஞ்ஞதரோ. அத² ச பன மே நானுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சதி. ஸங்விஜ்ஜந்தி கோ² பன மே குலே போ⁴கா³; ஸக்கா போ⁴கே³ ச பு⁴ஞ்ஜிதுங், புஞ்ஞானி ச காதுங். யங்னூனாஹங் ஹீனாயாவத்தித்வா போ⁴கே³ ச பு⁴ஞ்ஜெய்யங், புஞ்ஞானி ச கரெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ சேதஸா சேதோபரிவிதக்கமஞ்ஞாய – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸமிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய ஏவமேவ – கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே அந்தரஹிதோ ஸீதவனே பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஸம்ப³ஹுலேஹி பி⁴க்கூ²ஹி ஸத்³தி⁴ங் ஸேனாஸனசாரிகங் ஆஹிண்ட³ந்தோ யேனாயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ சங்கமோ தேனுபஸங்கமி. அத்³த³ஸா கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ சங்கமங் லோஹிதேன பு²டங், தி³ஸ்வான பி⁴க்கூ² ஆமந்தேஸி – ‘‘கஸ்ஸ ந்வாயங், பி⁴க்க²வே, சங்கமோ லோஹிதேன பு²டோ, ஸெய்யதா²பி க³வாகா⁴தன’’ந்தி? ‘‘ஆயஸ்மதோ, ப⁴ந்தே, ஸோணஸ்ஸ அச்சாரத்³த⁴வீரியஸ்ஸ சங்கமதோ பாதா³ பி⁴ஜ்ஜிங்ஸு. தஸ்ஸாயங் சங்கமோ லோஹிதேன பு²டோ, ஸெய்யதா²பி க³வாகா⁴தன’’ந்தி.

    243. Atha kho soṇassa koḷivisassa etadahosi ‘‘yathā yathā kho ahaṃ bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāmi, nayidaṃ sukaraṃ agāraṃ ajjhāvasatā ekantaparipuṇṇaṃ ekantaparisuddhaṃ saṅkhalikhitaṃ brahmacariyaṃ carituṃ; yaṃnūnāhaṃ kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajeyya’’nti. Atha kho tāni asīti gāmikasahassāni bhagavato bhāsitaṃ abhinanditvā anumoditvā uṭṭhāyāsanā bhagavantaṃ abhivādetvā padakkhiṇaṃ katvā pakkamisuṃ. Atha kho soṇo koḷiviso acirapakkantesu tesu asītiyā gāmikasahassesu yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho soṇo koḷiviso bhagavantaṃ etadavoca – ‘‘yathā yathāhaṃ, bhante, bhagavatā dhammaṃ desitaṃ ājānāmi, nayidaṃ sukaraṃ agāraṃ ajjhāvasatā ekantaparipuṇṇaṃ ekantaparisuddhaṃ saṅkhalikhitaṃ brahmacariyaṃ carituṃ. Icchāmahaṃ, bhante, kesamassuṃ ohāretvā kāsāyāni vatthāni acchādetvā agārasmā anagāriyaṃ pabbajituṃ. Pabbājetu maṃ, bhante, bhagavā’’ti. Alattha kho soṇo koḷiviso bhagavato santike pabbajjaṃ, alattha upasampadaṃ. Acirupasampanno ca panāyasmā soṇo sītavane viharati. Tassa accāraddhavīriyassa caṅkamato pādā bhijjiṃsu. Caṅkamo lohitena phuṭo hoti, seyyathāpi gavāghātanaṃ. 6 Atha kho āyasmato soṇassa rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘‘ye kho keci bhagavato sāvakā āraddhavīriyā viharanti, ahaṃ tesaṃ aññataro. Atha ca pana me nānupādāya āsavehi cittaṃ vimuccati. Saṃvijjanti kho pana me kule bhogā; sakkā bhoge ca bhuñjituṃ, puññāni ca kātuṃ. Yaṃnūnāhaṃ hīnāyāvattitvā bhoge ca bhuñjeyyaṃ, puññāni ca kareyya’’nti. Atha kho bhagavā āyasmato soṇassa cetasā cetoparivitakkamaññāya – seyyathāpi nāma balavā puriso samiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva – gijjhakūṭe pabbate antarahito sītavane pāturahosi. Atha kho bhagavā sambahulehi bhikkhūhi saddhiṃ senāsanacārikaṃ āhiṇḍanto yenāyasmato soṇassa caṅkamo tenupasaṅkami. Addasā kho bhagavā āyasmato soṇassa caṅkamaṃ lohitena phuṭaṃ, disvāna bhikkhū āmantesi – ‘‘kassa nvāyaṃ, bhikkhave, caṅkamo lohitena phuṭo, seyyathāpi gavāghātana’’nti? ‘‘Āyasmato, bhante, soṇassa accāraddhavīriyassa caṅkamato pādā bhijjiṃsu. Tassāyaṃ caṅkamo lohitena phuṭo, seyyathāpi gavāghātana’’nti.

    அத² கோ² ப⁴க³வா யேனாயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ விஹாரோ தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா பஞ்ஞத்தே ஆஸனே நிஸீதி³. ஆயஸ்மாபி கோ² ஸோணோ ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னங் கோ² ஆயஸ்மந்தங் ஸோணங் ப⁴க³வா ஏதத³வோச – ‘‘நனு தே, ஸோண, ரஹோக³தஸ்ஸ படிஸல்லீனஸ்ஸ ஏவங் சேதஸோ பரிவிதக்கோ உத³பாதி³ – ‘யே கோ² கேசி ப⁴க³வதோ ஸாவகா ஆரத்³த⁴வீரியா விஹரந்தி, அஹங் தேஸங் அஞ்ஞதரோ. அத² ச பன மே நானுபாதா³ய ஆஸவேஹி சித்தங் விமுச்சதி. ஸங்விஜ்ஜந்தி கோ² பன மே குலே போ⁴கா³; ஸக்கா போ⁴கே³ ச பு⁴ஞ்ஜிதுங், புஞ்ஞானி ச காதுங். யங்னூனாஹங் ஹீனாயாவத்தித்வா போ⁴கே³ ச பு⁴ஞ்ஜெய்யங், புஞ்ஞானி ச கரெய்ய’’’ந்தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி . ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ஸோண, குஸலோ த்வங் புப்³பே³ அகா³ரிகபூ⁴தோ வீணாய தந்திஸ்ஸரே’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ஸோண, யதா³ தே வீணாய தந்தியோ அச்சாயதா ஹொந்தி, அபி நு தே வீணா தஸ்மிங் ஸமயே ஸரவதீ வா ஹோதி, கம்மஞ்ஞா வா’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ஸோண, யதா³ தே வீணாய தந்தியோ அதிஸிதி²லா ஹொந்தி, அபி நு தே வீணா தஸ்மிங் ஸமயே ஸரவதீ வா ஹோதி, கம்மஞ்ஞா வா’’தி? ‘‘நோ ஹேதங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘தங் கிங் மஞ்ஞஸி, ஸோண, யதா³ தே வீணாய தந்தியோ நேவ அச்சாயதா ஹொந்தி நாதிஸிதி²லா, ஸமே கு³ணே பதிட்டி²தா, அபி நு தே வீணா தஸ்மிங் ஸமயே ஸரவதீ வா ஹோதி, கம்மஞ்ஞா வா’’தி? ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி. ‘‘ஏவமேவ கோ², ஸோண, அச்சாரத்³த⁴வீரியங் உத்³த⁴ச்சாய ஸங்வத்ததி , அதிலீனவீரியங் கோஸஜ்ஜாய ஸங்வத்ததி. தஸ்மாதிஹ த்வங், ஸோண, வீரியஸமதங் அதி⁴ட்ட²ஹ, இந்த்³ரியானஞ்ச ஸமதங் படிவிஜ்ஜ², தத்த² ச நிமித்தங் க³ண்ஹாஹீ’’தி. ‘‘ஏவங், ப⁴ந்தே’’தி கோ² ஆயஸ்மா ஸோணோ ப⁴க³வதோ பச்சஸ்ஸோஸி. அத² கோ² ப⁴க³வா ஆயஸ்மந்தங் ஸோணங் இமினா ஓவாதே³ன ஓவதி³த்வா – ஸெய்யதா²பி நாம ப³லவா புரிஸோ ஸம்மிஞ்ஜிதங் வா பா³ஹங் பஸாரெய்ய, பஸாரிதங் வா பா³ஹங் ஸமிஞ்ஜெய்ய ஏவமேவ – ஸீதவனே ஆயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ ஸம்முகே² அந்தரஹிதோ கி³ஜ்ஜ²கூடே பப்³ப³தே பாதுரஹோஸி. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸோணோ அபரேன ஸமயேன வீரியஸமதங் அதி⁴ட்டா²ஸி, இந்த்³ரியானஞ்ச ஸமதங் படிவிஜ்ஜி², தத்த² ச நிமித்தங் அக்³க³ஹேஸி. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸோணோ, ஏகோ வூபகட்டோ² அப்பமத்தோ ஆதாபீ பஹிதத்தோ விஹரந்தோ, ந சிரஸ்ஸேவ – யஸ்ஸத்தா²ய குலபுத்தா ஸம்மதே³வ அகா³ரஸ்மா அனகா³ரியங் பப்³ப³ஜந்தி – தத³னுத்தரங் ப்³ரஹ்மசரியபரியோஸானங் தி³ட்டே²வ த⁴ம்மே ஸயங் அபி⁴ஞ்ஞா ஸச்சி²கத்வா உபஸம்பஜ்ஜ விஹாஸி. ‘கீ²ணா ஜாதி, வுஸிதங் ப்³ரஹ்மசரியங், கதங் கரணீயங், நாபரங் இத்த²த்தாயா’தி அபி⁴ஞ்ஞாஸி. அஞ்ஞதரோ ச பனாயஸ்மா ஸோணோ அரஹதங் அஹோஸி.

    Atha kho bhagavā yenāyasmato soṇassa vihāro tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā paññatte āsane nisīdi. Āyasmāpi kho soṇo bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinnaṃ kho āyasmantaṃ soṇaṃ bhagavā etadavoca – ‘‘nanu te, soṇa, rahogatassa paṭisallīnassa evaṃ cetaso parivitakko udapādi – ‘ye kho keci bhagavato sāvakā āraddhavīriyā viharanti, ahaṃ tesaṃ aññataro. Atha ca pana me nānupādāya āsavehi cittaṃ vimuccati. Saṃvijjanti kho pana me kule bhogā; sakkā bhoge ca bhuñjituṃ, puññāni ca kātuṃ. Yaṃnūnāhaṃ hīnāyāvattitvā bhoge ca bhuñjeyyaṃ, puññāni ca kareyya’’’nti? ‘‘Evaṃ, bhante’’ti . ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, soṇa, kusalo tvaṃ pubbe agārikabhūto vīṇāya tantissare’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, soṇa, yadā te vīṇāya tantiyo accāyatā honti, api nu te vīṇā tasmiṃ samaye saravatī vā hoti, kammaññā vā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, soṇa, yadā te vīṇāya tantiyo atisithilā honti, api nu te vīṇā tasmiṃ samaye saravatī vā hoti, kammaññā vā’’ti? ‘‘No hetaṃ, bhante’’ti. ‘‘Taṃ kiṃ maññasi, soṇa, yadā te vīṇāya tantiyo neva accāyatā honti nātisithilā, same guṇe patiṭṭhitā, api nu te vīṇā tasmiṃ samaye saravatī vā hoti, kammaññā vā’’ti? ‘‘Evaṃ, bhante’’ti. ‘‘Evameva kho, soṇa, accāraddhavīriyaṃ uddhaccāya saṃvattati , atilīnavīriyaṃ kosajjāya saṃvattati. Tasmātiha tvaṃ, soṇa, vīriyasamataṃ adhiṭṭhaha, indriyānañca samataṃ paṭivijjha, tattha ca nimittaṃ gaṇhāhī’’ti. ‘‘Evaṃ, bhante’’ti kho āyasmā soṇo bhagavato paccassosi. Atha kho bhagavā āyasmantaṃ soṇaṃ iminā ovādena ovaditvā – seyyathāpi nāma balavā puriso sammiñjitaṃ vā bāhaṃ pasāreyya, pasāritaṃ vā bāhaṃ samiñjeyya evameva – sītavane āyasmato soṇassa sammukhe antarahito gijjhakūṭe pabbate pāturahosi. Atha kho āyasmā soṇo aparena samayena vīriyasamataṃ adhiṭṭhāsi, indriyānañca samataṃ paṭivijjhi, tattha ca nimittaṃ aggahesi. Atha kho āyasmā soṇo, eko vūpakaṭṭho appamatto ātāpī pahitatto viharanto, na cirasseva – yassatthāya kulaputtā sammadeva agārasmā anagāriyaṃ pabbajanti – tadanuttaraṃ brahmacariyapariyosānaṃ diṭṭheva dhamme sayaṃ abhiññā sacchikatvā upasampajja vihāsi. ‘Khīṇā jāti, vusitaṃ brahmacariyaṃ, kataṃ karaṇīyaṃ, nāparaṃ itthattāyā’ti abhiññāsi. Aññataro ca panāyasmā soṇo arahataṃ ahosi.

    244. அத² கோ² ஆயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ அரஹத்தப்பத்தஸ்ஸ ஏதத³ஹோஸி – ‘‘யங்னூனாஹங் ப⁴க³வதோ ஸந்திகே அஞ்ஞங் ப்³யாகரெய்ய’’ந்தி. அத² கோ² ஆயஸ்மா ஸோணோ யேன ப⁴க³வா தேனுபஸங்கமி, உபஸங்கமித்வா ப⁴க³வந்தங் அபி⁴வாதெ³த்வா ஏகமந்தங் நிஸீதி³. ஏகமந்தங் நிஸின்னோ கோ² ஆயஸ்மா ஸோணோ ப⁴க³வந்தங் ஏதத³வோச – யோ ஸோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு² அரஹங் கீ²ணாஸவோ வுஸிதவா கதகரணீயோ ஓஹிதபா⁴ரோ அனுப்பத்தஸத³த்தோ² பரிக்கீ²ணப⁴வஸஞ்ஞோஜனோ ஸம்மத³ஞ்ஞா விமுத்தோ, ஸோ ச²ட்டா²னானி அதி⁴முத்தோ ஹோதி – நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோ ஹோதி, பவிவேகாதி⁴முத்தோ ஹோதி, அப்³யாபஜ்ஜாதி⁴முத்தோ ஹோதி, உபாதா³னக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி, தண்ஹக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி , அஸம்மோஹாதி⁴முத்தோ ஹோதி.

    244. Atha kho āyasmato soṇassa arahattappattassa etadahosi – ‘‘yaṃnūnāhaṃ bhagavato santike aññaṃ byākareyya’’nti. Atha kho āyasmā soṇo yena bhagavā tenupasaṅkami, upasaṅkamitvā bhagavantaṃ abhivādetvā ekamantaṃ nisīdi. Ekamantaṃ nisinno kho āyasmā soṇo bhagavantaṃ etadavoca – yo so, bhante, bhikkhu arahaṃ khīṇāsavo vusitavā katakaraṇīyo ohitabhāro anuppattasadattho parikkhīṇabhavasaññojano sammadaññā vimutto, so chaṭṭhānāni adhimutto hoti – nekkhammādhimutto hoti, pavivekādhimutto hoti, abyāpajjādhimutto hoti, upādānakkhayādhimutto hoti, taṇhakkhayādhimutto hoti , asammohādhimutto hoti.

    ‘‘ஸியா கோ² பன, ப⁴ந்தே, இதே⁴கச்சஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ ஏவமஸ்ஸ – ‘கேவலங் ஸத்³தா⁴மத்தகங் நூன அயமாயஸ்மா நிஸ்ஸாய நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோ’தி, ந கோ² பனேதங், ப⁴ந்தே, ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். கீ²ணாஸவோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு², வுஸிதவா, கதகரணீயோ, கரணீயமத்தானங் அஸமனுபஸ்ஸந்தோ கதஸ்ஸ வா படிசயங் க²யா ராக³ஸ்ஸ வீதராக³த்தா நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா தோ³ஸஸ்ஸ வீததோ³ஸத்தா நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா மோஹஸ்ஸ வீதமோஹத்தா நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோ ஹோதி.

    ‘‘Siyā kho pana, bhante, idhekaccassa āyasmato evamassa – ‘kevalaṃ saddhāmattakaṃ nūna ayamāyasmā nissāya nekkhammādhimutto’ti, na kho panetaṃ, bhante, evaṃ daṭṭhabbaṃ. Khīṇāsavo, bhante, bhikkhu, vusitavā, katakaraṇīyo, karaṇīyamattānaṃ asamanupassanto katassa vā paṭicayaṃ khayā rāgassa vītarāgattā nekkhammādhimutto hoti, khayā dosassa vītadosattā nekkhammādhimutto hoti, khayā mohassa vītamohattā nekkhammādhimutto hoti.

    ‘‘ஸியா கோ² பன, ப⁴ந்தே, இதே⁴கச்சஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ ஏவமஸ்ஸ – ‘லாப⁴ஸக்காரஸிலோகங் நூன அயமாயஸ்மா நிகாமயமானோ பவிவேகாதி⁴முத்தோ’தி. ந கோ² பனேதங், ப⁴ந்தே, ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். கீ²ணாஸவோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு², வுஸிதவா, கதகரணீயோ, கரணீயமத்தானங் 7 அஸமனுபஸ்ஸந்தோ கதஸ்ஸ வா படிசயங், க²யா ராக³ஸ்ஸ வீதராக³த்தா பவிவேகாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா தோ³ஸஸ்ஸ வீததோ³ஸத்தா பவிவேகாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா மோஹஸ்ஸ வீதமோஹத்தா பவிவேகாதி⁴முத்தோ ஹோதி.

    ‘‘Siyā kho pana, bhante, idhekaccassa āyasmato evamassa – ‘lābhasakkārasilokaṃ nūna ayamāyasmā nikāmayamāno pavivekādhimutto’ti. Na kho panetaṃ, bhante, evaṃ daṭṭhabbaṃ. Khīṇāsavo, bhante, bhikkhu, vusitavā, katakaraṇīyo, karaṇīyamattānaṃ 8 asamanupassanto katassa vā paṭicayaṃ, khayā rāgassa vītarāgattā pavivekādhimutto hoti, khayā dosassa vītadosattā pavivekādhimutto hoti, khayā mohassa vītamohattā pavivekādhimutto hoti.

    ‘‘ஸியா கோ² பன, ப⁴ந்தே, இதே⁴கச்சஸ்ஸ ஆயஸ்மதோ ஏவமஸ்ஸ – ‘ஸீலப்³ப³தபராமாஸங் நூன அயமாயஸ்மா ஸாரதோ பச்சாக³ச்ச²ந்தோ அப்³யாபஜ்ஜாதி⁴முத்தோ’தி. ந கோ² பனேதங், ப⁴ந்தே, ஏவங் த³ட்ட²ப்³ப³ங். கீ²ணாஸவோ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு², வுஸிதவா, கதகரணீயோ, கரணீயமத்தானங் அஸமனுபஸ்ஸந்தோ கதஸ்ஸ வா படிசயங், க²யா ராக³ஸ்ஸ வீதராக³த்தா அப்³யாபஜ்ஜாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா தோ³ஸஸ்ஸ வீததோ³ஸத்தா அப்³யாபஜ்ஜாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா மோஹஸ்ஸ வீதமோஹத்தா அப்³யாபஜ்ஜாதி⁴முத்தோ ஹோதி.

    ‘‘Siyā kho pana, bhante, idhekaccassa āyasmato evamassa – ‘sīlabbataparāmāsaṃ nūna ayamāyasmā sārato paccāgacchanto abyāpajjādhimutto’ti. Na kho panetaṃ, bhante, evaṃ daṭṭhabbaṃ. Khīṇāsavo, bhante, bhikkhu, vusitavā, katakaraṇīyo, karaṇīyamattānaṃ asamanupassanto katassa vā paṭicayaṃ, khayā rāgassa vītarāgattā abyāpajjādhimutto hoti, khayā dosassa vītadosattā abyāpajjādhimutto hoti, khayā mohassa vītamohattā abyāpajjādhimutto hoti.

    ‘‘க²யா ராக³ஸ்ஸ வீதராக³த்தா உபாதா³னக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா தோ³ஸஸ்ஸ வீததோ³ஸத்தா உபாதா³னக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா மோஹஸ்ஸ வீதமோஹத்தா உபாதா³னக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி.

    ‘‘Khayā rāgassa vītarāgattā upādānakkhayādhimutto hoti, khayā dosassa vītadosattā upādānakkhayādhimutto hoti, khayā mohassa vītamohattā upādānakkhayādhimutto hoti.

    ‘‘க²யா ராக³ஸ்ஸ வீதராக³த்தா தண்ஹக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா தோ³ஸஸ்ஸ வீததோ³ஸத்தா தண்ஹக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா மோஹஸ்ஸ வீதமோஹத்தா தண்ஹக்க²யாதி⁴முத்தோ ஹோதி.

    ‘‘Khayā rāgassa vītarāgattā taṇhakkhayādhimutto hoti, khayā dosassa vītadosattā taṇhakkhayādhimutto hoti, khayā mohassa vītamohattā taṇhakkhayādhimutto hoti.

    ‘‘க²யா ராக³ஸ்ஸ வீதராக³த்தா அஸம்மோஹாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா தோ³ஸஸ்ஸ வீததோ³ஸத்தா அஸம்மோஹாதி⁴முத்தோ ஹோதி, க²யா மோஹஸ்ஸ வீதமோஹத்தா அஸம்மோஹாதி⁴முத்தோ ஹோதி.

    ‘‘Khayā rāgassa vītarāgattā asammohādhimutto hoti, khayā dosassa vītadosattā asammohādhimutto hoti, khayā mohassa vītamohattā asammohādhimutto hoti.

    ‘‘ஏவங் ஸம்மா விமுத்தசித்தஸ்ஸ, ப⁴ந்தே, பி⁴க்கு²னோ பு⁴ஸா சேபி சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா சக்கு²ஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி, நேவஸ்ஸ சித்தங் பரியாதி³யந்தி. அமிஸ்ஸீகதமேவஸ்ஸ சித்தங் ஹோதி, டி²தங், ஆனேஞ்ஜப்பத்தங், வயஞ்சஸ்ஸானுபஸ்ஸதி. பு⁴ஸா சேபி ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³… மனோவிஞ்ஞெய்யா த⁴ம்மா மனஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி, நேவஸ்ஸ சித்தங் பரியாதி³யந்தி; அமிஸ்ஸீகதமேவஸ்ஸ சித்தங் ஹோதி, டி²தங், ஆனேஞ்ஜப்பத்தங், வயஞ்சஸ்ஸானுபஸ்ஸதி. ஸெய்யதா²பி, ப⁴ந்தே, ஸேலோ பப்³ப³தோ அச்சி²த்³தோ³ அஸுஸிரோ ஏகக்³க⁴னோ, புரத்தி²மாய சேபி தி³ஸாய ஆக³ச்செ²ய்ய பு⁴ஸா வாதவுட்டி², நேவ நங் ஸங்கம்பெய்ய ந ஸம்பகம்பெய்ய ந ஸம்பவேதெ⁴ய்ய; பச்சி²மாய சேபி தி³ஸாய ஆக³ச்செ²ய்ய பு⁴ஸா வாதவுட்டி²…பே॰… உத்தராய சேபி தி³ஸாய…பே॰… த³க்கி²ணாய சேபி தி³ஸாய ஆக³ச்செ²ய்ய பு⁴ஸா வாதவுட்டி², நேவ நங் ஸங்கம்பெய்ய ந ஸம்பகம்பெய்ய ந ஸம்பவேதெ⁴ய்ய, ஏவமேவ கோ², ப⁴ந்தே, ஏவங் ஸம்மா விமுத்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ பு⁴ஸா சேபி சக்கு²விஞ்ஞெய்யா ரூபா சக்கு²ஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி, நேவஸ்ஸ சித்தங் பரியாதி³யந்தி; அமிஸ்ஸீகதமேவஸ்ஸ சித்தங் ஹோதி, டி²தங், ஆனேஞ்ஜப்பத்தங், வயஞ்சஸ்ஸானுபஸ்ஸதி. பு⁴ஸா சேபி ஸோதவிஞ்ஞெய்யா ஸத்³தா³…பே॰… கா⁴னவிஞ்ஞெய்யா க³ந்தா⁴… ஜிவ்ஹாவிஞ்ஞெய்யா ரஸா… காயவிஞ்ஞெய்யா பொ²ட்ட²ப்³பா³… மனோவிஞ்ஞெய்யா த⁴ம்மா மனஸ்ஸ ஆபாத²ங் ஆக³ச்ச²ந்தி, நேவஸ்ஸ சித்தங் பரியாதி³யந்தி; அமிஸ்ஸீகதமேவஸ்ஸ சித்தங் ஹோதி, டி²தங், ஆனேஞ்ஜப்பத்தங், வயஞ்சஸ்ஸானுபஸ்ஸதீ’’தி.

    ‘‘Evaṃ sammā vimuttacittassa, bhante, bhikkhuno bhusā cepi cakkhuviññeyyā rūpā cakkhussa āpāthaṃ āgacchanti, nevassa cittaṃ pariyādiyanti. Amissīkatamevassa cittaṃ hoti, ṭhitaṃ, āneñjappattaṃ, vayañcassānupassati. Bhusā cepi sotaviññeyyā saddā…pe… ghānaviññeyyā gandhā… jivhāviññeyyā rasā… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā… manoviññeyyā dhammā manassa āpāthaṃ āgacchanti, nevassa cittaṃ pariyādiyanti; amissīkatamevassa cittaṃ hoti, ṭhitaṃ, āneñjappattaṃ, vayañcassānupassati. Seyyathāpi, bhante, selo pabbato acchiddo asusiro ekagghano, puratthimāya cepi disāya āgaccheyya bhusā vātavuṭṭhi, neva naṃ saṅkampeyya na sampakampeyya na sampavedheyya; pacchimāya cepi disāya āgaccheyya bhusā vātavuṭṭhi…pe… uttarāya cepi disāya…pe… dakkhiṇāya cepi disāya āgaccheyya bhusā vātavuṭṭhi, neva naṃ saṅkampeyya na sampakampeyya na sampavedheyya, evameva kho, bhante, evaṃ sammā vimuttacittassa bhikkhuno bhusā cepi cakkhuviññeyyā rūpā cakkhussa āpāthaṃ āgacchanti, nevassa cittaṃ pariyādiyanti; amissīkatamevassa cittaṃ hoti, ṭhitaṃ, āneñjappattaṃ, vayañcassānupassati. Bhusā cepi sotaviññeyyā saddā…pe… ghānaviññeyyā gandhā… jivhāviññeyyā rasā… kāyaviññeyyā phoṭṭhabbā… manoviññeyyā dhammā manassa āpāthaṃ āgacchanti, nevassa cittaṃ pariyādiyanti; amissīkatamevassa cittaṃ hoti, ṭhitaṃ, āneñjappattaṃ, vayañcassānupassatī’’ti.

    நெக்க²ம்மங் அதி⁴முத்தஸ்ஸ, பவிவேகஞ்ச சேதஸோ;

    Nekkhammaṃ adhimuttassa, pavivekañca cetaso;

    அப்³யாபஜ்ஜாதி⁴முத்தஸ்ஸ, உபாதா³னக்க²யஸ்ஸ ச.

    Abyāpajjādhimuttassa, upādānakkhayassa ca.

    தண்ஹக்க²யாதி⁴முத்தஸ்ஸ , அஸம்மோஹஞ்ச சேதஸோ;

    Taṇhakkhayādhimuttassa , asammohañca cetaso;

    தி³ஸ்வா ஆயதனுப்பாத³ங், ஸம்மா சித்தங் விமுச்சதி.

    Disvā āyatanuppādaṃ, sammā cittaṃ vimuccati.

    தஸ்ஸ ஸம்மாவிமுத்தஸ்ஸ, ஸந்தசித்தஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ;

    Tassa sammāvimuttassa, santacittassa bhikkhuno;

    கதஸ்ஸ படிசயோ நத்தி², கரணீயங் ந விஜ்ஜதி.

    Katassa paṭicayo natthi, karaṇīyaṃ na vijjati.

    ஸேலோ யதா² ஏகக்³க⁴னோ, வாதேன ந ஸமீரதி;

    Selo yathā ekagghano, vātena na samīrati;

    ஏவங் ரூபா ரஸா ஸத்³தா³, க³ந்தா⁴ ப²ஸ்ஸா ச கேவலா.

    Evaṃ rūpā rasā saddā, gandhā phassā ca kevalā.

    இட்டா² த⁴ம்மா அனிட்டா² ச, ந பவேதெ⁴ந்தி தாதி³னோ;

    Iṭṭhā dhammā aniṭṭhā ca, na pavedhenti tādino;

    டி²தங் சித்தங் விப்பமுத்தங், வயஞ்சஸ்ஸானுபஸ்ஸதீதி.

    Ṭhitaṃ cittaṃ vippamuttaṃ, vayañcassānupassatīti.

    ஸோணகோளிவிஸவத்து² நிட்டி²தங்.

    Soṇakoḷivisavatthu niṭṭhitaṃ.







    Footnotes:
    1. கோளிவீஸோ (ஸீ॰)
    2. koḷivīso (sī.)
    3. தூ⁴பாயதிபி (ஸீ॰), பதூ⁴பாயதிபி (ஸ்யா॰)
    4. dhūpāyatipi (sī.), padhūpāyatipi (syā.)
    5. இதோ பரங் யாவ இமஸ்ஸ வத்து²ஸ்ஸ அவஸானங் தாவ பாடோ² அ॰ நி॰ 6.55 ஆத³யோ
    6. ito paraṃ yāva imassa vatthussa avasānaṃ tāva pāṭho a. ni. 6.55 ādayo
    7. கரணீயங் அத்தனோ (அங்கு³த்தரபாளியங்)
    8. karaṇīyaṃ attano (aṅguttarapāḷiyaṃ)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā
    ஸோணகோளிவிஸவத்து²கதா² • Soṇakoḷivisavatthukathā
    ஸோணஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Soṇassa pabbajjākathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā
    ஸோணகோளிவிஸவத்து²கதா²வண்ணனா • Soṇakoḷivisavatthukathāvaṇṇanā
    ஸோணஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Soṇassa pabbajjākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā
    ஸோணகோளிவிஸவத்து²கதா²வண்ணனா • Soṇakoḷivisavatthukathāvaṇṇanā
    ஸோணஸ்ஸபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Soṇassapabbajjākathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸோணகோளிவிஸகதா²தி³வண்ணனா • Soṇakoḷivisakathādivaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 147. ஸோணகோளிவிஸவத்து²கதா² • 147. Soṇakoḷivisavatthukathā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact