Library / Tipiṭaka / திபிடக • Tipiṭaka / தீ³க⁴ நிகாய (அட்ட²கதா²) • Dīgha nikāya (aṭṭhakathā)

    10. ஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனா

    10. Subhasuttavaṇṇanā

    ஸுப⁴மாணவகவத்து²வண்ணனா

    Subhamāṇavakavatthuvaṇṇanā

    444. ஏவங் மே ஸுதங்…பே॰… ஸாவத்தி²யந்தி ஸுப⁴ஸுத்தங். தத்ராயங் அனுத்தானபத³வண்ணனா. அசிரபரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதீதி அசிரங் பரினிப்³பு³தே ப⁴க³வதி, பரினிப்³பா³னதோ உத்³த⁴ங் மாஸமத்தே காலே. நிதா³னவண்ணனாயங் வுத்தனயேனேவ ப⁴க³வதோ பத்தசீவரங் ஆதா³ய ஆக³ந்த்வா கீ²ரவிரேசனங் பிவித்வா விஹாரே நிஸின்னதி³வஸங் ஸந்தா⁴யேதங் வுத்தங். தோதெ³ய்யபுத்தோதி தோதெ³ய்யப்³ராஹ்மணஸ்ஸ புத்தோ, ஸோ கிர ஸாவத்தி²யா அவிதூ³ரே துதி³கா³மோ நாம அத்தி², தஸ்ஸ அதி⁴பதித்தா தோதெ³ய்யோதி ஸங்க்²யங் க³தோ. மஹத்³த⁴னோ பன ஹோதி பஞ்சசத்தாலீஸகோடிவிப⁴வோ, பரமமச்ச²ரீ – ‘‘த³த³தோ போ⁴கா³னங் அபரிக்க²யோ நாம நத்தீ²’’தி சிந்தெத்வா கஸ்ஸசி கிஞ்சி ந தே³தி, புத்தம்பி ஆஹ –

    444.Evaṃme sutaṃ…pe… sāvatthiyanti subhasuttaṃ. Tatrāyaṃ anuttānapadavaṇṇanā. Aciraparinibbute bhagavatīti aciraṃ parinibbute bhagavati, parinibbānato uddhaṃ māsamatte kāle. Nidānavaṇṇanāyaṃ vuttanayeneva bhagavato pattacīvaraṃ ādāya āgantvā khīravirecanaṃ pivitvā vihāre nisinnadivasaṃ sandhāyetaṃ vuttaṃ. Todeyyaputtoti todeyyabrāhmaṇassa putto, so kira sāvatthiyā avidūre tudigāmo nāma atthi, tassa adhipatittā todeyyoti saṅkhyaṃ gato. Mahaddhano pana hoti pañcacattālīsakoṭivibhavo, paramamaccharī – ‘‘dadato bhogānaṃ aparikkhayo nāma natthī’’ti cintetvā kassaci kiñci na deti, puttampi āha –

    ‘‘அஞ்ஜனானங் க²யங் தி³ஸ்வா, வம்மிகானஞ்ச ஸஞ்சயங்;

    ‘‘Añjanānaṃ khayaṃ disvā, vammikānañca sañcayaṃ;

    மதூ⁴னஞ்ச ஸமாஹாரங், பண்டி³தோ க⁴ரமாவஸே’’தி.

    Madhūnañca samāhāraṃ, paṇḍito gharamāvase’’ti.

    ஏவங் அதா³னமேவ ஸிக்கா²பெத்வா காயஸ்ஸ பே⁴தா³ தஸ்மிங்யேவ க⁴ரே ஸுனகோ² ஹுத்வா நிப்³ப³த்தோ. ஸுபோ⁴ தங் ஸுனக²ங் அதிவிய பியாயதி. அத்தனோ பு⁴ஞ்ஜனகப⁴த்தங்யேவ போ⁴ஜேதி, உக்கி²பித்வா வரஸயனே ஸயாபேதி. அத² ப⁴க³வா ஏகதி³வஸங் நிக்க²ந்தே மாணவே தங் க⁴ரங் பிண்டா³ய பாவிஸி. ஸுனகோ² ப⁴க³வந்தங் தி³ஸ்வா பு⁴க்காரங் கரொந்தோ ப⁴க³வதோ ஸமீபங் க³தோ. ததோ நங் ப⁴க³வா அவோச ‘‘தோதெ³ய்ய த்வங் புப்³பே³பி மங் ‘போ⁴, போ⁴’தி பரிப⁴வித்வா ஸுனகோ² ஜாதோ, இதா³னிபி பு⁴க்காரங் கத்வா அவீசிங் க³மிஸ்ஸஸீ’’தி. ஸுனகோ² தங் கத²ங் ஸுத்வா விப்படிஸாரீ ஹுத்வா உத்³த⁴னந்தரே சா²ரிகாய நிபன்னோ, மனுஸ்ஸா நங் உக்கி²பித்வா ஸயனே ஸயாபேதுங் நாஸக்கி²ங்ஸு .

    Evaṃ adānameva sikkhāpetvā kāyassa bhedā tasmiṃyeva ghare sunakho hutvā nibbatto. Subho taṃ sunakhaṃ ativiya piyāyati. Attano bhuñjanakabhattaṃyeva bhojeti, ukkhipitvā varasayane sayāpeti. Atha bhagavā ekadivasaṃ nikkhante māṇave taṃ gharaṃ piṇḍāya pāvisi. Sunakho bhagavantaṃ disvā bhukkāraṃ karonto bhagavato samīpaṃ gato. Tato naṃ bhagavā avoca ‘‘todeyya tvaṃ pubbepi maṃ ‘bho, bho’ti paribhavitvā sunakho jāto, idānipi bhukkāraṃ katvā avīciṃ gamissasī’’ti. Sunakho taṃ kathaṃ sutvā vippaṭisārī hutvā uddhanantare chārikāya nipanno, manussā naṃ ukkhipitvā sayane sayāpetuṃ nāsakkhiṃsu .

    ஸுபோ⁴ ஆக³ந்த்வா ‘‘கேனாயங் ஸுனகோ² ஸயனா ஓரோபிதோ’’தி ஆஹ. மனுஸ்ஸா ‘‘ந கேனசீ’’தி வத்வா தங் பவத்திங் ஆரோசேஸுங். மாணவோ ஸுத்வா ‘‘மம பிதா ப்³ரஹ்மலோகே நிப்³ப³த்தோ, ஸமணோ பன கோ³தமோ மே பிதரங் ஸுனக²ங் கரோதி யங் கிஞ்சி ஏஸ முகா²ரூள்ஹங் பா⁴ஸதீ’’தி குஜ்ஜி²த்வா ப⁴க³வந்தங் முஸாவாதே³ன சோதே³துகாமோ விஹாரங் க³ந்த்வா தங் பவத்திங் புச்சி². ப⁴க³வா தஸ்ஸ ததே²வ வத்வா அவிஸங்வாத³னத்த²ங் ஆஹ – ‘‘அத்தி² பன தே, மாணவ, பிதரா ந அக்கா²தங் த⁴ன’’ந்தி. அத்தி², போ⁴ கோ³தம, ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகா ஸுவண்ணமாலா, ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகா ஸுவண்ணபாது³கா, ஸதஸஹஸ்ஸக்³க⁴னிகா ஸுவண்ணபாதி, ஸதஸஹஸ்ஸஞ்ச கஹாபணந்தி. க³ச்ச² தங் ஸுனக²ங் அப்போத³கங் மது⁴பாயாஸங் போ⁴ஜெத்வா ஸயனங் ஆரோபெத்வா ஈஸகங் நித்³த³ங் ஓக்கந்தகாலே புச்ச², ஸப்³ப³ங் தே ஆசிக்கி²ஸ்ஸதி, அத² நங் ஜானெய்யாஸி – ‘‘பிதா மே ஏஸோ’’தி. ஸோ ததா² அகாஸி. ஸுனகோ² ஸப்³ப³ங் ஆசிக்கி², ததா³ நங் – ‘‘பிதா மே’’தி ஞத்வா ப⁴க³வதி பஸன்னசித்தோ க³ந்த்வா ப⁴க³வந்தங்சுத்³த³ஸ பஞ்ஹே புச்சி²த்வா விஸ்ஸஜ்ஜனபரியோஸானே ப⁴க³வந்தங் ஸரணங் க³தோ, தங் ஸந்தா⁴ய வுத்தங் ‘‘ஸுபோ⁴ மாணவோ தோதெ³ய்யபுத்தோ’’தி. ஸாவத்தி²யங் படிவஸதீதி அத்தனோ போ⁴க³கா³மதோ ஆக³ந்த்வா வஸதி.

    Subho āgantvā ‘‘kenāyaṃ sunakho sayanā oropito’’ti āha. Manussā ‘‘na kenacī’’ti vatvā taṃ pavattiṃ ārocesuṃ. Māṇavo sutvā ‘‘mama pitā brahmaloke nibbatto, samaṇo pana gotamo me pitaraṃ sunakhaṃ karoti yaṃ kiñci esa mukhārūḷhaṃ bhāsatī’’ti kujjhitvā bhagavantaṃ musāvādena codetukāmo vihāraṃ gantvā taṃ pavattiṃ pucchi. Bhagavā tassa tatheva vatvā avisaṃvādanatthaṃ āha – ‘‘atthi pana te, māṇava, pitarā na akkhātaṃ dhana’’nti. Atthi, bho gotama, satasahassagghanikā suvaṇṇamālā, satasahassagghanikā suvaṇṇapādukā, satasahassagghanikā suvaṇṇapāti, satasahassañca kahāpaṇanti. Gaccha taṃ sunakhaṃ appodakaṃ madhupāyāsaṃ bhojetvā sayanaṃ āropetvā īsakaṃ niddaṃ okkantakāle puccha, sabbaṃ te ācikkhissati, atha naṃ jāneyyāsi – ‘‘pitā me eso’’ti. So tathā akāsi. Sunakho sabbaṃ ācikkhi, tadā naṃ – ‘‘pitā me’’ti ñatvā bhagavati pasannacitto gantvā bhagavantaṃcuddasa pañhe pucchitvā vissajjanapariyosāne bhagavantaṃ saraṇaṃ gato, taṃ sandhāya vuttaṃ ‘‘subho māṇavo todeyyaputto’’ti. Sāvatthiyaṃ paṭivasatīti attano bhogagāmato āgantvā vasati.

    445-446. அஞ்ஞதரங் மாணவகங் ஆமந்தேஸீதி ஸத்த²ரி பரினிப்³பு³தே ‘‘ஆனந்த³த்தே²ரோ கிரஸ்ஸ பத்தசீவரங் க³ஹெத்வா ஆக³தோ, மஹாஜனோ தங் த³ஸ்ஸனத்தா²ய உபஸங்கமதீ’’தி ஸுத்வா ‘‘விஹாரங் கோ² பன க³ந்த்வா மஹாஜனமஜ்ஜே² ந ஸக்கா ஸுகே²ன படிஸந்தா²ரங் வா காதுங், த⁴ம்மகத²ங் வா ஸோதுங் கே³ஹங் ஆக³தங்யேவ நங் தி³ஸ்வா ஸுகே²ன படிஸந்தா²ரங் கரிஸ்ஸாமி, ஏகா ச மே கங்கா² அத்தி², தம்பி நங் புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா அஞ்ஞதரங் மாணவகங் ஆமந்தேஸி. அப்பாபா³த⁴ந்திஆதீ³ஸு ஆபா³தோ⁴தி விஸபா⁴க³வேத³னா வுச்சதி, யா ஏகதே³ஸே உப்பஜ்ஜித்வா சத்தாரோ இரியாபதே² அயபட்டேன ஆப³ந்தி⁴த்வா விய க³ண்ஹதி, தஸ்ஸா அபா⁴வங் புச்சா²தி வத³தி. அப்பாதங்கோதி கிச்ச²ஜீவிதகரோ ரோகோ³ வுச்சதி, தஸ்ஸாபி அபா⁴வங் புச்சா²தி வத³தி. கி³லானஸ்ஸேவ ச உட்டா²னங் நாம க³ருகங் ஹோதி, காயே ப³லங் ந ஹோதி, தஸ்மா நிக்³கே³லஞ்ஞபா⁴வஞ்ச ப³லஞ்ச புச்சா²தி வத³தி. பா²ஸுவிஹாரந்தி க³மனடா²னநிஸஜ்ஜஸயனேஸு சதூஸு இரியாபதே²ஸு ஸுக²விஹாரங் புச்சா²தி வத³தி. அத²ஸ்ஸ புச்சி²தப்³பா³காரங் த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘ஸுபோ⁴’’திஆதி³மாஹ.

    445-446.Aññataraṃ māṇavakaṃ āmantesīti satthari parinibbute ‘‘ānandatthero kirassa pattacīvaraṃ gahetvā āgato, mahājano taṃ dassanatthāya upasaṅkamatī’’ti sutvā ‘‘vihāraṃ kho pana gantvā mahājanamajjhe na sakkā sukhena paṭisanthāraṃ vā kātuṃ, dhammakathaṃ vā sotuṃ gehaṃ āgataṃyeva naṃ disvā sukhena paṭisanthāraṃ karissāmi, ekā ca me kaṅkhā atthi, tampi naṃ pucchissāmī’’ti cintetvā aññataraṃ māṇavakaṃ āmantesi. Appābādhantiādīsu ābādhoti visabhāgavedanā vuccati, yā ekadese uppajjitvā cattāro iriyāpathe ayapaṭṭena ābandhitvā viya gaṇhati, tassā abhāvaṃ pucchāti vadati. Appātaṅkoti kicchajīvitakaro rogo vuccati, tassāpi abhāvaṃ pucchāti vadati. Gilānasseva ca uṭṭhānaṃ nāma garukaṃ hoti, kāye balaṃ na hoti, tasmā niggelaññabhāvañca balañca pucchāti vadati. Phāsuvihāranti gamanaṭhānanisajjasayanesu catūsu iriyāpathesu sukhavihāraṃ pucchāti vadati. Athassa pucchitabbākāraṃ dassento ‘‘subho’’tiādimāha.

    447. காலஞ்ச ஸமயஞ்ச உபாதா³யாதி காலஞ்ச ஸமயஞ்ச பஞ்ஞாய க³ஹெத்வா உபதா⁴ரெத்வாதி அத்தோ². ஸசே அம்ஹாகங் ஸ்வே க³மனகாலோ ப⁴விஸ்ஸதி, காயே ப³லமத்தா சேவ ப²ரிஸ்ஸதி, க³மனபச்சயா ச அஞ்ஞோ அபா²ஸுவிஹாரோ ந ப⁴விஸ்ஸதி, அதே²தங் காலஞ்ச க³மனகாரணஸமவாயஸங்கா²தங் ஸமயஞ்ச உபதா⁴ரெத்வா – ‘‘அபி ஏவ நாம ஸ்வே ஆக³ச்செ²ய்யாமா’’தி வுத்தங் ஹோதி.

    447.Kālañca samayañca upādāyāti kālañca samayañca paññāya gahetvā upadhāretvāti attho. Sace amhākaṃ sve gamanakālo bhavissati, kāye balamattā ceva pharissati, gamanapaccayā ca añño aphāsuvihāro na bhavissati, athetaṃ kālañca gamanakāraṇasamavāyasaṅkhātaṃ samayañca upadhāretvā – ‘‘api eva nāma sve āgaccheyyāmā’’ti vuttaṃ hoti.

    448. சேதகேன பி⁴க்கு²னாதி சேதிரட்டே² ஜாதத்தா சேதகோதி ஏவங் லத்³த⁴னாமேன. ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயந்தி போ⁴, ஆனந்த³, த³ஸப³லஸ்ஸ கோ நாம ஆபா³தோ⁴ அஹோஸி, கிங் ப⁴க³வா பரிபு⁴ஞ்ஜி. அபி ச ஸத்து² பரினிப்³பா³னேன தும்ஹாகங் ஸோகோ உத³பாதி³, ஸத்தா² நாம ந கேவலங் தும்ஹாகங்யேவ பரினிப்³பு³தோ, ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ மஹாஜானி, கோ தா³னி அஞ்ஞோ மரணா முச்சிஸ்ஸதி, யத்ர ஸோ ஸதே³வகஸ்ஸ லோகஸ்ஸ அக்³க³புக்³க³லோ பரினிப்³பு³தோ, இதா³னி கங் அஞ்ஞங் தி³ஸ்வா மச்சுராஜா லஜ்ஜிஸ்ஸதீதி ஏவமாதி³னா நயேன மரணபடிஸங்யுத்தங் ஸம்மோத³னீயங் கத²ங் ஸாரணீயங் வீதிஸாரெத்வா தே²ரஸ்ஸ ஹிய்யோ பீதபே⁴ஸஜ்ஜானுரூபங் ஆஹாரங் த³த்வா ப⁴த்தகிச்சாவஸானே ஏகமந்தங் நிஸீதி³.

    448.Cetakenabhikkhunāti cetiraṭṭhe jātattā cetakoti evaṃ laddhanāmena. Sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyanti bho, ānanda, dasabalassa ko nāma ābādho ahosi, kiṃ bhagavā paribhuñji. Api ca satthu parinibbānena tumhākaṃ soko udapādi, satthā nāma na kevalaṃ tumhākaṃyeva parinibbuto, sadevakassa lokassa mahājāni, ko dāni añño maraṇā muccissati, yatra so sadevakassa lokassa aggapuggalo parinibbuto, idāni kaṃ aññaṃ disvā maccurājā lajjissatīti evamādinā nayena maraṇapaṭisaṃyuttaṃ sammodanīyaṃ kathaṃ sāraṇīyaṃ vītisāretvā therassa hiyyo pītabhesajjānurūpaṃ āhāraṃ datvā bhattakiccāvasāne ekamantaṃ nisīdi.

    உபட்டா²கோ ஸந்திகாவசரோதி உபட்டா²கோ ஹுத்வா ஸந்திகாவசரோ, ந ரந்த⁴க³வேஸீ. ந வீமங்ஸனாதி⁴ப்பாயோ. ஸமீபசாரீதி இத³ங் புரிமபத³ஸ்ஸேவ வேவசனங். யேஸங் ஸோ ப⁴வங் கோ³தமோதி கஸ்மா புச்ச²தி? தஸ்ஸ கிர ஏவங் அஹோஸி ‘‘யேஸு த⁴ம்மேஸு ப⁴வங் கோ³தமோ இமங் லோகங் பதிட்ட²பேஸி, தே தஸ்ஸ அச்சயேன நட்டா² நு கோ², த⁴ரந்தி நு கோ², ஸசே த⁴ரந்தி, ஆனந்தோ³ ஜானிஸ்ஸதி, ஹந்த³ நங் புச்சா²மீ’’தி, தஸ்மா புச்சி².

    Upaṭṭhāko santikāvacaroti upaṭṭhāko hutvā santikāvacaro, na randhagavesī. Na vīmaṃsanādhippāyo. Samīpacārīti idaṃ purimapadasseva vevacanaṃ. Yesaṃ so bhavaṃ gotamoti kasmā pucchati? Tassa kira evaṃ ahosi ‘‘yesu dhammesu bhavaṃ gotamo imaṃ lokaṃ patiṭṭhapesi, te tassa accayena naṭṭhā nu kho, dharanti nu kho, sace dharanti, ānando jānissati, handa naṃ pucchāmī’’ti, tasmā pucchi.

    449. அத²ஸ்ஸ தே²ரோ தீணி பிடகானி தீஹி க²ந்தே⁴ஹி ஸங்க³ஹெத்வா த³ஸ்ஸெந்தோ ‘‘திண்ணங் கோ²’’திஆதி³மாஹ. மாணவோ ஸங்கி²த்தேன கதி²தங் அஸல்லக்கெ²ந்தோ – ‘‘வித்தா²ரதோ புச்சி²ஸ்ஸாமீ’’தி சிந்தெத்வா ‘‘கதமேஸங் திண்ண’’ந்திஆதி³மாஹ.

    449. Athassa thero tīṇi piṭakāni tīhi khandhehi saṅgahetvā dassento ‘‘tiṇṇaṃ kho’’tiādimāha. Māṇavo saṅkhittena kathitaṃ asallakkhento – ‘‘vitthārato pucchissāmī’’ti cintetvā ‘‘katamesaṃ tiṇṇa’’ntiādimāha.

    ஸீலக்க²ந்த⁴வண்ணனா

    Sīlakkhandhavaṇṇanā

    450-453. ததோ தே²ரேன ‘‘அரியஸ்ஸ ஸீலக்க²ந்த⁴ஸ்ஸா’’தி தேஸு த³ஸ்ஸிதேஸு புன ‘‘கதமோ பன ஸோ, போ⁴ ஆனந்த³, அரியோ ஸீலக்க²ந்தோ⁴’’தி ஏகேகங் புச்சி². தே²ரோபிஸ்ஸ பு³த்³து⁴ப்பாத³ங் த³ஸ்ஸெத்வா தந்தித⁴ம்மங் தே³ஸெந்தோ அனுக்கமேன ப⁴க³வதா வுத்தனயேனேவ ஸப்³ப³ங் விஸ்ஸஜ்ஜேஸி. தத்த² அத்தி² சேவெத்த² உத்தரிகரணீயந்தி எத்த² ப⁴க³வதோ ஸாஸனே ந ஸீலமேவ ஸாரோ, கேவலஞ்ஹேதங் பதிட்டா²மத்தமேவ ஹோதி. இதோ உத்தரி பன அஞ்ஞம்பி கத்தப்³ப³ங் அத்தி² யேவாதி த³ஸ்ஸேஸி. இதோ ப³ஹித்³தா⁴தி பு³த்³த⁴ஸாஸனதோ ப³ஹித்³தா⁴.

    450-453. Tato therena ‘‘ariyassa sīlakkhandhassā’’ti tesu dassitesu puna ‘‘katamo pana so, bho ānanda, ariyo sīlakkhandho’’ti ekekaṃ pucchi. Theropissa buddhuppādaṃ dassetvā tantidhammaṃ desento anukkamena bhagavatā vuttanayeneva sabbaṃ vissajjesi. Tattha atthicevettha uttarikaraṇīyanti ettha bhagavato sāsane na sīlameva sāro, kevalañhetaṃ patiṭṭhāmattameva hoti. Ito uttari pana aññampi kattabbaṃ atthi yevāti dassesi. Ito bahiddhāti buddhasāsanato bahiddhā.

    ஸமாதி⁴க்க²ந்த⁴வண்ணனா

    Samādhikkhandhavaṇṇanā

    454. கத²ஞ்ச , மாணவ, பி⁴க்கு² இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ ஹோதீதி இத³மாயஸ்மா ஆனந்தோ³ ‘‘கதமோ பன ஸோ, போ⁴ ஆனந்த³, அரியோ ஸமாதி⁴க்க²ந்தோ⁴’’தி ஏவங் ஸமாதி⁴க்க²ந்த⁴ங் புட்டோ²பி யே தே ‘‘ஸீலஸம்பன்னோ இந்த்³ரியேஸு கு³த்தத்³வாரோ ஸதிஸம்பஜஞ்ஞேன ஸமன்னாக³தோ ஸந்துட்டோ²’’தி ஏவங் ஸீலானந்தரங் இந்த்³ரியஸங்வராத³யோ ஸீலஸமாதீ⁴னங் அந்தரே உபி⁴ன்னம்பி உபகாரகத⁴ம்மா உத்³தி³ட்டா², தே நித்³தி³ஸித்வா ஸமாதி⁴க்க²ந்த⁴ங் த³ஸ்ஸேதுகாமோ ஆரபி⁴. எத்த² ச ரூபஜ்ஜா²னானேவ ஆக³தானி, ந அரூபஜ்ஜா²னானி, ஆனெத்வா பன தீ³பேதப்³பா³னி. சதுத்த²ஜ்ஜா²னேன ஹி அஸங்க³ஹிதா அரூபஸமாபத்தி நாம நத்தி²யேவ.

    454.Kathañca, māṇava, bhikkhu indriyesu guttadvāro hotīti idamāyasmā ānando ‘‘katamo pana so, bho ānanda, ariyo samādhikkhandho’’ti evaṃ samādhikkhandhaṃ puṭṭhopi ye te ‘‘sīlasampanno indriyesu guttadvāro satisampajaññena samannāgato santuṭṭho’’ti evaṃ sīlānantaraṃ indriyasaṃvarādayo sīlasamādhīnaṃ antare ubhinnampi upakārakadhammā uddiṭṭhā, te niddisitvā samādhikkhandhaṃ dassetukāmo ārabhi. Ettha ca rūpajjhānāneva āgatāni, na arūpajjhānāni, ānetvā pana dīpetabbāni. Catutthajjhānena hi asaṅgahitā arūpasamāpatti nāma natthiyeva.

    471-480. அத்தி² சேவெத்த² உத்தரிகரணீயந்தி எத்த² ப⁴க³வதோ ஸாஸனே ந சித்தேகக்³க³தாமத்தகேனேவ பரியோஸானப்பத்தி நாம அத்தி², இதோபி உத்தரி பன அஞ்ஞங் கத்தப்³ப³ங் அத்தி² யேவாதி த³ஸ்ஸேதி. நத்தி² சேவெத்த² உத்தரிகரணீயந்தி எத்த² ப⁴க³வதோ ஸாஸனே இதோ உத்தரி காதப்³ப³ங் நாம நத்தி²யேவ, அரஹத்தபரியோஸானஞ்ஹி ப⁴க³வதோ ஸாஸனந்தி த³ஸ்ஸேதி. ஸேஸங் ஸப்³ப³த்த² உத்தானத்த²மேவாதி.

    471-480.Atthi cevettha uttarikaraṇīyanti ettha bhagavato sāsane na cittekaggatāmattakeneva pariyosānappatti nāma atthi, itopi uttari pana aññaṃ kattabbaṃ atthi yevāti dasseti. Natthi cevettha uttarikaraṇīyanti ettha bhagavato sāsane ito uttari kātabbaṃ nāma natthiyeva, arahattapariyosānañhi bhagavato sāsananti dasseti. Sesaṃ sabbattha uttānatthamevāti.

    இதி ஸுமங்க³லவிலாஸினியா தீ³க⁴னிகாயட்ட²கதா²யங்

    Iti sumaṅgalavilāsiniyā dīghanikāyaṭṭhakathāyaṃ

    ஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனா நிட்டி²தா.

    Subhasuttavaṇṇanā niṭṭhitā.







    Related texts:



    திபிடக (மூல) • Tipiṭaka (Mūla) / ஸுத்தபிடக • Suttapiṭaka / தீ³க⁴னிகாய • Dīghanikāya / 10. ஸுப⁴ஸுத்தங் • 10. Subhasuttaṃ

    டீகா • Tīkā / ஸுத்தபிடக (டீகா) • Suttapiṭaka (ṭīkā) / தீ³க⁴னிகாய (டீகா) • Dīghanikāya (ṭīkā) / 10. ஸுப⁴ஸுத்தவண்ணனா • 10. Subhasuttavaṇṇanā


    © 1991-2023 The Titi Tudorancea Bulletin | Titi Tudorancea® is a Registered Trademark | Terms of use and privacy policy
    Contact