Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / அபதா³னபாளி • Apadānapāḷi

    9. ஸுப⁴த்³த³த்தே²ரஅபதா³னங்

    9. Subhaddattheraapadānaṃ

    101.

    101.

    ‘‘பது³முத்தரோ லோகவிதூ³, ஆஹுதீனங் படிக்³க³ஹோ;

    ‘‘Padumuttaro lokavidū, āhutīnaṃ paṭiggaho;

    ஜனதங் உத்³த⁴ரித்வான, நிப்³பா³யதி மஹாயஸோ.

    Janataṃ uddharitvāna, nibbāyati mahāyaso.

    102.

    102.

    ‘‘நிப்³பா³யந்தே ச ஸம்பு³த்³தே⁴, த³ஸஸஹஸ்ஸி கம்பத²;

    ‘‘Nibbāyante ca sambuddhe, dasasahassi kampatha;

    ஜனகாயோ மஹா ஆஸி, தே³வா ஸன்னிபதுங் ததா³.

    Janakāyo mahā āsi, devā sannipatuṃ tadā.

    103.

    103.

    ‘‘சந்த³னங் பூரயித்வான, தக³ராமல்லிகாஹி ச;

    ‘‘Candanaṃ pūrayitvāna, tagarāmallikāhi ca;

    ஹட்டோ² ஹட்டே²ன சித்தேன, ஆரோபயிங் 1 நருத்தமங்.

    Haṭṭho haṭṭhena cittena, āropayiṃ 2 naruttamaṃ.

    104.

    104.

    ‘‘மம ஸங்கப்பமஞ்ஞாய, ஸத்தா² லோகே அனுத்தரோ;

    ‘‘Mama saṅkappamaññāya, satthā loke anuttaro;

    நிபன்னகோவ ஸம்பு³த்³தோ⁴, இமா கா³தா² அபா⁴ஸத².

    Nipannakova sambuddho, imā gāthā abhāsatha.

    105.

    105.

    ‘‘‘யோ மே பச்சி²மகே காலே, க³ந்த⁴மாலேன 3 சா²த³யி;

    ‘‘‘Yo me pacchimake kāle, gandhamālena 4 chādayi;

    தமஹங் கித்தயிஸ்ஸாமி, ஸுணாத² மம பா⁴ஸதோ.

    Tamahaṃ kittayissāmi, suṇātha mama bhāsato.

    106.

    106.

    ‘‘‘இதோ சுதோ அயங் போஸோ, துஸிதகாயங் க³மிஸ்ஸதி;

    ‘‘‘Ito cuto ayaṃ poso, tusitakāyaṃ gamissati;

    தத்த² ரஜ்ஜங் கரித்வான, நிம்மானங் ஸோ க³மிஸ்ஸதி.

    Tattha rajjaṃ karitvāna, nimmānaṃ so gamissati.

    107.

    107.

    ‘‘‘ஏதேனேவ உபாயேன, த³த்வா மாலங் 5 வருத்தமங்;

    ‘‘‘Eteneva upāyena, datvā mālaṃ 6 varuttamaṃ;

    ஸககம்மாபி⁴ரத்³தோ⁴ ஸோ, ஸம்பத்திங் அனுபொ⁴ஸ்ஸதி.

    Sakakammābhiraddho so, sampattiṃ anubhossati.

    108.

    108.

    ‘‘‘புனாபி துஸிதே காயே, நிப்³ப³த்திஸ்ஸதியங் நரோ;

    ‘‘‘Punāpi tusite kāye, nibbattissatiyaṃ naro;

    தம்ஹா காயா சவித்வான, மனுஸ்ஸத்தங் க³மிஸ்ஸதி.

    Tamhā kāyā cavitvāna, manussattaṃ gamissati.

    109.

    109.

    ‘‘‘ஸக்யபுத்தோ மஹானாகோ³, அக்³கோ³ லோகே ஸதே³வகே;

    ‘‘‘Sakyaputto mahānāgo, aggo loke sadevake;

    போ³த⁴யித்வா ப³ஹூ ஸத்தே, நிப்³பா³யிஸ்ஸதி சக்கு²மா.

    Bodhayitvā bahū satte, nibbāyissati cakkhumā.

    110.

    110.

    ‘‘‘ததா³ ஸோபக³தோ ஸந்தோ, ஸுக்கமூலேன சோதி³தோ;

    ‘‘‘Tadā sopagato santo, sukkamūlena codito;

    உபஸங்கம்ம ஸம்பு³த்³த⁴ங், பஞ்ஹங் புச்சி²ஸ்ஸதி ததா³.

    Upasaṅkamma sambuddhaṃ, pañhaṃ pucchissati tadā.

    111.

    111.

    ‘‘‘ஹாஸயித்வான ஸம்பு³த்³தோ⁴, ஸப்³ப³ஞ்ஞூ லோகனாயகோ;

    ‘‘‘Hāsayitvāna sambuddho, sabbaññū lokanāyako;

    புஞ்ஞகம்மங் பரிஞ்ஞாய, ஸச்சானி விவரிஸ்ஸதி.

    Puññakammaṃ pariññāya, saccāni vivarissati.

    112.

    112.

    ‘‘‘ஆரத்³தோ⁴ ச அயங் பஞ்ஹோ, துட்டோ² ஏகக்³க³மானஸோ;

    ‘‘‘Āraddho ca ayaṃ pañho, tuṭṭho ekaggamānaso;

    ஸத்தா²ரங் அபி⁴வாதெ³த்வா, பப்³ப³ஜ்ஜங் யாசயிஸ்ஸதி.

    Satthāraṃ abhivādetvā, pabbajjaṃ yācayissati.

    113.

    113.

    ‘‘‘பஸன்னமானஸங் தி³ஸ்வா, ஸககம்மேன தோஸிதங்;

    ‘‘‘Pasannamānasaṃ disvā, sakakammena tositaṃ;

    பப்³பா³ஜெஸ்ஸதி ஸோ பு³த்³தோ⁴, அக்³க³மக்³க³ஸ்ஸ கோவிதோ³.

    Pabbājessati so buddho, aggamaggassa kovido.

    114.

    114.

    ‘‘‘வாயமித்வானயங் போஸோ, ஸம்மாஸம்பு³த்³த⁴ஸாஸனே;

    ‘‘‘Vāyamitvānayaṃ poso, sammāsambuddhasāsane;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, நிப்³பா³யிஸ்ஸதினாஸவோ’.

    Sabbāsave pariññāya, nibbāyissatināsavo’.

    பஞ்சமபா⁴ணவாரங்.

    Pañcamabhāṇavāraṃ.

    115.

    115.

    ‘‘புப்³ப³கம்மேன ஸங்யுத்தோ, ஏகக்³கோ³ ஸுஸமாஹிதோ;

    ‘‘Pubbakammena saṃyutto, ekaggo susamāhito;

    பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஓரஸோ புத்தோ, த⁴ம்மஜொம்ஹி ஸுனிம்மிதோ.

    Buddhassa oraso putto, dhammajomhi sunimmito.

    116.

    116.

    ‘‘த⁴ம்மராஜங் உபக³ம்ம, அபுச்சி²ங் பஞ்ஹமுத்தமங்;

    ‘‘Dhammarājaṃ upagamma, apucchiṃ pañhamuttamaṃ;

    கத²யந்தோ ச மே பஞ்ஹங், த⁴ம்மஸோதங் உபானயி.

    Kathayanto ca me pañhaṃ, dhammasotaṃ upānayi.

    117.

    117.

    ‘‘தஸ்ஸாஹங் த⁴ம்மமஞ்ஞாய, விஹாஸிங் ஸாஸனே ரதோ;

    ‘‘Tassāhaṃ dhammamaññāya, vihāsiṃ sāsane rato;

    ஸப்³பா³ஸவே பரிஞ்ஞாய, விஹராமி அனாஸவோ.

    Sabbāsave pariññāya, viharāmi anāsavo.

    118.

    118.

    ‘‘ஸதஸஹஸ்ஸிதோ கப்பே, ஜலஜுத்தமனாயகோ;

    ‘‘Satasahassito kappe, jalajuttamanāyako;

    நிப்³பா³யி அனுபாதா³னோ, தீ³போவ தேலஸங்க²யா.

    Nibbāyi anupādāno, dīpova telasaṅkhayā.

    119.

    119.

    ‘‘ஸத்தயோஜனிகங் ஆஸி, தூ²பஞ்ச ரதனாமயங்;

    ‘‘Sattayojanikaṃ āsi, thūpañca ratanāmayaṃ;

    த⁴ஜங் தத்த² அபூஜேஸிங், ஸப்³ப³ப⁴த்³த³ங் மனோரமங்.

    Dhajaṃ tattha apūjesiṃ, sabbabhaddaṃ manoramaṃ.

    120.

    120.

    ‘‘கஸ்ஸபஸ்ஸ ச பு³த்³த⁴ஸ்ஸ, திஸ்ஸோ நாமக்³க³ஸாவகோ;

    ‘‘Kassapassa ca buddhassa, tisso nāmaggasāvako;

    புத்தோ மே ஓரஸோ ஆஸி, தா³யாதோ³ ஜினஸாஸனே.

    Putto me oraso āsi, dāyādo jinasāsane.

    121.

    121.

    ‘‘தஸ்ஸ ஹீனேன மனஸா, வாசங் பா⁴ஸிங் அப⁴த்³த³கங்;

    ‘‘Tassa hīnena manasā, vācaṃ bhāsiṃ abhaddakaṃ;

    தேன கம்மவிபாகேன, பச்சா² மே ஆஸி ப⁴த்³த³கங் 7.

    Tena kammavipākena, pacchā me āsi bhaddakaṃ 8.

    122.

    122.

    ‘‘உபவத்தனே ஸாலவனே, பச்சி²மே ஸயனே முனி;

    ‘‘Upavattane sālavane, pacchime sayane muni;

    பப்³பா³ஜேஸி மஹாவீரோ, ஹிதோ காருணிகோ ஜினோ.

    Pabbājesi mahāvīro, hito kāruṇiko jino.

    123.

    123.

    ‘‘அஜ்ஜேவ தா³னி பப்³ப³ஜ்ஜா, அஜ்ஜேவ உபஸம்பதா³;

    ‘‘Ajjeva dāni pabbajjā, ajjeva upasampadā;

    அஜ்ஜேவ பரினிப்³பா³னங், ஸம்முகா² த்³விபது³த்தமே.

    Ajjeva parinibbānaṃ, sammukhā dvipaduttame.

    124.

    124.

    ‘‘படிஸம்பி⁴தா³ சதஸ்ஸோ…பே॰… கதங் பு³த்³த⁴ஸ்ஸ ஸாஸனங்’’.

    ‘‘Paṭisambhidā catasso…pe… kataṃ buddhassa sāsanaṃ’’.

    இத்த²ங் ஸுத³ங் ஆயஸ்மா ஸுப⁴த்³தோ³ தே²ரோ இமா கா³தா²யோ அபா⁴ஸித்தா²தி.

    Itthaṃ sudaṃ āyasmā subhaddo thero imā gāthāyo abhāsitthāti.

    ஸுப⁴த்³த³த்தே²ரஸ்ஸாபதா³னங் நவமங்.

    Subhaddattherassāpadānaṃ navamaṃ.







    Footnotes:
    1. ஆலேபேஸிங் (ஸீ॰), ஆரோபேஸிங் (ஸ்யா॰)
    2. ālepesiṃ (sī.), āropesiṃ (syā.)
    3. க³ந்த⁴மல்லேன (ஸ்யா॰ க॰) நபுங்ஸகேகத்தங் மனஸிகாதப்³ப³ங்
    4. gandhamallena (syā. ka.) napuṃsakekattaṃ manasikātabbaṃ
    5. மல்யங் (ஸீ॰), மல்லங் (ஸ்யா॰ க॰)
    6. malyaṃ (sī.), mallaṃ (syā. ka.)
    7. பச்சி²மே அத்³த³ஸங் ஜினங் (ஸீ॰)
    8. pacchime addasaṃ jinaṃ (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / அபதா³ன-அட்ட²கதா² • Apadāna-aṭṭhakathā / 9. ஸுப⁴த்³த³த்தே²ரஅபதா³னவண்ணனா • 9. Subhaddattheraapadānavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact