Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / சரியாபிடக-அட்ட²கதா² • Cariyāpiṭaka-aṭṭhakathā |
5. ஸோணபண்டி³தசரியாவண்ணனா
5. Soṇapaṇḍitacariyāvaṇṇanā
42. பஞ்சமே நக³ரே ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னேதி ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னநாமகே நக³ரே. குலவரேதி அக்³க³குலே. ஸெட்டே²தி பாஸங்ஸதமே. மஹாஸாலேதி மஹாஸாரே. அஜாயஹந்தி அஜாயிங் அஹங். இத³ங் வுத்தங் ஹோதி – தஸ்மிங் காலே ‘‘ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴ன’’ந்தி லத்³த⁴னாமே பா³ராணஸினக³ரே யதா³ ஹோமி ப⁴வாமி படிவஸாமி, ததா³ அபி⁴ஜாதஸம்பத்தியா உதி³தோதி³தபா⁴வேன அக்³கே³ விஜ்ஜாவதஸம்பத்தியா ஸெட்டே² அஸீதிகோடிவிப⁴வதாய மஹாஸாலே ப்³ராஹ்மணகுலே அஹங் உப்பஜ்ஜிந்தி.
42. Pañcame nagare brahmavaḍḍhaneti brahmavaḍḍhananāmake nagare. Kulavareti aggakule. Seṭṭheti pāsaṃsatame. Mahāsāleti mahāsāre. Ajāyahanti ajāyiṃ ahaṃ. Idaṃ vuttaṃ hoti – tasmiṃ kāle ‘‘brahmavaḍḍhana’’nti laddhanāme bārāṇasinagare yadā homi bhavāmi paṭivasāmi, tadā abhijātasampattiyā uditoditabhāvena agge vijjāvatasampattiyā seṭṭhe asītikoṭivibhavatāya mahāsāle brāhmaṇakule ahaṃ uppajjinti.
ததா³ ஹி மஹாஸத்தோ ப்³ரஹ்மலோகதோ சவித்வா ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னநக³ரே அஸீதிகோடிவிப⁴வஸ்ஸ அஞ்ஞதரஸ்ஸ ப்³ராஹ்மணமஹாஸாலஸ்ஸ புத்தோ ஹுத்வா நிப்³ப³த்தி. தஸ்ஸ நாமக்³க³ஹணதி³வஸே ‘‘ஸோணகுமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தஸ்ஸ பத³ஸா க³மனகாலே அஞ்ஞோபி ஸத்தோ ப்³ரஹ்மலோகா சவித்வா போ³தி⁴ஸத்தஸ்ஸ மாதுயா குச்சி²ம்ஹி படிஸந்தி⁴ங் க³ண்ஹி. தஸ்ஸ ஜாதஸ்ஸ ‘‘நந்த³குமாரோ’’தி நாமங் கரிங்ஸு. தேஸங் உக்³க³ஹிதவேதா³னங் ஸப்³ப³ஸிப்பனிப்ப²த்திப்பத்தானங் வயப்பத்தானங் ரூபஸம்பத³ங் தி³ஸ்வா துட்ட²ஹட்டா² மாதாபிதரோ ‘‘க⁴ரப³ந்த⁴னேன ப³ந்தி⁴ஸ்ஸாமா’’தி பட²மங் ஸோணகுமாரங் ஆஹங்ஸு – ‘‘தாத, தே பதிரூபகுலதோ தா³ரிகங் ஆனெஸ்ஸாம, த்வங் குடும்ப³ங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி.
Tadā hi mahāsatto brahmalokato cavitvā brahmavaḍḍhananagare asītikoṭivibhavassa aññatarassa brāhmaṇamahāsālassa putto hutvā nibbatti. Tassa nāmaggahaṇadivase ‘‘soṇakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tassa padasā gamanakāle aññopi satto brahmalokā cavitvā bodhisattassa mātuyā kucchimhi paṭisandhiṃ gaṇhi. Tassa jātassa ‘‘nandakumāro’’ti nāmaṃ kariṃsu. Tesaṃ uggahitavedānaṃ sabbasippanipphattippattānaṃ vayappattānaṃ rūpasampadaṃ disvā tuṭṭhahaṭṭhā mātāpitaro ‘‘gharabandhanena bandhissāmā’’ti paṭhamaṃ soṇakumāraṃ āhaṃsu – ‘‘tāta, te patirūpakulato dārikaṃ ānessāma, tvaṃ kuṭumbaṃ paṭipajjāhī’’ti.
மஹாஸத்தோ ‘‘அலங் மய்ஹங் க⁴ராவாஸேன, அஹங் யாவஜீவங் தும்ஹே படிஜக்³கி³த்வா தும்ஹாகங் அச்சயேன பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி ஆஹ. மஹாஸத்தஸ்ஸ ஹி ததா³ தயோபி ப⁴வா ஆதி³த்தங் அகா³ரங் விய அங்கா³ரகாஸு விய ச உபட்ட²ஹிங்ஸு. விஸேஸதோ பனேஸ நெக்க²ம்மஜ்ஜா²ஸயோ நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோ அஹோஸி. தஸ்ஸ அதி⁴ப்பாயங் அஜானந்தா தே புனப்புனங் கதெ²ந்தாபி தஸ்ஸ சித்தங் அலபி⁴த்வா நந்த³குமாரங் ஆமந்தெத்வா ‘‘தாத, தேன ஹி த்வங் குடும்ப³ங் படிபஜ்ஜாஹீ’’தி வத்வா தேனாபி ‘‘நாஹங் மம பா⁴தரா ச²ட்³டி³தகே²ளங் ஸீஸேன உக்கி²பாமி, அஹம்பி தும்ஹாகங் அச்சயேன பா⁴தரா ஸத்³தி⁴ங் பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமீ’’தி வுத்தே ‘‘இமே ஏவங் தருணா காமே ஜஹந்தி, கிமங்க³ங் பன மயந்தி ஸப்³பே³வ பப்³ப³ஜிஸ்ஸாமா’’தி சிந்தெத்வா ‘‘தாத, கிங் வோ அம்ஹாகங் அச்சயேன பப்³ப³ஜ்ஜாய, ஸப்³பே³ ஸஹேவ பப்³ப³ஜாமா’’தி வத்வா ஞாதீனங் தா³தப்³ப³யுத்தகங் த³த்வா தா³ஸஜனங் பு⁴ஜிஸ்ஸங் கத்வா ரஞ்ஞோ ஆரோசெத்வா ஸப்³ப³ங் த⁴னங் விஸ்ஸஜ்ஜெத்வா மஹாதா³னங் பவத்தெத்வா சத்தாரோபி ஜனா ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னநக³ரா நிக்க²மித்வா ஹிமவந்தப்பதே³ஸே பது³மபுண்ட³ரீகமண்டி³தங் மஹாஸரங் நிஸ்ஸாய ரமணீயே வனஸண்டே³ அஸ்ஸமங் மாபெத்வா பப்³ப³ஜித்வா தத்த² வஸிங்ஸு. தேன வுத்தங் –
Mahāsatto ‘‘alaṃ mayhaṃ gharāvāsena, ahaṃ yāvajīvaṃ tumhe paṭijaggitvā tumhākaṃ accayena pabbajissāmī’’ti āha. Mahāsattassa hi tadā tayopi bhavā ādittaṃ agāraṃ viya aṅgārakāsu viya ca upaṭṭhahiṃsu. Visesato panesa nekkhammajjhāsayo nekkhammādhimutto ahosi. Tassa adhippāyaṃ ajānantā te punappunaṃ kathentāpi tassa cittaṃ alabhitvā nandakumāraṃ āmantetvā ‘‘tāta, tena hi tvaṃ kuṭumbaṃ paṭipajjāhī’’ti vatvā tenāpi ‘‘nāhaṃ mama bhātarā chaḍḍitakheḷaṃ sīsena ukkhipāmi, ahampi tumhākaṃ accayena bhātarā saddhiṃ pabbajissāmī’’ti vutte ‘‘ime evaṃ taruṇā kāme jahanti, kimaṅgaṃ pana mayanti sabbeva pabbajissāmā’’ti cintetvā ‘‘tāta, kiṃ vo amhākaṃ accayena pabbajjāya, sabbe saheva pabbajāmā’’ti vatvā ñātīnaṃ dātabbayuttakaṃ datvā dāsajanaṃ bhujissaṃ katvā rañño ārocetvā sabbaṃ dhanaṃ vissajjetvā mahādānaṃ pavattetvā cattāropi janā brahmavaḍḍhananagarā nikkhamitvā himavantappadese padumapuṇḍarīkamaṇḍitaṃ mahāsaraṃ nissāya ramaṇīye vanasaṇḍe assamaṃ māpetvā pabbajitvā tattha vasiṃsu. Tena vuttaṃ –
43.
43.
‘‘ததா³பி லோகங் தி³ஸ்வான, அந்தீ⁴பூ⁴தங் தமொத்த²டங்;
‘‘Tadāpi lokaṃ disvāna, andhībhūtaṃ tamotthaṭaṃ;
சித்தங் ப⁴வதோ பதிகுடதி, துத்தவேக³ஹதங் விய.
Cittaṃ bhavato patikuṭati, tuttavegahataṃ viya.
44.
44.
‘‘தி³ஸ்வான விவித⁴ங் பாபங், ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³;
‘‘Disvāna vividhaṃ pāpaṃ, evaṃ cintesahaṃ tadā;
கதா³ஹங் கே³ஹா நிக்க²ம்ம, பவிஸிஸ்ஸாமி கானநங்.
Kadāhaṃ gehā nikkhamma, pavisissāmi kānanaṃ.
45.
45.
‘‘ததா³பி மங் நிமந்திங்ஸு, காமபோ⁴கே³ஹி ஞாதயோ;
‘‘Tadāpi maṃ nimantiṃsu, kāmabhogehi ñātayo;
தேஸம்பி ச²ந்த³மாசிக்கி²ங், மா நிமந்தேத² தேஹி மங்.
Tesampi chandamācikkhiṃ, mā nimantetha tehi maṃ.
46.
46.
‘‘யோ மே கனிட்ட²கோ பா⁴தா, நந்தோ³ நாமாஸி பண்டி³தோ;
‘‘Yo me kaniṭṭhako bhātā, nando nāmāsi paṇḍito;
ஸோபி மங் அனுஸிக்க²ந்தோ, பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயி.
Sopi maṃ anusikkhanto, pabbajjaṃ samarocayi.
47.
47.
‘‘அஹங் ஸோணோ ச நந்தோ³ ச, உபோ⁴ மாதாபிதா மம;
‘‘Ahaṃ soṇo ca nando ca, ubho mātāpitā mama;
ததா³பி போ⁴கே³ ச²ட்³டெ³த்வா, பாவிஸிம்ஹா மஹாவன’’ந்தி.
Tadāpi bhoge chaḍḍetvā, pāvisimhā mahāvana’’nti.
தத்த² ததா³பீதி யதா³ அஹங் ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னநக³ரே ஸோணோ நாம ப்³ராஹ்மணகுமாரோ அஹோஸிங், ததா³பி. லோகங் தி³ஸ்வானாதி ஸகலம்பி ஸத்தலோகங் பஞ்ஞாசக்கு²னா பஸ்ஸித்வா. அந்தீ⁴பூ⁴தந்தி பஞ்ஞாசக்கு²விரஹேன அந்த⁴ஜாதங் அந்த⁴பா⁴வங் பத்தங். தமொத்த²டந்தி அவிஜ்ஜந்த⁴காரேன அபி⁴பூ⁴தங். சித்தங் ப⁴வதோ பதிகுடதீதி ஜாதிஆதி³ஸங்வேக³வத்து²பச்சவெக்க²ணேன காமாதி³ப⁴வதோ மம சித்தங் ஸங்குடதி ஸன்னிலீயதி ந விஸரதி. துத்தவேக³ஹதங் வியாதி துத்தங் வுச்சதி அயோகண்டகஸீஸோ தீ³க⁴த³ண்டோ³, யோ பதோதோ³தி வுச்சதி. தேன வேக³ஸா அபி⁴ஹதோ யதா² ஹத்தா²ஜானீயோ ஸங்வேக³ப்பத்தோ ஹோதி, ஏவங் மம சித்தங் ததா³ காமாதீ³னவபச்சவெக்க²ணேன ஸங்வேக³ப்பத்தந்தி த³ஸ்ஸேதி.
Tattha tadāpīti yadā ahaṃ brahmavaḍḍhananagare soṇo nāma brāhmaṇakumāro ahosiṃ, tadāpi. Lokaṃ disvānāti sakalampi sattalokaṃ paññācakkhunā passitvā. Andhībhūtanti paññācakkhuvirahena andhajātaṃ andhabhāvaṃ pattaṃ. Tamotthaṭanti avijjandhakārena abhibhūtaṃ. Cittaṃ bhavato patikuṭatīti jātiādisaṃvegavatthupaccavekkhaṇena kāmādibhavato mama cittaṃ saṅkuṭati sannilīyati na visarati. Tuttavegahataṃ viyāti tuttaṃ vuccati ayokaṇṭakasīso dīghadaṇḍo, yo patodoti vuccati. Tena vegasā abhihato yathā hatthājānīyo saṃvegappatto hoti, evaṃ mama cittaṃ tadā kāmādīnavapaccavekkhaṇena saṃvegappattanti dasseti.
தி³ஸ்வான விவித⁴ங் பாபந்தி கே³ஹங் ஆவஸந்தேஹி க⁴ராவாஸனிமித்தங் ச²ந்த³தோ³ஸாதி³வஸேன கரீயமானங் நானாவித⁴ங் பாணாதிபாதாதி³பாபகம்மஞ்சேவ தன்னிமித்தஞ்ச நேஸங் லாமகபா⁴வங் பஸ்ஸித்வா. ஏவங் சிந்தேஸஹங் ததா³தி ‘‘கதா³ நு கோ² அஹங் மஹாஹத்தீ² விய அயப³ந்த⁴னங் க⁴ரப³ந்த⁴னங் சி²ந்தி³த்வா கே³ஹதோ நிக்க²மனவஸேன வனங் பவிஸிஸ்ஸாமீ’’தி ஏவங் ததா³ ஸோணகுமாரகாலே சிந்தேஸிங் அஹங். ததா³பி மங் நிமந்திங்ஸூதி ந கேவலங் அயோக⁴ரபண்டி³தாதி³காலேயேவ, அத² கோ² ததா³பி தஸ்மிங் ஸோணகுமாரகாலேபி மங் மாதாபிதுஆத³யோ ஞாதயோ காமபோ⁴கி³னோ காமஜ்ஜா²ஸயா ‘‘ஏஹி, தாத, இமங் அஸீதிகோடித⁴னங் விப⁴வங் படிபஜ்ஜ, குலவங்ஸங் பதிட்டா²பேஹீ’’தி உளாரேஹி போ⁴கே³ஹி நிமந்தயிங்ஸு. தேஸம்பி ச²ந்த³மாசிக்கி²ந்தி தேஸம்பி மம ஞாதீனங் தேஹி காமபோ⁴கே³ஹி மா மங் நிமந்தயித்தா²தி அத்தனோ ச²ந்த³ம்பி ஆசிக்கி²ங், பப்³ப³ஜ்ஜாய நின்னஜ்ஜா²ஸயம்பி கதே²ஸிங், யதா²ஜ்ஜா²ஸயங் படிபஜ்ஜதா²தி அதி⁴ப்பாயோ.
Disvāna vividhaṃ pāpanti gehaṃ āvasantehi gharāvāsanimittaṃ chandadosādivasena karīyamānaṃ nānāvidhaṃ pāṇātipātādipāpakammañceva tannimittañca nesaṃ lāmakabhāvaṃ passitvā. Evaṃ cintesahaṃ tadāti ‘‘kadā nu kho ahaṃ mahāhatthī viya ayabandhanaṃ gharabandhanaṃ chinditvā gehato nikkhamanavasena vanaṃ pavisissāmī’’ti evaṃ tadā soṇakumārakāle cintesiṃ ahaṃ. Tadāpi maṃ nimantiṃsūti na kevalaṃ ayogharapaṇḍitādikāleyeva, atha kho tadāpi tasmiṃ soṇakumārakālepi maṃ mātāpituādayo ñātayo kāmabhogino kāmajjhāsayā ‘‘ehi, tāta, imaṃ asītikoṭidhanaṃ vibhavaṃ paṭipajja, kulavaṃsaṃ patiṭṭhāpehī’’ti uḷārehi bhogehi nimantayiṃsu. Tesampi chandamācikkhinti tesampi mama ñātīnaṃ tehi kāmabhogehi mā maṃ nimantayitthāti attano chandampi ācikkhiṃ, pabbajjāya ninnajjhāsayampi kathesiṃ, yathājjhāsayaṃ paṭipajjathāti adhippāyo.
ஸோபி மங் அனு ஸிக்க²ந்தோதி ‘‘இமே காமா நாம அப்பஸ்ஸாதா³ ப³ஹுது³க்கா² ப³ஹூபாயாஸா’’திஆதி³னா (ம॰ நி॰ 1.234; 2.43-45; பாசி॰417) நயேன நானப்பகாரங் காமேஸு ஆதீ³னவங் பச்சவெக்கி²த்வா யதா²ஹங் ஸீலாதீ³னி ஸிக்க²ந்தோ பப்³ப³ஜ்ஜங் ரோசேஸிங். ஸோபி நந்த³பண்டி³தோ ததே²வ தஸ்ஸ நெக்க²ம்மேன மங் அனுஸிக்க²ந்தோ பப்³ப³ஜ்ஜங் ஸமரோசயீதி. அஹங் ஸோணோ ச நந்தோ³ சாதி தஸ்மிங் காலே ஸோணனாமகோ அஹங் மய்ஹங் கனிட்ட²பா⁴தா நந்தோ³ சாதி. உபோ⁴ மாதாபிதா மமாதி ‘‘இமே நாம புத்தகா ஏவங் தருணகாலேபி காமே ஜஹந்தி, கிமங்க³ங் பன மய’’ந்தி உப்பன்னஸங்வேகா³ மாதாபிதரோ ச. போ⁴கே³ ச²ட்³டெ³த்வாதி அஸீதிகோடிவிப⁴வஸமித்³தே⁴ மஹா போ⁴கே³ அனபெக்க²சித்தா கே²ளபிண்ட³ங் விய பரிச்சஜித்வா மயங் சத்தாரோபி ஜனா ஹிமவந்தப்பதே³ஸே மஹாவனங் நெக்க²ம்மஜ்ஜா²ஸயேன பவிஸிம்ஹாதி அத்தோ².
Sopi maṃ anu sikkhantoti ‘‘ime kāmā nāma appassādā bahudukkhā bahūpāyāsā’’tiādinā (ma. ni. 1.234; 2.43-45; pāci.417) nayena nānappakāraṃ kāmesu ādīnavaṃ paccavekkhitvā yathāhaṃ sīlādīni sikkhanto pabbajjaṃ rocesiṃ. Sopi nandapaṇḍito tatheva tassa nekkhammena maṃ anusikkhanto pabbajjaṃ samarocayīti. Ahaṃ soṇo ca nando cāti tasmiṃ kāle soṇanāmako ahaṃ mayhaṃ kaniṭṭhabhātā nando cāti. Ubho mātāpitāmamāti ‘‘ime nāma puttakā evaṃ taruṇakālepi kāme jahanti, kimaṅgaṃ pana maya’’nti uppannasaṃvegā mātāpitaro ca. Bhoge chaḍḍetvāti asītikoṭivibhavasamiddhe mahā bhoge anapekkhacittā kheḷapiṇḍaṃ viya pariccajitvā mayaṃ cattāropi janā himavantappadese mahāvanaṃ nekkhammajjhāsayena pavisimhāti attho.
பவிஸித்வா ச தே தத்த² ரமணீயே பூ⁴மிபா⁴கே³ அஸ்ஸமங் மாபெத்வா தாபஸபப்³ப³ஜ்ஜாய பப்³ப³ஜித்வா தத்த² வஸிங்ஸு. தே உபோ⁴பி பா⁴தரோ மாதாபிதரோ படிஜக்³கி³ங்ஸு. தேஸு நந்த³பண்டி³தோ ‘‘மயா ஆப⁴தப²லாப²லானேவ மாதாபிதரோ கா²தா³பெஸ்ஸாமீ’’தி ஹிய்யோ ச புரிமகோ³சரக³ஹிதட்டா²னதோ ச யானி தானி அவஸேஸானி ப²லாப²லானி பாதோவ ஆனெத்வா மாதாபிதரோ கா²தா³பேதி. தே தானி கா²தி³த்வா முக²ங் விக்கா²லெத்வா உபோஸதி²கா ஹொந்தி. ஸோணபண்டி³தோ பன தூ³ரங் க³ந்த்வா மது⁴ரமது⁴ரானி ஸுபக்கானி ஆஹரித்வா உபனாமேதி. அத² நங் தே ‘‘தாத, கனிட்டே²ன ஆப⁴தானி மயங் கா²தி³த்வா உபோஸதி²கா ஜாதா, இதா³னி நோ அத்தோ² நத்தீ²’’தி வத³ந்தி. இதி தஸ்ஸ ப²லாப²லானி பரிபோ⁴க³ங் ந லப⁴ந்தி வினஸ்ஸந்தி, புனதி³வஸாதீ³ஸுபி ததே²வாதி, ஏவங் ஸோ பஞ்சாபி⁴ஞ்ஞதாய தூ³ரம்பி க³ந்த்வா ஆஹரதி, தே பன ந கா²த³ந்தி.
Pavisitvā ca te tattha ramaṇīye bhūmibhāge assamaṃ māpetvā tāpasapabbajjāya pabbajitvā tattha vasiṃsu. Te ubhopi bhātaro mātāpitaro paṭijaggiṃsu. Tesu nandapaṇḍito ‘‘mayā ābhataphalāphalāneva mātāpitaro khādāpessāmī’’ti hiyyo ca purimagocaragahitaṭṭhānato ca yāni tāni avasesāni phalāphalāni pātova ānetvā mātāpitaro khādāpeti. Te tāni khāditvā mukhaṃ vikkhāletvā uposathikā honti. Soṇapaṇḍito pana dūraṃ gantvā madhuramadhurāni supakkāni āharitvā upanāmeti. Atha naṃ te ‘‘tāta, kaniṭṭhena ābhatāni mayaṃ khāditvā uposathikā jātā, idāni no attho natthī’’ti vadanti. Iti tassa phalāphalāni paribhogaṃ na labhanti vinassanti, punadivasādīsupi tathevāti, evaṃ so pañcābhiññatāya dūrampi gantvā āharati, te pana na khādanti.
அத² மஹாஸத்தோ சிந்தேஸி – ‘‘மாதாபிதரோ ஸுகு²மாலா, நந்தோ³ ச யானி தானி அபக்கானி து³ப்பக்கானி ப²லாப²லானி ஆஹரித்வா கா²தா³பேதி, ஏவங் ஸந்தே இமே ந சிரங் பவத்திஸ்ஸந்தி, வாரெஸ்ஸாமி ந’’ந்தி. அத² நங் ஆமந்தெத்வா ‘‘நந்த³, இதோ பட்டா²ய ப²லாப²லங் ஆஹரித்வா மமாக³மனங் பதிமானேஹி, உபோ⁴ ஏகதோவ கா²தா³பெஸ்ஸாமா’’தி ஆஹ. ஏவங் வுத்தேபி அத்தனோ புஞ்ஞங் பச்சாஸீஸந்தோ ந தஸ்ஸ வசனமகாஸி. மஹாஸத்தோ தங் உபட்டா²னங் ஆக³தங் ‘‘ந த்வங் பண்டி³தானங் வசனங் கரோஸி, அஹங் ஜெட்டோ², மாதாபிதரோ ச மமேவ பா⁴ரோ, அஹமேவ நே படிஜக்³கி³ஸ்ஸாமி, த்வங் இதோ அஞ்ஞத்த² யாஹீ’’தி தஸ்ஸ அச்ச²ரங் பஹரி.
Atha mahāsatto cintesi – ‘‘mātāpitaro sukhumālā, nando ca yāni tāni apakkāni duppakkāni phalāphalāni āharitvā khādāpeti, evaṃ sante ime na ciraṃ pavattissanti, vāressāmi na’’nti. Atha naṃ āmantetvā ‘‘nanda, ito paṭṭhāya phalāphalaṃ āharitvā mamāgamanaṃ patimānehi, ubho ekatova khādāpessāmā’’ti āha. Evaṃ vuttepi attano puññaṃ paccāsīsanto na tassa vacanamakāsi. Mahāsatto taṃ upaṭṭhānaṃ āgataṃ ‘‘na tvaṃ paṇḍitānaṃ vacanaṃ karosi, ahaṃ jeṭṭho, mātāpitaro ca mameva bhāro, ahameva ne paṭijaggissāmi, tvaṃ ito aññattha yāhī’’ti tassa accharaṃ pahari.
ஸோ தேன பணாமிதோ தத்த² டா²துங் அஸக்கொந்தோ தங் வந்தி³த்வா மாதாபிதூனங் தமத்த²ங் ஆரோசெத்வா அத்தனோ பண்ணஸாலங் பவிஸித்வா கஸிணங் ஓலோகெத்வா தங்தி³வஸமேவ அட்ட² ச ஸமாபத்தியோ பஞ்ச ச அபி⁴ஞ்ஞாயோ நிப்³ப³த்தெத்வா சிந்தேஸி – ‘‘கிங் நு கோ² அஹங் ஸினேருபாத³தோ ரதனவாலுகங் ஆஹரித்வா மம பா⁴து பண்ணஸாலாபரிவேணங் ஆகிரித்வா க²மாபெஸ்ஸாமி, உதா³ஹு அனோதத்ததோ உத³கங் ஆஹரித்வா க²மாபெஸ்ஸாமி? அத² வா மே பா⁴தா தே³வதாவஸேன க²மெய்ய, சத்தாரோ மஹாராஜானோ ஸக்கஞ்ச தே³வராஜானங் ஆனெத்வா க²மாபெஸ்ஸாமி, ஏவங் பன ந ஸோபி⁴ஸ்ஸதி, அயங் கோ² மனோஜோ ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னராஜா ஸகலஜம்பு³தீ³பே அக்³க³ராஜா, தங் ஆதி³ங் கத்வா ஸப்³பே³ ராஜானோ ஆனெத்வா க²மாபெஸ்ஸாமி, ஏவங் ஸந்தே மம பா⁴து கு³ணோ ஸகலஜம்பு³தீ³பங் அவத்த²ரித்வா க³மிஸ்ஸதி, சந்தோ³ விய ஸூரியோ விய ச பஞ்ஞாயிஸ்ஸதீ’’தி.
So tena paṇāmito tattha ṭhātuṃ asakkonto taṃ vanditvā mātāpitūnaṃ tamatthaṃ ārocetvā attano paṇṇasālaṃ pavisitvā kasiṇaṃ oloketvā taṃdivasameva aṭṭha ca samāpattiyo pañca ca abhiññāyo nibbattetvā cintesi – ‘‘kiṃ nu kho ahaṃ sinerupādato ratanavālukaṃ āharitvā mama bhātu paṇṇasālāpariveṇaṃ ākiritvā khamāpessāmi, udāhu anotattato udakaṃ āharitvā khamāpessāmi? Atha vā me bhātā devatāvasena khameyya, cattāro mahārājāno sakkañca devarājānaṃ ānetvā khamāpessāmi, evaṃ pana na sobhissati, ayaṃ kho manojo brahmavaḍḍhanarājā sakalajambudīpe aggarājā, taṃ ādiṃ katvā sabbe rājāno ānetvā khamāpessāmi, evaṃ sante mama bhātu guṇo sakalajambudīpaṃ avattharitvā gamissati, cando viya sūriyo viya ca paññāyissatī’’ti.
ஸோ தாவதே³வ இத்³தி⁴யா க³ந்த்வா ப்³ரஹ்மவட்³ட⁴னநக³ரே தஸ்ஸ ரஞ்ஞோ நிவேஸனத்³வாரே ஓதரித்வா ‘‘ஏகோ தாபஸோ தும்ஹே த³ட்டு²காமோ’’தி ரஞ்ஞோ ஆரோசாபெத்வா தேன கதோகாஸோ தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா ‘‘அஹங் அத்தனோ ப³லேன ஸகலஜம்பு³தீ³பே ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா தவ த³ஸ்ஸாமீ’’தி. ‘‘கத²ங் பன தும்ஹே, ப⁴ந்தே, ஸகலஜம்பு³தீ³பே ரஜ்ஜங் க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸதா²’’தி? ‘‘மஹாராஜ, கஸ்ஸசி வத⁴ச்சே²த³ங் அகத்வா அத்தனோ இத்³தி⁴யாவ க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸாமீ’’தி மஹதியா ஸேனாய ஸத்³தி⁴ங் தங் ஆதா³ய கோஸலரட்ட²ங் க³ந்த்வா நக³ரஸ்ஸ அவிதூ³ரே க²ந்தா⁴வாரங் நிவேஸெத்வா ‘‘யுத்³த⁴ங் வா நோ தே³து, வஸே வா வத்ததூ’’தி கோஸலரஞ்ஞோ தூ³தங் பாஹேஸி. தேன குஜ்ஜி²த்வா யுத்³த⁴ஸஜ்ஜேன ஹுத்வா நிக்க²ந்தேன ஸத்³தி⁴ங் யுத்³தே⁴ ஆரத்³தே⁴ அத்தனோ இத்³தா⁴னுபா⁴வேன யதா² த்³வின்னங் ஸேனானங் பீளனங் ந ஹோதி, ஏவங் கத்வா யதா² ச கோஸலராஜா தஸ்ஸ வஸே வத்ததி, ஏவங் வசனபடிவசனஹரணேஹி ஸங்வித³ஹி. ஏதேனுபாயேன ஸகலஜம்பு³தீ³பே ராஜானோ தஸ்ஸ வஸே வத்தாபேஸி.
So tāvadeva iddhiyā gantvā brahmavaḍḍhananagare tassa rañño nivesanadvāre otaritvā ‘‘eko tāpaso tumhe daṭṭhukāmo’’ti rañño ārocāpetvā tena katokāso tassa santikaṃ gantvā ‘‘ahaṃ attano balena sakalajambudīpe rajjaṃ gahetvā tava dassāmī’’ti. ‘‘Kathaṃ pana tumhe, bhante, sakalajambudīpe rajjaṃ gahetvā dassathā’’ti? ‘‘Mahārāja, kassaci vadhacchedaṃ akatvā attano iddhiyāva gahetvā dassāmī’’ti mahatiyā senāya saddhiṃ taṃ ādāya kosalaraṭṭhaṃ gantvā nagarassa avidūre khandhāvāraṃ nivesetvā ‘‘yuddhaṃ vā no detu, vase vā vattatū’’ti kosalarañño dūtaṃ pāhesi. Tena kujjhitvā yuddhasajjena hutvā nikkhantena saddhiṃ yuddhe āraddhe attano iddhānubhāvena yathā dvinnaṃ senānaṃ pīḷanaṃ na hoti, evaṃ katvā yathā ca kosalarājā tassa vase vattati, evaṃ vacanapaṭivacanaharaṇehi saṃvidahi. Etenupāyena sakalajambudīpe rājāno tassa vase vattāpesi.
ஸோ தேன பரிதுட்டோ² நந்த³பண்டி³தங் ஆஹ – ‘‘ப⁴ந்தே, தும்ஹேஹி யதா² மய்ஹங் படிஞ்ஞாதங், ததா² கதங், ப³ஹூபகாரா மே தும்ஹே, கிமஹங் தும்ஹாகங் கரிஸ்ஸாமி, அஹஞ்ஹி தே ஸகலஜம்பு³தீ³பே உபட்³ட⁴ரஜ்ஜம்பி தா³துங் இச்சா²மி, கிமங்க³ங் பன ஹத்தி²அஸ்ஸரத²மணிமுத்தாபவாளரஜதஸுவண்ணதா³ஸிதா³ஸபரிஜனபரிச்சே²த³’’ந்தி? தங் ஸுத்வா நந்த³பண்டி³தோ ‘‘ந மே தே, மஹாராஜ, ரஜ்ஜேன அத்தோ², நாபி ஹத்தி²யானாதீ³ஹி, அபி ச கோ² தே ரட்டே² அஸுகஸ்மிங் நாம அஸ்ஸமே மம மாதாபிதரோ பப்³ப³ஜித்வா வஸந்தி. த்யாஹங் உபட்ட²ஹந்தோ ஏகஸ்மிங் அபராதே⁴ மம ஜெட்ட²பா⁴திகேன ஸோணபண்டி³தேன நாம மஹேஸினா பணாமிதோ, ஸ்வாஹங் தங் ஆதா³ய தஸ்ஸ ஸந்திகங் க³ந்த்வா க²மாபெஸ்ஸாமி, தஸ்ஸ மே த்வங் க²மாபனே ஸஹாயோ ஹோஹீ’’தி. ராஜா ‘‘ஸாதூ⁴’’தி ஸம்படிச்சி²த்வா சதுவீஸதிஅக்கோ²ப⁴னீ பரிமாணாய ஸேனாய பரிவுதோ ஏகஸதராஜூஹி ஸத்³தி⁴ங் நந்த³பண்டி³தங் புரக்க²த்வா தங் அஸ்ஸமபத³ங் பத்வா சதுரங்கு³லப்பதே³ஸங் முஞ்சித்வா ஆகாஸே டி²தேன காஜேன அனோதத்ததோ உத³கங் ஆஹரித்வா பானீயங் படிஸாமெத்வா பரிவேணங் ஸம்மஜ்ஜித்வா மாதாபிதூனங் ஆஸன்னப்பதே³ஸே நிஸின்னங் ஜா²னரதிஸமப்பிதங் மஹாஸத்தங் உபஸங்கமித்வா நந்த³பண்டி³தோ நங் க²மாபேஸி. மஹாஸத்தோ நந்த³பண்டி³தங் மாதரங் படிச்சா²பெத்வா அத்தனா யாவஜீவங் பிதரங் படிஜக்³கி³. தேஸங் பன ராஜூனங் –
So tena parituṭṭho nandapaṇḍitaṃ āha – ‘‘bhante, tumhehi yathā mayhaṃ paṭiññātaṃ, tathā kataṃ, bahūpakārā me tumhe, kimahaṃ tumhākaṃ karissāmi, ahañhi te sakalajambudīpe upaḍḍharajjampi dātuṃ icchāmi, kimaṅgaṃ pana hatthiassarathamaṇimuttāpavāḷarajatasuvaṇṇadāsidāsaparijanapariccheda’’nti? Taṃ sutvā nandapaṇḍito ‘‘na me te, mahārāja, rajjena attho, nāpi hatthiyānādīhi, api ca kho te raṭṭhe asukasmiṃ nāma assame mama mātāpitaro pabbajitvā vasanti. Tyāhaṃ upaṭṭhahanto ekasmiṃ aparādhe mama jeṭṭhabhātikena soṇapaṇḍitena nāma mahesinā paṇāmito, svāhaṃ taṃ ādāya tassa santikaṃ gantvā khamāpessāmi, tassa me tvaṃ khamāpane sahāyo hohī’’ti. Rājā ‘‘sādhū’’ti sampaṭicchitvā catuvīsatiakkhobhanī parimāṇāya senāya parivuto ekasatarājūhi saddhiṃ nandapaṇḍitaṃ purakkhatvā taṃ assamapadaṃ patvā caturaṅgulappadesaṃ muñcitvā ākāse ṭhitena kājena anotattato udakaṃ āharitvā pānīyaṃ paṭisāmetvā pariveṇaṃ sammajjitvā mātāpitūnaṃ āsannappadese nisinnaṃ jhānaratisamappitaṃ mahāsattaṃ upasaṅkamitvā nandapaṇḍito naṃ khamāpesi. Mahāsatto nandapaṇḍitaṃ mātaraṃ paṭicchāpetvā attanā yāvajīvaṃ pitaraṃ paṭijaggi. Tesaṃ pana rājūnaṃ –
‘‘ஆனந்தோ³ ச பமோதோ³ ச, ஸதா³ ஹஸிதகீளிதங்;
‘‘Ānando ca pamodo ca, sadā hasitakīḷitaṃ;
மாதரங் பரிசரித்வான, லப்³ப⁴மேதங் விஜானதா.
Mātaraṃ paricaritvāna, labbhametaṃ vijānatā.
‘‘ஆனந்தோ³ ச பமோதோ³ ச, ஸதா³ ஹஸிதகீளிதங்;
‘‘Ānando ca pamodo ca, sadā hasitakīḷitaṃ;
பிதரங் பரிசரித்வான, லப்³ப⁴மேதங் விஜானதோ.
Pitaraṃ paricaritvāna, labbhametaṃ vijānato.
‘‘தா³னஞ்ச பெய்யவஜ்ஜஞ்ச, அத்த²சரியா ச யா இத⁴;
‘‘Dānañca peyyavajjañca, atthacariyā ca yā idha;
ஸமானத்ததா ச த⁴ம்மேஸு, தத்த² தத்த² யதா²ரஹங்;
Samānattatā ca dhammesu, tattha tattha yathārahaṃ;
ஏதே கோ² ஸங்க³ஹா லோகே, ரத²ஸ்ஸாணீவ யாயதோ.
Ete kho saṅgahā loke, rathassāṇīva yāyato.
‘‘ஏதே ச ஸங்க³ஹா நாஸ்ஸு, ந மாதா புத்தகாரணா;
‘‘Ete ca saṅgahā nāssu, na mātā puttakāraṇā;
லபே⁴த² மானங் பூஜங் வா, பிதா வா புத்தகாரணா.
Labhetha mānaṃ pūjaṃ vā, pitā vā puttakāraṇā.
‘‘யஸ்மா ச ஸங்க³ஹா ஏதே, ஸம்மபெக்க²ந்தி பண்டி³தா;
‘‘Yasmā ca saṅgahā ete, sammapekkhanti paṇḍitā;
தஸ்மா மஹத்தங் பப்பொந்தி, பாஸங்ஸா ச ப⁴வந்தி தே.
Tasmā mahattaṃ papponti, pāsaṃsā ca bhavanti te.
‘‘ப்³ரஹ்மாதி மாதாபிதரோ, புப்³பா³சரியாதி வுச்சரே;
‘‘Brahmāti mātāpitaro, pubbācariyāti vuccare;
ஆஹுனெய்யா ச புத்தானங், பஜாய அனுகம்பகா.
Āhuneyyā ca puttānaṃ, pajāya anukampakā.
‘‘தஸ்மா ஹி நே நமஸ்ஸெய்ய, ஸக்கரெய்ய ச பண்டி³தோ;
‘‘Tasmā hi ne namasseyya, sakkareyya ca paṇḍito;
அன்னேன அத² பானேன, வத்தே²ன ஸயனேன ச;
Annena atha pānena, vatthena sayanena ca;
உச்சா²த³னேன ந்ஹாபனேன, பாதா³னங் தோ⁴வனேன ச.
Ucchādanena nhāpanena, pādānaṃ dhovanena ca.
‘‘தாய நங் பாரிசரியாய, மாதாபிதூஸு பண்டி³தா;
‘‘Tāya naṃ pāricariyāya, mātāpitūsu paṇḍitā;
இதே⁴வ நங் பஸங்ஸந்தி, பேச்ச ஸக்³கே³ பமோத³தீ’’தி. (ஜா॰ 2.20.176-183) –
Idheva naṃ pasaṃsanti, pecca sagge pamodatī’’ti. (jā. 2.20.176-183) –
பு³த்³த⁴லீளாய த⁴ம்மங் தே³ஸேஸி, தங் ஸுத்வா ஸப்³பே³பி தே ராஜானோ ஸப³லகாயா பஸீதி³ங்ஸு. அத² நே பஞ்சஸு ஸீலேஸு பதிட்டா²பெத்வா ‘‘தா³னாதீ³ஸு அப்பமத்தா ஹோதா²’’தி ஓவதி³த்வா விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தே ஸப்³பே³பி த⁴ம்மேன ரஜ்ஜங் காரெத்வா ஆயுபரியோஸானே தே³வனக³ரங் பூரயிங்ஸு. போ³தி⁴ஸத்தோ ‘‘இதோ பட்டா²ய மாதரங் படிஜக்³கா³ஹீ’’தி மாதரங் நந்த³பண்டி³தங் படிச்சா²பெத்வா அத்தனா யாவஜீவங் பிதரங் படிஜக்³கி³. தே உபோ⁴பி ஆயுபரியோஸானே ப்³ரஹ்மலோகபராயனா அஹேஸுங்.
Buddhalīḷāya dhammaṃ desesi, taṃ sutvā sabbepi te rājāno sabalakāyā pasīdiṃsu. Atha ne pañcasu sīlesu patiṭṭhāpetvā ‘‘dānādīsu appamattā hothā’’ti ovaditvā vissajjesi. Te sabbepi dhammena rajjaṃ kāretvā āyupariyosāne devanagaraṃ pūrayiṃsu. Bodhisatto ‘‘ito paṭṭhāya mātaraṃ paṭijaggāhī’’ti mātaraṃ nandapaṇḍitaṃ paṭicchāpetvā attanā yāvajīvaṃ pitaraṃ paṭijaggi. Te ubhopi āyupariyosāne brahmalokaparāyanā ahesuṃ.
ததா³ மாதாபிதரோ மஹாராஜகுலானி, நந்த³பண்டி³தோ ஆனந்த³த்தே²ரோ, மனோஜோ ராஜா ஸாரிபுத்தத்தே²ரோ, ஏகஸதராஜானோ அஸீதிமஹாதே²ரா சேவ அஞ்ஞதரதே²ரா ச, சதுவீஸதிஅக்கோ²ப⁴னீபரிஸா பு³த்³த⁴பரிஸா, ஸோணபண்டி³தோ லோகனாதோ².
Tadā mātāpitaro mahārājakulāni, nandapaṇḍito ānandatthero, manojo rājā sāriputtatthero, ekasatarājāno asītimahātherā ceva aññataratherā ca, catuvīsatiakkhobhanīparisā buddhaparisā, soṇapaṇḍito lokanātho.
தஸ்ஸ கிஞ்சாபி ஸாதிஸயா நெக்க²ம்மபாரமீ, ததா²பி ஹெட்டா² வுத்தனயேனேவ ஸேஸபாரமியோ ச நித்³தா⁴ரேதப்³பா³. ததா² அச்சந்தமேவ காமேஸு அனபெக்க²தா, மாதாபிதூஸு திப்³போ³ ஸகா³ரவஸப்பதிஸ்ஸபா⁴வோ , மாதாபிதுஉபட்டா²னேன அதித்தி, ஸதிபி நேஸங் உபட்டா²னே ஸப்³ப³காலங் ஸமாபத்திவிஹாரேஹி வீதினாமனந்தி ஏவமாத³யோ மஹாஸத்தஸ்ஸ கு³ணானுபா⁴வா விபா⁴வேதப்³பா³தி.
Tassa kiñcāpi sātisayā nekkhammapāramī, tathāpi heṭṭhā vuttanayeneva sesapāramiyo ca niddhāretabbā. Tathā accantameva kāmesu anapekkhatā, mātāpitūsu tibbo sagāravasappatissabhāvo , mātāpituupaṭṭhānena atitti, satipi nesaṃ upaṭṭhāne sabbakālaṃ samāpattivihārehi vītināmananti evamādayo mahāsattassa guṇānubhāvā vibhāvetabbāti.
ஸோணபண்டி³தசரியாவண்ணனா நிட்டி²தா.
Soṇapaṇḍitacariyāvaṇṇanā niṭṭhitā.
நெக்க²ம்மபாரமீ நிட்டி²தா.
Nekkhammapāramī niṭṭhitā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / கு²த்³த³கனிகாய • Khuddakanikāya / சரியாபிடகபாளி • Cariyāpiṭakapāḷi / 5. ஸோணபண்டி³தசரியா • 5. Soṇapaṇḍitacariyā