O lume a cunoașterii
    Știri / Spațiu

    Sonda Voyager 1 de la NASA este din nou operațională

    La câteva luni după o defecțiune tehnică, sonda Voyager 1 este din nou complet operațională. Tehnicienii de la NASA au finalizat reparația defecțiunii transmisiei începută în aprilie.



    Concept artistic al Voyager în zbor. Foto: NASA/JPL


    Sonda spațială Voyager 1 este unul dintre primii exploratori ai sistemului solar exterior, încă activă, deși a ajuns în heliopauză.

    Lansarea a avut loc ca parte a Programului Voyager al NASA pe 5 septembrie 1977 de la Cap Canaveral la bordul unei rachete Titan IIIE, la câteva zile după sonda sa soră, Voyager 2, pe o orbită care i-ar permite să ajungă mai întâi pe Jupiter.

    Obiectivul principal al misiunii a fost să zboare peste cele două planete gigantice Jupiter și Saturn, și în special peste satelitul Titan, pentru a le studia câmpurile magnetice, inelele și pentru a fotografia sateliții respectivi.

    După zborul asupra lui Saturn din 1980, misiunea sondei a fost extinsă, continuând astfel să colecteze date despre regiunile exterioare ale sistemului solar.

    În august 2012, Voyager 1 a traversat heliopauza, devenind primul obiect creat de om care a pătruns în spațiul interstelar.

    Până pe 5 iunie 2024, nava spațială a funcționat și a raportat date timp de 46 de ani și 9 luni și, continuând să călătorească în raport cu Soarele la o viteză estimată de 38026,77 mph (61198,15 km/h), a devenit cel mai îndepărtat obiect artificial de Pământ.

    Se preconizează că va continua să funcționeze până în 2025, când RTG-urile nu vor mai furniza suficientă energie electrică.

    24 IUNIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Noua cartografiere a atmosferei superioare a uriaşei planete Saturn dezvăluie motivele probabile pentru care este atât de fierbinte.
    Orbitele stranii ale celor mai îndepărtate obiecte ale sistemului nostru solar, care par să fie modelate de o planetă nouă, necunoscută, pot fi explicate prin forţa gravitaţională combinată a obiectelor mici care orbitează în jurul Soarelui, dincolo de Neptun.
    Pluto ar putea găzdui un ocean de apă noroioasă sub cea mai proeminentă formaţiune de suprafaţă a sa, cunoscută sub numele de "inima".
    Astronomii, folosind Telescopul Spațial Hubble, au descoperit indicii surprinzătoare despre o stea masivă care îmbătrâneşte rapid şi al cărei comportament nu a mai fost văzut înainte în galaxia noastră, Calea Lactee.
    Luna este pe cale să se ciocnească cu Pământul într-o catastrofală coliziune, dar acest apocaliptic eveniment s-ar putea întâmpla peste 65 miliarde de ani.
    Ligeia Mare este o mare gigantică, a doua după Kraken Mare, situată pe Titan, una dintre cele mai mari luni ale lui Saturn. Despre ea se ştiu puţine lucruri, dar de curând adâncimea exactă a fost stabilită la maxim 160 metri.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact