O lume a cunoașterii
    Sănătate

    Studiul genetic al pubertății la fete arată legături cu creșterea în greutate

    Genele pot influența vârsta la care fetele au prima menstruație prin accelerarea creșterii în greutate în copilărie, un factor de risc cunoscut pentru pubertatea timpurie, a descoperit un studiu condus de cercetători de la Universitatea din Cambridge, Marea Britanie.



    Cel mai mare studiu genetic despre vârsta pubertății la fete arată legături cu creșterea în greutate. Foto: Janko Ferlič/Unsplash


    Studiul, cel mai mare de acest gen până în prezent, a fost făcut de o echipă internațională condusă de cercetători de la Unitatea de Epidemiologie a Consiliului de Cercetare Medicală, de la Universitatea din Cambridge.

    Cercetătorii au studiat ADN-ul a aproximativ 800.000 de femei din Europa, America de Nord, China, Japonia și Coreea.

    Ei au descoperit peste 1000 de variante – mici modificări ale ADN-ului – care influențează vârsta primei menstruații. Aproximativ 600 dintre aceste variante au fost observate pentru prima dată.

    Vârsta la care fetele ajung la pubertate și încep să aibă menstruație are loc în mod normal între 10 și 15 ani, deși acest lucru a devenit din ce în ce mai devreme în ultimele decenii. Motivele pentru aceasta nu sunt pe deplin înțelese.

    Pubertatea timpurie este asociată cu un risc crescut de apariție a unui număr de boli mai târziu, inclusiv diabet de tip 2, boli cardiovasculare și anumite tipuri de cancer.

    Mai puțin de jumătate (45%) dintre variantele genetice descoperite au afectat pubertatea indirect, prin accelerarea creșterii în greutate în copilăria timpurie.

    Cercetătorii spun că multe dintre genele descoperite influențează pubertatea timpurie prin accelerarea creșterii în greutate la sugari și copii mici.

    Acest lucru poate duce apoi la probleme de sănătate potențial grave, deoarece o pubertate mai devreme duce la rate mai mari de supraponderalitate și obezitate la vârsta adultă.

    Alte gene identificate par să acționeze în creier pentru a controla eliberarea hormonilor reproductivi.

    Oamenii de știință au analizat și variante genetice rare care sunt purtate de foarte puține persoane, determinând aceste femei să ajungă la pubertate, în medie, 1,3 ani mai târziu.

    Deși aceste gene au fost descoperite la fete, ele au adesea același impact asupra momentului pubertății și la băieți.

    23 IULIE 2024



    TE-AR MAI PUTEA INTERESA

    O echipă de cercetători de la Duke-NUS Medical School din Singapore și Imperial College London a efectuat un studiu pe animale de laborator, dezvăluind că blocarea unei proteine ​​cunoscute sub numele de interleukin-11 a prelungit durata de viață a animalelor și a prevenit problemele de sănătate legate de vârstă.
    Oamenii de știință au dezvoltat o strategie inovatoare pentru a combate virusul care provoacă covid-19, încapsulând uleiuri esențiale din rozmarin și cuișoare în nanopurtători de lipide (molecule de grăsime extrem de mici).
    Violența împotriva femeilor este o problemă globală presantă la care se adaugă încă una în domeniul sănătății, după cum rezultă dintr-un studiu realizat de cercetători de la Universitatea din Granada, Spania.
    Tehnica cunoscută sub numele de stimulare magnetică transcraniană a fost utilizată în studiul și tratamentul diferitelor afecțiuni de sănătate, inclusiv depresia, boala Parkinson, obezitatea, durerea cronică și bolile neuromusculare. Cercetătorii de la Universitatea din São Paulo, Brazilia, și de la Universitatea Aalto, Finlanda, au îmbunătățit practica prin asocierea dintre robotică și neuronavigație.
    Hrănirea regulată a copiilor cu produse cu arahide până la vârsta de 5 ani, a redus rata alergiei la arahide în adolescență cu 71%, chiar și atunci când copiii au evitat produsele cu arahide timp de mai mulți ani.

    © 1991-2024 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® este Marcă Înregistrată | Condiţii de utilizare
    Contact