Știri / Spațiu |
Sonda Voyager 1 de la NASA este din nou operațională
La câteva luni după o defecțiune tehnică, sonda Voyager 1 este din nou complet operațională. Tehnicienii de la NASA au finalizat reparația defecțiunii transmisiei începută în aprilie.
Sonda spațială Voyager 1 este unul dintre primii exploratori ai sistemului solar exterior, încă activă, deși a ajuns în heliopauză.
Lansarea a avut loc ca parte a Programului Voyager al NASA pe 5 septembrie 1977 de la Cap Canaveral la bordul unei rachete Titan IIIE, la câteva zile după sonda sa soră, Voyager 2, pe o orbită care i-ar permite să ajungă mai întâi pe Jupiter.
Obiectivul principal al misiunii a fost să zboare peste cele două planete gigantice Jupiter și Saturn, și în special peste satelitul Titan, pentru a le studia câmpurile magnetice, inelele și pentru a fotografia sateliții respectivi.
După zborul asupra lui Saturn din 1980, misiunea sondei a fost extinsă, continuând astfel să colecteze date despre regiunile exterioare ale sistemului solar.
În august 2012, Voyager 1 a traversat heliopauza, devenind primul obiect creat de om care a pătruns în spațiul interstelar.
Până pe 5 iunie 2024, nava spațială a funcționat și a raportat date timp de 46 de ani și 9 luni și, continuând să călătorească în raport cu Soarele la o viteză estimată de 38026,77 mph (61198,15 km/h), a devenit cel mai îndepărtat obiect artificial de Pământ.
Se preconizează că va continua să funcționeze până în 2025, când RTG-urile nu vor mai furniza suficientă energie electrică.