Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தே²ரீகா³தா²பாளி • Therīgāthāpāḷi

    5. ஸுபா⁴கம்மாரதீ⁴துதே²ரீகா³தா²

    5. Subhākammāradhītutherīgāthā

    339.

    339.

    ‘‘த³ஹராஹங் ஸுத்³த⁴வஸனா, யங் புரே த⁴ம்மமஸ்ஸுணிங்;

    ‘‘Daharāhaṃ suddhavasanā, yaṃ pure dhammamassuṇiṃ;

    தஸ்ஸா மே அப்பமத்தாய, ஸச்சாபி⁴ஸமயோ அஹு.

    Tassā me appamattāya, saccābhisamayo ahu.

    340.

    340.

    ‘‘ததோஹங் ஸப்³ப³காமேஸு, பு⁴ஸங் அரதிமஜ்ஜ²க³ங்;

    ‘‘Tatohaṃ sabbakāmesu, bhusaṃ aratimajjhagaṃ;

    ஸக்காயஸ்மிங் ப⁴யங் தி³ஸ்வா, நெக்க²ம்மமேவ 1 பீஹயே.

    Sakkāyasmiṃ bhayaṃ disvā, nekkhammameva 2 pīhaye.

    341.

    341.

    ‘‘ஹித்வானஹங் ஞாதிக³ணங், தா³ஸகம்மகரானி ச;

    ‘‘Hitvānahaṃ ñātigaṇaṃ, dāsakammakarāni ca;

    கா³மகெ²த்தானி பீ²தானி, ரமணீயே பமோதி³தே.

    Gāmakhettāni phītāni, ramaṇīye pamodite.

    342.

    342.

    ‘‘பஹாயஹங் பப்³ப³ஜிதா, ஸாபதெய்யமனப்பகங்;

    ‘‘Pahāyahaṃ pabbajitā, sāpateyyamanappakaṃ;

    ஏவங் ஸத்³தா⁴ய நிக்க²ம்ம, ஸத்³த⁴ம்மே ஸுப்பவேதி³தே.

    Evaṃ saddhāya nikkhamma, saddhamme suppavedite.

    343.

    343.

    ‘‘நேதங் 3 அஸ்ஸ பதிரூபங், ஆகிஞ்சஞ்ஞஞ்ஹி பத்த²யே;

    ‘‘Netaṃ 4 assa patirūpaṃ, ākiñcaññañhi patthaye;

    யோ 5 ஜாதரூபங் ரஜதங், ச²ட்³டெ³த்வா 6 புனராக³மே 7.

    Yo 8 jātarūpaṃ rajataṃ, chaḍḍetvā 9 punarāgame 10.

    344.

    344.

    ‘‘ரஜதங் ஜாதரூபங் வா, ந போ³தா⁴ய ந ஸந்தியா;

    ‘‘Rajataṃ jātarūpaṃ vā, na bodhāya na santiyā;

    நேதங் ஸமணஸாருப்பங், ந ஏதங் அரியத்³த⁴னங்.

    Netaṃ samaṇasāruppaṃ, na etaṃ ariyaddhanaṃ.

    345.

    345.

    ‘‘லோப⁴னங் மத³னஞ்சேதங், மோஹனங் ரஜவட்³ட⁴னங்;

    ‘‘Lobhanaṃ madanañcetaṃ, mohanaṃ rajavaḍḍhanaṃ;

    ஸாஸங்கங் ப³ஹுஆயாஸங், நத்தி² செத்த² து⁴வங் டி²தி.

    Sāsaṅkaṃ bahuāyāsaṃ, natthi cettha dhuvaṃ ṭhiti.

    346.

    346.

    ‘‘எத்த² ரத்தா பமத்தா ச, ஸங்கிலிட்ட²மனா நரா;

    ‘‘Ettha rattā pamattā ca, saṅkiliṭṭhamanā narā;

    அஞ்ஞமஞ்ஞேன ப்³யாருத்³தா⁴, புது² குப்³ப³ந்தி மேத⁴க³ங்.

    Aññamaññena byāruddhā, puthu kubbanti medhagaṃ.

    347.

    347.

    ‘‘வதோ⁴ ப³ந்தோ⁴ பரிக்லேஸோ, ஜானி ஸோகபரித்³த³வோ;

    ‘‘Vadho bandho parikleso, jāni sokapariddavo;

    காமேஸு அதி⁴பன்னானங், தி³ஸ்ஸதே ப்³யஸனங் ப³ஹுங்.

    Kāmesu adhipannānaṃ, dissate byasanaṃ bahuṃ.

    348.

    348.

    ‘‘தங் மங் ஞாதீ அமித்தாவ, கிங் வோ காமேஸு யுஞ்ஜத²;

    ‘‘Taṃ maṃ ñātī amittāva, kiṃ vo kāmesu yuñjatha;

    ஜானாத² மங் பப்³ப³ஜிதங், காமேஸு ப⁴யத³ஸ்ஸினிங்.

    Jānātha maṃ pabbajitaṃ, kāmesu bhayadassiniṃ.

    349.

    349.

    ‘‘ந ஹிரஞ்ஞஸுவண்ணேன, பரிக்கீ²யந்தி ஆஸவா;

    ‘‘Na hiraññasuvaṇṇena, parikkhīyanti āsavā;

    அமித்தா வத⁴கா காமா, ஸபத்தா ஸல்லப³ந்த⁴னா.

    Amittā vadhakā kāmā, sapattā sallabandhanā.

    350.

    350.

    ‘‘தங் மங் ஞாதீ அமித்தாவ, கிங் வோ காமேஸு யுஞ்ஜத²;

    ‘‘Taṃ maṃ ñātī amittāva, kiṃ vo kāmesu yuñjatha;

    ஜானாத² மங் பப்³ப³ஜிதங், முண்ட³ங் ஸங்கா⁴டிபாருதங்.

    Jānātha maṃ pabbajitaṃ, muṇḍaṃ saṅghāṭipārutaṃ.

    351.

    351.

    ‘‘உத்திட்ட²பிண்டோ³ உஞ்சோ² ச, பங்ஸுகூலஞ்ச சீவரங்;

    ‘‘Uttiṭṭhapiṇḍo uñcho ca, paṃsukūlañca cīvaraṃ;

    ஏதங் கோ² மம ஸாருப்பங், அனகா³ரூபனிஸ்ஸயோ.

    Etaṃ kho mama sāruppaṃ, anagārūpanissayo.

    352.

    352.

    ‘‘வந்தா மஹேஸீஹி காமா, யே தி³ப்³பா³ யே ச மானுஸா;

    ‘‘Vantā mahesīhi kāmā, ye dibbā ye ca mānusā;

    கே²மட்டா²னே விமுத்தா தே, பத்தா தே அசலங் ஸுக²ங்.

    Khemaṭṭhāne vimuttā te, pattā te acalaṃ sukhaṃ.

    353.

    353.

    ‘‘மாஹங் காமேஹி ஸங்க³ச்சி²ங், யேஸு தாணங் ந விஜ்ஜதி;

    ‘‘Māhaṃ kāmehi saṅgacchiṃ, yesu tāṇaṃ na vijjati;

    அமித்தா வத⁴கா காமா, அக்³கி³க்க²ந்தூ⁴பமா து³கா².

    Amittā vadhakā kāmā, aggikkhandhūpamā dukhā.

    354.

    354.

    ‘‘பரிபந்தோ² ஏஸ ப⁴யோ, ஸவிகா⁴தோ ஸகண்டகோ;

    ‘‘Paripantho esa bhayo, savighāto sakaṇṭako;

    கே³தோ⁴ ஸுவிஸமோ சேஸோ 11, மஹந்தோ மோஹனாமுகோ².

    Gedho suvisamo ceso 12, mahanto mohanāmukho.

    355.

    355.

    ‘‘உபஸக்³கோ³ பீ⁴மரூபோ, காமா ஸப்பஸிரூபமா;

    ‘‘Upasaggo bhīmarūpo, kāmā sappasirūpamā;

    யே பா³லா அபி⁴னந்த³ந்தி, அந்த⁴பூ⁴தா புது²ஜ்ஜனா.

    Ye bālā abhinandanti, andhabhūtā puthujjanā.

    356.

    356.

    ‘‘காமபங்கேன ஸத்தா ஹி, ப³ஹூ லோகே அவித்³த³ஸூ;

    ‘‘Kāmapaṅkena sattā hi, bahū loke aviddasū;

    பரியந்தங் ந ஜானந்தி, ஜாதியா மரணஸ்ஸ ச.

    Pariyantaṃ na jānanti, jātiyā maraṇassa ca.

    357.

    357.

    ‘‘து³க்³க³திக³மனங் மக்³க³ங், மனுஸ்ஸா காமஹேதுகங்;

    ‘‘Duggatigamanaṃ maggaṃ, manussā kāmahetukaṃ;

    ப³ஹுங் வே படிபஜ்ஜந்தி, அத்தனோ ரோக³மாவஹங்.

    Bahuṃ ve paṭipajjanti, attano rogamāvahaṃ.

    358.

    358.

    ‘‘ஏவங் அமித்தஜனநா, தாபனா ஸங்கிலேஸிகா;

    ‘‘Evaṃ amittajananā, tāpanā saṃkilesikā;

    லோகாமிஸா ப³ந்த⁴னீயா, காமா மரணப³ந்த⁴னா 13.

    Lokāmisā bandhanīyā, kāmā maraṇabandhanā 14.

    359.

    359.

    ‘‘உம்மாத³னா உல்லபனா, காமா சித்தப்பமத்³தி³னோ;

    ‘‘Ummādanā ullapanā, kāmā cittappamaddino;

    ஸத்தானங் ஸங்கிலேஸாய, கி²ப்பங் 15 மாரேன ஒட்³டி³தங்.

    Sattānaṃ saṅkilesāya, khippaṃ 16 mārena oḍḍitaṃ.

    360.

    360.

    ‘‘அனந்தாதீ³னவா காமா, ப³ஹுது³க்கா² மஹாவிஸா;

    ‘‘Anantādīnavā kāmā, bahudukkhā mahāvisā;

    அப்பஸ்ஸாதா³ ரணகரா, ஸுக்கபக்க²விஸோஸனா 17.

    Appassādā raṇakarā, sukkapakkhavisosanā 18.

    361.

    361.

    ‘‘ஸாஹங் ஏதாதி³ஸங் கத்வா, ப்³யஸனங் காமஹேதுகங்;

    ‘‘Sāhaṃ etādisaṃ katvā, byasanaṃ kāmahetukaṃ;

    ந தங் பச்சாக³மிஸ்ஸாமி, நிப்³பா³னாபி⁴ரதா ஸதா³.

    Na taṃ paccāgamissāmi, nibbānābhiratā sadā.

    362.

    362.

    ‘‘ரணங் கரித்வா 19 காமானங், ஸீதிபா⁴வாபி⁴கங்கி²னீ;

    ‘‘Raṇaṃ karitvā 20 kāmānaṃ, sītibhāvābhikaṅkhinī;

    அப்பமத்தா விஹஸ்ஸாமி, ஸப்³ப³ஸங்யோஜனக்க²யே.

    Appamattā vihassāmi, sabbasaṃyojanakkhaye.

    363.

    363.

    ‘‘அஸோகங் விரஜங் கே²மங், அரியட்ட²ங்கி³கங் உஜுங்;

    ‘‘Asokaṃ virajaṃ khemaṃ, ariyaṭṭhaṅgikaṃ ujuṃ;

    தங் மக்³க³ங் அனுக³ச்சா²மி, யேன திண்ணா மஹேஸினோ’’.

    Taṃ maggaṃ anugacchāmi, yena tiṇṇā mahesino’’.

    364.

    364.

    இமங் பஸ்ஸத² த⁴ம்மட்ட²ங், ஸுப⁴ங் கம்மாரதீ⁴தரங்;

    Imaṃ passatha dhammaṭṭhaṃ, subhaṃ kammāradhītaraṃ;

    அனேஜங் உபஸம்பஜ்ஜ, ருக்க²மூலம்ஹி ஜா²யதி.

    Anejaṃ upasampajja, rukkhamūlamhi jhāyati.

    365.

    365.

    அஜ்ஜட்ட²மீ பப்³ப³ஜிதா, ஸத்³தா⁴ ஸத்³த⁴ம்மஸோப⁴னா;

    Ajjaṭṭhamī pabbajitā, saddhā saddhammasobhanā;

    வினீதுப்பலவண்ணாய, தேவிஜ்ஜா மச்சுஹாயினீ.

    Vinītuppalavaṇṇāya, tevijjā maccuhāyinī.

    366.

    366.

    ஸாயங் பு⁴ஜிஸ்ஸா அனணா, பி⁴க்கு²னீ பா⁴விதிந்த்³ரியா;

    Sāyaṃ bhujissā anaṇā, bhikkhunī bhāvitindriyā;

    ஸப்³ப³யோக³விஸங்யுத்தா, கதகிச்சா அனாஸவா.

    Sabbayogavisaṃyuttā, katakiccā anāsavā.

    367.

    367.

    தங் ஸக்கோ தே³வஸங்கே⁴ன, உபஸங்கம்ம இத்³தி⁴யா;

    Taṃ sakko devasaṅghena, upasaṅkamma iddhiyā;

    நமஸ்ஸதி பூ⁴தபதி, ஸுப⁴ங் கம்மாரதீ⁴தரந்தி.

    Namassati bhūtapati, subhaṃ kammāradhītaranti.

    … ஸுபா⁴ கம்மாரதீ⁴தா தே²ரீ….

    … Subhā kammāradhītā therī….

    வீஸதினிபாதோ நிட்டி²தோ.

    Vīsatinipāto niṭṭhito.







    Footnotes:
    1. நெக்க²ம்மஞ்ஞேவ (ஸீ॰), நெக்க²ம்மஸ்ஸேவ (ஸ்யா॰)
    2. nekkhammaññeva (sī.), nekkhammasseva (syā.)
    3. ந மேதங் (ஸீ॰ ஸ்யா॰)
    4. na metaṃ (sī. syā.)
    5. யா (ஸ்யா॰)
    6. த²பெத்வா (க॰)
    7. புனராக³ஹே (க॰)
    8. yā (syā.)
    9. thapetvā (ka.)
    10. punarāgahe (ka.)
    11. லேபோ (ஸீ॰)
    12. lepo (sī.)
    13. சரணப³ந்த⁴னா (ஸீ॰)
    14. caraṇabandhanā (sī.)
    15. கி²பங் (ஸீ॰)
    16. khipaṃ (sī.)
    17. விஸோஸகா (ஸீ॰)
    18. visosakā (sī.)
    19. தரித்வா (ஸீ॰)
    20. taritvā (sī.)



    Related texts:



    அட்ட²கதா² • Aṭṭhakathā / ஸுத்தபிடக (அட்ட²கதா²) • Suttapiṭaka (aṭṭhakathā) / கு²த்³த³கனிகாய (அட்ட²கதா²) • Khuddakanikāya (aṭṭhakathā) / தே²ரீகா³தா²-அட்ட²கதா² • Therīgāthā-aṭṭhakathā / 5. ஸுபா⁴கம்மாரதீ⁴துதே²ரீகா³தா²வண்ணனா • 5. Subhākammāradhītutherīgāthāvaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact