Sănătate / Vitamine și minerale |
Studiile genetice confirmă legătura între vitamina D şi scleroza multiplă
Un studiu genetic realizat la Universitatea McGill, Canada a confirmat legătura între nivelul scăzut de vitamina D şi riscul crescut de scleroză multiplă, o constatare care ar putea conduce la un tratament mai bun şi la o terapie de prevenire.
Scleroza multiplă, o boală autoimună debilitantă, care afectează nervii din creier şi măduva spinării, nu are cauză cunoscută şi nici tratament pentru vindecare. Afectează aproximativ 2,3 milioane de oameni din întreaga lume, provocând vedere înceţoşată, vorbire neclară, tremor, oboseală extremă, probleme de memorie, paralizie şi orbire.
Oamenii de ştiinţă care au studiat ADN-ul a aproape 34000 de participanţi, au identificat patru variante în codul genetic care au fost strâns asociate cu un marker de vitamina D din sânge.
Vitamina D generată de lumina Soarelui este convertită în organism în markerul de sânge 25-hidroxivitamin D (25OHD). Acesta este apoi convertit în forma "activă" a vitaminei, calcitriol, care acţionează ca un hormon puternic. Nivelul de 25OHD în sânge este considerat cel mai bun indicator al stării clinice a unei persoane privind vitamina D.
Studiul a constatat că persoanele cu un nivel de vitamina D mai mic, din cauze genetice, se confruntă cu un risc dublu de a avea scleroză multiplă, care este de multe ori diagnosticată între vârsta de 20 şi 50 de ani.
Rezultatele arată că, dacă un copil se naşte cu gene asociate cu deficit de vitamina D, este de doua ori mai probabil faţă de alţi copii să dezvolte scleroza multiplă ca adult. Acest lucru ar putea fi din cauză că deficitul de vitamina D provoacă scleroză multiplă sau, eventual, pentru că există alte interacţiuni genetice complexe.