Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi

    157. ஸோணகுடிகண்ணவத்து²கதா²

    157. Soṇakuṭikaṇṇavatthukathā

    257. ஏதேனாதி ‘‘குரரக⁴ரே’’தி பாடே²ன. அஸ்ஸாதி மஹாகச்சானஸ்ஸ. பபாதனாமகேதி யஸ்மா மஹாதடோ எத்த² அத்தி², தஸ்மா பபாதனாமகோ ஹோதி. ஏதேனாதி ‘‘பபாதகே பப்³ப³தே’’தி பாடே²ன. அஸ்ஸாதி மஹாகச்சானஸ்ஸ. கோடிஅக்³க⁴னகங் பிளந்த⁴னங் கண்ணே ஏதஸ்ஸத்தீ²தி குடிகண்ணோதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘கோடிஅக்³க⁴னகங் பனா’’திஆதி³. பிளந்த⁴தி அனேனாதி பிளந்த⁴னங், அலங்காரோ . த³ந்தஜோ சதுத்த²க்க²ரோ. ‘‘பஸாத³ஜனக’’ந்தி இமினா பஸாத³ங் ஜனேதீதி பாஸாதி³கோதி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. பஸாத³னீயந்தி பஸாதி³தப்³ப³ங், பஸாதி³துங் அரஹந்தி அத்தோ². அத்த²வசனந்தி அத்தோ² வுச்சதி அனேனாதி அத்த²வசனங். பாளியங் இதா³னி பொத்த²கேஸு ‘‘பஸாத³னீய’’ந்தி பாடோ² நத்தி². ‘‘பாஸாதி³க’’ந்திபத³ஸ்ஸ புப்³பே³ ‘‘த³ஸ்ஸனீய’’ந்தி பாடோ²யேவ அத்தி². உத்தமத³மத²ஸமத²ந்திஎத்த² த³மத²ஸத்³த³ஸ்ஸ ஞாணத்த²ஞ்ச இந்த்³ரியஸங்வரத்த²ஞ்ச ஸமத²ஸத்³த³ஸ்ஸ ஸமாத⁴த்த²ஞ்ச சித்தூபஸமத்த²ஞ்ச த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘உத்தமங் த³மத²ஞ்சா’’திஆதி³. சஸத்³தே³ன த்³வந்த³வாக்யங் த³ஸ்ஸேதி. விஸூகாயிகவிப்ப²ந்தி³தானந்தி விஸூகாய படிபக்கா²ய பவத்தானங் தி³ட்டி²சித்தஸங்கா²தானங் விவித⁴சலனானங். ‘‘வீரியிந்த்³ரிய’’ந்தி இமினா யதிந்த்³ரியந்தி எத்த² யதஸத்³தோ³ வீரியவாசகோதி த³ஸ்ஸேதி. நாக³ந்தி எத்த² நத்தி² ஆகு³ பாபமேதஸ்ஸாதி நாகோ³தி வசனத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘ஆகு³விரஹித’’ந்தி கிங் தி³வஸதோ பட்டா²யாதி ஆஹ ‘‘மம பப்³ப³ஜ்ஜாதி³வஸதோ பட்டா²யா’’தி. கண்ஹா மத்திகா உத்தரி எத்தா²தி கண்ஹுத்தராதி அத்த²ங் த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘கண்ஹமத்திகுத்தரா’’தி. ‘‘உபரீ’’தி இமினா உத்தரஸத்³த³ஸ்ஸ அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. ‘‘கு³ன்னங் கு²ரேஹீ’’தி இமினா கு³ன்னங் கு²ரகண்டகஸதி³ஸத்தா கோ³கண்டகா நாமாதி த³ஸ்ஸேதி. தே கோ³கண்டகே ரக்கி²துந்தி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஏவங் க²ரா பூ⁴மி ஹோதீதி யோஜனா. ஏதேஹீதி ஏரகூ³ஆதீ³ஹி சதூஹி திணேஹி. ந்தி ஏரகூ³திணங். தேனாதி மோரகூ³திணேன. ஜந்துஸ்ஸ வண்ணோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபேஸீதி எத்த² கிங் நாம ஸேனாஸனங் பஞ்ஞபேஸீதி ஆஹ ‘‘பி⁴ஸிங் வா கடஸாரகங் வா பஞ்ஞபேஸீ’’தி. பஞ்ஞபெத்வா ச பன ஸோணஸ்ஸ ஆரோசேஸி. கிங் ஆரோசேஸீதி ஆஹ ‘‘ஆவுஸோ’’திஆதி³. ஸத்தா² வஸிதுகாமோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    257.Etenāti ‘‘kuraraghare’’ti pāṭhena. Assāti mahākaccānassa. Papātanāmaketi yasmā mahātaṭo ettha atthi, tasmā papātanāmako hoti. Etenāti ‘‘papātake pabbate’’ti pāṭhena. Assāti mahākaccānassa. Koṭiagghanakaṃ piḷandhanaṃ kaṇṇe etassatthīti kuṭikaṇṇoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘koṭiagghanakaṃ panā’’tiādi. Piḷandhati anenāti piḷandhanaṃ, alaṅkāro . Dantajo catutthakkharo. ‘‘Pasādajanaka’’nti iminā pasādaṃ janetīti pāsādikoti vacanatthaṃ dasseti. Pasādanīyanti pasāditabbaṃ, pasādituṃ arahanti attho. Atthavacananti attho vuccati anenāti atthavacanaṃ. Pāḷiyaṃ idāni potthakesu ‘‘pasādanīya’’nti pāṭho natthi. ‘‘Pāsādika’’ntipadassa pubbe ‘‘dassanīya’’nti pāṭhoyeva atthi. Uttamadamathasamathantiettha damathasaddassa ñāṇatthañca indriyasaṃvaratthañca samathasaddassa samādhatthañca cittūpasamatthañca dassento āha ‘‘uttamaṃ damathañcā’’tiādi. Casaddena dvandavākyaṃ dasseti. Visūkāyikavipphanditānanti visūkāya paṭipakkhāya pavattānaṃ diṭṭhicittasaṅkhātānaṃ vividhacalanānaṃ. ‘‘Vīriyindriya’’nti iminā yatindriyanti ettha yatasaddo vīriyavācakoti dasseti. Nāganti ettha natthi āgu pāpametassāti nāgoti vacanatthaṃ dassento āha ‘‘āguvirahita’’nti kiṃ divasato paṭṭhāyāti āha ‘‘mama pabbajjādivasato paṭṭhāyā’’ti. Kaṇhā mattikā uttari etthāti kaṇhuttarāti atthaṃ dassento āha ‘‘kaṇhamattikuttarā’’ti. ‘‘Uparī’’ti iminā uttarasaddassa atthaṃ dasseti. ‘‘Gunnaṃ khurehī’’ti iminā gunnaṃ khurakaṇṭakasadisattā gokaṇṭakā nāmāti dasseti. Te gokaṇṭake rakkhitunti sambandho. Evaṃ kharā bhūmi hotīti yojanā. Etehīti eragūādīhi catūhi tiṇehi. Tanti eragūtiṇaṃ. Tenāti moragūtiṇena. Jantussa vaṇṇoti sambandho. Senāsanaṃ paññapesīti ettha kiṃ nāma senāsanaṃ paññapesīti āha ‘‘bhisiṃ vā kaṭasārakaṃ vā paññapesī’’ti. Paññapetvā ca pana soṇassa ārocesi. Kiṃ ārocesīti āha ‘‘āvuso’’tiādi. Satthā vasitukāmoti sambandho.

    258. ‘‘தஸ்ஸ ஸோணஸ்ஸா’’தி இமினா படிபா⁴து தந்தி எத்த² ‘‘த’’ந்திபத³ங் ஸாம்யத்தே² உபயோக³வசனந்தி த³ஸ்ஸேதி. ந்தி தவ. அட்ட²கவக்³கி³கானீதி அட்ட²பமாணோ, அட்ட²ஸமூஹோ வா வக்³கோ³ ஏதேஸந்தி அட்ட²கவக்³கி³கானி. காமஸுத்தாதீ³னி (ஸு॰ நி॰ 772 ஆத³யோ) ஸோளஸ ஸுத்தானி. யோதி புக்³க³லோ, ஸமன்னாக³தோதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. அரியோபீதி பிஸத்³தோ³ ந கேவலங் ஸுசிஸமன்னாக³தோயேவ பாபே ந ரமதி, அத² கோ² அரியோபீதி த³ஸ்ஸேதி. ‘‘படிபா⁴து த’’ந்தி பாட²தோ யாவ ‘‘ஸுசீதி வுத்த’’ந்தி பாடா² கேஸுசியேவ அட்ட²கதா²பொத்த²கேஸு அத்தி². அயங் க்²வஸ்ஸாதி எத்த² அஸ்ஸஸத்³தோ³ ஆக்²யாதோதி ஆஹ ‘‘ப⁴வெய்யா’’தி. பரித³ஸ்ஸேஸீதி பஞ்ச வரானி பரிச்சி²ந்தி³த்வா த³ஸ்ஸேஸி. யங் வசனங் மே உபஜ்ஜா²யோ ஜானாபேதி, தஸ்ஸ வசனஸ்ஸ அயங் காலோ ப⁴வெய்யாதி யோஜனா.

    258. ‘‘Tassa soṇassā’’ti iminā paṭibhātu tanti ettha ‘‘ta’’ntipadaṃ sāmyatthe upayogavacananti dasseti. Tanti tava. Aṭṭhakavaggikānīti aṭṭhapamāṇo, aṭṭhasamūho vā vaggo etesanti aṭṭhakavaggikāni. Kāmasuttādīni (su. ni. 772 ādayo) soḷasa suttāni. Yoti puggalo, samannāgatoti sambandho. Ariyopīti pisaddo na kevalaṃ sucisamannāgatoyeva pāpe na ramati, atha kho ariyopīti dasseti. ‘‘Paṭibhātu ta’’nti pāṭhato yāva ‘‘sucīti vutta’’nti pāṭhā kesuciyeva aṭṭhakathāpotthakesu atthi. Ayaṃ khvassāti ettha assasaddo ākhyātoti āha ‘‘bhaveyyā’’ti. Paridassesīti pañca varāni paricchinditvā dassesi. Yaṃ vacanaṃ me upajjhāyo jānāpeti, tassa vacanassa ayaṃ kālo bhaveyyāti yojanā.

    259. வினயத⁴ரபஞ்சமேனாதி எத்த² உபஜ்ஜா²யபஞ்சமேனாதி அத்த²ங் படிக்கி²பந்தோ ஆஹ ‘‘அனுஸ்ஸாவனாசரியபஞ்சமேனா’’தி. உபாஹனகோஸகோதி உபாஹனாய பக்கி²பனோகாஸோ கோஸகோ. ஏளகசம்மஅஜசம்மேஸு அகப்பியங் நாம நத்தி². மிக³சம்மே பன கிஞ்சி வட்டதி, ந கிஞ்சி வட்டதி . தங் விப⁴ஜித்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ஆஹ ‘‘மிக³சம்மே’’திஆதி³. ஏதேஸங்யேவாதி ஏணிமிகா³தீ³னங் ச²ன்னமேவ. அஞ்ஞேஸங் பனாதி ச²ஹி மிகே³ஹி அவஸேஸானங் பன. தேஸங் சம்மங் ந வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴.

    259.Vinayadharapañcamenāti ettha upajjhāyapañcamenāti atthaṃ paṭikkhipanto āha ‘‘anussāvanācariyapañcamenā’’ti. Upāhanakosakoti upāhanāya pakkhipanokāso kosako. Eḷakacammaajacammesu akappiyaṃ nāma natthi. Migacamme pana kiñci vaṭṭati, na kiñci vaṭṭati . Taṃ vibhajitvā dassento āha ‘‘migacamme’’tiādi. Etesaṃyevāti eṇimigādīnaṃ channameva. Aññesaṃ panāti chahi migehi avasesānaṃ pana. Tesaṃ cammaṃ na vaṭṭatīti sambandho.

    கா³தா²யங் மக்கடோ ச காளஸீஹோ ச ஸரபோ⁴ ச கத³லிமிகோ³ ச கேசி யே வாளமிகா³ அத்தி², தே சாதி யோஜனா. தேஸந்தி மக்கடாதீ³னங்.

    Gāthāyaṃ makkaṭo ca kāḷasīho ca sarabho ca kadalimigo ca keci ye vāḷamigā atthi, te cāti yojanā. Tesanti makkaṭādīnaṃ.

    தத்தா²தி கா³தா²ய, மக்கடாதீ³ஸு வா. ‘‘ஸீஹப்³யக்³க⁴அச்ச²தரச்சா²’’தி இமினா வாளமிகா³னங் ஸரூபங் த³ஸ்ஸேதி. எத்தகாயேவ வாளமிகா³தி ஆஹ ‘‘ந கேவல’’ந்திஆதி³. ஏதேஸங்யேவாதி ஸீஹப்³யக்³க⁴அச்ச²தரச்சா²னமேவ. ந சம்மங் ந வட்டதீதி ஸம்ப³ந்தோ⁴. யேஸந்தி ச²ன்னங் ஏணிமிகா³தீ³னங். தேதி ச² ஏணிமிகா³தி³கே. ஹி ஸச்சங் ஸப்³பே³ஸங் ஏதேஸங் வாளமிகா³னங் சம்மங் ந வட்டதீதி யோஜனா. ஆஹரித்வா வா ந தி³ன்னந்தி ஆஹரித்வா வா ஹத்தே² வா பாத³மூலே வா ட²பெத்வா ந தி³ன்னங். ‘‘க³ணனங் ந உபேதீ’’தி இமினா க³ணனங் உபக³ச்ச²தீதி க³ணனூபக³ந்தி அத்த²ங் த³ஸ்ஸேதி. அதி⁴ட்டி²தஞ்சாதி அதி⁴ட்டி²தங் பன. யதா³தி யஸ்மிங் காலே. ததோதி காலதோ.

    Tatthāti gāthāya, makkaṭādīsu vā. ‘‘Sīhabyagghaacchataracchā’’ti iminā vāḷamigānaṃ sarūpaṃ dasseti. Ettakāyeva vāḷamigāti āha ‘‘na kevala’’ntiādi. Etesaṃyevāti sīhabyagghaacchataracchānameva. Na cammaṃ na vaṭṭatīti sambandho. Yesanti channaṃ eṇimigādīnaṃ. Teti cha eṇimigādike. Hi saccaṃ sabbesaṃ etesaṃ vāḷamigānaṃ cammaṃ na vaṭṭatīti yojanā. Āharitvā vā na dinnanti āharitvā vā hatthe vā pādamūle vā ṭhapetvā na dinnaṃ. ‘‘Gaṇanaṃ na upetī’’ti iminā gaṇanaṃ upagacchatīti gaṇanūpaganti atthaṃ dasseti. Adhiṭṭhitañcāti adhiṭṭhitaṃ pana. Yadāti yasmiṃ kāle. Tatoti kālato.

    இதி சம்மக்க²ந்த⁴கவண்ணனாய யோஜனா ஸமத்தா.

    Iti cammakkhandhakavaṇṇanāya yojanā samattā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi
    157. ஸோணகுடிகண்ணவத்து² • 157. Soṇakuṭikaṇṇavatthu
    158. மஹாகச்சானஸ்ஸ பஞ்சவரபரித³ஸ்ஸனா • 158. Mahākaccānassa pañcavaraparidassanā

    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸப்³ப³சம்மபடிக்கே²பாதி³கதா² • Sabbacammapaṭikkhepādikathā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸோணகுடிகண்ணவத்து²கதா²வண்ணனா • Soṇakuṭikaṇṇavatthukathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā / ஸப்³ப³சம்மபடிக்கே²பாதி³கதா²வண்ணனா • Sabbacammapaṭikkhepādikathāvaṇṇanā

    டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / கி³ஹிவிகதானுஞ்ஞாதாதி³கதா²வண்ணனா • Gihivikatānuññātādikathāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact