Sănătate |
Un studiu genomic de pionierat investighează relația dintre obezitate și depresie
Cercetătorii de la Universitatea din Granada au efectuat un studiu care a identificat variante genetice care leagă depresia și obezitatea. Aceast studiu este rezultatul primei analize genomice care investighează comorbiditatea, adică prezența a două sau mai multe boli în același timp la o persoană.
Prin analiza datelor genomice au fost identificate 55 de variante genetice asociate cu relația dintre depresie și obezitate, boli care sunt frecvent comorbide, adică coexistă la aceeași persoană.
Acest studiu este primul care utilizează secvențierea genomică în analiza comorbidității între ambele patologii.
Rezultatele au descris profilul genetic care stă la baza acestei comorbidități, contribuind la extinderea cunoștințelor despre relația care există între cele două boli.
Pentru realizarea acestei cercetări, oamenii de știință au folosit probe de salivă de la 654 de persoane, printre care se numărau persoane cu obezitate, altele cu depresie, altele cu ambele patologii și, în final, persoane fără niciuna dintre aceste boli.
Folosind tehnologia de secvențiere de ultimă generație, care poate capta multe tipuri de variații genetice, au fost identificate 55 de variante comune legate de depresie și obezitate.
În plus, a fost detectată o încărcătură de variante rare în patru gene specifice care susțin comorbiditatea între ambele patologii.
Studiile arată că persoanele cu depresie au mai multe șanse de a suferi de obezitate în comparație cu cei care nu o au. De asemenea, persoanele cu obezitate au mai multe șanse de a dezvolta depresie decât persoanele cu greutate normală.
Depresia și obezitatea sunt printre principalele cauze de dizabilitate, morbiditate și mortalitate la nivel mondial.