Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    9. ஸோவண்ணகிங்கணியத்தே²ரஅபதா³னங்

    9. Sovaṇṇakiṅkaṇiyattheraapadānaṃ

    140.

    140.

    ‘‘ஸத்³தா⁴ய அபி⁴னிக்க²ம்ம, பப்³ப³ஜிங் அனகா³ரியங்;

    ‘‘Saddhāya abhinikkhamma, pabbajiṃ anagāriyaṃ;

    வாகசீரத⁴ரோ ஆஸிங், தபோகம்மமபஸ்ஸிதோ.

    Vākacīradharo āsiṃ, tapokammamapassito.

    141.

    141.

    ‘‘அத்த²த³ஸ்ஸீ து ப⁴க³வா, லோகஜெட்டோ² நராஸபோ⁴;

    ‘‘Atthadassī tu bhagavā, lokajeṭṭho narāsabho;

    உப்பஜ்ஜி தம்ஹி ஸமயே, தாரயந்தோ மஹாஜனங்.

    Uppajji tamhi samaye, tārayanto mahājanaṃ.

    142.

    142.

    ‘‘ப³லஞ்ச வத மே கீ²ணங், ப்³யாதி⁴னா பரமேன தங்;

    ‘‘Balañca vata me khīṇaṃ, byādhinā paramena taṃ;

    பு³த்³த⁴ஸெட்ட²ங் ஸரித்வான, புலினே தூ²பமுத்தமங்.

    Buddhaseṭṭhaṃ saritvāna, puline thūpamuttamaṃ.

    143.

    143.

    ‘‘கரித்வா ஹட்ட²சித்தோஹங், ஸஹத்தே²ன 1 ஸமோகிரிங்;

    ‘‘Karitvā haṭṭhacittohaṃ, sahatthena 2 samokiriṃ;

    ஸொண்ணகிங்கணிபுப்பா²னி, உத³க்³க³மனஸோ அஹங்.

    Soṇṇakiṅkaṇipupphāni, udaggamanaso ahaṃ.

    144.

    144.

    ‘‘ஸம்முகா² விய ஸம்பு³த்³த⁴ங், தூ²பங் பரிசரிங் அஹங்;

    ‘‘Sammukhā viya sambuddhaṃ, thūpaṃ paricariṃ ahaṃ;

    தேன சேதோபஸாதே³ன, அத்த²த³ஸ்ஸிஸ்ஸ தாதி³னோ.

    Tena cetopasādena, atthadassissa tādino.

    145.

    145.

    ‘‘தே³வலோகங் க³தோ ஸந்தோ, லபா⁴மி விபுலங் ஸுக²ங்;

    ‘‘Devalokaṃ gato santo, labhāmi vipulaṃ sukhaṃ;

    ஸுவண்ணவண்ணோ தத்தா²ஸிங், பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Suvaṇṇavaṇṇo tatthāsiṃ, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    146.

    146.

    ‘‘அஸீதிகோடியோ மய்ஹங், நாரியோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Asītikoṭiyo mayhaṃ, nāriyo samalaṅkatā;

    ஸதா³ மய்ஹங் உபட்ட²ந்தி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Sadā mayhaṃ upaṭṭhanti, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    147.

    147.

    ‘‘ஸட்டி²துரியஸஹஸ்ஸானி 3, பே⁴ரியோ பணவானி ச;

    ‘‘Saṭṭhituriyasahassāni 4, bheriyo paṇavāni ca;

    ஸங்கா² ச டி³ண்டி³மா தத்த², வக்³கூ³ வஜ்ஜந்தி 5 து³ந்து³பீ⁴.

    Saṅkhā ca ḍiṇḍimā tattha, vaggū vajjanti 6 dundubhī.

    148.

    148.

    ‘‘சுல்லாஸீதிஸஹஸ்ஸானி , ஹத்தி²னோ ஸமலங்கதா;

    ‘‘Cullāsītisahassāni , hatthino samalaṅkatā;

    திதா⁴பபி⁴ன்னமாதங்கா³, குஞ்ஜரா ஸட்டி²ஹாயனா.

    Tidhāpabhinnamātaṅgā, kuñjarā saṭṭhihāyanā.

    149.

    149.

    ‘‘ஹேமஜாலாபி⁴ஸஞ்ச²ன்னா , உபட்டா²னங் கரொந்தி மே;

    ‘‘Hemajālābhisañchannā , upaṭṭhānaṃ karonti me;

    ப³லகாயே க³ஜே சேவ, ஊனதா மே ந விஜ்ஜதி.

    Balakāye gaje ceva, ūnatā me na vijjati.

    150.

    150.

    ‘‘ஸொண்ணகிங்கணிபுப்பா²னங், விபாகங் அனுபோ⁴மஹங்;

    ‘‘Soṇṇakiṅkaṇipupphānaṃ, vipākaṃ anubhomahaṃ;

    அட்ட²பஞ்ஞாஸக்க²த்துஞ்ச, தே³வரஜ்ஜமகாரயிங்.

    Aṭṭhapaññāsakkhattuñca, devarajjamakārayiṃ.

    151.

    151.

    ‘‘ஏகஸத்ததிக்க²த்துஞ்ச, சக்கவத்தீ அஹோஸஹங்;

    ‘‘Ekasattatikkhattuñca, cakkavattī ahosahaṃ;

    பத²ப்³யா ரஜ்ஜங் ஏகஸதங், மஹியா காரயிங் அஹங்.

    Pathabyā rajjaṃ ekasataṃ, mahiyā kārayiṃ ahaṃ.

    152.

    152.

    ‘‘ஸோ தா³னி அமதங் பத்தோ, அஸங்க²தங் ஸுது³த்³த³ஸங் 7;

    ‘‘So dāni amataṃ patto, asaṅkhataṃ sududdasaṃ 8;

    ஸங்யோஜனபரிக்கீ²ணோ, நத்தி² தா³னி புனப்³ப⁴வோ.

    Saṃyojanaparikkhīṇo, natthi dāni punabbhavo.

    153.

    153.

    ‘‘அட்டா²ரஸே கப்பஸதே, யங் புப்ப²மபி⁴ரோபயிங்;

    ‘‘Aṭṭhārase kappasate, yaṃ pupphamabhiropayiṃ;

    து³க்³க³திங் நாபி⁴ஜானாமி, பு³த்³த⁴பூஜாயித³ங் ப²லங்.

    Duggatiṃ nābhijānāmi, buddhapūjāyidaṃ phalaṃ.

    154.

    154.

    ‘‘கிலேஸா ஜா²பிதா மய்ஹங்…பே॰… விஹராமி அனாஸவோ.

    ‘‘Kilesā jhāpitā mayhaṃ…pe… viharāmi anāsavo.

    155.

    155.

    ‘‘ஸ்வாக³தங் வத மே ஆஸி…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்.

    ‘‘Svāgataṃ vata me āsi…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ.

    156.

    156.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸோவண்ணகிங்கணியோ தே²ரோ இமா

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā sovaṇṇakiṅkaṇiyo thero imā

    கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸோவண்ணகிங்கணியத்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் நவமங்.

    Sovaṇṇakiṅkaṇiyattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. பஸாதே³ன (க॰)
    2. pasādena (ka.)
    3. ஸட்டி²தூரிய… (க॰)
    4. saṭṭhitūriya… (ka.)
    5. நத³ந்தி (ஸீ॰), வத³ந்தி (பீ॰)
    6. nadanti (sī.), vadanti (pī.)
    7. க³ம்பீ⁴ரங் து³த்³த³ஸங் பத³ங் (ஸ்யா॰)
    8. gambhīraṃ duddasaṃ padaṃ (syā.)

    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact