News / Tehnologie |
Stravechiul pigment "Albastru egiptean", va putea fi folosit in tehnologii de varf
Pigmentul albastru stralucitor, folosit acum 5000 de ani de egipteni in operele lor de arta, picturi din morminte, statuete, este primul pigment artificial folosit de oameni.
Cercetatorii de la departamentul de chimie a Universitatii din Georgia, Statele Unite, au studiat aceasta substanta, numita stiintific tetrasilicat calcic de cupru (CaCuSi4O10). Ea se prezinta sub forma unor cristale albastre obtinute din oxid de siliciu, oxid de calciu si oxid de cupru.
Oamenii de stiinta au reusit sa divida cristalele in nanofolii atat de subtiri, incat, pentru a se ajunge la grosimea unui fir de par ar trebui cateva mii.
Aceste folii emit radiatii infrarosii, cum sunt cele emise de telecomanda televizorului. Acest lucru poate ajuta azi laboratoarele tehnologice in a gasi noi materiale pentru imagistica medicala, telecomenzi, cerneala de siguranta etc.
Stravechiul pigment "Albastru egiptean" a fost cunoscut si de romani sub numele de caeruleum si folosit in picturile de la Pompei, dar si de greci care l-au folosit la decorarea statuilor de la Partenon. Termenul de "Egyptian blue" a fost folosit prima data in 1809.
Studiul a aparut in Journal of the American Chemical Society.
GH. MANOIU | 27 FEBRUARIE 2013