Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / வஜிரபு³த்³தி⁴-டீகா • Vajirabuddhi-ṭīkā |
ஸோணஸ்ஸபப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா
Soṇassapabbajjākathāvaṇṇanā
243. தத்த² ச நிமித்தங் க³ண்ஹாஹீதி தேஸங் இந்த்³ரியானங் ஆகாரங் உபலக்கே²ஹி.
243.Tattha ca nimittaṃ gaṇhāhīti tesaṃ indriyānaṃ ākāraṃ upalakkhehi.
244. அதி⁴முத்தோ ஹோதீதி படிவிஜ்ஜி²த்வா பச்சக்க²ங் கத்வா டி²தோ ஹோதி. நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோதிஆதீ³ஹி நிப்³பா³னங், அரஹத்தஞ்ச வுத்தங். ‘‘தஞ்ஹி ஸப்³ப³கிலேஸேஹி நிக்க²ந்தத்தா ‘நெக்க²ம்ம’ந்தி ச கே³ஹதோ பவிவித்தத்தா ‘பவிவேகோ’தி ச ப்³யாபஜ்ஜாபா⁴வதோ ‘அப்³யாபஜ்ஜ’ந்தி ச அரஹத்தங் உபாதா³னஸ்ஸ க²யந்தே உப்பன்னத்தா ‘உபாதா³னக்க²யோ’தி ச தண்ஹாய க²யந்தே உப்பன்னத்தா ‘தண்ஹக்க²யோ’தி ச ஸம்மோஹாபா⁴வதோ ‘அஸம்மோஹோ’தி ச வுச்சதீ’’தி வுத்தங். ஸப்³பே³ஹி அரஹத்தங் வுத்தந்தி கேசி. ஸியா கோ² ஏவமஸ்ஸாதி கதா³சி ஏவமஸ்ஸ, அஸ்ஸ வா ஆயஸ்மதோ ஏவங் ஸியா. பச்சாக³ச்ச²ந்தோ ஜானந்தோ. கரணீயமத்தானந்தி அத்தனோ. ஸோ ஏவ வா பாடோ². நெக்க²ம்மாதி⁴முத்தோதி இமஸ்மிங்யேவ அரஹத்தங் கதி²தங். ஸேஸேஸு நிப்³பா³னந்தி கேசி. அஸம்மோஹாதி⁴முத்தோதி எத்தே²வ நிப்³பா³னங். ஸேஸேஸு அரஹத்தந்தி கேசி. ‘‘ஸப்³பெ³ஸ்வேவேதேஸு உப⁴யம்பீ’’தி வத³ந்தி. பவிவேகஞ்ச சேதஸோ, அதி⁴முத்தஸ்ஸ, உபாதா³னக்க²யஸ்ஸ சாதி உபயோக³த்தே² ஸாமிவசனங். ஆயதனானங் உப்பாத³ஞ்ச வயஞ்ச தி³ஸ்வா.
244.Adhimutto hotīti paṭivijjhitvā paccakkhaṃ katvā ṭhito hoti. Nekkhammādhimuttotiādīhi nibbānaṃ, arahattañca vuttaṃ. ‘‘Tañhi sabbakilesehi nikkhantattā ‘nekkhamma’nti ca gehato pavivittattā ‘paviveko’ti ca byāpajjābhāvato ‘abyāpajja’nti ca arahattaṃ upādānassa khayante uppannattā ‘upādānakkhayo’ti ca taṇhāya khayante uppannattā ‘taṇhakkhayo’ti ca sammohābhāvato ‘asammoho’ti ca vuccatī’’ti vuttaṃ. Sabbehi arahattaṃ vuttanti keci. Siyā kho evamassāti kadāci evamassa, assa vā āyasmato evaṃ siyā. Paccāgacchanto jānanto. Karaṇīyamattānanti attano. So eva vā pāṭho. Nekkhammādhimuttoti imasmiṃyeva arahattaṃ kathitaṃ. Sesesu nibbānanti keci. Asammohādhimuttoti ettheva nibbānaṃ. Sesesu arahattanti keci. ‘‘Sabbesvevetesu ubhayampī’’ti vadanti. Pavivekañca cetaso, adhimuttassa, upādānakkhayassa cāti upayogatthe sāmivacanaṃ. Āyatanānaṃ uppādañca vayañca disvā.
Related texts:
திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / வினயபிடக • Vinayapiṭaka / மஹாவக்³க³பாளி • Mahāvaggapāḷi / 147. ஸோணகோளிவிஸவத்து² • 147. Soṇakoḷivisavatthu
அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / வினயபிடக (அட்ட²கதா²) • Vinayapiṭaka (aṭṭhakathā) / மஹாவக்³க³-அட்ட²கதா² • Mahāvagga-aṭṭhakathā / ஸோணஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாகதா² • Soṇassa pabbajjākathā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / ஸாரத்த²தீ³பனீ-டீகா • Sāratthadīpanī-ṭīkā / ஸோணஸ்ஸ பப்³ப³ஜ்ஜாகதா²வண்ணனா • Soṇassa pabbajjākathāvaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / விமதிவினோத³னீ-டீகா • Vimativinodanī-ṭīkā / ஸோணகோளிவிஸகதா²தி³வண்ணனா • Soṇakoḷivisakathādivaṇṇanā
டீகா • Tīkā / வினயபிடக (டீகா) • Vinayapiṭaka (ṭīkā) / பாசித்யாதி³யோஜனாபாளி • Pācityādiyojanāpāḷi / 147. ஸோணகோளிவிஸவத்து²கதா² • 147. Soṇakoḷivisavatthukathā