Sănătate |
Speranţe pentru un nou tratament anti-cancer
Cercetători de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, şi Universitatea din Columbia Britanică, Canada, căutau un vaccin eficient împotriva malariei la femeile gravide, dar au descoperit că un carbohidrat cu care parazitul malariei se ataşează la placenta unei femei însărcinate este identic cu un carbohidrat găsit în celulele canceroase.
Oamenii de ştiinţă au combinat parazitul malariei cu celulele canceroase şi parazitul a reacţionat la celulele canceroase ca şi când acestea ar fi fost o placentă şi s-a ataşat. Proteina pare a se ataşa doar la un carbohidrat care se găseşte la oameni numai în placentă şi în tumorile cancerului.
Oamenii de ştiinţă au recreat proteina utilizată de parazitul malariei şi apoi au adăugat o toxină. Când parazitul purtător de toxină caută celulele canceroase, toxina este eliberată şi celula canceroasă este distrusă.
Cercetătorii danezi şi canadieni au constatat că proteina de la malarie este capabilă să atace cu succes mai mult de 90 la sută din toate tumorile animalelor de laborator.
Echipa lucrează la un vaccin pentru om care se speră că va fi gata pentru testare în termen de patru ani.
În cazul în care vaccinul va funcţiona pe oameni, nu va fi pus la dispoziţia femeilor gravide, deoarece toxina va crede că placenta este o tumoare şi a va distruge, exact în acelaşi mod în care va crede că o tumoare este o placentă.