O lume a cunoașterii
    Sănătate / Vitamine și minerale

    Studiile genetice confirmă legătura între vitamina D şi scleroza multiplă

    Un studiu genetic realizat la Universitatea McGill, Canada a confirmat legătura între nivelul scăzut de vitamina D şi riscul crescut de scleroză multiplă, o constatare care ar putea conduce la un tratament mai bun şi la o terapie de prevenire.


    Scleroza multiplă, o boală autoimună debilitantă, care afectează nervii din creier şi măduva spinării, nu are cauză cunoscută şi nici tratament pentru vindecare. Afectează aproximativ 2,3 milioane de oameni din întreaga lume, provocând vedere înceţoşată, vorbire neclară, tremor, oboseală extremă, probleme de memorie, paralizie şi orbire.

    Oamenii de ştiinţă care au studiat ADN-ul a aproape 34000 de participanţi, au identificat patru variante în codul genetic care au fost strâns asociate cu un marker de vitamina D din sânge.

    Vitamina D generată de lumina Soarelui este convertită în organism în markerul de sânge 25-hidroxivitamin D (25OHD). Acesta este apoi convertit în forma "activă" a vitaminei, calcitriol, care acţionează ca un hormon puternic. Nivelul de 25OHD în sânge este considerat cel mai bun indicator al stării clinice a unei persoane privind vitamina D.

    Studiul a constatat că persoanele cu un nivel de vitamina D mai mic, din cauze genetice, se confruntă cu un risc dublu de a avea scleroză multiplă, care este de multe ori diagnosticată între vârsta de 20 şi 50 de ani.

    Rezultatele arată că, dacă un copil se naşte cu gene asociate cu deficit de vitamina D, este de doua ori mai probabil faţă de alţi copii să dezvolte scleroza multiplă ca adult. Acest lucru ar putea fi din cauză că deficitul de vitamina D provoacă scleroză multiplă sau, eventual, pentru că există alte interacţiuni genetice complexe.

    30 AUGUST 2015



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Vitamina D nu poate fi metabolizată fără suficiente niveluri de magneziu, ceea ce înseamnă că vitamina D rămâne stocată şi inactivă, potrivit unui nou studiu efectuat la Lake Erie College of Osteopathic Medicine, Statele Unite.
    Un recent studiu realizat la Albert Einstein College of Medicine din New York, Statele Unite, a constatat că medicamentele anti-tuberculoză distrug mai multe bacterii dacă se adaugă şi un supliment de vitamina C.
    Suplimentele antioxidante cu vitamina E și seleniu, luate în monoterapie sau în asociere, nu au împiedicat demenţa la unii bărbaţi mai în vârstă, conform unui nou studiu realizat în Statele Unite.
    Un studiu realizat de o echipă de cercetători de la Leeds Teaching Hospitals din Marea Britanie, sugerează că suplimentele de vitamina D pot ajuta persoanele cu probleme cardiace.
    Persoanele care au luat o singură pastilă de vitamină de două ori pe zi, au redus riscul celor mai frecvente două forme de cancer de piele cu aproape un sfert, afirmă cercetătorii de la Dermatology University of Sydney.
    În urma unui studiu efectuat pe mii de oameni, experţii au avertizat că un consum prea mare de vitamine sintetice, peste doza zilnică recomandată, ar putea creşte riscul de a dezvolta cancer şi boli de inimă cu până la 20%.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact