O lume a cunoașterii
    Sănătate

    Un studiu genomic de pionierat investighează relația dintre obezitate și depresie

    Cercetătorii de la Universitatea din Granada au efectuat un studiu care a identificat variante genetice care leagă depresia și obezitatea. Aceast studiu este rezultatul primei analize genomice care investighează comorbiditatea, adică prezența a două sau mai multe boli în același timp la o persoană.



    Un studiu genomic de pionierat investighează relația dintre obezitate și depresie. Foto: digitale.de/Unsplash


    Prin analiza datelor genomice au fost identificate 55 de variante genetice asociate cu relația dintre depresie și obezitate, boli care sunt frecvent comorbide, adică coexistă la aceeași persoană.

    Acest studiu este primul care utilizează secvențierea genomică în analiza comorbidității între ambele patologii.

    Rezultatele au descris profilul genetic care stă la baza acestei comorbidități, contribuind la extinderea cunoștințelor despre relația care există între cele două boli.

    Pentru realizarea acestei cercetări, oamenii de știință au folosit probe de salivă de la 654 de persoane, printre care se numărau persoane cu obezitate, altele cu depresie, altele cu ambele patologii și, în final, persoane fără niciuna dintre aceste boli.

    Folosind tehnologia de secvențiere de ultimă generație, care poate capta multe tipuri de variații genetice, au fost identificate 55 de variante comune legate de depresie și obezitate.

    În plus, a fost detectată o încărcătură de variante rare în patru gene specifice care susțin comorbiditatea între ambele patologii.

    Studiile arată că persoanele cu depresie au mai multe șanse de a suferi de obezitate în comparație cu cei care nu o au. De asemenea, persoanele cu obezitate au mai multe șanse de a dezvolta depresie decât persoanele cu greutate normală.

    Depresia și obezitatea sunt printre principalele cauze de dizabilitate, morbiditate și mortalitate la nivel mondial.

    31 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    Mai multe cercetări efectuate la Universitatea din Granada, Spania, pe modele animale și studii preliminare pe oameni arată că lumina verde poate ajuta la reducerea durerii cronice.
    Primii ani de viață sunt cruciali pentru dezvoltarea și maturizarea corespunzătoare a creierului. Tulburările cerebrale în această etapă, cum ar fi rănile, infecțiile, stresul sau malnutriția, pot afecta profund funcția și comportamentul creierului de-a lungul vieții.
    Genele pot influența vârsta la care fetele au prima menstruație prin accelerarea creșterii în greutate în copilărie, un factor de risc cunoscut pentru pubertatea timpurie, a descoperit un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.
    O echipă de cercetători de la Duke-NUS Medical School din Singapore și Imperial College London a efectuat un studiu pe animale de laborator, dezvăluind că blocarea unei proteine ​​cunoscute sub numele de interleukin-11 a prelungit durata de viață a animalelor și a prevenit problemele de sănătate legate de vârstă.
    Oamenii de știință au dezvoltat o strategie inovatoare pentru a combate virusul care provoacă covid-19, încapsulând uleiuri esențiale din rozmarin și cuișoare în nanopurtători de lipide (molecule de grăsime extrem de mici).
    Violența împotriva femeilor este o problemă globală presantă la care se adaugă încă una în domeniul sănătății, după cum rezultă dintr-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact