Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    6. ஸோணாதே²ரீஅபதா³னங்

    6. Soṇātherīapadānaṃ

    220.

    220.

    ‘‘பது³முத்தரோ நாம ஜினோ, ஸப்³ப³த⁴ம்மான பாரகூ³;

    ‘‘Padumuttaro nāma jino, sabbadhammāna pāragū;

    இதோ ஸதஸஹஸ்ஸம்ஹி, கப்பே உப்பஜ்ஜி நாயகோ.

    Ito satasahassamhi, kappe uppajji nāyako.

    221.

    221.

    ‘‘ததா³ ஸெட்டி²குலே ஜாதா, ஸுகி²தா பூஜிதா பியா;

    ‘‘Tadā seṭṭhikule jātā, sukhitā pūjitā piyā;

    உபெத்வா தங் முனிவரங், அஸ்ஸோஸிங் மது⁴ரங் வசங்.

    Upetvā taṃ munivaraṃ, assosiṃ madhuraṃ vacaṃ.

    222.

    222.

    ‘‘ஆரத்³த⁴வீரியானக்³க³ங், வண்ணேஸி 1 பி⁴க்கு²னிங் ஜினோ;

    ‘‘Āraddhavīriyānaggaṃ, vaṇṇesi 2 bhikkhuniṃ jino;

    தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, காரங் கத்வான ஸத்து²னோ.

    Taṃ sutvā muditā hutvā, kāraṃ katvāna satthuno.

    223.

    223.

    ‘‘அபி⁴வாதி³ய ஸம்பு³த்³த⁴ங், டா²னங் தங் பத்த²யிங் ததா³;

    ‘‘Abhivādiya sambuddhaṃ, ṭhānaṃ taṃ patthayiṃ tadā;

    அனுமோதி³ மஹாவீரோ, ‘ஸிஜ்ஜ²தங் பணிதீ⁴ தவ.

    Anumodi mahāvīro, ‘sijjhataṃ paṇidhī tava.

    224.

    224.

    ‘‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஓக்காககுலஸம்ப⁴வோ;

    ‘‘‘Satasahassito kappe, okkākakulasambhavo;

    கோ³தமோ நாம கொ³த்தேன, ஸத்தா² லோகே ப⁴விஸ்ஸதி.

    Gotamo nāma gottena, satthā loke bhavissati.

    225.

    225.

    ‘‘‘தஸ்ஸ த⁴ம்மேஸு தா³யாதா³, ஓரஸா த⁴ம்மனிம்மிதா;

    ‘‘‘Tassa dhammesu dāyādā, orasā dhammanimmitā;

    ஸோணாதி நாம நாமேன, ஹெஸ்ஸதி ஸத்து² ஸாவிகா’.

    Soṇāti nāma nāmena, hessati satthu sāvikā’.

    226.

    226.

    ‘‘தங் ஸுத்வா முதி³தா ஹுத்வா, யாவஜீவங் ததா³ ஜினங்;

    ‘‘Taṃ sutvā muditā hutvā, yāvajīvaṃ tadā jinaṃ;

    மெத்தசித்தா பரிசரிங், பச்சயேஹி வினாயகங்.

    Mettacittā paricariṃ, paccayehi vināyakaṃ.

    227.

    227.

    ‘‘தேன கம்மேன ஸுகதேன, சேதனாபணிதீ⁴ஹி ச;

    ‘‘Tena kammena sukatena, cetanāpaṇidhīhi ca;

    ஜஹித்வா மானுஸங் தே³ஹங், தாவதிங்ஸமக³ச்ச²ஹங்.

    Jahitvā mānusaṃ dehaṃ, tāvatiṃsamagacchahaṃ.

    228.

    228.

    ‘‘பச்சி²மே ச ப⁴வே தா³னி, ஜாதா ஸெட்டி²குலே அஹங்;

    ‘‘Pacchime ca bhave dāni, jātā seṭṭhikule ahaṃ;

    ஸாவத்தி²யங் புரவரே, இத்³தே⁴ பீ²தே மஹத்³த⁴னே.

    Sāvatthiyaṃ puravare, iddhe phīte mahaddhane.

    229.

    229.

    ‘‘யதா³ ச யொப்³ப³னப்பத்தா, க³ந்த்வா பதிகுலங் அஹங்;

    ‘‘Yadā ca yobbanappattā, gantvā patikulaṃ ahaṃ;

    த³ஸ புத்தானி அஜனிங், ஸுரூபானி விஸேஸதோ.

    Dasa puttāni ajaniṃ, surūpāni visesato.

    230.

    230.

    ‘‘ஸுகே²தி⁴தா ச தே ஸப்³பே³, ஜனநெத்தமனோஹரா;

    ‘‘Sukhedhitā ca te sabbe, jananettamanoharā;

    அமித்தானம்பி ருசிதா, மம பகே³வ தே பியா.

    Amittānampi rucitā, mama pageva te piyā.

    231.

    231.

    ‘‘ததோ மய்ஹங் அகாமாய, த³ஸபுத்தபுரக்க²தோ;

    ‘‘Tato mayhaṃ akāmāya, dasaputtapurakkhato;

    பப்³ப³ஜித்த² ஸ மே ப⁴த்தா, தே³வதே³வஸ்ஸ ஸாஸனே.

    Pabbajittha sa me bhattā, devadevassa sāsane.

    232.

    232.

    ‘‘ததே³கிகா விசிந்தேஸிங், ஜீவிதேனாலமத்து² மே;

    ‘‘Tadekikā vicintesiṃ, jīvitenālamatthu me;

    சத்தாய பதிபுத்தேஹி, வுட்³டா⁴ய ச வராகியா.

    Cattāya patiputtehi, vuḍḍhāya ca varākiyā.

    233.

    233.

    ‘‘அஹம்பி தத்த² க³ச்சி²ஸ்ஸங், ஸம்பத்தோ யத்த² மே பதி;

    ‘‘Ahampi tattha gacchissaṃ, sampatto yattha me pati;

    ஏவாஹங் சிந்தயித்வான, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்.

    Evāhaṃ cintayitvāna, pabbajiṃ anagāriyaṃ.

    234.

    234.

    ‘‘ததோ ச மங் பி⁴க்கு²னியோ, ஏகங் பி⁴க்கு²னுபஸ்ஸயே;

    ‘‘Tato ca maṃ bhikkhuniyo, ekaṃ bhikkhunupassaye;

    விஹாய க³ச்சு²மோவாத³ங், தாபேஹி உத³கங் இதி.

    Vihāya gacchumovādaṃ, tāpehi udakaṃ iti.

    235.

    235.

    ‘‘ததா³ உத³கமாஹித்வா, ஓகிரித்வான கும்பி⁴யா;

    ‘‘Tadā udakamāhitvā, okiritvāna kumbhiyā;

    சுல்லே ட²பெத்வா ஆஸீனா, ததோ சித்தங் ஸமாத³ஹிங்.

    Culle ṭhapetvā āsīnā, tato cittaṃ samādahiṃ.

    236.

    236.

    ‘‘க²ந்தே⁴ அனிச்சதோ தி³ஸ்வா, து³க்க²தோ ச அனத்ததோ;

    ‘‘Khandhe aniccato disvā, dukkhato ca anattato;

    கே²பெத்வா ஆஸவே ஸப்³பே³, அரஹத்தமபாபுணிங்.

    Khepetvā āsave sabbe, arahattamapāpuṇiṃ.

    237.

    237.

    ‘‘ததா³க³ந்த்வா பி⁴க்கு²னியோ, உண்ஹோத³கமபுச்சி²ஸுங்;

    ‘‘Tadāgantvā bhikkhuniyo, uṇhodakamapucchisuṃ;

    தேஜோதா⁴துமதி⁴ட்டா²ய, கி²ப்பங் ஸந்தாபயிங் ஜலங்.

    Tejodhātumadhiṭṭhāya, khippaṃ santāpayiṃ jalaṃ.

    238.

    238.

    ‘‘விம்ஹிதா தா ஜினவரங், ஏதமத்த²மஸாவயுங்;

    ‘‘Vimhitā tā jinavaraṃ, etamatthamasāvayuṃ;

    தங் ஸுத்வா முதி³தோ நாதோ², இமங் கா³த²ங் அபா⁴ஸத².

    Taṃ sutvā mudito nātho, imaṃ gāthaṃ abhāsatha.

    239.

    239.

    ‘‘‘யோ ச வஸ்ஸஸதங் ஜீவே, குஸீதோ ஹீனவீரியோ;

    ‘‘‘Yo ca vassasataṃ jīve, kusīto hīnavīriyo;

    ஏகாஹங் ஜீவிதங் ஸெய்யோ, வீரியமாரப⁴தோ த³ள்ஹங்’.

    Ekāhaṃ jīvitaṃ seyyo, vīriyamārabhato daḷhaṃ’.

    240.

    240.

    ‘‘ஆராதி⁴தோ மஹாவீரோ, மயா ஸுப்படிபத்தியா;

    ‘‘Ārādhito mahāvīro, mayā suppaṭipattiyā;

    ஆரத்³த⁴வீரியானக்³க³ங், மமாஹ ஸ மஹாமுனி.

    Āraddhavīriyānaggaṃ, mamāha sa mahāmuni.

    241.

    241.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவா.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavā.

    242.

    242.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    243.

    243.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஸோணா பி⁴க்கு²னீ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ soṇā bhikkhunī imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸோணாதே²ரியாபதா³னங் ச²ட்ட²ங்.

    Soṇātheriyāpadānaṃ chaṭṭhaṃ.







    Footnotes:
    1. வண்ணேதி (ஸ்யா॰)
    2. vaṇṇeti (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact