Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    9. ஸோணகோடிவீஸத்தே²ரஅபதா³னங்

    9. Soṇakoṭivīsattheraapadānaṃ

    49.

    49.

    ‘‘விபஸ்ஸினோ பாவசனே, ஏகங் லேணங் மயா கதங்;

    ‘‘Vipassino pāvacane, ekaṃ leṇaṃ mayā kataṃ;

    சாதுத்³தி³ஸஸ்ஸ ஸங்க⁴ஸ்ஸ, ப³ந்து⁴மாராஜதா⁴னியா.

    Cātuddisassa saṅghassa, bandhumārājadhāniyā.

    50.

    50.

    ‘‘து³ஸ்ஸேஹி பூ⁴மிங் லேணஸ்ஸ, ஸந்த²ரித்வா பரிச்சஜிங்;

    ‘‘Dussehi bhūmiṃ leṇassa, santharitvā pariccajiṃ;

    உத³க்³க³சித்தோ ஸுமனோ, அகாஸிங் பணிதி⁴ங் ததா³.

    Udaggacitto sumano, akāsiṃ paṇidhiṃ tadā.

    51.

    51.

    ‘‘ஆராத⁴யெய்யங் ஸம்பு³த்³த⁴ங், பப்³ப³ஜ்ஜஞ்ச லபெ⁴ய்யஹங்;

    ‘‘Ārādhayeyyaṃ sambuddhaṃ, pabbajjañca labheyyahaṃ;

    அனுத்தரஞ்ச நிப்³பா³னங், பு²ஸெய்யங் ஸந்திமுத்தமங்.

    Anuttarañca nibbānaṃ, phuseyyaṃ santimuttamaṃ.

    52.

    52.

    ‘‘தேனேவ ஸுக்கமூலேன, கப்பே 1 நவுதி ஸங்ஸரிங்;

    ‘‘Teneva sukkamūlena, kappe 2 navuti saṃsariṃ;

    தே³வபூ⁴தோ மனுஸ்ஸோ ச, கதபுஞ்ஞோ விரோசஹங்.

    Devabhūto manusso ca, katapuñño virocahaṃ.

    53.

    53.

    ‘‘ததோ கம்மாவஸேஸேன, இத⁴ பச்சி²மகே ப⁴வே;

    ‘‘Tato kammāvasesena, idha pacchimake bhave;

    சம்பாயங் அக்³க³ஸெட்டி²ஸ்ஸ, ஜாதொம்ஹி ஏகபுத்தகோ.

    Campāyaṃ aggaseṭṭhissa, jātomhi ekaputtako.

    54.

    54.

    ‘‘ஜாதமத்தஸ்ஸ மே ஸுத்வா, பிது ச²ந்தோ³ அயங் அஹு;

    ‘‘Jātamattassa me sutvā, pitu chando ayaṃ ahu;

    த³தா³மஹங் குமாரஸ்ஸ, வீஸகோடீ அனூனகா.

    Dadāmahaṃ kumārassa, vīsakoṭī anūnakā.

    55.

    55.

    ‘‘சதுரங்கு³லா ச மே லோமா, ஜாதா பாத³தலே உபோ⁴;

    ‘‘Caturaṅgulā ca me lomā, jātā pādatale ubho;

    ஸுகு²மா முது³ஸம்ப²ஸ்ஸா, தூலாபிசுஸமா ஸுபா⁴.

    Sukhumā mudusamphassā, tūlāpicusamā subhā.

    56.

    56.

    ‘‘அதீதா நவுதி கப்பா, அயங் ஏகோ ச உத்தரி;

    ‘‘Atītā navuti kappā, ayaṃ eko ca uttari;

    நாபி⁴ஜானாமி நிக்கி²த்தே, பாதே³ பூ⁴ம்யா அஸந்த²தே.

    Nābhijānāmi nikkhitte, pāde bhūmyā asanthate.

    57.

    57.

    ‘‘ஆராதி⁴தோ மே ஸம்பு³த்³தோ⁴, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Ārādhito me sambuddho, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    அரஹத்தஞ்ச மே பத்தங், ஸீதிபூ⁴தொம்ஹி நிப்³பு³தோ.

    Arahattañca me pattaṃ, sītibhūtomhi nibbuto.

    58.

    58.

    ‘‘அக்³கோ³ ஆரத்³த⁴வீரியானங், நித்³தி³ட்டோ² ஸப்³ப³த³ஸ்ஸினா;

    ‘‘Aggo āraddhavīriyānaṃ, niddiṭṭho sabbadassinā;

    கீ²ணாஸவொம்ஹி அரஹா, ச²ளபி⁴ஞ்ஞோ மஹித்³தி⁴கோ.

    Khīṇāsavomhi arahā, chaḷabhiñño mahiddhiko.

    59.

    59.

    ‘‘ஏகனவுதிதோ கப்பே, யங் தா³னமத³தி³ங் ததா³;

    ‘‘Ekanavutito kappe, yaṃ dānamadadiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, லேணதா³னஸ்ஸித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, leṇadānassidaṃ phalaṃ.

    60.

    60.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    61.

    61.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    62.

    62.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    63.

    63.

    ‘‘தே²ரோ கோடிவீஸோ 3 ஸோணோ, பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ஸ்ஸ அக்³க³தோ;

    ‘‘Thero koṭivīso 4 soṇo, bhikkhusaṅghassa aggato;

    பஞ்ஹங் புட்டோ² வியாகாஸி, அனோதத்தே மஹாஸரே’’தி.

    Pañhaṃ puṭṭho viyākāsi, anotatte mahāsare’’ti.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸோணோ கோடிவீஸோ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā soṇo koṭivīso thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸோணகோடிவீஸத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் நவமங்.

    Soṇakoṭivīsattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. கப்பங் (ஸீ॰), கப்ப (க॰)
    2. kappaṃ (sī.), kappa (ka.)
    3. கோடிவிஸோ (ஸ்யா॰ க॰), கோளிவிஸோ (அஞ்ஞட்டா²னேஸு)
    4. koṭiviso (syā. ka.), koḷiviso (aññaṭṭhānesu)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 9. ஸோணகோடிவீஸத்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 9. Soṇakoṭivīsattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact