Spațiu

    Stea uriaşă cu un comportament neobişnuit

    Astronomii, folosind Telescopul Spațial Hubble, au descoperit indicii surprinzătoare despre o stea masivă care îmbătrâneşte rapid şi al cărei comportament nu a mai fost văzut înainte în galaxia noastră, Calea Lactee.



    Nasty 1, imagine artistica.


    Steaua este atât de ciudată, încât astronomii au poreclit-o "Nasty 1," de la numele său de catalog, NaSt1. Ea poate reprezenta o etapă tranzitorie scurta în evoluţia stelelor extrem de masive.

    Descoperită cu mai multe decenii în urmă, Nasty 1 a fost identificată ca o stea Wolf-Rayet, o stea care evoluează rapid, mult mai masivă decât Soarele nostru. Steaua pierde rapid straturile sale exterioare pline de hidrogen, expunând nucleul de heliu super-fierbinte şi extrem de luminos.

    Hubble a descoperit că steaua are un disc de gaz în formă de clătită care o înconjoară, cu o lăţime de 1000 de ori diametrul sistemului nostru solar şi poate fi format dintr-o stea companion nevăzută, cu care se află in conflict.

    Există foarte puţine exemple în galaxie a acestui proces în acţiune, deoarece această fază este de scurtă durată, poate de numai o sută de mii de ani, în timp ce durata pe care un disc rezultat este vizibil ar putea fi doar de zece mii de ani sau mai puţin.

    30 MAI 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Luna este pe cale să se ciocnească cu Pământul într-o catastrofală coliziune, dar acest apocaliptic eveniment s-ar putea întâmpla peste 65 miliarde de ani.
    Ligeia Mare este o mare gigantică, a doua după Kraken Mare, situată pe Titan, una dintre cele mai mari luni ale lui Saturn. Despre ea se ştiu puţine lucruri, dar de curând adâncimea exactă a fost stabilită la maxim 160 metri.
    Pe 26 mai, la apus, Venus, Jupiter si Mercur vor forma un triunghi luminos larg de doar trei grade. Cel mai bun moment pentru observare este la 30-60 minute dupa apusul soarelui. Cele trei planete vor fi la orizont in directia vest si vor fi situate destul de aproape pentru a putea fi cuprinse in campul unui binoclu.
    Kepler-78b este o lume de lavă aprinsă care înconjoară steaua sa la fiecare opt ore şi jumătate, la o distanţă mai mică de 1,6 milioane km, una dintre cele mai înguste orbite cunoscute, iar teoriile actuale spun că ea nu se putea forma acolo şi nici nu putea ajunge acolo.
    NASA a confirmat că un ocean se află sub crusta de gheaţă care acoperă suprafaţa lui Ganymede, cel mai mare dintre sateliţii planetei Jupiter, iar acest ocean ar putea fi capabil să susţină viaţa.
    Până acum, vârsta rocilor extraterestre, meteoriţi sau roci lunare, era făcută pe Pământ. Acum însă, specialiştii au determinat vârsta unei roci marţiene prin experimente efectuate chiar pe Marte. Operaţiile au fost conduse de Ken Farley de la California Institute of Technology (Caltech) şi ar putea să ajute la întelegerea istoriei geologice a planetei şi la căutarea de dovezi privind viaţa străveche de pe Marte.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact