Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    14. திங்ஸனிபாதோ

    14. Tiṃsanipāto

    1. ஸுபா⁴ஜீவகம்ப³வனிகாதே²ரீகா³தா²

    1. Subhājīvakambavanikātherīgāthā

    368.

    368.

    ஜீவகம்ப³வனங் ரம்மங், க³ச்ச²ந்திங் பி⁴க்கு²னிங் ஸுப⁴ங்;

    Jīvakambavanaṃ rammaṃ, gacchantiṃ bhikkhuniṃ subhaṃ;

    து⁴த்தகோ ஸன்னிவாரேஸி 1, தமேனங் அப்³ரவீ ஸுபா⁴.

    Dhuttako sannivāresi 2, tamenaṃ abravī subhā.

    369.

    369.

    ‘‘கிங் தே அபராதி⁴தங் மயா, யங் மங் ஓவரியான திட்ட²ஸி;

    ‘‘Kiṃ te aparādhitaṃ mayā, yaṃ maṃ ovariyāna tiṭṭhasi;

    ந ஹி பப்³ப³ஜிதாய ஆவுஸோ, புரிஸோ ஸம்பு²ஸனாய கப்பதி.

    Na hi pabbajitāya āvuso, puriso samphusanāya kappati.

    370.

    370.

    ‘‘க³ருகே மம ஸத்து²ஸாஸனே, யா ஸிக்கா² ஸுக³தேன தே³ஸிதா;

    ‘‘Garuke mama satthusāsane, yā sikkhā sugatena desitā;

    பரிஸுத்³த⁴பத³ங் அனங்க³ணங், கிங் மங் ஓவரியான திட்ட²ஸி.

    Parisuddhapadaṃ anaṅgaṇaṃ, kiṃ maṃ ovariyāna tiṭṭhasi.

    371.

    371.

    ‘‘ஆவிலசித்தோ அனாவிலங், ஸரஜோ வீதரஜங் அனங்க³ணங்;

    ‘‘Āvilacitto anāvilaṃ, sarajo vītarajaṃ anaṅgaṇaṃ;

    ஸப்³ப³த்த² விமுத்தமானஸங், கிங் மங் ஓவரியான திட்ட²ஸி’’.

    Sabbattha vimuttamānasaṃ, kiṃ maṃ ovariyāna tiṭṭhasi’’.

    372.

    372.

    ‘‘த³ஹரா ச அபாபிகா சஸி, கிங் தே பப்³ப³ஜ்ஜா கரிஸ்ஸதி;

    ‘‘Daharā ca apāpikā casi, kiṃ te pabbajjā karissati;

    நிக்கி²ப காஸாயசீவரங், ஏஹி ரமாம ஸுபுப்பி²தே 3 வனே.

    Nikkhipa kāsāyacīvaraṃ, ehi ramāma supupphite 4 vane.

    373.

    373.

    ‘‘மது⁴ரஞ்ச பவந்தி ஸப்³ப³ஸோ, குஸுமரஜேன ஸமுட்டி²தா து³மா;

    ‘‘Madhurañca pavanti sabbaso, kusumarajena samuṭṭhitā dumā;

    பட²மவஸந்தோ ஸுகோ² உது, ஏஹி ரமாம ஸுபுப்பி²தே வனே.

    Paṭhamavasanto sukho utu, ehi ramāma supupphite vane.

    374.

    374.

    ‘‘குஸுமிதஸிக²ரா ச பாத³பா, அபி⁴க³ஜ்ஜந்திவ மாலுதேரிதா;

    ‘‘Kusumitasikharā ca pādapā, abhigajjantiva māluteritā;

    கா துய்ஹங் ரதி ப⁴விஸ்ஸதி, யதி³ ஏகா வனமோக³ஹிஸ்ஸஸி 5.

    Kā tuyhaṃ rati bhavissati, yadi ekā vanamogahissasi 6.

    375.

    375.

    ‘‘வாளமிக³ஸங்க⁴ஸேவிதங் , குஞ்ஜரமத்தகரேணுலோளிதங்;

    ‘‘Vāḷamigasaṅghasevitaṃ , kuñjaramattakareṇuloḷitaṃ;

    அஸஹாயிகா க³ந்துமிச்ச²ஸி, ரஹிதங் பி⁴ங்ஸனகங் மஹாவனங்.

    Asahāyikā gantumicchasi, rahitaṃ bhiṃsanakaṃ mahāvanaṃ.

    376.

    376.

    ‘‘தபனீயகதாவ தீ⁴திகா, விசரஸி சித்தலதேவ அச்ச²ரா;

    ‘‘Tapanīyakatāva dhītikā, vicarasi cittalateva accharā;

    காஸிகஸுகு²மேஹி வக்³கு³பி⁴, ஸோப⁴ஸீ ஸுவஸனேஹி நூபமே.

    Kāsikasukhumehi vaggubhi, sobhasī suvasanehi nūpame.

    377.

    377.

    ‘‘அஹங் தவ வஸானுகோ³ ஸியங், யதி³ விஹரேமஸே 7 கானநந்தரே;

    ‘‘Ahaṃ tava vasānugo siyaṃ, yadi viharemase 8 kānanantare;

    ந ஹி மத்தி² தயா பியத்தரோ, பாணோ கின்னரிமந்த³லோசனே.

    Na hi matthi tayā piyattaro, pāṇo kinnarimandalocane.

    378.

    378.

    ‘‘யதி³ மே வசனங் கரிஸ்ஸஸி, ஸுகி²தா ஏஹி அகா³ரமாவஸ;

    ‘‘Yadi me vacanaṃ karissasi, sukhitā ehi agāramāvasa;

    பாஸாத³னிவாதவாஸினீ, பரிகம்மங் தே கரொந்து நாரியோ.

    Pāsādanivātavāsinī, parikammaṃ te karontu nāriyo.

    379.

    379.

    ‘‘காஸிகஸுகு²மானி தா⁴ரய, அபி⁴ரோபேஹி 9 ச மாலவண்ணகங்;

    ‘‘Kāsikasukhumāni dhāraya, abhiropehi 10 ca mālavaṇṇakaṃ;

    கஞ்சனமணிமுத்தகங் ப³ஹுங், விவித⁴ங் ஆப⁴ரணங் கரோமி தே.

    Kañcanamaṇimuttakaṃ bahuṃ, vividhaṃ ābharaṇaṃ karomi te.

    380.

    380.

    ‘‘ஸுதோ⁴தரஜபச்ச²த³ங் ஸுப⁴ங், கோ³ணகதூலிகஸந்த²தங் நவங்;

    ‘‘Sudhotarajapacchadaṃ subhaṃ, goṇakatūlikasanthataṃ navaṃ;

    அபி⁴ருஹ ஸயனங் மஹாரஹங், சந்த³னமண்டி³தஸாரக³ந்தி⁴கங்;

    Abhiruha sayanaṃ mahārahaṃ, candanamaṇḍitasāragandhikaṃ;

    381.

    381.

    ‘‘உப்பலங் சுத³கா ஸமுக்³க³தங், யதா² தங் அமனுஸ்ஸஸேவிதங்;

    ‘‘Uppalaṃ cudakā samuggataṃ, yathā taṃ amanussasevitaṃ;

    ஏவங் த்வங் ப்³ரஹ்மசாரினீ, ஸகேஸங்கே³ஸு ஜரங் க³மிஸ்ஸஸி’’.

    Evaṃ tvaṃ brahmacārinī, sakesaṅgesu jaraṃ gamissasi’’.

    382.

    382.

    ‘‘கிங் தே இத⁴ ஸாரஸம்மதங், குணபபூரம்ஹி ஸுஸானவட்³ட⁴னே;

    ‘‘Kiṃ te idha sārasammataṃ, kuṇapapūramhi susānavaḍḍhane;

    பே⁴த³னத⁴ம்மே களேவரே 11, யங் தி³ஸ்வா விமனோ உதி³க்க²ஸி’’.

    Bhedanadhamme kaḷevare 12, yaṃ disvā vimano udikkhasi’’.

    383.

    383.

    ‘‘அக்கீ²னி ச துரியாரிவ, கின்னரியாரிவ பப்³ப³தந்தரே;

    ‘‘Akkhīni ca turiyāriva, kinnariyāriva pabbatantare;

    தவ மே நயனானி த³க்கி²ய, பி⁴ய்யோ காமரதீ பவட்³ட⁴தி.

    Tava me nayanāni dakkhiya, bhiyyo kāmaratī pavaḍḍhati.

    384.

    384.

    ‘‘உப்பலஸிக²ரோபமானி தே, விமலே ஹாடகஸன்னிபே⁴ முகே²;

    ‘‘Uppalasikharopamāni te, vimale hāṭakasannibhe mukhe;

    தவ மே நயனானி த³க்கி²ய 13, பி⁴ய்யோ காமகு³ணோ பவட்³ட⁴தி.

    Tava me nayanāni dakkhiya 14, bhiyyo kāmaguṇo pavaḍḍhati.

    385.

    385.

    ‘‘அபி தூ³ரக³தா ஸரம்ஹஸே, ஆயதபம்ஹே விஸுத்³த⁴த³ஸ்ஸனே;

    ‘‘Api dūragatā saramhase, āyatapamhe visuddhadassane;

    ந ஹி மத்தி² தயா பியத்தரா, நயனா கின்னரிமந்த³லோசனே’’.

    Na hi matthi tayā piyattarā, nayanā kinnarimandalocane’’.

    386.

    386.

    ‘‘அபதே²ன பயாதுமிச்ச²ஸி, சந்த³ங் கீளனகங் க³வேஸஸி;

    ‘‘Apathena payātumicchasi, candaṃ kīḷanakaṃ gavesasi;

    மேருங் லங்கே⁴துமிச்ச²ஸி, யோ த்வங் பு³த்³த⁴ஸுதங் மக்³க³யஸி.

    Meruṃ laṅghetumicchasi, yo tvaṃ buddhasutaṃ maggayasi.

    387.

    387.

    ‘‘நத்தி² ஹி லோகே ஸதே³வகே, ராகோ³ யத்த²பி தா³னி மே ஸியா;

    ‘‘Natthi hi loke sadevake, rāgo yatthapi dāni me siyā;

    நபி நங் ஜானாமி கீரிஸோ, அத² மக்³கே³ன ஹதோ ஸமூலகோ.

    Napi naṃ jānāmi kīriso, atha maggena hato samūlako.

    388.

    388.

    ‘‘இங்கா³லகுயாவ 15 உஜ்ஜி²தோ, விஸபத்தோரிவ அக்³கி³தோ கதோ 16;

    ‘‘Iṅgālakuyāva 17 ujjhito, visapattoriva aggito kato 18;

    நபி நங் பஸ்ஸாமி கீரிஸோ, அத² மக்³கே³ன ஹதோ ஸமூலகோ.

    Napi naṃ passāmi kīriso, atha maggena hato samūlako.

    389.

    389.

    ‘‘யஸ்ஸா ஸியா அபச்சவெக்கி²தங், ஸத்தா² வா அனுபாஸிதோ ஸியா;

    ‘‘Yassā siyā apaccavekkhitaṃ, satthā vā anupāsito siyā;

    த்வங் தாதி³ஸிகங் பலோப⁴ய, ஜானந்திங் ஸோ இமங் விஹஞ்ஞஸி.

    Tvaṃ tādisikaṃ palobhaya, jānantiṃ so imaṃ vihaññasi.

    390.

    390.

    ‘‘மய்ஹஞ்ஹி அக்குட்ட²வந்தி³தே, ஸுக²து³க்கே² ச ஸதீ உபட்டி²தா;

    ‘‘Mayhañhi akkuṭṭhavandite, sukhadukkhe ca satī upaṭṭhitā;

    ஸங்க²தமஸுப⁴ந்தி ஜானிய, ஸப்³ப³த்தே²வ மனோ ந லிம்பதி.

    Saṅkhatamasubhanti jāniya, sabbattheva mano na limpati.

    391.

    391.

    ‘‘ஸாஹங் ஸுக³தஸ்ஸ ஸாவிகா, மக்³க³ட்ட²ங்கி³கயானயாயினீ;

    ‘‘Sāhaṃ sugatassa sāvikā, maggaṭṭhaṅgikayānayāyinī;

    உத்³த⁴டஸல்லா அனாஸவா, ஸுஞ்ஞாகா³ரக³தா ரமாமஹங்.

    Uddhaṭasallā anāsavā, suññāgāragatā ramāmahaṃ.

    392.

    392.

    ‘‘தி³ட்டா² ஹி மயா ஸுசித்திதா, ஸொம்பா⁴ தா³ருகபில்லகானி வா;

    ‘‘Diṭṭhā hi mayā sucittitā, sombhā dārukapillakāni vā;

    தந்தீஹி ச கீ²லகேஹி ச, வினிப³த்³தா⁴ விவித⁴ங் பனச்சகா.

    Tantīhi ca khīlakehi ca, vinibaddhā vividhaṃ panaccakā.

    393.

    393.

    ‘‘தம்ஹுத்³த⁴டே தந்திகீ²லகே, விஸ்ஸட்டே² விகலே பரிக்ரிதே 19;

    ‘‘Tamhuddhaṭe tantikhīlake, vissaṭṭhe vikale parikrite 20;

    ந விந்தெ³ய்ய க²ண்ட³ஸோ கதே, கிம்ஹி தத்த² மனங் நிவேஸயே.

    Na vindeyya khaṇḍaso kate, kimhi tattha manaṃ nivesaye.

    394.

    394.

    ‘‘ததூ²பமா தே³ஹகானி மங், தேஹி த⁴ம்மேஹி வினா ந வத்தந்தி;

    ‘‘Tathūpamā dehakāni maṃ, tehi dhammehi vinā na vattanti;

    த⁴ம்மேஹி வினா ந வத்ததி, கிம்ஹி தத்த² மனங் நிவேஸயே.

    Dhammehi vinā na vattati, kimhi tattha manaṃ nivesaye.

    395.

    395.

    ‘‘யதா² ஹரிதாலேன மக்கி²தங், அத்³த³ஸ சித்திகங் பி⁴த்தியா கதங்;

    ‘‘Yathā haritālena makkhitaṃ, addasa cittikaṃ bhittiyā kataṃ;

    தம்ஹி தே விபரீதத³ஸ்ஸனங், ஸஞ்ஞா மானுஸிகா நிரத்தி²கா.

    Tamhi te viparītadassanaṃ, saññā mānusikā niratthikā.

    396.

    396.

    ‘‘மாயங் விய அக்³க³தோ கதங், ஸுபினந்தேவ ஸுவண்ணபாத³பங்;

    ‘‘Māyaṃ viya aggato kataṃ, supinanteva suvaṇṇapādapaṃ;

    உபக³ச்ச²ஸி அந்த⁴ ரித்தகங், ஜனமஜ்ஜே²ரிவ ருப்பரூபகங் 21.

    Upagacchasi andha rittakaṃ, janamajjheriva rupparūpakaṃ 22.

    397.

    397.

    ‘‘வட்டனிரிவ கோடரோஹிதா, மஜ்ஜே² புப்³பு³ளகா ஸஅஸ்ஸுகா;

    ‘‘Vaṭṭaniriva koṭarohitā, majjhe pubbuḷakā saassukā;

    பீளகோளிகா செத்த² ஜாயதி, விவிதா⁴ சக்கு²விதா⁴ ச பிண்டி³தா’’.

    Pīḷakoḷikā cettha jāyati, vividhā cakkhuvidhā ca piṇḍitā’’.

    398.

    398.

    உப்பாடிய சாருத³ஸ்ஸனா, ந ச பஜ்ஜித்த² அஸங்க³மானஸா;

    Uppāṭiya cārudassanā, na ca pajjittha asaṅgamānasā;

    ‘‘ஹந்த³ தே சக்கு²ங் ஹரஸ்ஸு தங்’’, தஸ்ஸ நரஸ்ஸ அதா³ஸி தாவதே³.

    ‘‘Handa te cakkhuṃ harassu taṃ’’, tassa narassa adāsi tāvade.

    399.

    399.

    தஸ்ஸ ச விரமாஸி தாவதே³, ராகோ³ தத்த² க²மாபயீ ச நங்;

    Tassa ca viramāsi tāvade, rāgo tattha khamāpayī ca naṃ;

    ‘‘ஸொத்தி² ஸியா ப்³ரஹ்மசாரினீ, ந புனோ ஏதி³ஸகங் ப⁴விஸ்ஸதி’’.

    ‘‘Sotthi siyā brahmacārinī, na puno edisakaṃ bhavissati’’.

    400.

    400.

    ‘‘ஆஸாதி³ய 23 ஏதி³ஸங் ஜனங், அக்³கி³ங் பஜ்ஜலிதங் வ லிங்கி³ய;

    ‘‘Āsādiya 24 edisaṃ janaṃ, aggiṃ pajjalitaṃ va liṅgiya;

    க³ண்ஹிய ஆஸீவிஸங் விய, அபி நு ஸொத்தி² ஸியா க²மேஹி நோ’’.

    Gaṇhiya āsīvisaṃ viya, api nu sotthi siyā khamehi no’’.

    401.

    401.

    முத்தா ச ததோ ஸா பி⁴க்கு²னீ, அக³மீ பு³த்³த⁴வரஸ்ஸ ஸந்திகங்;

    Muttā ca tato sā bhikkhunī, agamī buddhavarassa santikaṃ;

    பஸ்ஸிய வரபுஞ்ஞலக்க²ணங், சக்கு² ஆஸி யதா² புராணகந்தி.

    Passiya varapuññalakkhaṇaṃ, cakkhu āsi yathā purāṇakanti.

    … ஸுபா⁴ ஜீவகம்ப³வனிகா தே²ரீ….

    … Subhā jīvakambavanikā therī….

    திங்ஸனிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Tiṃsanipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. தங் நிவாரேஸி (க॰)
    2. taṃ nivāresi (ka.)
    3. ரமாமஸே புப்பி²தே (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. ramāmase pupphite (sī. syā.)
    5. வனமோதரிஸ்ஸஸி (ஸீ॰), வனமோகா³ஹிஸ்ஸஸி (ஸ்யா॰ க॰)
    6. vanamotarissasi (sī.), vanamogāhissasi (syā. ka.)
    7. யதி³பி விஹரேஸி (க॰)
    8. yadipi viharesi (ka.)
    9. அபி⁴ரோஹேஹி (ஸீ॰)
    10. abhirohehi (sī.)
    11. கலேவரே (ஸீ॰ க॰)
    12. kalevare (sī. ka.)
    13. நயனானுதி³க்கி²ய (ஸீ॰)
    14. nayanānudikkhiya (sī.)
    15. இங்கா⁴ளகு²யாவ (ஸ்யா॰)
    16. அக்³க⁴தோ ஹதோ (ஸீ॰)
    17. iṅghāḷakhuyāva (syā.)
    18. agghato hato (sī.)
    19. பரிபக்கீ²தே (ஸீ॰), பரிபக்கதே (ஸ்யா॰)
    20. paripakkhīte (sī.), paripakkate (syā.)
    21. ரூபரூபகங் (க॰)
    22. rūparūpakaṃ (ka.)
    23. ஆஹனிய (ஸ்யா॰ க॰)
    24. āhaniya (syā. ka.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 1. ஸுபா⁴ஜீவகம்ப³வனிகாதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 1. Subhājīvakambavanikātherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact