Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரகா³தா²-அட்ட²கதா² • Theragāthā-aṭṭhakathā

    11. ஸோணகுடிகண்ணத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா

    11. Soṇakuṭikaṇṇattheragāthāvaṇṇanā

    உபஸம்பதா³ ச மே லத்³தா⁴திஆதி³கா ஆயஸ்மதோ ஸோணஸ்ஸ குடிகண்ணஸ்ஸ கா³தா². கா உப்பத்தி? அயங் கிர பது³முத்தரஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஹங்ஸவதீனக³ரே விப⁴வஸம்பன்னோ ஸெட்டி² ஹுத்வா உளாராய இஸ்ஸரியஸம்பத்தியா டி²தோ ஏகதி³வஸங் ஸத்தா²ரங் ஸதஸஹஸ்ஸகீ²ணாஸவபரிவுதங் மஹதியா பு³த்³த⁴லீளாய மஹந்தேன பு³த்³தா⁴னுபா⁴வேன நக³ரங் பவிஸந்தங் தி³ஸ்வா பஸன்னமானஸோ வந்தி³த்வா அஞ்ஜலிங் கத்வா அட்டா²ஸி. ஸோ பச்சா²ப⁴த்தங் உபாஸகேஹி ஸத்³தி⁴ங் விஹாரங் க³ந்த்வா ப⁴க³வதோ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுணந்தோ ஸத்தா²ரங் ஏகங் பி⁴க்கு²ங் கல்யாணவாக்கரணானங் அக்³க³ட்டா²னே ட²பெந்தங் தி³ஸ்வா ஸயம்பி தங் டா²னங் பத்தெ²த்வா மஹாதா³னங் த³த்வா பணிதா⁴னங் அகாஸி. ஸத்தா² தஸ்ஸ அனந்தராயதங் தி³ஸ்வா ‘‘அனாக³தே கோ³தமஸ்ஸ நாம ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனே கல்யாணவாக்கரணானங் அக்³கோ³ ப⁴விஸ்ஸதீ’’தி ப்³யாகாஸி.

    Upasampadāca me laddhātiādikā āyasmato soṇassa kuṭikaṇṇassa gāthā. Kā uppatti? Ayaṃ kira padumuttarassa bhagavato kāle haṃsavatīnagare vibhavasampanno seṭṭhi hutvā uḷārāya issariyasampattiyā ṭhito ekadivasaṃ satthāraṃ satasahassakhīṇāsavaparivutaṃ mahatiyā buddhalīḷāya mahantena buddhānubhāvena nagaraṃ pavisantaṃ disvā pasannamānaso vanditvā añjaliṃ katvā aṭṭhāsi. So pacchābhattaṃ upāsakehi saddhiṃ vihāraṃ gantvā bhagavato santike dhammaṃ suṇanto satthāraṃ ekaṃ bhikkhuṃ kalyāṇavākkaraṇānaṃ aggaṭṭhāne ṭhapentaṃ disvā sayampi taṃ ṭhānaṃ patthetvā mahādānaṃ datvā paṇidhānaṃ akāsi. Satthā tassa anantarāyataṃ disvā ‘‘anāgate gotamassa nāma sammāsambuddhassa sāsane kalyāṇavākkaraṇānaṃ aggo bhavissatī’’ti byākāsi.

    ஸோ தத்த² யாவஜீவங் புஞ்ஞானி கத்வா தே³வமனுஸ்ஸேஸு ஸங்ஸரந்தோ விபஸ்ஸிஸ்ஸ ப⁴க³வதோ காலே ஸாஸனே பப்³ப³ஜித்வா வத்தபடிவத்தானி பூரெந்தோ ஏகஸ்ஸ பி⁴க்கு²னோ சீவரங் ஸிப்³பி³த்வா அதா³ஸி. புன பு³த்³த⁴ஸுஞ்ஞே லோகே பா³ராணஸியங் துன்னவாயோ ஹுத்வா ஏகஸ்ஸ பச்சேகபு³த்³த⁴ஸ்ஸ சீவரகோடிங் சி²ன்னங் க⁴டெத்வா அதா³ஸி. ஏவங் தத்த² தத்த² புஞ்ஞானி கத்வா இமஸ்மிங் பு³த்³து⁴ப்பாதே³ அவந்திரட்டே² குரரக⁴ரே மஹாவிப⁴வஸ்ஸ ஸெட்டி²னோ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. ஸோணோதிஸ்ஸ நாமங் அகங்ஸு. கோடிஅக்³க⁴னகஸ்ஸ கண்ணபிளந்த⁴னஸ்ஸ தா⁴ரணேன ‘‘கோடிகண்ணோ’’தி வத்தப்³பே³ குடிகண்ணோதி பஞ்ஞாயித்த².

    So tattha yāvajīvaṃ puññāni katvā devamanussesu saṃsaranto vipassissa bhagavato kāle sāsane pabbajitvā vattapaṭivattāni pūrento ekassa bhikkhuno cīvaraṃ sibbitvā adāsi. Puna buddhasuññe loke bārāṇasiyaṃ tunnavāyo hutvā ekassa paccekabuddhassa cīvarakoṭiṃ chinnaṃ ghaṭetvā adāsi. Evaṃ tattha tattha puññāni katvā imasmiṃ buddhuppāde avantiraṭṭhe kuraraghare mahāvibhavassa seṭṭhino putto hutvā nibbatti. Soṇotissa nāmaṃ akaṃsu. Koṭiagghanakassa kaṇṇapiḷandhanassa dhāraṇena ‘‘koṭikaṇṇo’’ti vattabbe kuṭikaṇṇoti paññāyittha.

    ஸோ அனுக்கமேன வட்³டி⁴த்வா குடும்ப³ங் ஸண்ட²பெந்தோ ஆயஸ்மந்தே மஹாகச்சானே குலக⁴ரங் நிஸ்ஸாய பவத்தபப்³ப³தே விஹரந்தே தஸ்ஸ ஸந்திகே த⁴ம்மங் ஸுத்வா ஸரணேஸு ச ஸீலேஸு ச பதிட்டா²ய தங் சதூஹி பச்சயேஹி உபட்ட²ஹி. ஸோ அபரபா⁴கே³ ஸங்ஸாரே ஸஞ்ஜாதஸங்வேகோ³ தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே பப்³ப³ஜித்வா கிச்சே²ன கஸிரேன த³ஸவக்³க³ங் ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதெத்வா உபஸம்பஜ்ஜித்வா கதிபயகாலங் தே²ரஸ்ஸ ஸந்திகே வஸித்வா, தே²ரங் ஆபுச்சி²த்வா ஸத்தா²ரங் வந்தி³துங் ஸாவத்தி²ங் உபக³தோ, ஸத்தா²ரா ஏகக³ந்த⁴குடியங் வாஸங் லபி⁴த்வா பச்சூஸஸமயே அஜ்ஜி²ட்டோ² ஸோளஸஅட்ட²கவக்³கி³யானங் உஸ்ஸாரணேன ஸாது⁴காரங் த³த்வா பா⁴ஸிதாய ‘‘தி³ஸ்வா ஆதீ³னவங் லோகே’’தி (உதா³॰ 46; மஹாவ॰ 258) உதா³னகா³தா²ய பரியோஸானே விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணி. தேன வுத்தங் அபதா³னே (அப॰ தே²ர 2.44.26-34) –

    So anukkamena vaḍḍhitvā kuṭumbaṃ saṇṭhapento āyasmante mahākaccāne kulagharaṃ nissāya pavattapabbate viharante tassa santike dhammaṃ sutvā saraṇesu ca sīlesu ca patiṭṭhāya taṃ catūhi paccayehi upaṭṭhahi. So aparabhāge saṃsāre sañjātasaṃvego therassa santike pabbajitvā kicchena kasirena dasavaggaṃ saṅghaṃ sannipātetvā upasampajjitvā katipayakālaṃ therassa santike vasitvā, theraṃ āpucchitvā satthāraṃ vandituṃ sāvatthiṃ upagato, satthārā ekagandhakuṭiyaṃ vāsaṃ labhitvā paccūsasamaye ajjhiṭṭho soḷasaaṭṭhakavaggiyānaṃ ussāraṇena sādhukāraṃ datvā bhāsitāya ‘‘disvā ādīnavaṃ loke’’ti (udā. 46; mahāva. 258) udānagāthāya pariyosāne vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇi. Tena vuttaṃ apadāne (apa. thera 2.44.26-34) –

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    வஸீஸதஸஹஸ்ஸேஹி, நக³ரங் பாவிஸீ ததா³.

    Vasīsatasahassehi, nagaraṃ pāvisī tadā.

    ‘‘நக³ரங் பவிஸந்தஸ்ஸ, உபஸந்தஸ்ஸ தாதி³னோ;

    ‘‘Nagaraṃ pavisantassa, upasantassa tādino;

    ரதனானி பஜ்ஜோதிங்ஸு, நிக்³கோ⁴ஸோ ஆஸி தாவதே³.

    Ratanāni pajjotiṃsu, nigghoso āsi tāvade.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஆனுபா⁴வேன, பே⁴ரீ வஜ்ஜுமக⁴ட்டிதா;

    ‘‘Buddhassa ānubhāvena, bherī vajjumaghaṭṭitā;

    ஸயங் வீணா பவஜ்ஜந்தி, பு³த்³த⁴ஸ்ஸ பவிஸதோ புரங்.

    Sayaṃ vīṇā pavajjanti, buddhassa pavisato puraṃ.

    ‘‘பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் நமஸ்ஸாமி, பது³முத்தரமஹாமுனிங்;

    ‘‘Buddhaseṭṭhaṃ namassāmi, padumuttaramahāmuniṃ;

    பாடிஹீரஞ்ச பஸ்ஸித்வா, தத்த² சித்தங் பஸாத³யிங்.

    Pāṭihīrañca passitvā, tattha cittaṃ pasādayiṃ.

    ‘‘அஹோ பு³த்³தோ⁴ அஹோ த⁴ம்மோ, அஹோ நோ ஸத்து² ஸம்பதா³;

    ‘‘Aho buddho aho dhammo, aho no satthu sampadā;

    அசேதனாபி தூரியா, ஸயமேவ பவஜ்ஜரே.

    Acetanāpi tūriyā, sayameva pavajjare.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, யங் ஸஞ்ஞமலபி⁴ங் ததா³;

    ‘‘Satasahassito kappe, yaṃ saññamalabhiṃ tadā;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴ஸஞ்ஞாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhasaññāyidaṃ phalaṃ.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸன’’ந்தி.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… kataṃ buddhassa sāsana’’nti.

    அரஹத்தே பன பதிட்டி²தோ அத்தனோ உபஜ்ஜா²யேன ஆசிக்கி²தனியாமேன பச்சந்திமேஸு ஜனபதே³ஸு வினயத⁴ரபஞ்சமேன க³ணேன உபஸம்பதா³, து⁴வன்ஹானங், சம்மத்த²ரணங், கு³ணங்கு³ணூபாஹனங், சீவரவிப்பவாஸோதி பஞ்ச வரே யாசித்வா தே ஸத்து² ஸந்திகா லபி⁴த்வா புனதே³வ அத்தனோ வஸிதட்டா²னங் க³ந்த்வா உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ தமத்த²ங் ஆரோசேஸி. அயமெத்த² ஸங்கே²போ. வித்தா²ரோ பன உதா³னட்ட²கதா²யங் ஆக³தனயேன வேதி³தப்³போ³. அங்கு³த்தரட்ட²கதா²யங் (அ॰ நி॰ அட்ட²॰ 1.1.206) பன ‘‘உபஸம்பன்னோ ஹுத்வா அத்தனோ உபஜ்ஜா²யஸ்ஸ ஸந்திகே கம்மட்டா²னங் க³ஹெத்வா விபஸ்ஸனங் வட்³டெ⁴த்வா அரஹத்தங் பாபுணீ’’தி வுத்தங்.

    Arahatte pana patiṭṭhito attano upajjhāyena ācikkhitaniyāmena paccantimesu janapadesu vinayadharapañcamena gaṇena upasampadā, dhuvanhānaṃ, cammattharaṇaṃ, guṇaṅguṇūpāhanaṃ, cīvaravippavāsoti pañca vare yācitvā te satthu santikā labhitvā punadeva attano vasitaṭṭhānaṃ gantvā upajjhāyassa tamatthaṃ ārocesi. Ayamettha saṅkhepo. Vitthāro pana udānaṭṭhakathāyaṃ āgatanayena veditabbo. Aṅguttaraṭṭhakathāyaṃ (a. ni. aṭṭha. 1.1.206) pana ‘‘upasampanno hutvā attano upajjhāyassa santike kammaṭṭhānaṃ gahetvā vipassanaṃ vaḍḍhetvā arahattaṃ pāpuṇī’’ti vuttaṃ.

    ஸோ அபரபா⁴கே³ விமுத்திஸுகே²ன விஹரந்தோ அத்தனோ படிபத்திங் பச்சவெக்கி²த்வா ஸோமனஸ்ஸஜாதோ உதா³னவஸேன –

    So aparabhāge vimuttisukhena viharanto attano paṭipattiṃ paccavekkhitvā somanassajāto udānavasena –

    365.

    365.

    ‘‘உபஸம்பதா³ ச மே லத்³தா⁴, விமுத்தோ சம்ஹி அனாஸவோ;

    ‘‘Upasampadā ca me laddhā, vimutto camhi anāsavo;

    ஸோ ச மே ப⁴க³வா தி³ட்டோ², விஹாரே ச ஸஹாவஸிங்.

    So ca me bhagavā diṭṭho, vihāre ca sahāvasiṃ.

    366.

    366.

    ‘‘ப³ஹுதே³வ ரத்திங் ப⁴க³வா, அப்³போ⁴காஸேதினாமயி;

    ‘‘Bahudeva rattiṃ bhagavā, abbhokāsetināmayi;

    விஹாரகுஸலோ ஸத்தா², விஹாரங் பாவிஸீ ததா³.

    Vihārakusalo satthā, vihāraṃ pāvisī tadā.

    367.

    367.

    ‘‘ஸந்த²ரித்வான ஸங்கா⁴டிங், ஸெய்யங் கப்பேஸி கோ³தமோ;

    ‘‘Santharitvāna saṅghāṭiṃ, seyyaṃ kappesi gotamo;

    ஸீஹோ ஸேலகு³ஹாயங்வ, பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ.

    Sīho selaguhāyaṃva, pahīnabhayabheravo.

    368.

    368.

    ‘‘ததோ கல்யாணவாக்கரணோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாவகோ;

    ‘‘Tato kalyāṇavākkaraṇo, sammāsambuddhasāvako;

    ஸோணோ அபா⁴ஸி ஸத்³த⁴ம்மங், பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸம்முகா².

    Soṇo abhāsi saddhammaṃ, buddhaseṭṭhassa sammukhā.

    369.

    369.

    ‘‘பஞ்சக்க²ந்தே⁴ பரிஞ்ஞாய, பா⁴வயித்வான அஞ்ஜஸங்;

    ‘‘Pañcakkhandhe pariññāya, bhāvayitvāna añjasaṃ;

    பப்புய்ய பரமங் ஸந்திங், பரினிப்³பி³ஸ்ஸத்யனாஸவோ’’தி. –

    Pappuyya paramaṃ santiṃ, parinibbissatyanāsavo’’ti. –

    இமா பஞ்ச கா³தா² அபா⁴ஸி.

    Imā pañca gāthā abhāsi.

    தத்த² உபஸம்பதா³ ச மே லத்³தா⁴தி யா ஸா கிச்சே²ன த³ஸவக்³க³ங் பி⁴க்கு²ஸங்க⁴ங் ஸன்னிபாதெத்வா அத்தனா லத்³தா⁴ உபஸம்பதா³. யா ச பன வரதா³னவஸேன ஸப்³ப³பச்சந்திமேஸு ஜனபதே³ஸு வினயத⁴ரபஞ்சமேன க³ணேன ஸத்தா²ரா அனுஞ்ஞாதா உபஸம்பதா³, தது³ப⁴யங் ஸந்தா⁴யாஹ. -ஸத்³தோ³ ஸமுச்சயத்தோ², தேன இதரேபி ஸத்து² ஸந்திகா லத்³த⁴வரே ஸங்க³ண்ஹாதி. விமுத்தோ சம்ஹி அனாஸவோதி அக்³க³மக்³கே³ன ஸகலகிலேஸவத்து²விமுத்தியா விமுத்தோ ச அம்ஹி. ததோ ஏவ காமாஸவாதீ³ஹி அனாஸவோ அம்ஹீதி யோஜனா. ஸோ ச மே ப⁴க³வா தி³ட்டோ²தி யத³த்த²ங் அஹங் அவந்திரட்ட²தோ ஸாவத்தி²ங் க³தோ, ஸோ ச ப⁴க³வா மயா அதி³ட்ட²புப்³போ³ தி³ட்டோ². விஹாரே ச ஸஹாவஸிந்தி ந கேவலங் தஸ்ஸ ப⁴க³வதோ த³ஸ்ஸனமேவ மயா லத்³த⁴ங், அத² கோ² விஹாரே ஸத்து² க³ந்த⁴குடியங் ஸத்தா²ரா காரணங் ஸல்லக்கெ²த்வா வாஸெந்தேன ஸஹ அவஸிங். ‘‘விஹாரேதி விஹாரஸமீபே’’தி கேசி.

    Tattha upasampadā ca me laddhāti yā sā kicchena dasavaggaṃ bhikkhusaṅghaṃ sannipātetvā attanā laddhā upasampadā. Yā ca pana varadānavasena sabbapaccantimesu janapadesu vinayadharapañcamena gaṇena satthārā anuññātā upasampadā, tadubhayaṃ sandhāyāha. Ca-saddo samuccayattho, tena itarepi satthu santikā laddhavare saṅgaṇhāti. Vimutto camhi anāsavoti aggamaggena sakalakilesavatthuvimuttiyā vimutto ca amhi. Tato eva kāmāsavādīhi anāsavo amhīti yojanā. So ca me bhagavā diṭṭhoti yadatthaṃ ahaṃ avantiraṭṭhato sāvatthiṃ gato, so ca bhagavā mayā adiṭṭhapubbo diṭṭho. Vihāre ca sahāvasinti na kevalaṃ tassa bhagavato dassanameva mayā laddhaṃ, atha kho vihāre satthu gandhakuṭiyaṃ satthārā kāraṇaṃ sallakkhetvā vāsentena saha avasiṃ. ‘‘Vihāreti vihārasamīpe’’ti keci.

    ப³ஹுதே³வ ரத்திந்தி பட²மங் யாமங் பி⁴க்கூ²னங் த⁴ம்மதே³ஸனாவஸேன கம்மட்டா²னஸோத⁴னவஸேன ச, மஜ்ஜி²மங் யாமங் தே³வானங் ப்³ரஹ்மூனஞ்ச கங்க²ச்சே²த³னவஸேன ப⁴க³வா ப³ஹுதே³வ ரத்திங் அப்³போ⁴காஸே அதினாமயி வீதினாமேஸி. விஹாரகுஸலோதி தி³ப்³ப³ப்³ரஹ்மஆனேஞ்ஜஅரியவிஹாரேஸு குஸலோ. விஹாரங் பாவிஸீதி அதிவேலங் நிஸஜ்ஜசங்கமேஹி உப்பன்னபரிஸ்ஸமவினோத³னத்த²ங் க³ந்த⁴குடிங் பாவிஸி.

    Bahudeva rattinti paṭhamaṃ yāmaṃ bhikkhūnaṃ dhammadesanāvasena kammaṭṭhānasodhanavasena ca, majjhimaṃ yāmaṃ devānaṃ brahmūnañca kaṅkhacchedanavasena bhagavā bahudeva rattiṃ abbhokāse atināmayi vītināmesi. Vihārakusaloti dibbabrahmaāneñjaariyavihāresu kusalo. Vihāraṃ pāvisīti ativelaṃ nisajjacaṅkamehi uppannaparissamavinodanatthaṃ gandhakuṭiṃ pāvisi.

    ஸந்த²ரித்வான ஸங்கா⁴டிங், ஸெய்யங் கப்பேஸீதி சதுக்³கு³ணங் ஸங்கா⁴டிங் பஞ்ஞாபெத்வா ஸீஹஸெய்யங் கப்பேஸி. தேனாஹ ‘‘கோ³தமோ ஸீஹோ ஸேலகு³ஹாயங்வ பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ’’தி. தத்த² கோ³தமோதி ப⁴க³வந்தங் கொ³த்தேன கித்தேதி. ஸீஹோ ஸேலகு³ஹாயங்வாதி ஸேலஸ்ஸ பப்³ப³தஸ்ஸ கு³ஹாயங். யதா² ஸீஹோ மிக³ராஜா தேஜுஸ்ஸத³தாய பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ த³க்கி²ணேன பஸ்ஸேன பாதே³ பாத³ங் அச்சாதா⁴ய ஸெய்யங் கப்பேஸி, ஏவங் சித்துத்ராஸலோமஹங்ஸனச²ம்பி⁴தத்தஹேதூனங் கிலேஸானங் ஸமுச்சி²ன்னத்தா பஹீனப⁴யபே⁴ரவோ கோ³தமோ ப⁴க³வா ஸெய்யங் கப்பேஸீதி அத்தோ².

    Santharitvāna saṅghāṭiṃ, seyyaṃ kappesīti catugguṇaṃ saṅghāṭiṃ paññāpetvā sīhaseyyaṃ kappesi. Tenāha ‘‘gotamo sīho selaguhāyaṃva pahīnabhayabheravo’’ti. Tattha gotamoti bhagavantaṃ gottena kitteti. Sīho selaguhāyaṃvāti selassa pabbatassa guhāyaṃ. Yathā sīho migarājā tejussadatāya pahīnabhayabheravo dakkhiṇena passena pāde pādaṃ accādhāya seyyaṃ kappesi, evaṃ cittutrāsalomahaṃsanachambhitattahetūnaṃ kilesānaṃ samucchinnattā pahīnabhayabheravo gotamo bhagavā seyyaṃ kappesīti attho.

    ததோதி பச்சா², ஸீஹஸெய்யங் கப்பெத்வா ததோ வுட்ட²ஹித்வா ‘‘படிபா⁴து தங் பி⁴க்கு² த⁴ம்மோ பா⁴ஸிது’’ந்தி (உதா³॰ 46) ஸத்தா²ரா அஜ்ஜே²ஸிதோதி அத்தோ². கல்யாணவாக்கரணோதி ஸுந்த³ரவசீகரணோ, லக்க²ணஸம்பன்னவசனக்கமோதி அத்தோ². ஸோணோ அபா⁴ஸி ஸத்³த⁴ம்மந்தி ஸோளஸ அட்ட²கவக்³கி³யஸுத்தானி ஸோணோ குடிகண்ணோ, பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ஸ்ஸ ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸம்முகா², பச்சக்க²தோ அபா⁴ஸீதி தே²ரோ அத்தானமேவ பரங் விய அவோச.

    Tatoti pacchā, sīhaseyyaṃ kappetvā tato vuṭṭhahitvā ‘‘paṭibhātu taṃ bhikkhu dhammo bhāsitu’’nti (udā. 46) satthārā ajjhesitoti attho. Kalyāṇavākkaraṇoti sundaravacīkaraṇo, lakkhaṇasampannavacanakkamoti attho. Soṇo abhāsi saddhammanti soḷasa aṭṭhakavaggiyasuttāni soṇo kuṭikaṇṇo, buddhaseṭṭhassa sammāsambuddhassa sammukhā, paccakkhato abhāsīti thero attānameva paraṃ viya avoca.

    பஞ்சக்க²ந்தே⁴ பரிஞ்ஞாயாதி பஞ்சுபாதா³னக்க²ந்தே⁴ தீஹிபி பரிஞ்ஞாஹி பரிஜானித்வா தே பரிஜானந்தோயேவ, அஞ்ஜஸங் அரியங் அட்ட²ங்கி³கங் மக்³க³ங் பா⁴வயித்வா, பரமங் ஸந்திங் நிப்³பா³னங் பப்புய்ய பாபுணித்வா டி²தோ அனாஸவோ. ததோ ஏவ இதா³னி பரினிப்³பி³ஸ்ஸதி அனுபாதி³ஸேஸனிப்³பா³னவஸேன நிப்³பா³யிஸ்ஸதீதி.

    Pañcakkhandhe pariññāyāti pañcupādānakkhandhe tīhipi pariññāhi parijānitvā te parijānantoyeva, añjasaṃ ariyaṃ aṭṭhaṅgikaṃ maggaṃ bhāvayitvā, paramaṃ santiṃ nibbānaṃ pappuyya pāpuṇitvā ṭhito anāsavo. Tato eva idāni parinibbissati anupādisesanibbānavasena nibbāyissatīti.

    ஸோணகுடிகண்ணத்தே²ரகா³தா²வண்ணனா நிட்டி²தா.

    Soṇakuṭikaṇṇattheragāthāvaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / தே²ரகா³தா²பாளி • Theragāthāpāḷi / 11. ஸோணகுடிகண்ணத்தே²ரகா³தா² • 11. Soṇakuṭikaṇṇattheragāthā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact